Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Venlo

Vastellen lijst van gevallen adviesrecht

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVenlo
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVastellen lijst van gevallen adviesrecht
Citeertitel
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerpomgevingsplanactiviteiten

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2024nieuwe regeling

25-01-2023

gmb-2023-522406

1912860

Tekst van de regeling

Intitulé

Vastellen lijst van gevallen adviesrecht

De raad van de gemeente Venlo;

gelezen het voorstel van het college van 13 december 2022, registratienummer 1912860;

gelet op artikel 16.15a, aanhef en onder b 1º van de Omgevingswet;

en gelet op het door de raad in deze vergadering van 25 januari 2023 aangenomen amendement ‘Amendement RV 11 “lijst van gevallen van adviesrecht” om de genoemde “lijst van gevallen waarvoor advies van de gemeenteraad nodig is voor buitenplanse omgevingsplanactiviteiten” als volgt te wijzigen:

nummer 8.1 “Het realiseren van minimaal één windturbines met een roterdiameter van 2 meter en groter, te wijzigen in “Het realiseren van een of meer windturbines, met een rotordiameter van 2 meter en groter en/of met een tiphoogte van 75 meter of hoger”.

Nummer 8.2 “Het realiseren van zonnevelden met zonnepanelen van minimaal 3 hectaren en groter” te wijzigen in “Het realiseren van zonneweiden, met zonnepanelen, van minimaal 2 hectaren en groter”.

Besluitdictum 1, de genoemde lijst van gevallen aan te vullen met: 6.3 “Glastuinbouwinitaitieven, buiten de door de vigerende bestemmingsplannen aangewezen contouren”.

 

besluit:

  • 1.

    Onderstaande lijst van gevallen, waarvoor advies van de gemeenteraad nodig is voor buitenplanse omgevingsplanactiviteiten, vast te stellen.

  • 2.

    Onderstaande lijst van gevallen in werking te laten treden met ingang van de dag waarop de Omgevingswet in werking treedt.

Lijst van gevallen adviesrecht gemeenteraad bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten

Leeswijzer lijst van gevallen adviesrecht

De gemeenteraad wil in de volgende 10 categorieën van gevallen gebruik maken van haar adviesbevoegdheid en alléén in die gevallen waarin het bevoegd gezag een aanvraag om een omgevingsvergunning met toepassing van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit, wilt toewijzen (positief voornemen). De categorieën sluiten zo veel mogelijk aan bij de huidige lijst van categorieën van gevallen waarvoor “geen verklaring van geen bedenkingen nodig is’”, welke met de inwerkingtreding van de Omgevingswet komt te vervallen voor aanvragen die zijn ingediend op of na de datum dat de Omgevingswet in werking is getreden.

Indien het aangevraagde ruimtelijk plan dat niet past binnen het omgevingsplan maar past binnen ruimtelijke kaders die door gemeenteraad zijn vastgesteld, waarvan enkele voorbeelden in kolom 1 zijn genoemd (volgnummers staan in kolom 2), is kolom 3 niet van toepassing. Dan is het adviesrecht niet aan de orde.

Indien het ruimtelijk plan niet past binnen de kaders uit kolom 1 “categorieën”, moet het plan worden getoetst aan de voorwaarden opgesomd in kolom 3 “Adviesrecht”. Voldoet het plan aan de voorwaarden in kolom 3, dan is het college verplicht om de gemeenteraad om advies te vragen.

Hieronder is een voorbeeld opgenomen op basis van een fictieve casus.

“Er is een bouwplan ingediend voor het oprichten van een asielzoekerscentrum. Deze aanvraag is in strijd met het omgevingsplan, omdat de locatie waar het centrum moet komen, een agrarische functie heeft. De aanvrager heeft ervoor gekozen om een omgevingsvergunning in te dienen.

Het college is voornemens medewerking te verlenen aan de aanvraag door toepassing van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Zij is tot deze conclusie gekomen op basis van een zorgvuldig onderzoek en een afweging van alle relevante ruimtelijke belangen. Door een ruimtelijke onderbouwing is zij van mening dat is aangetoond dat het aangevraagde bouwplan in overeenstemming is met ‘een evenwichtige toedeling van functies’. (Dit criterium vervangt onder de Omgevingswet het huidig wettelijk criterium dat er sprake moet zijn van een plan dat in overeenstemming blijft met ‘een goede ruimtelijke ordening’).

