Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Goes

Beleidsregels criteria voor toepassing van terraszeilen Grote Markt Goes

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGoes
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels criteria voor toepassing van terraszeilen Grote Markt Goes
Citeertitel
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
  2. Algemene Plaatselijke Verordening 2018
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

15-09-2023nieuwe regeling

29-08-2023

gmb-2023-395484

Z23.156350 / D23.1054441

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels criteria voor toepassing van terraszeilen Grote Markt Goes

De burgemeester van Goes;

 

overwegende dat:

  • -

    voor de exploitatie van een openbare inrichting (horecabedrijf) vergunning benodigd is ingevolge artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening Goes (APV);

  • -

    dat dit ingevolge artikel 2:28 lid 5 ook geldt voor een bij de inrichting behorend terras;

  • -

    dat onder deze vergunningplicht mede de begrenzing, aankleding en inrichting van het terras valt;

  • -

    dat horecaondernemers aan de Grote Markt in Goes in een bepaald deel van het jaar de behoefte hebben om slechtweervoorzieningen aan te brengen in de vorm van zeilen op het terras;

  • -

    dat dergelijke slechtweervoorzieningen inbreuk maken op het uiterlijk aanzien van het beschermde stadsgezicht zodat de burgemeester dit met vergunning slechts onder voorwaarden en beperkingen wil toestaan;

  • -

    dat bij de boordeling van vergunningaanvragen een eenduidig toetskader met criteria wenselijk is voor de Grote Markt in Goes;

     

  • -

    gelet op de artikelen 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 2:10 en 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening Goes;

BESLUIT:

Vast te stellen:

 

De “beleidsregels criteria voor toepassing van terraszeilen Grote Markt Goes”.

Artikel 1 1  

Terraszeilen op de Grote Markt zijn toegestaan op reguliere2 terrasruimten van zowel gevelterrassen als vrijliggende terrassen3:

  • a.

    Aan de zijkanten en kopse kanten van een regulier gevelterras, over de volledige hoogte en breedte;

  • b.

    Aan de zijkanten en kopse kanten van vrijliggende terrassen, over de volledige hoogte en breedte;

  • c.

    Aan de overige zijden van een regulier terras, over de volledige hoogte en breedte, behalve aan de terraszijden als bedoeld onder d;

  • d.

    Waar de loopstrook wordt begrensd door zowel een gevelterras als een vrijliggend terras, zijn geen terraszeilen toegestaan aan de zijde grenzend aan de loopstrook.4

Artikel 2  

Zeilen zijn bevestigd aan het zonnescherm

Artikel 3  

Zeilen zijn voor minimaal 75% (3/4) van de oppervlakte uitgevoerd met een transparant deel met uitsluitend rechte zijden, waardoor het zicht op en vanaf het terras mogelijk is. Zeilen hebben een voldoende kwalitatieve uitstraling. Wanneer zeilen niet meer voldoen aan de vereiste kwalitatieve uitstraling en doorzichtigheid, moeten de zeilen worden vervangen. Dit is ter beoordeling aan het bevoegd gezag.

Artikel 4  

Zeilen hebben een ondoorzichtig kader in één effenkleur. Toegestane kleuren zijn: zwart, antraciet of donkergroen. Referentiekleuren zijn: RAL 9005, 7016 of 6005. Deze nummers gelden als richtlijn bij beoordeling van de vergunningaanvraag.

Artikel 5  

Zeilen hangen bij gebruik loodrecht naar beneden binnen de terrasgrenzen en zijn strak gespannen om een rommelig beeld te voorkomen. Het plaatsen van losse elementen, om het zeil strak te spannen en/of opwaaien te voorkomen, is aan de buitenzijde van het zeil niet toegestaan.

Artikel 6  

Buiten openingstijden mogen geen zeilen worden gebruikt. Wanneer zeilen niet worden gebruikt, worden ze bij voorkeur verwijderd of ten minste strak en zoveel mogelijk uit het zicht, in het geheel opgerold.

Artikel 7  

  • Lid 1

     

    Zeilen als bedoeld onder 1a (zijzeilen en zeilen aan kopse kanten op reguliere gevelterrassen) mogen het hele jaar door.

