Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Alkmaar

Lijst van gevallen adviesrecht Omgevingswet gemeente Alkmaar

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlkmaar
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingLijst van gevallen adviesrecht Omgevingswet gemeente Alkmaar
CiteertitelLijst van gevallen adviesrecht Omgevingswet gemeente Alkmaar
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2024nieuwe regeling

25-03-2021

gmb-2023-549311

11

Tekst van de regeling

Intitulé

Lijst van gevallen adviesrecht Omgevingswet gemeente Alkmaar

De raad van de gemeente Alkmaar;

 

Gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, d.d. 02-02-2021;

 

Gelet op het advies van de commissie : Ruimte, d.d. 09-03-2021;

 

Gelet op het bepaalde in artikel 16.15a onder b en artikel 16.15b Omgevingswet alsmede artikel 4.21 Omgevingsbesluit;

 

 

B e s l u i t

  • 1.

    in onderstaande gevallen gebruik te maken van het adviesrecht:

    • a.

      bij aanvragen die afwijken van een eerder door de gemeenteraad vastgesteld ruimtelijk kader, zoals een nota van uitgangspunten, stedenbouwkundige visie/randvoorwaarden, gebiedsvisie, of daarmee te vergelijken ruimtelijk kader;

    • b.

      bij aanvragen die betrekking hebben op een herontwikkeling van een bestaande locatie en/of gebouw, waarbij een ingrijpende wijziging in de stedenbouwkundige structuur plaatsvindt;

    • c.

      indien een ander bestuursorgaan verzoekt om instemming van het college van burgemeester en wethouders op een voorgenomen beslissing op een aanvraag om omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit.

  • 2.

    dit besluit in werking te laten treden op de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Alkmaar, 25-03-2021;

De raad voornoemd,

E.G.M. Roemer, voorzitter

mw. mr. V.H. Hornstra, griffier

Toelichting - Lijst van gevallen adviesrecht Omgevingswet gemeente Alkmaar

Op grond van artikel 16.15a onder b Omgevingswet wordt de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld om gevallen aan te wijzen wanneer hij advies wil uitbrengen aan het college over:

  • 1.

    Een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit.

    Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om op een aanvraag om een omgevingsvergunning te beslissen.

  • 2.

    Instemming van het college over een voorgenomen beslissing op een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit van een ander bestuursorgaan.

  • Instemming over voorgenomen beslissingen op aanvragen om een omgevingsvergunning doet zich voor als niet het college, maar een ander bestuursorgaan bevoegd is om een besluit te nemen. De raad krijgt hierbij de mogelijkheid om advies te geven op het verlenen of het onthouden van de instemming van het college.

In artikel 4.21 Omgevingsbesluit is de raad aangewezen als adviseur voor een aanvraag om een omgevingsvergunning voor zover de aanvraag betrekking heeft op een door hem aangewezen geval van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit, waarvoor het college van burgemeester en wethouders bevoegd gezag is. De gemeenteraad dient vooraf aan te geven in welke gevallen hij advies wil uitbrengen aan het college. In onderstaande gevallen wenst de gemeenteraad gebruik te maken van het adviesrecht. In artikel 16.15b van de Omgevingswet is bepaald dat het advies van de gemeenteraad bij de besluitvorming bindend is. Dit betekent dat het college het advies dient over de nemen.

 

  • 1.

    Aanvragen die afwijken van een eerder door de gemeenteraad vastgesteld ruimtelijk kader, zoals een nota van uitgangspunten, stedenbouwkundige visie/randvoorwaarden, gebiedsvisie, of daarmee te vergelijken ruimtelijk kader.

  • Toelichting: indien de gemeenteraad de ruimtelijke kaders heeft vastgesteld, is het college gehouden aan deze kaders. Wanneer een aanvraag niet past binnen de ruimtelijke kaders en het college wil meewerken aan het initiatief, dan wordt de aanvraag voor advies aan de gemeenteraad voorgelegd. Aanvragen die in overeenstemming zijn met een eerder vastgesteld ruimtelijk kader hoeven niet voor advies te worden voorgelegd.

  • 2.

    Aanvragen die betrekking hebben op een herontwikkeling van een bestaande locatie en/of gebouw, waarbij een ingrijpende wijziging in de stedenbouwkundige structuur plaatsvindt.

  • Toelichting: een stedenbouwkundige structuur is de opbouw van en de manier waarop bebouwing, straten, pleinen, groen en andere openbare ruimten ten opzichte van elkaar zijn gesitueerd en zich tot elkaar verhouden.

  • Een ingrijpende wijziging is bijvoorbeeld een grootschalige aanpassing van de weg- of groenstructuur en een wezenlijke wijziging in de bebouwingsstructuur. Hieronder wordt niet verstaan incidentele verschuivingen als gevolg van bijbehorende bouwwerken of kleinschalige aanpassingen in de stedenbouwkundige structuur.

  • Wanneer de aanvraag betrekking heeft op het verhogen van (delen van) een bestaand gebouw met twee bouwlagen of meer, is er sprake van een wijziging van de stedenbouwkundige structuur. Eén bouwlaag mag hierbij maximaal 3 meter bedragen. Bij de toename in hoogte wordt altijd uitgegaan van het geldende planologisch kader. De bestaande feitelijke situatie is niet maatgevend.

  • 3.

    Indien een ander bestuursorgaan verzoekt om instemming van het college van burgemeester en wethouders op een voorgenomen beslissing op een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit, dan vraagt het college advies aan de gemeenteraad voordat het college op het verzoek beslist. Het college neemt dit advies van de gemeenteraad in acht.

  • Toelichting: instemming over een voorgenomen beslissing op een aanvraag om een omgevingsvergunning doet zich voor als niet het college, maar een ander bestuursorgaan bevoegd is om te beslissen op de aanvraag voor een omgevingsvergunning. De raad krijgt hierbij de mogelijkheid om advies te geven op het verlenen of het onthouden van de instemming van het college. Vaak gaan deze aanvragen om grote ruimtelijke ingrepen. Bijvoorbeeld een aanvraag waarbij externe veiligheid van belang is.