Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Weert

Delegatiebesluit Omgevingswet gemeente Weert 2024

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWeert
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingDelegatiebesluit Omgevingswet gemeente Weert 2024
CiteertitelDelegatiebesluit Omgevingswet gemeente Weert 2024
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 83, eerste lid, van de Gemeentewet
  2. artikel 156, eerste lid, van de Gemeentewet
  3. afdeling 10.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2024nieuwe regeling

21-11-2023

gmb-2023-559553

Tekst van de regeling

Intitulé

Delegatiebesluit Omgevingswet gemeente Weert 2024

De raad van de gemeente Weert,

 

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 oktober 2023.

 

gelet op artikel 83 lid 1 en 156 lid 1 Gemeentewet;

 

gelet op afdeling 10.1.2. Algemene wet bestuursrecht;

 

gelet op artikel 2.8 Omgevingswet;

 

gelet op artikel 4.14 lid 5 Omgevingswet;

 

overwegende dat de gemeenteraad bevoegd is een Omgevingsplan vast te stellen en deze bevoegdheid gedeeltelijk kan delegeren aan het college van burgemeester en wethouders;

 

overwegende dat de gemeenteraad bevoegd is voorbereidingsbesluiten te nemen en deze bevoegdheid kan delegeren aan het college van burgemeester en wethouders;

 

besluit:

 

Het 'Delegatiebesluit Omgevingswet gemeente Weert 2024' vast te stellen.

ARTIKEL 1 | DELEGATIE AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid tot vaststelling van (delen van) het omgevingsplan en het nemen van een voorbereidingsbesluit in de volgende gevallen aan het college van burgemeester en wethouders:

  • a.

    Het in het Omgevingsplan inpassen van onherroepelijke omgevingsvergunningen die voor buitenplanse omgevingsplan activiteiten zijn verleend.

  • b.

    Het aanpassen van het omgevingsplan voor zover dat onder de Wet ruimtelijke ordening als wijzigingsbevoegdheid in een bestemmingsplan opgenomen was en dit bestemmingsplan onderdeel is van het tijdelijk omgevingsplan, met uitzondering van de bevoegdheid die is opgenomen in de artikelen 3.8.3 en 6.8.3 van het bestemmingsplan Buitengebied 2011 (wijziging van de bestemmingen Agrarisch en Agrarisch met natuur- en landschapswaarden in Bos of Natuur) voor projecten groter dan twee hectaren.

  • c.

    Het nemen van een voorbereidingsbesluit met het oog op de voorbereiding van in het plan te stellen regels.

  • d.

    Het inpassen van vastgestelde beleidsregels van raad en college in het Omgevingsplan.

  • e.

    Het wijzigen van het Omgevingsplan aan gewijzigde wet- en regelgeving voor zover hier geen beleidsvrijheid is toegekend.

  • f.

    Het technisch wijzigen van het Omgevingsplan, voor zover deze wijzigingen geen of geringe invloed hebben op de fysieke leefomgeving.

  • g.

    Het wijzigen van een (niet)agrarische bedrijfswoning naar wonen.

ARTIKEL 2 | BELEIDSREGELS UITOEFENING DELEGATIE

  • 1.

    Van elke krachtens dit delegatiebesluit genomen beslissing wordt een afschrift ter kennis van de raad gebracht.

  • 2.

    Voor de Omgevingswet overstijgende gedelegeerde bevoegdheden, wordt verwezen naar het Algemene Delegatiebesluit van de gemeente Weert.

ARTIKEL 3 | ONDERTEKENING

Een besluit dat op grond van delegatie zoals bedoeld in artikel 1 van dit besluit is genomen, wordt als volgt ondertekend door het college van burgemeester en wethouders:

 

'Burgemeester en wethouders van de gemeente Weert,

 

op grond van het Delegatiebesluit Omgevingswet gemeente Weert 2024

(Gemeenteblad <jaartal>, <uitgavenummer>),

 

 

<handtekening>

<handtekening>

 

 

de secretaris,

de burgemeester

 

 

<naam secretaris>

<naam burgemeester>'

ARTIKEL 4 | INWERKINGTREDING

Het 'Delegatiebesluit Omgevingswet gemeente Weert 2024' treedt in werking op het moment van inwerkingtreden van de Omgevingswet.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 21 november 2023.

De griffier,

mr. M.H.R.M. Wolfs-Corten

De voorzitter,

mr. R.J.H. Vlecken

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

ARTIKEL 1 | DELEGATIE AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

  • a.

    Het mogelijk maken van een ontwikkeling kan plaatsvinden in afwijking van het Omgevingsplan middels een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Het college is bevoegd om een dergelijke vergunning te verlenen. De Omgevingswet bepaalt dat de gemeenteraad de omgevingsvergunningen die een afwijking van het Omgevingsplan bevatten, moet verwerken in het Omgevingsplan. Zodra de vergunning onherroepelijk is, is er geen sprake meer van beleidsvrijheid. Op grond van het delegatiebesluit kan het college van burgemeester en wethouders het Omgevingsplan voor verwerking van deze specifieke omgevingsvergunningen aanpassen. Het vertalen van de verleende omgevingsvergunningen is een administratieve handeling. Hierbij kan worden gedacht aan verleende en onherroepelijke omgevingsvergunningen voor een afhankelijke woonruimte, kamerverhuur, bed & breakfast of de transformatie van een winkel naar een woning, die moet worden verwerkt in het Omgevingsplan.

