Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Den Helder

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Helder, houdende regels over de ambtelijke welstandstoets (Beleidsregel ambtelijke welstandstoets Den Helder 2024)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDen Helder
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Helder, houdende regels over de ambtelijke welstandstoets (Beleidsregel ambtelijke welstandstoets Den Helder 2024)
CiteertitelBeleidsregel ambtelijke welstandstoets Den Helder 2024
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Beleidsregel ambtelijke welstandstoets Den Helder 2020.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Artikel 22.7 van de Bruidsschat
  2. Artikel 22.29 van de Bruidsschat
  3. Instellingsbesluit Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit
  4. titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2024nieuwe regeling

19-12-2023

gmb-2023-557632

2023-055930

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Helder, houdende regels over de ambtelijke welstandstoets (Beleidsregel ambtelijke welstandstoets Den Helder 2024)

 

Het college van de gemeente Den Helder;

 

gezien de wens om het in 2020 gemoderniseerde adviesstelsel omgevingskwaliteit onder de nieuwe Omgevingswet te borgen;

 

gelet op het bepaalde in artikel 22.7 en 22.29 van de Bruidsschat (vanaf inwerkingtreding Omgevingswet onderdeel van het omgevingsplan van de gemeente Den Helder), het Instellingsbesluit Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit en artikel 4:81 en verder van de Algemene wet bestuursrecht;

 

BESLUIT:

 

De navolgende Beleidsregel ambtelijke welstandstoets Den Helder 2024 vast te stellen:

 

Beleidsregel ambtelijke welstandstoets Den Helder 2024

 

Inleiding

 

In de gemeente Den Helder is in het kader van de invoering van de Omgevingswet in 2020 een Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit ingesteld door de gemeenteraad. Deze commissie is belast met zowel de beoordeling van monumentale aspecten als de beoordeling van het uiterlijk van het bouwwerk. De commissie wordt conform de gedachte van de Omgevingswet in een beperkt aantal gevallen ingezet. De overige plannen worden ambtelijk getoetst aan de redelijke eisen van welstand. Met deze werkwijze is in de afgelopen drie jaar ervaring opgedaan en naar tevredenheid gewerkt. De inwerkingtreding van de Omgevingswet vraagt om een borging van deze taakverdeling.

 

Met deze beleidsregel wordt onder het nieuwe kader van de Omgevingswet (opnieuw) expliciet vastgelegd op welke wijze de advisering over welstand/omgevingskwaliteit bij bouwplannen verloopt binnen de gemeente Den Helder. Voor alle bouwplannen geldt dat deze worden getoetst aan de door de gemeenteraad vastgestelde kaders wat betreft welstand/omgevingskwaliteit, zoals de Welstandsnota (Beleidsregels voor het uiterlijk van bouwwerken), de Reclamenota, beeldkwaliteitsplannen en eventuele andere kaders.

 

Hoofdstuk 1 Reikwijdte ambtelijke toets

Artikel 1 Ambtelijke toets

 

Bij bouwplannen in de gemeente Den Helder is sprake van een ambtelijke toets op welstand/ omgevingskwaliteit, uitgevoerd door hiertoe door burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaren.

Artikel 2 Uitzonderingen op de ambtelijke toets

 

In uitzondering op het in artikel 1 bepaalde is er geen sprake van een ambtelijke toets indien burgemeester en wethouders het noodzakelijk vinden om bij een bouwplan advies in te winnen bij de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit. Dit geldt voor de volgende gevallen.

  • a.

    Bouwplannen die betrekking hebben op Rijksmonumenten, provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden, als bedoeld in bijlage 3 van de vigerende welstandsnota;

  • b.

    Bouwplannen die zijn gelegen binnen het gebied Beschermd Stadsgezicht De Stelling als bedoeld in hoofdstuk 3 en de daarbij behorende kaart ‘Beoordelingsniveaus’, als bedoeld in hoofdstuk 3 van de vigerende welstandsnota;

  • c.

    Bouwplannen die zijn gelegen binnen het gebied Stadshart, als bedoeld in hoofdstuk 3 en de daarbij behorende kaart ‘Gebiedsindeling’ van de vigerende welstandsnota.

  • d.

    Overige bouwplannen waarvan burgemeester en wethouders het noodzakelijk achten dat de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit wordt ingeschakeld en hier gemotiveerd toe heeft besloten.

Hoofdstuk 2 Slotbepalingen

Artikel 3 Intrekken vorige regeling

 

De Beleidsregel ambtelijke welstandstoets Den Helder 2020 wordt ingetrokken.

Artikel 4 Inwerkingtreding

 

De Beleidsregel ambtelijke welstandstoets Den Helder 2024 treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.

Artikel 5 Citeertitel

 

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: “Beleidsregel ambtelijke welstandstoets Den Helder 2024”.

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 19 december 2023.

