Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Krimpenerwaard

Geluidsbeheersplan Bedrijventerrein Zijdepark gemeente Ouderkerk

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieKrimpenerwaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingGeluidsbeheersplan Bedrijventerrein Zijdepark gemeente Ouderkerk
CiteertitelGeluidsbeheersplan Bedrijventerrein Zijdepark gemeente Ouderkerk
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-11-2023nieuwe regeling

24-05-2007

gmb-2023-504550

GI-16-076-3

Tekst van de regeling

Intitulé

Geluidsbeheersplan Bedrijventerrein Zijdepark gemeente Ouderkerk

 

Voorwoord

In de gemeente Ouderkerk is het bedrijventerrein Zijdepark in ontwikkeling. Het bedrijventerrein is primair bedoeld voor lokale en regionale bedrijven die reeds binnen de gemeente of regio gevestigd zijn.

De gemeente Ouderkerk wil voor dit terrein geluidsbeheer gaan toepassen. Daartoe is dit geluidsbeheersplan opgesteld. Doel van dit geluidsbeheersplan is om een acceptabele geluidskwaliteit voor de omgeving te behouden. Met een geluidsbeheersplan wordt aangegeven op welke manier de beschikbare geluidsruimte wordt verdeeld en beheerd. Dit beleid heeft betrekking op zowel bedrijven met een Wet milieubeheervergunning als op bedrijven die vallen onder een algemene maatregel van bestuur ex. artikel 8.40 Wm (AMvB).

 

1. Inleiding

In de gemeente Ouderkerk is een bestemmingsplan vastgesteld voor het bedrijventerrein Zijdepark bij raadsbesluit van 6 juli 2000. Een uitwerkingsplan voor het bedrijventerrein Zijdepark is vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders van 20 juli 2004.

 

Het bedrijventerrein Zijdepark is gelegen ten westen van de kern Ouderkerk aan den IJssel aansluitend aan het bestaande bebouwde gebied. Aan de noordzijde van het gebied is de lintbebouwing langs de IJsseldijk-West gelegen. Aan de oostzijde is de bestaande dorpskern gesitueerd. Aan de zuid- en westzijde is het landelijk gebied gelegen met de ontsluitingsroute richting provinciale weg.

 

De situering is in figuur 1 weergegeven.

Figuur 1 - Situering bedrijfsterrein Zijdepark

 

Het algemene beleid van de gemeente Ouderkerk was erop gericht om het bedrijventerrein te ontwikkelen voor zich hervestigende bedrijven. In eerste instantie gaat het om bedrijven die nu al in de gemeente zijn gevestigd maar die op de huidige locatie geen uitbreidingsmogelijkheden meer hebben. Op het bedrijventerrein zijn volgens het bestemmingsplan bedrijven in de milieucategorieën 1 tot en met 3 toelaatbaar, alsmede transportbedrijven. Bedrijven die vallen onder het begrip inrichtingen zoals bedoeld in artikel 41 van de Wet geluidhinder (zgn. A-inrichtingen) zijn niet toegestaan.

De ontsluiting van het bedrijventerrein vindt plaats via de aansluiting op de Zijdeweg. Op de Abelenlaan worden geen uitwegen toegestaan voor gemotoriseerd verkeer.

 

2. Doel van het geluidsbeheersplan

Het bedrijventerrein grenst aan de bebouwde kom van Ouderkerk aan den IJssel. Ten einde de hinder door industrielawaai zoveel mogelijk te beperken zijn er eisen gesteld aan de geluidsbelasting ten gevolge van het gehele bedrijventerrein zodat de geluidskwaliteit van de omgeving niet verslechtert. Derhalve wil de gemeente Ouderkerk geluidsbeleid opstellen voor dit bedrijventerrein door het laten vaststellen van dit geluidsbeheersplan met bijbehorende stukken.

Het doel van het geluidsbeheersplan is om een acceptabele geluidskwaliteit voor de omgeving te behouden door het vastleggen van een gecumuleerde grenswaarde ter plaatse van de omliggende woningen. De beoordelingspunten zijn gelegen ter plaatse van woningen aan de overzijde van Abelenlaan in de bebouwde kom van Ouderkerk aan den IJssel en aan de IJsseldijk-West.

