Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Westerwolde

Delegatiebesluit omgevingsplan

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWesterwolde
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingDelegatiebesluit omgevingsplan
CiteertitelDelegatiebesluit omgevingsplan
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2024nieuwe regeling

01-11-2023

gmb-2023-544668

Tekst van de regeling

Intitulé

Delegatiebesluit omgevingsplan

De raad delegeert de bevoegdheid tot vaststelling van het omgevingsplan in de volgende gevallen:

 

  • 1.

    Het verwerken van omgevingsvergunningen nadat deze onherroepelijk zijn geworden.

  • 2.

    Het wijzigen van het omgevingsplan voor zover dat onder de Wet ruimtelijke ordening als wijzigingsbevoegdheid in een bestemmingsplan opgenomen was, met inachtneming van de hieraan gestelde voorwaarden.

  • 3.

    Het wijzigen van het omgevingsplan voor de bouw van maximaal 1 woning en daarbij behorende bouwwerken, mits dit naar het oordeel van het college past in de Woonvisie Westerwolde.

  • 4.

    Het nemen van een voorbereidingsbesluit.

  • 5.

    Het beleidsneutraal verwerken van door het Rijk of de provincie opgelegde instructieregels.

  • 6.

    Wijzigingen die noodzakelijk zijn vanwege gewijzigde hogere wet- of regelgeving, voor zover geen beleidsruimte is toegekend.

  • 7.

    Juridisch-technische en redactionele aanpassingen en correcties van het omgevingsplan.

  • 8.

    Het aanpassen van informatieproducten van het omgevingsplan.

Toelichting

  • 1.

    De Omgevingswet verplicht om verleende vergunningen (omgevingsplanactiviteiten) binnen 5 jaar te verwerken in het omgevingsplan. Het verwerken van een omgevingsplanactiviteit in het omgevingsplan is feitelijk een administratieve handeling (het rechtsgevolg is immers al ontstaan bij het besluit over de omgevingsplanactiviteit). Bij deze verwerking is geen beleidsafweging meer mogelijk.

  • 2.

    In de huidige bestemmingsplannen zijn verschillende wijzigingsbevoegdheden opgenomen. Het college is in die gevallen bevoegd om die wijzigingen uit te werken. In de Omgevingswet heeft de wetgever ervoor gekozen om geen expliciete regeling voor wijzigingsbevoegdheden op te nemen. Daarmee vervallen de wijzigingsbevoegdheden uit de huidige bestemmingsplannen. Om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de huidige mogelijkheden en rechtszekerheid te bieden voor reeds opgenomen wijzigingsbevoegdheden, is de wijzigingsbevoegdheid gedelegeerd. De raad heeft immers al eerder besloten dat deze wijzigingen onder de bevoegdheid van het college vallen.

  • 3.

    Hierdoor draagt de raad de bevoegdheid om het omgevingsplan te wijzigen over aan het college, voor zover het de bouw van maximaal 6 woningen en daarbij behorende bouwwerken (zoals garages en schuurtjes) betreft. De bevoegdheid van het college kan uitsluitend worden toegepast voor bouwplannen die naar het oordeel van het college passen in het door de raad vastgestelde Programma Wonen.

  • 4.

    Een voorbereidingsbesluit is een verklaring dat een wijziging van het omgevingsplan wordt voorbereid. Het gevolg is dat daarmee een aanhoudingsplicht geldt voor bouw- en aanlegactiviteiten. Hierdoor wordt voor het gebied waarvoor het besluit wordt genomen de bestaande situatie als het ware tijdelijk bevroren totdat het omgevingsplan is gewijzigd. Het nemen van een voorbereidingsbesluit voorkomt dat een initiatiefnemer kort voor aanpassing van het omgevingsplan bewust een vergunningsaanvraag indient die in strijd is met de voorgenomen aanpassing. Het kan immers voorkomen dat het omgevingsplan iets toestaat, terwijl dat niet meer wenselijk blijkt te zijn. Het is dan zaak snel handelen wanneer dit aan de orde is.

  • 5.

    De gemeente is verplicht om door het Rijk of de provincie opgelegde instructieregels in het omgevingsplan te verwerken. Hier is geen beleidsruimte.

  • 6.

    Deze bepaling spreekt voor zich.

  • 7.

    Het betreft hier bijvoorbeeld gevallen waarin evident sprake is van fouten of omissies in het omgevingsplan. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om verschrijvingen, spel- of typefouten, letter, cijfers of opsommingstekens die zijn weggevallen of juist dubbel staan.

  • 8.

    Informatieproducten zijn verrijkte gegevens die deel uitmaken van een omgevingsplan, bijvoorbeeld de contouren van een archeologisch verwachtingsgebied. Als er bijvoorbeeld archeologisch onderzoek is gedaan en een bepaald gebied is vrijgegeven dan kan deze contour worden aangepast.

Dit is besloten in de openbare vergadering van 1 november 2023.

Namens de raad,

Patrick Dave Nap

raadsgriffier

Jaap Velema

voorzitter