Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Borne

Beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBorne
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023
CiteertitelBeleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

21-12-2023nieuwe regeling

05-12-2023

gmb-2023-544076

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023

Besluit van college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borne tot vaststelling van beleidsregels voor de uitvoering van de bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023.

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borne;

 

gelezen het voorstel van 18 april 2023;

 

overwegende dat,

 

het gewenst is om beleidsregel[s] vast te stellen omdat deze verdere duiding geeft van enkele artikelen in de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023;

De regels beschrijven het gemeentelijk beleid met betrekking tot de uitvoering van het leerlingenvervoer.

 

b e s l u i t vast te stellen de volgende beleidsregel[s]:

 

Beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023

 

Uitgangspunt leerlingenvervoer: Bij de beoordeling van het leerlingenvervoer betrekt het college het uitgangspunt dat het vervoer van leerlingen van huis naar school en terug primair de verantwoordelijkheid van de ouder(s)/verzorger(s) is. Ook begeleiding van de leerling in het vervoer van huis naar school en terug is een verantwoordelijkheid van de ouder(s)/verzorger(s). Blijken zij niet in staat te zijn te begeleiden, dan moeten zij zelf voor een oplossing zorgen (bijvoorbeeld oppas, buren, familie).

 

Paragraaf 1 Algemene bepalingen

Artikel 1. Nadere uitleg definities

– Afstand

De afstand woning-school wordt bepaald via de ANWB Routeplanner op www.anwb.nl, volgens de ‘kortste route’ met de fiets. De afstand wordt berekend in kilometers en afgerond op één cijfer achter de komma (honderd meter).

 

– Inkomen

Bij het vaststellen van het inkomen als bedoeld in artikel 1 sub m van de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023 wordt uitgegaan van het inkomen van de ouders/voogden/verzorgers waar het kind verblijft.

 

– Leerling met beperking

Een leerling die door een structurele lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of psychische beperking niet of niet zelfstandig van het openbaar vervoer of de fiets gebruik kan maken, wordt aangemerkt als een leerling met een beperking in de zin van de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023.

Wanneer een leerling, ondanks zijn beperking, wél zelf kan reizen met het openbaar vervoer, is deze in de zin van de Verordening bekostiging leerlingenvervoer géén leerling met een beperking. De beperking die een leerling heeft moet structureel van aard zijn, in ieder geval langer dan drie maanden duren. Een tijdelijke beperking tot 3 maanden levert geen aanspraak op leerlingenvervoer op.

Wanneer de beperking met medicijnen te verbeteren is, is er geen sprake van een beperking in de zin van deze verordening. Van een beperking in deze verordening is dus alleen sprake wanneer deze structureel en niet behandelbaar is en/of een leerling er niet mee kan om gaan/ niet leerbaar is (bijv. als een kind met een beperking niet leerbaar is om een bepaalde route naar school te fietsen of met openbaar vervoer te reizen).

 

– Ouders

Ouders/verzorgers kunnen ook co-ouders zijn van een leerling. In dat geval geldt het volgende:

  • 1.

    In een situatie van co-ouderschap, al dan niet gescheiden ouders, die niet bij elkaar wonen, maar afspreken om hun kind(eren) gezamenlijk te (blijven) verzorgen en opvoeden - kan er aanspraak zijn op bekostiging van leerlingenvervoer voor de dagen dat de leerling bij de betreffende ouder verblijft.

  • 2.

    De beide ouders/verzorgers dienen afzonderlijk een aanvraag in voor de dagen dat het kind tijdens weekdagen bij hen verblijft.

  • 3.

    Indien het drempelbedrag en de eigen bijdrage van toepassing zijn, zoals bedoeld in artikel 23 en 24 van de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023, dan wordt dit berekend naar verhouding tot het aantal dagen dat de leerling bij de betrokken co-ouder verblijft.

– Reistijd

Het vaststellen van de reistijd met het openbaar vervoer vindt plaats op basis van de door de Reisinformatiegroep B.V. beschikbaar gestelde informatie, www.9292ov.nl. Daarbij wordt uitgegaan van de adressen van de woning en de school.

 

– Tussen voorziening

  • 1.

    VO- en VSO-Leerlingen kunnen in het kader van passend onderwijs, tijdelijk een lessenaanbod of programma op een locatie van een tussenvoorziening volgen, deze locatie is formeel geen schoollocatie.

