Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hilvarenbeek

Beleidsregels toeristisch en recreatieve bewegwijzering 2023 van de gemeente Hilvarenbeek

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHilvarenbeek
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels toeristisch en recreatieve bewegwijzering 2023 van de gemeente Hilvarenbeek
CiteertitelBeleidsregels toeristische en recreatieve bewegwijzering Hilvarenbeek 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp toeristische en recreatieve bewegwijzering
Externe bijlagepicto toeristische en recreatieve bewegwijzer.

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

n.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

12-09-2023nieuwe regeling

11-07-2023

gmb-2023-389872

1005808 11 juli 2023

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels toeristisch en recreatieve bewegwijzering 2023 van de gemeente Hilvarenbeek

Het College van B&W van de gemeente Hilvarenbeek gelezen het voorstel van 11 juli 2023 (zaaknummer 91216);

overwegende dat,

het gewenst is om beleidsregel[s] vast te stellen omdat het beleid toeristische en recreatieve bewegwijzering 2014 verouderd was en niet (meer) aansluit bij de praktijk en bij de meest recente CROW richtlijnen.

gelet op de artikelen 4:81, eerste lid, 4:83 en 1:3, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

b e s l u i t vast te stellen de volgende beleidsregel[s]:

 

beleidsregels toeristisch en recreatieve bewegwijzering 2023 van de gemeente Hilvarenbeek

Inleiding

 

In 2014 zijn de beleidsregels toeristische en recreatieve bewegwijzering Hilvarenbeek voor het laatst gewijzigd en in lijn gebracht met de landelijke richtlijnen. Deze sluiten niet (meer) helemaal aan bij de praktijk en werkwijze van 2023 en de meest recente CROW richtlijnen. Daarom zijn ze toe aan actualisatie. In deze beleidsregels wordt aangegeven welke objecten en accommodaties er in aanmerking komen voor een verwijzing via bewegwijzering en wat de criteria zijn. Ook komt aan bod hoe de uitvoering in zijn werk gaat.

Doel van toeristische bewegwijzering

  • 1.

    Vindbaarheid bestemming: Bewegwijzering is van belang om weggebruikers vlot, doeltreffend en veilig naar hun bestemming te geleiden en daarmee onnodig (zoek)verkeer te voorkomen. Toepassen van de uniforme bewegwijzering zorgt voor goede herkenbaarheid voor de weggebruiker. Juiste en uniforme toeristische bewegwijzering is van belang voor een toeristische gemeente als Hilvarenbeek. Tegenwoordig vinden mensen hun bestemming ook door middels van route-apps. Daarmee is bewegwijzering om mensen de weg te wijzen minder belangrijk geworden.

  • 2.

    Zichtbaarheid toeristisch-recreatief aanbod: Een ander doel van de toeristisch -recreatieve bewegwijzering is het zichtbaar maken van het aanbod. Dit leidt er mogelijk toe dat (verblijfs) toeristen meer activiteiten ondernemen tijdens hun bezoek, meer van de gemeente zien, en wellicht ook tot herhaalbezoek.

Doel van deze beleidsregels

  • 1.

    Om te voorkomen dat er een wildgroei ontstaat aan verwijzingsborden zijn beleidsregels belangrijk. Als er teveel borden zijn (wildgroei) kunnen weggebruikers de informatie niet meer opnemen.

  • 2.

    Beleidsregels zorgen voor duidelijkheid voor bedrijven. Zij weten daardoor of zij in aanmerking komen voor bewegwijzering en welke criteria daaraan verbonden zijn.

Afbakening

Het gaat in deze beleidsregels over bewegwijzering voor personenautoverkeer naar:

  • Toeristisch-recreatieve objecten binnen de gemeente Hilvarenbeek;

  • Openbare objecten binnen de gemeente Hilvarenbeek met een toeristisch of recreatieve aantrekking.

Deze beleidsregels gaan niet over:

  • Utilitaire bewegwijzering naar plaatsen, kernen en wijken;

  • Voetgangersbewegwijzering;

  • Parkeerroute verwijzing;

  • Bewegwijzering van bedrijven- en industrieterreinen;

  • Objecten van algemeen publiekelijk nut

  • Tijdelijke bewegwijzering.

