Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Projectplan Waterwet Vervangen van stuw KST-1296 Wollefoppenweg

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
OrganisatietypeWaterschap
Officiële naam regelingProjectplan Waterwet Vervangen van stuw KST-1296 Wollefoppenweg
CiteertitelProjectplan Waterwet Vervangen van stuw KST-1296 Wollefoppenweg
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-11-2023nieuwe regeling

12-09-2023

wsb-2023-14502

2023.04177

Tekst van de regeling

Intitulé

Projectplan Waterwet Vervangen van stuw KST-1296 Wollefoppenweg

Bekendmaking vastgesteld projectplan Waterwet vervangen stuw KST-1296 Wollefoppenweg in Rotterdam

 

Het aangepaste projectplan is op 12 september 2023 door het college van dijkgraaf en hoogheemraden vastgesteld.

 

Toelichting

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is bezig met de voorbereidingen voor de vervanging van de stuw aan de Wollefoppenweg /hoek Schout Bontenbalpad in Rotterdam.

 

Na een beoordeling van de kwaliteit van de huidige stuw is geconcludeerd dat deze niet meer voldoet aan de huidige eisen en normen die het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hanteert.

Besloten is de gehele constructie te vernieuwen en de stuw beweegbaar uit te voeren. Hierdoor wordt een beter peilbeheer mogelijk. Door de regelbaarheid van de stuw kan de hoeveelheid ingelaten en/ of doorgevoerd water en daarmee de hoeveelheid uit te malen water of het tijdstip van uitmalen geoptimaliseerd worden. Hierdoor zal het energieverbruik dalen en zullen de energiekosten lager worden.

 

Namens het college van dijkgraaf en hoogheemraden heeft de opdrachtgever op 16 december 2022 het ontwerp-projectplan vastgesteld en besloten deze ter inzage te leggen.

 

In het kader van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure heeft het ontwerp-projectplan vanaf 10 januari 2023 t/m 20 februari 2023 ter inzage gelegen. Belanghebbenden hebben gedurende deze periode de mogelijkheid gehad hun zienswijze schriftelijk of mondeling in te dienen bij het hoogheemraadschap. In deze periode is één reactie met zienswijzen (met totaal acht punten) ontvangen. Alle punten in de zienswijze zijn beoordeeld en beantwoord. Er is een nota van beantwoording opgesteld. Op één punt leidt dit tot een aanpassing van de tekst; het genoemde bouwjaar van de huidige stuw (punt 1 in de zienswijze) is niet meer precies bekend.

 

Beroep

Ten opzichte van het ontwerp-projectplan bevat het projectplan Waterwet vervangen stuw KST-1296 Wollefoppenweg één wijziging. Dit projectplan ligt vanaf 24 november 2023 t/m 5 januari 2024 ter inzage op het kantoor van het hoogheemraadschap aan de Maasboulevard 123 in Rotterdam en is als bijlage toegevoegd bij deze digitale bekendmaking. Dit geldt ook voor de nota van beantwoording.

 

Van 24 november 2023 t/m 5 januari 2024 kan schriftelijk beroep worden ingesteld bij:

  • Rechtbank Rotterdam

    sector Bestuursrecht

    Postbus 50951

    3007 BM Rotterdam.

Op onze website http://www.hhsk.nl staat aangegeven wie beroep kan instellen. U vindt daar ook andere belangrijke informatie over het indienen van beroep of het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening.

 

Heeft u vragen?

Voor vragen en/of meer informatie kunt u bellen met Marc van der Poel via telefoonnummer 06-50158347of via het e-mailadres: m.vander.poel@hhsk.nl

 

1 INLEIDING EN PROJECTBESCHRIJVING

1.1 Aanleiding

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, hierna kortweg HHSK, werkt continu aan zijn watersysteem om de kwaliteit van het waterbeheer nu en in de toekomst zeker te stellen. Periodiek onderhoud en tijdig vervangen van kunstwerken is hiervoor van groot belang.

Daarnaast wordt steeds beter merkbaar dat het klimaat verandert, en extreme regenbuien zullen vaker gaan voorkomen met meer kans op overlast. Met een goed stelstel van sloten en plassen, vaste of bedienbare stuwen en betrouwbare gemalen blijft HHSK deze gevolgen van klimaatverandering zoveel mogelijk de baas.

