Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Heemskerk

Beleidsregel nulbeleid coffeeshops Heemskerk 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHeemskerk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel nulbeleid coffeeshops Heemskerk 2023
CiteertitelBeleidsregel nulbeleid coffeeshops Heemskerk 2023
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 174 van de Gemeentewet
  2. artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
  3. artikel 13b van de Opiumwet
  4. Algemene plaatselijke verordening (Apv) Heemskerk 2023-I
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

20-12-2023nieuwe regeling

12-12-2023

gmb-2023-537700

D/2023/591699

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel nulbeleid coffeeshops Heemskerk 2023

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

  • coffeeshop: een alcoholvrije horecagelegenheid waar handel in en gebruik van softdrugs plaatsvindt;

  • softdrugs: middelen als bedoeld in lijst II van de Opiumwet.

Artikel 2 Doelstelling

In deze beleidsregel wordt binnen het geldende landelijke kader een lokale invulling gegeven aan het coffeeshopbeleid in de gemeente Heemskerk.

Artikel 3 Nulbeleid voor coffeeshops

De burgemeester gedoogt geen enkele coffeeshop in Heemskerk en verleent voor geen enkele coffeeshop in Heemskerk een vergunning op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Heemskerk.

Artikel 4 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op de eerste dag na de datum van bekendmaking.

Artikel 5 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel nulbeleid coffeeshops Heemskerk 2023.

Aldus vastgesteld door de burgemeester

van de gemeente Heemskerk op 12 december 2023

de burgemeester,

Toelichting

Inleiding

Coffeeshops zijn alcoholvrije horecagelegenheden waar handel in en gebruik van softdrugs plaatsvindt1. In de gemeente Heemskerk zijn geen coffeeshops gevestigd. Met deze beleidsregel wordt formeel vastgelegd dat de burgemeester geen enkele coffeeshop in Heemskerk gedoogt en voor geen enkele coffeeshop in Heemskerk een vergunning op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Heemskerk (hierna: Apv) verleent.

Er wordt een ‘nulbeleid’ voor coffeeshops in Heemskerk vastgelegd.

 

Juridisch kader

Voor het exploiteren van een coffeeshop is ingevolge de Opiumwet een gedoogverklaring van de burgemeester nodig. Ook is op grond van artikel 2:28 van de Apv een exploitatievergunning van de burgemeester nodig2. Een coffeeshop is namelijk een ‘openbare inrichting’ in de zin van dat artikel3.

 

Gemeenten mogen zelf bepalen of zij coffeeshops gedogen. Gemeenten zijn vrij om het lokale coffeeshopbeleid zelf in te vullen, mits zij binnen de landelijke kaders blijven. Zij kunnen kiezen uit het voeren van een nulbeleid of een gedoogbeleid. Gedoogbeleid houdt in dat minimaal één coffeeshop wordt gedoogd. Hierbij moeten de landelijke ‘AHOJGI-criteria’ uit de Aanwijzing Opiumwet worden gehanteerd4. Naast deze criteria kunnen gemeenten aanvullende criteria hanteren. Nulbeleid houdt in dat geen enkele coffeeshop wordt gedoogd. De burgemeester is het bevoegd gezag als het gaat om het lokale coffeeshopbeleid.

 

De burgemeester kan artikel 13b van de Opiumwet (de ‘Wet Damocles’) toepassen om niet-gedoogde coffeeshops tegen te gaan. Dit artikel stelt de burgemeester in staat om bestuursdwang toe te passen als in een woning of lokaal of op een daarbij behorend erf soft- of harddrugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt of daartoe aanwezig zijn. Voor de toepassing van artikel 13b van de Opiumwet geldt een aparte beleidsregel.

 

Keuze voor nulbeleid

Er zijn meerdere redenen voor het vaststellen van een nulbeleid voor coffeeshops in Heemskerk. Het gebruik van drugs bedreigt de geestelijke en lichamelijk gezondheid. De gemeente Heemskerk vindt het vanuit het oogpunt van volksgezondheid wenselijk de verkoop en het gebruik van softdrugs met name aan de jeugd, tegen te gaan. Verder kan de aanwezigheid van een coffeeshop ongewenste effecten hebben voor het sociale leven in een gemeente, het woon- en leefklimaat in de omgeving en de openbare orde en veiligheid. Bovendien zijn in de nabije omgeving van Heemskerk coffeeshops aanwezig om aan de behoeften van gebruikers in de regio te voldoen.

 

Het nulbeleid is gericht op bescherming van de openbare orde en veiligheid, de leefbaarheid en de volksgezondheid. Het nulbeleid geeft de gemeente een sterkere positie bij handhaving en bij weigering van gedoogverklaringen of exploitatievergunningen. Bij de keuze voor dit nulbeleid is gekeken naar de lokale en regionale situatie.


1

Staatscourant (2012). Aanwijzing Opiumwet. Staatscourant, 24 december 2012, nr. 26938

2

Artikel 2:28 van de Apv luidt: ‘Het is verboden een openbare inrichting te exploiteren zonder vergunning van de burgemeester.’

3

Artikel 2:27, eerste lid, van de Apv luidt: ‘In deze afdeling wordt onder openbare inrichting verstaan een (…) voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was (…) rookwaren of spijzen voor directe consumptie ter plaatse worden bereid of verstrekt.’

4

Geen affichering (A), geen harddrugs (H), geen overlast (O), geen verkoop aan jeugdigen (J), geen verkoop van grote hoeveelheden per transactie (G) en alleen aan Nederlandse ingezetenen (I)