1. Toelichting op criteria

 

In tabel 1 (bijlage 1) is een lijst opgenomen van objecten en accommodaties die in aanmerking komen voor een toeristisch-recreatieve verwijzing. Achter elk object- of accommodatie is aangegeven of deze in aanmerking kan komen en wat eventueel de aanvullende criteria zijn. Categorieën die niet vermeld staan in de tabel komen niet in aanmerking voor toeristische bewegwijzering.

Binnen versus buiten de bebouwde kom

Er wordt onderscheid gemaakt tussen objecten binnen en buiten de bebouwde kom. Over het algemeen wordt buiten de bebouwde kom iets meer toeristische bewegwijzering toegestaan, omdat het binnen de bebouwde kom sneller leidt tot een wildgroei aan bebording. En daarnaast omdat het binnen de bebouwde kom vanzelfsprekender is om bepaalde toeristisch-recreatieve zaken te vinden dan in het buitengebied (denk aan een restaurant of café). Er wordt daarom ook onderscheid gemaakt tussen horeca in de kleinere kernen (< 2.500 inwoners) en de grotere kernen Hilvarenbeek en Diessen.

Onder bebouwde kom wordt verstaan de verkeerskundige bebouwde kom, waarvan de grens te herkennen is aan het kombord met de plaatsnaam. Het adres van het betreffende object is leidend bij de bepaling of een object binnen of buiten de kom valt.

Objecten gelegen buiten de gemeente Hilvarenbeek

Objecten die buiten de gemeente Hilvarenbeek vallen, maar waarbij het wenselijk is dat de bewegwijzering op grondgebied van de gemeente Hilvarenbeek aanwezig is, kunnen een verzoek doen tot het plaatsen van bewegwijzering. Voor het honoreren van een verzoek tot plaatsen van verwijzingsbebording op grondgebied van de gemeente Hilvarenbeek, wordt de aanvraag getoetst aan de beleidsregels van de gemeente Hilvarenbeek. Alleen als een object voldoet aan de criteria uit bijlage 1, kunnen verwijsborden aangebracht worden op grondgebied van de gemeente Hilvarenbeek.

Landelijke richtlijn bewegwijzering

Voor het plaatsen van bewegwijzering en dan met name de locatie, routing, bordgrootte, symboolkeuze en dergelijke worden de richtlijnen van het CROW gehanteerd: Richtlijn Bewegwijzering 2014.

Kosten

De kosten voor de aanschaf en het plaatsen van de borden komen voor rekening van de aanvrager. Hiervoor dient de aanvrager per mail akkoord te geven (zie werkwijze).

2. Werkwijze

Stap 1: Aanvraag

Als een ondernemer in aanmerking wil komen voor bewegwijzering, kan hij een verzoek indienen bij de gemeente Hilvarenbeek via gemeente@hilvarenbeek.nl.

Stap 2: Toetsing

De gemeente toetst een binnengekomen aanvraag aan de hand van tabel 1. Als een object of accommodatie in aanmerking komt voor een verwijzing wordt verder gegaan met stap 3.

Stap 3: Bebordingsplan

Door de gemeente wordt op een kaartje de bewegwijzering aangegeven en de kostenopgave voor aanschaf en plaatsing van de borden. In overleg met de aanvrager wordt bepaald welke iconen (bijlage 2) en welke benaming op het bord komen te staan.

Stap 4: Akkoordverklaring

Dit ‘bebordingsplan’ wordt voorgelegd aan de aanvrager. De aanvrager geeft per mail akkoord op het ‘bebordingsplan’ en de financiële verplichting.

Stap 5: Plaatsing

Als de gemeente Hilvarenbeek akkoord heeft ontvangen, bestelt de gemeente Hilvarenbeek de borden en eventuele dragers en zal overgaan tot het plaatsen van de borden.

3. Overige afspraken

Overige wegbeheerders

Op grondgebied van de gemeente Hilvarenbeek bevinden zich verschillende wegen, waarvan de gemeente geen wegbeheerder is. Indien er op- of aan deze wegen bewegwijzering geplaatst wordt, dan neemt de gemeente contact op met de betreffende wegbeheerder.