  • 2.

    Een tussenvoorziening behoort tot een school(bestuur) of een samenwerkingsverband waar voortijdig schooluitval van een leerling wordt voorkomen, maar past formeel niet binnen de beleidscategorieën voor een school als bedoeld in de Wet op het primair onderwijs, Wet op het voortgezet onderwijs 2020 en Wet op de expertisecentra. Het samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor de inrichting van deze locatie(s);.

  • 3.

    De locaties van de volgende tussenvoorzieningen kunnen worden aangemerkt als ‘schoollocaties’:

    • a.

      De voorzieningen voor alle VO- en VSO-leerlingen in de regio Twente, bedoeld voor jongeren met zodanige persoonlijke en gedragsmatige problemen, dat ze in een reguliere setting niet naar school kunnen gaan, zoals de Link, het Fundament of Novo Ego.

    • b.

      De voorzieningen voor VSO- en VO-leerlingen in de regio Twente, bedoeld voor wie de overgang naar het mbo een te grote stap is, voorafgaand aan de start op het middelbaar beroepsonderwijs, zoals GO2MBO.

  • 4.

    In overleg met het samenwerkingsverband kunnen er in de loop van de tijd tussenvoorzieningslocaties bijkomen of verdwijnen.

  • 5.

    De werkwijze voor tussenvoorziening zoals bedoeld in 3a, die als schoollocaties kunnen worden aangemerkt, is als volgt:

    • a.

      De leerling is ingeschreven bij regulier voortgezet onderwijs of voortgezet speciaal onderwijs;

    • b.

      De leerling kan vanwege een beperking, zoals hiervoor omschreven onder ‘als leerling met een beperking’ tijdelijk geen lessen op de eigen locatie volgen. Het samenwerkingsverband adviseert daarom om de leerling lessen te laten volgen op een tussenvoorzieningslocatie.

    • c.

      De leerling blijft ingeschreven bij de oorspronkelijke school en volgt lessen op de tussenvoorziening locatie;

    • d.

      Bij de beoordeling van de aanvraag is voor het berekenen van de afstand de oorspronkelijke school het uitgangspunt. Daarbij geldt de afstandsgrens van 4 km volgens artikel 9 uit de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023.

    • e.

      Mocht de ouder op basis van de oorspronkelijke school niet in aanmerking komen op basis van de 4 km criteria. Als de tussenvoorziening wel verder weg gelegen is dan deze 4 km afstandsgrens dan komt de ouder wel tijdelijk in aanmerking voor een vergoeding voor bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023.

  • 6.

    De werkwijze voor tussenvoorzieningen zoals bedoeld onder 3b die als schoollocaties kunnen worden aangemerkt, is als volgt:

    • a.

      Zolang de leerling blijft ingeschreven bij de VO-of VSO-school, kan er bekostiging van het leerlingenvervoer worden toegekend.

    • b.

      Zodra de leerling is ingeschreven bij het mbo, dan geldt een studentenreisproduct via DUO.

Artikel 2. Doelstelling

  • 1.

    Bij de beoordeling van de vraag of er sprake is van passend vervoer betrekt het college het uitgangspunt dat het vervoer van leerlingen van huis naar school en terug de verantwoordelijkheid van de ouders/verzorgers is. Ook begeleiding van de leerling in het vervoer van huis naar school en terug is een verantwoordelijkheid van de ouders/verzorgers.

  • 2.

    Het college gaat bij de bekostiging uit van de goedkoopst passende vorm van vervoer.

  • 3.

    Indien de goedkoopst passende vorm van vervoer bestaat uit een combinatie van verschillende vormen van vervoer (bus en trein, fiets en trein, etc.) gaat het college bij de bekostiging daarvan uit.

 

Paragraaf 2 Aanvraag van de vervoersvoorziening.

Artikel 3. Aanvraagprocedure.

  • 1.

    Geen toelichting.

  • 2.

