Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rijswijk

Uitvoeringsvoorschrift nr. 10/24 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk 2024;

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRijswijk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingUitvoeringsvoorschrift nr. 10/24 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk 2024;
CiteertitelUitvoeringsvoorschrift nr. 10/24 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk 2024
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt het Uitvoeringsvoorschrift 15/19.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2024nieuwe regeling

07-11-2023

gmb-2023-496561

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsvoorschrift nr. 10/24 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk 2024;

Burgemeester en wethouders van Rijswijk;

 

gelet op artikel 2:60, tweede lid, van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk 2024;

 

overwegende dat:

 

  • de bevoegdheid tot het instellen van een voederverbod voor dieren is opgenomen, om daarmee hinder van overlastgevende dieren te voorkomen;

  • het aantal meldingen van rattenoverlast toeneemt;

B E S L U I T E N:

Artikel 1  

aan te wijzen als locaties en perioden waar en waarin het verboden is dieren te voeren:

 

  • de openbare plaatsen en het openbaar water, in de periode van 1 januari tot en met 31 december;

Artikel 2  

te bepalen dat dit besluit in werking treedt op 1 januari 2024 onder intrekking van Uitvoeringsvoorschrift 15/19 d.d. 30 juni 2020.

Aldus besloten op 7 november 2023

burgemeester en wethouders voornoemd,

de secretaris,

P.M. Schuit

de burgemeester,

H. Sahin

Motivering

 

In artikel 2:60, lid 2, sub a t/m e van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk 2024 zijn de situaties benoemd, waarin het mogelijk is om locaties en perioden aan te wijzen, waar en waarin het verboden is om dieren te voeren.

 

Overlast

 

In Rijswijk leven een aantal voor overlast zorgende wilde dieren. Het gaat onder andere om ratten, duiven en meeuwen. Veel inwoners ervaren overlast van deze dieren, vooral van ratten. De overlast bestaat onder meer uit vervuiling door onder andere uitwerpselen. Dit vormt ook een gevaar voor de volksgezondheid. In uitwerpselen van ratten, meeuwen en duiven zitten ziektekiemen, die in geval van ratten bij mensen de ziekte van Weil kunnen overdragen.

 

Het voedergedrag door mensen vormt een belangrijke bron van voedsel voor deze dieren. Wanneer er te veel voedsel in de buitenruimte wordt achtergelaten om dieren zoals eenden te voeren, dan vormt dit een welkome voedselbron voor ongewenste overlastgevende dieren.

 

De overlast doet zich gedurende het hele jaar voor, in de gehele gemeente Rijswijk. Daarom wordt met dit uitvoeringsvoorschrift het hele grondgebied aangewezen als gebied waar het gedurende het hele jaar verboden is dieren te voederen.

 

Dierenwelzijn

 

Daarnaast kunnen er, door een overdaad aan voer, gezondheidsproblemen voor de gevoerde dieren ontstaan. Hoewel het bijvoeren van dieren in een stedelijke omgeving als Rijswijk niet nodig is, is dit met name ongewenst op en rond het water, in de periode maart tot en met september. Zo is brood voor watervogels, vooral voor jongen die in de groei zijn, geen goede voedingsbron. De meeste vogels hebben dan insecten (eiwit) nodig in plaats van brood (koolhydraten). De natuur biedt bovendien in die periode voldoende natuurlijke voedselbronnen. Voeren verstoort dan het natuurlijke foerageergedrag. En tot slot bevordert voer in het in het water de toename van nitraten en fosfaten. Denk daarbij ook aan het door vissers gebruikte lokvoer. Dit vergroot de kans op blauwalg en bacteriële verontreiniging, met onder andere botulisme tot gevolg, met name in de zomerperiode.

 

Hoewel het in de wintermaanden, als de jonge dieren volgroeid zijn en beter bestand zijn tegen de schadelijkheid van ons voedsel, minder kwaad kan om ze bij te voeren, is het gelet op de bestrijding van overlastgevende dieren toch noodzakelijk om het voerverbod ook in deze periode te laten gelden. Voor de duidelijkheid merken wij op dat dit verbod alleen geldt voor het voeren van dieren in de openbare ruimte.

 

Bezwaar en voorlopige voorziening

 

Bezwaar

 

Tegen dit besluit staat bezwaar open. U kunt binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen bij:

 

De burgemeester van de gemeente Rijswijk

Postbus 5305

2280 HH Rijswijk

 

Met uw DigiD kunt u ook digitaal bezwaar indienen via de gemeentelijke website: www.rijswijk.nl/bezwaarschrift-indienen.

 

Het bezwaarschrift dient ten minste te bevatten;

 

  • Uw naam, adres en bij voorkeur ook uw e-mailadres en telefoonnummer,

  • De datum van uw bezwaarschrift,

  • Een kenmerk van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; u kunt ook een kopie van dit besluit bijvoegen,

  • De reden waarom u het niet eens bent met dit besluit,

  • Uw handtekening.

Weet u niet zeker of u deze bezwaarschriftprocedure wilt volgen of wilt u met ons overleggen? Neem dan contact met op met het secretariaat van Juridische Zaken van de gemeente Rijswijk via telefoonnummer 14 070. Overleg zo nodig hoe u de tijdige indiening van het bezwaar veilig kunt stellen.

 

Voorlopige voorziening

 

Om de inwerkingtreding van het besluit op te schorten kunt u een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank Den Haag, sector bestuursrecht. Daaraan zijn kosten verbonden. Voor nadere informatie over de voorwaarden, kijk op www.rechtspraak.nl/organisatie-en-contact/rechtsgebieden/bestuursrecht.