Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oldambt

Algemene voorwaarden voor uitgifte snippergroen in de gemeente Oldambt

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOldambt
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAlgemene voorwaarden voor uitgifte snippergroen in de gemeente Oldambt
Citeertitel
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2024nieuwe voorwaarden

19-09-2023

gmb-2023-508386

Tekst van de regeling

Intitulé

Algemene voorwaarden voor uitgifte snippergroen in de gemeente Oldambt

Intitulé

Algemene voorwaarden voor de UITGIFTE VAN SNIPPERGROEN

Burgemeester en wethouders van Oldambt;

Gelet op het bepaalde in de artikelen 160 en 169 van de Gemeentewet;

Besluiten:

Vast te stellen de volgende Algemene voorwaarden voor de UITGIFTE VAN SNIPPERGROEN

HOOFDSTUK 1. INLEIDENDE BEPALINGEN

Artikel 1.1 Geldigheid

Deze algemene voorwaarden behoren bij iedere koopovereenkomst tussen de gemeente Oldambt en haar koper(s) betreffende verkoop van (tuin)grond ten behoeve van erfuitbreiding tussen de gemeente en haar wederpartij(en) waarin ze uitdrukkelijk van toepassing zijn verklaard. De algemene voorwaarden en de koopovereenkomst vormen daarmee één onverbrekelijk geheel.

Artikel 1.2 Citeertitel

Deze algemene voorwaarden kunnen worden aangehaald onder de titel ‘Algemene voorwaarden met betrekking tot de uitgifte van snippergroen Oldambt 2023’ of verkort als ‘AVSO 2023’.

Artikel 1.3 Onvoorziene omstandigheden

In alle gevallen waarin deze algemene voorwaarden niet voorzien beslist het college van burgmeester en wethouders van de gemeente Oldambt.

Artikel 1.4 Afwijkingen

In bijzondere gevallen kan het college van burgemeester en wethouders toestaan, dat, onder door hen te stellen schriftelijke voorwaarden, van het bepaalde in deze algemene voorwaarden wordt afgeweken.

HOOFDSTUK 2. ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 2.1 Wijze van verkoop

  • 1.

    De wederpartij die voornemens is snippergroen te kopen dient daartoe een verzoek in bij de gemeente. De gemeente toetst intern of zij bereid is betreffende perceel snippergroen te verkopen. Vervolgens stelt de gemeente andere gegadigden in de gelegenheid om hun belangstelling voor het betreffende perceel kenbaar te maken. Slechts wanneer die termijn is verstreken en geen andere gegadigden in aanmerking komen en/of geen belangstelling c.q. bezwaar kenbaar hebben gemaakt, zal de gemeente het verkooptraject voortzetten met aspirant-koper.

  • 2.

    De aspirant-koper ontvangt van de gemeente een schriftelijke aanbieding van de te verkopen strook snippergroen onder bijvoeging van de relevante informatie.

  • 3.

    Snippergroen wordt uitsluitend verkocht aan eigenaren van aangrenzende percelen, ten behoeve van uitbreiding van het erf.

Artikel 2.2 Koopovereenkomst

De koopovereenkomst komt tot stand door ondertekening van de overeenkomst door beide partijen. Koper dient de door de gemeente toegezonden koopovereenkomst binnen acht weken getekend retour te zenden. Indien koper verzuimt de koopovereenkomst binnen de aangegeven termijn retour te zenden komt de gedane aanbieding van koop te vervallen.

Artikel 2.3 Tekening

Van elke koopovereenkomst maakt een schetsmatige tekening, op een luchtfoto, deel uit, waarop de geschatte oppervlakte van de over te dragen onroerende zaak staat aangegeven.

Artikel 2.4 Staat van aflevering

  • 1.

    De onroerende zaak wordt afgeleverd in de toestand, waarin zij zich bevindt op de datum van het totstandkomen van de koopovereenkomst. Bij eerdere ingebruikneming wordt de onroerende zaak afgeleverd in de toestand waarin zij zich bevindt op de datum van ingebruikneming.

  • 2.

    De onroerende zaak wordt vrij van hypotheken en van beslagen overgedragen. Alle eventueel aan de zaak verbonden erfdienstbaarheden en kwalitatieve verplichtingen blijven er echter op rusten.

  • 3.

    De gemeente staat ervoor in dat zij gerechtigd is het eigendom over te dragen.

Artikel 2.5 Overdracht en aanvaarding

  • 1.

    De notariële akte wordt ondertekend binnen drie maanden na het tot stand komen van de koopovereenkomst, tenzij anders overeen is gekomen.

  • 2.

    De gemeente kan deze termijn verlengen na een daartoe van de koper ontvangen schriftelijk verzoek. Aan verlenging van deze termijn op verzoek van de koper kan de gemeente voorwaarden verbinden.

  • 3.

