Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hoogeveen

Visie sportaccommodaties Hollandscheveld

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHoogeveen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVisie sportaccommodaties Hollandscheveld
CiteertitelVisie sportaccommodaties Hollandscheveld
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp
Externe bijlageBijlage 1

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2023Nieuwe regeling

26-09-2023

gmb-2023-430210

Tekst van de regeling

Intitulé

Visie sportaccommodaties Hollandscheveld

 

1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Al jaren leeft onder een groot deel van de sportende Hollandschevelders de wens een nieuwe en grotere sporthal te realiseren in het dorp. Begin 2019 hebben op initiatief van Vereniging Hollandscheveld (‘Plaatselijk Belang’) bijeenkomsten plaatsgevonden met alle sportverenigingen in het dorp. Over één ding is iedereen het eens: een nieuwe en grotere sporthal in Hollandscheveld is zeer gewenst. Om tot een gedragen toekomstplan voor de sport in Hollandscheveld te komen is in 2021 een eerste aanzet voor de sportvisie opgesteld. Deze sportvisie is door een afvaardiging van sportverenigingen uit Hollandscheveld aangeboden aan de politieke partijen.

Op basis van de wens van Hollandscheveld is bij de behandeling van de meerjarenbegroting 2023-2026 op 10 november 2022 een amendement aangenomen door de gemeenteraad van Hoogeveen. Dit amendement schrijft voor om met voorrang een sportaccommodatievisie op te stellen voor Hollandscheveld. Zie bijlage 2 voor het volledige amendement.

1.2 Doel

In Hollandscheveld hebben de sportverenigingen de ambitie om tot een toekomstbestendige en efficiënte inzet van de sportaccommodaties te komen. Met als doel dat zoveel mogelijk inwoners uit Hollandscheveld kunnen sporten en bewegen en om sportverenigingen vitaal te houden.

Met betrekking tot de huidige sporthal de Marke in Hollandscheveld ervaren sportverenigingen diverse beperkingen in de functionaliteit van de sporthal omdat deze niet voldoet aan de tegenwoordige eisen van de wedstrijdsport. Daarnaast ervaren verenigingen met name in de winterperiode te weinig capaciteit in de sporthal.

Daarnaast bestaan er in Hollandscheveld diverse buitensportaccommodaties op verschillende locaties. Een aantal van deze accommodaties is verouderd en investeringen in de komende jaren zijn noodzakelijk. De sportverenigingen in Hollandscheveld willen de accommodaties en investeringen zodanig realiseren dat deze waar mogelijk gedeeld en daarmee zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden. Dit betekent niet dat er één volledige clustering van voorzieningen moet worden gerealiseerd. Het is goed denkbaar dat er meerdere deelclusteringen worden gemaakt.

1.3 Proces

De uitwerking van deze sportaccommodatievisie is in nauwere samenwerking met de sportverenigingen in Hollandscheveld tot stand gekomen. In een werkgroep bestaande uit deelnemers van: gemeente Hoogeveen, HHV, s.v. HODO, v.v. Hollandscheveld, Eugenia, HTC en adviesbureau ICS 1 , is deze visie tot stand gekomen. In diverse sessies zijn de uitgangspunten, de scenario’s en de uitwerking van de visie besproken.

1.4 Leeswijzer

In hoofdstuk 2 wordt er op hoofdlijnen inzicht gegeven in de aanwezige voorzieningen in Hollandscheveld en de aanwezige sporten en sportverenigingen. In hoofdstuk 3 staan de uitgangspunten van de sportverenigingen in Hollandscheveld uitgewerkt. De verenigingen hebben hun gezamenlijke ambitie en visie op sportaccommodatie vormgegeven. In hoofdstuk 4 staat uitgewerkt welke opgaven er liggen ten aanzien van de verschillende sportaccommodaties in Hollandscheveld. De verschillende scenario’s die zijn onderzocht en het voorkeurscenario staat in hoofdstuk 5. Tot slot staan in hoofdstuk 6 de vervolgstappen om te komen tot een toekomstige inrichting van de sportaccommodaties in Hollandscheveld.

2 Sport Hollandscheveld - huidige situatie

 

Hollandscheveld is de tweede kern van de gemeente Hoogeveen. Het dorp telt circa 4.500 inwoners.

In Hollandscheveld zijn diverse sportaccommodaties beschikbaar die verspreid over het dorp liggen.

Figuur 1: Overzichtskaart sportaccommodaties en scholen Hollandscheveld

 

Op de overzichtskaart van figuur 1 zijn de volgende sportlocaties (en twee onderwijslocaties) in Hollandscheveld aangegeven:

1. Sporthal de Marke

2. Tennispark de Boshoek (HTC)

3. Sportpark ’t Hoge Bos (s.v. HODO, jeu de boules ‘t Diekie, IJsvereniging VIOS)

4/5. Sportpark de Oosthoek (v.v. Hollandscheveld, HHV)

6. OBS de Oostenbrink

7. PCBS Het Mozaiek.

Op de kaart staat de basisschool Eben Haëzer niet afgebeeld. Deze basisschool ligt net iets dichter bij de kern Noordscheschut dan Hollandscheveld. De school maakt voor bewegingsonderwijs gebruik van de gymzaal in dorpshuis de Cirkel in Noordscheschut. Voor de sportaccommodatievisie Hollandscheveld is het daarom niet relevant om deze school mee te nemen.

 

2.1 Feiten en cijfers

Hollandscheveld is een dorp met een sterk verenigingsleven. Dit blijkt ook uit de ambitie van het dorp om gezamenlijk te werken een visie op sportaccommodaties. Hollandscheveld beschikt ook over een rijk sportaanbod met diverse verenigingen voor binnen- en buitensport.

 

Tabel 1: Sportverenigingen Hollandscheveld

Vereniging 

Sport

’t Diekie

jeu de boules

Biljartvereniging ’t Anker

biljarten

CGV Eugenia

Steps, peutergym, gym, zumba, jazzgym en selectietrainingen

BSV Anbergen

Judo

C.k.v. H.H.V.

Korfbal

VIOS

IJsvereniging

Hollandscheveldse Tennis Club

Tennis, tenniskids, pickleball

S.v. H.O.D.O

Voetbal

V.V. Hollandscheveld

Voetbal

HH ’97

Gezamenlijke afdeling jeugdvoetbal s.v. HODO en v.v. Hollandscheveld

Specifieke gegevens met betrekking tot sportdeelname, beweegnorm, lidmaatschappen en gezondheidsachterstanden zijn niet beschikbaar op wijk- en dorpsniveau. Deze gegevens zijn daarom niet specifiek voor Hollandscheveld beschikbaar. Ervaring leert dat er verschillen zijn in deze indicatoren per wijk en dorp. Echter, de verschillen zijn over het algemeen niet heel erg groot. Aangenomen wordt dat Hollandscheveld aansluit op het beeld van Hoogeveen. Zoals in figuur 2 is te lezen bewegen inwoners van Hoogeveen minder ten opzichte van Drenthe en landelijk. Opvallend is dat gemiddeld er meer mensen lid zijn van een sportvereniging dan landelijk. Ook blijft gezondheid, waarvan in het bijzonder overgewicht, in Drenthe achter ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Deze cijfers bevestigen dan ook dat het belangrijk is dat er blijvend geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van het sport- en beweegaanbod. Ook in Hollandscheveld.