1.2 Probleemstelling

De huidige stuw gecodeerd KST-1296 aan de Wollefoppenweg/ hoek Schout Bontenbalpad blijkt technisch aan vervanging toe. Het houtwerk van de vlonderconstructie, een onderslagbalk en de bovenste schotbalk zijn aangetast door houtrot. Deze zijn recent vervangen zodat het peil op de juiste hoogte gehandhaafd kon worden.

Na beoordeling van de verdere technische staat blijkt de stuw niet meer te voldoen aan de huidige normen en de kwaliteitseisen die het hoogheemraadschap aan kunstwerken stelt. Duurzame reparatie is niet mogelijk. Om de taak ‘’voldoende water’’ in het gebied goed uit te blijven voeren, is daarom op korte termijn vervanging noodzakelijk.

In 2020 is groot onderhoud aan de stuw uitgevoerd. Het exacte bouwjaar van de stuw is niet bekend, maar is waarschijnlijk voor 1990. Op of nabij de locatie is op historisch kaartmateriaal vanaf 1895 een overlaat aangegeven. Het peilgebied waarvoor de stuw de afvoerfunctie vervult, heeft een oppervlak van ongeveer 40 hectare.

 

Afbeelding 1: locatie van stuw KST-1296

1.3 Doel van het project en beoogd resultaat

De stuw verzorgt de afvoer van overtollig water uit peilgebied PGP-1171, vast peil = -4,35m NAP (Nessepolder) en heeft tevens een functie in de aanvoer van water naar de peilgebieden PGP-1120 en PGP-1172.

Om deze beide functies goed uit te kunnen voeren, dient de nieuwe stuw traploos regelbaar te zijn tussen -4,15m NAP en -4,65m NAP. Dit bedieningsbereik is bepaald door mogelijke aan- en afvoersituaties, incidentele verstoringen en eventuele geringe peilaanpassingen te beschouwen. De constructiehoogte van de nieuwe stuw is -3,95m NAP. De dijktafelhoogte van de peilscheiding (PLSA018,Wollefoppenweg I) waar de stuw in staat is -4.15- NAP. Door de nieuwe stuw handmatig verstelbaar te maken kan de waterinlaat naar het lagere peilgebied beter worden beheerst en daarmee het energieverbruik verminderd.

De stuw is en blijft in eigendom en beheer van HHSK. De stuw staat op grond in eigendom van de gemeente Rotterdam, hierdoor dient een recht van opstal gevestigd te worden voor dit kunstwerk.

1.4 Locatiegegevens

De huidige stuw ligt in de oever van de watergang aan de noordzijde van de Wollefoppenweg, ten westen van de hoek met het Schout Bontenbalpad. De nieuwe stuw wordt op dezelfde locatie gebouwd.

2 RANDVOORWAARDEN WET- & REGELGEVING

 

In dit hoofdstuk worden de drie doelen die volgen uit de Waterwet besproken. Per doel wordt aangege-ven of dit project voldoet aan de doelstellingen.

2.1 Voorkoming en/of beperking van wateroverlast en waterschaarste

De nieuwe stuw zal technisch beter functioneren. Door het beweegbaar maken van de stuw kan er geanticipeerd worden in het peilbeheer en kan er actief worden gestuurd op gewenst waterpeil.

De kans op wateroverlast blijft onder de gestelde normen van wateroverlast, vastgelegd in het

Nationaal Bestuursakkoord Waternormen.

Daarnaast zal de nieuwe stuw beter functioneren ter voorkoming van waterschaarste in de naastgelegen lagere peilgebieden.

2.2 Bescherming van de chemische en ecologische kwaliteit van het watersysteem

Bij dit project vinden geen emissies plaats van chemische stoffen in het water. De materialen die gebruikt worden, te weten staal, kunststof en hout, zijn standaard materialen die bij de waterbouw worden toegepast. Deze materialen gaan geen verbindingen aan met het water waardoor de chemische kwaliteit kan worden aangetast. Het eventueel lozen van bemalingswater uit de bouwkuip is geregeld in het ‘’Besluit lozen buiten inrichtingen’’. De chemische en ecologische kwaliteit van het watersysteem blijft gelijk door dit project.