  • Lid 2

     

    Zeilen als bedoeld onder 1b en 1c (alle overige zeilen) mogen van 15 oktober tot 15 maart5, al dan niet in combinatie met blokhutachtige constructies tijdens de feestdagenperiode6 .

Artikel 8  

Zeilen zijn geen drager van reclameuitingen, afbeeldingen of ander boodschappen.

Artikel 9  

Zeilen of andersoortige slechtweervoorziengen mogen niet gebruikt worden op de extra terrassen doch uitsluitend binnen de reguliere terrasbegrenzing.

Artikel 10  

Overgangsbepaling: de voorgeschreven kleurstelling zoals bedoeld onder 4 geldt voor alle nieuwe gevallen. Reeds bestaande zeilen die hieraan niet voldoen moeten worden aangepast met ingang van 15 oktober 2024. Dat wil zeggen dat de voorgeschreven kleurstelling voor bestaande zeilen niet geldt voor het seizoen 15 oktober 2023 tot 15 maart 2024.

Artikel 11  

Overige bepalingen uit de APV, exploitatievergunning, alchoholwet(vergunning), Bouwbesluit of andere wettelijke regelingen blijven onverminderd van kracht. Bijzondere aandacht verdient het dat wanneer terrassen aan meerdere zijden worden afgesloten, het niet is toegestaan om hier te roken. De NVWA kan hier controles op uitvoeren. Voorts moet los van deze regels de brandveiligheid te allen tijde gewaarborgd zijn.

ALGEMENE TOELICHTING

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Goes is opgenomen dat een exploitatievergunning benodigd is voor het exploiteren van een openbare inrichting (horecabedrijf). Voorts is opgenomen dat dit tevens geldt voor het voeren van een terras. Niet alleen de aanwezigheid van een terras, maar ook de inrichting, aankleding en begrenzing maken onderdeel uit van de vergunningplicht.

 

Onder de aankleding en inrichting van het terras valt- naast bijvoorbeeld het terrasmeubulair- ook het aanbrengen van winterterrassen (blokhutachtige constructies) en slechtweervoorzieningen in de vorm van zeilen. Voor de blokhutachtige constructies van terrassen rondom de feestdagen is reeds een kader beschikbaar en dit is reeds verwerkt in de vergunningen van horecaondernemers die hierom hebben verzocht. Hetzelfde geldt voor terrasbegrenzing en de exploitatie van extra terrasruimte in de zomerperiode.

 

Eerdere ontwikkelingen voor terrassen Grote Markt

Om in te spelen op de terrasbehoeften van de laatste tijd heeft het college al op meerdere punten ruimte geboden, door een aantal besluiten te nemen.

  • Winterterrassen zijn van 1 december tot 15 januari toegestaan. Winterterrassen bestaan hoofdzakelijk uit blokhutachtige constructies welke onder voorwaarden en met exploitatievergunning zijn toegestaan op de reguliere terrasruimte. (De kaders van winterterrassen staan beschreven in een andere notitie).

  • Naar aanleiding van de coronamaatregelen, hebben horecaondernemers daar waar mogelijk nu ook structureel extra terrasruimte vergund gekregen. Extra terrasruimte mag gebruikt worden van 1 maart tot 1 november.

  • Voor de extra terrassen op de Grote Markt zijn van gemeentewege voorzieningen gemaakt in de bestrating om grote parasols te plaatsen.

Huidige situatie zeilen als slechtweervoorziening

Afgelopen jaar hebben diverse horacaondernemers aan de Grote Markt slechtweervoorzieningen aangebracht die terrasbezoekers moeten beschermen tegen weer en wind. Aan de bestaande zonneschermen zijn aan voor- en zijkanten zeilen bevestigd. Deze kunnen bij slecht weer ‘uitgerold’ worden. Hierdoor kunnen bezoekers langer en beschut op het terras zitten. De aangebrachte zeilen verschillen in kleur, uitvoering en kwalitatieve uitstraling.

