Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Eemsdelta

BELEIDSREGELS REGELING OPVANG ONTHEEMDEN OEKRAINE GEMEENTE EEMSDELTA

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieEemsdelta
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBELEIDSREGELS REGELING OPVANG ONTHEEMDEN OEKRAINE GEMEENTE EEMSDELTA
Citeertitel
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw
Eigen onderwerpBELEIDSREGELS REGELING OPVANG ONTHEEMDEN OEKRAINE GEMEENTE EEMSDELTA

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-07-202301-02-2023BELEIDSREGELS REGELING OPVANG ONTHEEMDEN OEKRAINE GEMEENTE EEMSDELTA

04-07-2023

gmb-2023-428348

Tekst van de regeling

Intitulé

BELEIDSREGELS REGELING OPVANG ONTHEEMDEN OEKRAINE GEMEENTE EEMSDELTA

De burgemeester van de gemeente Eemsdelta;

Overwegende dat het wenselijk is om voor de uitvoering van de Wet verplaatsing bevolking, Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne en de Regeling opvang ontheemden Oekraïne, de wettelijke regels nader in te vullen en vorm te geven;

Gelet op de Wet verplaatsing bevolking (Wvb);

Gelet op de Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne (Tw Oek);

Gelet op Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO);

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

 

Besluit vast te stellen:

De Beleidsregels regeling opvang ontheemden Oekraïne gemeente Eemsdelta

Toelichting

 

 

BELEIDSREGELS REGELING OPVANG ONTHEEMDEN OEKRAINE GEMEENTE EEMSDELTA

Deze beleidsregels bevatten nadere regels over de wettelijke taak van de burgemeester om een verstrekking uit te reiken aan ontheemden.

 

Inhoud van de regeling

Er is een eenduidig en uniform verstrekkingenpakket opgesteld in Regeling opvang ontheemden Oekraine (RooO), waaruit blijkt waarop deze personen recht hebben, ongeacht of zij in de Gemeentelijke Opvang Oekraïners (GOO) of de Particuliere Opvang Oekraïners (POO) verblijven.

De verstrekkingen

De inschrijving in de BRP biedt een verificatie dat de ontheemde ook zijn verblijf in de gemeente heeft en een datum van het begin van zijn verblijf. Ingevolge de Regeling (RooO) wordt gesteld, dat de ontheemde die zelf in zijn huisvesting kan voorzien (een zelfstandig gehuurde woning of zelfstandig gekochte woning) geen behoefte heeft aan een financiële ondersteuning.

Een ontheemde die ook de Nederlandse nationaliteit bezit kan niet als vluchteling worden aangemerkt. Hij verblijft immers in zijn eigen land. Analoog aan diverse inkomensregelingen (zoals de Participatiewet) geldt ook hier dat bij verblijf in detentie geen recht op financiële toelagen bestaat.

De aanvraag voor een financiële toelage (leefgeld) kan worden gedaan door één meerderjarig gezinslid namens zijn gehele gezin. Via een aanvraag krijgt de gemeente informatie die nodig is om het recht op en de hoogte van het leefgeld te bepalen. Als gevolg van de aanvraag zal de afhandeling van het leefgeld onder het regime van de Awb komen. Daarom zal de belanghebbende een beschikking krijgen, en alle rechten en plichten die uit de Awb voortvloeien (o.a. mogelijkheid tot bezwaar). Een aanvraag en de beschikking zijn ook in lijn met de inlichtingenplicht voor Oekraïners.

De juridische grondslag voor verstrekkingen aan ontheemden uit Oekraïne is te vinden in artikel 6 eerste lid van de RooO. Ontheemden in de POO ontvangen een wooncomponent boven op de toelage voor voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Met dit bedrag wordt de ontheemde in staat gesteld om bijvoorbeeld kosten voor het openbaar vervoer te betalen, voor activiteiten buitenshuis (zoals familie/vriendenbezoek, het doen van sport etc.), maar ook om (vrijwillig) bij te dragen in het particuliere huishouden. Over dit laatste kunnen de ontheemde en het gastgezin gezamenlijk afspraken maken.

De hoogte van het leefgeld wordt bepaald conform artikel 10 van de RooO in een gemeentelijke opvang of artikel 12 van de RooO in een particuliere opvang. RooO bepaalt dat de hoogte van het leefgeld wordt berekend op basis van de samenstelling van het gezin.

De financiële toelage (leefgeld) wordt beëindigd voor het gehele gezin indien ten minste één van de meerderjarige gezinsleden inkomsten uit arbeid of uitkering verkrijgt.

Indien een minderjarig kind inkomsten uit arbeid ontvangt wordt enkel het leefgeld voor dit kind beëindigd. De hoogte van het leefgeld voor dit gezin wordt berekend naar de gezinsgrootte zonder dit kind.

