Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Heemskerk

Nadere regels voor de berekening van de bouwkosten gemeente Heemskerk 2024

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHeemskerk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNadere regels voor de berekening van de bouwkosten gemeente Heemskerk 2024
CiteertitelNadere regels bij de berekening van de bouwkosten Heemskerk 2024
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp
Externe bijlageBasisbedragen gebouwleges 2023

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Nadere regels bij de berekening van de bouwkosten Heemskerk 2023.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2024nieuwe regeling

07-11-2023

gmb-2023-494247

D/2023/576373

Tekst van de regeling

Intitulé

Nadere regels voor de berekening van de bouwkosten gemeente Heemskerk 2024

Geregistreerd onder nummer D/2023/576373

Wettelijke grondslag:

..

 

1 Inleiding

Op grond van de Legesverordening worden de leges voor een omgevingsvergunning met bouwactiviteiten gebaseerd op de vastgestelde bouwkosten van het betreffende bouwplan.

De bouwkosten vormen de maatstaf om de leges te kunnen vaststellen. Om te kunnen bepalen welke grondslag moet worden gebruikt, wordt aan de aanvrager van een omgevingsvergunning verzocht om op het aanvraagformulier een opgave van de bouwkosten van het bouwplan te geven.

 

Om de aannemelijkheid van deze opgave van de bouwkosten te kunnen toetsen is een lijst met kengetallen ontwikkeld door Casadata. Via de kengetallenlijst is het mogelijk om voor ieder bouwplan te bepalen hoe hoog de gemiddelde/normale bouwkosten zijn. In het navolgende wordt deze uitkomst de normberekening genoemd. Omdat de normberekening een weergave is van de gemiddelde/normale bouwkosten, zal de opgave van de bouwkosten hier in de regel iets van afwijken. Binnen bepaalde, hierna aangegeven grenzen is dit acceptabel. Bij een grotere afwijking zal op basis van een meer gedetailleerde toetsing door de vergunningverlener moeten worden bepaald of de opgave van de bouwkosten aannemelijk zijn.

2 Doel

Doel en uitgangspunten van de Nadere regels bij de berekening van de bouwkosten.

De belangrijkste uitgangspunten voor de bouwkosten van Heemskerk zijn:

  • duidelijkheid voor de aanvrager;

  • goed toetsbaar en controleerbaar, openbaar en eenduidig beleid;

Nadere Regels bij de berekening van de bouwkosten.

De bouwkosten zijn van toepassing op omgevingsvergunningplichtige bouwwerken voor de activiteit bouwen.

 

Aanneemsom.

Voor een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen is een reële aanneemsom nodig om de leges te berekenen. De hoogte van de leges zijn te vinden in de Tarieventabel bij de Legesverordening.

3 Bouwkosten

3.1 Bepaling hoogte bouwkosten

Ten aanzien van het vaststellen van de maatstaf gelden de volgende regels:

 

  • 1.

    Als maatstaf voor de berekening van de leges wordt de opgave van de bouwkosten gebruikt uit de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Daarbij is de datum van de aanvraag bepalend aan welke kengetalen er getoetst gaat worden. Wanneer de hoogte van de bouwsom niet te controleren is met kengetallen, omdat de categorie ontbreekt in de kengetallen, dan vragen wij een offerte op. Ook wordt aan de hand van eerdere projecten en brononderzoek onderzocht of de opgegeven bouwkosten aannemelijk zijn.

  • 2.

    De opgegeven bouwkosten worden getoetst aan de kengetallen bouwkosten Noord-Holland oktober 2023 van Casadata. De kengetallen worden als bijlage bij deze regeling gevoegd. De normberekening berust op de gemiddelde kosten van een bouwwerk.

  • 3.

    Een kleine afwijking tot 10% van deze kosten is dan ook normaal. Er zal dan ook een definitieve aanslag op grond van de opgave bouwkosten volgen.

  • 4.

    Indien de afwijking van de normberekening groter is dan 10% of indien bij de aanvraag geen opgave van de bouwkosten wordt gedaan, wordt de aanvrager altijd verzocht om een onderbouwde opgave van de bouwkosten. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van een offerte.

  • 5.

    De termijn voor het aanleveren van een onderbouwing van de opgegeven bouwkosten bedraagt 14 dagen.

  • 6.

    Indien niet of niet tijdig wordt gereageerd op het verzoek om een onderbouwde opgave van de bouwkosten, worden bij lagere opgegeven bouwkosten dan de normberekening, de leges berekend op grond van de normberekening en bij definitieve aanslag vastgesteld. Bij hogere opgegeven bouwkosten wordt gebruik gemaakt van de hogere opgegeven bouwkosten. Het niet opgeven van de bouwkosten is overigens strijdig met de indieningvereisten uit artikel 7.6 van de Omgevingsregeling.

  • 7.

    Als de opgegeven bouwkosten tijdig worden onderbouwd, dan worden de leges berekend op grond van de onderbouwde opgave van de bouwkosten en bij definitieve aanslag vastgesteld.