Figuur 2: Gegevens sport, bewegen gezondheid Hoogeveen versus Drenthe en landelijk

2.2 Binnensportaccommodatie

Figuur 3: Sporthal de Marke Hollandscheveld

In Hollandscheveld is één binnensportaccommodatie aanwezig. Dit is sporthal de Marke. De sporthal dateert van 1980 en is in volledig eigendom van de gemeente Hoogeveen. In de sporthal zijn 4 kleedkamers en een kantine aanwezig. De sporthal heeft een sportvloeroppervlakte van netto 22 bij 42 meter. Deze afmetingen voldoen tegenwoordig niet meer aan de standaardeisen van een sporthal en diverse wedstrijdsporten. Voor diverse zaalsporten is de uitloop van het speelveld ten opzichte van de muren te kort. Daarnaast is de sporthal slechts op te delen in twee zaaldelen wat ook beperkingen geeft in de mogelijkheden van diverse (wedstrijd-)sporten. De Marke wordt naast verenigingssport ook door de basisscholen gebruikt voor het bewegingsonderwijs van de Oostenbrink en het Mozaïek, beiden uit Hollandscheveld.

2.3 Buitensportaccommodaties

Hollandscheveld telt in totaal 3 buitensportlocaties. Op deze locaties zijn diverse sporten en sportverenigingen gehuisvest.

HTC Hollandscheveld

Figuur 4: Tennispark HTC

Achter sporthal de Marke ligt sportpark de Boshoek. Hier is tennisvereniging HTC gehuisvest. De vereniging pacht de locatie van de gemeente. De vereniging is zelf eigenaar van de kantine en tennisbanen en verzorgt ook zelf het beheer en onderhoud. Op de accommodatie zijn 4 gravel tennisbanen aanwezig en 2 nieuwe (2022) pickleballbanen.

Sportpark ’t Hoge Bos

Figuur 5: Sportpark 't Hoge Bos

Op sportpark ’t Hoge Bos is sportvereniging HODO gehuisvest. De voetbalvereniging heeft de beschikking over 3 wedstrijdvelden voetbal en een trainingsveld. In 2021 is het tweede wedstrijdveld vernieuwd tot een kunstgrasveld. Hierdoor bestaat de trainingscapaciteit feitelijk uit 2 velden. Het 3e wedstrijdveld is aangewezen als overcapaciteit en wordt door de vereniging zelf in stand gehouden. Op het sportcomplex zijn 6 kleedkamers aanwezig. Tussen de voetbalvelden liggen jeu de boulesbanen van de vereniging ’t Diekie.

Bij ’t Hoge Bos ligt ook de natuurijsbaan van Hollandscheveld. IJsvereniging VIOS heeft hier een kleine clubaccommodatie. Het clubgebouw is eind 2020 door brand verwoest. De vereniging heeft de accommodatie herbouwd en deze zal in 2023 weer in gebruik worden genomen.

Sportpark de Oosthoek

Figuur 6: Sportpark de Oosthoek

Op sportpark de Oosthoek is voetbalvereniging Hollandscheveld gehuisvest. De voetbalvereniging heeft de beschikking over 3 wedstrijdvelden voetbal en een half trainingsveld. In 2021 is het tweede wedstrijdveld vernieuwd tot een kunstgrasveld. Hierdoor bestaat de trainingscapaciteit feitelijk uit 1,5 velden. Op het sportcomplex zijn 8 volwaardige kleedkamers aanwezig.

Op de Oosthoek is ook korfbalvereniging HHV gehuisvest. HHV heeft de beschikking over natuurgrasvelden voor korfbal. Bij korfbal is het uitgangspunt tegenwoordig te spelen op kunstgrasvelden. Voor 2026 dienen volgens voorschrift van de korfbalbond KNKV alle verenigingen hun competitiewedstrijden te spelen op kunstgras. Qua clubaccommodatie heeft HHV de beschikking over 4 (nood)units die dienen als kleedkamer en kantine. In het IHP Buitensport uit 2011 stond al opgenomen dat de clubaccommodatie van HHV bestaat uit tijdelijke en verouderde voorzieningen waarvan het noodzakelijk is om te investeren in vernieuwingen.

 

3 Visie sportverenigingen

 

Om tot een sportaccommodatievisie voor Hollandscheveld te komen is aan de sportverenigingen gevraagd om aan te geven wat belangrijke uitgangspunten zijn. Verenigingen weten namelijk zelf het beste waartoe ze in staat zijn om de gestelde doelen van de visie te realiseren en welke (on)mogelijkheden er zijn voor samenwerking.

3.1 Ambitie

De sportverenigingen uit Hollandscheveld hebben gezamenlijk over diverse onderwerpen een ambitie uitgesproken. Kern van de ambitie is samenwerking. Deze visie is tot stand gekomen in nauwere samenwerking tussen de sportverenigingen. In Hollandscheveld wordt in de sport al langer op tal van terreinen samengewerkt. Zo zijn s.v. HODO en v.v. Hollandscheveld verbonden door de gezamenlijke afdeling voor jeugdvoetbal welke is vormgegeven in HH’97.

Gevarieerd sportaanbod

  • Gezamenlijk zetten we ons in voor een gevarieerd sportaanbod voor een brede doelgroep mensen uit Hollandscheveld waar mensen uit buitendorpen bij kunnen aansluiten.

  • We bieden recreatief én prestatiegericht sporten aan.

  • We staan voor continuïteit van de verenigingen en helpen elkaar waar mogelijk.

  • We willen ons gezamenlijk inzetten voor de modernisering van de sport in Hollandscheveld.

Sociale cohesie & leefbaarheid

We bevorderen sociale contacten en sociale cohesie tussen mensen. Sport verbindt en verbroedert. Onder andere door de aanwezigheid van onze sportverenigingen blijft de leefbaarheid in Hollandscheveld op peil.

Gezondheid & vitaliteit

We willen gezondheid en vitaliteit bevorderen en bijdragen aan een prettiger leven van inwoners in de dorpen.

3.2 Visie op accommodaties

Sporthal

Allemaal hebben we te maken met een verouderde sporthal die bovendien functionele tekortkomingen kent en te weinig uren beschikbaar heeft. Alle verenigingen wensen daarom een nieuwe en grotere sporthal.