De gemeente kan een financiële toelage (leefgeld) verstrekken aan ontheemden die zich nog niet hebben kunnen inschrijven in de BRP. Bijvoorbeeld in het geval dat zij recentelijk zijn gearriveerd in Nederland of omdat zij nog documenten moeten verkrijgen van de ambassade alvorens BRP inschrijving mogelijk is. Indien het nog niet kunnen inschrijven in de BRP niet te wijten is aan de ontheemde, dan gaat de gemeente hier coulant mee. De locatiemanager kan waar nodig een voorschot verstrekken. De verstrekking wordt per direct doorgegeven aan het team inkomen door een email te sturen naar oekraineinkomen@eemsdelta.nl.

Het leefgeld wordt beëindigd indien het gezin langer dan 28 dagen niet in de opvangvoorziening is verschenen. Deze termijn gaat in vanaf de dag van constatering dat iemand afwezig is. Indien één of enkele personen van het gezin vertrekken of langer dan 28 dagen niet in de opvangvoorziening zijn verschenen wordt de hoogte van het leefgeld aangepast naar de situatie van het gezin dat nog wel op het woonadres verblijft. De beëindiging gaat in vanaf de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin van één of meer van de bovengenoemde omstandigheden is gebleken.

Het is niet altijd of vanzelfsprekend duidelijk vanaf welke datum een belanghebbende of het gezin voor het laatst op de opvangvoorziening aanwezig was. Daarom kan het zijn, dat b.v. een locatiemanager/gezinsbegeleider/ beheerder pas na enkele dagen merkt dat hij/zij het gezin al een tijdje niet meer heeft gezien. Mogelijk weet hij/zij niet met zekerheid op welke datum hij het gezin voor het laatst heeft gezien. En dan nog, als hij/zij het weet, dan wil dat niet zeggen dat dat ook de laatste dag van aanwezigheid is. Daarom wordt gesteld, dat de termijn van 28 dagen aanvangt vanaf de dag van constatering van afwezigheid.

In schrijnende situaties wordt door de gemeente maatwerk toegepast. Een voorbeeld is antikraak wonen. Antikrakers hebben in Nederland veel minder rechten dan reguliere huurders. Er is geen sprake van een huurcontract en er kan daar geen huursubsidie of huurtoeslag voor worden aangevraagd. Bij besluit over het verstrekken van financiële toelage (leefgeld) wordt advies gevraagd aan de locatiemanager of diens vervanger in GOO of POO.

Een ontheemde kan onder strenge voorwaarden, als ondernemer bij de Kvk worden ingeschreven. Om uitbuiting te voorkomen is een tewerkstellingsvergunning voor ondernemers verplicht. Een opdrachtgever of klant moet deze vergunning aanvragen bij het UWV. De voorwaarden om een tewerkstellingsvergunning te krijgen zijn streng. Zo moeten opdrachtgevers aantonen dat ze geen geschikte kandidaten binnen de EER hebben kunnen vinden om het werk te doen. Voor sommige sectoren geeft het UWV sowieso geen tewerkstellingsvergunning af. Denk aan de bouw, horeca, landbouw of persoonlijke dienstverlening. Oekraïense ondernemers hoeven bij hun inschrijving bij KVK de tewerkstellingsvergunning niet te laten zien. Ze hebben deze wel nodig om na inschrijving ook echt aan de slag te kunnen. Indien de inkomsten uit arbeid lager zijn dan de hoogte van financiële toelage (leefgeld) dat aan het gezin zou worden uitgekeerd, vult de gemeente het inkomen aan tot de hoogte van de financiële toelage (leefgeld). Hiermee komt een gezin altijd minimaal uit op het bedrag dat gelijk is aan de financiële toelage (leefgeld) dat aan dit gezin zou worden uitgekeerd.

Vrijwilligerswerk

Als een ontheemde in de gemeentelijke opvang vrijwilligerswerk doet, dan kiest de gemeente ervoor om een vergoeding te verstrekken. De vergoeding die maximaal verstrekt kan worden is € 14,- per week. De vergoeding wordt uitgekeerd voor elke week waarin er ook daadwerkelijk vrijwilligerswerk is verricht. Ook als er geen recht is op leefgeld, kan een ontheemd persoon in de gemeentelijke opvang een vrijwilligersvergoeding krijgen. Er geldt geen wettelijk urencriterium voor deze vergoeding.

Het vrijwilligerswerk moet werk zijn dat wordt verricht “in en rondom de gemeentelijke opvangvoorziening” (art. 11a van de Regeling). Het kan ook gaan om werkzaamheden die worden verricht op bijvoorbeeld de ontmoetingsruimtes. Het moet in ieder geval gaan om een locatie die is bedoeld voor Oekraïners. Ook het werk of de activiteit zelf moet exclusief zijn gericht op of bedoeld zijn voor Oekraïners.

Tenslotte kunnen alleen Oekraïense vluchtelingen die in het kader van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming hier verblijven in aanmerking komen voor de vergoeding. De Oekraïners die hier al woonden (geen belanghebbende zijn in de zin van deze beleidsregels) en Nederlandse vrijwilligers kunnen geen vergoeding krijgen. De bevoegdheden inzake het vrijwilligerswerk worden neergelegd bij de locatiemanager van de opvanglocaties. In het algemeen gaat het om werkzaamheden die de belanghebbenden niet reeds geacht worden te doen, maar die wel moeten worden gedaan en waar de gemeente anders kosten voor zou moeten maken.