 

Om de vastgestelde geluidsruimte van het bedrijventerrein zo optimaal mogelijk te verdelen en te beheren is er een akoestisch inrichtingsplan opgesteld. Dit akoestisch inrichtingsplan is opgenomen in het “Akoestisch onderzoek Zijdepark, Ouderkerk” met nummer GI-16-075 van 24 mei 2007 en is als bijlage II bij dit geluidsbeheersplan gevoegd. Het geluidsbeheersplan zorgt ervoor dat uitgifte van grond en geluidsruimte synchroon verlopen. Op deze manier wordt sturing gegeven aan de gewenste invulling van het bedrijventerrein.

 

3. Relatie met de Handreiking industrielawaai en vergunningverlening

Met deze aanpak wordt aangesloten bij hoofdstuk 2 (gemeentelijk beleid ten aanzien van industrielawaai en vergunningverlening) van de Handreiking industrielawaai en vergunningverlening van 1998. Hierin wordt aangegeven dat het voor een gemeente aanbeveling verdient om op basis van deze Handreiking in afweging met onder meer het gemeentelijke milieu-, en ruimtelijke ordenings- en economisch beleid, een beleid vast te stellen ter zake van industrielawaai en vergunningverlening. Dit beleid heeft betrekking op zowel bedrijven met een Wet milieubeheervergunning (Wm-vergunning) als op bedrijven die vallen onder een Algemene Maatregel van Bestuur ex. Artikel 8. 40 Wm (AMvB).

Het geluidsbeheersplan vormt het toetsingskader waarmee uitsluitsel gegeven kan worden over de grenswaarden industrielawaai in het kader van vergunningverlening voor het Zijdepark.

 

4. Akoestische situatie bedrijventerrein.

Woningen van derden

Op het bedrijfsterrein worden bedrijven die vallen onder het begrip inrichtingen zoals bedoeld in artikel 41 van de Wet geluidhinder (zogenaamde A-inrichtingen) uitgesloten van vestiging. Er geldt daarom geen zoneringsysteem ingevolge de Wet geluidhinder. Derhalve wordt er geen rekening gehouden met cumulatie van de individuele vergunningen.

 

Teneinde hinder te voorkomen ter plaatse van de omliggende woningen – in de dorpskern en langs de IJsseldijk west - wil de gemeente Ouderkerk een milieuzonering toepassen.

Gestreefd wordt naar een etmaalwaarde van 50 dB(A) ten gevolge van de bedrijven op het gehele bedrijfsterrein ter plaatse van de gevels van de woningen. De waarden gelden op de gevels van de woningen waarbij de reflectie tegen de achterliggende gevel buiten beschouwing wordt gelaten.

Vanuit het aspect geluid heeft de ontwikkeling van dit bedrijventerrein naar verwachting geen grote nadelige gevolgen voor het leefklimaat in het gebied. Dit moet echter wel bewaakt worden.

 

Indirecte hinder

Indirecte hinder wordt beoordeeld volgens de Circulaire “geluidhinder veroorzaakt door het wegverkeer van en naar de inrichting: beoordeling in het kader van vergunningverlening op basis van de Wet milieubeheer” van 29 februari 1996. De circulaire gaat uit van een voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) etmaalwaarde. In het akoestische inrichtingsplan is de verkeersaantrekkende werking van het gehele bedrijventerrein beoordeeld. Dit betekent dat de verkeersaantrekkende werking bij vergunningverlening van bedrijven en meldingen van AMvB-bedrijven niet meer afzonderlijk hoeft te worden onderzocht.

 

5. Akoestische verkaveling

Om de vastgestelde geluidsruimte van het bedrijventerrein zo optimaal mogelijk te verdelen en te beheren is er een akoestische verkaveling opgesteld.

Op basis hiervan is voor elke bedrijfskavel een kental1 en een geluidsvermogen vastgelegd.

De overige uitgangspunten zijn weergegeven in het akoestisch inrichtingsplan. Het akoestische inrichtingsplan is opgenomen in bijlage II (akoestisch rapport nr. GI-16-075 van 24 mei 2007).

