Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Urk

Beleidsregel gesloten bodemenergiesystemen Zeeheldenwijk fase 1

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieUrk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel gesloten bodemenergiesystemen Zeeheldenwijk fase 1
CiteertitelBeleidsregel gesloten bodemenergiesystemen Zeeheldenwijk fase 1
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht
  2. artikel 2.1, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
  3. artikel 2.4, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
  4. artikel 2.2a, zesde lid, van het Besluit omgevingsrecht
  5. Verordening Interferentiegebied(en) Bodemenergiesystemen Gemeente Urk 2019
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

13-10-2023nieuwe regeling

04-04-2023

gmb-2023-436582

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel gesloten bodemenergiesystemen Zeeheldenwijk fase 1

College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Urk,

 

Gelet op artikel 4:81 eerste lid Algemene wet bestuursrecht, artikel 2.1 eerste lid onder i Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, artikel 2.4 eerste lid Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, artikel 2.2a zesde lid en artikel 5.12b negende lid Besluit omgevingsrecht, de Verordening interferentiegebied(en) bodemenergiesystemen Gemeente Urk 2019;

 

Overwegende dat bij besluit van het college d.d. 4 april 2023 Zeeheldenwijk fase 1 is aangewezen als interferentiegebied ten behoeve van de optimale benutting van de ondergrond;

 

Overwegende dat in het hierbij aangewezen interferentiegebied een vergunningplicht geldt voor alle gesloten bodemenergiesystemen (hierna: GBES);

 

Overwegende dat het college van B&W van de Gemeente Urk bevoegd is te beslissen op aanvragen voor GBES binnen de gemeente;

 

Overwegende dat het college van B&W van de Gemeente Urk een bodemenergieplan heeft opgesteld voor het gebied Zeeheldenwijk fase 1 om aldaar de toepassing van bodemenergiesystemen nader te reguleren ten behoeve van de optimale benutting van de ondergrond;

 

Overwegende dat het college van B&W van de Gemeente Urk haar bevoegdheid te beslissen op aanvragen voor GBES in het interferentiegebied Zeeheldenwijk fase 1 uit oogpunt van kenbaarheid en efficiëntie van de vergunningverlening nadere invulling wil geven;

 

Besluit vast te stellen de:

 

Beleidsregel Gesloten Bodemenergiesystemen Zeeheldenwijk fase 1

Artikel 1 Begrippen

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

  • a.

    college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Urk.

  • b.

    gesloten bodemenergiesysteem: gesloten bodemenergiesysteem (GBES) zoals is omschreven in artikel 1.1 lid 1 van het Waterbesluit.

  • c.

    interferentie: onderlinge thermische beïnvloeding van bodemenergiesystemen, die kan leiden tot een hoger of lager rendement van een individueel bodemenergiesysteem.

  • d.

    interferentiegebied: een bij of krachtens de Verordening interferentiegebied(en) bodemenergiesystemen Gemeente Urk 2019 aangewezen gebied dan wel een door het college aangewezen gebied.

  • e.

    omgevingsvergunning beperkte milieutoets GBES: de vergunning voor gesloten bodemenergiesystemen als bedoeld in artikel 2.1 lid 1 onder i Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en in artikel 2.2a lid 6 van het Besluit omgevingsrecht.

  • f.

    Zeeheldenwijk fase 1: het gebied zoals deze is aangeduid op de kaart in Bijlage 1.

Artikel 2 Reikwijdte

Deze beleidsregel is van toepassing op de besluitvorming door het college op vergunning-aanvragen voor een omgevingsvergunning beperkte milieutoets voor GBES in het interferentiegebied Zeeheldenwijk fase 1.

Artikel 3 Doel van deze beleidsregel

Het doel van deze beleidsregel is om in interferentiegebieden de ondergrond optimaal te benutten voor bodemenergie, met een goede verdeling tussen de woon-/bouwkavels.

Artikel 4 Algemene regels voor vergunningaanvraag GBES

Voor het installeren en het in werking hebben van een gesloten bodemenergiesysteem binnen het interferentiegebied Zeeheldenwijk fase1, gelden de volgende algemene beleidsregels:

  • a.

    Voor een gesloten bodemenergiesysteem dient de melding: "Aanleg gesloten bodem-energiesysteem buiten inrichtingen" bij het bevoegd gezag te worden ingediend. Hierbij dient aan alle indieningvereisten te worden voldaan, zoals deze zijn opgenomen in het Besluit lozen buiten inrichtingen (Blbi).

  • b.

    Voor het gesloten bodemenergiesysteem dient de Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (Obm) bij het bevoegd gezag te worden aangevraagd.

  • c.

    GBES dienen te allen tijde te voldoen aan de “Algemene regels ten aanzien van bodem-energiesystemen”, zoals deze zijn omschreven in het Besluit lozen buiten inrichtingen (Blbi).

  • d.

    Indien aantoonbaar aan artikel 5 wordt voldaan, is onderbouwing (waaruit blijkt dat het in werking hebben van het aangevraagde systeem niet leidt tot zodanige interferentie met eerder geïnstalleerde GBES dat het doelmatig functioneren van de desbetreffende systemen kan worden geschaad) niet nodig.

Artikel 5 Specifeke regels voor vergunningaanvraag GBES

Een gesloten bodemenergiesysteem waarvoor een aanvraag omgevingsvergunning wordt ingediend, dient te voldoen aan de volgende specifieke regels:

  • a.

    Het gesloten bodemenergiesysteem dient te worden uitgevoerd als een verticaal bodemenergiesysteem, bestaande uit één verticaal in de bodem aan te brengen boorgat met een bodemlus, tot een diepte van maximaal 225 m-mv.