    Bij de aanvraag kan een deskundige advies worden gevraagd, deze adviezen kunnen worden gegeven door:

    • een pedagogisch deskundige;

    • de commissie voor de begeleiding, ingesteld door een of meer scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs van cluster 3 en cluster 4;

      de commissie van onderzoek, ingesteld door een of meer instellingen van cluster 1 en cluster 2;

      de ambulante begeleider van de leerling;

      de directeur van de school;

      het samenwerkingsverband;

    • de jeugdgezondheidsdienst;

    • de geneeskundige dienst;

    • een sociaal-medische adviesdienst;

    • een medicus gespecialiseerd in de betreffende beperking;

    • een orthopedagoog;

    • kinderpsycholoog

    De school kan een deskundigen advies afgeven via een zogenoemd schooladvies. In dit advies verwachten wij een onderbouwing waarom de leerling geen gebruik kan maken van openbaar vervoer (met begeleiding).

     

    Het advies is niet bindend. Wel moet afwijking van het advies goed worden gemotiveerd.

     

  • 3.

    t/m 6. Geen toelichting.

Artikel 4. Gesprek over zelfstandigheid en zelfredzaamheid bij de aanvraag

  • 1.

    Geen toelichting.

  • 2.

    Een deskundige kan zijn zoals omschreven in artikel 3 lid 2 van deze beleidsregels.

  • 3

    en 4 Geen toelichting.

  • 4.

    Voorafgaand aan het moment dat de leerling de leeftijd van 9 jaar bereikt, volgt een gesprek met een consulent om te beoordelen wat de best passende vervoersoplossing is. Daarbij wordt gekeken hoe gewerkt kan worden naar zelfstandigheid.

  • 5.

    Geen toelichting.

Artikel 5. OOGO met het samenwerkingsverband

  • 1.

    Geen toelichting

  • 2b.

     

Adviezen kunnen worden gegeven door:

  • een pedagogisch deskundige;

  • de commissie voor de begeleiding, ingesteld door een of meer scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs van cluster 3 en cluster 4;

    de commissie van onderzoek, ingesteld door een of meer instellingen van cluster 1 en cluster 2;

    de ambulante begeleider van de leerling;

    de directeur van de school;

    het samenwerkingsverband;

  • de jeugdgezondheidsdienst;

  • de geneeskundige dienst;

  • een sociaal-medische adviesdienst;

  • een medicus gespecialiseerd in de betreffende beperking;

  • een orthopedagoog;

  • kinderpsycholoog.

De school kan een verklaring afgeven via een zogenoemd schooladvies. In dit advies verwachten wij een onderbouwing waarom de leerling geen gebruik kan maken van openbaar vervoer (met begeleiding).

 

Het advies is niet bindend. Wel moet afwijking van het advies goed worden gemotiveerd.

 

  • 3.

    Geen toelichting.

Artikel 6. Algemene voorwaarden voor toekenning van een vervoersvoorziening

  • 1.

    Geen toelichting.

  • 2.

    Indien wordt geconstateerd dat de ouderbijdrage niet wordt betaald volgen twee betalingsherinneringen met daarbij vermeld de mogelijkheid om in termijnen te betalen.

    Ook wordt er na één betalingsherinnering contact gezocht om samen naar een oplossing te zoeken. Mocht dit niet tot contact leiden, wordt er een aangetekende herinnering gestuurd met een uitnodiging voor een gesprek. Indien contact niet mogelijk is en/of betaling wordt geweigerd of de ouder(s)/verzorger(s) nalatig blijft met betalen, kan de voorziening worden stopgezet. Als de aanspraak op de vervoersvoorziening komt te vervallen, worden ouders/verzorgers hier schriftelijk van op de hoogte gebracht.

  • 3.

    Geen toelichting.

  • 4.

    Geen toelichting.

  • 5.

    Als de aanvraag is voorzien van een onderbouwde medische verklaring waaruit blijkt dat een kind de komende jaren niet zelfstandig kan reizen, wordt een meerjarenbeschikking afgegeven tot aan de leeftijd van 9 jaar.

    Voorafgaand aan het moment dat de leerling de leeftijd van 9 jaar bereikt wordt gekeken of en hoe het kind vanaf 9 jaar kan toegroeien naar zelfstandigheid. Dit wordt beoordeelt op basis van een gesprek met een consulent van de gemeente Borne.

  • 6.

    t/m 8.Geen toelichting.

Artikel 7. Herziening, opschorting, intrekking of terugvordering van de vervoersvoorziening

  • 1.

    t/m 3. Geen toelichting.