 

6. Procedure tot vaststelling van geluidsbeheersplan

Het is van belang dat er een zorgvuldige besluitvormingsprocedure wordt gevolgd bij het vaststellen van het geluidsbeheersplan “Zijdepark”. Daarom wordt het geluidsbeheersplan voorbereid met de uniforme openbare voorbereidingsprocedure op grond van afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht (Awb). Dit komt neer op een publicatie en ter inzage legging van het ontwerp geluidsbeheersplan en het bieden van de mogelijkheid aan belanghebbende hun zienswijze kenbaar te maken. Daarna zal het beleid al dan niet gewijzigd naar aanleiding van deze zienswijze worden vastgesteld door B&W van de gemeente Ouderkerk. Dit vastgestelde beleid bindt alleen de gemeente Ouderkerk.

Voor rechtsbescherming van burgers en bedrijfsleven is het van belang te weten dat er twee fasen zijn: een beleidsfase en een implementatiefase. In de beleidsfase wordt

1 Een kental is een maat voor de gemiddelde geluidsproductie per oppervlakte-eenheid van een bepaald type activiteit, rekening houdend met bedrijfsduurcorrecties en best beschikbare technieken (BBT) van deze te onderscheiden activiteit, uitgedrukt in dB(A)/m2) de geluidsruimte vastgesteld door het vaststellen van het geluidsbeheersplan bedrijventerrein Zijdepark. In de implementatiefase vindt de concrete invulling plaats bij milieuvergunningverlening of het opleggen van een nadere eis. Bij de implementatiefase zijn zienswijzen en beroep mogelijk op grond van de in de Awb voorgeschreven procedure.

 

7. Gevolgen voor het opstellen van geluidsvoorschriften bij vergunningverlening

Het gemeentelijke geluidsbeleid heeft als doel om richting te geven aan milieuvergunningverlening voor het onderdeel industrielawaai en heeft betrekking op inrichtingen met een individuele milieuvergunning maar ook op inrichtingen die vallen onder een AMvB ex artikel 8.40 Wm in verband met het opleggen van nadere eisen. Overeenkomstig artikel 8.8 lid 1, onder c. van de Wet milieubeheer zal de gemeente Ouderkerk bij vergunningverlening de toekomstige ontwikkelingen betrekken. Overeenkomstig het gestelde in artikel 8.10 lid 1 Wm kan een vergunning slechts in de belang van de bescherming van milieu worden geweigerd. In het kader van de bescherming van het milieu vormt deze beleidsregel het toetsingskader voor het onderdeel geluid.

 

De vergunningaanvraag en melding van AMvB-bedrijven wordt in dit kader beoordeeld volgens de volgende criteria:

  • Toetsing van de gecumuleerde geluidsbelasting vanwege het bedrijventerrein aan de vastgestelde geluidsgrenswaarde ter plaatse van de woningen (toetsing beoordelingspunten);

  • Toepassen Best Beschikbare Technieken;

  • De toegestane geluidsbelasting ter plaatse van de woningen en de referentiepunten voor de kavel (immissiebudget per kavel);

  • Het toegestane geluidsvermogen van de kavel (emissiebudget per kavel).

8. Wijziging en afwijking van het geluidsbeheersplan

Om nieuwe gewenste ontwikkelingen op het bedrijventerrein mogelijk te maken bestaat er de mogelijkheid het geluidsbeheersplan te wijzigen of te herzien.

De wijziging- of herzieningsprocedure is dezelfde als de tot standkomingsprocedure (zie hoofdstuk 6).

 

Het is mogelijk bij het verlenen van vergunningen af te wijken van het toegestane geluidsvermogen per kavel (emissiebudget), mits de doelstelling van het geluidsbeheersplan, en daarmee de doelstelling van het gemeentelijke geluidsbeleid niet in gevaar komt. Afwijken is toegestaan indien het immissiebudget per kavel, bijvoorbeeld door fysieke afscherming elders, op de beoordelingspunten niet overschreden wordt. Verschuiving van de geluidsruimte van de ene naar de andere kavel is niet toegestaan. Hierdoor wordt voorkomen dat bedrijven geluidsruimte van een ander bedrijf of kavel kunnen gaan gebruiken.