Onderhoud

De ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van de toeristische en recreatieve bewegwijzeringsborden. De kosten voor reparatie en vervanging van bebording komen voor rekening van de betreffende ondernemer.

Vervanging bij diefstal of schade

Indien een bord beschadigd is, wordt bekeken of de beschadiging verholpen kan worden, of dat het bord vervangen moet worden. Het is aan de wegbeheerder om dit te bepalen. Er wordt met de betreffende ondernemer contact opgenomen om te bespreken of een vervanging wenselijk is. De kosten van vervanging komen voor rekening van de ondernemer waarnaar verwezen wordt op het bord.

Kosten voor het plaatsen en vervangen van bebording

Op basis van artikel 16 lid 2 uit de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) plaatst de wegbeheerder de bewegwijzeringsborden, al dan niet op verzoek van een derde. Omdat er naast het algemeen belang ook een individueel/commercieel belang is voor de aanvrager, worden de kosten voor het aanschaffen en plaatsen van de bewegwijzering doorberekend aan de aanvrager. In artikel 156 van de WVW 1994 staat: “Bij algemene maatregel van bestuur kunnen kosten, verbonden aan de plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, worden doorberekend aan degene ten behoeve van wie het verkeersteken is geplaatst of verwijderd.”

Kosten voor rekening van de gemeente Hilvarenbeek

Voor een aantal objecten komen de kosten voor rekening van de gemeente. Het gaat hierbij om objecten die een openbaar karakter hebben met veel bezoekers van buiten de gemeente en toeristische objecten in eigendom van de gemeente Hilvarenbeek.

Mutaties

In een aantal gevallen kan sprake zijn van het moeten verwijderen/aanpassen van een verwijzing:

  • Wijziging van de verkeerssituatie;

  • Sluiting/ faillissement/ verplaatsing van een bedrijf of object;

  • Wijziging van het beleid;

  • De verwijzing voldoet niet langer aan de criteria uit de ‘Richtlijn bewegwijzering 2014’ van het CROW.

In deze gevallen wordt door de gemeente contact opgenomen met het betreffende bedrijf.

4. Juridisch kader

 

Het komt voor dat er op particulier initiatief eigen verwijzingsbordjes worden geplaatst naar bijvoorbeeld bedrijven. Op grond van artikel 2.10 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Hilvarenbeek is het verboden om voorwerpen op of aan de weg te plaatsen in strijd met de publieke functie ervan. Hieronder vallen zaken als reclame of particuliere bewegwijzering. Het college van B&W kan besluiten om ontheffing te verlenen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als de bereikbaarheid van een bedrijf vanwege wegwerkzaamheden beperkt is. Het gaat dan vooral om tijdelijke situaties. In het geval van de wens voor permanente bewegwijzering dient echter te worden gekeken naar voorliggende beleidsnota. De gemeente Hilvarenbeek beoordeelt of een verzoek past binnen de beleidslijnen.

 

 

Bijlage 1 - Criteria voor verwijzing van objecten

categorieën die niet vermeld staan in de tabel komen niet in aanmerking voor toeristische bewegwijzering

Groepsaccommodaties

Buiten de kom

Binnen de kom

Criteria

Logies groepsaccommodaties

Ja

Ja

Voor alle logies/ verblijfs- accommodaties geldt:

Jeugdherberg

Ja

Ja

  • Alleen met KvK-inschrijving

  • Geen Airbnb en andere incidentele verhuur

Logies kampeerboerderij

Ja

Ja

 

Horecavoorzieningen

Buiten de kom

Binnen de kom

Criteria

Logies hotel/motel

Ja

Ja

Voor alle logies/ verblijfaccommodaties geldt:

  •  

Logies appartement

Ja

Ja

  • Alleen met KvK-inschrijving

  • Geen Airbnb en andere incidentele verhuur

Logies bungalow park

Ja

Ja

 

Logies bed&breakfast

Ja

Ja

 

Logies caravanterrein (camping)

Ja

Ja

 

Logies kampeerterrein tent (camping

Ja

Ja

 

 

Logies kampeer-caravanterrein (camping)

Ja

Ja

 

 

Logies mini-camping

Ja

Ja

 

Camperterrein

Ja

Ja

 

Partycentrum

Ja

Nee

 

Restaurant

Ja

Ja

Binnen de bebouwde kom alleen in de

 

Bar

Ja

Ja

kernen met minder dan 2.500 inwoners.