  • 4b

    Voor een leerling die zich, na herhaaldelijke waarschuwingen niet houdt aan de gedragsregels volgt onderstaand stappenplan.

     

Stap 1:

In geval van ongeoorloofd gedrag of wangedrag spreekt de chauffeur de leerling hierop aan en handelt proportioneel en professioneel naar eigen inzicht. De vervoerder brengt de gemeente Borne en vertegenwoordiger(s), waaronder ouders/verzorgers, van de desbetreffende leerling zo spoedig mogelijk op de hoogte van het voorval en de actie die uitgevoerd is door de vervoerder. De gemeente Borne kan in uiterste situatie direct overgaan tot een (tijdelijk) reisverbod van desbetreffende leerling.

 

Stap 2: Blijft een kind zich misdragen na de waarschuwing door vervoerder dan wordt het kind tijdelijk geschorst (een week). Tijdens de schorsing moet de ouder/verzorger het kind zelf naar school brengen en weer ophalen. De ouder/verzorger is dan zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop het kind van en naar school gaat.

 

Stap 3: Indien het gedrag niet is veranderd na terugkeer schorsing, wordt de bekostiging ingetrokken.

 

  • 5.

    t/m 7. Geen toelichting.

 

Paragraaf 3: beoordelingsfase: beoordeling van de aanspraak op vervoersvoorziening

Artikel 8. Vervoersvoorziening naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school

  • 1.

    Indien ouders/verzorgers besluiten hun kind naar een verder gelegen school te laten gaan en aanspraak bestaat op een vervoersvoorziening naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school, kan besloten worden ouders een kilometer vergoeding voor de auto te bekostigen tot aan de dichtstbijzijnde toegankelijke school.

  • 2.

    en 3.Geen toelichting.

  • 4.

    Er kan een termijn worden afgesproken waarin het samenwerkingsverband ernaar toe werkt om het passende onderwijs op de dichtstbijzijnde toegankelijke school te bieden.

Artikel 9. Afstandsgrens

Geen toelichting.

Artikel 10. Aanwijzing Opstapplaats

Indien de gemeente opstapplekken aanwijst zijn ouders/ verzorgers zelf verantwoordelijk voor dat het kind op tijd bij de opstapplek is. Indien een kind te laat komt en het aangepast vervoer is vertrokken dienen ouders/ verzorgers te zorgen dat het kind op school komt. Kinderen worden na schooltijd weer teruggebracht naar de opstapplek. Ouders/verzorgers zijn zelfverantwoordelijk dat het kind veilig aan komt op het opvangadres/woonadres. Ook eventuele begeleiding van het kind van en naar de opstapplek is een verantwoordelijkheid van ouders/verzorgers. Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kind totdat zij in de bus stappen bij de opstapplek: dus ook voor het wachten bij de opstapplek. Werk van ouders/verzorgers, meerdere kinderen in het gezin of andere praktische redenen ontslaat ouders niet van deze verantwoordelijkheid.

Als een kind na schooltijd gebruik maakt van een BSO in de gemeente Borne, wordt deze wel naar de BSO locatie gebracht.

 

Kinderen in een elektrische rolstoel worden uitgezonderd van het vervoer vanaf een opstapplek.

Artikel 11. Peildatum leeftijd

Geen toelichting.

Artikel 12. Andere vergoedingen

Geen toelichting.

Artikel 13. Schooltijden en wachttijden

  • 1.

    Het vervoer vindt plaats volgens tijden schoolgids van de school. Alleen wanneer een leerling door structurele beperking een deel van het onderwijsprogramma kan volgen, indien nodig onder schooltijden worden vervoerd. Zoals in de toelichting staat omschreven dienen ouders hiervoor een verzoek voor afwijkende tijden te onderbouwen door:

     

    De ouders dienen hun verzoek om een vervoersvoorziening op deze afwijkende tijden te onderbouwen door:

    • een verklaring van de leerplichtambtenaar, waaruit een leerplichtakkoord blijkt;

    • een opbouwschema om te komen tot een volledig schoolprogramma/onderwijstijd;

    • een verklaring van de (directie van de) school waaruit de medische noodzaak blijkt; of

    • een verklaring van een deskundige (bijvoorbeeld een arts, psycholoog of orthopedagoog) al dan niet door het college ingewonnen, waaruit de medische onmogelijkheid blijkt om de volledige schooltijden te volgen.

