Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Leeuwarden

Handhavingsarrangement bijzondere wetten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Leeuwarden
Officiële naam regelingHandhavingsarrangement bijzondere wetten
CiteertitelHandhavingsarrangement bijzondere wetten
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

vastgesteld door de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

--

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

  • 1.

    Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

30-12-201027-06-2011nieuwe regeling

14-12-2010

Huis aan Huis; 29 december 2010

--
30-12-201007-11-2013nieuwe regeling

14-12-2010

Huis aan Huis; 29 december 2010

--
29-11-200730-12-2010nieuwe regeling

23-10-2007

Huis aan Huis; 28 november 2007

--

Tekst van de regeling

Inleiding

 

Voor u ligt het nieuwe handhavingsarrangement. Dit stappenplan laat zien hoe gemeente, politie en Openbaar Ministerie optreden bij overtredingen in de horeca, coffeeshops, prostitutie en bij kansspelen.

 

Het nieuwe handhavingsarrangement is het gevolg van de nieuwe Beleidsnota Bijzondere wetten. Deze nota bevat een bundeling van het beleid op het gebied van horeca, coffeeshops, prostitutie en rond de Wet op de Kansspelen. Deze bundeling vindt nu ook plaats voor de handhaving. Daarnaast is het arrangement aangepast aan nieuwe wetgeving en jurisprudentie.

 

Het handhavingsarrangement biedt duidelijkheid bij de aanpak van horecagerelateerde overlast en geweld in het uitgaansgebied, misstanden in de prostitutie en bij de coffeeshops en het tegengaan van de verstrekking van alcohol aan minderjarigen. 

     

De wijze en frequentie van het toezicht op de naleving vloeit voort uit de Uitvoeringsnota handhaving bijzondere wetten. Deze nota is op 22 juni 2010 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Als gevolg hiervan worden jaarlijks uitvoeringsprogramma opgesteld waarin de voorgenomen activiteiten op het gebied van handhaving worden beschreven.

 

Indien bij het toezicht overtredingen worden geconstateerd, dan wordt gehandeld volgens het in dit arrangement opgenomen stappenplan.

 

Taken en bevoegdheden

 

De burgemeester is primair verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. De burgemeester verstrekt in die hoedanigheid exploitatievergunningen voor niet-alcohol bedrijven, de prostitutiebedrijven en de gedoogverklaringen voor de coffeeshops. Daarnaast is de burgemeester belast met de vergunningverlening voor de Wet op de Kansspelen.

 

Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd voor de handhaving en vergunningverlening van de Drank- en Horecawet. Het is de bedoeling deze bevoegdheid via een wijziging van de Drank- en Horecawet over te hevelen naar de burgemeester.  Dit vanwege diens verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid. De bevoegdheid voor de vergunningverlening en handhaving van de escortbedrijven ligt nu ook nog bij het college van burgemeester en wethouders. De nieuwe Prostitutiewet hevelt deze bevoegdheid over naar de burgemeester. 

 

Het toezicht op de naleving wordt uitgevoerd door de gemeentelijke toezichthouders, de politie en de Voedsel- en Warenautoriteit. Daarbij wordt in voorkomende gevallen ook samengewerkt met de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie.

 

De gemeente heeft bij wijze van proef het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet overgenomen van de Voedsel- en Warenautoriteit.

De voorgenomen wijziging van de Drank- en Horecawet voorziet ook in de definitieve overdracht van het toezicht naar de gemeente.

 

Bestuursrechtelijk en strafrechtelijk optreden

Het handhavingsarrangement is de opvolger van het Handhavingsarrangement Horeca uit 2007. De nadruk van de handhaving van deze regelgeving blijft conform de eerder gemaakte afspraken liggen op bestuursrechtelijk terrein.

De samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie blijft van essentieel belang.

 

Het gaat echter wel om twee gescheiden trajecten. Het bestuursrechtelijk en het strafrechtelijke traject kunnen zowel los van elkaar als gelijktijdig worden toegepast.