Delen van ruimten

We staan ervoor open te onderzoeken welke ruimten we kunnen delen. Het liefst doen we dit op één gezamenlijk nieuw sportpark, maar het moet wel realistisch en haalbaar zijn en binnen redelijke termijn gerealiseerd zijn. Een gedeeltelijke clustering van voorzieningen lijkt daarom op korte termijn het meest voor de hand liggend. De toekomstige mogelijkheid tot volledige clustering (gefaseerd), waaronder integratie van de voetbalaccommodaties, zal te zijner tijd beoordeeld moeten worden.

Als uitgangspunten voor het delen van ruimte spreken de verenigingen de volgende ambitie uit:

  • het delen van parkeerplaatsen;

  • het delen van een kantine voor de sporthal en korfbal en mogelijk op termijn voor de tennis;

  • het delen van kleedkamers voor de sporthal en korfbal en mogelijk op termijn voor de tennis.

  • het gebruik maken van elkaars velden.

Voor de verenigingen is het van belang dat ze hun eigen identiteit kunnen behouden.

Open sportpark

We staan open voor een ‘meer open sportpark’ waar ook door niet-leden gesport kan worden. Mogelijk biedt dit op termijn kansen voor nieuwe vormen van bewegen in de openbare ruimte.

Samenwerking

Door het delen en/of clusteren van voorzieningen wordt het ook makkelijk op andere terreinen samen te werken. De sportverenigingen in Hollandscheveld zien hiervoor voldoende kansen en mogelijkheden. Die kan variëren tot het delen van kader tot en met realiseren gezamenlijke sportuitingen. Omdat de urgenties van de verenigingen van elkaar verschillen is besloten aan een plan te werken dat gefaseerd kan worden uitgevoerd.

3.3 Samenwerking s.v. HODO & v.v. Hollandscheveld

Voor de opgave voor de visie op sportaccommodaties in Hollandscheveld spelen de twee voetbalverenigingen en hun sportcomplexen een belangrijke rol. Beide voetbalverenigingen werken al op tal van onderdelen samen. Zoals eerder genoemd is de gezamenlijke jeugdafdeling HH’97 hier een goed voorbeeld van. Door beide besturen is ook uitgesproken dat er nog tal van mogelijkheden bestaan om de samenwerking verder uit te bouwen. Dit kan op verschillende onderdelen. De sportieve activiteiten, het delen van kader, vrijwilligers en accommodaties. Hier kan efficiency in behaald worden en zal ervoor zorgen dat de sport in Hollandscheveld vitaal en toekomstbestendig blijft.

 

4 Opgave sportaccommodaties Hollandscheveld

 

In hoofdstuk 2 is al geschetst welke sportaccommodaties aanwezig zijn in Hollandscheveld. In dit hoofdstuk wordt nader stilgestaan bij de kwaliteit van diverse accommodaties en de ervaringen vanuit verenigingen.

4.1 Buitensportaccommodaties

HTC Hollandscheveld/ de Boshoek

Tennisvereniging HTC heeft aangegeven geen knelpunten te ervaren in de huidige accommodatie De accommodatie raakt wel op leeftijd en op termijn zijn vervangingsinvesteringen noodzakelijk. Echter, de accommodatie is goed en er is geen noodzaak om de accommodatie grondig te vernieuwen of te verplaatsen. In 2022 zijn er nieuwe pickleballbanen geopend. HTC heeft aangegeven wel ruimte te missen waar plezierig binnen getennist kan worden op daluren (bijvoorbeeld zondagen).

Op de locatie zijn geen andere buitensportverenigingen gehuisvest waardoor HTC beperkte mogelijkheden heeft om samen te werken. De locatie van HTC aan de Otto Zomerweg ligt weliswaar aan de rand van het dorp maar wel dicht bij bestaande woonhuizen. De afgelopen jaren is padel erg in opkomst binnen de tennissport. Dit nieuwe soort tennisbanen geven diverse problemen met betrekking tot geluid binnen de directe woonomgeving. Indien HTC in de toekomst de wens heeft om padelbanen te realiseren dan kan de vereniging hier mogelijk in beperkt worden vanwege de ligging ten opzichte van huizen.

Sportpark ’t Hoge Bos

Met betrekking tot sportpark ’t Hoge Bos beperken we ons tot de accommodatie van s.v. HODO. Aangenomen wordt dat de natuurijsbaan blijft gehandhaafd. De clubaccommodatie is vanwege de brandschade net vernieuwd en er bestaat geen directe aanleiding om de ijsbaan te verplaatsen.

Met betrekking tot de accommodatie van HODO zijn de kleedkamers een aandachtspunt. Deze kleedkamers zijn eigendom van de gemeente Hoogeveen. Het beheer is via een beheersovereenkomst overgedragen aan de vereniging. In 2022 heeft de gemeente Hoogeveen alle kleedkamers van de gemeentelijke buitensportaccommodaties onderzocht. Op basis van dit onderzoek is een meerjarig investeringsplan vastgesteld. Uit dit onderzoek is gebleken dat de kleedkamers van HODO grootschalig gerenoveerd moeten worden en dat de accommodatie verduurzaamd moet worden tot BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). De investering is bepaald op € 585.065 (prijspeil 2022). Voor de rest zijn er geen noemenswaardige aandachtspunten ten aanzien van de accommodatie van s.v. HODO. De velden zijn in prima conditie, in 2021 is er een nieuw kunstgrasveld aangelegd, verder is het sportpark in algemene zin in goede conditie.

Tabel 2: Investeringen sportpark ’t Hoge Bos

Maatregel

Planning

Kosten

Opmerkingen

Renoveren kleedkamers s.v. HODO (BENG)

> 2027

€ 585.065

Niet opgenomen gemeentebegroting

Sportpark de Oosthoek

Sportpark de Oosthoek bestaat uit twee delen. Op het westelijk gedeelte is voetbalvereniging v.v. Hollandscheveld gehuisvest en in het oostelijk gedeelte korfbalvereniging HHV.

Voetbalvereniging Hollandscheveld

Met betrekking tot de accommodatie van v.v. Hollandscheveld zijn net als bij HODO de kleedkamers een aandachtspunt. Uit het eerdergenoemde accommodatieonderzoek naar kleedkamers bij buitensportaccommodaties is gebleken dat de kleedkamers van v.v. Hollandscheveld ook grootschalig gerenoveerd moeten worden inclusief BENG. De investering is bepaald op € 860.940 (prijspeil 2022).

De accommodatie van v.v. Hollandscheveld is verder ook in goede staat. De velden zijn in prima conditie en in 2021 is er een nieuw kunstgrasveld aangelegd.