  • 2.

    en 3. Geen toelichting.

Artikel 14. Tijdelijk verblijf buiten de gemeente

Geen toelichting

Artikel 15. Vervoersvoorziening naar stageadres.

Geen toelichting.

 

Paragraaf 4. Onderzoeksfase: verstrekking aard en omvang van de vervoersvoorziening

Geen toelichting.

Artikel 16. Verstrekking van de vervoersvoorziening

Geen toelichting.

Artikel 17. Bekostiging van de kosten van openbaar vervoer en vervoer per fiets.

  • 1.

    De bekostiging van vervoer per fiets is gelijk aan € 0,09 per kilometer.

  • 2.

    De afstand wordt berekend, zoals bepaald in artikel 1 van deze nadere regels.

  • 3.

    Het totaalbedrag wordt berekend door het aantal kilometers en bedrag te vermenigvuldigen met het gemiddelde aantal schooldagen per jaar (200) of, bij een tussentijdse toekenning, het resterende aantal schooldagen per jaar.

  • 4.

    De uitbetaling van bekostiging van vervoer per fiets en openbaar vervoer vindt plaats op basis van declaratie. Ouders zijn zelf verantwoordelijk om een declaratieformulier in te vullen. Declaratieformulieren kunnen tot einde zomervakantie van het schooljaar waar de beschikking betrekking op had worden ingediend.

    Bijvoorbeeld beschikking voor schooljaar 2023-2024, dan kan er tot einde zomervakantie augustus 2024 een declaratie worden ingediend. Bij aanvang van schooljaar 2024-2025 start een nieuwe periode en kunnen declaraties van het voorgaande schooljaar niet meer ingediend worden.

  • 5.

    Het college kan besluiten om in plaats van declaratie voor het openbaar vervoer over te gaan tot het verstrekken van een ov-chipkaart aan de leerling. In dat geval hoeven ouders geen ov-declaratie in te dienen.

  • 6.

    Er vindt steekproefsgewijs controle plaats of de vergoeding daadwerkelijk is besteed aan het leerlingenvervoer.

  • 7.

    In bijzondere gevallen kan op verzoek van de ouders de uitbetaling van de bekostiging op een eerder tijdstip plaatsvinden.

  • 8.

    Indien het vermoeden bestaat dat de bekostiging voor andere doeleinden dan het vervoer van de leerling wordt gebruikt, kan het college de uitbetaling van de bekostiging doen toekomen aan een ander dan de ouders (bijvoorbeeld de school of hulpverleningsinstantie).

  • 9.

    Indien de leerling verwijtbaar verzuimt van school, wordt over de dagen dat sprake is van verzuim, geen bekostiging verstrekt dan wel wordt de bekostiging over die dagen teruggevorderd of verrekend.

  • 10.

    Ter stimulering van zelfredzaamheid kan ervoor gekozen worden om leerlingen naar het VSO wel een bekostiging van de kosten vervoer per fiets of OV toe te kennen mits zij in voldoen aan de afstandsgrens artikel 9.

Artikel 18. Bekostiging van de kosten van openbaar vervoer of vervoer per fiets ten behoeve van een begeleider

  • 1.

    De bekostiging van vervoer per fiets is gelijk aan € 0,09 per kilometer.

  • 2.

    De afstand wordt berekend, zoals bepaald in artikel 1 van deze nadere regels.

  • 3.

    Het totaalbedrag wordt berekend door het aantal kilometers en bedrag te vermenigvuldigen met het gemiddelde aantal schooldagen per jaar (200) of, bij een tussentijdse toekenning, het resterende aantal schooldagen per jaar.

  • 4.

    De uitbetaling van bekostiging van vervoer per fiets of openbaar vervoer vindt plaats op basis van declaratie. Ouders zijn zelf verantwoordelijk om een declaratieformulier in te vullen. Declaratieformulieren kunnen tot einde zomervakantie van het schooljaar waar de beschikking betrekking op had worden ingediend.

    Bijvoorbeeld beschikking voor schooljaar 2023-2024, dan kan er tot einde zomervakantie augustus 2024 een declaratie worden ingediend. Bij aanvang van schooljaar 2024-2025 start een nieuwe periode en kunnen declaraties van het voorgaande schooljaar niet meer ingediend worden.