Het bouwplan heeft 2000 m² bedrijfsvloeroppervlakte en het perceel waarop het bouwplan is voorzien, heeft een omvang van 4000 m². In categorie nummer 3 ‘maatschappelijke voorzieningen’ van kolom 1, staan de ruimtelijke kaders vermeld, bijvoorbeeld de Ruimtelijke Structuurvisie Venlo (2014). In dit ruimtelijke kader is géén centrum voorzien. Daarom toetst het college het bouwplan vervolgens aan de randvoorwaarden van kolom 3, nummer 3.1. Daarin staat vermeld dat adviesrecht nodig is voor grootschalige maatschappelijke voorzieningen groter dan 1500 m² bvo en met een perceelsoppervlakte groter dan 3000 m². Het college is in deze fictieve casus verplicht om advies te vragen aan de raad, omdat aan beide randvoorwaarden uit kolom 3 is voldaan (volgnummer 3.1).

Was bijvoorbeeld de omvang van de maatschappelijke voorziening kleiner geweest dan 1500 m² bvo, dan was er geen adviesrecht nodig van de gemeenteraad voor het bouwplan.”

Lijst van gevallen adviesrecht buitenplanse omgevingsactiviteit:

Categorieën 1 tot en met 10, inclusief de toelichting per categorie:

 

Categorieën

Volgnr.

Adviesrecht (16.15 onder b OW)

  • 1.

    1. Algemeen

1.1

De gevallen waarin het bevoegde gezag een aanvraag om een omgevingsvergunning met toepassing van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit wilt toewijzen (positief voornemen) en voor zover de aanvraag valt binnen categorie 1 tot en met 10 en het daarbij behorend adviesrecht.

1.2

De gevallen waarin een ander bevoegd gezag zoals GS of Minister een aanvraag om een omgevingsvergunning met toepassing van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit wilt toewijzen (positief voornemen) of wilt weigeren, voor zover de aanvraag valt binnen categorie 1 tot en met 10 en de daarbij de behorend adviesrecht.

  • 1.

     

  • 1.

     

Toelichting volgnr. 1.1

Bij de aanwijzing van het adviesrecht door de gemeenteraad mag worden bepaald dat het bindend adviesrecht van de raad alleen nodig bij een positief voornemen van het bevoegd gezag om de aanvraag om een omgevingsvergunning toe te wijzen. Die mogelijkheid past binnen de doelstelling van de Omgevingswet om de doorlooptijden voor de beslissing op de aanvraag te verkorten en het behandelen van de aanvraag, werkbaar te houden.

Toelichting volgnr. 1.2

In de Omgevingswet zijn voor bepaalde activiteiten een ander bevoegd gezag aanwezen. In die gevallen wordt afgeweken van de hoofdregel dat het college van burgemeester en wethouders het bevoegde gezag zijn om te beslissen op de aanvraag. Daarnaast kunnen overheden onderlinge afspraken maken over wie het bevoegde gezag is voor een aanvraag. Mochten zulke gevallen zich voordoen dan voorziet deze lijst voor die gevallen in adviesrecht.

Toelichting volgnr. 1.3

De wetgeving rond de milieueffectrapportage (mer) is opgenomen in afdeling 16.4 van de Omgevingswet en hoofdstuk 11, afdeling 11.2 van het Omgevingsbesluit. Een milieueffectrapportage is een hulpmiddel bij het nemen van besluiten. In de rapportage zijn de effecten van een plan beschreven en ook de effecten van alternatieven op het milieu. De mer wordt gecombineerd met de voorbereidingsprocedure voor de procedure voor de behandeling van een aanvraag van een omgevingsvergunning voor de gevallen die zijn omschreven in afdeling 11.2 van het Omgevingsbesluit, bijvoorbeeld een Landinrichtingsproject, of een stedelijk ontwikkelingsproject met inbegrip van de bouw van winkelcentra en parkeerterreinen, of een jachthaven of een themapark. In de meeste gevallen ligt voor zulke (grootschalige) ontwikkelingen een wijziging van een deel van het omgevingsplan voor de hand. Het adviesrecht is niet van toepassing bij de procedure voor het wijzigen van het omgevingsplan. Daarvoor is de raad al rechtstreeks aangewezen als het bevoegde gezag op basis van de Omgevingswet.

