Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Etten-Leur

Nadere regels parkeervergunningen gemeente Etten-Leur 2024

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieEtten-Leur
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNadere regels parkeervergunningen gemeente Etten-Leur 2024
CiteertitelNadere regels parkeervergunningen gemeente Etten-Leur 2024
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Beleidsregels aanvragen en afgifte parkeervergunningen Etten-Leur 2022.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2024nieuwe regeling

12-12-2023

gmb-2023-559174

Tekst van de regeling

Intitulé

Nadere regels parkeervergunningen gemeente Etten-Leur 2024

Het college van burgemeester en wethouders van Etten-Leur;

 

Gelet op artikel; 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

Overwegende:

  • Dat burgemeester en wethouders, in het kader van artikel 6 van de Parkeerverordening Etten-Leur 2020, de bevoegdheid hebben om nadere regels te stellen voor het aanvragen, toewijzen en uitgeven van parkeervergunningen;

  • Dat de nadere regels per doelgroep aangeven waaraan men moet voldoen om in aanmerking te komen voor een parkeervergunning voor het parkeren op straat;

Besluit vast te stellen:

 

Nadere regels parkeervergunningen gemeente Etten-Leur 2024

 

HOOFDSTUK 1: ALGEMENE REGELS MET BETREKKING TOT DE AANVRAAG

Artikel 1.1: De aanvraag

  • 1.

    Een aanvraag wordt langs elektronische weg gedaan met gebruikmaking van het elektronisch formulier dat op datum van indiening van de aanvraag beschikbaar is gesteld door het college van burgemeester en wethouders.

  • 2.

    Een onvolledige aanvraag wordt afgewezen.

  • 3.

    De aanvrager wordt alsdan in de gelegenheid gesteld om een nieuwe volledige aanvraag te doen.

  • 4.

    Voor de aanvraag van een vergunning kan de aanvrager een machtigingsformulier invullen, waarbij de aanvrager een andere persoon machtigt namens hem de vergunning aan te vragen.

Artikel 1.2: Gelijkstelling met eigenaar/houder

  • 1.

    Met de eigenaar of houder van een motorvoertuig als bedoeld in de Parkeerverordening Etten-Leur 2020 wordt gelijkgesteld degene die op grond van een huurovereenkomst of een leasecontract kan aantonen dat hij het exclusieve gebruik heeft van dat motorvoertuig, met dien verstande dat een dergelijke overeenkomst nog ten minste drie maanden geldig is.

  • 2.

    De vergunning wordt verleend voor de duur van de overeenkomst, maar niet langer dan voor één (1) jaar.

  • 3.

    Indien de overeenkomst afloopt binnen een jaar nadat de vergunning is verleend en een nieuwe overeenkomst wordt aangegaan wordt de duur van de vergunning op aanvraag gewijzigd tot ten hoogste één (1) jaar te rekenen vanaf de datum van verlening van de vergunning. Het voorgaande lid is van overeenkomstige toepassing.

Artikel 1.3: Wijziging kenteken

In het geval van een kentekenwijziging wordt op aanvraag van de vergunninghouder de vergunning gewijzigd waarbij het nieuwe kenteken in de plaats komt van het oude kenteken. De geldigheidsduur van de vergunning wijzigt hierdoor niet.

Artikel 1.4: Tijdelijke vergunning (verhuisvergunning)

  • 1.

    Indien in verband met een verbouwing/opknappen van een pand de toekomstige gebruiker nog niet ingeschreven staat in Etten-Leur kan een tijdelijke vergunning (verhuisvergunning) worden aangevraagd.

  • 2.

    De aanvrager moet vervolgens het pand ook gaan gebruiken en ingeschreven staan in Etten-Leur (in de BRP).

  • 3.

    De tijdelijke vergunning wordt afgegeven voor de duur van maximaal drie (3) maanden.

  • 4.

    De aanvrager dient met een koop/huurovereenkomst langer dan drie (3) maanden aan te tonen de toekomstige gebruiker te zijn van het pand.

Artikel 1.5: Verhuizing binnen vergunningengebied of naar vergunningengebied met hetzelfde vergunningenregime

Wanneer de vergunninghouder verhuist binnen de zone waarvoor de vergunning is verleend of naar een zone met hetzelfde parkeervergunningenregime en de geldigheidsduur van de vergunning nog niet is verstreken, kan de vergunning op aanvraag worden gewijzigd. De geldigheidsduur van de vergunning verandert naar de datum van de nieuwe zone. Bijbetaling kan in dit geval mogelijk noodzakelijk zijn.