 

9. Bewaken van de geluidsruimte

Voor het bewaken van de geluidsruimte wordt gebruik gemaakt van het DGMR-pakket Geonoise met industrielawaaimodule. Het beheer van de geluidsruimte van het bedrijventerrein Zijdepark vindt plaats overeenkomstig het zonebeheer van de in het kader van de Wet geluidhinder gezoneerde industrieterreinen in de regio Midden-Holland. Op 29 mei 2000 is door de bestuurscommissie milieu van het ISMH het beleidskader zonebeheer vastgesteld. In het beleidskader is aangegeven hoe het zonebeheer in het Midden-Holland gebied moet worden opgezet. Met het vaststellen van het beleidskader zonebeheer is de Milieudienst Midden-Holland opgedragen het zonebeheer van de industrieterreinen en bedrijventerreinen uit te voeren. Om de geluidsruimte te kunnen bewaken dient bij de aanvraag voor een vergunning een akoestisch onderzoek gevoegd te worden. Dit geldt ook voor bedrijven die vallen onder een AMvB op grond van artikel 8.40 Wm. Voor AMvB-bedrijven moeten nadere eisen worden opgesteld.

BIJLAGE I: FIGUREN

 

 

Figuur I: Overzicht beoordelingspunten 1-10 bij woningen.

 

Figuur II: Overzicht beoordelingspunten 11 en 12 bij woningen

 

Figuur III: Overzicht beoordelingspunten 12-16 bij woningen

 

BIJLAGE II: AKOESTISCH ONDERZOEK

 

1Samenvatting

In opdracht van het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ouderkerk heeft voor het bedrijfsterrein Zijdepark een akoestisch onderzoek plaatsgevonden.

 

Het onderhavig onderzoek beschrijft de akoestische consequenties van de invulling van het bedrijventerrein. Voor het bedrijventerrein zijn eerder akoestische onderzoeken opgesteld. Dit onderzoek vervangt de eerder opgestelde onderzoeken.

 

Met behulp van een akoestisch inrichtingsplan en door het opstellen van een geluidsbeheersplan kan de verdeling van de beschikbare geluidsruimte onder de nieuw te vestigen bedrijven worden gestuurd en kunnen ongewenste ontwikkelingen worden voorkomen.

 

Uitgangspunt is het voorkomen van hinder voor bewoners van de omliggende woonbebouwing. Dit houdt in dat er gestreefd wordt naar een etmaalwaarde van 50 dB(A) ten gevolge van de bedrijven op het gehele bedrijfsterrein ter plaatse van de gevels van de woningen.

Bij de akoestische verkaveling is uitgegaan van de door de gemeente Ouderkerk gewenste indeling naar bedrijfscategorieën over de verschillende kavels.

 

Daarnaast is tevens de geluidsbelasting op de woningen ten gevolge van het verkeer op het gehele bedrijventerrein onderzocht.

 

Uit het onderzoek volgt dat:

  • met de gewenste kavelindeling voldaan wordt aan de uitgangspunten, te weten een etmaalwaarde van 50 dB(A) op de gevels van woningen.

  • de geluidsbelasting ten gevolge van het wegverkeer voldoet aan de gestelde voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) uit de Circulaire ‘Geluidhinder veroorzaakt door het wegverkeer van en naar de inrichting: beoordeling in het kader van vergunningverlening op basis van de Wet milieubeheer ‘ van 29 februari 1996.

2Inleiding

In opdracht van het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ouderkerk is een akoestisch onderzoek verricht naar de akoestische gevolgen van het bedrijventerrein Zijdepark (voorheen Abelenlaan) in de gemeente Ouderkerk.

Het bedrijventerrein is bedoeld voor de lokale en regionale bedrijven welke reeds binnen de gemeente of regio gevestigd zijn.

 

Uit het verrichtte onderzoek volgen de akoestische consequenties van de door de gemeente Ouderkerk gewenste invulling van het bedrijventerrein. Door de akoestische verkaveling kan de verdeling van de geluidsruimte onder de nieuw te vestigen bedrijven worden gestuurd en worden akoestisch ongewenste ontwikkelingen voorkomen.

 

Tevens wordt de verkeersaantrekkende werking van het gehele bedrijventerrein onderzocht en getoetst aan de geldende normen.

 

3Situering en uitgangspunten

Het bedrijventerrein Zijdepark is gelegen ten westen van de kern Ouderkerk aan den IJssel aansluitend aan het bestaande bebouwde gebied. Aan de noordzijde van het gebied is de lintbebouwing langs de IJsseldijk-West gelegen. Aan de oostzijde is de bestaande dorpskern gesitueerd. Aan de zuid- en westzijde is het landelijk gebied gelegen met de ontsluitingsroute richting provinciale weg.

 

De situering is in figuur 1 weergegeven.

