Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
ISD BOL

Beleidsregels Re-integratie ISD BOL 2024

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieISD BOL
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingBeleidsregels Re-integratie ISD BOL 2024
CiteertitelBeleidsregels Re-integratie ISD BOL 2024
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Beleidsregels Re-integratie ISD BOL 2023 en de beleidsregels Beschut wet Participatiewet 2018.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Participatiewet
  2. Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers
  3. Participatieverordening, Participatiewet, IOAW, IOAZ ISD BOL juli 2023
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2024nieuwe regeling

07-12-2023

bgr-2023-1417

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Re-integratie ISD BOL 2024

Het Dagelijks Bestuur van ISD BOL

 

  • -

    gelet op het bepaalde in de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen werknemers, en

  • -

    in aanmerking nemende het bepaalde in de Participatieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ ISD BOL juli 2023,

BESLUIT:

 

vast te stellen de volgende: Beleidsregels Re-integratie ISD BOL 2024.

 

Algemene bepalingen

 

Artikel 1. Definities

  • 1.

    Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers (Ioaw), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen werknemers (Ioaz), de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet.

  • 2.

    In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

    • a.

      de wet: de Participatiewet, onderscheidenlijk de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen werknemers;

    • b.

      het dagelijks bestuur: het dagelijks bestuur van het Intergemeentelijk Sociale Dienst Brunssum en Landgraaf;

    • c.

      de doelgroep: de doelgroep als bedoeld in artikel 7 van de Participatiewet, artikel 34 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers en artikel 34 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen werknemers;

       

Voorzieningen

 

Artikel 2. Re-integratietraject

Het dagelijks bestuur kan aan personen uit de doelgroep een re-integratietraject aanbieden. Een dergelijk traject kan bestaan uit activiteiten en voorzieningen dan wel uit een combinatie daarvan. Tevoren dient in een plan te worden beschreven welke stappen naar het oordeel van het dagelijks bestuur dienen te worden gezet. Het plan komt in samenwerking met de belanghebbende tot stand, maar behoeft niet noodzakelijkerwijs diens instemming. Het plan wordt als bijlage bij de beschikking aan de belanghebbende bekendgemaakt.

Artikel 3. Verwervingskosten

  • 1.

    Het dagelijks bestuur kan in het kader van de arbeidsinschakeling kosten vergoeden die verband houden met deelname aan een door het dagelijks bestuur aangeboden voorziening in het kader van deze verordening en die buiten het bereik van de andere voorzieningen liggen, Er dient daarbij sprake te zijn van kosten die naar het oordeel van het dagelijks bestuur in redelijkheid niet voor rekening van betrokkene behoren te komen.

  • 2.

    Geen aanspraak op de in het eerste lid genoemde vergoedingen bestaat, indien een beroep gedaan kan worden op een voorliggende voorziening die gezien haar aard en doel wordt geacht voor de persoon toereikend en passend te zijn.

     

Slotbepalingen

 

Artikel 4. Budgetplafond

  • 1.

    Het dagelijks bestuur kan jaarlijks een budgetplafond vaststellen voor de financiering van de aanspraak op de in deze beleidsregels genoemde voorzieningen. Een dergelijk plafond dient uiterlijk in het eerste kwartaal van het desbetreffende kalenderjaar te worden vastgesteld.

  • 2.

    Verslaglegging en bekendmaking hiervan zal plaatsvinden via de eerste Berap.

  • 3.

    Indien het plafond is bereikt, dan wel dreigt te worden bereikt in geval van toekenning dan wel continuering van voorzieningen, dan kunnen deze worden geweigerd, dan wel beëindigd.

Artikel 5 Hardheidsclausule

Het dagelijks bestuur kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels, als toepassing daarvan tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Artikel 6. Citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als: Beleidsregels Re-integratie ISD BOL 2024.

  • 2.

    Deze beleidsregels treden in werking op 1 januari 2024.

  • 3.

    Intrekken van de beleidsregels Re-integratie ISD BOL 2023.

  • 4.

    Intrekken (door gemeenten) van de beleidsregels Beschut wet Participatiewet 2018.

     

Vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur d.d. 7 december 2023.

De voorzitter,

De secretaris,

Artikelsgewijze Toelichting  

 

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In dit artikel wordt bij de begripsomschrijvingen aansluiting gezocht bij de Participatiewet, de Ioaw en de Ioaz, alsmede bij de algemene bestuursrechtelijke wetten Awb en Gemeentewet.

 

Artikel 2. Re-integratietraject

In artikel 2 wordt aangegeven dat elke voorziening deel dient uit te maken van een plan dat is gericht op verbetering van de arbeidsmarktpositie van de belanghebbende. Een dergelijk plan kan worden aangeduid met de term ‘re-integratietraject’. Elementair aan deze bepaling is dat een individuele voorziening een logische stap moet zijn in een gezamenlijke poging van de belanghebbende en het dagelijks bestuur om de belanghebbende dichter bij de arbeidsmarkt te brengen. Uiteindelijk is het overigens wel het dagelijks bestuur aan wie de beslissingsbevoegdheid toekomt. Een voorziening wordt immers aangeboden in de vorm van een (appellabel) besluit.

 

Artikel 3. Verwervingskosten

Indien een belanghebbende kosten dient te maken voor de deelname aan een voorziening, dan wel voor de deelname aan werk, welke kosten aan de belanghebbende niet anderszins vergoed worden, dan kan hiervoor langs deze weg een oplossing worden gevonden. Het is immers niet de bedoeling dat iemand met een uitkering die zich actief opstelt om onafhankelijk van die uitkering te worden materieel achterblijft bij iemand die een uitkering geniet die dergelijke activiteiten niet verricht. Gedacht dient te worden aan vergoeding van dagelijks noodzakelijke zaken als schoeisel en kleding.

 

Artikel 4. Budgetplafond

Om sturing op de kosten te houden kan het zinvol zijn om een budgetplafond te hanteren. In artikel 2 lid 6 van de Participatieverordening wordt aangegeven dat het bestuur jaarlijks aan de gemeenteraad verslag doet over de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid. Hiertoe dient een dergelijk plafond vroegtijdig openbaargemaakt te worden. Derhalve is gekozen voor vaststelling en bekendmaking uiterlijk in het eerste kwartaal van het jaar, waarop het plafond betrekking heeft.

 

Artikel 5. Hardheidsclausule

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

 

Artikel 6. Citeertitel en inwerkingtreding

Deze bepaling behoeft geen toelichting.