Korfbalvereniging HHV

Korfbalvereniging heeft de beschikking over een verouderde accommodatie. HHV heeft de beschikking over natuurgrasvelden voor korfbal. Bij korfbal is het uitgangspunt tegenwoordig kunstgras en voor 2026 dienen volgens voorschrift van de korfbal KNKV alle verenigingen te spelen op kunstgras. Op basis van de behoeftebepaling voor korfbal en de omvang van HHV heeft de vereniging behoefte aan 1 groot kunstgrasveld van 48*44 meter. Het laatste rapport van de KNKV laat zien dat HHV op 10,675 normteams zit. Een groot kunstgrasveld is geschikt voor 14 normteams. Binnen de capaciteit van een groter kunstgrasveld is er dus nog ruimte voor HHV om te groeien. In het rapport van de KNKV wordt opgemerkt dat HHV de afgelopen met 15% sterk is gegroeid van 176 naar 203 leden. In de normbepaling wordt ook geen rekening gehouden met een aantal recreantenteams. Bij het inpassingsplan is het daarom van belang om rekening te houden met een eventuele toekomst groei in velden voor HHV. De kosten voor het grote nieuwe kunstgrasveld korfbal bedragen ongeveer € 320.000 (prijspeil 2022).

Qua clubaccommodatie heeft HHV de beschikking over 4 noodunits die dienen als kleedkamer. Ook de kantine is verouderd en destijds gerealiseerd uit noodvoorziening voor onderwijshuisvesting. In het IHP Buitensport uit 2011 stond opgenomen dat de clubaccommodatie van HHV bestaat uit tijdelijke en verouderde voorzieningen waarvan het noodzakelijk is om te investeren in vernieuwingen. In het IHP uit 2022 stond al vermeld dat de units van HHV qua omvang niet voldoen aan de norm

en die de korfbalbond KNKV hanteert. Door de KNKV is recentelijk een nieuw adviesrapport opgesteld voor HHV en daarin is aangegeven dat de omvang van de kleedkamers voor HHV 170 m² (BVO) moet zijn. Dit is inclusief kleedkamers voor scheidsrechters. De investering in nieuwbouw voor de kleedkamers bij HHV is daarom geraamd op € 435.200 excl. BTW (prijspeil 2022).

Tabel 3: Investeringen sportpark de Oosthoek

Maatregel

Planning

Kosten

Opmerkingen

Kunstgrasvelden korfbal HHV

2025-20206

€ 320.000

Niet opgenomen in gemeentebegroting

Nieuwbouw kleedkamers HHV

2024

€ 435.200

Niet opgenomen in gemeentebegroting

Renoveren kleedkamers v.v. Hollandscheveld (BENG)

> 2027

€ 860.940

Niet opgenomen in gemeentebegroting

Behoeftepaling voetbal

Wat van belang is bij een eventueel toekomstscenario is de behoeftepaling voor voetbal. Zoals eerder aangegeven zitten s.v. HODO en v.v. Hollandscheveld beiden op een apart voetbalcomplex. De vraag is welke behoefte de verenigingen hebben aan wedstrijd- en trainingsvelden. Voor een eventueel toekomstscenario is van belang om te weten hoeveel velden de verenigingen gezamenlijk nodig hebben.

Tabel 4: Behoeftepaling wedstrijdvelden voetbal Hollandscheveld

Aantal wedstrijdvelden

Benodigd aantal velden (PN)

Benodigd aantal velden (CTN)

HH’97

2,5

2

v.v. Hollandscheveld

1

1

s.v. HODO

1

1

Totaal

4,5 (5)

4

Op basis van het aantal teams bij s.v. HODO en v.v. Hollandscheveld blijkt dat er een behoefte is aan 4-5 wedstrijdvelden voor voetbal. De planningsnorm (PN) komt uit op 4,5 velden, afgerond 5 wedstrijdvelden. De cultuurtechnische norm, die aangeeft in hoeverre natuurgrasvelden belast kunnen worden, komt uit op 4 velden. Zowel s.v. HODO als v.v. Hollandscheveld beschikken beiden over 3 wedstrijdvelden, in totaal dus 6 velden. In totaal is er dus een overschot van 1 tot 2 velden. Hierbij wordt wel opgemerkt dat veld 3 bij s.v. HODO vanwege de overcapaciteit niet meer wordt onderhouden door de gemeente maar door de vereniging zelf. Van de 6 wedstrijdvelden zijn er 2 kunstgrasvelden. Kunstgrasvelden tellen ook mee in de normbehoefte voor trainingsvelden. Beide verenigingen hebben een normatieve behoefte van 1 trainingsveld, in totaal 2 trainingsvelden. Naast de kunstgrasvelden beschikken de vereniging ook over een klein natuurgras trainingsveld. De capaciteit voor trainingsvelden is dus ruimschoots aanwezig. Wanneer beide verenigingen geclusterd worden op één locatie dan zijn er dus minder (1-2 velden) benodigd. Echter, de ontwikkelingen in voetbal en speelvormen staan niet stil waardoor de veldindeling op termijn ook kan wijzigen. Daarmee kan de behoefte ook veranderen. Zo heeft s.v. HODO door de aangepaste veldgroottes bij de jeugdelftallen (categorie tot JO13) het trainingsveld en de kop boven veld 3 (zuidzijde), alles verlicht, nu zo ingericht dat daar de wedstrijden van deze jeugd worden gespeeld.

Artikel 4.2 Sporthal De Marke

In 2023 heeft ICS adviseurs onderzoek gedaan naar alle binnensportaccommodaties in Hoogeveen. Op basis van dit onderzoek wordt er voor heel Hoogeveen een nieuw integraal huisvestingsplan (IHP) binnensportaccommodaties opgesteld. Op basis van dit plan is duidelijk welke maatregelen op welk moment moeten plaatsvinden voor dit binnensportaccommodaties in de gemeente Hoogeveen. Dit gaat over maatregelen zoals renovaties en nieuwbouw. In dit onderzoek is de sporthal de Marke in Hollandscheveld ook meegenomen en met prioriteit geanalyseerd. Voor de Marke is de informatie aangevuld met gegevens die bij de gemeente al bekend waren (zoals de onderhoudsgegevens).

De uitkomsten staan hieronder samengevat.

Figuur 7: Analyse sporthal de Marke

Cijfers bezetting sport/onderwijs

Sporthal de Marke heeft ruim voldoende capaciteit voor het bewegingsonderwijs in Hollandscheveld. De huidige behoefte is circa 18 klokuren per week. De Marke heeft een capaciteit van 2 zaaldelen. Dit staat gelijk aan 52 klokuren per week voor bewegingsonderwijs waardoor er nu en in de toekomst ruim voldoende capaciteit is. Ook qua afmeting is de sporthal voor het onderwijs groot genoeg. De KVLO (handboek 2019) adviseert een afmeting per zaaldeel van 14 x 22 x 7 meter. De twee zaaldelen in de Marke voldoen hier ruimschoots aan.