Figuur 1 - Situering bedrijventerrein Zijdepark

 

3.1Uitgangspunten

Het onderzoek is gebaseerd op het verkavelingsplan van het bedrijventerrein Zijdepark en de categorieën van bedrijven die zijn genoemd in het bestemmingsplan.

 

Voor dit onderzoek is uitgegaan van een normstelling 50 dB(A) etmaalwaarde op de gevels van de omliggende woningen.

 

Ten aanzien van de indirecte hinder wordt gestreefd naar een etmaalwaarde van 50 dB(A)

 

4Akoestisch onderzoek

 

4.1Algemeen

Het bedrijventerrein is ingedeeld in een aantal kavels, in overeenstemming met de wens van de gemeente Ouderkerk. Per kavel is tevens een gewenste categorie aangegeven.

Aan deze bedrijfscategorieën zijn representatieve kentallen1 met betrekking tot de geluidsuitstraling gekoppeld.

Afhankelijk van de grootte van de kavel kan zo per kavel aangegeven worden welke geluidsuitstraling verwacht kan worden.

Op het terrein zullen zich zowel vergunningplichtige inrichtingen vestigen als inrichtingen waarvoor een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) geldt op grond van artikel 8.40 Wm (Wet milieubeheer).

Bedrijven die onder de werkingssfeer van een AMvB vallen, hoeven geen vergunning aan te vragen maar kunnen volstaan met een melding. De AMvB bedrijven moeten voldoen aan algemene voorschriften. Voor geluid zal dan bij deze bedrijven een geluidsgrenswaarde gelden van 50 dB(A) ter plaatse van de gevels van de woningen. Om de gecumuleerde geluidsbelasting ten gevolge van het gehele bedrijventerrein niet te frustreren, zullen ook de AMvB bedrijven bij melding getoetst worden aan het kental voor de kavel waar ze zich op willen gaan vestigen.

 

Voor het akoestisch onderzoek is gebruik gemaakt van het akoestisch rekenmodel GEONOISE versie 5.24. In dit model worden alle voor de geluidsoverdracht van belang zijnde kenmerken, zoals de omgeving en de relevante geluidsbronnen, geschematiseerd weergegeven.

Met dit rekenmodel kan op de diverse vastgestelde beoordelingspunten de totale geluidsbijdrage van alle bedrijven op het bedrijventerrein worden bepaald.

 

4.2Akoestisch inrichtingsplan

Het opgestelde rekenmodel bevat geluidsbronnen op basis van de kentallen. Op het terrein kunnen bedrijven uit de categorieën 1, 2 en 3 zich vestigen. Tevens kunnen op het terrein transportinrichtingen (categorie 4) zich vestigen.

Er is onderscheid gemaakt in de te gebruiken kentallen voor de verschillende categorieën van bedrijven. Tevens is er van uitgegaan dat de te vestigen bedrijven geen continubedrijven zijn en dat het activiteitenniveau in de avond- en nachtperiode lager zal zijn.

Voor alle kavels zijn alleen equivalente bronvermogens ingevoerd. Maximale geluidsniveaus zijn niet beoordeeld. Bij het opstellen van de vergunningvoorschriften per bedrijf zal een maximum worden gesteld aan de toelaatbare maximale geluidsniveaus.

 

Per categorie is een relatief A-gewogen spectrum ingevoerd. In tabel 1 zijn de kavelkentallen per categorie weergegeven.

 

Tabel 1 - kavelkentallen per categotie in dB(A)/m2

Categorie

bronhoogte

Dagperiode (07.00 – 19.00 uur)

Avondperiode (19.00 – 23.00 uur)

Nachtperiode (23.00 – 07.00 uur)

1 en 2

5 meter

55

50

45

3

5 meter

60

55

50

4 (transport)

1,5 meter

63

58

53

 

In tabel 2 zijn de spectra voor de in tabel 1 genoemde categorieën weergegeven. Tabel 2 – Relatieve spectra voor de categorieën van inrichtingen

Categorie

31.5

63

125

250

500

1000

2000

4000

8000

Hz

1 en 2

-46

-20

-14

-9

-5

-5

-9

-14

-26

dB(A)

3

-35

-23

-14

-10

-6

-5

-6

-12

-21

dB(A)

4

-38

-18

-12

-9

-5

-6

-8

-13

-19

dB(A)

 

Per kavel is een geluidbron gemodelleerd. De aanduiding van de kavels is weergegeven in figuur 2.