 

Het strafrechtelijke traject is een aangelegenheid van het Openbaar Ministerie en niet van de gemeente. Daarom komt in dit stappenplan voornamelijk de bestuursrechtelijke aanpak aan de orde.

Het handhavingsarrangement wordt wel geaccordeerd door het driehoeksoverleg.

 

Het strafrechtelijke kader voor wat betreft de Drank- en Horecawet  wordt gevormd door de Richtlijn voor Strafrechtvordering Drank- en Horecawet van 25 augustus 2010, nummer 13150. Deze richtlijn is afkomstig van het College  van Procureurs-Generaal. Bij de overtredingen van de Drank- en Horecawet wordt in dit arrangement aangesloten bij de indeling in categorieën van het Openbaar Ministerie en de Voedsel- en Warenautoriteit.

 

Relatie met collegeprogramma: vertrouwen geven

Het collegeprogramma 2010 – 2014 geeft aan dat de gemeente wil werken op basis van vertrouwen en de bureaucratische controle- en regeldruk wil verminderen.

 

Dit uitgangspunt is vertaald naar de handhaving van de Drank- en Horecawet. Kleine, veelal onbewust begane, overtredingen zullen voortaan worden afgedaan door de toezichthouder. Deze geeft aan de ondernemer informatie over de geldende wet- en regelgeving (nalevingshulp). Hiermee wordt beoogd dat ondernemers zich beter aan de wet houden.

 

De overtreding wordt wel schriftelijk vastgelegd in het inspectieverslag.

Er komt geen schriftelijke waarschuwing en geen hercontrole. Hiermee wordt de regel- en controledruk verminderd. Bij excessen (forse schending of opzet) of bij zwaardere overtredingen wordt de normale procedure gevolgd.

 

Afwijken beleidsregels

Het handhavingsarrangement geldt als beleidsregels in de zin van artikel 1:3, lid 4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Deze moeten op grond van artikel 3:42 Awb bekend worden gemaakt door publicatie.

Op grond van artikel 4:84 Awb wordt overeenkomstig gehandeld, tenzij dit voor een of meer belanghebbenden gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de beleidsregel te dienen doelen.

 

Ernst, aard of combinatie van overtredingen

Het is denkbaar dat tegelijkertijd verschillende overtredingen worden begaan. Het achtereenvolgens of tegelijkertijd overtreden van verschillende voorwaarden kan leiden tot het overslaan van bepaalde beschreven stappen in de overheidsreactie op afzonderlijke overtredingen. Ook de ernst en de aard van de feiten en omstandigheden kunnen aanleiding zijn om te besluiten tot het overslaan van bepaalde beschreven stappen in het handhavingsarrangement.

 

Geldigheidsduur maatregelen

Voor de meeste overtredingen geldt dat een maatregel als bedoeld in de diverse tabellen een geldigheidsduur heeft van een jaar. Dit betekent dat wanneer binnen een jaar nadat de eerste overtreding is geconstateerd  weer een overtreding plaatsvindt, wordt overgegaan naar de volgende stap in de tabel.

 

Bij overtredingen in de categorieën F. (verstoring openbare orde),

G. (artikel 13 B Opiumwet, in voor het publiek toegankelijke lokalen en daarbij behorende erven niet zijnde coffeeshops), H. (artikel 13B Opiumwet bij woningen), I. (Gedoogvoorwaarden coffeeshops), L. (Prostitutie, exploitatie zonder vergunning) en M. (Prostitutie, exploitatie in strijd met  vergunning) geldt een geldigheidsduur van 2 jaar.

Vaststelling en inwerkingtreding

Dit arrangement wordt vastgesteld door de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders. Het arrangement treedt de dag na bekendmaking in werking.

Klik hieronder voor de maatregelen.

Administratieve tekortkomingen drank- en horecawet [Klik hier om het document te downloaden]