Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Beesel

Besluit van de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beesel tot vaststelling van de Beleidsregel voor het plaatsen van terrassen in de openbare ruimte gemeente Beesel 2024

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBeesel
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beesel tot vaststelling van de Beleidsregel voor het plaatsen van terrassen in de openbare ruimte gemeente Beesel 2024
CiteertitelBeleidsregel voor het plaatsen van terrassen in de openbare ruimte gemeente Beesel 2024
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
  2. Algemene plaatselijke verordening 2023 Gemeente Beesel
  3. artikel 160 van de Gemeentewet
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-12-2023nieuwe regeling

05-12-2023

gmb-2023-527871

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beesel tot vaststelling van de Beleidsregel voor het plaatsen van terrassen in de openbare ruimte gemeente Beesel 2024

De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beesel;

Ieder voor zover bevoegd;

 

- gelet op het bepaalde in artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht (Awb);

 

- gelet op het bepaalde in artikel 2:4 lid 1 en 3 van de Algemene plaatselijke verordening 2023 Gemeente Beesel;

 

- gelet op het bepaalde in artikel 160 Gemeentewet juncto het Burgerlijk wetboek m.b.t. onze privaatrechtelijke bevoegdheid als eigenaar van de grond;

 

- overwegende dat het wenselijk is beleidsregels vast te stellen voor het plaatsen van terrassen:

  • 1.

    zodat we uniforme regels voor alle kernen hebben;

  • 2.

    om te voorkomen dat de openbare orde en veiligheid worden verstoord en overlast in de woon- en leefomgeving wordt veroorzaakt;

 

- overwegende dat deze beleidsregel in overleg met Koninklijke Horeca Nederland en ondernemersvereniging SOC-Reuver tot stand is gekomen;

 

BESLUITEN:

vast te stellen de volgende beleidsregel:

Beleidsregel voor het plaatsen van terrassen in de openbare ruimte gemeente Beesel 2024.

Artikel 1 Begripsbepalingen

Burgemeester: De burgemeester van de gemeente Beesel.

Burgemeester en wethouders: Burgemeester en wethouders van de gemeente Beesel.

Terras: Een buiten de besloten ruimte van de inrichting liggend deel van de openbare inrichting waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt.

Rechtspersoon: Een zelfstandige drager van rechten en plichten die geen natuurlijke persoon is . Organisaties met rechtspersoonlijkheid zijn opgenomen in artikelen 1, 2 en 3 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.

Openbare ruimte: Ruimte die krachtens bestemming of vast gebruik openstaat voor het publiek.

Zonwering: Constructies die overlast van zonlicht tegengaan, in de vorm van een uitvalscherm.

Rijbaan: Elk voor rijdende voertuigen bestemd weggedeelte met uitzondering van de fietspaden en de fiets/bromfietspaden.

 

Artikel 2 Openingstijden

  • 1.

    Het plaatsen en gebruiken van een terras is het gehele jaar mogelijk, met inachtneming van artikel 4 lid 3 van deze Beleidsregel.

  • 2.

    Het terras mag geopend zijn volgens de sluitingstijden van de terrassen van openbare (horeca)inrichtingen als vermeld in de APV of volgens de Winkeltijdenwet waar het terrassen bij winkels, bakkers enzovoorts betreft.

 

Artikel 3 Vergunning

  • 1.

    Het plaatsen van het terras is toegestaan na het verlenen van de terrasvergunning op grond van artikel 2.4 lid 1 en 3 van de APV voor bedrijven met een vergunning op basis van artikel 3 Alcoholwet.

  • 2.

    Het plaatsen van het terras bij een horecabedrijf, waar geen alcohol wordt geschonken voor gebruik ter plaatse, is toegestaan, als het terras is bijgeschreven als lokaliteit op de benodigde horeca-exploitatievergunning.

  • 3.

    Om in aanmerking te komen voor een terrasvergunning moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

    • a.

      het beoogde gebruik brengt geen schade toe aan de openbare ruimte/trottoir en levert geen gevaar op voor de verkeersveiligheid;

    • b.

      het gebruik vormt geen belemmering voor voetgangers en andere gebruikers;

    • c.

      het gebruik vormt geen belemmering voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte;

    • d.

      het gebruik doet geen afbreuk aan de toegankelijkheid van de openbare ruimte of aan het uiterlijk daarvan;

    • e.

      de inrichting en situering van het terras moet voldoen aan de regels uit artikel 5 respectievelijk 6 van deze beleidsregel.

