Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Laarbeek

Besluit tot vervanging archiefbescheiden bouwvergunningen Laarbeek 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLaarbeek
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit tot vervanging archiefbescheiden bouwvergunningen Laarbeek 2023
CiteertitelBesluit tot vervanging archiefbescheiden bouwvergunningen Laarbeek 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 7 van de Archiefwet 1995

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-11-2023nieuwe regeling

07-11-2023

gmb-2023-486364

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit tot vervanging archiefbescheiden bouwvergunningen Laarbeek 2023

Burgemeester en wethouders van de gemeente Laarbeek,

 

Gelet op:

  • -

    de regeling van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 6 december 2012 nr. WJZ/466161 (10265), tot wijziging van de Archiefregeling in verband met het stellen van nadere regels omtrent vervanging;

  • -

    artikel 7 van de Archiefwet;

  • -

    het collegevoorstel van 7 november 2023.

besluit(en):

 

  • 1.

    over te gaan tot vervanging door digitale reproducties van de analoge archiefbescheiden die op grond van selectielijst 1995 en selectielijst 2017 voor bewaring of vernietiging in aanmerking komen, waarna deze analoge archiefbescheiden worden vernietigd.

  • 2.

    reproductie geschiedt op de wijze zoals omschreven in het vastgestelde ‘Addendum handboek vervanging archiefbescheiden 2020, Bouw- en omgevingsvergunningen vanaf 1997’ behorende bij het `Handboek vervanging archiefbescheiden 2020’

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dag van bekendmaking van dit besluit in het Gemeenteblad.

 

Dit besluit kan worden aangehaald als:

` Besluit tot vervanging archiefbescheiden bouwvergunningen Laarbeek 2023’.

 

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Hoe u dat kunt doen, leest u hieronder.

 

Bijlage: Addendum handboek vervanging archiefbescheiden 2020, Bouw- en omgevingsvergunningen vanaf 1997.

Beek en Donk, 7 november 2023

Het college van burgemeester en wethouders,

gemeentesecretaris

J.W.M. van de Ven

burgemeester

F.L.J. van der Meijden

Addendum handboek vervanging archiefbescheiden 2020

 

Bouw- en omgevingsvergunningen vanaf 1997

 

1. Inleiding

1.1 Inleiding

Gemeente Laarbeek heeft een vervangingsbesluit genomen voor het vervangen van analoge archiefbescheiden door digitale exemplaren. Hiervoor is het `Handboek vervanging archiefbescheiden 2020’ opgesteld. Dit addendum op het handboek is opgesteld omdat er aanvullende specificaties gelden voor het project digitalisering bouwvergunningen Laarbeek. De bouwvergunningen worden gedigitaliseerd door Groenendijk Micofilm en Scanservice B.V. (GMS) uit Sliedrecht. Zij doen dit op basis van het aanbestedingsdocument `Digitalisering bouwvergunningen gemeente Laarbeek’ van 28 september 2022. Dit addendum beschrijft de processen die door GMS worden uitgevoerd: het scanklaar maken, het scanproces en de kwaliteitsprocedure. Daarnaast wordt ook de omvang van de steekproef beschreven van de interne controle van gemeente Laarbeek.

Bouwvergunningen zijn veel geraadpleegde dossiers. Deze worden beschikbaar gesteld aan zowel interne medewerkers, ketenpartners als burgers. Een groot deel van de bouwvergunningen van gemeente Laarbeek zijn digitaal beschikbaar, behalve die uit de periode 1997-2010. De bouwvergunningen van voormalige gemeenten zijn in eerder project gedigitaliseerd. Met de komst van de WABO in 2010 is gestart met digitale afhandeling in proces. Dit addendum is bedoeld om de analoge archiefbescheiden te digitaliseren om te komen tot een compleet digitaal vergunningenbestand.

 

1.2 De te vervangen archiefbescheiden

De werkprocessen die ten grondslag liggen aan de archiefbescheiden zijn ‘beoordelen aanvragen voor een bouwvergunning’ en `beoordelen aanvragen omgevingsvergunning’. De aanvragen, tekeningen, technische gegevens, beschikkingen en overige bescheiden in de dossiers dienen enerzijds om goedkeuring te verlenen voor het bouwen of aanpassen van een bouwwerk. Anderzijds dienen zij als bron voor de toezicht- en handhavingstaak van de gemeente.

De archiefbescheiden die vervangen worden zijn permanent te bewaren dan wel de te vernietigen tot aan sloop van het pand.

De archiefbescheiden behoren tot de archiefblokken van gemeente Laarbeek:

  • 1997-2009: bouwvergunningen

  • 2010-2019: bouwvergunningen, tot 1-9-2010

Omgevingsvergunningen, vanaf 1-9-2010 tot uiterlijk 1-9-2016

Vanaf de inwerking treden van de WABO zijn de dossiers gedeeltelijk hybride. De analoge archiefbescheiden worden gedigitaliseerd.

 

1.3 Uitzonderingen op vervanging

Er zijn aanvullende uitzonderingen op vervanging van de bouwvergunningen ten opzichte van die in het handboek. De archiefbescheiden uit de bouwdossiers die 20 jaar na vergunningverlening voor vernietiging in aanmerking komen worden niet vervangen.

 

2. Opschonen dossiers

De bouwdossiers zijn geschoond in 2017. De gehanteerde methode kwam overeen met de werkinstructie bouwvergunningen van Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) d.d. 17-1-2022. Deze is wel op een op later tijdstip opgesteld. Deze is toegevoegd in bijlage 1. Van een bouwvergunning is een te bewaren en een te vernietigen map gemaakt. De te bewaren mappen worden gescand. De te vernietigen mappen zijn op dossiernummer per vernietigingsjaar in archiefruimte opgenomen en worden meegenomen in de reguliere vernietigingsprocedure.