  • 5.

    Het college kan besluiten om in plaats van declaratie voor het openbaar vervoer over te gaan tot het verstrekken van een ov-chipkaart aan de leerling en zijn begeleider. In dat geval hoeven ouders geen ov-declaratie in te dienen.

  • 6.

    Er vindt steekproefsgewijs controle plaats of de vergoeding daadwerkelijk is besteed aan het leerlingenvervoer.

  • 7.

    In bijzondere gevallen kan op verzoek van de ouders de uitbetaling van de bekostiging op een eerder tijdstip plaatsvinden.

  • 8.

    Indien het vermoeden bestaat dat de bekostiging voor andere doeleinden dan het vervoer van de leerling wordt gebruikt, kan het college de uitbetaling van de bekostiging doen toekomen aan een ander dan de ouders (bijvoorbeeld de school of hulpverleningsinstantie).

  • 9.

    Indien de leerling verwijtbaar verzuimt van school, wordt over de dagen dat sprake is van verzuim, geen bekostiging verstrekt dan wel wordt de bekostiging over die dagen teruggevorderd of verrekend.

Artikel 19. Vervoersvoorziening in de vorm van aangepast vervoer

Sub a geeft aan dat 50% reistijdverkorting op individuele basis moet worden bepaald. Dit vindt plaats via OV9292 en ANWB auto kortste afstand.

Artikel 20. Bekostiging op basis van de kosten van eigen vervoer

  • 1.

    De bekostiging van eigen vervoer op basis het belastingvrije kilometer-bedrag per kilometer.

    Het belastingvrije kilometerbedrag kan met ingang van 1 januari gedurende het schooljaar wijzigen. Het belastingvrije tarief dat bekend wordt gemaakt via rijksoverheid.nl wordt gevolgd.

  • 2.

    De afstand wordt berekend, zoals bepaald in artikel 1 van deze nadere regels.

  • 3.

    Het totaalbedrag wordt berekend door het aantal kilometers en bedrag te vermenigvuldigen met het gemiddelde aantal schooldagen per jaar (200) of, bij een tussentijdse toekenning, het resterende aantal schooldagen per jaar.

Artikel 21. Bekostiging andere passende vervoersvoorziening

Er wordt maximaal een bedrag van € 1750,- toegekend voor een elektrische fiets. Dit bedrag is bepaald op het uitgangspunt dat ouders ook reguliere kosten maken voor de aanschaf van een fiets. Verzekering of onderhoud is voor de aanvrager. Ook in geval van diefstal wordt geen nieuwe fiets verstrekt. Daarbij geldt dat de fiets in eigendom wordt verstrekt.

Ouders dienen een factuur aan te leveren waaruit de aanschafwaarde blijkt. Indien de aanschafwaarde lager is dan het maximum bedrag, wordt dat bedrag uitbetaald.

Mocht blijken dat deze vervoersvoorziening niet passend is, dient het volledig uitbetaalde bedrag te worden terugbetaald.

Artikel 22. Vervoersvoorziening voor weekeinde en vakantie

Geen toelichting.

Artikel 23. Eigen bijdrage in de vorm van een drempelbedrag.

  • 1.

    Wanneer een leerling een school voor regulier basisonderwijs of speciaal basisonderwijs (SBO) bezoekt kan een eigen bijdrage worden gevraagd, afhankelijk van het inkomen, zoals beschreven in artikel 23 van de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023.

  • 2.

    De hoogte van de eigen bijdrage is een vast bedrag per schooljaar.

    Dit komt als volgt tot stand door de verschillende bedragen met elkaar te vermenigvuldigen:

    • a.

      De kosten van het openbaar vervoer die zouden worden gemaakt om de afstand tot aan de door de gemeente vastgestelde kilometergrens te overbruggen.

      De gehanteerde kilometergrens bedraagt voor (zie Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023 artikel 9):

      • basisonderwijs: 6 kilometer;

      • speciale basisonderwijs: 3 kilometer.

    • b.

      De kosten van het openbaar vervoer worden berekend, die met de OV-chipkaart zouden worden gemaakt (starttarief & tarief per kilometer), rekening houdend met kortingen die voor de leerling binnen het systeem kunnen gelden (bijvoorbeeld het kortingspercentage: jeugd 4 t/m 11: 34%.