 

Artikel 4 Huur van gemeentegrond

  • 1.

    Het plaatsen en exploiteren van een terras op gemeentegrond is alleen mogelijk als de exploitant een ‘huurovereenkomst gemeentegrond’ sluit voor de huur van de grond.

  • 2.

    Om in aanmerking te komen voor de huur van gemeentegrond ten behoeve van het exploiteren van een terras dient de beoogde strook gemeentegrond te voldoen aan een aantal criteria:

    • a.

      Er is geen sprake (meer) van groen met een functionele of structurele betekenis;

      De grond heeft een functionele betekenis als de grond meerwaarde kan hebben voor de woon- en leefomgeving, of onderdeel uitmaakt van een hoofd- en wijkgroenstructuur. Structureel groen is beeldbepalend en geeft een karakter aan de woonwijk.

    • b.

      Er zijn geen gevolgen voor de verkeersveiligheid;

      Het huren van de strook gemeentegrond mag geen gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid. De belangrijkste criteria zijn de overzichtelijkheid en de doorgang.

      Het terras mag bijvoorbeeld geen kruispunten belemmeren, voor voetgangers (ook rolstoelen en kinderwagens) moet een vrije doorloopruimte (op het trottoir / in de voetgangersruimte) van minimaal 1,50 meter vrijgehouden worden en de vrije doorgang voor het verkeer op de rijbaan moet minimaal 4 meter zijn.

    • c.

      Huur belemmert geen toekomstige ontwikkelingen.

  • 3.

    Als de gemeente andere bedoelingen heeft met de grond in de toekomst kunnen de gronden niet verhuurd worden. Het al dan niet sluiten van een huurovereenkomst moet worden aangemerkt als een privaatrechtelijke handeling, waartoe het College van Burgemeester en Wethouders bevoegd is besluiten te nemen op grond van artikel 160 lid 1 onder ‘d’ van de Gemeentewet. De gemeente handelt als rechtspersoon in de zin van artikel 2:1 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek.

    De privaatrechtelijke beslissing om wel of niet over te gaan tot het sluiten van een huurovereenkomst voor het huren van gemeentegrond is vanwege privaatrechtelijke aard niet vatbaar voor bezwaar en beroep bij de bestuursrechter in de zin van het artikel 1:4 Awb.

  • 4.

    De ‘huurovereenkomst gemeentegrond’ is persoonsgebonden. Als de eigenaar of rechtspersoon wijzigt, moet een nieuwe overeenkomst worden aangegaan.

  • 5.

    Een ‘huurovereenkomst gemeentegrond’ voor terrassen is niet geldig gedurende evenementen/ activiteiten op die locatie (gepubliceerd op de gemeentelijke evenementenkalender).

  • 6.

    Voor het huren van gemeentegrond voor het exploiteren van een terras vraagt de gemeente een vergoeding van: € 5,50 per m2 / per jaar. Vanaf 1 januari 2024 stellen burgemeester en wethouders jaarlijks de huurprijzen vast.

 

Artikel 5 Situering terras

  • 1.

    Het terras mag worden opgesteld binnen de afmetingen zoals op de goedgekeurde situatietekening die hoort bij de verleende vergunning is aangegeven.

  • 2.

    Het terras moet zoveel mogelijk aansluiten aan de inrichting en mag de breedte van de gevel van de inrichting niet overschrijden, behalve met schriftelijke toestemming van alle rechthebbenden op naastgelegen onroerende zaken.

  • 3.

    Voor voetgangers (ook rolstoelen en kinderwagens) moet een vrije doorloopruimte (op het trottoir / in de voetgangersruimte) van minimaal 1,50 meter vrijgehouden worden, aan te geven op bij de verleende vergunning behorende goedgekeurde situatietekening.

  • 4.

    De vrije doorgang voor het verkeer op de rijbaan moet minimaal 4,5 meter zijn. De minimale doorrijhoogte voor hulpdiensten moet 4,2 meter zijn.

  • 5.

