Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Venlo

Lijst van gevallen verplichte participatie buitenplanse omgevingsplanactiviteiten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVenlo
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingLijst van gevallen verplichte participatie buitenplanse omgevingsplanactiviteiten
Citeertitel
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerpomgevingsplanactiviteiten

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2024nieuwe regeling

25-01-2023

gmb-2023-522302

1797558

Tekst van de regeling

Intitulé

Lijst van gevallen verplichte participatie buitenplanse omgevingsplanactiviteiten

De raad van de gemeente Venlo;

gelezen het voorstel van het college van 13 december 2022, registratienummer 1797558;

gelet op artikel 16.55, lid 7 van de Omgevingswet;

en gelet op het door de raad in deze vergadering van 25 januari 2023 aangenomen amendement ‘Amendement RV 9 “Participatiebeleid Omgevingswet Gemeente Venlo” om de genoemde “lijst van gevallen van verplichte participatie buitenplanse omgevingsplanactiviteiten” aan te vullen met nummer 5.2 “Het realiseren van glastuinbouwinitiatieven, buiten de door de vigerende bestemmingsplannen aangewezen contouren”.

 

besluit:

  • 1.

    Vast te stellen bijgaand ‘Participatiebeleid Omgevingswet Gemeente Venlo’ inhoudende met name de uitgangspunten die de gemeente als initiatiefnemer hanteert bij participatie zijnde:

    • a.

      We leveren maatwerk;

    • b.

      We zijn transparant;

    • c.

      We organiseren participatie vroegtijdig;

    • d.

      We hebben een constructieve houding en werken vanuit het principe; ja, mits;

    • e.

      We gaan voor een inclusieve aanpak;

    • f.

      We leren van participatieprocessen en blijven ons ontwikkelen.

  • 2.

    Vast te stellen onderstaande ‘Lijst van gevallen verplichte participatie buitenplanse omgevingsplanactiviteiten’.

Lijst van gevallen verplichte participatie buitenplanse omgevingsplanactiviteiten

Lijst van gevallen verplichte participatie buitenplanse omgevingsplanactiviteiten:

Categorieën 1 tot en met 9, inclusief de toelichting per categorie:

 

Categorieën

Volg Nr.

Verplichte participatie

(16.55 lid 7 OW)

1. Woningen/appartementen die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld, zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, masterplan , gebiedsvisie, projectplan, woningbouwprogramma, regionale woonvisie of een lokale woonvisie.

1.1

Het toevoegen van 1 of meer woningen en/of appartementen.

Toelichting woningen/appartementen

Onder wonen wordt verstaan wat onder het begrip wonen in het omgevingsplan in de planregels is opgenomen. Onder deze categorie vallen in ieder geval voor de verplichte participatie ook recreatiewoningen, bedrijfswoningen en/of zorgwoningen. Het gaat om plannen waarin het gewenste plan voorziet in volledige nieuwbouw en ook om plannen waarin een deel van een bestaand gebouw wordt getransformeerd (wijziging van gebruik) en/of een nieuw deel wordt (aan)gebouwd.

 

Categorieën

Volg Nr.

Verplichte participatie

(16.55 lid 7 OW)

2. Grootschalige maatschappelijke voorzieningen die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, masterplan, gebiedsvisie, projectplan, verkeers- of vervoersplan, woningbouwprogramma, regionale woonvisie, of een lokale woonvisie.

2.1

Het realiseren van maatschappelijke voorzieningen.

Toelichting maatschappelijke voorzieningen

Naast grootschalige voorzieningen, vallen onder deze categorie in ieder geval voor de verplichte participatie ook niet-grootschalige maatschappelijke voorzieningen. Met ‘grootschalig’ wordt hier bedoeld maatschappelijke voorzieningen die normaal gesproken niet zonder meer overal in de woonomgeving passen gelet op specifieke eisen voor het gebruik, de situering en de bereikbaarheid van de voorziening. In veel gevallen gaat het hier om intensieve functies die doorgaans zeven dagen in de week, 24 uur per dag toegankelijk zijn. Zulke voorzieningen kunnen daarom een grotere impact hebben op de fysieke leefomgeving. Voorbeelden zijn multifunctionele accommodaties of opvangcentra zoals een asielzoekerscentrum.

 

Categorieën

Volg Nr.

Verplichte participatie

(16.55 lid 7 OW)

3. Grootschalige sportvoorzieningen die niet passen binnen in een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, masterplan, gebiedsvisie, of een projectplan.

3.1

Het realiseren van sportvoorzieningen.

Toelichting grootschalige sport voorzieningen

Naast grootschalige voorzieningen, vallen onder deze categorie in ieder geval voor de verplichte participatie ook niet-grootschalige sportvoorzieningen. Met ‘grootschalig’ wordt hier bedoeld sportvoorzieningen, die normaal gesproken niet zonder meer direct in de fysieke leefomgeving passen, gelet op specifieke eisen voor het gebruik, de situering en de bereikbaarheid. In veel gevallen gaat het hier om intensieve functies/ voorzieningen, die tot 7 dagen in de week overdag en een deel van de avond toegankelijk zijn en ook een grote verkeerstroom met zich meebrengen en geluid van (sportende) mensen en toeschouwers. Zulke voorzieningen kunnen daarom een grotere impact hebben op de fysieke leefomgeving. Bijvoorbeeld een voetbalstadion.

