Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Westland

Nadere regels lokaal maatwerk Westland 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWestland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNadere regels lokaal maatwerk Westland 2023
CiteertitelNadere regels Lokaal maatwerk Westland 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Huisvestingsverordening 21 juni 2023

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-11-202306-07-2023nieuwe regeling

10-10-2023

gmb-2023-499042

Tekst van de regeling

Intitulé

Nadere regels lokaal maatwerk Westland 2023

Het college van de gemeente Westland;

gelet op artikel 3.8 van de ‘Huisvestingsverordening Westland 2023’;

besluit vast te stellen de nadere regels ‘Lokaal maatwerk Westland 2023’:

 

Toewijzingsregels

Artikel 1.1 Voor rang binnen de eigen kern

In overleg tussen gemeente en corporatie en afhankelijk van de situatie per kern worden per corporatie nadere afspraken gemaakt over de omvang en inzet van lokaal maatwerkregels en voor welke categorie woningen deze worden toegepast .

Artikel 1.2 Doorstroming binnen hetzelfde complex

In over leg tussen gemeente en corporatie en afhankelijk van een verwachte behoef te wordt bepaald of er sprake kan zijn van een interne verhuizing binnen een complex.

Artikel 1.3 Bevorderen van de doorstroming

In overleg bepalen gemeente en corporatie de aantallen en vooral voor welke categorie woningen de doorstroming wordt bevorderd een optimale doorstroming te verkrijgen en meer eigen inwoners te helpen aan een gewilde woning. De keuze voor omvang en categorie woningen kan verschillen per kern en corporatie.

Artikel 1.4 Voorrang bij nieuwbouw om doorstroming op gang te brengen

De corporatie kan vooraf bi j het adverteren voorrang bij nieuwbouw faciliteren. Vooraf wordt een inventarisatie gemaakt welke “schaarse” woningen in de bestaande voorraad via doorstroming naar nieuwbouwwoningen vrijgemaakt kunnen worden.

Artikel 1.5 Slaagkans van jongeren vergroten

In overleg tussen gemeente en corporatie en afhankelijk van de situatie per kern kan naast het algemeen labelen van woningen voor jongeren, specifiek de eigen jongere uit de kern voorrang verleend worden. Per corporatie zal vooraf een inventarisatie dienen plaats te vinden over aantal en type woningen.

Artikel 1.6 Combineren

Indien vanuit volkshuisvestelijk oogpunt wenselijk kan, in over leg tussen gemeente en corporatie en afhankelijk van de situatie per kern, een combinat ie van de toewijzingsregels 1.1 t /m 1.5 worden gemaakt.

Artikel 1.7 Inwerkingtreding

Deze nadere regels treden met terugwerkende kracht in werking op 6 juli 2023.

Artikel 1.8 Citeertitel

Deze nadere regels worden aangehaald als: ‘Nadere regels Lokaal maatwerk Westland

2023’.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders van West land op 10 oktober 2023,

Burgemeester en Wethouders van Westland,

de Secretaris,

M.L.M. Weerts

de Burgemeester,

B.R. Arends

Toelichting:

In het woonruimteverdeelsysteem van de Huisvestingsverordening Westland 1 juli 2023 is het mogelijk om lokale voorrangsregels op te nemen. Het gaat daarbij om maximaal 25% van het aantal

vrijkomende sociale huurwoningen per jaar. Door inzet van lokaal maatwerk kan voorrang worden

gegeven op basis van maatschappelijke of economische binding, wanneer sprake is van schaars te

van categorieën goedkope woonruimte met onrechtvaardige of onevenwichtige effecten tot gevolg.