 

3. Proces scanklaar maken

Om de bouwdossiers op een veilige, snelle en efficiënte wijze te kunnen scannen moeten we het archief scanklaar maken. Dit vindt plaats op onze afdeling voorbewerking. Het voorbewerken is een arbeidsintensief proces wat de medewerkers onder supervisie van de Manager Operations uitvoeren. Allereerst worden de hecht en bindmiddelen in het archief vakkundig en efficiënt verwijdert. Onder hecht- en bindmiddelen verstaan we onder andere:

  • Nietjes

  • Paperclips

  • Ingebonden bundels

  • Insteekhoezen

  • Plastic (insteek)hoezen

  • Zippels

Na het verwijderen van de hecht- en bindmiddelen brengen we per dossier een barcodevel aan. De medewerkers zijn getraind om op basis van eenvoudige methodieken de oorspronkelijke volgorde in de archieven te behouden. Tijdens deze voorbewerking worden ook vouwen en ezelsoren gecorrigeerd. De indeling van categorieën wordt in deze fase niet gedaan door middel van patchbladen, maar wordt softwarematig uitgevoerd in de nabewerkingsfase.

 

4. Inrichting van het scanproces

4.1 Het scanproces

Binnen GMS wordt voor zowel de doorvoerscanners als de grootformaatscanners een apart scanproces gehanteerd. Het materiaal kan niet gelijktijdig door 1 type scanner, waardoor het dus over 2 type scanners verwerkt moet worden.

Het scanproces kan zo worden ingericht dat zowel de doorvoerscanner als de grootformaatscanner samen werken bij het plaatsen van de bestanden in de juiste structuren.

De projectengineer houdt bij het inrichten van het proces rekening met het type materiaal en het verwerkingsproces. Waar nodig zal hij het proces van de voorbereiding zodanig aanpassen dat er een optimaal scanproces ontstaat.

Hieronder is kort beschreven de stappen die worden gemaakt vanaf het moment dat het materiaal is ingeklaard.

Voorbereiding

De dossiers bij binnen komst op een daarvoor bestemde plaats neergezet. Vanaf daar wordt de voorbereiding gestart. Het gegeven is dat de tekeningen tussen de documenten geplaatst moeten worden.

  • -

    Inventarislijst controleren

  • -

    Genereren barcodes

  • -

    Scanklaar maken van de dossiers en invoegen barcodes

Controle instellingen

De instellingen van Gemeente Laarbeek worden gecontroleerd op juistheid voor de doorvoerscanners als de grootformaatscanners

Scanning doorvoerscanner

  • Uitvoeren van de procedure kwaliteitsbeheersing m.b.t. tot de doorvoerscanner

  • Scannen met Allscan met de instellingen Gemeente Laarbeek. Hiermee wordt de structuur aangemaakt o.b.v. barcodes ingelegd door de Gemeente Laarbeek.

  • Het mee scannen van de placeholder barcodes tussen de documenten.

  • De dossiers gereed maken voor scannen van de grootformaten.

Scanning grootformaatscanner

  • Uitvoeren van de procedure kwaliteitsbeheersing m.b.t. tot de

  • Scannen van de barcodes met de Tekscan. O.b.v. de instellingen Gemeente Laarbeek wordt de structuur aangemaakt.

  • Afronden van de gescande dossiers.

Controle

  • Uitvoeren van de controle op het gescande materiaal voordat het verder het proces van de verwerking in gaat. Deze controle die wordt uitgevoerd is dynamisch. Dit houdt in dat na gelang het aantal fouten minder wordt of onder een bepaald niveau ligt het niveau en het aantal controles omlaag gebracht kan worden.

  • Daarentegen is het ook mogelijk dat door het constateren van een aantal fouten de controle juist wordt verhoogd. Het verhogen van de controle en controlemethode kan al tijdens de controle zelf gebeuren. De daarop volgende controles worden op datzelfde verhoogde niveau gecontroleerd, totdat is aangenomen dat het niveau zodanig is verbeterd dat het aantal controles en controlemethodes verlaagd kunnen worden.

  • Als er fouten worden geconstateerd wordt voor dat gedeelte in het opname proces de bronscans van het gehele dossier verwijderd en opnieuw gescand. Deze nieuwe scans worden dan 1op1 gecontroleerd zodat de geconstateerde fout is opgelost. Daarna worden de bestanden samen gevoegd en als een complete set verwerkt.

  • Pas als de controle positief is afgerond, worden de opnames aangeboden voor de verdere verwerking.

4.2 Opbouw digitale bestanden en metadata

Het proces van digitaliseren tot eindproduct is een continue maar dynamisch proces. Dat houdt in dat ontwikkelingen tijdens het project doorgevoerd kunnen worden. Het effect op het gehele proces en het eindproduct zal elke keer afgewogen moeten worden in samenspraak met de klant.

Hieronder een overzicht van de globale stappen binnen het verwerkingsproces van bronscan tot eindproduct.

 

Algemeen

  • De bronscans worden opgeslagen op een centrale netwerklocatie die gedefinieerd vooraf in het project bij het aanmaken van de instellingen.

  • De bronscan blijven bronscans wat inhoud dat er altijd met een kopie-bestand wordt gewerkt.

  • Dagelijks worden de bestanden verwerkt die de vorige dag zijn gecontroleerd.

  • Voor elke stap in het verwerkingsproces wordt een kopie gemaakt waaraan verder wordt gewerkt. Dit om eventuele tegengekomen fouten gemakkelijk te kunnen opsporen/herstellen en de aanpassingen hieraan opnieuw door te voeren. Daarnaast kan op deze manier ook worden bekeken waar eventuele aanpassingen/optimalisaties nodig zijn.

  • Voor zowel documenten als tekeningen is er een aparte scanproces gemaakt wat voor de Gemeente resulteert in twee gescheiden bronscans.