Er kunnen ook werkzaamheden of activiteiten zijn die niet direct noodzakelijk zijn, maar die wel een positieve invloed hebben op het welzijn van de Oekraïners en de leefkwaliteit in de GOO. Nadrukkelijk is op te merken, dat het niet alleen om werkzaamheden hoeft te gaan, maar dat het ook om het verzorgen van activiteiten kan gaan. Bijvoorbeeld voor ontspanning, verbinding of saamhorigheid.

Ter bevordering van integratie, ontmoeting en vergroten van participatie kunnen activiteiten voor en door de ontheemden en de bewoners worden georganiseerd. Voor deze activiteiten wordt per locatie een bedrag gereserveerd. Voor de locatie in Bierum wordt per jaar een bedrag van € 2.000,00 en voor de locatie in Wagenborgen een bedrag van € 1.000,00 gereserveerd. Dit bedrag wordt door de ontheemden ingezet voor bv. excursies, aanschaf van spelmateriaal, participatieactiviteiten of andere uitgaven. De ontheemden beslissen samen waarvoor dit budget zal worden ingezet. De locatiemanager zorgt voor de bestelling/inkoop waarvoor een factuur komt die met de volgende routingnummer R201232 via de email wordt doorgestuurd naar de afdeling financiën.

Buitengewone kosten

In uitzonderlijke (nood)situaties kan een ontheemde een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen voor buitengewone noodzakelijke kosten. Dit kan alleen als er geen vergoeding kan worden verkregen via een andere regeling en als de kosten in redelijkheid niet door de ontheemde kunnen worden betaald.

In de RooO, artikel 6 lid 1 onder e is een bepaling opgenomen over buitengewone kosten die vanwege hun aard of hoogte in redelijkheid niet geacht worden door de ontheemde zelf te worden betaald. Hieronder vallen de volgende kosten:

  • a.

    kosten voor reiskosten voor een verblijfsrechtelijke procedure, medische redenen (tenzij de zorgverzekeraar deze kosten vergoedt) en schoolvervoer van leerplichtige minderjarigen (leerlingen vervoer);

  • b.

    reiskosten naar de ambassade;

  • c.

    kosten voor het aanvragen van een uittreksel vanuit de BRP.

De vergoeding van de reiskosten wordt vastgesteld overeenkomstig de regeling reiskosten voor de medewerkers in dienst bij de gemeente Eemsdelta.

Deze lijst is echter niet-limitatief. Buitengewone kosten komen slechts voor vergoeding in aanmerking indien vooraf toestemming is verleend door de burgemeester. Uitzondering hierop zijn kosten die voortvloeien uit noodsituaties. Buitengewone kosten zijn incidenteel, behalve kosten die voortvloeien uit een op voorschrift van een arts te volgen dieet. Aanspraak op een vergoeding kan slechts gemaakt worden wanneer de kosten noodzakelijk zijn en hier niet op een andere wijze in kan worden voorzien.

In bijzondere omstandigheden wordt maatwerk toegepast. Bij besluit over de vergoeding wordt altijd advies gevraagd aan de locatiemanager of diens vervanger in GOO of POO.

Voor de berekening van het recht op vergoeding wordt aansluiting gezocht bij de beleidsregels Participatiewet waarin de inkomenstoets en draagkrachtvaststelling . voor de Nederlanders of daarmee gelijkgestelden is geregeld.

Inlichtingen

Vanaf het moment dat de ontheemde de financiële toelage (leefgeld) aanvraagt ontstaat de inlichtingenplicht. Een ontheemde verstrekt aan de gemeente binnen 10 dagen de inlichtingen die van invloed kunnen zijn op het recht en op de hoogte van de financiële toelage (leefgeld).

De gemeente voorziet de ontheemde, binnen een periode van vijftien dagen, van informatie over de geldende rechten en plichten in een voor de ontheemde begrijpelijke taal.

Intrekken, beperken en terugvorderen van de financiële toelage (leefgeld)

Wanneer een ontheemde gedurende de maand verhuist binnen dezelfde gemeente (naar de POO) of naar de GOO/POO in een andere gemeente dan behoudt de ontheemde de reeds ontvangen toelage voor de maand waarin hij verhuist, en ontvangt hij na de verhuizing de van toepassing zijnde toelage op de eerste van de daaropvolgende maand. Het eventuele verschil in de hoogte van de toelage wordt niet verrekend, teneinde de uitvoering van deze regeling uitvoerbaar te houden. Wanneer de ontheemde gedurende de maand de GOO definitief verlaat vindt geen intrekking, beperking of terugvordering plaats van de door de ontheemde (te veel) ontvangen toelage.

Zodra de ontheemde inkomsten uit arbeid heeft en dit bij de burgemeester bekend is geworden, stopt de burgemeester de verstrekkingen vanaf de eerste dag van de daaropvolgende maand.