 

Adviesrecht

(16.15 onder b OW)

  • 2.

    Woningen/appartementen die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld, zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie, woningbouwprogramma, regionale woonvisie of een lokale woonvisie.

2.1

Woningen en/of appartementen voor zover het gaat om volledige nieuwbouw.

Toelichting woningen/appartementen

Onder wonen wordt verstaan wat onder het begrip wonen in het omgevingsplan in de planregels is opgenomen. Onder deze categorie vallen in ieder geval NIET recreatiewoningen, bedrijfswoningen en/of zorgwoningen.

Het gaat om plannen waarin het gewenste plan voorziet in volledige nieuwbouw en niet om plannen waarin een deel van een bestaand gebouw wordt getransformeerd (wijziging van gebruik) en/of een nieuw deel wordt (aan)gebouwd.

 

Adviesrecht

(16.15 onder b OW)

  • 3.

    Grootschalige maatschappelijke voorzieningen die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie, verkeers- of vervoersplan, regionale woonvisie, of een lokale woonvisie.

3.1

Maatschappelijke voorzieningen groter dan 1500 m² bedrijfsvloeroppervlakte (bvo), en:

een perceelsoppervlakte van 3000 m² of groter.

Toelichting grootschalige maatschappelijke voorzieningen

Nieuw is het woord ‘grootschalig’; met ‘grootschalig’ wordt hier bedoeld die maatschappelijke voorzieningen die normaal gesproken niet zonder meer overal in de woonomgeving passen gelet op specifieke eisen voor het gebruik, de situering en de bereikbaarheid van de voorziening. In veel gevallen gaat het hier om intensieve functies die doorgaans zeven dagen in de week, 24 uur per dag toegankelijk zijn. Zulke voorzieningen kunnen daarom een grotere impact hebben op de fysieke leefomgeving. Voorbeelden zijn multifunctionele accommodaties of opvangcentra zoals een asielzoekerscentrum.

 

Adviesrecht

(16.15 onder b OW)

  • 4.

    Grootschalige sportvoorzieningen die niet passen binnen in een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie, verkeers- en vervoersplan.

4.1

Sportvoorzieningen groter dan 1500 m² bedrijfsvloeroppervlakte (bvo), en:

een perceelsoppervlakte groter dan 3000 m².

Toelichting grootschalige sport voorzieningen

Nieuw zijn grootschalige sportvoorzieningen; met ‘grootschalig’ wordt hier bedoeld die sport voorzieningen, die normaal gesproken niet zonder meer direct in de fysieke leefomgeving passen, gelet op specifieke eisen voor het gebruik, de situering en de bereikbaarheid.

In veel gevallen gaat het hier om intensieve functies/ voorzieningen, die tot 7 dagen in de week overdag en een deel van de avond toegankelijk zijn en ook een grote verkeerstroom met zich meebrengen en geluid van (sportende) mensen en toeschouwers. Zulke voorzieningen kunnen daarom een grotere impact hebben op de fysieke leefomgeving. Bijvoorbeeld een voetbalstadion.

 

Adviesrecht

(16.15 onder b OW)

  • 5.

    Intensieve recreatie wat niet past binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie, of een verkeers- of vervoersplan.

5.1

Intensieve recreatie, inclusief de daarbij behorende voorzieningen (zoals ontsluiting, paden en groen).

Toelichting intensieve en extensieve recreatie

Onder intensieve recreatie wordt verstaan: een gebied specifiek bedoeld voor recreatiedoeleinden. Het kan hier gaan om zowel dagrecreatie als verblijfsrecreatie. Bij deze vormen van recreatie is sprake van permanent ruimtebeslag, eventueel aangevuld met faciliteiten voor dat recreatieve gebruik. Voorbeelden daarvan zijn recreatieterreinen, campings en zwemplassen.