Verwerking

Hieronder worden de stappen algemeen benoemd om aan te geven hoe het proces verloopt zonder in detail te treden.

  • controle kopie bronbeelden grootformaten op structuur

  • controle kopie bronbeelden doorvoerscanners op structuur

  • Verwerking van de kopie bronbestanden doorvoerscanners naar een pdf-bestanden via de OCR-server.

  • Na controle volledigheid pdf-bestanden doorvoerscanner wordt de GMS Placeholdersoftware gebruikt om de opgenomen grootformaten in te voegen in het pdf-bestand op de locatie van de placeholderbarcode. Dit resulteert in een nieuwe set pdf-bestanden met ingevoegde tekeningen. De tekeningen zijn hierin ook eenmalig gecomprimeerd om een werkbaar bestand te verkrijgen.

  • Na controle van de pdf-bestanden met ingevoegde tekeningen worden de pdf-bestanden geconverteerd via GMS PDFConverter naar PDF/A-1b.

  • Tijdens het gehele geautomatiseerde verwerkingsproces zijn er controles ingebouwd om uitval tot een minimum te beperken.

  • Voordat alles wordt omgezet na structuur wordt er nog een laatste controle uitgevoerd op structuur en wordt random bestanden gecontroleerd op juistheid

Metadata en indexering

De digitale bestanden worden geclassificeerd volgens het metadata schema van het RHCe. Dat proces ziet er als volgt uit.

Inlezen data

  • -

    Inlezen digitale structuur en bestanden

  • -

    Inlezen van de inventarislijst met koppeling barcodes en bijbehorende metadata.

Algemeen proces na inlezen van de digitale bestanden.

  • -

    analyse en rapportage functie voor alle essentiële systeem, bestand en inhoudsinformatie van de objecten.

  • -

    Clusters vormen o.b.v. van de verkregen metadata.

  • -

    Uitvoeren gelijkheidsanalyse van tekstueel inhoudelijke gelijke of bijna gelijke documenten. Het percentage van een gelijkheidssignalering verschilt voor de diverse soorten document categorieën, soorten en types.

  • -

    Opnieuw samenstellen selectie query’s.

  • -

    Documenten waarvan niet duidelijk is tot welke categorie/type/soort ze behoren worden apart gezet.

  • -

    Ook voor de classificatie naar type tekening kan additionele ondersteuning worden gevraagd aan gemeente Laarbeek voor uitleg hoe tekeningen naar type moeten worden geclassificeerd.

  • -

    Met de input van gemeente Laarbeek herhalen we het proces totdat de indeling is gevormd conform de gestelde kwaliteitseisen.

  • -

    Met behulp van de quality assurance optie wordt een steekproef uitgevoerd welke visueel gecontroleerd wordt door onze operators. Wanneer we hierin fouten aantreffen verwerken we de bevindingen in de nieuwe detectie- en selectie query’s. Deze controle voeren we uit totdat we voldoen aan de gewenste kwaliteitseisen.

Export en oplevering bestanden

  • -

    Export van de pdf-bestanden na classificatie en de daarbij behorende classificatie.

  • -

    Controle input vs. output i.c.m. geclassificeerde bestanden tegen het model van het RHCe.

  • -

    Voor de structuur wordt gebruik gemaakt van het dossiernummer en de categorie in de bestandsnaam.

  • -

    Genereren index o.b.v. output en inventarislijst. De Excel-lijst van gemeente Laarbeek wordt aangevuld met de gegevens van de bestandslocatie. Er worden geen gegevens verrijkt zoals een ontbrekend nummer. Het is 1 Excel-lijst waarin alle benodigde gegevens zijn samengevoegd.

  • -

    Eindcontrole bestanden o.b.v. de scan en verwerkingsinstructies.

  • -

    Genereren checksum SHA1

  • -

    Kopiëren bestanden naar externe SSD, Encrypted met Bitlocker met achteraf validatie controle checksum

  • -

    Opleveren controle rapportage in Excel volgens format GMS

 

Technische infrastructuur en bijbehorende instellingen

Scanners en software

Voor het scannen van de analoge archiefbescheiden wordt gebruik gemaakt van de volgende scanners:

  • -

    Voor de archiefbescheiden tot en met A3- formaat wordt een doorvoerscanner gebruikt van het merk Ino Tec, type SCAMAX 423; serienummer: 6676J27*

  • -

    Voor de tekeningen wordt een grootformaat scanner gebruikt type WideTEK 48; serienummer WT42-200-001999B9CBDD*

*Zie bijlage voor specificaties scanners.

Software en overige materialen

Voor de verwerking van de bestanden gebruiken wij de volgende software:

  • -

    Allscan (eigen software voor de Ino Tec; wordt gebruikt voor het vervaardigen van de digitale masterbestanden)

  • -

    OCR-server ABBYY recognition Server (wordt gebruikt voor de conversie van de masterbestanden en de afgeleiden naar PDF/a-1b)

  • -

    Total commander

  • -

    GMS PDFConverter (eigen software)

  • -

    GMS PlaceHolder (eigen software)

  • -

    Tekscan (eigen software voor de WideTEK; wordt gebruikt voor het vervaardigen van de digitale masterbestanden)

  • -

    iQ-Analyzer 5.2.17 (controle software voor doormeten kleurenkaarten)

Instellingen scanners en software

Voor aanvang van elk project worden de instellingen gemaakt door de projectengineer.

Bij het uitvoeren van de scans worden de basisinstellingen van de scanner(s) consequent toegepast. De scaninstellingen zijn in de job-definitie in de capture software van de scanner opgeslagen.

Het volgende wordt vast gelegd in de instellingen:

Doorvoerscanner/Allscan

Op basis van de ingevoegde scanbladen wordt automatisch de documentstructuur en naamgeving van de images aangemaakt.

