Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hoorn

Delegatiebesluit Omgevingsplan Hoorn

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHoorn
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingDelegatiebesluit Omgevingsplan Hoorn
CiteertitelDelegatiebesluit Omgevingsplan Hoorn
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 10:13 van de Algemene wet bestuursrecht
  2. artikel 10:14 van de Algemene wet bestuursrecht
  3. artikel 10:15 van de Algemene wet bestuursrecht
  4. artikel 10:16 van de Algemene wet bestuursrecht
  5. artikel 10:17 van de Algemene wet bestuursrecht
  6. artikel 10:18 van de Algemene wet bestuursrecht
  7. artikel 10:19 van de Algemene wet bestuursrecht
  8. artikel 156 van de Gemeentewet
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-01-2024nieuwe regeling

17-10-2023

gmb-2023-521841

2092312

Tekst van de regeling

Intitulé

Delegatiebesluit Omgevingsplan Hoorn

 

Zaaknummer: 2092312

 

Gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d.

betreffende de delegatie van delen van het omgevingsplan;

 

Overwegende dat:

  • de Omgevingswet mogelijkheden biedt voor delegatie in het kader van het omgevingsplan;

  • door middel van dit delegatiebesluit een aantal (praktische) zaken gedelegeerd worden van de gemeenteraad naar het college van burgemeester en wethouders, om besluitvorming en dienstverlening te versnellen (efficiëntie);

  • dit delegatiebesluit de kaderstellende en controlerende taak van de gemeenteraad en de uitvoerende taak van het college van burgemeester en wethouders ten goede komt;

 

Gelet op

  • artikel 2.8 en 4.14 lid 5 Omgevingswet, artikelen 10:13 tot en meet 10:19 Algemene wet bestuursrecht en gelet op artikel 156 van de Gemeentewet;

 

De Raad van de gemeente Hoorn besluit:

 

Het ‘Delegatiebesluit Omgevingsplan Hoorn’ vast te stellen en in werking te laten treden de dag na invoeringsdatum Omgevingswet.

 

Artikel 1 Algemene delegatie bevoegdheden

De volgende bevoegdheden worden aan het college van burgemeester en wethouders (hierna: college) gedelegeerd;

  • a.

    het toevoegen en of wijzigen van begripsbepalingen voor zover deze geen wezenlijke wijzigingen voor de fysieke leefomgeving tot gevolg hebben;

  • b.

    het verwerken van kaderstellende documenten waarover na inwerkingtreding van onderhavige regeling door de gemeenteraad is besloten, indien de gemeenteraad bij vaststelling van dat document akkoord is gegaan met uitwerking van het betreffende document door het college;

  • c.

    het aanpassen van het omgevingsplan conform een verleende omgevingsvergunning;

  • d.

    het actualiseren/technisch aanpassen van het omgevingsplan aan veranderende wet- en regelgeving, waaronder in ieder geval wordt verstaan het aanpassen van het omgevingsplan ten gevolge van door het rijk of de provincie opgelegde instructieregels en het aanpassen van begrippen/verwijzen naar wetten of wetteksten;

  • e.

    het corrigeren van verschrijvingen, verkeerde verwijzingen en inventarisatiefoutjes in het omgevingsplan;

  • f.

    het toevoegen van die onderdelen uit de gemeentelijke verordeningen die zonder inhoudelijke wijzigingen overgeheveld gaan worden naar het omgevingsplan;

  • g.

    het nemen van een voorbereidingsbesluit met het oog op de voorbereiding van in het omgevingsplan te stellen regels;

  • h.

    het aanpassen van het omgevingsplan voor zover dat onder de wet ruimtelijke ordening als wijzigingsbevoegdheid of uitwerkingsplicht in een voor de gemeente Hoorn geldend bestemmingsplan opgenomen is.

 

Artikel 2 Delegatie met als oorsprong lokale regels

Onderstaande bevoegdheden die oorspronkelijk waren opgenomen in verordeningen worden door de gemeenteraad gedelegeerd aan het college. Totdat het omgevingsplan de regels uit de verordening fysieke leefomgeving bevat, gelden deze bevoegdheden tevens als het stellen van nadere regels en het aanwijzen van gebieden als aanvulling op de regels die zijn opgenomen in de verordening fysieke leefomgeving.