Zodra een ontheemde zelfstandig in zijn onderdak (door hem zelf gehuurde of gekochte huis) en levensbehoeften kan voorzien en dit bij burgemeester bekend is geworden, stopt de burgemeester de verstrekkingen vanaf de eerste dag van de daaropvolgend maand.

Indien de ontheemde de opvang verlaat zonder de gemeente hiervan in kennis te stellen, kan de gemeente de verstrekking eenzijdig beëindigen. Het beëindigen van de financiële toelage (leefgeld) geschiedt met ingang van de eerste van de volgende kalendermaand.

In deze beleidsregels is vastgelegd dat de verstrekkingen vanaf 1 februari 2023 wordt teruggevorderd wanneer deze ten onrechte of tot een te hoog bedrag zijn verstrekt aan de ontheemde. Daarnaast gaat de burgemeester over tot terugvordering van de verstrekkingen die zijn uitgekeerd in de periode waarin de ontheemde eveneens inkomsten heeft ontvangen uit arbeid. Om de verstrekkingen tijdig stop te zetten dient de ontheemde melding te maken bij de burgemeester dat hij (is gestart) met het verdienen van inkomen uit arbeid (zie artikel 7, tweede lid). Als peildatum geldt de eerste dag van de daaropvolgende maand. De burgemeester past die peildatum ook toe bij het terugvorderen van verstrekkingen. Er vindt dus geen verrekening plaats in de maand waarin de ontheemde is gestart met werken, zodat de regeling uitvoerbaar is.

Ondanks het ontbreken van een wettelijke inlichtingenplicht is het in deze beleidsregels vastgelegd dat een ontheemde benodigde inlichtingen moet gaan verstrekken. Een verplichting om inlichtingen te verstrekken vraagt ook om een termijn waarbinnen dit dient te gebeuren. De termijn van 10 dagen wordt redelijk geacht, aangezien de benodigde informatie voor de beoordeling tamelijk beperkt is en er geen – lastig te verkrijgen – documenten worden gevraagd.

De terugvordering vindt plaats als de verstrekking ten onrechte of tot een te hoog bedrag is verstrekt aan de ontheemde. De netto-inkomsten worden verrekend. Er vindt geen verrekening plaats in de maand waarin de ontheemde is gestart met werken.

Deze beleidsregels treden in werking op de dag na de bekendmaking en hebben een terugwerkende kracht tot 1 februari 2023. Dit met uitzondering van artikel 7, onderdeel IV, (Verrekenen en terugvorderen) die in werking treedt met ingang van 1 juni 2023.

De werkwijze terugvordering ziet er als volgt uit:

  • a.

    de gemeente stuurt eerst een brief naar de ontheemde waarin wordt gevraagd om het te veel ontvangen bedrag in 1 keer binnen 6 weken terug te storten op de rekening van de gemeente. Kan de betrokkene het hele bedrag niet in 1 keer terugbetalen, dan kan het bedrag in delen worden terugbetaald.

  • b.

    in het geval dat de ontheemde niet betaalt en niet op de brief reageert dan volgt een herhaalde oproep voor de terugbetaling.

  • c.

    indien geen reactie op de tweede brief wordt ontvangen volgt de laatste brief waarin wordt aangegeven dat de vordering alsnog ingelost gaat worden wanneer betrokkene opnieuw financiële toelage (leefgeld) zou aanvragen. De gemeente trekt het geld dat de ontheemde te veel heeft gekregen af van het leefgeld.

Er zijn dan de volgende mogelijkheden:

  • 1.

    Gemeente trekt het hele bedrag af van het leefgeld. Dit kan betekenen dat de ontheemde een tijd geen leefgeld ontvangt.

  • 2.

    Indien de ontheemde aangeeft dat wegens specifieke individuele omstandigheden door het inhouden van het hele bedrag een schrijnende situatie zal ontstaan dan kan de gemeente maatwerk toepassen. Te veel ontvangen bedraag wordt dan in delen ingehouden . Over de hoogte van het maandbedrag worden met de ontheemde afspraken gemaakt.

 

 

 

I Algemeen Artikel 1 Definities

Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet, de Algemene wet bestuursrecht (Awb), op de Wet verplaatsing bevolking (Wvb) en de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO). In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    burgemeester: de burgemeester van de gemeente Eemsdelta;

 

  • b.

    BRP: basisregistratie personen;

  • c.

    ontheemden uit Oekraïne: de vreemdeling die tijdelijke bescherming geniet als bedoeld in artikel 1 van de Vreemdelingenwet 2000, omdat hij onder de reikwijdte valt van het Uitvoeringsbesluit van 4 maart 2022 van de richtlijn 2001/55/EG of een verlenging daarvan. Dit betreft voor Nederland personen die:

    • de Oekraïense nationaliteit hebben en die Oekraïne zijn ontvlucht;

    • de Oekraïense nationaliteit hebben en die kunnen aantonen dat zij in de periode vóór 27 november 2021 feitelijk al in Nederland verbleven; of

    • beschikken over een op 23 februari 2022 geldige Oekraïense permanente verblijfsvergunning en ten aanzien van wie:

    • aannemelijk is dat zij Oekraïne na 26 november 2021 hebben verlaten; en

    • niet is gebleken dat zij na 23 februari 2022 naar het land van herkomst zijn teruggekeerd.