  • -

    Locatie opslaan bronbestanden.

  • -

    resolutie, 300 DPI.

  • -

    bestandsformaat, JPEG, 24 Bit RGB, compressie 12.

  • -

    Automatisch dubbelzijdig scannen.

  • -

    Automatisch selectie van blanco pagina’s

  • -

    Automatische rotatie uit

  • -

    Automatische rechtstand

  • -

    Scans worden niet automatisch afgesneden en zijn aantoonbaar volledig.

  • -

    Een zichtbare rand betreft de achtergrond van de scanner

  • -

    Randen worden niet achteraf toegevoegd.

Grootformaat scanner/Tekscan

Op basis van de ingevoegde scanbladen wordt automatisch de documentstructuur en naamgeving van de images aangemaakt.

  • -

    Locatie opslaan bronbestanden.

  • -

    resolutie, 300 DPI.

  • -

    bestandsformaat, JPEG, 24 Bit RGB, compressie 12.

  • -

    Een zichtbare rand betreft de achtergrond van de scanner

  • -

    Randen worden niet achteraf toegevoegd.

Data bron

Voor elk project wordt op de centrale storage een folder gemaakt waar de opnames van zowel de doorvoerscanners als de tekeningscanners samenkomen. Deze locatie wordt meegenomen in geplaatst die alleen toegankelijk is voor productie.

 

5. Inrichting van de kwaliteitsprocedures

5.1 Periodieke controle scanapparatuur

Kwaliteit:

  • Dagelijkse reiniging en inspectie van de in te zetten scanners en het uitvoeren van kalibraties.

  • Dagelijkse controle van de kleuren o.b.v. een IT8.7 kleurenkaart welke onder begeleiding van onze vakfotografen dat doorgemeten en gecontroleerd op kleurafwijkingen, volgende de eisen in 2.1 Technische criteria in Handboek vervanging archiefbescheiden 2020.

  • Uitvoeren van een extra controle bij

    • o

      Als de getoonde scans op het scherm aanleiding geven zoals bij het vertonen onjuistheden in het opgenomen beeld.

    • o

      Kleurafwijkingen van boven de delta E 6.0

    • o

      bij onderhoud of verplaatsen van hardware een nieuwe targetscan wordt gemaakt;

    • o

      bij onderhoud of bijwerken van software een nieuwe targetscan wordt gemaakt;

    • o

      het tijdsverschil tussen het moment van deze scan en het moment van de scan van archiefbescheiden maximaal 1 dag bedraagt;

    • o

      op deze scan(s) uiteraard géén kleurenmanagement is toegepast;

  • Bij afwijkende waarden op het doormeten van de kleurenkaart welke met de standaardprocedure niet worden verholpen zal er een nieuw kleurprofiel moeten worden aangemaakt. Dit gebeurt onder de begeleiding van onze vakfotografen.

Juistheid

De juistheid (integriteit) van de digitale vervangende exemplaren wordt allereerst geborgd dagelijks de scanners te kalibreren. Daarnaast wordt dagelijks de scans gecontroleerd o.a. op kleurechtheid door onze specialisten.

Tijdens de kwaliteitscontroles worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • Bij de kwaliteitscontrole geconstateerde rotatiefouten bedragen ten hoogste twee graden

  • Tevens wordt de imagekwaliteit getest op vereiste resolutie en volledigheid van het beeld.

  • Een visuele controle met het fysieke materiaal op kleurechtheid.

Verder worden de volgende uitgangspunten gehanteerd, zoals zijn gedefinieerd in 2.1 Technische criteria in Handboek vervanging archiefbescheiden 2020.

Volledigheid

De medewerker heeft met de scansoftware een visuele controle van het materiaal deze wordt gescand. Elk gemaakte scan wordt ook getoond op het scherm. De operator is daarmee instaat om bij eventuele onvolkomenheden/incidenten adequaat te reageren.

Volledigheid betekent ook een check op de juiste volgorde van alle documenten, tabs, etc. De structuur die de wordt aangebracht in de dossiers worden ook getoond in de scansoftware. De borging van de volledigheid is hiermee een frequent- en doorlopend proces.

Wanneer blijkt dat de volledigheid niet aan de eisen voldoet wordt het dossier opnieuw door de medewerker aan het scanproces aangeboden waarna het kwaliteit- en volledigheid proces opnieuw wordt uitgevoerd.

Leesbaarheid

Er zal nauwkeurig worden gekeken naar de kwaliteit van de scans. Hieronder valt ook de leesbaarheid van de tekst en tekens. De leesbaarheid van de scan valt samen met de kwaliteit van de originele tekst op het papier. Vage, gekopieerde informatie zal ook vaag zijn in het digitale bestand. Echter, duidelijk gedrukte of geschreven informatie zal ook duidelijk aanwezig zijn op de scans.

In dit project wordt alles in kleur gescand, deze optie draagt bij aan een zo hoog mogelijke reproductie- kwaliteit van het origineel. Toch zal de waarborging van de leesbaarheid worden gegarandeerd middels de frequente steekproeven.

Controle

De door ons uitgevoerde controles bestaan uit de hier boven benoemde onderdelen (kwaliteit, juistheid, volledigheid en leesbaarheid) welke zijn geïntegreerd in de verschillende vormen van controles die we toepassen.

Voor de controle maken we onderscheidt tussen de digitale controle en

Digitale controle op opname niveau

Dit beslaat het volgende en is gebaseerd op de controle van alleen het digitale beeld en is gebaseerd op 2.2 Visuele criteria in Handboek vervanging archiefbescheiden 2020.

Digitale controle op dossierniveau

Dit beslaat het volgende en is gebaseerd op een controle i.c.m. het fysieke materiaal.

  • Alle punten benoemd bij alleen een digitale controle op opname niveau, waarbij nu ook vergeleken kan worden met het fysieke materiaal.

