Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Alblasserdam

Besluit Aangewezen categorieën van gevallen, waarvoor de gemeenteraad gebruik maakt van haar adviesrecht

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlblasserdam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit Aangewezen categorieën van gevallen, waarvoor de gemeenteraad gebruik maakt van haar adviesrecht
CiteertitelBesluit adviesrecht en uitgebreide voorbereidingsprocedure gemeente Alblasserdam
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2024Nieuwe regeling

22-02-2022

gmb-2023-543400

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit Aangewezen categorieën van gevallen, waarvoor de gemeenteraad gebruik maakt van haar adviesrecht

De raad van de gemeente Alblasserdam;

Gelet op het bepaalde in artikel 16.15a onder b van de Omgevingswet

Gelet op het bepaalde in artikel 16.65 eerste lid onderdeel b van de Omgevingswet

Gezien het voorstel van het college d.d. 25 januari 2022 college voorstel, met nummer 22.0214.8675.095

 

Overwegende dat, de gemeenteraad bevoegd is om gevallen aan te wijzen waarvoor het adviesrecht van toepassing is en dat de gemeenteraad bevoegd is om gevallen aan te wijzen waarvoor de uitgebreide voorbereidingsprocedure volgens afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is;

Besluit vast te stellen het Besluit aangewezen categorieën van gevallen waarvoor de gemeenteraad gebruik maakt van haar adviesrecht.

 

 

Artikel 1. De keuze voor gevallen waar adviesrecht en waar de uitgebreide voorbereidingsprocedure op van toepassing is.

De gemeenteraad wijst in de gevallen genoemd in hoofdstuk 2 op grond van artikel 16.15a onder b van de Omgevingswet aan als gevallen waarin gebruik wordt gemaakt van het adviesrecht. Tegelijkertijd worden op grond van artikel 16.65 van de Omgevingswet juncto artikel 10.24 van het Omgevingsbesluit gevallen aangewezen in hoofdstuk 2 waarop de uitgebreide voorbereidingsprocedure uit afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht van toepassing is. De gevallen van het adviesrecht zijn tot stand gekomen doordat beleidsneutraal overgegaan wordt op de Omgevingswet. Het zijn de gevallen die eerder zijn vastgelegd in het besluit 'Aanwijzing categorieën voor afgifte van een "verklaring van geen bedenkingen" niet is vereist' uit 2013. Opgemerkt wordt dat wanneer het adviesrecht van de gemeenteraad van toepassing is op een omgevingsvergunning-aanvraag die binnen de reguliere procedure valt dit niet hoeft te betekenen dat de procedure vertraging oploopt. Het adviesrecht van de gemeenteraad kan plaatsvinden in het voortraject via een principe verzoek, welke vormvrij is.

De gevallen waar de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing is verklaard sluiten aan bij het argument dat beleidsneutraal wordt overgegaan op de Omgevingswet. Echter is in een aantal gevallen besloten dat ze, gezien de geringe impact op de fysieke leefomgeving, afgedaan kunnen worden via de reguliere procedure met voortraject

 

Artikel 2. Categorieën van gevallen adviesrecht én gevallen waar de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing is.

De volgende gevallen worden aangewezen als gevallen waarvoor het adviesrecht van toepassing is. Indien dit geval tevens wordt aangewezen als een geval waarvoor de uitgebreide voorbereidingsprocedure conform afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht van toepassing is, is dit expliciet vermeld.

  • 1.

    Gevoelige onderwerpen

    Indien, naar oordeel van het college sprake is van maatschappelijke onrust of anderszins politiek gevoelige initiatieven;

  • 2.

    Wonen

    Als sprake is van het bouwen, herbouwen, vernieuwen, uitbreiden van gebouwen en bouwwerken en/of het omzetten van bestaande functies ten behoeve van woonruimte inclusief de bij die functie bijbehorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde en voorzieningen, vanaf zes woningen;

    De uitgebreide omgevingsvergunningsprocedure, zoals deze volgt uit afd. 3.4 Awb juncto art. 16.65 Ow juncto art. 10.24 Ob, is hierop van toepassing.

  • 3.

    Educatie, sport, recreatie, cultuur, medisch, maatschappelijk en levensbeschouwing

    Als sprake is van het bouwen, herbouwen, vernieuwen, uitbreiden van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde en/of het omzetten van bestaande functies ten behoeve van educatie, sport, recreatie, voorzieningen van culturele, medische, maatschappelijke en levensbeschouwelijke aard inclusief de bij die functies behorende voorzieningen met een minimum van 250m² bruto vloeroppervlak; De uitgebreide omgevingsvergunningsprocedure, zoals deze volgt uit afd. 3.4 Awb juncto art. 16.65 Ow juncto art. 10.24 Ob, is hierop van toepassing.