Een overzicht van de ingevoerde bronnen op de toekomstige kavels is in tabel 3 opgenomen.

In bijlage 2 is een uitdraai van de invoergegevens opgenomen.

 

Tabel 3 Kavelindeling met brongegeven

Kavel

Bedrijfscategorie

Oppervlakte in

m2 

Lw totaal dB(A)

Aantal bronnen

Lw/bron dB(A)

1A

1

1418

86,4

2

83,4

1B

1

946

84,7

1

84,7

2

2

1500

86,7

2

83,7

3

2

1139

85,5

1

85,5

4

3

1445

91,7

2

88,7

5

3

2550

94,2

4

88,2

6

3

2503

89,1

4

83,1

10

3

2135

93,4

3

88,7

11

3

3818

96,0

4

90,0

12 t/m 20

2

3711

90,6

6

82,8

21

4 (transport)

4500

99,5

7

91,1

22

4 (transport)

2500

97,0

4

90,9

23

4 (transport)

2500

97,0

4

90,9

24

2

3650

90,5

6

82,7

25

4 (transport)

5000

100

8

90,9

26

4 (transport)

5000

100

8

90,9

 

5Berekeningsresultaten industrielawaai

De resultaten van de berekende geluidsbelastingen zijn na de verkaveling beoordeeld.

De berekeningsresultaten op de beschouwde immissiepunten zijn in tabel 4 weergegeven. De beoordelingspunten zijn gelegen ter plaatse van de eerstelijns bebouwing op 5 meter hoogte, waarbij de reflectie in de achterliggende gevel buiten beschouwing is gelaten.

 

Tabel 4 - Berekeningsresultaten industrielawaai

Beoordelingspunt (zie figuur 3)

Omschrijving beoordelingspunt

Geluidbelasting in dB(A)

Toetsingswaarde in dB(A)

1

Hennepwerf 23

47

50

2

Hennepwerf 19

47

50

3

Hennepwerf 30

48

50

4

Hennepwerf 36

48

50

5

Bakwetering 22

48

50

6

’t Schoor 2

49

50

7

’t Schoor 1

49

50

8

A. van Naaldwijklaan 47

49

50

9

A. van Naaldwijklaan 45

48

50

10

IJsseldijk-West 11

47

50

11

IJsseldijk-West 13

48

50

12

IJsseldijk-West 17

45

50

13

IJsseldijk-West 19

47

50

14

IJsseldijk-West 27

49

50

15

IJsseldijk-West 31

48

50

16

IJsseldijk-West 35

46

50

Uit de berekeningsresultaten blijkt dat met de gewenste kavelindeling aan de gestelde uitgangspunten kan worden voldaan. De hoogst berekende waarde bedraagt 49 dB(A) op woning ’t Schoor 1. In dit stadium is niet gekozen voor een optimalisatie tot 50 dB(A) om bij het verlenen van vergunningen afwijkingen van het akoestisch inrichtingsplan mogelijk te maken. Afwijkingen kunnen zowel betrekking hebben op de kavelindeling als op het kental.

 

6Verkeersaantrekkende werking

 

6.1Wettelijk kader

Als gevolg van artikel 1.1. lid 2 van de Wet milieubeheer zullen de nadelige gevolgen voor het milieu van het verkeer van en naar de inrichting moeten worden beperkt.

 

Gezien vanuit het perspectief van geluidshinder zijn verkeersbewegingen van en naar de inrichting een belangrijke vorm van indirecte hinder.

Indirecte hinder en de directe hinder worden niet gecumuleerd maar kennen ieder een eigen normenstelsel en beoordelingssystematiek.

Het is mogelijk om bij iedere aanvraag van vergunning de effecten van het verkeer van en naar de inrichting afzonderlijk te onderzoeken.

Omdat het hier een bedrijventerrein betreft, zal de verkeersaantrekkende werking van het gehele bedrijventerrein worden onderzocht en getoetst aan de geldende grenswaarden.

De uitgangspunten voor het aantal verkeersbewegingen zijn gebaseerd op de prognoses uit het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan wordt uitgegaan van 680 verkeersbewegingen op de aansluiting tussen het bedrijventerrein en de Zijdeweg.