    De keuze van de notaris ligt bij de koper. Indien deze binnen twee maanden geen notaris kan of wil aanwijzen wijst de gemeente een notaris aan.

Artikel 2.6 Betaling koopsom

  • 1.

    Binnen drie maanden na het tot stand komen van de koopovereenkomst, doch uiterlijk bij de ondertekening van de notariële akte, dient de volledige koopsom en de eventueel daarover verschuldigde omzet of rentevergoeding en alle andere kosten te zijn voldaan aan de gemeente of aan de notaris die de akte verlijdt.

  • 2.

    Indien de koper de onroerende zaak eerder in gebruik neemt, gelet op de termijnen zoals genoemd in lid 1 van dit artikel, dient de volledige koopsom voor ingebruikname te zijn voldaan.

Artikel 2.7 Eerdere ingebruikneming

  • 1.

    De gemeente kan, nadat de koopovereenkomst tot stand is gekomen en de koopsom volledig is voldaan, toestaan dat de koper de onroerende zaak in gebruik neemt voordat de notariële aktewordt ondertekend. Aan deze schriftelijke toestemming kunnen voorwaarden worden verbonden.

  • 2.

    Indien de levering van de onroerende zaak, ongeacht de reden, geen doorgang vindt, dan is koper verplicht alle veranderingen die door of namens hem op of in de onroerende zaak zijn aangebracht, op zijn kosten ongedaan te maken. Blijft de koper, na daartoe te zijn aangemaand, in gebreke dan is de gemeente bevoegd de veranderingen op kosten van de koper te verwijderen en/of geheel of gedeeltelijk te gedogen zonder dat enige vergoeding aan de koper zal worden betaald.

Artikel 2.8 Risico overgang

De onroerende zaak komt eerst voor risico van koper, zodra de notariële akte is ondertekend, tenzij de feitelijke levering eerder plaatsvindt, in welk geval het risico met ingang van die dag overgaat op koper.

Artikel 2.9 Kosten en belastingen

  • 1.

    Alle kosten, rechten en belastingen met betrekking tot de koopovereenkomst en met betrekking tot de overdracht en de levering, waaronder begrepen de eventueel verschuldigde omzetbelasting of overdrachtsbelasting, de kosten van de notaris en de kosten van het kadaster, zijn voor rekening van de koper.

  • 2.

    Alle lasten en belastingen, welke van de onroerende zaak worden geheven, komen met ingang van de dag waarop de notariële akte wordt verleden voor rekening van de koper.

Artikel 2.10 Over- en ondermaat

Verschil tussen de werkelijke grootte en de grootte zoals die door de gemeente is aangegeven, wordt niet verrekend. Tevens kan over- en ondermaat geen aanleiding zijn om, in welke vorm dan ook, schadevergoeding van de gemeente te eisen.

Artikel 2.11 Gebruik

  • 1.

    Koper is verplicht de grond te gebruiken conform het vigerend bestemmingsplan.

  • 2.

    Voor zover de gemeente bekend is het voorgenomen gebruik door de koper niet door privaat- of publiekrecht verboden. Koper is echter zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen van de juiste informatie omtrent het voorgenomen gebruik.

  • 3.

    Uitsluitend koper is verantwoordelijk voor het tijdig en voor eigen rekening verkrijgen van benodigde vergunningen, ontheffingen, beschikkingen et cetera, die benodigd zijn voor het voorgenomen gebruik.

Artikel 2.12 Bodemonderzoek

Er wordt geen bodemonderzoek gedaan indien het gaat om snippergroen, reststroken of tuingrond. De koper kan dit op eigen kosten voor de juridische overdracht, of voor de feitelijke overdracht indien dit eerder is, laten doen.

Artikel 2.13 Ontbinding in geval van verontreiniging

  • 1.

    Indien voor de datum van ondertekening van de notariële akte of, indien dat eerder is, voor de datum van de feitelijke ingebruikneming van de onroerende zaak, zou blijken van aanwezigheid van voor het milieu gevaarlijke stoffen van zodanige aard dat van koper in redelijkheid niet kan worden gevergd dat hij, zonder dat wordt gesaneerd, de onroerende zaak aanvaardt, heeft koper – gedurende zeven dagen na het bekend worden van voornoemde verontreiniging – eenzijdig het recht de koopovereenkomst te ontbinden en de grond ter vrije beschikking van de gemeente te stellen, voor zover mogelijk in de toestand waarin deze zich bevond bij het aangaan van de overeenkomst.

  • 2.

    Wanneer koper gebruik maakt van de onder lid 1 van dit artikel omschreven ontbindingsbevoegdheid, zal de gemeente de reeds van koper ontvangen geldbedragen restitueren aan koper.

  • 3.

    Een recht op ontbinding voor de koper bestaat niet indien de redelijkheid en de billijkheid zich wegens de geringe ernst van de verontreiniging verzetten tegen ontbinding en/of indien de gemeente zich verplicht om op haar kosten passende maatregelen te nemen tot opheffing van de verontreiniging c.q. de schadelijke gevolgen daarvan.