    • familieleden van de hiervoor genoemde personen: echtgeno(o)t(e) en/of minderjarig kind.

  • d.

    gezinsleden: In artikel 1, aanhef en sub g van de RooO is het begrip van gezinsleden beschreven. Naast deze definitie wordt een stel zonder kinderen (of met kinderen) die niet gehuwd is maar een langdurige relatie heeft en woont op een kamer aangemerkt als een gezin.

  • e.

    gemeentelijke opvangvoorziening (GOO): door of vanwege de burgemeester aangeboden of beschikbaar gestelde opvangvoorziening voor ontheemden;

  • f.

    particuliere opvangvoorziening (POO): opvangvoorziening voor ontheemden, anders dan:

    • een gemeentelijke opvangvoorziening; of

    • een woning van de ontheemde of van een gezinslid van de ontheemde

  • g.

    verstrekking: een maandelijkse financiële toelage ten behoeve van voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven, tenzij de ontheemde inkomsten uit arbeid heeft.

  • h.

    loondervingsuitkering: een uitkering krachtens de verplichte verzekering op grond van de Werkloosheidswet, de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen, alsmede een uitkering of inkomensvoorziening op grond van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, op grond van hoofdstuk 3, afdeling 2, paragraaf 1, van de Wet arbeid en zorg aan de werknemer of de gelijkgestelde, bedoeld in artikel 3:6, eerste lid, van die wet, de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening militairen en de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen.

 

II Verstrekkingen Artikel 2 Financiële toelage (leefgeld)

  • 1.

    De gemeente verstrekt op aanvraag van de ontheemde een financiële toelage (leefgeld). De aanvraag geschiedt via het daartoe bestemde formulier. De ontheemde ontvangt het aanvraagformulier leefgeld binnen 24 uur (op werkdagen) nadat hij zich heeft gemeld bij de gemeente. De ontheemde meldt zich door een email te sturen naar oekraineinkomen@eemsdelta.nl.

  • 2.

    De financiële toelage (leefgeld) wordt maandelijks uitgekeerd. Ontheemden ontvangen de verstrekking in de vorm van een financiële toelage (leefgeld) op een op hun naam geopende bankrekening of op een bankrekening bij de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen (verder: VKB). De hoogte van de financiële toelage (leefgeld) is gelijk aan de bedragen die volgen uit de Regeling opvang ontheemden Oekraine (RooO).

  • 3.

    Een recht op financiële toelage (leefgeld) bestaat jegens de ontheemde, die:

    • a.

      in de gemeente is ingeschreven in de BRP; en

    • b.

      verblijft in een gemeentelijke opvang voorziening (GOO) of in een particuliere opvang voorziening (POO).

  • 4.

    Geen recht op een financiële toelage (leefgeld) bestaat jegens de ontheemde, die:

    • a.

      verblijft in een door hemzelf gehuurde of gekochte woning;

    • b.

      die tevens de Nederlandse nationaliteit bezit;

    • c.

      van wie rechtens de vrijheid is ontnomen;

    • d.

      aan wie de tijdelijke bescherming wordt geweigerd vanwege het bepaalde in artikel 28 van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming;

    • e.

      gehuwd is met iemand met de Nederlandse nationaliteit.

  • 5.

    De gemeente kan leefgeld verstrekken aan ontheemden die zich nog niet hebben kunnen inschrijven in de BRP. Bijvoorbeeld in het geval dat zij recentelijk zijn gearriveerd in Nederland of omdat zij nog documenten moeten verkrijgen van de ambassade alvorens BRP inschrijving mogelijk is. Indien het nog niet kunnen inschrijven in de BRP niet te wijten is aan de ontheemde, dan gaat de gemeente hier coulant mee om. De locatiemanager kan waar nodig een voorschot verstrekken. De verstrekking wordt per direct doorgegeven aan het team inkomen door een email te sturen naar oekraineinkomen@eemsdelta.nl.

  • 6.

    Indien de inkomsten uit arbeid, loondervingsuitkering en of toeslagen, bij elkaar opgeteld, lager zijn dan de hoogte van financiële toelage (leefgeld) dat aan het gezin zou worden uitgekeerd, vult de gemeente het inkomen aan tot de hoogte van het financiële toelage (leefgeld). Hiermee komt een gezin altijd minimaal uit op het bedrag dat gelijk is aan de financiële toelage (leefgeld) dat aan dit gezin zou worden uitgekeerd.

  • 7.

    Na verlies van werk ontstaat opnieuw recht op de financiële toelage (leefgeld) Dit vanaf de eerste van de opvolgende maand. De ontheemde krijgt geen leefgeld vanaf de dag dat zij geen inkomsten meer uit arbeid heeft.

  • 8.