 

Foto 1 zomer ‘22

Foto 2 zomer ‘22

 

Regulering slechtweervoorzieningen (zeilen)

Gelet op de ontwikkelingen van de laatste jaren en de behoefte van terrasbezoekers en horecaondernemers, is de wens om slechtweervoorzieningen (zeilen) aan te brengen begrijpelijk.

Omdat de slechtweervoorzieingen ingrijpend zijn in het uiterlijk aanzien van het beschermde stadsgezicht, is regulering noodzakelijk. Daarom zijn toetscriteria opgesteld.

 

Terraszeilen niet het hele jaar door

De Grote Markt is het middelpunt van de binnenstad en het beschermd stads- en dorpsgezicht. Van groot belang daarbij zijn de gevels van de (horeca)panden die fysiek het plein vormen en de terrassen die mede de sfeer op en het aangezicht bepalen van het plein. (Door)zicht over de gehele markt en daarmee zicht op de gevels is daarbij van belang voor het ‘pleingevoel’. Ook vanuit het oogpunt van sociale veiligheid en beleving is openheid wenselijk. Het (gedeeltelijk) dichtzetten van terrassen met zeilen doet afbreuk aan deze belangen.

 

Vanuit het economisch belang van de ondernemers is behoefte aan afscherming bij slechte weersomstandigheden, met name in de koude winterperiode. Echter, het plaatsen van zeilen blokkeert het zicht over de grote markt en veroorzaakt bij de vrijliggende terrassen een tweedeling van de openbare ruimte. Daarom willen we dit beperken tot een bepaalde periode in het jaar. Inherent aan een dergelijke tijdsbeperking is dat er direct vooraf en direct na het tijdvak altijd weersituaties zullen zijn waarbij men zeilen niet kan toepassen terwijl de horecaondernemer dat in verband met de weersituatie wel wenselijk vindt.

 

Naast beperkingen in tijd en plaats is het noodzakelijk gebleken om criteria te benoemen voor de zeilen zelf zoals vorm, kleur, doorzicht en aanblik.

 

Terrassen niet aan de Grote Markt

Deze beleidsregels gaan over de terrassen gelegen aan de Grote Markt van Goes. Dat betreft een specifiek gebied centraal gelegen gebied in beschermd stadsgezicht met een grote concentratie van terrassen en waarvan we hebben gezien dat juist voor dit plein een beleidskader voor het voeren van zeilen noodzakelijk is. Voor terrassen die elders zijn gelegen geldt dat ook daar een vergunningplicht van toepassing is bij een gewijzigde terrasinrichting zoals het ophangen van zeilen. Dergelijke aanvragen beoordelen we van geval tot geval. De criteria in deze beleidsregels kunnen daarvoor worden gebruikt als richtinggevend kader wanneer de betreffende situatie vergelijkbaar is.

 

Inspraak

Tijdens de voorbereiding van deze beleidsregels is intensief overleg gevoerd met een vertegenwoordiging van de horeca. Daar waar relevant wordt hier in de artikelsgewijze toelichting kort op ingegaan.

 

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

 

Toelichting artikel 1

We onderscheiden verschillende plekken waar men zeilen wil voeren. Aanvankelijk was het voorstel om zeilen als bedoeld onder c voor minimaal 1/3 open te houden en voor maximaal 2/3 van de oppervlakte gesloten. Dit om het doorzicht en de interactie met de Grote Markt te bevorderen en te behouden. Het zou een geringere inbreuk maken op de belangen van het uiterlijk aanzien en het beschermd stadsgezicht. De horeca heeft hier aangegeven dat men daar weliswaar begrip voor heeft, maar dat met deze regel het voeren van zeilen niet meer het gewenste effect oplevert. Klanten zitten dan alsnog onvoldoende beschut bij slecht weer. De horeca heeft benadrukt dit erg belangrijk te vinden. Wanneer men de zeilen niet geheel dicht mag maken, komt dat wat hen betreft overeen met het niet effectief mogen voeren van zeilen. Aangezien we ook criteria hebben gesteld aan de doorzichtigheid van het zeil, wegen wij het belang van de horeca-ondernemer in dit geval zwaarder en wordt toegestaan dat zeilen over de gehele oppervlakte gevoerd mogen worden.

