Organisatie | Oosterhout |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Oosterhout 2023 |
Citeertitel | |
Vastgesteld door | college van burgemeester en wethouders |
Onderwerp | maatschappelijke zorg en welzijn |
Eigen onderwerp |
Geen
artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
28-11-2023 | nieuwe regeling | 23-10-2023 |
Artikel 2 Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening
Alle inwoners van de gemeente Oosterhout van 18 jaar en ouder kunnen zich tot het college wenden voor schuldhulpverlening.
Artikel 3 Toegang tot algemene voorzieningen schuldhulpverlening
Alle inwoners van 18 jaar of ouder kunnen gebruik maken van de algemene voorzieningen schuldhulpverlening door zich te melden bij het Budget Advies Centrum, of bij het inloopspreekuur van Geld & Recht van Surplus.
Artikel 4 Toegang tot specialistische instrumenten en producten schuldhulpverlening
Naar aanleiding van een aanvraag toetst het college gedurende de intakefase de aanvraag aan de uitgangspunten zoals neergelegd in het beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening 2021 - 2024 van de gemeente Oosterhout en aan het genoemde in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Indien de noodzaak en mogelijkheid niet aanwezig wordt geacht door het college, kan het college besluiten om geen specialistisch aanbod te doen.
Verzoeker doet aan het college op verzoek of uit eigen beweging mededeling van alle feiten en omstandigheden waarvan hem redelijkerwijs duidelijk moet zijn dat zij van invloed kunnen zijn op schuldhulpverlening, zowel bij de melding en aanvraag als gedurende de looptijd van het schuldhulpverleningstraject.
Deze beleidsregels worden aangehaald als 'Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Oosterhout 2023'.
Aldus vastgesteld in de vergadering van Burgemeester en Wethouders van Oosterhout, gehouden op 23 oktober 2023.
de burgemeester, de secretaris,
Toelichting op beleidsregels schuldhulpverlening
In juli 2021 heeft de gemeenteraad het beleidsplan Schuldhulpverlening 2021-2024 vastgesteld. In dit beleidsplan is de missie en visie van de gemeente neergelegd op het terrein van schuldhulpverlening. Deze beleidsregels zijn gebaseerd op het beleidsplan en regelen de toelating, de uitgangspunten rondom recidive en de overige voorwaarden. Achterliggende gedachte is dat de gemeente behoefte heeft aan heldere spelregels: de inwoner weet wat de voorwaarden zijn voor toelating tot de schuldhulpverlening en waaraan hij zich dient te houden en de gemeente op haar beurt weet welke verplichtingen zij aan de inwoner mag opleggen en wanneer zij toegang verleent of de toegang tot de schuldhulpverlening kan weigeren of beëindigen.
De definitie van schuldhulpverlening wijkt af van de definitie zoals deze wordt gegeven in de Wgs. In de wet wordt schuldhulpverlening als volgt gedefinieerd: “het ondersteunen bij het vinden van een adequate oplossing gericht op de aflossing van schulden indien redelijkerwijs is te voorzien dat een natuurlijke persoon niet zal kunnen voortgaan met het betalen van zijn schulden of indien hij in de toestand verkeert dat hij heeft opgehouden te betalen, alsmede de nazorg.” In het kader van preventie en het voorkomen van financiële problemen en escalatie bij inwoners wordt in het beleidsplan schuldhulpverlening 2021-2024 en in deze beleidsregels een bredere definitie gehanteerd: het gaat om alle voorzieningen, instrumenten en producten die tot doel hebben inwoners te ondersteunen die problemen ervaren met het gezond houden van de persoonlijke financiële situatie.
Artikel 2Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening
Conform het beleid van de gemeente, is in dit artikel geregeld dat de gemeentelijke schuldhulpverlening breed toegankelijk is, omdat het niet kunnen voldoen aan betalingsverplichtingen een belangrijke belemmerende factor is voor volwaardige deelname aan de samenleving. Er worden dus geen groepen op voorhand uitgesloten.
Artikel 4Toegang tot specialistische instrumenten en producten schuldhulpverlening
Het college verleent specialistische schuldhulpverlening indien het college dit noodzakelijk en mogelijk acht. Als de schulden (nog) niet regelbaar zijn of als de klant qua omstandigheden, zoals een verslaving of andere problematiek, nog niet ‘rijp’ is voor een specialistisch schuldregelingstraject, dan kan de gemeente haar aanbod hierop aanpassen. Te allen tijde worden de individuele omstandigheden van de verzoeker in beeld gebracht voordat er een besluit wordt genomen over de toegang en de vorm van specialistische schuldhulpverlening.