 

De berekende geluidsbelasting zal worden getoetst aan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) overeenkomstig de Circulaire ‘Geluidhinder veroorzaakt door het wegverkeer van en naar de inrichting: beoordeling in het kader van vergunningverlening op basis van deWet milieubeheer ‘ van 29 februari 1996.

 

6.2Berekeningsresultaten indirecte hinder

In tabel 5 zijn de berekeningsresultaten op de beschouwde immissiepunten weergegeven. De immissiepunten zijn in figuur 3 weergegeven.

 

Tabel 5 - Berekeningsresultaten indirecte hinder

Beoordelingspunt (zie figuur 3)

Omschrijving beoordelingspunt

Geluidbelasting in dB(A)

Toetsingswaarde in dB(A)

1

Hennepwerf 23

42

50

2

Hennepwerf 19

42

50

3

Hennepwerf 30

43

50

4

Hennepwerf 36

42

50

5

Bakwetering 22

42

50

6

’t Schoor 2

42

50

7

’t Schoor 1

43

50

8

A. van Naaldwijklaan 47

43

50

9

A. van Naaldwijklaan 45

43

50

10

IJsseldijk-West 11

42

50

11

IJsseldijk-West 13

42

50

12

IJsseldijk-West 17

42

50

13

IJsseldijk-West 19

43

50

14

IJsseldijk-West 27

44

50

15

IJsseldijk-West 31

42

50

16

IJsseldijk-West 35

41

50

Uit de berekeningsresultaten blijkt dat ten gevolge van de indirecte hinder de norm van 50 dB(A) etmaalwaarde ter plaatse van de woningen niet wordt overschreden.

 

7Conclusies

Uitgangspunt hierbij is dat de geluidbelasting ten gevolge van het gehele bedrijventerrein nabij de omliggende woonbebouwing niet meer mag bedragen dan 50 dB(A) op de gevels van de omliggende woningen.

Voor het bedrijventerrein is een akoestische verkaveling opgesteld om de beschikbare geluidsruimte zo goed mogelijk te verdelen.

Uit de berekeningsresultaten blijkt dat door de gewenste invulling van het bedrijventerrein aan de uitgangspunten te weten een etmaalwaarde van 50 dB(A) op de omliggende woonbebouwing wordt voldaan.

 

Tevens is de geluidsbelasting ten gevolge van de verkeersaantrekkende werking berekend. Ten aanzien van de verkeersaantrekkende werking kan voldaan worden aan de gestelde grenswaarde van 50 dB(A) etmaalwaarde ter plaatse van de eerstelijns woonbebouwing.

 

BIJLAGE 1: FIGUREN

 

Figuur 1 - Overzicht situering kavels

 

Figuur 2 - Overzicht geluidbronnen kavels en ontvangerpunten. (De figuur is niet op schaal).

 

Figuur 3 - Overzicht ingevoerde wegen. (De figuur is niet op schaal)

 

BIJLAGE 2:INVOERGEGEVENS EN BEREKENINGSRESULTATEN INDUSTRIELAWAAI

 

 

 

Bodemgebieden

Id

Omschr.

Bf

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

hard bodemgebied

0,5

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

Abelenlaan

0

bodem

Abelenlaan

0

bodem

Abelenlaan

0

bodem

Abelenlaan

0

bodem

Abelenlaan

0

bodem

Abelenlaan

0

bodem

Abelenlaan

0

bodem

Abelenlaan

0

bodem

Abelenlaan

0

bodem

Abelenlaan

0

bodem

Abelenlaan

0

bodem

Zijdeweg

0

bodem

Zijdeweg

0

bodem

Zijdeweg

0

bodem

ontsluiting

0

bodem

ontsluiting

0

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

bedrijfsterrein

0,5

bodem

A. van naaldwijklaan

0

bodem

A. van Naaldwijklaan

0

bodem

A. van Naaldwijklaan

0

bodem

A. van Naaldwijklaan

0

bodem

A. van Naaldwijklaan

0

bodem

A. van Naaldwijklaan

0

bodem

A. van Naaldwijklaan

0

bodem

IJsseldijk

0

bodem

IJsseldijk

0

bodem

IJsseldijk

0

bodem

IJsseldijk

0

 

Rekenresultaten

Identificatie

Omschrijving

Hoogte m

Dag dB(A)

Avond dB(A)