Onder extensieve recreatie wordt verstaan: het medegebruik van gronden voor wandelen, paardrijden, fietsen, varen, zwemmen en vissen, waarbij de recreatie geen specifiek beslag legt op de ruimte.

 

Adviesrecht

(16.15 onder b OW)

  • 6.

    Commerciële voorzieningen (waaronder nieuwbouw) zoals winkels en andere bedrijfsruimten die niet passen binnen het ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie.

6.1

Commerciële detailhandelvoorzieningen met een groter dan 500 m² bedrijfsvloeroppervlakte (bvo).

6.2

Commerciële bedrijfsruimten voorzieningen groter dan 500 m² met bedrijfsvloeroppervlakte (bvo), niet zijnde kantoorfuncties (met uitzondering van planologisch ondergeschikte kantoor/detailhandelsfunctie in een bedrijfsruimte).

6.3

Glastuinbouwinitiatieven, buiten de door de vigerende bestemmingsplannen aangewezen contouren.

Toelichting commerciële voorzieningen

Onder commerciële detailhandelsvoorzieningen wordt bijvoorbeeld verstaan winkels en supermarkten.

Onder commerciële bedrijfsruimtevoorzieningen wordt bijvoorbeeld verstaan bedrijven op bedrijventerreinen.

 

Adviesrecht

(16.15 onder b OW)

  • 7.

    Nieuwbouw van kantoren die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie of stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie.

7.1

Nieuwbouwvoorzieningen groter dan 500 m² bedrijfsvloeroppervlakte (bvo).

Toelichting nieuwbouw kantoren

Spreekt voor zich.

 

Adviesrecht

(16.15 onder b OW)

  • 8.

    Projecten met betrekking tot energie opwekking die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie.

8.1

Het realiseren van een of meer windturbines, met een rotordiameter van 2 meter en groter en/of met een tiphoogte van 75 meter of hoger.

8.2

Het realiseren van zonneweiden, met zonnepanelen, van minimaal 2 hectaren en groter.

8.3

Het opwekken en/of opslag van andere vormen van energie.

Toelichting projecten met betrekking tot energie opwekking

Deze categorie is nieuw en speelt in op recente ontwikkelingen voor een duurzame fysieke leefomgeving. In de keuze van de verschillende vormen van energieopwekking is het onderscheid gemaakt tussen grootschalige en individuele toepassing daarvan.

Kleinschalige individuele energieopwekking voor eigen particuliere gebruik (bijvoorbeeld zonnepanelen op de woning of op de eigen garage) valt buiten het adviesrecht van de gemeenteraad.

Definitie zonneveld: een grondgebonden opstelling met zonnepanelen.

Onder opslag of andere vormen van energie valt bijvoorbeeld een kerncentrale, een biomassa-installatie of opslag voor waterstof.

 

Adviesrecht

(16.15 onder b OW)

  • 9.

    Antenne-installaties die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie.

9.1

Het oprichten of veranderen van een antenne-installatie van 40 meter of hoger.

Toelichting antenne-installaties

Spreekt voor zich.

Adviesrecht

(16.15 onder b OW)

  • 10.

    Infrastructurele projecten voor zover die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, masterplan, gebiedsvisie, projectplan, verkeers- of een vervoersplan.

10.1

Het aanleggen/bouwen van grootschalige infrastructurele werken, inclusief bijbehorende voorzieningen en groen.

Toelichting infrastructurele projecten

Grootschalig is in dit verband een nieuwe aanleg van rondwegen, (spoor) tunnels en viaducten met bijbehorende voorzieningen zoals geluidsschermen en groen.

Verkorte weergave van de lijst van gevallen categorieën 1 tot en met 10:

.

Categorieën

Volgnr

Adviesrecht (16.15 onder b OW)

  • 1.

