Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Enschede

Beleidsregels eenmalige energietoeslag gemeente Enschede 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieEnschede
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels eenmalige energietoeslag gemeente Enschede 2023
CiteertitelBeleidsregels eenmalige energietoeslag gemeente Enschede 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpEnergietoeslag

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht
  2. artikel 35 van de Participatiewet
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

26-10-202301-05-2024Nieuwe regeling

17-10-2023

gmb-2023-455593

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels eenmalige energietoeslag gemeente Enschede 2023

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede,

 

gelet op:

- titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht;

- artikel 35 Participatiewet;

 

overwegende dat:

  • het college het wenselijk vindt om aan te geven in welke situaties en onder welke voorwaarden huishoudens in aanmerking komen voor een eenmalige energietoeslag 2023;

  • het daarom wenselijk is voor dit doel aanvullende beleidsregels vast te stellen op de Beleidsregels bijzondere bijstand gemeente Enschede.

 

besluit:

 

Vast te stellen de beleidsregels Eenmalige energietoeslag gemeente Enschede 2023

 

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede;

  • b.

    energietoeslag: eenmalige tegemoetkoming voor de energiekosten in een huishouden in de vorm van categoriale bijzondere bijstand als bedoeld in artikel 35 van de Participatiewet;

  • c.

    huishouden: een alleenstaande als bedoeld in artikel 4 van de Participatiewet of een gezin als bedoeld in artikel 4 van de Participatiewet in samenhang gelezen met artikel 3 van de Participatiewet;

  • d.

    zelfstandige woonruimte: een eigen woonruimte in eigendom of een eigen woonruimte waarbij op basis van een schriftelijke overeenkomst met een derde een commerciële prijs is overeengekomen als huurder én waarbij er maandelijks energiekosten worden betaald.

  • e.

    inkomen: het totale netto maandinkomen van het huishouden, exclusief vakantietoeslag als bedoeld in de wet met uitzondering van de inkomensbestanddelen genoemd in artikel 31, tweede lid en artikel 36 van de wet. Indien sprake is van een traject ingevolge de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP) of een minnelijke schuldsanering natuurlijke personen (MSNP) wordt als inkomen enkel uitgegaan van het vrij te laten bedrag (Vtlb) waarover het huishouden daadwerkelijk de beschikking heeft.

  • f.

    referteperiode :

    • Voor ambtshalve toekenning: september 2023;

    • Voor ingediende (digitale) aanvraag: de kalendermaand voorafgaand aan de maand waarin de aanvraag voor de eenmalige energietoeslag is ingediend;

    • Aanvragen ingediend vanaf 1 januari 2024: december 2023.

  • g.

    wet: Participatiewet.

Artikel 2 Doelgroep Energietoeslag

  • 1.

    Het college kan het huishouden, die een zelfstandige woonruimte bewoond, dat in de referteperiode een inkomen heeft, dat niet meer bedraagt dan 120% van de op het huishouden van toepassing zijnde bijstandsnorm, genoemd in artikel 21 of 22 van de wet, op aanvraag een energietoeslag ter hoogte van €900 toekennen.

  • 2.

    Voor de toepassing van deze regeling wordt het vermogen niet in aanmerking genomen.

  • 3.

    Per huishouden verleent het college over het kalenderjaar 2023 maximaal één keer de energietoeslag.

  • 4.

    Uitgesloten van de toekenning van de energietoeslag is de persoon van het huishouden die op de aanvraagdatum:

    • a.

      de leeftijd van 21 jaar nog niet heeft bereikt, tenzij bijzondere bijstand wordt ontvangen op grond van artikel 12 van de wet;

    • b.

      recht heeft op studiefinanciering op grond van de Wet Studiefinanciering 2000;

    • c.

      reeds de volledige energietoeslag voor het kalenderjaar 2023 vanuit een andere gemeente heeft ontvangen. Voor zover slechts een deel van de energietoeslag over 2023 vanuit een andere gemeente is ontvangen kan slechts het resterende deel nog worden toegekend.

Artikel 3 Aanvraag en beoordeling

  • 1.

    Huishoudens die niet in aanmerking komen voor een ambtshalve toekenning van de eenmalige energietoeslag 2023 kunnen een aanvraag indienen met gebruikmaking van het (digitale) aanvraagformulier op www.enschede.nl.

  • 2.

    De aanvraag voor de energietoeslag kan worden ingediend door de persoon van het huishouden die op de datum van aanvraag staat ingeschreven met een woonadres in de Basisregistratie personen van de gemeente Enschede en die beschikt over een geldig Europees identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning.

  • 3.

    Indien het zelfstandig huishouden niet bij machte blijkt digitaal een aanvraag te kunnen doen, is in afwijking van deze digitale aanvraag een schriftelijke aanvraag mogelijk.

  • 4.

    Een aanvraag voor de eenmalige energietoeslag kan worden ingediend tot 1 maart 2024.

  • 5.