Doordeweeks is de bezetting door verenigingen redelijk tot goed. Met name in de winterperiode is de bezetting hoog, omdat dan de korfbalvereniging HHV veel gebruik maakt van de hal. Daarnaast heeft HHV aangegeven meer uren te willen afnemen maar dat hiervoor geen ruimte is. Bij extra verhuur van 1 of meer verenigingen kan er in de winterperiode een tekort ontstaan. De prognose laat zien dat op basis van het huidige gebruik de bezetting door de week van maandag tot en met vrijdag in de winterperiode mogelijk zal groeien tot 98%. Dit geeft aan dat de hal dan theoretisch is volgepland en er geen ruimte meer is. In de weekenden is de bezetting laag. Dit beeld is wat vertekend omdat voor sportaccommodaties de bezetting wordt bepaald op een heel jaar en een gebruik van ’s ochtends tot en met ’s avonds. Ook is er een aanzienlijk verschil in de bezetting in de winterperiode ten opzichte van de rest van het jaar.

Bouwkundige/technische beoordeling

De onderhoudsstaat wordt conform de NEN 2767 normering als redelijk beoordeeld. Het te verwachten onderhoud voor de komende 10 jaar ligt iets boven het gemiddelde met € 37,- per m² bvo. Met name in 2025 en 2030 worden hoge onderhoudslasten verwacht. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met het gegeven dat de sporthal ouder is dan 40 jaar. Indien de sporthal in stand wordt gehouden dan moet de sporthal worden gerenoveerd. Echter, bij renovatie wordt de functionaliteit niet aangepast. De sporthal voldoet daarmee nog steeds niet aan de eisen voor diverse wedstrijdsporten.

Tabel 5: Onderhoudsplanning sporthal de Marke

Maatregel

Planning

Kosten totaal

2023-2032

Gemiddeld per o.b.v. 10 jaar

Regulier planmatig onderhoud

2023-2032

€ 665.223

Opgenomen gemeentebegroting

In tabel 5 staat weergeven welke onderhoudsuitgaven verwacht worden bij de Marke voor de komende 10 jaar. Een deel van deze onderhoudskosten worden meegenomen in een grootschalige renovatie indien er voor deze maatregel wordt gekozen. De kosten voor onderhoud en renovatie (investeringen) dienen daarom niet bij elkaar opgeteld te worden. De volgende werkzaamheden in groot onderhoud worden de komende 10 jaar verwacht:

  • 2024  Brandmeldinstallatie

  • 2024/2025  Vloerafwerkingen (coating nieuwe laag)

  • 2025  Grootkeukeninstallatie

  • 2025  Armaturen overige ruimten (geen sportzaalverlichting)

  • 2030  Dakafwerking hoge daken

Beoordeling functionaliteit

Sporthal de Marke heeft een sportvloeroppervlakte van 22 x 42 meter. Deze afmeting voldoet niet aan de afmetingen voor wedstrijdsport. Dit onder andere specifiek voor wedstrijden korfbal, handbal en zaalvoetbal. Basketbal op meerdere velden is daarnaast ook geen optie. Volleybal en badminton hangt af van het (ambitie)niveau. Speelvelden van diverse sporten hebben geen uitloopruimte. Dit is gevaarlijk voor wedstrijdsporters. Ook is de hal slechts op te delen in twee zaaldelen. Een derde scheidingswand is niet aanwezig.

Ook is de sporthal nauwelijks en op onderdelen niet te gebruiken voor mensen met een lichamelijke handicap. De sportvloer is alleen te bereiken door de kleedkamers en de voorzieningen zijn niet ingericht voor rolstoelers. Ook de tribune, gelegen op de 1e verdieping, is niet bereikbaar voor rolstoelers. Hierdoor kunnen rolstoelers nergens terecht om naar het sporten te kijken.

Advies

Het advies is om in Hollandscheveld een nieuwe grotere sporthal te realiseren. Een vloeroppervlakte van minimaal 48 x 28 en 7 meter obstakelvrije hoogte wordt hierbij geadviseerd. Inclusief 2 scheidingswanden. Een definitief plan en afmetingen en voorzieningen zal bij realisatie moeten worden uitgewerkt.

De reden voor dit advies is als volgt. De komende jaren lopen de reguliere onderhoudskosten op. In de periode 2023-2032 worden de totale onderhoudskosten geraamd op € 665.223. Daarnaast zal gelet op de leeftijd van de Marke een renovatie van (indicatief) € 1,5 – 2 mln. noodzakelijk zijn. Echter, hierbij wordt de functionaliteit van de sporthal niet verbeterd. Op basis van de sporttechnische eisen moet de sporthal vergroot worden. Voor de Marke betekent dit een aanpassing in zowel de breedte als de lengte van de accommodatie. De kleedkamers moeten dan ook nieuw worden gebouwd. Deze vernieuwbouw is dermate groot dat de kosten niet in verhouding staan tot de verbetering en nieuwbouw. De vraag is ook of een vernieuwbouw van de Marke technisch haalbaar is.

Input verenigingen

Naast de feitelijke analyse zijn de verenigingen ook gevraagd om hun gebruikerservaringen te delen van sporthal de Marke. Met de feitelijke gegevens en ervaringen ontstaat er een goed beeld van de wensen voor de sporthal in Hollandscheveld.

Speelveld

  • Niet op te delen in minimaal drie zaaldelen. Daardoor te weinig uren beschikbaar voor meerdere verenigingen op courante uren voor trainingen van kinderen en jongeren.

  • Geen/zeer beperkt uitloop aan de zijkant. Voldoet niet aan de sporttechnische eisen voor wedstrijdsport en veiligheid. Door geen uitloopruimte is er ook geen mogelijkheid om warm te lopen tijdens een wedstrijd.

  • Ruimtelijk ongeschikt voor tennis.

  • Uitdaging bij korfbal is een jurytafel met schotklok. De hal moet daarvoor verbouwd worden en de vraag is of de KNKV het goedkeurt.

  • De vraag is of de vrije hoogte overal 7 meter is.

  • Sportvloer wordt snel glad en sporters ervaren weinig demping.

  • Temperatuur is niet altijd goed regelbaar. Ventilatie in de hal is ook beperkt.

  • Aanvullend perspectief vakdocent gym: slechte akoestiek is met name niet fijn voor mensen die hier een hele dag lesgeven.

  • Aanvullend perspectief vakdocent gym: touwen/wandrek/ringen heel dicht bij elkaar gesitueerd. Als leraar geef je vaak les in drie/vier vakken, doordat deze dicht bij elkaar gesitueerd zijn, wordt je beperkt in je aanbod omdat je dit niet tegelijk kan gebruiken.

Opslagruimte

  • Te weinig en te krap. Bepaalde zaken kunnen niet opgeslagen worden. Ruimte voor nieuwe of extra materialen is er niet.

  • Ballenhok en overige attributen van de korfbal staan in de heren kleedkamer (daardoor niet benaderbaar voor dames/meiden als de heren in de kleedkamer zijn).

Uren

  • HH’97 komt circa 4 uur te kort per week, hele zaal.