    Algemeen

1.1

De gevallen waarin het bevoegde gezag een aanvraag om een omgevingsvergunning met toepassing van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit wilt toewijzen (positief voornemen) en voor zover de aanvraag valt binnen categorie 1 tot en met 10 en de daarbij de behorend adviesrecht.

1.2

De gevallen waarin een ander bevoegd gezag zoals GS of Minister een aanvraag om een omgevingsvergunning met toepassing van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit wilt toewijzen (positief voornemen) of wilt weigeren, voor zover de aanvraag valt binnen categorie 1 tot en met 10 en de daarbij de behorend adviesrecht.

1.3

De gevallen waarvan een milieueffectrapportage moet worden gemaakt (MER-plichtige activiteiten) en voor zover de aanvraag valt binnen categorie 1 tot en met 10 en het daarbij behorend adviesrecht.

  • 2.

    Woningen/appartementen die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld, zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, gebiedsvisie, regionale woonvisie of een lokale woonvisie.

2.1

Woningen en/of appartementen voor zover het gaat om volledige nieuwbouw.

  • 3.

    Grootschalige maatschappelijke voorzieningen die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie, verkeers- of vervoersplan, regionale woonvisie, of een lokale woonvisie.

3.1

Maatschappelijke voorzieningen groter dan 1500 m² bedrijfsvloeroppervlakte (bvo), en: een perceelsoppervlakte van 3000 m² of groter.

Bijvoorbeeld multifunctionele accommodaties en opvangcentra.

  • 4.

    Grootschalige sportvoorzieningen die niet passen binnen in een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie.

4.1

Sportvoorzieningen groter dan 1500 m² bedrijfsvloeroppervlakte (bvo), en:

een perceelsoppervlakte groter dan 3000 m².

Bijvoorbeeld een voetbalstadion.

  • 5.

    Intensieve recreatie wat niet past binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie, verkeers- of een vervoersplan.

5.1

Intensieve recreatie, inclusief de daarbij behorende voorzieningen (zoals ontsluiting, paden en groen).

  • 6.

    Commerciële voorzieningen (waaronder nieuwbouw) zoals winkels en andere bedrijfsruimten die niet passen binnen het ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie.

6.1

Commerciële detailhandelvoorzieningen met een groter dan 500 m² bedrijfsvloeroppervlakte (bvo).

Bijvoorbeeld winkels en supermarkten.

6.2

Commerciële bedrijfsruimten voorzieningen groter dan 500 m² met bedrijfsvloeroppervlakte (bvo), niet zijnde kantoorfuncties (met uitzondering van planologisch ondergeschikte kantoor/detailhandelsfunctie in een bedrijfsruimte).

Bijvoorbeeld bedrijven op bedrijventerreinen.

6.3

Glastuinbouwinitiatieven, buiten de door de vigerende bestemmingsplannen aangewezen contouren.

  • 7.

    Nieuwbouw van kantoren die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld of goedgekeurd zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie of stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie.

7.1

Nieuwbouw kantoorvoorzieningen groter dan 500 m² bedrijfsvloeroppervlakte (bvo).

  • 8.

    Projecten met betrekking tot energie opwekking die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie.

8.1

Het realiseren van een of meer windturbines, met een rotordiameter van 2 meter en groter en/of met een tiphoogte van 75 meter of hoger.

8.2

Het realiseren van zonneweiden, met zonnepanelen, van minimaal 2 hectaren en groter.

8.3

Het opwekken en/of opslag van andere vormen van energie.

Bijvoorbeeld een kerncentrale, biomassa-installatie en opslag voor waterstof.

  • 9.

    Antenne-installaties die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld of goedgekeurd zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie.

9.1

Het oprichten of veranderen van een antenne-installatie van 40 meter of hoger.

  • 10.

    Infrastructurele projecten voor zover deze niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, gebiedsvisie.

10.1

Het aanleggen/bouwen van grootschalige infrastructurele werken, inclusief bijbehorende voorzieningen en groen.

Bijvoorbeeld nieuwe aanleg van rondwegen, (spoor)tunnels en viaducten.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 25 januari 2023.

De griffier, De voorzitter

Geert van Soest, Antoin Scholten