De vorm waarin schuldhulpverlening wordt aangeboden is maatwerk. De inzet van producten en het moment waarop dit gebeurt kan per situatie verschillen. In lid drie van dit artikel worden zes factoren genoemd die dit mede bepalen.
Met dit artikel wordt de eigen verantwoordelijkheid van de hulpvrager voorop gesteld. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van mensen zelf om tijdig de benodigde informatie te geven (lid een) en medewerking te verlenen (lid twee). Dit zowel in de fase van aanvraag als gedurende de looptijd van een traject. De opsomming in lid twee is geen limitatieve opsomming. De vrijwillige budgetcoaches van Surplus kunnen verzoekers ondersteunen in het nakomen van de verplichtingen.
Artikel 6Weigeren - beëindigen - hersteltermijn
Indien verzoeker niet of in onvoldoende mate zijn verplichtingen nakomt zoals neergelegd in artikel vijf, leden een en twee, kan het college besluiten om schuldhulpverlening te weigeren, dan wel te beëindigen. Alvorens dat te doen, wordt verzoeker eenmaal een termijn geboden om alsnog de gevraagde medewerking te verlenen of informatie te verstrekken. De termijn die aan verzoeker wordt gesteld is in dit artikel bewust niet benoemd. De termijn dient een redelijke te zijn conform de Algemene wet bestuursrecht. Wat redelijk is, hangt samen met het type verplichting. Komt verzoeker ook gedurende de herstelperiode zijn verplichting niet na, dan kan het college besluiten tot weigering of beëindiging van de schuldhulpverlening. In het kader van eigen verantwoordelijkheid vereist het opleggen van een hersteltermijn maatwerk.
Artikel zes is geformuleerd als een zogenaamde “kan”-bepaling. Het college heeft de bevoegdheid tot weigering of beëindiging, maar niet de verplichting. Dit geeft het college met name ruimte om van een weigering of beëindiging af te zien, indien elke vorm van verwijtbaarheid ontbreekt.
In dit artikel wordt beschreven wanneer schuldhulpverlening kan worden beëindigd. Het artikel laat in ieder geval de werking van artikel zes onaangetast.
Artikel 8Recidive – hernieuwde aanvraag
Wat betreft de bevoegdheid tot weigering van een aanbod schuldhulpverlening in relatie tot eerdere trajecten schuldhulpverlening, zijn in dit artikel regels gesteld.
Op basis van het principe van eigen verantwoordelijkheid, wordt een grens gesteld aan het kunnen doen van hernieuwde aanvragen. Dit artikel gaat echter niet alleen over eigen verantwoordelijkheid. Dit artikel gaat ook over prioriteitstelling: keuzes tot al dan niet toelaten tot de schuldhulpverlening dienen mede te worden gemaakt tegen de achtergrond van het beschikbare budget.
Er is gekozen voor een termijn van drie jaar. Bij de aanvraag, gedurende het traject en bij een dreigende beëindiging van het traject, wordt de verzoeker op de beleidsregels omtrent recidive en hernieuwde aanvraag gewezen. Daarnaast wordt bij aanvang van een traject beoordeeld of dit het juiste moment is voor schuldhulpverlening is relatie tot de kans op uitval. De gemeente maakt dus een inschatting van de haalbaarheid van het traject en de verzoeker wordt gewezen op de spelregels van recidive en hernieuwde aanvraag. Dit tezamen maakt de termijn van drie jaar geoorloofd. Wanneer gekozen zou zijn voor een kortere termijn, zou hiermee een minder duidelijk signaal zijn afgegeven.
De grote beleidsvrijheid zoals aan de gemeente gegeven om een dergelijke recidivebepaling op te nemen, ontslaat de gemeente niet van de verplichting om, daar waar een onevenredige situatie ontstaat voor de inwoner af te wijken van het bepaalde in artikel acht.
Artikel 9Hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden
Dit artikel geeft ruimte aan het college om in bijzondere en/of onvoorziene gevallen af te wijken van de regels zoals neergelegd in deze regeling. Het is aan het college om te beoordelen wanneer een situatie bijzonder of onvoorzien is.