    Indien een ontheemde binnen 6 maanden nadat de financiële toelage (leefgeld) is gestopt opnieuw een beroep doet op de financiële toelage, omdat de inkomsten uit werk zijn weggevallen of lager is geworden, dan kan worden volstaan met een verkorte aanvraagprocedure. De ontheemde meldt zich door een email te sturen naar oekraineinkomen@eemsdelta.nl.

  • 9.

    Indien de ontheemde die langer dan 28 dagen zonder toestemming afwezig is geweest opnieuw financiële toelage (leefgeld) wil ontvangen, dan moet hij zich melden door een email te sturen naar oekraineinkomen@eemsdelta.nl. De verkorte aanvraagprocedure geldt in de situatie wanneer deze ontheemde binnen dertig dagen nadat de financiële toelage (leefgeld) is gestopt opnieuw een beroep doet op de financiële toelage (leefgeld).

  • 10.

    In schrijnende situatie wordt maatwerk toegepast. Bij besluit over het verstrekken van financiële toelage (leefgeld) wordt advies gevraagd aan de locatiemanager of diens vervanger in GOO of POO.

  • 11.

    De ontheemde die ten minste 5 weken onafgebroken verblijf heeft in een zorginstelling krijgt een vergoeding voor kleding en persoonlijke uitgaven als bepaald in artikel 10 lid 7 van de RooO. Deze vergoeding gaat in vanaf de eerste dag van de tweede maand van opname.

Artikel 3 Vrijwilligersvergoeding

  • 1.

    Indien een ontheemde een vrijwilligersvergoeding ontvangt van een organisatie, bedrijf of particulier dan geldt dit niet als inkomen uit arbeid.

  • 2.

    Een ontheemde kan door de locatiemanager nader aan te wijzen werkzaamheden verrichten in en rondom de gemeentelijke opvangvoorziening, voor de uitvoering waarvan een vergoeding kan worden gegeven.

  • 3.

    De locatiemanager zorgt voor een evenredige verdeling van het aanbod van werkzaamheden als bedoeld in het tweede lid, over de in de opvangvoorziening verblijvende ontheemden die daarvoor in aanmerking wensen te komen.

  • 4.

    De vergoeding die een ontheemde ontvangt voor het verrichten van werkzaamheden als bedoeld in het tweede lid, bedraagt niet meer dan € 14,– per week.

  • 5.

    De locatiemanager beoordeelt of de ontheemde in aanmerking komt voor de vrijwilligersvergoeding. De werkzaamheden of activiteiten bedoeld in het tweede lid dienen exclusief te zijn gericht op of ten behoeve te zijn van ontheemden.

  • 6.

    Declaratie voor vrijwilligersvergoeding wordt ingediend door de locatiemanager. Hij levert een lijst aan met de namen en bankrekeningnummers van de ontheemden die als vrijwilliger werken in en rondom gemeentelijke opvang. Dit overzicht wordt met de volgende routenummer R201232 doorgestuurd naar afdeling financiën van de gemeente. Factuuradres is: Gemeente Eemsdelta Postbus 15, 9900 AA Appingedam en emailadres is: facturen@eemsdelta.nl.

  • 7.

    Voor de locatie in Bierum wordt per jaar een bedrag van € 2.000,00 en voor de locatie in Wagenborgen een bedrag van € 1.000,00 gereserveerd. Dit bedrag wordt door de ontheemden ingezet voor bv. excursies, aanschaf van spelmateriaal, participatieactiviteiten of andere uitgaven. De ontheemden beslissen samen waarvoor dit budget zal worden ingezet. De locatiemanager zorgt voor de bestelling/inkoop waarvoor een factuur komt die met de volgende routingnummer R201232 via de email wordt doorgestuurd naar de afdeling financiën van de gemeente. Factuuradres is: Gemeente Eemsdelta Postbus 15, 9900 AA Appingedam en emailadres is: facturen@eemsdelta.nl.

Artikel 4 Buitengewone kosten

  • 1.

    De burgemeester vergoedt buitengewone kosten die vanwege hun aard of hoogte in redelijkheid niet geacht worden door de ontheemde zelf te worden betaald.

  • 2.

    De vergoeding voor buitengewone kosten wordt op dezelfde manier verstrekt als de financiële toelage (leefgeld).

  • 3.

    Om in aanmerking te komen voor vergoeding van buitengewone kosten gelden een aantal voorwaarden:

    • a.

      ontheemde uit Oekraïne staat ingeschreven bij de gemeente Eemsdelta;

    • b.

      ontheemde uit Oekraïne woont in een gastgezin of een gemeentelijke opvanglocatie;

    • c.

      ontheemde uit Oekraïne kan de kosten niet zelf betalen en de kosten worden niet op een andere manier vergoedt;

    • d.

      de kosten zijn echt noodzakelijk. Dat betekent dat de kosten moeten worden gemaakt en het niet op een andere manier kan worden opgelost;

    • e.

      De gemeente vergoedt op aanvraag van de ontheemde buitengewone kosten. De aanvraag geschiedt via het daartoe bestemde formulier. De ontheemde ontvangt het formulier buitengewone kosten binnen 24 uur na het versturen van de email naar oekraineinkomen@eemsdelta.nl.