  • V.v. Hollandscheveld en HODO spelen met regelmaat wedstrijden die starten om 22.00 uur.

  • Als de hal geschikt zou zijn om in te tennissen, is de verwachting dat dit 6 tot 8 uur per week gedaan wordt (hele zaal), bijvoorbeeld op zondag.

  • HHV komt circa 12 uur per week een halve zaal te kort en de selectie traint één avond (te) laat.

Vanuit HHV-perspectief: in de winterperiode (circa tussen november t/m maart) trainen alle jeugdteams 1x per week in de zaal, na lang puzzelen circa 1 uur en een kwartier per team. Op het veld is dat 2x per week voor de E, D, C, B en A-jeugd. Ook drukken we sommige momenten meerdere teams bij elkaar in een halve zaal (terwijl die halve zaal al krap is). Iets meer dan een uurtje per week trainen voor korfbal is eigenlijk te kort. Er zijn veel facetten die behandeld moeten worden zoals de warming-up, spelinzicht, looptechniek, balbehandeling, schottechniek, et cetera. Nog naast het klaarzetten en opruimen van spullen. We merken dat de tijd hiervoor te beperkt is en andere verenigingen in de winterperiode uitlopen qua niveau. We kijken ook wel naar gebruik van omliggende zalen uit andere dorpen, maar de praktijk is dat dit heel lastig te organiseren is, onder andere door:

  • Ouders die meerdere (soms hele kleine) kinderen op meerdere plekken tegelijk hebben trainen;

  • Trainers die meerdere trainingen na elkaar geven en moeten pendelen tussen locaties (soms kan het praktisch niet eens);

  • (Iets grotere) kinderen die niet op de fiets in het donker naar andere dorpen mogen fietsen;

  • Dubbele hoeveelheden materialen nodig;

  • “Mooiere” trainingstijden zijn elders ook verzegd;

  • Andere zalen zijn niet altijd geschikt.

Buitenterrein

  • Geen overloop in de buurt qua parkeerplaatsen bij grotere wedstrijden/ evenementen, waardoor het op bepaalde momenten te vol kan staan.

  • Doodlopende route parkeerplaatsen richting de tennis, als deze parkeerplaatsen vol staan moet je achteruit terugrijden.

Entree/ verkeersruimten

  • Algemeen binnen: Mensen met een lichamelijke handicap (/rolstoelgebruikers) kunnen nergens terecht om op het speelveld te kijken.

  • Entree is niet uitnodigend. Oubollig, geen fijne geur, donker, laag, leegstaand en donkere beheerdersruimte, etc. De entree is de eerste indruk van gasten die op bezoek komen.

  • Geen rechtstreekse toegang vanuit verkeersruimten naar het speelveld. Een trainer/begeleider moet altijd via een kleedkamer wat in het kader van sociale veiligheid niet wenselijk is.

Kantine/ keuken

  • Functioneel is alles aanwezig. De kantine is wel verouderd en aan een vernieuwing toe.

  • Heel beperkt zicht vanuit de kantine op het speelveld.

Tribune

  • Slecht zicht op het hele speelveld. Op veel posities op de tribune is het volledige speelveld niet zichtbaar.

  • Spijlen hekwerk wordt als onveilig ervaren voor kinderen.

Kleedkamers

  • Te weinig kleedkamers, op bepaalde momenten te druk.

  • Installaties verouderd en functioneren niet altijd naar behoren.

 

5 Toekomstscenario's

 

Voor de toekomstige huisvesting van sportaccommodaties zijn in de voorgaande hoofdstukken diverse uitgangspunten en ontwikkelingen geschetst. In dit hoofdstuk worden diverse scenario’s geschetst voor een eventuele herhuisvesting van de sportaccommodaties in Hollandscheveld. Vanuit de ambitie om samen te werken hebben de verenigingen de voorkeur voorzieningen meer te clusteren. Voor de korte termijn lijkt een gedeeltelijke clustering van HHV en de sporthal het meest realistische. De toekomstige mogelijkheid tot volledige clustering (gefaseerd), waaronder integratie van de voetbalaccommodaties, zal te zijner tijd moeten blijken. Hierbij is het niet ondenkbaar om ook meerdere clusteringen te realiseren. Ook deze optie blijft voor de langere termijn open staan. Waarbij wel meeweegt het behouden van de eigen identiteit, het behoud en bij voorkeur verbetering van de voorzieningen. Centraal in het vraagstuk staat de herhuisvesting van de sporthal. Ten aanzien van de sporthal leeft de grootste wens tot verbetering van de functionaliteit en capaciteit. In combinatie met de sporthal speelt de accommodatie van HHV ook een cruciale rol. De kleedkamers bij HHV zijn sterk verouderd en op korte termijn moeten er nieuwe kleedkamers gerealiseerd worden, evenals kunstgrasvelden. Aangezien HHV de ene helft van het seizoen in de sporthal speelt en de andere seizoenshelft buiten op het veld, ligt het voor de hand om een oplossing te vinden om de accommodatie van HHV en de sporthal te combineren. Hierdoor kunnen kleedkamers en kantine (en parkeerplaatsen) gedeeld worden. Dit komt ten goede aan de vitaliteit van de vereniging, er is namelijk één vaste plek waar de vereniging het hele seizoen is gehuisvest, en is efficiënt in zowel de investeringen en exploitatie omdat er geen dubbele voorzieningen zijn.

 

5.1 Afwegingskader

Om te bepalen welk scenario het beste past bij de opgave voor sportaccommodaties in Hollandscheveld is een afwegingskader gewenst. In het afwegingskader staan diverse uitgangspunten benoemd waarmee rekening moet worden gehouden. Het scenario dat het beste scoort op de uitgangspunten wordt daarmee gezien als het voorkeursscenario. Echter, dit betekent niet dat een scenario dan ook daadwerkelijk zo gerealiseerd moet worden. De mogelijkheid bestaat ook om een scenario gefaseerd te realiseren of delen van een scenario. De uitkomst kan mogelijk ook zijn gecombineerde clusteringen te maken.

Tabel 6: Afwegingskader herhuisvesting sportaccommodaties Hollandscheveld

Onderwerp

Toelichting

  • 1.

    Eigendom

Het uitgangspunt is dat de locatie zoveel als mogelijk in gemeentelijk eigendom is.

  • 2.

    Ruimtelijke inpassing, passen de beoogde sportfuncties + faciliteiten

Clustering van zoveel mogelijk sportfuncties.

  • 3.

    Stedenbouwkundige inpassing

Past de ontwikkeling goed op de locatie en de voorzieningen in de omgeving.

  • 4.

    Bereikbaarheid, veiligheid

Liggen de sportaccommodaties op een goede bereikbare locatie, sluiten verkeerswegen goed aan en is het goed en veilig bereikbaar

  • 5.

    Gevolgen voor diverse gebruikersgroepen sport, onderwijs

Is een scenario een verbetering of vermindering voor de hoofdgebruikers van onderwijs en sport.