 

Categorieën

Volg Nr.

Verplichte participatie

(16.55 lid 7 OW)

4. Intensieve recreatie wat niet past binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, masterplan, gebiedsvisie, projectplan, verkeers- of een vervoersplan.

4.1

Intensieve recreatie, inclusief de daarbij behorende voorzieningen (zoals ontsluiting, paden en groen).

Het realiseren van extensieve recreatie.

Toelichting intensieve en extensieve recreatie

Onder intensieve recreatie wordt verstaan: een gebied specifiek bedoeld voor recreatiedoeleinden. Het kan hier gaan om zowel dagrecreatie als verblijfsrecreatie. Bij deze vormen van recreatie is sprake van permanent ruimtebeslag, eventueel aangevuld met faciliteiten voor dat recreatieve gebruik. Voorbeelden daarvan zijn recreatieterreinen, campings en zwemplassen.

Onder extensieve recreatie wordt verstaan: het medegebruik van gronden voor wandelen, paardrijden, fietsen, varen, zwemmen en vissen, waarbij de recreatie geen specifiek beslag legt op de ruimte.

 

Categorieën

Volg Nr.

Verplichte participatie

(16.55 lid 7 OW)

5. Commerciële voorzieningen (waaronder nieuwbouw) zoals winkels en andere bedrijfsruimten die niet passen binnen het ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, masterplan, gebiedsvisie, of een projectplan.

5.1

Het realiseren van winkels en bedrijfsruimten.

5.2

Het realiseren van glastuinbouwinitiatieven, buiten de door de vigerende bestemmingsplannen

aangewezen contouren.

Toelichting commerciële voorzieningen

Onder commerciële detailhandelsvoorzieningen wordt bijvoorbeeld verstaan winkels en supermarkten. Onder commerciële bedrijfsruimtevoorzieningen wordt bijvoorbeeld verstaan bedrijven op bedrijventerreinen.

 

Categorieën

Volg Nr.

Verplichte participatie

(16.55 lid 7 OW)

6. Nieuwbouw van kantoren die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld of goedgekeurd zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie of stedenbouwkundige randvoorwaarden, masterplan, gebiedsvisie, of een projectplan.

6.1

Het realiseren van kantoorvoorzieningen.

Toelichting nieuwbouw kantoren

Spreekt voor zich.

 

Categorieën

Volg Nr.

Verplichte participatie

(16.55 lid 7 OW)

7. Projecten met betrekking tot energie opwekking die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, masterplan, gebiedsvisie, of een projectplan.

7.1

Het realiseren van minimaal één windmolen, ongeacht de hoogte en/de grootte van de rotordiameter.

7.2

Het realiseren van zonnevelden met zonnepanelen, ongeacht de grootte.

7.3

Het opwekken en/of opslag van andere vormen van energie.

Toelichting projecten met betrekking tot energie opwekking

Deze categorie speelt in op recente ontwikkelingen voor een duurzame fysieke leefomgeving. In de keuze van de verschillende vormen van energieopwekking is het onderscheid gemaakt tussen grootschalige en individuele toepassing daarvan. Kleinschalige individuele energieopwekking voor eigen particuliere gebruik (bijvoorbeeld zonnepanelen op de woning of op de eigen garage) valt niet onder de categorie voor verplichte participatie. Definitie zonneveld: een grondgebonden opstelling met zonnepanelen.

Onder opslag of andere vormen van energie valt bijvoorbeeld een kerncentrale, een biomassa-installatie of opslag voor waterstof.

Categorieën

Volg Nr.

Verplichte participatie

(16.55 lid 7 OW)

8. Antenne-installaties die niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld of goedgekeurd zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, masterplan, gebiedsvisie, of een projectplan.

8.1

Het oprichten of veranderen van een antenne-installatie, ongeacht de hoogte.

Toelichting antenne-installaties

Spreekt voor zich.

Categorieën

Volg Nr.

Verplichte participatie

(16.55 lid 7 OW)

9. Infrastructurele projecten voor zover deze niet passen binnen een ruimtelijk-planologisch kader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zoals een structuurvisie, omgevingsvisie, stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, masterplan, gebiedsvisie, of een projectplan.

9.1

Het aanleggen/bouwen van grootschalige infrastructurele werken, inclusief bijbehorende voorzieningen.

Toelichting infrastructurele projecten

Grootschalig is in dit verband een nieuwe aanleg van rondwegen, (spoor) tunnels en viaducten met bijbehorende voorzieningen zoals geluidsschermen en groen.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 25 januari 2023.

De griffier, De voorzitter

Geert van Soest, Antoin Scholten