  • 4.

    De volgende kosten worden in elk geval als buitengewoon aangemerkt:

    • a.

      reiskosten voor een verblijfsrechtelijke procedure;

    • b.

      reiskosten naar ambassade;

    • c.

      kosten om acute persoonlijke medische redenen (tenzij de zorgverzekeraar deze kosten bij het CAK kan declareren op grond van de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden (SOV) of de kosten gedekt worden door de zorgverzekering van betrokkene);

    • d.

      kosten voor het aanvragen van een uittreksel vanuit de BRP;

    • e.

      de vergoeding voor reiskosten als bedoeld in dit lid wordt vastgesteld overeenkomstig de regeling reiskosten voor medewerkers in dienst bij de gemeente Eemsdelta.

  • 5.

    Kosten die samenhangen met een door de ontheemde gepleegde onrechtmatige daad, gepleegd misdrijf of begane overtreding zijn in ieder geval geen buitengewone kosten, als bedoeld in dit artikel.

  • 6.

    De vergoeding voor buitengewone kosten kan met terugwerkende kracht worden verleend. Dat moet wel worden aangevraagd binnen 6 maanden na de datum waarop de kosten daadwerkelijk zijn gemaakt. In principe moet een bewijsstuk van de gemaakte kosten worden overlegd.

  • 7.

    In bijzondere omstandigheden wordt maatwerk toegepast. Bij besluit over vergoeding van de te maken kosten wordt advies gevraagd aan de locatiemanager of diens vervanger in GOO of POO.

III Inlichtingenplicht Artikel 5 Inlichtingenplicht

  • 1.

    Vanaf het moment dat de ontheemde de financiële toelage aanvraagt, ontstaat een inlichtingenplicht.

  • 2.

    De ontheemde verstrekt binnen een termijn van 10 dagen aan de gemeente de inlichtingen die van invloed (kunnen) zijn op het recht en op de hoogte van de financiële toelage (leefgeld). De ontheemde verstrekt de volgende inlichtingen: informatie over de aanvaarding of wijzigingen van betaald werk, het verkrijgen van een uitkering, verhuizing binnen de gemeente, vertrek uit de gemeente, tijdelijk verblijf buiten de gemeente en wijzigingen in zijn gezinssituatie. Deze wijzigingen dienen te worden gemeld door een email te sturen naar oekraineinkomen@eemsdelta.nl.

  • 3.

    De ontheemde ontvangt informatie over de rechten en plichten in een voor hem begrijpelijke taal.

 

IV Intrekken, beperken en terugvorderen van de financiële toelage (leefgeld) Artikel 6 Beperken en beëindigen

  •  

  • 1.

    De gemeente trekt de financiële toelage (leefgeld) in, in zijn geheel voor alle gezinsleden indien de inkomsten uit arbeid of loondervingsuitkeringen of toeslagen, bij elkaar opgeteld, hoger of gelijk zijn dan de hoogte van het leefgeld dat aan het gezin zou worden uitgekeerd. Voor het stopzetten van de financiële toelage (leefgeld) geldt als peildatum de eerste dag van de daaropvolgende maand.

  •  

  • 2.

    De financiële toelage (leefgeld) wordt ingetrokken als de ontheemde vertrekt uit de gemeente en/of de opvang of onderdak zonder toestemming van de gemeente langer dan 28 dagen verlaat. Het beëindigen van het leefgeld geschiedt met ingang van de eerste van de volgende kalendermaand, van een verrekening (al dan niet tussen gemeenten) is in beginsel geen sprake.

Artikel 7 Verrekenen en terugvorderen

  •  

  • 1.

    De terugvordering van de financiële toelage (leefgeld) vindt plaats als de verstrekking ten onrechte of tot een te hoog bedrag is verstrekt aan de ontheemde.

  • 2.

    De loonstrook vormt de basis voor de inkomstenverrekening. Binnen 10 dagen na ontvangst van de loonstrook stuurt de ontheemde deze door naar oekraineinkomen@eemsdelta.nl. Het inleveren van de loonstrook is eigen verantwoordelijkheid van de ontheemde. Als er geen loonstrook komt, wordt ervan uitgegaan dat er geen inkomsten zijn.

  • 3.

    De netto-inkomsten worden verrekend. Er vindt geen verrekening plaats in de maand waarin de ontheemde is gestart met werken.

  • 4.

    Indien een ontheemde een pensioen ontvangt uit Oekraine wordt dit niet in mindering gebracht op de financiële toelage (leefgeld).

  • 5.

    Eventuele andere verstrekkingen, uitgereikt door de gemeente blijven voor de hoogte van de financiële toelage (leefgeld) buiten beschouwing.

  • 6.

    De gemeente stuurt eerst een brief naar de ontheemde waarin wordt gevraagd om het te veel ontvangen bedrag in 1 keer binnen 6 weken terug te storten op de rekening van de gemeente. Kan de betrokkene het hele bedrag niet in 1 keer terugbetalen, dan kan het bedrag in delen worden terugbetaald.

  • 7.