  • 4.

    Gebruik van gronden

    Als sprake is van het gebruik van gronden met een oppervlakte van meer dan 1 hectare.

  • 5.

    Winkels, bedrijven en kantoren

    Als sprake is van de realisatie van winkels, bedrijven en kantoren en de daarbij behorende voorzieningen en het omzetten van bestaande functies naar winkel-, bedrijfs- en kantoorfuncties, met een minimum van 40m² aan vloeroppervlakte voor kantoren en 400m² vloeroppervlakte voor detailhandel;

  • 6.

    Bouwwerken met kleine impact

    Als sprake is van bouw ten behoeve van openbare nutsvoorzieningen, voorzieningen voor het openbaar vervoer en/of het wegverkeer met een vloeroppervlakte van minimaal 50 m² en/of hoger dan 3 meter per bouwwerk;

  • 7.

    Infrastructurele projecten

    Als sprake is van een wijziging, reconstructie, het aanleggen/bouwen van infrastructurele (kunst-)werken en/of waterhuishoudkundige voorzieningen, tenzij de aanvraag in overeenstemming is met een door de gemeenteraad vastgestelde visie of vastgesteld beleidskader; De uitgebreide omgevingsvergunningsprocedure, zoals deze volgt uit afd. 3.4 Awb juncto art. 16.65 Ow juncto art. 10.24 Ob, is hierop van toepassing.

  • 8.

    Agrarische bedrijven

    • a.

      Als sprake is van het (nieuw) vestigen van een agrarisch bedrijf, tenzij de aanvraag in overeenstemming is met een door de gemeenteraad vastgestelde omgevingsvisie of vastgesteld beleidskader.

    • b.

      Als sprake is van het uitbreiden van een agrarisch bouwperceel naar meer dan 1,5 hectare, en (in het geval van veehouderij) het aantal dierplaatsen toeneemt, of de aanvraag niet in overeenstemming is met een door de gemeenteraad vastgestelde (structuur)visie of vastgesteld beleidskader. De uitgebreide omgevingsvergunningsprocedure, zoals deze volgt uit afd. 3.4 Awb juncto art. 16.65 Ow juncto art. 10.24 Ob, is hierop van toepassing.

  • 9.

    Duurzame energie

    Als sprake is van het realiseren of uitbreiden van een zonneveld en/of opstelling van windturbines, en/of het oprichten/uitbreiden van een installatie voor duurzame energie, waaronder biomassavergisting. Er is sprake van een zonneveld als er sprake is van meer dan 5 zonnepanelen die op een frame of ander soort drager rechtstreeks op de grond worden geplaatst. Dit kunnen ook drijvende panelen in waterpartijen zijn; De uitgebreide omgevingsvergunningsprocedure, zoals deze volgt uit afd. 3.4 Awb juncto art. 16.65 Ow juncto art. 10.24 Ob, is hierop van toepassing.

  • 10.

    Elektriciteit en telecommunicatie

    Als sprake is van de bouw van antennemasten hoger dan 40 meter, maar ook de aanleg, wijziging, en/of reconstructie van infrastructuur voor elektriciteitsvoorziening, telecommunicatie, en olie- en gaswinning, indien sprake is van bovengrondse hoofdleidingen en/of meer dan 100m² aan bouwwerken wordt toegevoegd; De uitgebreide omgevingsvergunningsprocedure, zoals deze volgt uit afd. 3.4 Awb juncto art. 16.65 Ow juncto art. 10.24 Ob, is hierop van toepassing.

 

Artikel 3. Intrekking oude regeling

Het besluit ten aanzien van de Lijst van categorieën van gevallen waarvoor een afgifte van een "verklaring van geen bedenkingen" niet is vereist, zoals vastgesteld op 26 maart 2013 wordt per datum van inwerkingtreding van onderhavige regeling ingetrokken.

 

Artikel 4. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking een dag na bekendmaking, doch niet eerder dan op de dag dat de Omgevingswet in werking treedt.

 

Artikel 5. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als Besluit adviesrecht en uitgebreide voorbereidingsprocedure gemeente Alblasserdam.

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 22 februari 2022.

De raad voornoemd,

De griffier, De voorzitter,

P.A. Paulides-Ruitenberg J.G.A. Paans