 

Toelichting artikel 3

Toelichting: De horeca is met de gemeente van mening dat de zeilen van kwalitatief materiaal moeten zijn gemaakt en dat de doorzichtigheid (transparante deel) ook daadwerkelijk goed doorzichtig moet zijn. Een harde norm stellen hiervoor is lastig. Daarom is dit ter beoordeling van het bevoegd gezag gelaten. Wanneer een horecaondernemer in verband met het niet goed onderhouden van zijn zeilen of veroudering, zeilen voert die niet meer voldoen aan een kwalitatieve uitstraling met de nodige doorzichtigheid van het transparante deel, zullen we de horecaondernemer daar op kunnen wijzen en hem een termijn gunnen om de zeilen te vervangen. Wanneer een horecaondernemer hier niet tijdig gehoor aan zou geven, wordt hij op dat moment geacht in overtreding te zijn en zullen zal de burgemeester kunnen overwegen om handhavingsmaatregelen te treffen.

 

Toelichting artikel 4

De meeste huidige zeilen voldoen aan deze criteria. Het zijn kleuren die een samenhangend geheel kunnen vormen.

 

Toelichting artikel 5

Ervaring leert dat als de zeilen niet goed bevestigd zijn of niet recht naar beneden hangen, een en ander ertoe kan leiden dat er half wapperende en of gekreukte zeilen aanwezig zijn. Dit geeft een zeer onaangename indruk. Daarnaast hebben we ook gezien dat men soms zeilen over andere objecten heen laat hangen wat ook een rommelig en inferieur beeld oplevert. Zeilen dienen daarom strak gespannen te zijn zodat het er zo netjes mogelijk uitziet. Wat we tot slot hebben gezien is dat horecaondernemers er soms voor kiezen om de zeilen gespannen te houden door stoelen of andere objecten op de onderkant van het zeil te zetten aan de zichtzijde vanaf de Grote Markt. Ook dit is ongewenst en met deze criteria niet toegestaan.

 

Toelichting artikel 6

Ondanks de toelaatbaarheid van zeilen als slechtweervoorziening in een bepaalde periode van het jaar, laat dit onverlet dat ook in deze periode slechts zeilen worden toegestaan als het terras in gebruik is. Zeilen worden daardoor niet langer dan nodig toegestaan zodat het belang van het uiterlijk aanzien en de inbreuk op beschermd stadsgezicht zo min mogelijk wordt aangetast. Horecaondernemers moeten zich hierdoor echter iedere dag opnieuw een inspanning getroosten die arbeid vergt. In dit geval weegt het belang van het uiterlijk aanzien en van het uitvoeren van efficiënt toezicht en handhaving na sluitingsuur, zwaarder dan die van de horecaondernemer die deze dagelijkse inspanningen moet doen wanneer hij zeilen wil voeren. Onder het niet gebruiken van het terras wordt verstaan: alle tijden buiten openingsuren alsmede de tijd dat het terras niet wordt geëxploiteerd door de horecaondernemer in die zin dat klanten niet op het terras plaats mogen nemen.

 