HOOFDSTUK 2: ADRESSEN VERGUNNINGGEBIEDEN

Artikel 2.1: Zonering

Deze nadere regels verstaan onder vergunningszones de in de jaarlijks door de gemeenteraad vast te stellen Verordening parkeerbelastingen Etten-Leur aangewezen zones.

HOOFDSTUK 3: VOORSCHRIFTEN MET BETREKKING TOT DE BEWONERSVERGUNNING

Artikel 3.1: Wie komt in aanmerking?

  • 1.

    De houder van een motorvoertuig die volgens de Basisregistratie Personen (BRP) staat ingeschreven op een kadastraal geregistreerd woonadres in het gereguleerde gebied kan een bewonersvergunning aanvragen.

  • 2.

    Een bewoner die volgens de BRP staat ingeschreven op een kadastraal geregistreerd woonadres in het gereguleerd gebied en die beschikt over een geldige mantelzorgverklaring van haar/zijn mantelzorger, kan een (extra) eerste bewonersvergunning aanvragen ten behoeve van de mantelzorg.

  • 3.

    Een bewoner die volgens de BRP staat ingeschreven op een kadastraal geregistreerd woonadres in het gereguleerd gebied en die beschikt over een recente verklaring (niet ouder dan twee (2) maanden) van een andere instantie waaruit blijkt dat de aanvrager aangewezen is op zorg kan een (extra) eerste bewonersvergunning aanvragen ten behoeve van mantelzorg.

  • 4.

    De mantelzorger moet buiten de zone van de aanvrager woonachtig zijn.

Artikel 3.2: Geldigheid gebied

  • 1.

    De bewonersvergunning wordt verleend voor de vergunningszone waarin de eigenaar of houder van het motorvoertuig woont (controle via BRP).

  • 2.

    De bewonersvergunning ten behoeve van mantelzorg wordt verleend voor de vergunningszone waarin de zorgbehoevende woont (controle via BRP).

Artikel 3.3: Aantal vergunningen

  • 1.

    Het maximaal aantal bewonersvergunningen is vier (4) voor de vergunningszones A en B.

  • 2.

    Het maximaal aantal bewonersvergunningen is één (1) voor vergunningszone Noord (4 locaties).

  • 3.

    Het maximaal aantal beschikbare bewonersvergunningen voor nieuwbouwontwikkelingen is beperkt zoals in het aanwijzingsbesluit is opgenomen.

  • 4.

    Eigenaar of houder binnen alle vergunningszones die een eigen parkeervoorziening bezit of huurt binnen een straal van 200 meter van de woning komt niet in aanmerking voor een eerste bewonersvergunning

  • 5.

    Eigenaar of houder binnen alle vergunningszones die beschikt over een direct ontsloten tweede, derde of vierde parkeervoorziening komt niet in aanmerking voor een respectievelijke tweede, derde of vierde vergunning.

  • 6.

    Eigenaar of houder binnen de vergunningszones A en B die een eigen parkeervoorziening bezit of huurt binnen een straal van 200 meter van de woning komt alleen in aanmerking voor een tweede bewonersvergunning als aangetoond kan worden dat hij/zij de eigenaar of houder is van ten minste 2 voertuigen op de eigen naam (of daaraan gelijkgesteld).

  • 7.

    Onder eigen parkeervoorziening wordt verstaan:

    • een garage of carport behorende bij de woning;

    • een oprit behorende bij de woning, al dan niet ingericht als parkeerplaats;

    • een parkeerplaats op eigen terrein behorende bij de woning;

    • een garagebox (gehuurd of in eigendom) binnen een straal van 200 meter van de hoofdingang van de woning waarin betrokkene woont.

    • een bij het appartement behorende garageplaats in de parkeergarage behorende bij het appartementencomplex waarin betrokkene woont.

  • 8.

    Voor de vraag of er sprake is van een garage bij de woning is de bestemmingsplankaart bepalend. Het gestelde lijdt tot uitzondering. Dit is niet aan de orde wanneer de garage in overeenstemming met het bestemmingsplan voor andere doeleinden wordt gebruikt en de aanvrager dat gebruik kan aantonen.

  • 9.

    Per kadastraal geregistreerd woonadres wordt maximaal één (1) bewonersvergunning ten behoeve van mantelzorg uitgegeven voor de duur van maximaal één (1) jaar. Deze vergunning is iedere keer verlengbaar met maximaal één (1) jaar.