 

Op basis van het beleid van het hoogheemraadschap (beleidsuitwerking VIS) is het advies bij ontwerp van een nieuw kunstwerk uit te gaan van tweezijdige vispasseerbaar, mits dit technisch en financieel haalbaar is en combineerbaar is met de andere waterhuishoudkundige functies van het kunstwerk. Vrij vispasseerbaar is niet financieel haalbaar, vanwege het grote peilverschil (leidt tot 30 trappen van 6 cm) en de beperkte beschikbare ruimte.

2.3 De nieuwe stuw in relatie tot waterkeringen

Bij het ontwerp en de uitvoering van deze onderdelen wordt rekening gehouden met de grond- en waterkerende functie van de kade, bijvoorbeeld door gebruik te maken van tijdelijke bouwkuipen. Hierdoor leidt de sloop van de oude stuw en de realisatie van de nieuwe stuw niet tot een hoger overstromingsrisico.

2.4 Maatschappelijke functies van het watersysteem

De functie van de stuw, afvoer van overtollig water uit de Nessepolder en toevoer van water naar de lager gelegen peilgebieden wijzigt niet.

3 PLAN VAN AANPAK EN PLANNING

3.1 Werkzaamheden

In deze paragraaf staat een korte beschrijving met toelichting op de werkzaamheden ten behoeve van de nieuwe regelbare stuw.

 

Tijdelijke voorzieningen

Tijdens de sloop van de huidige stuw en de bouw van de nieuwe stuw zullen tijdelijke voorzieningen of beheersmaatregelen nodig zijn om overtollig water af te voeren of water in te laten naar de naastgelegen lagere peilgebieden. Er is nog geen locatie voor tijdelijke voorzieningen zoals een tijdelijke pompinstallatie bepaald.

Tijdens de werkzaamheden is het tijdelijk gedeeltelijk afzetten of geheel afsluiten van de Wollefoppenweg noodzakelijk, dit zal worden afgestemd met de betrokken diensten van de gemeenten Rotterdam en Zuidplas.

 

Verwijderen bestaande stuw

De bestaande stuw, inclusief eventueel aanwezige funderingen of keerwanden e.d. worden uit het talud en de watergang verwijderd. Hierbij dient de bestaande inlaatleiding onder de weg door intact te blijven.

 

Nieuwe stuwconstructie

De nieuwe stuwconstructie te ontwerpen in hout indien mogelijk. Op de locatie wordt een sondering uitgevoerd om de standzekerheid van de nieuwe stuw te kunnen waarborgen.

 

Oever- en bodembescherming watergangen

Ter plaatse van de geroerde grond dient een hardhouten beschoeiing te worden aangebracht tot 1 meter naast de aansluiting op het bestaande talud. Ter plaatse van de achterzijde van de stuw dient een bodembescherming te worden aangebracht van prefab betonplaten op een fundering.

 

Toegang tot de stuw

De locatie van de stuw is bereikbaar via de openbare weg.

 

Watergangen

De huidige afmetingen van de watergangen wijzigen niet.

3.2 Uitvoeringsaspecten

De nieuw te bouwen stuw wordt in zijn geheel aangelegd op een perceel in eigendom van de gemeente Rotterdam. Het beheer en onderhoud van de stuw wordt na oplevering uitgevoerd door het hoogheemraadschap.

De werkruimte voor de aanleg van de stuw dient voldoende ruim en veilig te worden afgezet in verband met de locatie naast de Wollefoppenweg. Planning en uitwerking van de werkzaamheden zal in de werkvoorbereidingsfase verder worden gedetailleerd.

3.3 Globale planning

De werkzaamheden kunnen starten nadat dit projectplan is vastgesteld. Het streven is dat de werkzaamheden voor eind 2023 geheel zijn afgerond.

4 OMGEVINGSASPECTEN EN BELANGHEBBENDEN

4.1 Omgevingsaspecten

In deze paragraaf staat een korte beschrijving van de belangrijkste omgevingsaspecten met mogelijke risico’s die voor dit project geïdentificeerd zijn.

 

Waterhuishouding

Nadelige effecten voor het oppervlaktewater en/of de waterkwaliteit worden niet verwacht.