  • Ontbrekende documenten (bijvoorbeeld ontbreken van een scan van een stempel op de achterzijde van een tekening);

Volledigheidscontrole: AQL controle

Deze methode wordt uitvoert volgens de Acceptable Quality Level (AQL). Daarbij wordt uit een partijomvang een bepaalde deelhoeveelheid voor een steekproef gebruikt. Voor de berekening van de partijomvang en steekproef zie bijlage AQL-Tabel. Als deze methode wordt toegepast, wordt deze toegepast op een scan/opname. Het zal niet worden toegepast worden op dossierniveau. Zie hiervoor ook onderdeel 5.2 Toetsen van de beeldkwaliteit.

5.2 Toetsen van de beeldkwaliteit

De AQL-methodiek maakt het mogelijk om te bepalen welke steekproefgrootte tot betrouwbare resultaten leidt en welke norm gehanteerd moet worden voor acceptatie en afkeuring. Figuur 1 1 laat zien welke steekproefgrootte er bij welke hoeveelheid moet worden toegepast. Bijvoorbeeld, wanneer de gemeente 600 documenten heeft vervangen, moet de gemeente een steekproefcontrole uitvoeren op 80 documenten.

 

 

 

Factor

Keuze

Inspectieniveau

II

Met versoepeling naar niveau I en verscherping naar III,

Geaccepteerd

Kwaliteitsniveau

(acceptable quality level)

1.0

 

6. Metadata

De beschrijvende metadata worden door de gemeente Laarbeek geregistreerd en aangeleverd. In onderstaande schema`s zijn de algemene metadata en de metadata specifiek voor bouwvergunningen opgenomen. Het is de gemeente Laarbeek vrij om niet alle beschrijvende metadata aan te leveren. In de rechterkolom is aangegeven of het verplicht is.

 

6.1 Archiewet Schema definitie

 

Omschrijving:

het RHCe2 schema voor beschrijvende kenmerken van archiefbescheiden in het algemeen

Schema naam:

RHCe Archiefwet Schema

Schema namespace URI:

file://rhce/aw/2010031201/

Preferred schema namespace prefix:

aw

 

Document (properties)3

Property name

Value type

Description

Verplicht

aw:ontvangen4

Date

Datum van ontvangst door het overheidsorgaan

aw:opgemaakt5

Date

Datum van opmaak (creatie) door het overheidsorgaan

aw:overheidsorgaan

Overheidsorgaan

Het overheidsorgaan dat het document heeft ontvangen dan wel opgemaakt.

X

aw:archiefblok

Archiefblok

Tot welk archiefblok behoort het document.

X

aw:basisarchiefcode

Text

De basisarchiefcode waaronder het document valt

X

aw:werkproces

Werkproces

Uit hoofde van welk werkproces is het document door het overheidsorgaan ontvangen of opgemaakt.

X

xmp:CreatorTool

AgentName

De naam van de eerste applicatie die is gebruikt om het document op te maken of te ontvangen; in geval van scanning de applicatie waarmee de scan is gemaakt.

X

tiff:Make

ProperName

Fabrikant van de scanner

X

tiff:Model

ProperName

Modelnaam of -nummer van de scanner

X

exif:Makernote

Text

Merk, model & serienummer van de scanner.6

X

pdf:Producer7

AgentName

De naam van de applicatie die is gebruikt om een onderhavige PDF te creëren.

X

 

Overheidsorgaan (datatype)

Field name

Value type

Description

Verplicht

bestuursorgaan

Open Choice of Text

Een orgaan van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld of enig ander persoon of college met enig openbaar gezag bekleed.8

X

gemeente9

Text

De naam van de gemeente waartoe het orgaan behoort

X

 

Archiefblok (datatype)

Field name

Value type

Description

Verplicht

looptijdBegin

Date

Begindatum van het archiefblok

X

looptijdEinde

Date

Einddatum van het archiefblok

X

bacVersie10

Text

De versie van de gebruikte basisarchiefcode

X

 

 

Werkproces (datatype)

Field name

Value type

Description

Verplicht

naam

Text

De naam van de taak of handeling uit hoofde waarvan archiefbescheiden door een overheidsorgaan worden ontvangen of opgemaakt als naar hun aard bestemd om daaronder te berusten.

X

omschrijving

Text

Omschrijving van de taak of handeling uit hoofde waarvan archiefbescheiden door een overheidsorgaan worden ontvangen of opgemaakt als naar hun aard bestemd om daaronder te berusten.

X

 

6.2 Bouwvergunningen schema definitie

Omschrijving:

het RHCe schema voor beschrijvende kenmerken van gearchiveerde bouwvergunningen

Schema naam:

RHCe Bouwvergunningen Schema

Schema namespace URI:

file://rhce/bwt/2012050801/

Preferred schema namespace prefix:

bwt

 

Document (properties)

Property name

Value type

Description

Verplicht

documentCategorie

Closed Choice of Text

Documentcategorie waartoe het document behoort. 11

X

documentSoort

Closed Choice of Text

Soort document. 12

X

documentType

Closed Choice of Text

Type document. 13

X

indien van toepassing

bvgVolgnummer

bag IdContext

Registratienummer(s) bouwvergunning

X

bvgOnderwerp

Open Choice of Text

Soort bouwvergunning 14

X

bvgOmschrijving

Text

Omschrijving van de werkzaamheden

X

bvgDatumBesluitname

Date

Datum van beschikking

X

bvgLocatie

bag Adres

Locatie(s) 15 van de werkzaamheden

X indien van toepassing

bvgOpmerkingen

Text

Opmerkingen over het dossier, waaronder bijvoorbeeld de aanwezigheid van na besluitname gewijzigde vergunningen

bvgAvNaam

Text

Aanvrager bouwvergunning. De benaming van het subject 16

bvgAvKvkNummer

Text

Aanvrager bouwvergunning. Landelijk uniek identificerend administratienummer zoals toegewezen door de Kamer van Koophandel.