Snackbar

Ja

Ja

In de Kernen Hilvarenbeek en Diessen worden deze catergoriën niet

Café/ cafetaria

Ja

Ja

bewegwijzerd binnen de bebouwde kom.

Recreatieve en toeristische voorzieningen

Buiten de kom

Binnen de kom

Criteria

Ambachtswinkel/ (streekwinkel/ boerderijwinkel)

Ja

Ja

De ambachtswinkel moet de verkoop van streekgebonden producten sterk promoten in een fysieke winkel. De winkel moet solitair gelegen zijn en niet aan een invalsweg van een kern. Minimaal 6 maanden per jaar geopend en in die periode minimaal 3 dagen in per week geopend

Arboretum

Ja

Ja

Mits openbaar en/ of opgesteld voor publiek en/ of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/ recreanten

Bezoekerscentrum/ informatiekantoor

Ja

Ja

 

 

Bioscoop

Ja

Ja

 

Dierenpark/ (dierentuin/ safaripark)

Ja

N.v.t.

 

Attractiepark (pretpark)

Ja

n.v.t.

 

(wind)surfplas

Ja

n.v.t.

 

Historische kernen

n.v.t.

n.v.t.

i.h.k.v de centrumvisie wordt aantrekkelijke toeristische bewegwijzering in het centrum van Hilvarenbeek aangebracht. Extra bruine bordjes in aanvulling daarop zijn niet ter sprake

Huifkarverhuur

Ja

Ja

 

Jachthaven

Ja

Ja

 

Kasteel

Nee

Nee

 

Kinderboerderij

Ja

Ja

 

Manege/ hippisch centrum/ruiter

Ja

Ja

Alleen als er een paard gehuurd kan worden en/of als (onder begeleiding) paard gereden kan worden door recreanten/toeristen.

Molen

Ja

Ja

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Monument

Nee

Nee

 

Museum

Ja

Ja

 

Nationaal Park

Ja

n.v.t.

 

Picknickplaats

Nee

Nee

 

Recreatiegebied

Nee

Nee

 

Recreatiestrand

Ja

Ja

Mits openbaar en/of opgesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/ recreanten

Rondvaartboot

Ja

Ja

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Speeltuin

Ja

Nee

 

Theater

Ja

Ja

 

Uitzichtpunt

Ja

Nee

 

Veiling (toerist.)

Nee

Nee

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Visvijver

Ja

Ja

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/ recreanten

Sportvoorziening

Buiten de kom

Binnen de kom

Criteria

 

Bowlingcentrum

Ja

Ja

 

Circuit

Ja

Ja

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Golfterrein

Ja

Nee

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Kartbaan

Ja

Ja

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Schaatsbaan (overdekt en openlucht)

Ja

Ja

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Skibaan (overdekt en openlucht)

Ja

Ja

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Sportcomplex/ sporthal

Ja

Ja

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Stadion

Ja

Ja

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Tennispark

Ja

Ja

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Trailerhelling

Ja

Ja

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Trimbaan

Ja

Nee

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Visvijver

Ja

Nee

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

Wandelroute

Nee

Nee

 

Wandelroute rolstoelpad (startpunt)

Ja

Nee

 

Zwembad (wedstrijd-recreatie)

Ja

Ja

Mits openbaar en/of opengesteld voor publiek en/of mogelijkheid tot gebruik of bezoek door toeristen/recreanten

 

 

 

 

 

 

 

Besluit van het College van B&W van de gemeente Hilvarenbeek tot vaststelling van de beleidsregels toeristisch en recreatieve bewegwijzering 2023 van de gemeente Hilvarenbeek.

 

Aldus vastgesteld door het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hilvarenbeek in de vergadering van 11 juli 2023.

Secretaris Burgemeester

F. Jansen E.M.L. Weijs

Bijlage 2 – Symbolenoverzicht voor lokale en toeristische-recreatieve objecten

Zie bijlage