Het college van de gemeente Den Helder,

Burgemeester,

Secretaris,

Toelichting bij de Beleidsregel ambtelijke welstandstoets Den Helder 2024

 

Inleiding

 

In de gemeente Den Helder is in het kader van de invoering van de Omgevingswet in 2020 een Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit ingesteld door de gemeenteraad. Deze commissie is belast met zowel de beoordeling van monumentale aspecten als de beoordeling van het uiterlijk van het bouwwerk. De commissie wordt conform de gedachte van de Omgevingswet in een beperkt aantal gevallen ingezet. De overige plannen worden ambtelijk getoetst aan de redelijke eisen van welstand. Met deze werkwijze is in de afgelopen drie jaar ervaring opgedaan en naar brede tevredenheid gewerkt. De inwerkingtreding van de Omgevingswet vraagt om een hernieuwde borging van deze taakverdeling. Om dit te implementeren is de ‘Beleidsregel ambtelijke welstandstoets Den Helder 2024’ (hierna: beleidsregel) opgesteld.

 

Verdere algemene uitgangspunten

 

  • -

    Voor belangrijke ruimtelijke ontwikkelingen worden vaak aanvullende instrumenten ingezet om de kwaliteit te waarborgen. De uitgangspunten worden dan geformuleerd en geïllustreerd in een Beeldkwaliteitplan. Om initiatiefnemers te steunen kan er ook een supervisor worden aangesteld. Supervisors zijn met name actief bij de begeleiding van initiatiefnemers in de planvorming in deze gebieden. Zij stellen ten aanzien van een initiatief een advies op, dat in de beoordeling door de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit of de door B&W aangewezen ambtelijk adviseur wordt meegenomen in de advisering.

  • -

    Het denken in mogelijkheden (ja, mits..) in plaats van beperkingen (nee, tenzij..) is een van de belangrijkste uitgangspunten in de Omgevingswet. Om hiervoor de ruimte te hebben is het belangrijk dat een initiatiefnemer samen met de overheid tot een plan komt dat toegevoegde waarde heeft voor de omgeving. Bij alle advisering over plannen met een grote impact die afwijken van de regels in het omgevingsplan wordt gestimuleerd om in vooroverleg tot overeenstemming te komen. Participatie met de betrokken omgeving is daarbij een noodzakelijk onderdeel. De gemeente faciliteert initiatiefnemers bij de uitvoering van deze participatie.

  • -

    De uitgangspunten voor omgevingskwaliteit zijn onderdeel van de Omgevingsvisie gemeente Den Helder.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Toelichting bij Artikel 1

 

Een groot deel van de advisering over omgevingskwaliteit wordt ambtelijk gedaan. Dit wordt geregeld in Artikel 1. Het beleid ten aanzien van omgevingskwaliteit wordt vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet integraal onderdeel van de omgevingsvisie en van het omgevingsplan. De Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit werkt met een beperkt takenpakket, welke hieronder nader wordt toegelicht:

 

Toelichting bij Artikel 2

 

De Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit brengt altijd advies uit aan het college over plannen en aanvragen die betrekking hebben op monumenten (Rijks-, provinciaal en gemeentelijk) en het Beschermd Stadsgezicht De Stelling Den Helder (inclusief Willemsoord). Dit advies is een integrale beoordeling van monumentale aspecten, de omgeving van het monument en de omgeving van het Beschermd Stadsgezicht en het uiterlijk van bouwwerken.

 

Voor actuele lijsten van de monumenten binnen de gemeente Den Helder wordt in de Welstandsnota Den Helder 2015 – herziening 2020 verwezen naar de gemeentelijke website:

 

https://www.denhelder.nl/inwoner/product/rijksmonumenten

 

https://www.denhelder.nl/inwoner/product/provinciale-monumenten

 

https://www.denhelder.nl/inwoner/product/gemeentelijke-monumenten

 

Het Beschermd Stadsgezicht De Stelling Den Helder kent de volgende door de Rijksoverheid vastgestelde gebiedsaanduiding (schuin in rood gearceerd), welke ook in de Welstandsnota Den Helder 2015 – Herziening 2020 te vinden is:

 

 

Daarnaast brengt de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit altijd advies uit aan het college wat betreft het uiterlijk van bouwwerken voor plannen en aanvragen die betrekking hebben op beeldbepalende panden en het Stadshart (behalve de in Artikel 2 uitgezonderde objecten). Voor een actuele lijst van beeldbepalende panden binnen de gemeente Den Helder wordt in de Welstandsnota Den Helder 2015 – herziening 2020 verwezen naar de gemeentelijke website:

 

https://www.denhelder.nl/inwoner/product/beeldbepalende-panden

 

Het Stadshart kent de volgende gebiedsaanduiding (in rood op de kaart hieronder), in lijn met de Welstandsnota Den Helder 2015 – herziening 2020:

 

 

Het college kan daarnaast de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit wanneer zij dat nodig acht en de inschakeling motiveert om advies vragen bij plannen en/of aanvragen die belangrijk zijn voor de omgevingskwaliteit van Den Helder als geheel. Daarbij kan gedacht worden aan bijzondere landschappen, de entree van de stad en cultuurhistorisch waardevolle buurten. Daarnaast kan de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit worden ingeschakeld als onafhankelijk adviseur in geval van grote afwijkingen van de bestaande kaders, bezwaar/beroepszaken, excessen of op verzoek van de initiatiefnemer en/of belanghebbenden.