Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oude IJsselstreek

Beleidsregels gemeentelijke uitvaarten gemeente Oude IJsselstreek

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOude IJsselstreek
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels gemeentelijke uitvaarten gemeente Oude IJsselstreek
CiteertitelBeleidsregels gemeentelijke uitvaarten gemeente Oude IJsselstreek
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerp
Eigen onderwerp
Externe bijlageToelichting beleidsregels gemeentelijke uitvaarten

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 16 van de Wet op de lijkbezorging

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-11-2023nieuwe regeling

07-11-2023

gmb-2023-491609

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels gemeentelijke uitvaarten gemeente Oude IJsselstreek

 

1. De opdracht tot uitvaart wordt uiterlijk op de vierde werkdag na het overlijden gegeven.

 

2. De gemeente volgt in principe het uitgangspunt van de Wet op de lijkbezorging dat de gemeente waar de overledene zich op het moment van overlijden feitelijk bevindt verantwoordelijk is voor de uitvaart en ook de kosten draagt, maar hier kan in overleg met gemeenten onderling van worden afgeweken.

 

3. Als na melding van overlijden niet duidelijk is of en zo ja, wie opdracht geeft tot lijkbezorging, maakt de gemeente met de uitvaartverzorger de afspraak zorg te dragen voor het verplaatsen van de overledene en alleen de eerste verzorging te realiseren en nog niet de volledige uitvaart.

 

4. Het onderzoek naar de eventuele nabestaanden strekt zich bij de gemeente niet verder uit dan tot en met de 2e graad van bloed- en aanverwantschap.

 

5. De gemeente verricht geen bovenmatige inspanningen om nabestaanden op te sporen.

 

6. De gemeente onderzoekt of er sprake is van een testament en raadpleegt het boedelregister.

 

7. Indien er nabestaanden tot en met de 2e graad van bloed- en aanverwantschap bekend zijn dan verzoekt de gemeente de nabestaanden de uitvaart te verzorgen.

 

8. In afwijking van beleidsregel 7 benadert de gemeente geen nabestaanden, die gedetineerd zijn of in het buitenland wonen

 

9. De gemeente kan onderhands aanbesteden bij de keuze van een uitvaartondernemer.

 

10. De gemeente geeft de uitvaartverzorger opdracht de uitvaart op zich te nemen en te onderzoeken of er sprake is van een (uitvaart)verzekering en deze gelden, indien van toepassing, te innen en te verrekenen met de uitvaartfactuur.

 

11. De gemeente kiest in beginsel voor cremeren, tenzij de identiteit van de overledene niet bekend is, er sprake is van een misdrijf of er zwaarwegende redenen zien die zich tegen crematie verzetten (zoals geloofsovertuiging of de uitdrukkelijk, schriftelijk vastgelegde wens van de overledene voor begraven bekend is).

 

12. De gemeente hanteert het uitgangspunt van de Wet op de lijkbezorging inzake een sobere maar respectvolle lijkbezorging.

 

13. De gemeente overweegt per situatie of er een huisbezoek zal plaatsvinden als er geen opdracht voor de uitvaart is gegeven door nabestaanden.

 

14. De woonruimte van de overledene wordt betreden door twee daartoe gemachtigde ambtenaren van de gemeente, een en ander in overleg met de eventuele verhuurder.

 

15. De gemeente overweegt per situatie of beheersmaatregelen met betrekking tot het veiligstellen van bezittingen worden genomen.

 

16. De gemeente kan de kosten, die gemaakt moeten worden om de bezittingen veilig te stellen, verhalen op de nalatenschap.

 

17. De gemeente kan een notaris inschakelen, indien het vermogen van de overledene voldoende blijkt te zijn en de afwikkeling van de nalatenschap nader onderzoekt vergt.

 

18. De gemeente kan gebruik maken van de bevoegdheid om de kosten van de uitvaart te verhalen.

 

19. De gemeente verhaalt de kosten van de uitvaart op de nalatenschap indien de gelden en de bezittingen, die bij de overledene zijn aangetroffen, een onvoldoende waarde vertegenwoordigen.

 

20. Als er sprake is van een onbeheerde nalatenschap, dan gaat de gemeente Oude IJsselstreek zelf over tot invordering en verhaal van kosten van lijkbezorging.

 

21. De gemeente kan de kosten van de uitvaart op bloed- en aanverwanten verhalen.

 

22. De gemeente ziet af van verhaal op bloed- en aanverwanten indien verhaal een ernstige inbreuk op de levenssfeer teweegbrengt.

 

23. De gemeente Oude IJsselstreek maakt geen gebruik van de bevoegdheid om te verhalen op schoonouders, stiefouders of behuwdkinderen.