 

Burgemeester en Wethouders zijn van mening :

  • dat er knelpunten voor inwoners zijn op de woningmarkt ;

  • ▪︎

    dat in 2023 optimaal gebruik dient te worden gemaakt van Lokaal Maatwerk en dat de 25% volledig naast de mogelijkheden van de reguliere woningtoewijzing, inzet wordt voor het huisvesten van inwoners gemeente Westland;

  • dat de aspecten van sociale cohesie in de kernen in het Lokaal maatwerk van belang zijn;

  • dat de verschillende soorten van doorstroming gefaciliteerd moeten worden ;

  • dat de regels leidend zijn en het systeem ondersteunend ;

  • dat meer in de geest moet worden gehandeld (dus maatwerk leveren) in plaats van het systeem te volgen.

Artikelsgewijze toelichting:

 

Artikel 1.1 Voor rang binnen de eigen kern

Door de corporatie wordt dit zelf in het systeem aangevinkt per advertentie voor een vrijkomende woning. In over leg tussen gemeenten en corporatie en afhankelijk van de situatie per kern worden per corporatie nadere afspraken gemaakt over de omvang en inzet van lokaal maatwerk regels en voor welke categorie woningen. De prestatieafspraken zijn het sturingsinstrument .

 

Artikel 1.2 Doorstroming binnen hetzelfde complex

De corporatie kan vooraf bepalen of er sprake kan zijn van een interne verhuizing binnen een complex. D e regel “doorstroming binnen hetzelfde complex” kan de corporatie daarna zelf aan vinken en opnemen in de advertentie. De daadwerkelijke toewijzing kan ook via bemiddeling plaatsvinden en de corporatie kan deze verantwoorden onder “toepassen lokaal maatwerk ” . Het aantal toepassingen van deze regel bepalen gemeente en corporatie in overleg op basis van een verwachte behoef te. Het betreft een flexibele toepassing. Ook op te nemen als onderdeel van de de prestatieafspraken.

 

Artikel 1.3 Bevorderen van de doorstroming

Deze maat regel is opgenomen naast de algemene regel in de verordening voor regionaal maatwerk. De werkwijze is, dat de corporatie vooraf een strategisch keuze maakt of bepaalde woningen via lokaal maatwerk beschikbaar zouden moeten komen voor inwoners van West land of dat zij onder het regionaal maatwerk zouden kunnen vallen. De keuze bepaalt of er meer eigen inwoners een woning kunnen krijgen. Dit wordt vooraf aangevinkt (per advertentie) in het systeem. In overleg bepalen gemeente en corporatie de aantallen en vooral voor welke categorie woningen dit gaat gelden om

  • a)

    optimale doorstroming te verkrijgen en

  • b)

    meer eigen inwoners te helpen aan een gewilde woning.

De keuze voor omvang en categorie woningen kan verschillen per kern en corporatie. De afspraken hierover worden vastgelegd in de prestatieafspraken met de corporatie.

 

Artikel 1.4 Voor rang bi j nieuwbouw om doorstroming op gang te brengen

Nieuwbouw in de sociale huur is meestal een strategische keuze om woningcategorieën aan de voorraad toe te voegen die aansluiten bij de huidige en toekomstige Westlandse woningbehoefte. De nieuwbouw sociale huur is een schaars goed. Nieuwbouw willen we optimaal inzet ten om doorstroming te verkrijgen. De corporatie kan vooraf bi j het adverteren deze regel aanvinken. Vooraf wordt een inventarisatie gemaakt welke “schaarse” woningen in de bestaande voor raad via doorstroming naar nieuwbouwwoningen vrijgemaakt kunnen worden. De afspraken hierover worden vastgelegd in de prestatieafspraken met de corporatie.

 

Artikel 1.5 Slaagkans van jongeren vergroten

Van belang is dat jongeren in verband met behoud van draagvlak voor voorzieningen, behouden kunnen blijven voor de kern. De corporatie kan naast het algemeen labelen van woningen voor jongeren, specifiek de eigen jongere uit de kern voor rang toekennen door vooraf in de advertentie deze regel aan te vinken. Per corporatie zal vooraf een inventarisatie dienen plaats te vinden over aantal en type woningen. Gebruik van deze regel kan dus per kern verschillen. De afspraken hierover worden vastgelegd in de prestatieafspraken met de corporatie