Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Westerwolde

Beleidsregel en mandaatbesluit gebiedsontzeggingen gemeente Westerwolde

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWesterwolde
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel en mandaatbesluit gebiedsontzeggingen gemeente Westerwolde
CiteertitelBeleidsregel en mandaatbesluit gebiedsontzeggingen gemeente Westerwolde
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Plaatselijke Verordening Westerwolde 2020

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

08-11-2023nieuwe regeling

25-10-2023

gmb-2023-472918

Z/23/173787/D-483001

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel en mandaatbesluit gebiedsontzeggingen gemeente Westerwolde

De burgemeester van de gemeente Westerwolde,

 

Gelet op:

artikel 2:78 van de Algemene Plaatselijke Verordening Westerwolde 2020(APV);

 

Overwegende dat:

  • De burgemeester in het belang van de openbare orde, het voorkomen of beperken van overlast, het voorkomen of beperken van aantastingen van het woon- of leefklimaat, de veiligheid van personen of goederen, de gezondheid of de zedelijkheid aan een persoon die strafbare feiten of openbare orde verstorende handelingen verricht, een bevel kan geven zich gedurende maximaal een week niet in een of meer bepaalde delen van de gemeente op een openbare plaats op te houden;

  • Met het oog op bovenstaande de burgemeester aan een persoon aan wie tenminste eenmaal een gebiedsontzegging is gegeven en die opnieuw binnen zes maanden strafbare feiten of openbare orde verstorende handelingen verricht, een bevel kan geven zich gedurende maximaal acht weken niet in een of meer bepaalde delen van de gemeente op een openbare plaats op te houden;

  • Het opleggen van een gebiedsontzegging op basis van artikel 2:78 APV kan worden gemandateerd;

  • Voor de efficiëntie het gewenst is om deze bevoegdheid te mandateren aan politiefunctionarissen, aan militairen in dienst van de Koninklijke Marechaussee en aan de medewerkers toezicht en handhaving van de gemeente Westerwolde;

  • Dit mandaat geldt voor het opleggen van gebiedsontzeggingen op basis van artikel 2:78 APV;

  • Deze beleidsregel niet van toepassing is op artikel 151d en artikel 172a van de Gemeentewet;

  • In deze beleidsregel en mandaatbesluit de werkwijze en voorwaarden staan vermeld die van toepassing zijn op de uitoefening van de met dit besluit gemandateerde bevoegdheden;

  • Het opleggen van een gebiedsontzegging kan plaatsvinden naast een strafrechtelijke of bestuursrechtelijke afhandeling van de gepleegde strafbare feit(en).

Besluit het volgende:

  • De politieambtenaren die belast zijn met de uitvoering van de politietaak in de gemeente Westerwolde, militairen in dienst van de Koninklijke Marechaussee die belast zijn met de uitvoering van politietaken in de gemeente Westerwolde en de medewerkers toezicht en handhaving van de gemeente Westerwolde de bevoegdheid te verlenen tot het opleggen van een gebiedsontzegging zoals bedoeld in artikel 2.78 van de APV;

  • De beleidsregel en mandaatbesluit gebiedsontzeggingen gemeente Westerwolde vast te stellen onder de navolgende voorwaarden.

Beleidsregel en mandaatbesluit gebiedsontzeggingen gemeente Westerwolde

Opleggen gebiedsontzegging

  • 1.

    De gedragingen waarop dit mandaatbesluit van toepassing is en waarvoor een gebiedsontzegging kan worden opgelegd staan vermeld bij 10.

  • 2.

    Een gebiedsontzegging geldt voor een gebied dat niet groter is dan noodzakelijk.

  • 3.

    De duur van de opgelegde gebiedsontzegging is niet langer dan noodzakelijk. Voor de duur wordt verder verwezen naar 11.

Zienswijze

  • 4.

    Bij een voornemen tot het opleggen van een gebiedsontzegging wordt betrokkene voorafgaand mondeling in de gelegenheid gesteld een zienswijze kenbaar te maken. Indien betrokkene van die gelegenheid gebruik maakt, wordt de afgelegde verklaring opgenomen in de ontzegging en voorzien van een inhoudelijke reactie waarin de afweging om wel of geen gebiedsontzegging op te leggen wordt uitgelegd.