Artikel 3.4: Geldigheidsduur vergunning

De bewonersvergunning is maximaal één (1) jaar geldig en is ook per kwartaal aan te schaffen.

Artikel 3.5: Meerdere huishoudens op één adres

Indien meerdere huishoudens wonen op één adres (in BRP) en dit huishouden kan een eigen huurovereenkomst tonen, heeft deze bewoner ook recht op een eerste bewonersvergunning en mogelijke vervolg bewonersvergunningen. Het maximum aantal vergunningen per adres is vier (4). De huurovereenkomst dient ten minste voor een periode van drie (3) maanden te zijn aangegaan.

Artikel 3.6: Onderneming aan huis

Een bewoner die op een adres in een vergunningszone woont en daar tevens een onderneming aan huis heeft, wordt aangemerkt als een bewoner. Het hebben van een onderneming aan huis geeft daarnaast geen recht op een ondernemersvergunning. Voor personeel kan wel een ondernemingsvergunning worden aangevraagd conform de regeling ondernemingsvergunningen (zie hoofdstuk 4).

Artikel 3.7: Motorvoertuig / Kenteken

  • 1.

    Het motorvoertuig waarvoor de bewonersvergunning wordt aangevraagd moet op naam staan van de aanvrager.

  • 2.

    Indien het voertuig niet op naam staat van de aanvrager dient een huur / leaseovereenkomst bij de aanvraag gevoegd te worden. Voor beide geldt tevens dat een kopie kentekenbewijs bijgevoegd moet worden.

  • 3.

    De afgegeven vergunning staat op kenteken van het motorvoertuig.

  • 4.

    Een bewonersvergunning vermeldt ten hoogste één (1) kenteken.

HOOFDSTUK 4: VOORSCHRIFTEN MET BETREKKING TOT DE ONDERNEMERSVERGUNNING

Artikel 4.1: Wie komt in aanmerking?

Eigenaren en medewerkers van ondernemingen binnen het gereguleerde gebied hebben recht op een ondernemingsvergunning.

Artikel 4.2: Controle document

De onderneming dient te zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) wat aangetoond dient te worden door digitale inlog (E-herkenning) of met een uittreksel KvK niet ouder dan 6 maanden.

Artikel 4.3: Geldigheid

De ondernemingsvergunning wordt verleend voor de vergunningszone waarin het bedrijf is gevestigd (controle via digitale inlog of uittreksel KvK met vestigingsnummer). Algemene KvK uittreksels van grote bedrijven worden niet geaccepteerd.

Artikel 4.4: Aantal vergunningen

  • 1.

    Het maximaal aantal ondernemersvergunningen is twee (2) voor de eerste tien (10) medewerkers en vervolgens één (1) per tien (10) medewerkers.

  • 2.

    Eigenaar of houder binnen alle vergunningszones die in het bezit is van twee (2) voor de eerste tien (10) medewerkers en vervolgens één (1) per tien (10) medewerkers eigen parkeervoorzieningen binnen een straal van 200 meter van de onderneming komt niet in aanmerking voor ondernemersvergunning.

  • 3.

    Onder eigenparkeervoorziening wordt verstaan:

    • een garage of carport behorende bij de onderneming;

    • een oprit behorende bij de onderneming, al dan niet ingericht als parkeerplaats;

    • een parkeerplaats op eigen terrein behorende bij de onderneming;

    • een garagebox (gehuurd of in eigendom) binnen een straal van 200 meter van de hoofdingang van de onderneming.

    • een bij de onderneming behorende garageplaats in de parkeergarage behorende bij het complex waarin betrokkene onderneming heeft gevestigd.

  • 4.

    Voor de vraag of er sprake is van een parkeerplaats (garage of terrein) bij de onderneming is de bestemmingsplankaart bepalend. Het gestelde lijdt tot uitzondering. Dit is niet aan de orde wanneer de garage in overeenstemming met het bestemmingsplan voor andere doeleinden wordt gebruikt en de aanvrager dat gebruik kan aantonen.

Artikel 4.5: Geldigheidsduur vergunning

De ondernemersvergunning is maximaal één (1) jaar geldig en is ook per kwartaal aan te schaffen.

Artikel 4.6: Kenteken

  • 1.

    Een ondernemersvergunning vermeldt ten hoogste vier kentekens, waarvan er per keer ten hoogste één kenteken actief kan zijn.

  • 2.

    De ondernemersvergunning is slechts geldig voor het motorvoertuig met het kenteken dat actief is.

HOOFDSTUK 5: VOORSCHRIFTEN MET BETREKKING TOT DE DIENSTVERLENINGSVERGUNNING

Artikel 5.1: Wie komt in aanmerking?