Toelichting artikel 7

Zeilen die een grote inbreuk maken op zicht en doorzicht, worden alleen toegestaan in een bepaalde periode van het jaar. De noodzaak in de zomerperiode ontbreekt en de aantasting van het uiterlijk aanzien en het beschermd stadsgezicht moet niet het hele jaar voortduren. Het stellen van de termijn is echter lastig aangezien het natuurlijk ook slecht weer kan zijn net voor of net na de toegestane periode dat men zeilen mag voeren. Aanvankelijk was de periode 1 november tot 1 maart voorgesteld. Deze periode loopt omgekeerd gelijk met het mogen voeren van extra terrasruimte. We hebben uitgedragen dat dit communicerende vaten zijn. Wanneer extra terrasruimte niet meer is toegestaan mag men op de reguliere terrassen zeilen voeren en andersom. De horeca heeft aangegeven hier meer vrijheid te wensen. Het liefst willen ze het hele jaar door zelf bepalen wanneer zeilen worden gevoerd. Concreet hebben ze aanvankelijk om 6 maanden gevraagd waarbinnen zij dan zelf de afweging konden maken. De ervaring leert dat de ene horecaondernemer niet precies dezelfde afweging maakt dan de andere horecaondernemer. Wat dat betreft is er lang niet altijd sprake van een horecacollectief op de Grote Markt. Dat betekent dat als we de termijnen los zouden laten, dat dan horecaondernemers verschillende keuzen kunnen maken. De ene kan extra terras voeren terwijl de andere zeilen voert en een derde doet het misschien wel allebei tegelijk. We zien nu ook al dat dergelijke keuzen niet collectief gemaakt worden. Het zou een chaotisch beeld opleveren. Uiteindelijk heeft de horeca gepleit voor de periode die nu is opgenomen van 15 oktober tot 15 maart. Dit, mede in verband met de jaarlijks terugkerende vakanties in die periode. Men zou bijvoorbeeld vlak voor of in het midden van de vakantie de zeilen niet meer mogen voeren. Hiervoor kan van gemeentewege begrip worden opgebracht. Het betekent wel dat wij het uitgangspunt van communicerende vaten met het mogen voeren van extra terrasruimte loslaten. Maar dat is slechts twee weken aan het begin van een seizoen en twee weken aan het einde van een seizoen. Dat is steeds een korte periode die te overzien is en waarbinnen we het vertrouwen aan de horeca geven om er toch zo veel mogelijk een eenduidig beeld op na te streven.

 

Toelichting artikel 10

Dit betreft concreet het huidige bestaande witte zeil van een enkele horecaondernemer. Deze horecaondernemer heeft gevraagd om een overgangstermijn totdat zijn zeilen afgeschreven zijn. Hiermee kan niet worden ingestemd omdat dan te lang alsnog te veel afbreuk wordt gedaan aan een kwalitatieve uitstraling van de gehele Grote Markt. Wel wordt met dit artikel een overgangstermijn van één seizoen als redelijk geacht en gegund.

 

Toelichting artikel 11

Dit artikel is ter informatie voor de lezer van de beleidsregels. Ook zonder deze bepaling is dit een gegeven. Het is bijvoorbeeld een aantal keren voorgekomen dat de horeca boetes kreeg van de NVWA wegens het niet voldoende naleven van de Tabakswet. Wij hebben horecaondernemers er echter altijd op gewezen bij dit soort regels dat zij hier een eigen verantwoordelijkheid in hebben. Wanneer de gemeente toestaat om terraszeilen te voeren, neemt dat niet weg dat er dan op die terrassen (afhankelijk van de zeilen die gevoerd worden) wellicht niet meer gerookt mag worden. Hier is de ondernemer zelf voor verantwoordelijk en dit wordt gecontroleerd door de NVWA. Voor brandveiligheid geldt hetzelfde. Vluchtveiligheid en (on)brandbaarheid van de zeilen zijn hier relevante aandachtspunten.

Bijlage 1 Grote Markt - Terraszeilen

Grote Markt - Terraszeilen 01-09-2023

 


1

Een schematische weergave van de soort zeilen is als bijlage toegevoegd. De daarin opgenomen letters a t/m d corresponderen met de letters van artikel 1.

2

Dus niet op de extra terrasruimten zoals bedoeld in de exploitatievergunning.

3

Gevelterrassen zijn terrassen die direct grenzen aan de gevel van het horecagebouw. Vrijliggende terrassen zijn de terrassen aan de lange zijde van de Grote Markt die niet aan de gevel van het gebouw grenzen.

4

Dit, om o.a. (toe)zicht, uitzicht, toegankelijkheid en vluchtveiligheid te waarborgen.

5

De periode 15 oktober tot 15 maart sluit met twee weken marge aan op de periode waarin extra terrasruimte is toegestaan. Extra terrassen zijn met vergunning toegestaan van 1 maart tot 1 november.

6

Tijdens de feestdagen in de winter zijn blokhutachtige constructies met exploitatievergunning op terrassen toegestaan. De instandhoudingsperiode hiervoor is 1 december tot en 15 januari. Dit vloeit voort uit een andere notitie en uit de betreffende vergunningen.