    In het geval dat deze persoon niet betaalt en niet op de brief reageert dan volgt een herhaalde oproep voor de terugbetaling.

  • 8.

    Indien geen reactie wordt ontvangen dan volgt de laatste brief waarin wordt aangegeven dat de vordering alsnog ingelost gaat worden wanneer betrokkene opnieuw financiële toelage (leefgeld) zou aanvragen. De gemeente trekt het geld dat de ontheemde te veel heeft gekregen af van het leefgeld.

  • 9.

    De voordering blijft een jaar na de datum van terugvorderingsbesluit in het registratiesysteem zichtbaar. Na het verstrijken van de termijn kan de gemeente de vordering niet meer invorderen.

  • 10.

    In afwijking van het bepaalde in dit artikel vordert de gemeente na ontvangst van een signaal omtrent ten onrechte of tot een te hoog bedrag verstrekte leefgeld niet terug, voor zover dit leefgeld ook zes maanden na ontvangst van dit signaal nog onterecht of tot een te hoog bedrag is verstrekt. Een signaal kan daarbij worden gedefinieerd als relevante informatie over de ontheemde waaruit kan worden afgeleid dat sprake is van een dusdanige fout, dat de gemeente op grond daarvan actie zou moeten ondernemen.

  • 11.

    De gemeente ziet geheel of gedeeltelijk af van terugvordering indien daarvoor dringende redenen aanwezig zijn. Uitgangspunt is dat een dringende reden slechts aanwezig kan zijn indien er uitzonderlijke bijzondere omstandigheden in het individuele geval aanwezig zijn waardoor terugvordering leidt tot onaanvaardbare gevolgen voor de belanghebbende en/of zijn gezin. Nadrukkelijk geldt dat steeds van geval tot geval aan de hand van alle omstandigheden de situatie van de belanghebbende moet worden beoordeeld. De bedoeling van dit lid is dus niet om een algemene of categoriale mogelijkheid te bieden om van terugvordering af te zien. Bij besluit over geheel of gedeeltelijk afzien van de terugvordering in bijzondere situaties wordt advies gevraagd aan de locatiemanager of diens vervanger in GOO of POO.

Artikel 8 Verlofdagen en recht op opvang

  • 1.

    De ontheemde kan de opvang verlaten voor een aaneengesloten periode van 28 dagen of meerdere perioden met een maximum van 28 dagen totaal per jaar.

  • 2.

    De ontheemde dient de locatiemanager vooraf te informeren over zijn datum van vertrek, de duur van het vertrek en de datum van terugkeer.

  • 3.

    Wanneer de termijn van 28 dagen zonder toestemming wordt overschreden, wordt de opvang, leefgeld en overige verstrekkingen uit de ROOO per direct beëindigd. Omdat het leefgeld maandelijks wordt uitgekeerd, betekent dit dat de ontheemde per de eerste van de volgende kalendermaand geen leefgeld meer ontvangt.

  • 4.

    Wanneer onaangekondigd vertrek wordt geconstateerd, dan kan de gemeente het recht op opvang, leefgeld en overige verstrekkingen uit de ROOO per datum van geconstateerd vertrek beëindigen. Omdat het leefgeld maandelijks wordt uitgekeerd, betekent dit dat de ontheemde per de eerste van de volgende kalendermaand geen leefgeld meer ontvangt.

  • 5.

    De locatiemanager is bevoegd om ten alle tijde een bewonings-controle uit te laten voeren en draagt zorg voor een actuele afwezigheidsadministratie. De locatiemanager informeert per direct het team inkomen via een mail naar oekraineinkomen@eemsdelta.nl.

  • 6.

    De persoonlijke eigendommen worden bij ontruiming van de kamer nog gedurende een maand bewaard en kunnen in die periode worden opgehaald.

  • 7.

    In bijzondere omstandigheden kan de ontheemde de burgemeester gemotiveerd verzoeken het recht om opvang in stand te houden na de periode van 28 dagen. Burgemeester beslist na gemotiveerd advies van de locatiemanager of diens vervanger.

Artikel 10. Hardheidsclausule

In gevallen waarin deze beleidsregels niet voorziet, beslist de burgemeester. De burgemeester kan besluiten om tijdelijk af te wijken van deze beleidsregels wanneer specifieke individuele omstandigheden van dien aard zijn, dat een strikte toepassing van de beleidsregels tot een schrijnende situatie leidt of een schrijnende situatie laat voortduren.

Artikel 11. Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze beleidsregels treden in werking op de dag na de bekendmaking en hebben een terugwerkende kracht tot 1 februari 2023. Dit met uitzondering van artikel 7, onderdeel IV, die in werking treedt met ingang van 1 juni 2023.

  • 2.

    Deze beleidsregels worden gewijzigd of ingetrokken indien vaststelling van nieuwe hogere regelgeving dit noodzakelijk maakt.

Artikel 12. Citeerartikel

De beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels Regeling opvang ontheemden Oekraïne Eemsdelta.

 

 

 

Vastgesteld in de vergadering van 4 juli 2023

Ben Visser

Burgemeester