 

Waterkering

De nieuwe stuwconstructie wordt aangelegd volgens de huidige eisen van het hoogheemraadschap. Het risico op schade aan de peilscheiding of wegdek door de werkzaamheden, zoals rijschade of zetting, dient beperkt te worden door bij de keuze van het materieel en de opslag van materiaal rekening te houden met de slappe ondergrond.

 

Voordat over kan worden gegaan op verwijderen van alle onderdelen moet er een door het hoogheemraadschap goedgekeurd werkplan aanwezig zijn.

 

Locatiekeuze en ruimtelijke inpassing

De huidige locatie van de stuw is de meest optimale binnen het peilgebied.

 

Bereikbaarheid voor bouw, beheer en onderhoud

De bereikbaarheid voor beheer en onderhoud verandert niet na de uitvoering van het project. Tijdens de werkzaamheden zal het achterliggende terrein bereikbaar blijven.

 

Nutsvoorzieningen

Voordat begonnen wordt met de werkzaamheden zal er een klic-melding worden gedaan. In overleg met de eigenaren van de kabels en leidingen in het werkgebied worden indien nodig maatregelen getroffen om schade aan deze kabels en leidingen te voorkomen.

 

Bodem

Op de locatie dient een verkennend milieutechnisch bodemonderzoek te worden uitgevoerd. Uitkomende grond en slib uit de watergang zijn waarschijnlijk ter plaatse weer toepasbaar of verspreidbaar.

 

Niet-ontplofte explosieven.

De locatie is op beschikbaar kaartmateriaal (Bommenkaart Rotterdam, NGE laag in Geoweb) niet als verdacht aangeduid.

 

Archeologie

De locatie staat niet op de lijst met archeologische belangrijke plaatsen en is niet gelegen binnen het aangegeven gebied met hoge archeologische verwachting op de kaart van de gemeente Rotterdam (BOOR). De peilscheiding ten zuiden van de watergang is de ringdijk van de Nessepolder. Graafwerkzaamheden ten behoeve van het project beperken zich tot lokale werkzaamheden in dit grondlichaam.

 

Natuur

Om de aanlegwerkzaamheden uit te kunnen voeren kan vóór het broedseizoen het projectgebied ongeschikt worden gemaakt voor (broed)vogels door de verwijdering en het kort houden van vegetatie. Voor de start van de werkzaamheden wordt een verkennend onderzoek conform de Wet Natuurbescherming uitgevoerd door een ecologisch deskundige of er beschermde dieren en planten aanwezig zijn en of deze dieren en planten mogelijk schade ondervinden door de uitvoering.

4.2 Belanghebbenden

Eigenaar

De eigenaar van de grond (gemeente Rotterdam) dient op de hoogte te worden gebracht van de werkzaamheden.

 

Weggebruikers

Om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren dient de weg volledig of gedeeltelijk te worden afgesloten. Wijze van afzetten en bebording worden met gemeente Rotterdam en gemeente Zuidplas afgestemd.

 

Omwonenden en bedrijven

De dichtstbijzijnde woning staat op circa 50 meter van de stuw. De omwonenden kunnen als gevolg van de bouwwerkzaamheden mogelijk enige (geluids-)hinder ondervinden. Voorafgaand aan de werkzaamheden worden de omwonenden nader geïnformeerd.

Er zijn geen bedrijven nabij de projectlocatie die hinder kunnen ondervinden van de werkzaamheden.

 

Beheerder waterkering

Het hoogheemraadschap is de beheerder van de peilscheiding op deze locatie. Dientengevolge wordt dit projectplan vastgesteld door het hoogheemraadschap. Alle ontwerptekeningen en -berekeningen ten behoeve van de uitvoering inclusief uitvoeringsaspecten (plannen van aanpak) moeten voorafgaand aan de werkzaamheden ter goedkeuring voorgelegd worden aan het hoogheemraadschap.

5 VERGUNNINGEN EN VOORSCHRIFTEN

5.1 Omgevingsvergunning

Voor dit werk is geen omgevingsvergunning vereist.

5.2 Voorwaarden hoogheemraadschap

De werkzaamheden zoals beschreven in dit projectplan dienen te voldoen aan de onderstaande voorwaarden.

 

  • 1.