    Het college beslist binnen 8 weken nadat de volledige aanvraag is ingediend.

  • 6.

    Na toekenning wordt de eenmalige energietoeslag in één keer uitbetaald.

  • 7.

    In afwijking van artikel 43, eerste lid, van de wet wordt de energietoeslag 2023 door het college ambtshalve vastgesteld voor huishoudens die:

    • a.

      de energietoeslag 2022 hebben ontvangen, behoudens studenten, en waaruit na beoordeling blijkt dat zij voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de eenmalige energietoeslag 2023;

    • b.

      in september 2023 een uitkering op grond van de Participatiewet, IOAW, BBZ, AIO, Individuele Inkomenstoeslag of IOAZ ontvangen;

    • c.

      in september 2023 Individuele Inkomenstoeslag van de gemeente Enschede hebben ontvangen.

Artikel 4 Hardheidsclausule

Als de aanvrager niet in aanmerking komt voor een eenmalige energietoeslag kan het college, gelet op alle omstandigheden, in het individuele geval beoordelen of de aanvrager in afwijking van de beleidsregels alsnog in aanmerking komt voor een eenmalige energietoeslag, indien dringende redenen hiertoe noodzaken.

Artikel 5 Inwerkingtreding en duur beleidsegels

  • 1.

    De huidige beleidsregels “eenmalige energietoeslag gemeente Enschede 2022”, vastgesteld door het college op 7 februari 2023, worden ingetrokken.

  • 2.

    Deze beleidsregels treden in werking op de dag na bekendmaking.

  • 3.

    Deze beleidsregels gelden tot 1 mei 2024.

Artikel 6 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als:

Beleidsregels eenmalige energietoeslag gemeente Enschede 2023

 

 

 

 

 

 

 

Aldus vastgesteld op 17 oktober 2023

Het college van burgmeester en wethouders van de gemeente Enschede

loco-Secretaris

E.A. Smit

De loco- Burgemeester,

N. van den Berg

Toelichting

 

De Beleidsregels eenmalige energietoeslag 2023 staan niet op zichzelf, maar is gebaseerd op artikel 35 van de Participatiewet. Dit betekent dat wie niet aan de voorwaarden van de wet voldoet, bijvoorbeeld omdat de aanvrager op de peildatum geen rechthebbende is of omdat een uitsluitingsgrond geldt, geen aanspraak kan maken op de eenmalige energietoeslag. Soms kan dat een hardheid inhouden. Daar voorziet artikel 9 in.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1

In artikel 1 wordt de referteperiode nader omschreven. Als een aanvrager vanaf januari 2024 een aanvraag indient dan gaat het om de toeslag over het jaar 2023. Om die reden wordt er gekeken naar het inkomen van 2023. Er wordt dan uitgegaan van de laatste maand van het jaar 2023.

 

Artikel 2

In artikel 2 wordt de doelgroep nader omschreven. De energietoeslag 2023 wordt maximaal éénmaal verstrekt aan een huishouden.

 

Bij de beoordeling wordt geen rekening gehouden met het vermogen.

Jongeren tot 21 jaar hebben geen recht op de toeslag. Het gaat dan om jongeren met of zonder algemene bijstand. Voor hen geldt dat de ouders onderhoudsplichtig zijn.

 

Zelfstandigen tonen met hun IB-aanslag over 2022 aan dat hun inkomen onder de grens ligt van 120% van de toepasselijke bijstandsnorm. Het inkomen van de partner telt hierbij mee.

De berekening voor het inkomen uit de onderneming is als volgt:

Opbrengst volgens de IB-aanslag 2022 minus kosten volgens IB-aanslag 2022. Dat resultaat wordt gedeeld door 12 maanden en vergeleken met de toepasselijke bijstandsnorm, exclusief vakantietoeslag. Hier komt het netto maandinkomen uit waarmee wordt bekeken of er recht is op de eenmalige energietoeslag.

Artikel 3

Een ambtshalve toekenning is mogelijk als vaststaat dat de aanvrager op de peildatum recht heeft op de eenmalige energietoeslag 2023. Dit kan worden aangenomen bij zelfstandig huishoudens die algemene bijstand ontvangen of een uitkering IOAW of IOAZ. Ook huishoudens die in de referte periode bijzondere bijstand, Individuele Inkomenstoeslag of Bbz ontvangen en AIO-gerechtigden ontvangen een ambtshalve toekenning. Voor deze huishoudens zijn de aanwezige gegevens voldoende om vast te stellen dat zij op voorhand ook zullen voldoen aan de doelgroepomschrijving van artikel 3 en andere voorwaarden uit de Participatiewet.

 

Artikel 4

Er zijn situaties denkbaar waarbij de aanvrager op de peildatum weliswaar niet voldeed aan de voorwaarden voor de energietoeslag, maar de (enige) uitsluitingsgrond slechts van korte duur was. De gemeente voert in dergelijke situaties een toets op hardheid van de voorgenomen afwijzing uit.