bvgAvTypeSubject

Closed Choice of Text

Aanvrager bouwvergunning. “rechtspersoon” of “vestiging”.

bvgAvTypeRechtspersoon

Closed Choice of Text

Aanvrager bouwvergunning. “natuurlijk persoon” of “niet-natuurlijk persoon”. Enkel te gebruiken bij typeSubject 'rechtspersoon'.

bvgAvAsAanhef

Text

Aanvrager bouwvergunning. De aanhef waarmee de natuurlijke persoon aangeschreven wil worden.

bvgAvAsVoorletters

Text

Aanvrager bouwvergunning. De voorletters waarmee een natuurlijke persoon aangeschreven wil worden.

bvgAvAsVoornamen

Text

Aanvrager bouwvergunning. De voornamen waarmee een natuurlijke persoon aangeschreven wil worden.

bvgAvAsGeslachtsnaam

Text

Aanvrager bouwvergunning. De geslachtsnaam waarmee de natuurlijke persoon aangeschreven wil worden.

bvgAvStatutaireNaam

Text

Aanvrager bouwvergunning. Naam van de niet-natuurlijke persoon zoals deze is vastgelegd in de statuten of in de vennootschapsovereenkomst is overeengekomen.

bvgAvFunctionaris

bag Functionaris

Aanvrager bouwvergunning. Iedere niet-natuurlijke persoon heeft functionarissen die namens deze niet-natuurlijke persoon optreden. Dit kunnen zowel natuurlijke personen als andere niet-natuurlijke personen zijn.

bvgAvVestigingsNummer

Text

Aanvrager bouwvergunning. Landelijk uniek identificerend administratienummer van een vestiging zoals toegewezen door de Kamer van Koophandel.

bvgAvHandelsnamen

bag VSHandelsnaam

Aanvrager bouwvergunning. De naam of de namen waaronder de vestiging handelt.

 

IdContext (datatype)

Field name

Value type

Description

Verplicht

id

Text

De toegekende identificatie.

X

context

Text

De context (of applicatie) waarbinnen de identificatie is toegekend.

X

 

Functionaris (datatype)

Field name

Value type

Description

Verplicht

naam

Text

De benaming van de functionaris. 17

kvkNummer

Text

Landelijk uniek identificerend administratienummer zoals toegewezen door de Kamer van Koophandel.

typeRechtspersoon

Closed Choice of Text

“natuurlijk persoon” of “niet-natuurlijk persoon”.

asAanhef

Text

De aanhef waarmee de natuurlijk persoon aangeschreven wil worden.

asVoorletters

Text

De voorletters waarmee een natuurlijke persoon aangeschreven wil worden.

asVoornamen

Text

De voornamen waarmee een natuurlijke persoon aangeschreven wil worden.

asGeslachtsnaam

Text

De geslachtsnaam waarmee de natuurlijke persoon aangeschreven wil worden.

statutaireNaam

Text

Naam van de niet-natuurlijke persoon zoals deze is vastgelegd in de statuten of in de vennootschapsovereenkomst is overeengekomen.

 

VSHandelsnaam (datatype)

Field name

Value type

Description

Verplicht

handelsnaam

Text

De naam waaronder de onderneming handelt.

handelsnaamVerkort

Text

De door de Kamer van Koophandel bepaalde naam van de onderneming ten behoeve van adresseringsdoeleinden.

 

Adres (datatype)

Field name

Value type

Description

Verplicht

openbareRuimteNaam

Text

Een naam die aan een openbare ruimte is toegekend in een daartoe strekkend formeel gemeentelijk besluit.

X

huisnummer

Integer

Een door of namens het gemeentebestuur ten aanzien van een adresseerbaar object toegekende nummering.

X

indien van toepassing

huisletter

Text

Een door of namens het gemeentebestuur ten aanzien van een adresseerbaar object toegekende toevoeging aan een huisnummer in de vorm van een alfanumeriek teken.

X

indien van toepassing

huisnummertoevoeging

Text

Een door of namens het gemeentebestuur ten aanzien van een adresseerbaar object toegekende nadere toevoeging aan een huisnummer of een combinatie van huisnummer en huisletter.

X

indien van toepassing

huisnummerrangeEven 18

Text

Het laagste en het hoogste huisnummer, zijnde even getallen, van de objecten waaraan huisnummers zijn toegekend die gerelateerd zijn aan de openbare ruimte en die gelegen zijn aan één van beide zijden van de openbare ruimte.

huisnummerrangeOneven 19

Text

Het laagste en het hoogste huisnummer, zijnde oneven getallen, van de objecten waaraan huisnummers zijn toegekend die gerelateerd zijn aan de openbare ruimte en die gelegen zijn aan één van beide zijden van de openbare ruimte.

huisnummerrangeEvenOneven20

Text

Het laagste en het hoogste huisnummer van de objecten waaraan huisnummers zijn toegekend die gerelateerd zijn aan de openbare ruimte in die gevallen dat aan één of beide zijden van de openbare ruimte zowel even als oneven huisnummers voorkomen dan wel dat even en/of oneven huisnummers aan beide zijden van de openbare ruimte voorkomen.

woonplaatsNaam

Text

De benaming van een door het gemeentebestuur aangewezen woonplaats.