 

1. Het bepalen en wijzigen van regels over werkzaamheden aan monumenten enbeeldbepalende panden

De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid aan het college om in het belang van de monumentenzorg het omgevingsplan te wijzigen en regels te stellen met betrekking tot de uitvoering van werkzaamheden aan een gemeentelijk monument of beeldbepalend pand. Deze regels kunnen mede inhouden een vrijstelling van het verbod of een plicht tot het melden van handelingen zoals bedoeld in het Omgevingsplan Hoorn. De gemeenteraad delegeert ook de bevoegdheid aan het college tot het aanwijzen, wijzigen en schrappen van gemeentelijke monumenten in het omgevingsplan.

 

2. Het bepalen en wijzigen van regels over de ondergrondse infrastructuur op bepaaldeonderwerpen

  • 1.

    De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid aan het college om het omgevingsplan te wijzigen voorzover het gaat om regels over werkzaamheden in verband met de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels en/of leidingen in, op of boven openbare gronden, met uitzondering van (werkzaamheden aan) kabels en/of leidingen die onder de reikwijdte van de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren Hoorn vallen.

  • 2.

    De regels zoals genoemd in het eerste lid gaan over:

  • a.

    veiligheid en gezondheid;

  • b.

    de eisen aan de wijze van uitvoering van werkzaamheden;

  • c.

    ordening, planning en coördinatie van werkzaamheden;

  • d.

    de omgang met kabels en/of leidingen in verontreinigde gronden, rond watergangen en stedelijk groen, en op verhardingen boven kabels en/of leidingen;

  • e.

    het bevorderen van het medegebruik van voorzieningen;

  • f.

    de te verstrekken gegevens alsmede de wijze waarop die moeten worden verstrekt;

  • g.

    nadeelcompensatie;

  • h.

    de verrekening van herstel-, beheer- en degeneratiekosten.

  • 3.

    De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid aan het college om het omgevingsplan te wijzigen met betrekking tot de eisen aan de gegevens die bij een melding worden verstrekt en over de wijze waarop de gegevens moeten worden verstrekt bij een aanvraag omgevingsplan activiteit met betrekking tot de in het eerste lid genoemde werkzaamheden.

  • 4.

    De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid aan het college om het omgevingsplan te wijzigen met betrekking tot regels over de vergoeding van de kosten die gepaard gaan met door het college verrichte werkzaamheden om openbare gronden na beëindiging van de werkzaamheden in de oude staat terug te brengen.

  •  

3. Het bepalen en wijzigen van jaarlijkse festiviteiten waarbij geluidsnormen hoger mogenzijn/bepalingen ten aanzien lichthinder niet van toepassing zijn

  • 1.

    De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid aan het college om het omgevingsplan te wijzigen ingevolge artikel 5.68 Besluit kwaliteit leefomgeving en daarbij af te wijken van 5.65 Besluit Kwaliteit leefomgeving.

  • 2.

    De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid aan het college om per kalenderjaar collectieve festiviteiten aan te wijzen waarbij de voorwaarden met betrekking tot de verlichting ten behoeve van sportbeoefening in de buitenlucht als bedoeld in artikel 22.239 van de Bruidsschat (zoals deze geldt voor inwerkingtreding van de Omgevingswet) niet gelden voor de daarbij aan te wijzen dagen of dagdelen.

 

4. Het bepalen en wijzigen van plaatsen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken

De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid aan het college om het omgevingsplan te wijzigen en locaties aan te wijzen en in te trekken waar in het belang van het voorkomen van gevaar, schade of overlast geen consumentenvuurwerk mag worden gebruikt.

 

5. Het bepalen en wijzigen van plaatsen waar aanplakborden staan

De gemeenteraad delegeert aan het college de bevoegdheid om het omgevingsplan te wijzigen en locaties aanplakborden aan te wijzen en in te trekken voor het aanbrengen van meningsuitingen en bekendmakingen.