Uitreiking gebiedsontzegging en zwaarwegende belangen

  • 5.

    Het besluit tot het opleggen van een gebiedsontzegging wordt in persoon aan de betrokkene uitgereikt. De gedragingen waarop de gebiedsontzegging is gebaseerd, worden medegedeeld, alsmede voor welk tijdvak en gebied de ontzegging geldt. Het bij het besluit behorende dossier wordt na uitreiking verstuurd naar de gemeente Westerwolde, t.a.v. de medewerker openbare orde en veiligheid.

  • 6.

    Indien de betrokkene op het moment van opleggen kan aantonen dat hij een zwaarwegend belang heeft om zich op een bepaalde plaats of op een bepaald moment in het gebied op te houden, wordt in het besluit tot oplegging van een gebiedsontzegging een looproute opgenomen. Het is de betrokkene in dat geval slechts toegestaan om de desbetreffende locatie via de aangegeven looproute te bereiken zonder oponthoud. Of iemand een zwaarwegend belang heeft om zich in het gebied op te houden, zal door betrokkene zelf moeten worden aangetoond in de zienswijze zoals beschreven bij 4. Doorgaans zal het daarbij gaan om belangen in de persoonlijke sfeer, zoals wonen, werken, het bezoek aan een huisarts of hulpverleningsinstantie.

  • 7.

    De burgemeester kan nadat de gebiedsontzegging is uitgereikt op aanvraag tijdelijk ontheffing verlenen. Of iemand een zwaarwegend belang heeft om hiervoor in aanmerking te komen, moet door betrokkene zelf worden aangetoond bij de gemeente Westerwolde.

Inwerkingtreding en cumulatie

  • 8.

    Een gebiedsontzegging treedt in werking op het moment dat het besluit aan de betrokkene bekend is gemaakt. Dit moment is zo snel mogelijk na constatering van het strafbare feit.

Dossiervorming en verslaglegging

  • 9.

    Inzake de waarschuwing of het opleggen van een gebiedsontzegging levert de politie, de Koninklijke Marechaussee of de medewerker toezicht en handhaving binnen een week het dossier aan bij de gemeente Westerwolde, t.a.v. openbare orde en veiligheid. Dit dossier dient in ieder geval te bevatten:

    • Een kopie van de opgelegde gebiedsontzegging;

    • Het gebied waarvoor een gebiedsontzegging is opgelegd;

    • Eventuele waarschuwing en het hierbij onderliggende proces-verbaal van het strafbare feit;

    • De na het uitreiken van de waarschuwing opgemaakte ondertekende processen-verbaal van de in onderdeel 14 genoemde strafbare feiten en/of openbare orde verstorende handelingen;

    • Persoonsgegevens van de betrokkene;

    • Met toestemming van verdachte, een foto van verdachte;

    • Overige (strafrechtelijke) achtergrondgegevens met betrekking tot eerdere openbare orde verstoringen (bijvoorbeeld eerdere processen-verbaal, meldingen, mutaties, etc.). Dit met als doel om een totaalbeeld van de gedragingen van de overtreder te schetsen en daardoor in juridische procedures inzicht te geven in de wijze van totstandkoming van de gebiedsontzegging;

    • Contactgegevens van de betrokken politieambtenaar die de waarschuwing/ het voornemen heeft opgelegd.

Strafbare feiten en openbare orde verstorende handelingen

  • 10.

    Bij constatering van strafbare feiten of openbare orde verstorende handelingen op basis van de APV, de Opiumwet, het Vuurwerkbesluit, het Wetboek van Strafrecht en de Wet Wapens en Munitie kan een gebiedsontzegging worden opgelegd.