X

 

6.3 Aanhangsel: Documentcategorieën en documentsoorten

 

 

Documentcategorie

Documentsoort

Documenttype22

Basisgegevens bouwvergunning

Aanvraag

Besluit

Tekening23

Samengestelde tekening

Situatietekening

Geveltekening

Plattegrond

Kadastrale kaart

Overzichtskaart

Doorsnedentekening

Rioleringstekening

Detailtekening

Ontwerptekening

Rapport

Sonderingsrapport

Gegevens BAG

Melding

Melding aanvang

Melding gereedkomen

Berekening

Berekening

Constructiegegevens

Constructieberekeningen

Berekening

Constructieberekening

Constructietekeningen

Tekening

Constructietekening

Bodemonderzoek

Rapport

Sonderingsrapport en/of Bodemonderzoek

Verloop bouwvergunning

Overig

Overzicht bouwcontroles24

Overig

Samenvatting vergunningverlening

Overige gegevens

Vooroverleg / welstand

Tekening

Schetsplan

Overig

Schetsplanformulier

Overig

Vooroverleg

Foto

Advies

Advies welstand

Bestemmingsplan / correspondentie

Motivatie

Ruimtelijke motivatie

Voornemen

Concept

Bouwbesluit gegevens

Berekening

Berekening Bouwbesluit

Berekening

EPC Berekening

Overig

Bouwveiligheidsplan

Overig

Brandveiligheidsinstallatie

Berekening

Vuurlastberekening

Overig

Adviesformulieren Bouwbesluit

Diverse correspondentie

Overig

Correspondentie

Overig

Aanpassingsbrief

Overig

Publicatiebewijs

Overig

Brief eindcontrole

Overig

Niet-ontvankelijkheidbrief

Overig

Ontvankelijkheidbrief

Overig

Coördinatieformulier

Advies

Adviesformulier intern

Advies

Ambtelijk advies

 

7. Steekproef gemeente laarbeek

Gemeente Laarbeek controleert de kwaliteit van de gescande bouwvergunningen bij de oplevering door GMS. Bij een negatieve uitkomst wordt de batch niet geaccepteerd en wordt de gehele batch conform het programma van eisen opnieuw aan GMS aangeleverd voor herstel.

In het ‘Handboek vervanging archiefbescheiden 2020’ is vastgelegd dat gemeente Laarbeek steekproefsgewijs controles uitvoert op basis van de AQL-methodiek. De omvang van de steekproef wordt bepaald door het aantal documenten die in de te controleren periode zijn gescand. Voor het digitaliseren van de bouwvergunningen hanteren we ook de AQL-methodiek. De omvang wordt niet bepaald door het aantal gescande documenten maar het aantal dossiers per batch. De bouwvergunningen worden in 2 batches aangeleverd bij GMS voor scanning.

Gecontroleerd wordt op basis van AQL-norm, controleniveau II (standaardcontroleniveau) met een maximaal kwaliteitsniveau van 0.4. In onderstaand overzicht is de omvang van de steekproef per batch weergegeven.

Batch

Dossiers

Kenletter AQL

Omvang steekproef

Acceptatie

Afwijzing

1

3216

L

200

2

3

2

4112

L

200

2

3

 

8. Bijlagen

8.1 Bijlage 1: Werkinstructie waardering archiefbescheiden bouwvergunningdossiers

8.2 Bijlage 2: Technische specificaties scanner

Documentscanning ‘Inotec Scamax Hoogvolume scanner’

Voor het scannen van losbladig eenduidig materiaal gebruikt GMS Inotec Scamax 4X3CD Hoogvolume scanners. Deze scanners zijn robuust en berekend op hoge throughput. Materiaal van wisselende afmetingen en wisselende formaten kunnen probleemloos met deze ‘alleskunner’ worden verwerkt.

Eigenschappen van deze scanner:

  • Double feed detection (dubbele invoer) door middel van Ultrasoon technologie. Deze kan zone gebaseerd worden ingesteld.

  • Paper flow controle: deze technologie controleert de doorvoer van het papier van de invoer tot aan de uitvoer en detecteert eventuele doorvoer storingen.

  • Minimale responsetijd na detectie van fouten bij invoer, doorvoer of uitvoer. Beschadiging aan originelen wordt hiermee tot een minimum gereduceerd.

  • Error-handling volledig instelbaar; de actie na detectie van doublures, of andere fouten tijdens de verwerking zijn volledig instelbaar.

  • Voorzien van uiterst snelle 1 Gbit/s overdrachtsinterface waardoor maximale throughput kan worden gegarandeerd.

  • De scanner kan zowel ongecomprimeerde als gecomprimeerde beelden genereren.

  • Verwerking van niet-homogene samengestelde archiefstukken; afwijkende afmetingen of variërende papierdiktes vormen geen vertraging of problemen tijdens de scangang.

  • 400 DPI optische resolutie

  • Led-technologie voor stabiele en UV-arme belichting.

  • Kleur, Grijswaarden, Zwart-Wit of automatische kleurdetectie

  • Deskewing en cropping door on-board image processors.

  • Multistreaming: meerdere bestandsformaten simultaan als output genereren.

  • Robuuste en machinale basis waardoor onderhoud en storing veelal snel en in eigen beheer kan worden uitgevoerd of opgelost.

  • Compatibel met TWAIN-protocol.

Tekeningscanning ‘Widetek WT48 scanners’

Voor het scannen van grootformaten (>A3) gebruikt GMS Widetek WT48 scanners.

  • Eigenschappen van deze grootformaatscanners:

  • Robuuste scanners, geschikt voor veeleisende productie-omgeving.

  • 600 DPI optische resolutie.

  • Kleur, grijswaarden of zwart-wit verwerking.

  • De scanner kan zowel ongecomprimeerde als gecomprimeerde beelden genereren.

  • Gigabit interface voor snelle bestandsoverdracht van scanner naar opgegeven scanlocatie.

  • Geschikt voor verwerking van archiefstukken tot max. 1220 mm breed en 50000 mm lang.

  • Zowel calques, blauwdrukken als papieren kopieën kunnen worden gescand en genereren een kwalitatief hoogwaardig resultaat.

 

Niet eens met de beslissing?