3.2 In schema

4 Kengetallen

4.1 De kengetallenlijst

De kengetallenlijst voor normberekening voor toetsing van een reële aanneemsom van de gemeente Heemskerk is gebaseerd op de meest recente uitgave van “Basisbedragen bouwleges 2023, onderdeel “Basisbedragen bouwkosten voor leges Noord-Holland 4e kwartaal van Casadata.

5 Slotbepalingen

5.1 Intrekking oude regeling

De Nadere regels bij de berekening van de bouwkosten Heemskerk 2023 worden ingetrokken.

 

5.2 Overgangsregeling

Op aanvragen die zijn ingediend voor de datum van inwerkingtreding, maar waarop nog niet is beslist, zijn de oude Nadere Regels van toepassing.

 

5.3 Inwerkingtreding

Deze nadere regels treden in werking met ingang van 1 januari 2024.

 

5.4 Citeertitel

Deze nadere regel worden aangehaald als: Nadere regels bij de berekening van de bouwkosten Heemskerk 2024.

Aldus vastgesteld in de B&W vergadering 7 november 2023,

burgemeester en wethouders van Heemskerk,

de secretaris,

de burgemeester,

Toelichting op de kengetallen

Bouwkosten volgens NEN 2699, omvatten de posten:

  • 1.

    kosten van de bouwkundige werken.

  • 2.

    kosten van de huisinstallaties, verlichting, verwarming, ventilatie, roltrappen en liften.

  • 3.

    kosten van de vaste inrichtingen, zoals computervloeren, machinefundaties e.d.

  • 4.

    terreinkosten, zoals verhardingen, afscheidingen, leidingen e.d.

NB. Tot de bouwkosten wordt niet gerekend:

  • grondkosten (verwervingskosten van het terrein, kosten voor infrastructurele voorzieningen en kosten voor het bouwrijp maken)

  • inrichtingskosten (bedrijfsinstallaties en apparatuur, specifieke installaties zoals machines, stellingen, rekken, transportinstallaties en in het algemeen die kosten voor de bedrijfsuitoefening in het gebouw)

  • honoraria voor architecten en adviseurs

  • kosten voor grondonderzoek

  • verzekeringspremies

  • omzetbelasting en andere heffingen

Het betreft de bouwkosten, die gemoeid zijn met de volledige uitvoering van het werk overeenkomstig het ingediende bouwplan. Het gaat dus om het geheel aan bouwkosten. Ook die werkzaamheden, die op zichzelf beschouwd grotendeels als vergunningsvrij kunnen worden beschouwd, behoren tot de bouwkosten.

 

Bouwkosten, maatstaf legestarief

  • 1.

    Voor het vaststellen van de bouwkosten voor de leges wordt uitgegaan van de opgegeven aanneemsom of raming van kosten.

  • 2.

    De kosten bestaan niet alleen uit de kosten van het omgevingsvergunning plichtige element, maar ook uit de kosten voor de overige aanpassingen, inclusief de vergunningsvrije, zoals deze in de aanvraag (+bijbehorende tekeningen) staan weergegeven. De bouwaanvraag moet als één geheel worden gezien.

  • 3.

    Voor de controle van de opgegeven bouwkosten wordt kengetallen gehanteerd.

De kosten per m² en m³:

  • 1.

    In de kengetallenlijst is voor de eenheden aansluiting gezocht bij het aanvraagdocument voor de vergunning, oppervlakten in bruto vloeroppervlak (BVO) en inhoud in bruto inhoud (BI)

  • 2.

    De bruto vloeroppervlakte is (in grote lijn) de oppervlakte, gemeten op vloerniveau langs de buitenomtrek van de opgaande scheidingsconstructies die de ruimte(n) omhullen.

  • 3.

    De gebruiksoppervlakte volgens NEN 2580 is (in grote lijn) de oppervlakte, gemeten op vloerniveau, tussen de opgaande scheidingsconstructies, die de ruimte(n) omhullen, exclusief buitenruimten zoals balkons, een trapgat, schacht of vide groter dan 4 m², een dragende binnenwand en vloeroppervlakten met minder dan 1,50 m hoogte bij afgeschuinde hoeken onder daken.

  • 4.

    Bij verbouw en onderhoud worden de m² -s berekend over die gedeelten waarop de verbouwing en het onderhoud betrekking hebben.

  • 5.

    De binnen-buitenverhouding schommelt vaak rond de 0,9. Deze factor kan worden gehanteerd bij berekeningen met van het overzicht afwijkende eenheid. Bijvoorbeeld: m² GO (gebruiksoppervlak) maal 1,1 is m² BVO.

Woningcategorie:

Voor het bepalen van de categorieën in de woningbouwplannen wordt zo nodig afgestemd met team Vergunningen, Toezicht, Handhaving en Veiligheid.

 

Bijlage I Tabel Kengetallen bouwkosten Noord-Holland oktober 2023

 

De kengetallen zijn vindbaar via “De bekendmaking Nadere regels voor de berekening van de bouwkosten 2024 op Overheid.nl en ook vindbaar via D/2023/587731.