  • 6.

    Samenwerking

Wordt de samenwerking versterkt door een scenario.

  • 7.

    Financiële implicaties;

Welke investeringen moeten er gedaan worden en worden er ook synergievoordelen behaald.

  • 8.

    Planning/ fasering.

Kan de visie uitgevoerd worden met behoud van bestaande voorzieningen, moet er tijdelijk gehuisvest worden en kan de realisatie in fases worden uitgevoerd.

 

Artikel 5.2 Scenario's

Gezamenlijk met de sportverenigingen zijn diverse locaties in beeld gebracht. Uiteindelijk zijn deze teruggebracht tot een aantal locaties. Zo is er bijvoorbeeld eerder gekeken naar de locaties Riegshoogtendijk, tegenover Beatrix. Echter, hier zijn de plannen voor herontwikkeling al in een ver gevorderd stadium waardoor deze locatie niet verder is onderzocht. De locaties die in deze paragraaf zijn gescoord zijn algemeen beoordeeld. Er zijn geen uitgebreide locatiestudies uitgevoerd naar onder andere ruimtelijke beperkingen en financiele doorrekeningen. Tekeningen in dit hoofdstuk geven slechts een indruk van hoe een bepaalde ruimtebehoefte op een locatie kan landen. Op basis van een te bepalen voorkeursscenario moeten deze vervolgstappen worden gezet.

Handhandhaven huidige locaties

Als basisprincipe wordt er gekeken of de voorzieningen behouden kunnen worden op de huidige locatie en of het lukt om de ervaren knelpunten te verbeteren. Dit betekent dat de sporthal op de huidige locatie blijft, evenals de sportparken voor HTC, s.v. HODO en v.v. Hollandscheveld/HHV.

Tabel 7: Score behoud huidige faciliteiten/locaties

Clustering 't Hoge Bos

Op basis van onderstaande schets is beoordeeld of diverse sportfuncties zijn in te passen op het bestaande sportpark ’t Hoge Bos. Aan de noordzijde van de Kerkhoflaan zijn de tennisbanen, korfbalvelden, voetbalveld en sporthal ingepast.

Figuur 8: Clustering sportpark 't Hoge Bos

 

Tabel 8: Score clustering sportvoorzieningen ’t Hoge Bos

Zuideropgaande

Om een totale clustering mogelijk te maken is er gekeken naar een geheel nieuwe locatie. Aan het Zuideropgaande is hier in theorie voldoende ruimte voor. Op deze manier is een ideale clustering van alle gewenste voorzieningen te realiseren.

Figuur 9: Clustering Zuideropgaande

 

Tabel 9: Score clustering sportvoorzieningen Zuideropgaande

Clustering de Oosthoek

Een laatste mogelijkheid die is onderzocht is het clusteren van de tennisbanen, korfbalvelden, voetbalvelden en sporthal op het bestaande sportpark aan de Oosthoek.

Figuur 10: Clustering de Oosthoek

 

Tabel 10: Score clustering sportvoorzieningen sportpark de Oosthoek

 

Artikel 5.3 Voorkeursscenario

Nieuwe sporthal

Sporthal de Marke is zowel sporttechnisch als bouwkundig verouderd. Om de sporthal in stand te houden lopen de kosten voor planmatig onderhoud de komende jaren aanzienlijk op. Tot en met 2032 zijn de onderhoudskosten geraamd op € 665.223. Daarnaast zal de sporthal gerenoveerd moeten worden, indicatief € 1,5-2 mln. Dit is exclusief prijsstijgingen en deel van de genoemde onderhoudskosten komen dan te vervallen. De bedragen moeten dus niet gestapeld worden. Echter, met deze investeringen wordt de sporthal sporttechnisch niet verbeterd. Dit terwijl dit wel noodzakelijk is omdat de sporthal sporttechnisch niet voldoet aan de eisen voor wedstrijdsport en de sporthal belemmeringen heeft zoals één scheidingswand en de slechte toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking. De investeringen om deze verbeteringen te realiseren wegen niet op tegen nieuwbouw en de vraag is of het aanpassen van de sporthal het technisch haalbaar is.

Sporthal verplaatsen naar de Oosthoek

Op basis van de onderzochte locaties ligt het voor de hand om de sporthal te verplaatsen naar de Oosthoek. Grote voordelen zijn de mogelijkheden voor clustering en samenwerking voor m.n. de korfbal (HHV). Ook is er voldoende ruimte om de sporthal in te passen op de locatie. Zo kunnen de nieuw te realiseren kleedkamers voor HHV geïntegreerd worden met de nieuwe sporthal. Ook kan er gebruik worden gemaakt van bestaande voorzieningen. Het voordeel is ook dat de locatie voor een groot deel al gemeentelijk eigendom. Voor de sporthal en HHV is er voldoende gemeentelijke grond. Voor een totale clustering van alle sport zal er ook externe grond verworven moeten worden. Echter, het is maar de vraag of op lange termijn een totale clustering wel de beste uitkomst is.

 

Fasering

Bij het verplaatsen van de sporthal naar de Oosthoek kunnen ontwikkelingen gefaseerd gerealiseerd worden. Waarbij eerst de hoogste prioriteit van de nieuw te bouwen kleedkamers van HHV gerealiseerd kunnen worden en dat na verloop van tijd de sporthal hier is bij te bouwen. Voor de langere termijn blijven er mogelijkheden over om nog keuzes te maken. Zo is het mogelijk om op termijn de tennisbanen te verplaatsen en te integreren naar de Oosthoek.

Meerdere mogelijkheden samenwerking voetbal

Beide voetbalverenigingen willen de samenwerking de komende jaren continueren. Op basis van deze samenwerking zal moeten blijken welke verdere stappen gezet kunnen worden in de samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van het delen van accommodaties. De huidige voetbalcomplexen bieden mogelijkheden om op termijn de voetbalverenigingen samen te voegen. Dit kan zowel op de Oosthoek als bij ’t Hoge Bos. Dit betekent dat beide sportparken in stand worden gehouden. Dit vraagt voorlopig ook geen investeringen in clustering van voorzieningen en eventuele grondaankopen. Ook wordt geadviseerd om voorlopig geen grote investeringen te doen in beide sportparken zoals het vernieuwen van de kleedkamers. Het op beide sportparken realiseren van grote investeringen kan toekomstige ontwikkelingen in verdergaande samenwerking in de weg staan.