    De werkzaamheden mogen pas uitgevoerd worden als het projectplan van rechtswege onherroepelijk is geworden.

     

  • 2.

    Het hoogheemraadschap zorgt ervoor dat het waterkerend vermogen en de stabiliteit van de peilscheiding niet worden verminderd. De sterkte en stabiliteit van de peilscheiding moeten tijdens de uitvoering en na het gereedkomen van het werk voortdurend zijn gewaarborgd. Hiertoe moeten alle ontwerptekeningen en –berekeningen t.b.v. de uitvoering inclusief uitvoeringsaspecten (plannen van aanpak) voorafgaand aan de werkzaamheden ter goedkeuring voorgelegd worden aan het hoogheemraadschap.

     

  • 3.

    De bestaande waterpeilen moeten worden gehandhaafd.

     

  • 4.

    Het hoogheemraadschap zorgt ervoor dat na de uitvoering van de werkzaamheden de bij de werkzaamheden gebruikte gereedschappen, hulpwerken en -materialen, afval en overige zaken volledig worden verwijderd van de waterkering en uit de watergangen en de hierlangs gelegen beschermingszones.

     

  • 5.

    Daar waar geen verharding aanwezig is, moeten ontgravingen in de peilscheiding, het talud en het maaiveld direct na het beëindigen van de werkzaamheden worden ingezaaid met een daartoe geschikt graszaadmengsel, dat ter goedkeuring is voorgelegd aan het hoogheemraadschap.

     

  • 6.

    Het hoogheemraadschap ziet erop toe dat beschadigde terreinoppervlakken en wegverhardingen zo spoedig mogelijk worden hersteld.

     

  • 7.

    Het hoogheemraadschap ziet erop toe dat het talud van de peilscheiding afgewerkt wordt onder dezelfde taludhelling als het aangrenzende deel.

     

  • 8.

    Het hoogheemraadschap zorgt ervoor dat na het gereedkomen van de werken de taluds van de watergangen buiten de werkzaamheden weer in de oorspronkelijke staat worden gebracht en moeten zodanige voorzieningen worden getroffen dat geen uitspoeling van de grond plaats kan vinden. De te plaatsen beschoeiing moet de bestaande of nieuwe oeverlijn volgen. De beschoeiing moet van een deugdelijke constructie zijn, zodanig dat vervorming of overhelling wordt voorkomen.

     

  • 9.

    Tijdens de werkzaamheden zorgt het hoogheemraadschap ervoor dat alle voor het uitvoeren van de werken nodige ontgravingen moeten tot een minimum worden beperkt en onmiddellijk na het gereedkomen worden aangevuld.

     

  • 10.

    Het hoogheemraadschap zier erop toe dat als gevolg van de werken de doorstroming van het water niet ontoelaatbaar worden belemmerd.

5.3 Calamiteiten en communicatie

In geval van calamiteiten zal de communicatie plaatsvinden vanuit de calamiteitenorganisatie en wordt conform de procedures van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gehandeld. De directievoerder is verantwoordelijk voor de informatieverstrekking aan het hoogheemraadschap en eventuele derde partijen zoals de gemeente. Binnen het hoogheemraadschap wordt de normale procedure gevolgd. Bij de start van de werkzaamheden wordt een communicatieschema gemaakt met de verantwoordelijke personen en telefoonnummers.

6 PROCEDURE

 

De procedure die gevolgd wordt voor dit projectplan is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 Algemene Wet Bestuursrecht.

 

Zienswijze ontwerpfase

Bij de uniforme openbare voorbereidingsprocedure wordt het ontwerp projectplan gedurende zes weken ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen gedurende deze periode tegen het ontwerp projectplan naar keuze schriftelijk of mondeling hun zienswijze over het ontwerp indienen bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Na de terinzageleggingtermijn stelt het hoogheemraadschap het projectplan, inclusief een naar aanleiding van de naar voren gebrachte zienswijzen opgestelde nota van beantwoording, vast.

 

Beroep na vaststelling

Na vaststelling van het projectplan kunnen belanghebbenden beroep instellen. Beroep dient binnen zes weken na de bekendmaking van het projectplan ingesteld te worden bij de sector Bestuursrecht van de Rechtbank te Rotterdam. Na de uitspraak van de rechtbank kan eventueel hoger beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.