    • c.

      Hierbij wordt rekening gehouden met een retourrit en het totaal aantal schooldagen per schooljaar.

    voorbeeld berekening 2023: basisonderwijs: € 1,080 (starttarief) + 6 (km) x € 0,223 (per km) = € 2,418 Scholieren tot en met 11 jaar ontvangen 34% korting op het tarief: 2,418 - 34% korting = 1,596 per rit.

    Het gaat om 2 ritten per dag en 200 schooldagen: 1,596 x 2 x 200 = € 638,352 Dit wordt jaarlijks geïndexeerd naar de OV-tarieven. Het drempelbedrag wordt dan: € 638,--. De eigen bijdrage wordt gebaseerd op de periode waarop de vergoeding betrekking heeft, ongeacht het daadwerkelijk gebruik van de vergoeding (bijv. als gevolg van ziekte).

     

    speciaal basisonderwijs: € 1,080 (starttarief) + 3 (km) x € 0,223 (per km) = € 1,749 Scholieren tot en met 11 jaar ontvangen 34% korting op het tarief: 2,418 - 34% korting = 1,154 per rit.

     

    Het gaat om 2 ritten per dag en 200 schooldagen: 1,154 x 2 x 200 = € 461,736 afgerond € 462,- Het te betalen drempelbedrag mag in ieder geval nooit de feitelijke vervoerskosten overstijgen. (Bovenstaande bedragen voor 2023 zijn bepaald op basis van tarieven openbaar vervoer regio Twente. Voor kinderen vanaf 12 jaar moet gekeken worden welk abonnement het best passend is).

     

  • 3.

    Als ouders een eigen bijdrage moeten betalen voor het leerlingenvervoer, maar niet het hele schooljaar gebruik maken, dan wordt de eigen bijdrage naar rato berekend.

  • 4.

    Indien bekostiging van vervoer per fiets of kilometervergoeding eigen vervoer wordt toegekend, wordt de eigen bijdrage – ter stimulering van zelfredzaamheid - niet geheven.

  • 5.

    Daarnaast wordt de eigen bijdrage bij een meerjarenbeschikking elk jaar opnieuw berekent. Ouders dienen daarvoor elk schooljaar voor de duur van de beschikking opnieuw een inkomensverklaring aan te leveren. Als ouders dit niet tijdig overhandigen, wordt er vanuit gegaan dat ouders de eigen bijdrage kunnen betalen.

Artikel 24. Eigen bijdrage in de vorm van een daadkrachtafhankelijke bijdrage.

  • 1.

    t/m 4. Geen toelichting.

  • 5.

    Daarnaast wordt de eigen bijdrage bij een meerjarenbeschikking elk jaar opnieuw berekent. Ouders dienen daarvoor elk schooljaar voor de duur van de beschikking opnieuw een inkomensverklaring aan te leveren.

  • 6.

    t/m 8. Geen toelichting.

Artikel 25. Beslissing burgemeester en wethouders in gevallen waarin de regeling niet voorziet.

Geen toelichting.

Artikel 26. Hardheidsclausule

  • 1.

    De hardheidsclausule zoals genoemd in artikel 26 van de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023 wordt niet toegepast indien er enkel sprake is van de omstandigheid dat ouders wegens arbeid of andere bezigheden niet zelf kunnen voorzien in het schoolvervoer van de leerling.

  • 2.

    De hardheidsclausule kan worden toegepast als er naar het oordeel van het college sprake is van omstandigheden die de gezinssituatie ernstig benadelen.

  • 3.

    De omstandigheid als genoemd in het tweede lid moet door de ouders worden aangetoond.

Artikel 27. Intrekking oude regeling

Geen toelichting.

Artikel 28. Overgangsbepalingen

Geen toelichting.

Artikel 29. Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    De verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023 is bekend gemaakt op 2 mei 2023, dit betekent dat de verordening in werking is getreden op 3 mei 2023.

  • 2.

    Deze beleidsregel[s] treden] in werking de dag na bekendmaking.

  • 3.

    Deze beleidsregel[s] worden] aangehaald als: beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Borne 2023.

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders in de vergadering van 5 december 2023.

Burgemeester en wethouders van Borne

de secretaris,

E.S.I. ter Koele

de burgemeester,

drs. J.H.R. Pierik