 

6. Het bepalen en wijzigen van plaatsen en voorwaarden om hinder van dieren te voorkomenen beperken

De gemeenteraad delegeert aan het college de bevoegdheid om het omgevingsplan te wijzigen en, buiten bedrijfsmatige activiteiten om, plaatsen aan te wijzen en in te trekken waar het ter voorkoming of opheffing van overlast of van schade aan de openbare gezondheid verboden is daarbij aangeduide dieren:

  • aanwezig te hebben; of

  • aanwezig te hebben anders dan met inachtneming van de door hen ter voorkoming of opheffing van overlast of van schade aan de openbare gezondheid gestelde regels; of

  • aanwezig te hebben tot een groter aantal dan in die aanwijzing is aangegeven of mede is aangegeven; of

  • te voeren.

De gemeenteraad delegeert aan het college de bevoegdheid om het omgevingsplan te wijzigen en regels te stellen die gevolgd moeten worden op de aangewezen plaatsen.

 

7. Het bepalen en wijzigen van gebieden of categorieën waarbij er geen vergunningsplichtvoor reclame geldt

De gemeenteraad delegeert aan het college de bevoegdheid om het omgevingsplan te wijzigen en gebieden en/of categorieën reclame aan te wijzen en in te trekken waar de vergunningsplicht voor het maken van reclame niet (voor) geldt.

 

8. Het bepalen en wijzigen van de voorwaarden waarbij er geen vergunningsplicht voorvoorwerpen op de openbare weg geldt

De gemeenteraad delegeert bevoegdheid aan het college om het omgevingsplan te wijzigen en gevallen aan te wijzen en in te trekken waarvoor de vergunningsplicht voor het plaatsen van voorwerpen op de openbare weg niet geldt.

 

9. Het wijzigen van het omgevingsplan ten aanzien van ligplaatsen buiten de haven

De gemeenteraad delegeert aan het college de bevoegdheid om plaatsen aan te wijzen op gedeelten van openbaar water, buiten het havengebied, waar met een omgevingsvergunning een ligplaats mag worden ingenomen dan wel een ligplaats voor een vaartuig beschikbaar wordt gesteld.

De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid aan het college om het omgevingsplan te wijzigen met betrekking tot de regels over het innemen, hebben of beschikbaar stellen van een ligplaats op gedeelten van openbaar water, buiten het havengebied, in het belang van de openbare orde, volksgezondheid, veiligheid, milieuhygiëne en het uiterlijk aanzien van de gemeente.

De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid aan het college om het omgevingsplan te wijzigen met betrekking tot de beperkingen naar soort en aantal vaartuigen buiten het havengebied.

 

10. Het wijzigen van het omgevingsplan ten aanzien van de haven

De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid aan het college om het omgevingsplan te wijzigen met betrekking tot regels in de haven over:

  • de plaatsen of gebieden die bestemd zijn om een ligplaats te nemen;

  • de plaatsen of gebieden die bestemd zijn voor bepaalde categorieën schepen;

  • de plaatsen of gebieden die bestemd zijn voor ligplaatsvergunninghouders;

  • het gebruik van de aangewezen plaatsen of gebieden.

 

11. Het wijzigen van het omgevingsplan ten aanzien van kabels en leidingen

De gemeenteraad delegeert aan het college de bevoegdheid om het omgevingsplan te wijzigen en regels op te nemen over werkzaamheden met kabels en leidingen met betrekking tot:

  • a.

    het tijdstip, de plaats en de wijze van uitvoering van werkzaamheden;

  • b.

    b het bevorderen van het medegebruik van voorzieningen;

  • c.

    ondergrondse ordening, planning en coördinatie van werkzaamheden;

  • d.

    nadeelcompensatie in geval van het nemen van maatregelen ten aanzien van kabels en leidingen;

  • e.

    de te verstrekken gegevens alsmede over de wijze waarop die moeten worden verstrekt;

  • f.

    de verrekening van herstel-, beheer- en degeneratiekosten;

  • g.

    het al dan niet toestaan van de aanleg van een netwerk dat niet valt onder het begrip openbaar netwerk;

  • h.

    het instellen van een breekverbod op een aangewezen locatie.

 

Artikel 3 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking de dag na invoeringsdatum Omgevingswet.

  • 2.

    Het delegatiebesluit treedt inwerking door middel van bekendmaking conform de Algemene wet bestuursrecht.

  • 3.

    Dit besluit kan worden kan worden aangehaald als: Delegatiebesluit Omgevingsplan Hoorn.

 

Hoorn, 17 oktober 2023

 

De Raad van de gemeente Hoorn,

 

De griffier,                                           de voorzitter,

 

Bekendmaking;