Nacht dB(A)

Etmaal dB(A)

01_A

woning Hennepwerf 23

5,0

46,9

41,9

36,9

46,9

02_A

woning Hennepwerf 19

5,0

47,4

42,4

37,4

47,4

03_A

woning Hennepwerf 30

5,0

48,3

43,3

38,3

48,3

04_A

woning Hennepwerf 36

5,0

48,3

43,3

38,3

48,3

05_A

woning Bakwetering 22

5,0

48,0

43,0

38,0

48,0

06_A

woning 't Schoor 2

5,0

48,6

43,6

38,6

48,6

07_A

woning 't Schoor 1

5,0

49,0

44,0

39,0

49,0

08_A

woning A. van Naaldwijklaan 47

5,0

48,6

43,6

38,6

48,6

09_A

woning A. van Naaldwijklaan 45

5,0

48,0

43,0

38,0

48,0

10_A

woning IJsseldijk West 11

5,0

47,1

42,1

37,1

47,1

11_A

woning IJsseldijk 13

5,0

47,9

42,9

37,9

47,9

12_A

woning IJsseldijk-west 17

5,0

44,9

39,9

34,9

44,9

13_A

woning IJsseldijk-West 19

1,5

46,9

41,9

36,9

46,9

14_A

woning IJsseldijk West 27

5,0

48,7

43,7

38,7

48,7

15_A

woning IJsseldijk-West 31

5,0

48,0

43,0

38,0

48,0

16_A

woning IJsseldijk 35

5,0

46,3

41,3

36,3

46,3

c-001_A

controle punt Geleijn

1,5

51,9

46,9

41,9

51,9

c-001_B

controle punt Geleijn

5,0

53,0

48,0

43,0

53,0

c-002_A

Controlepunt van der Spek

1,5

51,3

46,3

41,3

51,3

c-002_B

Controlepunt van der Spek

4,5

52,7

47,7

42,7

52,7

 

BIJLAGE 3:INVOERGEGEVENS EN BEREKENINGSRESULTATEN INDIRECTE HINDER

 

 

Rekenresulaten

 

Identificatie

Omschrijving

Hoogte

Dag

Avond

Nacht

Etmaal

M

dB(A)

dB(A)

dB(A)

dB(A)

01_A

woning Hennepwerf 23

5,0

39,2

37,1

28,8

42,1

02_A

woning Hennepwerf 19

5,0

39,4

37,2

28,9

42,2

03_A

woning Hennepwerf 30

5,0

39,9

37,8

29,5

42,8

04_A

woning Hennepwerf 36

5,0

39,5

37,4

29,1

42,4

05_A

woning Bakwetering 22

5,0

39,1

37,0

28,7

42,0

06_A

woning 't Schoor 2

5,0

39,6

37,4

29,2

42,4

07_A

woning 't Schoor 1

5,0

39,9

37,7

29,5

42,7

08_A

woning A. van Naaldwijklaan 47

5,0

40,1

38,0

29,7

43,0

09_A

woning A. van Naaldwijklaan 45

5,0

39,7

37,5

29,3

42,5

10_A

woning IJsseldijk West 11

5,0

38,3

36,1

27,9

41,1

11_A

woning IJsseldijk 13

5,0

38,9

36,7

28,5

41,7

12_A

woning IJsseldijk-west 17

5,0

39,1

36,9

28,7

41,9

13_A

woning IJsseldijk-West 19

1,5

39,8

37,6

29,4

42,6

14_A

woning IJsseldijk West 27

5,0

40,7

38,5

30,2

43,5

15_A

woning IJsseldijk-West 31

5,0

39,2

37,1

28,8

42,1

16_A

woning IJsseldijk 35

5,0

37,9

35,7

27,4

40,7

 


1

Een kental is een maat voor de gemiddelde geluidsproductie per oppervlakte-eenheid van een bepaald type activiteit, rekening houdend met bedrijfsduurcorrecties en best beschikbare technieken (BBT) van deze te onderscheiden activiteit, uitgedrukt in dB(A)/m2)

1

Een kental is een maat voor de gemiddelde geluidproductie per oppervlakte-eenheid van een bepaald type activiteit, rekeninghoudend met bedrijfsduurcorrecties en de best beschikbare technieken (BBT) van deze te onderscheiden activiteit, uitgedrukt in dB(A)/m2)