  • 1.

    Ondernemingen buiten het gereguleerd gebied of ondernemingen binnen het gereguleerd gebied, maar buiten de eigen zone, die regelmatig diensten verrichten binnen het gereguleerd gebied en daarbij moeten parkeren komen in aanmerking voor een dienstverleningsvergunning.

  • 2.

    Ondernemingen buiten het gereguleerd gebied of ondernemingen binnen het gereguleerd gebied, maar buiten de eigen zone, die kortstondige (maximaal één (1) maand) of eenmalige diensten verrichten binnen het gereguleerd gebied en daarbij moeten parkeren komen in aanmerking voor een dienstverleningsvergunning op dag-, week- of maandbasis.

  • 3.

    Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI), medici en overheden die regelmatig diensten verrichten binnen het gereguleerd gebied en daarbij moeten parkeren komen in aanmerking voor een dienstverleningsvergunning ANBI / medisch / overheid.

  • 4.

    Ondernemingen die een deelmobiliteitsvoertuig aanbieden en dit voertuig staat geparkeerd in het gereguleerd gebied komen in aanmerking voor een dienstverleningsvergunning Deelmobiliteit.

  • 5.

    Ambulante (rondtrekkende) handelaren die één vaste dag per week aanwezig zijn in het gereguleerde gebied.

Artikel 5.2: Controle documenten

  • 1.

    De onderneming die regelmatig diensten verricht, dient te zijn ingeschreven bij de KvK, wat aangetoond dient te worden met een digitale inlog (E-herkenning) of een uittreksel KvK niet ouder dan 6 maanden. Op basis van uittreksel KvK krijgt onderneming een alternatieve digitale inlog geleverd.

  • 2.

    De onderneming die kortstondig of eenmalig diensten verricht, dient te zijn ingeschreven bij de KvK, wat aangetoond dient te worden met digitale inlog (E-herkenning) of een uittreksel KvK niet ouder dan 6 maanden. Daarnaast dient de onderneming een opdracht bon, of offerte waarvoor de dienstverleningsvergunning noodzakelijk is aan te leveren

  • 3.

    De ANBI dient te zijn ingeschreven in het ANBI register, wat aangetoond dient te worden met een uittreksel vanuit het register wat niet ouder is dan 6 maanden.

  • 4.

    De medicus dient ingeschreven te zijn bij de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen of het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), wat aangetoond dient te worden met een inschrijvingsbewijs van het betreffende register.

  • 5.

    De overheid dient een werkgeversverklaring bij te voegen bij de aanvraag.

  • 6.

    De deelmobiliteitsaanbieder dient als zodanig ingeschreven te zijn bij de KvK, wat aangetoond dient te worden met een digitale inlog (E-herkenning) en het uploaden van een uittrekstel KvK wat niet ouders is dat 6 maanden.

  • 7.

    De rondtrekkende handelaar dient zijn vergunning voor uitvoering van ambulante handel binnen het gebied bij te voegen bij de aanvraag.

Artikel 5.3: Geldigheid

Een dienstverleningsvergunning is geldig binnen het gehele gereguleerde gebied, met uitzondering van de dienstverleningsvergunning ambulante handel. Deze vergunning geldt alleen in het aangewezen gebied van vergunningszone C gelegen aan de Roosendaalseweg.

Artikel 5.4: Aantal vergunningen

  • 1.

    Aan het aantal dienstverleningsvergunningen per onderneming is geen limiet gesteld, echter kan dit nooit hoger zijn dan het aantal geregistreerde medewerkers (controle via KvK).

  • 2.

    Een ANBI krijgt niet meer dan één dienstverleningsvergunningen per instelling.

  • 3.

    Een medicus krijgt per ingeschreven persoon in het register maximaal één dienstverleningsvergunning.

  • 4.

    Aan het aantal dienstverleningsvergunningen per overheid is geen limiet gesteld.

  • 5.

    De deelmobiliteitsaanbieder krijgt nooit meer dienstverleningsvergunningen dan het aantal voertuigen wat daadwerkelijk op straat parkeert.

  • 6.

    Een ambulante handelaar krijgt één dienstverleningsvergunning per handelaar.

Artikel 5.5: Geldigheidsduur vergunning

De dienstverleningsvergunning ANBI / medisch / overheid / deelmobiliteit / ambulante handel is maximaal 1 jaar geldig en is ook per kwartaal aan te schaffen. De algemene dienstverleningsvergunning is per dag, week, maand, kwartaal, jaar beschikbaar.