     

    In geval van het aanwezig hebben van een middel als bedoeld in artikel 2 of artikel 3 Opiumwet kan slechts een gebiedsontzegging worden opgelegd indien er sprake is van een overtreding in de zin van de aanwijzing Opiumwet van het Openbaar Ministerie. Volgens de huidige richtlijn is er sprake van overtreding bij de aanwezigheid van meer dan 0,5 gram of 5 ml harddrugs of meer dan 0,5 gram softdrugs of bij meer dan 5 hennepplanten.

     

    Het strafbare feit of de openbare orde verstorende handeling hoeft niet per se in het openbare gebied plaats te hebben gevonden maar er moet wel een relatie zijn met de openbare ruimte.

Duur van de gebiedsontzegging

  • 11.

    De duur van de op te leggen gebiedsontzegging, naast de gebruikelijke strafrechtelijke of bestuurlijke afhandeling, wordt in onderstaand overzicht aangegeven. Afhankelijk van de ernst van het strafbare feit of de combinatie van strafbare feiten kan van onderstaand schema worden afgeweken.

    APV artikel of wetsartikel zoals weergegeven bij 10:

    Eerste constatering: waarschuwing gebiedsontzegging

    Tweede constatering* binnen een week: 7 dagen (1 week)

    Derde constatering* binnen zes maanden na het opleggen van een eerdere gebiedsontzegging: 56 dagen (8 weken)

     

    Tegelijk twee strafbare feiten op basis van de APV of wetsartikelen of tegelijk op basis van de APV en een wetsartikel zoals weergegeven bij 10:

    Eerste constatering: 7 dagen (1 week)

    Tweede constatering* binnen zes maanden na het opleggen van een eerdere gebiedsontzegging: 56 dagen (8 weken)

     

    *Een gebiedsontzegging kan worden opgelegd aan een persoon die strafbare feiten of openbare orde verstorende handelingen (heeft) verricht. Daarom hoeft het niet om dezelfde APV artikelen of wetsartikelen te gaan.

  • 12.

    Gemotiveerd kan zonder waarschuwing een gebiedsontzegging worden opgelegd. In dat geval dient het besluit tot opleggen van een gebiedsontzegging grondig te worden gemotiveerd.

  • 13.

    De tweede constatering moet in hetzelfde gebied zijn tenzij er een duidelijk verband is. Een uitzondering hierop is de waarschuwing. Een waarschuwing, mondeling of schriftelijk, wordt één keer gegeven en geldt binnen de gehele gemeente Westerwolde. De waarschuwing wordt door de politie of boa’s vastgelegd.

  • 14.

    Indien nadat een gebiedsontzegging is opgelegd een periode van 6 maanden is verstreken, dan begint de procedure weer van voor af aan.

Toezicht en handhaving

  • 15.

    De politieambtenaren die belast zijn met de uitvoering van de politietaak in de gemeente Westerwolde, militairen in dienst van de Koninklijke Marechaussee die belast zijn met de uitvoering van politietaken in de gemeente Westerwolde en de medewerkers toezicht en handhaving van de gemeente Westerwolde houden toezicht op naleving van de gebiedsontzegging. Ook anderen die belast zijn met toezicht en handhaving in de gemeente Westerwolde kunnen toezien op naleving.

     

    Het niet voldoen aan het bevel om het gebied te verlaten is een overtreding van de APV en wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie. Een verdachte kan worden aangehouden op grond van artikel 2:78 APV in combinatie met artikel 6.1 APV. Verdere stappen:

    • Er dient een ‘typeverbaal’ opgemaakt te worden met:

      • PV v. bevindingen

      • PV v. verhoor verdachte

      • ID staat

      • Summier dossier

Bijzondere omstandigheden

  • 16.

    Gemotiveerd kan worden afgeweken van deze beleidsregel. Indien besloten wordt hiervan af te wijken dan dient dit te worden gemotiveerd in het besluit.

Inwerkingtreding

  • 17.

    Deze beleidsregel en mandaatbesluit treedt in werking op de dag na publicatie.

Citeertitel

  • 18.

    Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel en mandaatbesluit gebiedsontzeggingen gemeente Westerwolde

Aldus vastgesteld op 25-10-2023

Burgemeester van de gemeente Westerwolde,

Jaap Velema

burgemeester