Herontwikkeling locatie de Marke

Bij een clustering van de sporthal op de Oosthoek zal de bestaande sporthal de Marke worden gesloopt. Deze locatie komt dan in beeld voor herontwikkeling. Gelet op de ligging in het dorp ligt woningbouw het meest voor de hand. Vanuit het woningbouwprogramma is de locatie de Marke op termijn een interessante locatie. Hierbij geldt wel het voorbehoud of woningbouw mogelijk is gelet op de geluidsnormen van de tennisvereniging. Mits de tennisvereniging op deze locatie blijft gehuisvest. Het totale gebouw van sporthal De Marke is 1.859 bruto vierkante meter in omvang. Qua sloopkosten wordt uitgegaan van € 75 per vierkante meter. De verwachte sloopkosten bedragen daarmee circa € 140.000 (prijspeil 2023). Bij sloop zal de restwaarde van de sporthal moeten worden afgeboekt. Per 1-1-2023 is de boekwaarde van de Marke beperkt met slechts € 39.981,21. Bij herontwikkeling moeten deze kosten dus verrekend worden met de eventuele opbrengst voor herontwikkeling.

 

6 Vervolgstappen

 

Als voorkeur voor een toekomstige clustering van de sporthal in Hollandscheveld blijkt de locatie aan de Oosthoek het beste te passen. De toekomstige huisvesting voor de tennis en voetbalverenigingen ligt nu open en kan gefaseerd gerealiseerd worden. Alvorens over te kunnen gaan tot realisatie van de eerste fase dienen nog een aantal vervolgonderzoeken en vervolgstappen gezet te worden. Hieruit moet uiteindelijk ook blijken of een inpassing aan de Oosthoek inhoudelijke en financieel haalbaar is.

Schetsontwerp sporthal + inpassingplan sportvoorzieningen de Oosthoek

Een groot voordeel van de locatie aan de Oosthoek is dat hier al bestaande voorzieningen aanwezig zijn en het accommodatieplan gefaseerd gerealiseerd kan worden. Echter, dit betekent ook dat er ruimtelijk goed moet worden gekeken hoe de functies het beste ingepast kunnen worden en er ruimte blijft bestaan voor toekomstige ontwikkelingen. Aangezien korfbalaccommodaties volgens de KNKV voor 2026 over moeten stappen naar kunstgras is dit het moment voor HHV om dit realiseren. Volgens de huidige behoeftebepaling heeft HHV behoefte aan 1 groter kunstgrasveld van 48 x 44. Echter, gelet op de groei van de vereniging moet er ruimte worden gehouden met een eventuele toekomstige groei in extra veldcapaciteit.

De sporthal en kleedkamers van HHV spelen een cruciale rol. De kleedkamers van HHV, op termijn kantine van HHV en sporthal kunnen gecombineerd worden tot één voorziening. De kleedkamers van HHV zijn volledig afgeschreven en dienen in 2024 nieuw gebouwd te worden. Dit betekent dat er een schetsontwerp gemaakt moet worden voor de sporthal en inpassing op de locatie waarbij de kleedkamers voor HHV zijn ingepast. Op basis van dit schetsontwerp moet bepaald worden waar op de Oosthoek de sporthal het beste kan worden ingepast. Bereikbaarheid, parkeerplaatsen en de bestaande korfbalvelden zijn omgevingsfactoren die van invloed zijn op de locatiekeuze. Ook moet er rekening worden gehouden met eventuele belemmeringen en kabels en leidingen. Tevens moet helder worden welke wijzigingen in het bestemmingsplan (omgevingsplan) vereist zijn en welke procedure hiervoor moet worden doorlopen. Op voorhand is duidelijk dat een sporthal niet binnen de huidige bestemming op de Oosthoek gerealiseerd kan worden. Een vervolgopdracht is nodig voor het maken van een schetsontwerp van de sporthal en het uitwerken van een inpassingsplan op de Oosthoek. Op basis hiervan moet ook een indicatie ontstaan van de kosten en de mogelijkheden voor fasering.

Tijdens het opstellen van de visie is gebleken dat de sportverenigingen in Hollandscheveld goed in staat zijn om diverse werkzaamheden zelf uit te voeren. Hierdoor is van het beschikbare budget € 30.000 van het aangenomen amendement nog volledig beschikbaar. Van de hierboven beschreven vervolgstappen kan dit budget ingezet worden. Dit is ook noodzakelijk omdat gelet op de investeringen in kleedkamers voor HHV in 2024 het van belang is dat er zo spoedig mogelijk met het schetsontwerp voor het inpassingsplan wordt gestart.

Locatiepaspoort sporthal de Marke

Door de verhuizing naar de Oosthoek zal sporthal de Marke komen te vervallen. Dit betekent dat er een concrete invulling voor deze locatie moet worden uitgewerkt. Gelet op de locatie in de bestaande woonomgeving ligt woningbouw het meest voor de hand. Echter, belemmeringen zijn nog niet in beeld gebracht en er moet rekening worden gehouden met de aanwezigheid en bereikbaarheid van het tennispark. Op basis van een locatiepaspoort wordt een herontwikkeling concreter uitgewerkt en ontstaat er een beeld van de ruimtelijke/stedenbouwkundige opzet en de financiele consequenties.

Bereikbaarheid bewegingsonderwijs

De sporthal wordt dagelijks gebruikt voor het bewegingsonderwijs van de Oostenbrink en het Mozaiek. Wekelijks maken de scholen circa 20 klokuren gebruik van de sporthal. Het hoofdgebruik ligt hier grotendeels bij het Mozaïek (3/4e deel). Het Mozaïek ligt op loopafstand van de Oosthoek. De Oostenbrink ligt verder weg. De afstand tot de Oosthoek vanuit de Oostenbrink is meer dan 1 km hemelsbreed en qua loopafstand circa 15/20 minuten. Op basis van de verordening voor onderwijsvoorzieningen en de klokuren van de Oostenbrink is deze afstand toegestaan. Echter, het streven is om sportvoorzieningen dicht bij het onderwijs te huisvesten om de loopafstand te beperken en daarmee ook het verlies van onderwijstijd te voorkomen.

Het Mozaiek heeft een relatief nieuw schoolgebouw. In het nieuwe huisvestingsplan voor onderwijs is aangegeven dat er geen noodzaak is voor maatregelen bij het Mozaiek. De Oostenbrink staat in het huisvestingsplan vrij hoog geprioriteerd voor vernieuwing. In het huisvestingsplan onderwijs is geadviseerd om een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar de herhuisvestingsmogelijkheden van de Oostenbrink op het moment dat deze aan de beurt is. Als de sporthal definitief wordt verplaatst naar de Oosthoek dan ligt een clustering (na)bij het Mozaiek (/in deze nieuwbouwwijk) voor de hand. De vraag is alleen of dit haalbaar is. Inhoudelijk biedt het voordelen voor een kindcentrum in Hollandscheveld en de sportaccommodaties op loopafstand.

Bijlage  

  • 1.

    Amendement sportaccommodatievisie Hollandscheveld (10 november 2023)


1

De judovereniging is aangehaakt bij de werkgroep maar vanwege capaciteitstekort niet altijd aanwezig. De judovereniging ondersteunt het initiatief voor een nieuwe en grotere sporthal.