Bent u het nog steeds niet eens met de beslissing, dan kunt u dat via een brief laten weten. Dit noemen we ook wel een bezwaarschrift.

 

Inhoud van uw brief (ook wel bezwaarschrift)

In uw brief zet u het volgende:

  • uw naam

  • uw adres

  • de datum van uw brief

  • met welke beslissing u het niet mee eens bent

  • waarom u het niet eens bent met de beslissing

  • uw handtekening

Versturen: waar en wanneer?

U stuurt de brief naar het volgende adres:

 

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Laarbeek,

Postbus 190

5740 AD Beek en Donk

 

In de beslissing staat de datum waarop die aan u is verstuurd. Uw brief moet wel binnen 6 weken na die datum worden verzonden. Als u dat niet op tijd doet, wordt uw brief niet behandeld.

 

Tijdelijke maatregel

Als u niet wilt dat de beslissing al wordt uitgevoerd, kunt u aan de rechter vragen een tijdelijke maatregel te nemen.

Dit wordt een voorlopige voorziening genoemd. Daarvoor schrijft u een brief aan:

 

De Voorzieningenrechter

Sector bestuursrecht

Postbus 90125

5200 MA ’s-Hertogenbosch

 

Als u daar vragen over heeft kunt u bellen met de rechtbank Oost-Brabant.

Het telefoonnummer is 088 361 18 34.

 

U kunt uw brief voor een tijdelijke maatregel ook via de computer indienen op het volgende internetadres: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Bestuursrecht/Procedures/Paginas/Voorlopig-voorziening.aspx

U heeft wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig.

U betaalt zelf de kosten van een voorlopige voorziening. Als u gelijk krijgt van de rechter dan krijgt u vaak (een deel van) de kosten vergoed.

 


1

Figuur overeenkomstig DIN ISO 2859-1

2

Met RHCe wordt het Regionaal Historisch Centrum Einddoven bedoeld.

3

ook opgenomen (in grijs) zijn de generieke properties welke gebruik maken van standaard XMP-schema's.

4

niet in combinatie te gebruiken met 'opgemaakt'.

5

niet in combinatie te gebruiken met 'ontvangen'.

6

de property is buiten het RHCe ongedefinieerd, het RHCe gebruikt het veld om het serienummer van de scanapparatuur mee te nemen. De tekenreeks kent de vorm '<merk> <model> (S/N: <serial>)'.

7

enkel van toepassing indien het document naar PDF is omgezet.

8

voor gemeenten moet hier gekozen worden uit “burgemeester”, “college van burgemeester en wethouders”, “geattribueerde functionaris”, “gedelegeerde functionaris”, “gemandateerde functionaris” en “gemeenteraad”.

9

enkel toe te passen indien de rechtspersoon waartoe het orgaan behoort een gemeente betreft.

10

enkel toe te passen als het archiefbestand voor de ordening gebruik maakt van de basisarchiefcode.

11

Zie 1.3.3 Aanhangsel: Documentcategorieën en documentsoorten.

12

Zie 1.3.3 Aanhangsel: Documentcategorieën en documentsoorten.

13

Zie 1.3.3 Aanhangsel: Documentcategorieën en documentsoorten.

14

Indien van toepassing: betreft het een “reguliere bouwvergunning”, “lichte bouwvergunning” of “melding” Standaardwaarde: “bouwvergunning”.

15

het betreft de locatie zoals deze ten tijde van vergunningverlening bekend was, met andere woorden het adres zoals op de vergunning vermeld; transformatie van hedendaagse adressen naar historische adressen dient te geschieden via een separate vertaaltabel; voor gebiedsaanduidingen werkt deze vertaalslag niet, er geldt verder dat aan actuele(re) adressen ten aanzien van gebiedsaanduidingen een interpretatie ten grondslag ligt; bij archiefbeheer wordt niet geïnterpreteerd, er moet gebruik worden gemaakt van een (op interpretatie gebaseerde) kaartenbak om oude bouwvergunningen te vinden op basis van actuele(re) adressen.

16

Conform RSGB (Referentiemodel Stelsel van Gemeentelijke Basisgegevens):

• voor een natuurlijk persoon samengesteld uit de geslachtsnaam, de eerste voorletter uit voorletters aanschrijving en de voorvoegsels geslachtsnaam;

• voor een niet-natuurlijk persoon is dit de statutaire naam;

• voor een vestiging is dit de eerste handelsnaam.

17

Conform RSGB (Referentiemodel Stelsel van Gemeentelijke Basisgegevens):

• voor een natuurlijk persoon samengesteld uit de geslachtsnaam, de eerste voorletter uit voorletters aanschrijving en de voorvoegsels geslachtsnaam;

• voor een niet-natuurlijk persoon is dit de statutaire naam.

18

In te vullen in het formaat NNNNN-NNNNN (maximaal vijf alfanumeriek tekens, koppelstreepje, maximaal vijf alfanumerieke tekens); het veld mag niet gebruikt worden in combinatie met huisnummer, huisnummerrangeOneven en/of huisnummerrangeEvenOneven.

19

In te vullen in het formaat NNNNN-NNNNN (maximaal vijf alfanumeriek tekens, koppelstreepje, maximaal vijf alfanumerieke tekens); het veld mag niet gebruikt worden in combinatie met huisnummer, huisnummerrangeEven en/of huisnummerrangeEvenOneven.

20

Werkinstructie waardering archiefbescheiden bouwvergunningen in de periode 01-01-1996 t/m 31-12-2016 (2022) van Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

22

Met '–' wordt aangegeven, dat voor de bijbehorende documentcategorie en documentsoort, de waarde van documenttype leeg blijft.

23

In de documentcategorie 'Basisgegevens bouwvergunning' betreft de documentsoort 'Tekening' uitsluitend gewaarmerkte en geannoteerde bouwtekeningen.

24

Controles buitencontroleurs.