  • b.

    Onder de Wet ruimtelijke ordening is het college van burgemeester en wethouders bevoegd een bestemmingsplan te wijzigingen om een nieuwe ontwikkeling mogelijk te maken als daarvoor een wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan opgenomen is. De Omgevingswet kent deze wijzigingsbevoegdheid niet, maar een reeds in een bestemmingsplan opgenomen wijzigingsbevoegdheid gaat wel mee in het tijdelijke deel van het Omgevingsplan. Het college van burgemeester en wethouders kan na inwerkingtreding van de Omgevingswet geen wijzigingsplan meer vaststellen op basis van deze wijzigingsbevoegdheden. De raad kan de bevoegdheid aan het college van burgemeester en wethouders delegeren om een Omgevingsplan te wijzigen overeenkomstig de reeds door de raad gestelde voorwaarden van deze wijzigingsbevoegdheden. Hierbij kan worden gedacht aan de vormverandering van een agrarisch bouwblok of de uitbreiding van een agrarisch bouwblok tot 1,5 ha, de ontwikkeling van bos of natuur op agrarische gronden, de wijziging van een agrarische bedrijfswoning naar wonen of de wijziging van een agrarische bedrijfswoning naar wonen met woningsplitsing in geval van een woon-stal boerderij.

  • c.

    Het voorbereidingsbesluit is een besluit dat tijdelijk ontwikkelingen inperkt die op grond van de geldende regels in een Omgevingsplan mogelijk zijn, maar bijvoorbeeld op grond van (nieuwe) inzichten niet wenselijk zijn of niet passen in een Omgevingsplan dat in voorbereiding is. In het verleden is meerdere keren een voorbereidingsbesluit genomen om te voorkomen dat er een glastuinbouwcomplex van 10 ha gerealiseerd zou worden in Altweerterheide. Omdat de voorbereiding van een raadsbesluit enige tijd duurt, zou in de tussentijd deze initiatiefnemer alsnog de onwenselijke mogelijkheid die het Omgevingsplan biedt, kunnen gebruiken. Om sneller onwenselijke regels tijdelijk buiten werking te kunnen stellen, kan dit worden gedelegeerd aan het college.

  • d.

    Wanneer de raad of het college van burgemeester en wethouders beleidsregels hebben vastgesteld die moeten worden opgenomen in het omgevingsplan, kan dit door het college van burgemeester en wethouders worden gedaan. Het gaat immers om het inpassen van beleid waar al sprake is geweest van een inhoudelijke afweging door de raad of door het college van burgemeester en wethouders. Een dergelijke aanpassing van het Omgevingsplan is aan te merken als uitvoering. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het kruimelafwijkingenbeleid.

  • e.

    Wet- en regelgeving verandert regelmatig. Dit door andere inzichten, wijzigingen in normstellingen, meetmethoden, naamgeving, vervallen van wetgeving, etc. Dit kan ertoe leiden dat normen, meetmethoden, referenties en verwijzingen (naar wetgeving) die in het omgevingsplan zijn opgenomen aangepast moeten worden. Het betreft hier gewijzigde wet- en regelgeving van het Rijk en de provincie, waar de raad feitelijk geen beleidsvrijheid meer heeft. Om de procedure voor het aanpassen van het Omgevingsplan in deze situaties sneller te laten verlopen, kan het college van burgemeester en wethouders deze aanpassingen doorvoeren. Het gaat om wijzigingen, waarbij inhoudelijke besluitvorming niet vereist is.

  • f.

    Dit betreft de mogelijkheid tot het herstellen en in overeenstemming brengen met de bedoelingen van de gemeenteraad in het geval van parallel wijzigen en besluiten, waarbij de verschillende wijzigingsbesluiten volgordelijk geconsolideerd en gepubliceerd moeten worden. Onder technische wijzigingen wordt eveneens begrepen het doorvoeren van juridisch-technische en redactionele aanpassingen en correcties van omissies van het Omgevingsplan.

  • g.

    Dit betreft het wijzigen van een (niet-agrarische) bedrijfswoning naar wonen, waarbij niet aan de voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid wordt voldaan omdat de het bedrijfsgedeelte is afgesplitst en gehandhaafd blijft.

ARTIKEL 2 | BELEIDSREGELS UITOEFENING DELEGATIE

Dit artikel spreekt voor zich.

 

ARTIKEL 3 | ONDERTEKENING

Dit artikel spreekt voor zich.

 

ARTIKEL 4 | INTREKKING EN INWERKINGTREDING

Dit artikel spreekt voor zich.