  • 4.

    Onder voor het milieu gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen worden niet verstaan: funderingsrestanten, puin of andere restanten van bouwkundige aard, behoudens olietank(s) en/of asbest tenzij de geringe ernst van de verontreiniging het voorgenomen gebruik niet in de weg staat, noch stobben van bomen of struiken, noch de aanwezigheid van de draagkracht van de grond beïnvloedende omstandigheden.

  • 5.

    Ontbinding van de koopovereenkomst op grond van dit artikel geeft aan de koper geen recht op enige schadeloosstelling door de gemeente.

Artikel 2.14 Gedoogplicht ter zake van kabels e.d.

  • 1.

    De koper en zijn rechtverkrijgende(n) moeten dulden dat de gemeente en/of door de gemeente aan te wijzen nutsbedrijven of aangewezen derden het recht heeft/hebben om kabels, palen, leidingen, draden, isolatoren en/of aanduidingbordjes, al hetgeen ten behoeve van openbare voorzieningen, op – aan – in of boven het verkochte en eventuele opstallen aan te brengen, te hebben, te houden, te inspecteren, te onderhouden en te vernieuwen.

  • 2.

    Het aanleggen, onderhouden en vernieuwen van de in lid 1 bedoelde zaken geschiedt na overleg met de eigenaar van de grond en/of opstallen. Alle schade, welke een onmiddellijk gevolg is van het aanbrengen, onderhouden of vernieuwen van de in lid 1 bedoelde zaken, zal door de gemeente op haar kosten worden hersteld of, indien de koper dat wenst, aan de koper worden vergoed.

  • 3.

    Koper zal hetgeen volgens lid 1 van dit artikel is of wordt aangebracht niet op enigerlei wijze verwijderen of wijzigen.

  • 4.

    Het is koper niet toegestaan in, op of boven het onder lid 1 bedoelde gedeelte van het verkochte bouwwerken op te richten, gesloten verhardingen aan te brengen, ontgrondingen of graafwerkzaamheden te verrichten of bomen, dan wel struiken te planten, die dieper wortelen dan één meter, en/of aan derden toestemming tot dergelijke handelingen te verlenen.

  • 5.

    De koper is verplicht, voor zover in redelijkheid van hem gevergd kan worden, op zijn kosten die maatregelen te nemen ter voorkoming van schade aan de aanwezige zaken, zoals omschreven in lid 1 van dit artikel.

  • 6.

    Koper is te allen tijde aansprakelijk voor alle schade aangebracht aan de aanwezige zaken, bedoeld in lid 1 van dit artikel, die door zijn toedoen of nalaten zijn veroorzaakt.

  • 7.

    De gemeente behoudt zich het recht voor om in afwijking van het bepaalde in artikel 5:42 BW bomen te planten, te hebben en te onderhouden op een afstand van minder dan twee meter uit de perceelgrens, voor zover de grens een scheiding vormt tussen de onroerende zaak en de grond bestemd voor openbaar groen en/of plantsoen. Onder het bepaalde in artikel 5:49 BW wordt mede begrepen openbaar groen en/of plantsoen. De gemeente kan niet genoodzaakt worden bij te dragen in de kosten van een erfafscheiding als bedoeld in artikel 5:49 BW.

  • 8.

    De gemeente is niet gehouden tot het betalen van enige vergoeding voor de gedoogplicht zoals opgenomen in dit artikel.

Artikel 2.15 Hoofdelijkheid

Indien in de koopovereenkomst omtrent één en hetzelfde object meer dan één natuurlijke en/of rechtspersoon als wederpartij van de gemeente is genoemd, is ieder van deze (rechts)personen jegens de gemeente hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen die uit de koopovereenkomst voortvloeien.

HOOFDSTUK 3. SLOTBEPALINGEN

Artikel 3.1 Geschillenregeling

  • 1.

    Op deze algemene voorwaarden en de koopovereenkomst is Nederlands recht van toepassing.

  • 2.

    Alle geschillen, die naar aanleiding van de koopovereenkomst mochten ontstaan, van welke aard en omvang ook, daaronder mede begrepen die welke slechts door één der partijen als zodanig worden beschouwd, zullen worden voorgelegd aan de volgens de wet bevoegde rechter van de Rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen.

  • 3.

    Alvorens partijen een geschil aanhangig maken zullen zij eerst trachten deze op minnelijke wijze op te lossen.

  • 4.

    Op de in de overeenkomst gemelde termijnen is de Algemene Termijnenwet van toepassing.

Artikel 3.2 Inwerkingtreding

Deze algemene voorwaarden treden – na behoorlijk te zijn bekendgemaakt - in werking op 1 januari 2024.

 

Geldend van 01-01-2024 tot heden

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt d.d. 19 september 2023