    Alle in het terras gelegen brandkranen en putten moeten steeds volledig worden vrijgehouden en voor onmiddellijk gebruik bereikbaar zijn.

 

Artikel 6 Inrichting terras

  • 1.

    De ondernemer mag met inachtneming van overige wettelijke voorschriften zoals onder meer opgenomen in het Omgevingsplan, Besluit bouwwerken leefomgeving, de Omgevingswet, Erfgoedwet op eigen kosten een terrasafscheiding van max. hoogte 1,80 meter plaatsen.

  • 2.

    Terrasmeubilair moet direct op de ondergrond zijn geplaatst. Het gebruik van vlonders of andere vloerbedekking is niet toegestaan.

  • 3.

    Het gebruik van parasols is toegestaan, mits een parasol niet uitsteekt buiten het terrasgedeelte. De parasols mogen in de (gemeente)grond komen te staan. De daarvoor bestemde gaten moeten zijn voorzien van afdekdeksels. Deze afdekdeksels moeten gelijkliggen met de bestrating en er mogen geen uitsteeksels op deze afdekdeksels zijn. De gemeente is niet verantwoordelijk voor eventuele schade als gevolg van het maken van de gaten of veroorzaakt door de afdekdeksels. Mocht de gemeente in dit kader aansprakelijk gesteld worden, dan zal deze aansprakelijkheid doorgeleid worden aan de vergunninghouder.

  • 4.

    Een zonwering mag alleen worden aangebracht aan de gevel van het pand, boven een gevelterras, in de vorm van een uitvalscherm.

  • 5.

    Op het terras mogen uitstallingen zoals losse reclameborden, menuborden en dergelijke worden geplaatst, mits wordt voldaan aan de regels van en mogelijk vergunningsplicht op basis van het gemeentelijk reclamebeleid en artikel 2.4 van de APV (voorwerpen en/ of stoffen op, aan of boven de weg).

  • 6.

    Het plaatsen van verwarmingstoestellen is toegestaan, als deze (zowel brander, gasfles en slangen) voldoen aan de daaraan gestelde wettelijke eisen (o.a. CE Keurmerk en het Activiteitenbesluit) en geen (brand)gevaar opleveren.

  • 7.

    De ondernemer mag geen tekens op of voorwerpen in de gemeentelijke bestrating aanbrengen dan wel bouwwerken oprichten zonder toestemming van de gemeente vastgelegd in de huurovereenkomst en mogelijke vergunning. Als ter plaatse bomen of straatmeubilair aanwezig zijn, is het niet toegestaan hieraan of hierin materialen te bevestigen.

  • 8.

    Kosten voor de gemeente als gevolg van het niet tijdig verwijderen van terrasmeubilair, terrasafscheiding en parasols, worden verhaald op de vergunninghouder.

 

Artikel 7 Muziek

Het ten gehore brengen van muziek op het terras is toegestaan als wordt voldaan aan het Activiteitenbesluit van de Wet Milieubeheer en de bepalingen in de APV.

 

Artikel 8 Veiligheid

De ingangen, doorgangen, uitgangen, nooduitgangen, gangpaden, trappen en vluchtwegen moeten te allen tijde over de volle breedte zijn vrijgehouden van obstakels. Dit geldt ook voor het als verlengstuk van de vluchtwegen aan te merken gedeelte van het aansluitende terrein.

 

Artikel 9 Werkzaamheden

Bij evenementen en bij noodzakelijke werkzaamheden op of aan de weg en of het straatmeubilair of tijdens overige situaties waarin dat gewenst is, kan de burgemeester besluiten dat er tijdelijk geen of een kleiner terras geëxploiteerd kan worden.

 

Artikel 10 Hardheidsclausule

Wanneer de toepassing van de nadere regels voor het plaatsen van terrassen leidt tot onbillijkheden van zwaarwegende aard, of inbreuk op de veiligheid, kan de burgemeester afwijken van deze regeling.

 

Artikel 11 Citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Deze beleidsregel wordt aangehaald als ‘Beleidsregel voor het plaatsen van terrassen in de openbare ruimte gemeente Beesel 2024’.

  • 2.

    Deze beleidsregel treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking.

 

Aldus besloten door de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van Beesel in de vergadering van 5 december 2023.

Rick Nillesen,

secretaris

Bob Vostermans,

burgemeester