Artikel 5.6: Kenteken

  • 1.

    Een dienstverleningsvergunning (met vast kenteken) ANBI / medisch / overheid / ambulante handel vermeldt ten hoogste vier kentekens, waarvan er per keer ten hoogste één kenteken actief kan zijn.

  • 2.

    Een dienstverleningsvergunning flexibel (zonder vast kenteken) ANBI / medisch / overheid / ambulante handel vermeldt geen vast kenteken, per vergunning kan er één (1) kenteken worden actief staan.

  • 3.

    Het kenteken moet online of via de parkeer app ingevoerd en actief gesteld worden.

  • 4.

    Een algemene en deelmobiliteit dienstverleningsvergunning vermeldt ten hoogste één (1) kenteken.

  • 5.

    De dienstverleningsvergunning is slechts geldig voor het motorvoertuig met het kenteken dat actief is.

HOOFDSTUK 6: VOORSCHRIFTEN MET BETREKKING TOT BEZOEKERSVERGUNNING

Artikel 6.1: Wie komt in aanmerking?

  • 1.

    Bewoners die ingeschreven staan in de BRP binnen het gereguleerd gebied hebben recht op een bezoekersvergunning

  • 2.

    Aangewezen ondernemers en aangewezen sociaalmaatschappelijke instellingen binnen het gereguleerde gebied hebben recht op een bezoekersvergunning.

Artikel 6.2: Geldigheid

De bezoekersvergunning is geldig binnen alle vergunningszones.

Artikel 6.3: Aantal vergunningen

  • 1.

    Het aantal bezoekersvergunningen per woning is één (1) digitale of één (1) telefonische bezoekersvergunning per huishouden.

Artikel 6.4: Kenteken

Met een digitale bezoekersvergunning gerelateerd aan bewoners kunnen maximaal 10 kentekens per dag aangemeld worden. Registratie van kentekens gebeurt online.

HOOFDSTUK 7: VOORSCHRIFTEN MET BETREKKING TOT WERKNEMERSVERGUNING

Artikel 7.1: Wie komt in aanmerking?

Medewerkers van ondernemingen binnen het gereguleerde gebied hebben recht op een werknemersvergunning, mits zij geen ondernemersvergunning bezitten.

Artikel 7.2: Controle document

De medewerker dient met een werkgeversverklaring aan te tonen werkzaam te zijn bij een onderneming in het gereguleerd gebied.

Artikel 7.3: Geldigheid

De werknemersvergunning wordt verleend voor Vergunningszone C en/of D uit de Verordening Parkeerbelasting Etten-Leur, welke jaarlijks door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Artikel 7.4: Aantal vergunningen

Per aanvrager wordt één (1) werknemersvergunning verleend.

Artikel 7.5: Geldigheidsduur werknemersvergunning

De werknemersvergunning is maximaal één (1) jaar geldig en is ook per kwartaal aan te schaffen. Een werknemersvergunning is ook in flexibele vorm aan te schaffen en deze kent een onbeperkte geldigheidsduur. Flexibel betekent dat de vergunninghouder zelf bepaald op welke dag de werknemersvergunning gebruikt wordt.

Artikel 7.6: Kenteken

  • 1.

    Het kenteken moet online of via de parkeer app ingevoerd en actief gesteld worden.

  • 2.

    Er is geen limiet gesteld aan het aantal kentekens. Er kan er maar één kenteken tegelijkertijd actief staan.

HOOFDSTUK 8: INWERKINGTREDING, OVERGANGS- EN SLOTBEPALINGEN

Artikel 8.1: Inwerkingtreding

  • 1.

    Dat deze nadere regels in werking treden op 1 januari 2024 en dat gelijktijdig de Beleidsregels aanvragen en afgifte parkeervergunningen Etten-Leur 2022 (besluit 01-03-2022) wordt ingetrokken;

  • 2.

    De kwartaal vergunningen en abonnementen worden actief gesteld per verloopdatum huidige vergunning.

Artikel 8.2: Slotbepaling

Burgemeester en wethouders hebben het recht om in zwaarwegende en onderbouwde gevallen af te wijken van de geformuleerde beleidsregels in dit document.

Artikel 8.3: Citeertitel

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald onder de titel “Nadere regels parkeervergunningen gemeente Etten-Leur 2024”.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van 12 december 2023.

burgemeester en wethouders,

Dhr. drs. C. Smits

Gemeentesecretaris

Mw. drs. M.C. Starmans-Gelijns

burgemeester