  • b.

    Een boorgat met bodemlus dient op eigen woon/-bouwkavel in de bodem te worden aangebracht.

  • c.

    De afstand tot andere (naburige) bestaande en reeds vergunde boorgaten, die voorzien zijn van een bodemlus, dient te allen tijde groter dan of gelijk te zijn aan 7,5 m.

  • d.

    De jaarlijkse netto warmteonttrekking per meter bodemdiepte (kWh/m) dient te allen tijde kleiner of gelijk te zijn aan de voor het kavel toegewezen maximale jaarlijkse netto warmte-onttrekking per meter bodemdiepte. Zie hiervoor: "Maximale jaarlijkse netto warmtelevering per meter bodemdiepte" in Bijlage 2 van het bodemenergieplan Zeeheldenwijk fase 1.

  • e.

    Bij het ontwerp dient voor het bepalen van de minimaal benodigde diepte van de boorgaten en het aantal boorgaten rekening te worden gehouden met de temperatuurdaling die optreedt op de woon-/bouwkavel ten gevolge van interferentie. Zie hiervoor: “Temperatuurcorrectie door interferentie” in Bijlage 2 van het bodemenergieplan Zeeheldenwijk fase 1.

  • f.

    Ten behoeve van het ontwerp dient voor GBES een berekening voor een periode van minimaal 25 jaar te worden uitgevoerd. Bij deze berekening dient de temperatuurdaling door interferentie te worden meegenomen. Zie hiervoor paragraaf 4.2 “Locatie specifieke regels” van het bodemenergieplan Zeeheldenwijk fase 1. De resultaten van de berekening dienen als bijlage bij de indiening van de melding / vergunningaanvraag te worden toegevoegd.

Artikel 6 Afwijkingsbevoegdheid

Het college kan besluiten gemotiveerd af te wijken van een beleidsregel op grond van de Algemene wet bestuursrecht (artikel 4:84 Awb).

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na die waarop zij is bekendgemaakt.

Artikel 8 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als Beleidsregel gesloten bodemenergiesystemen Zeeheldenwijk fase 1.

Toelichting  

Het algemene toetsingskader voor GBES is beschreven artikel 5.13b negende lid van het Besluit Omgevingsrecht:

Een omgevingsvergunning voor de categorie activiteiten, bedoeld in artikel 2.2a zesde lid, wordt geweigerd indien het bodemenergiesysteem zodanige interferentie kan veroorzaken met een ander bodemenergiesysteem, waarvoor een vergunning krachtens artikel 6.4 eerste lid onder b van de Waterwet is vereist, dat het doelmatig functioneren van een van de desbetreffende systemen kan worden geschaad dan wel anderszins sprake is van een ondoelmatig gebruik van bodemenergie.

 

Interferentiegebied

Bij Verordening interferentiegebieden bodemenergiesystemen Gemeente Urk 2019 heeft de Gemeente Urk het gebied Zeeheldenwijk fase 1 aangewezen als interferentiegebied. Het gevolg daarvan is dat ook voor de aanleg van kleine (<70kW bodemzijdig vermogen) gesloten bodemenergiesystemen (GBES) een vergunning als bedoeld in artikel 2.2a lid 6 Besluit Omgevingsrecht vereist is.

De beleidsregel is van toepassing op het voorkomen van interferentie tussen GBES.

In aanvulling op de algemene weigeringsgronden die in het Besluit omgevingsrecht zijn opgenomen voor GBES, zijn in deze beleidsregels specifieke criteria opgenomen om te komen tot een juiste ordening van bodemenergiesystemen in de ondergrond en anderzijds te komen tot een goede uitvoering van het besluit.

 

Gemotiveerd afwijken van de beleidsregel

Het college van B&W van de gemeente Urk is het bevoegde gezag voor de beslissing op deze vergunningsaanvragen. Met deze beleidsregel maakt het college kenbaar hoe zij met dergelijke vergunningsaanvragen omgaat.

Het college kan besluiten gemotiveerd af te wijken van de beleidsregel op grond van de Algemene wet bestuursrecht. Het is hierbij van belang dat de aanvrager goede schriftelijk motiveert waarom de afwijking noodzakelijk is.

Het moet in een dergelijk geval gaan om bijzondere omstandigheden die maken dat het handelen overeenkomstig de beleidsregel gevolgen heeft die onevenredig zijn in verhouding tot de met de beleidsregels te dienen doelen.

 

Minimale afstanden bodemlussen en kavelgrens

De afstand tussen twee boorgaten die voorzien zijn van bodemlus dient te allen tijde groter dan of gelijk dient te zijn aan 7,5 m. Er dient hierbij rekening gehouden te worden met andere bestaande en/of vergunde GBES.

Zodoende kan negatieve interactie tussen GBES worden voorkomen en wordt de bodem meest doelmatig gebruikt voor bodemenergie. Elk nieuw bodemenergiesysteem dient afgestemd te worden op andere bestaande en/of vergunde systemen. Aangetoond moet worden dat negatieve interactie tussen de GBES niet optreedt.

Afwijken van deze beleidsregel kan (bij uitzondering) alleen worden vergund (afwijkings-bevoegdheid college) als wordt aangetoond dat daardoor geen negatieve interferentie met andere systemen optreedt of ondoelmatig gebruik van de ondergrond ontstaat.

Bijlage 1: Inferentiegebied Zeeheldenwijk fase 1 c.q. Het Nieuwe Dorp.

 

Bijlage 2: Bodemenergieplan GBES Zeeheldenwijk fase 1 c.q. Het Nieuwe Dorp

 

Bodemenergieplan Het Nieuwe Dorp Urk