Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zuidplas

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening van de gemeente Zuidplas

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZuidplas
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingUitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening van de gemeente Zuidplas
CiteertitelUitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening van de gemeente Zuidplas
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Afvalstoffenverordening van de gemeente Zuidplas

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

07-09-2023nieuwe regeling

02-10-2012

gmb-2023-382736

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening van de gemeente Zuidplas

Het college van de gemeente Zuidplas,

 

overwegende dat het in het belang van een doelmatige verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen het wenselijk is nadere regels te stellen omtrent de dagen, tijden, plaatsen en wijze waarop afvalstoffen kunnen worden overgedragen of ter inzameling kunnen worden aangeboden aan de bij dit besluit aan te wijzen inzamelaars, als bedoeld in de Afvalstoffenverordening van de gemeente Zuidplas;

 

gelet op de bepalingen van de Afvalstoffenverordening van de gemeente Zuidplas;

 

BESLUIT:

 

  • I.

    het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening van de gemeente Zuidplas vast te stellen.

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

  • 1.

    In deze regeling en de daarop rustende bepalingen wordt verstaan onder verordening: de afvalstoffenverordening van gemeente Zuidplas

  • 2.

    Voor de toepassing van dit uitvoeringsbesluit wordt onder de overige begrippen in dit uitvoeringsbesluit verstaan hetgeen de verordening daaronder verstaat.

Artikel 2. Aanwijzing inzameldienst en andere inzamelaars

  • 1.

    Als inzameldienst als bedoeld in artikel 2, eerste lid van de verordening wordt aangewezen:

    • a.

      Van Gansewinkel wordt voor de duur zoals vastgesteld in de hiertoe overeengekomen dienstverleningsovereenkomst belast met het bij en nabij elk perceel inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen, als bedoeld in artikel 3, lid 1 sub a, j, l en m.

    • b.

      Gemeente Zuidplas wordt belast met het bij en nabij elk perceel inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen, als bedoeld in artikel 3, lid 1.

  • 2.

    Als inzamelaars als bedoeld in artikel 3, tweede lid, van de verordening worden aangewezen:

    • a.

      Reym wordt voor de duur zoals vastgelegd in de hiertoe overeengekomen dienstverleningsovereenkomst belast met het via het brengdepot inzamelen van alle huishoudelijke afvalstoffen, als bedoeld in artikel 3 lid 1 van de verordening;

    • b.

      Kici, Reparco en Reshare worden tot wederopzegging belast met de inzameling van textiel als bedoeld in artikel 3 lid 1 sub f van de verordening;

    • c.

      Diverse verenigingen en instanties worden tot wederopzegging belast met de gedeeltelijke inzameling van oud papier en karton als bedoeld in artikel 3, lid 1, sub d;

  • 3.

    Het is de inzameldienst en andere inzamelaars dan de inzameldienst verboden om afvalstoffen in te zamelen voor 07.00 uur ’s ochtends en na 22.00 uur ’s avonds ter voorkoming van overlast.

  • 4.

    In aanvulling op het derde lid is het ter voorkoming van overlast verboden afvalstoffen in te zamelen op zondagen en op officieel vastgestelde feestdagen.

  • 5.

    Het in het derde lid gestelde verbod geldt niet voor de inzameling van oud papier en karton, als bedoeld in artikel 3 lid 1 sub d van de verordening, en niet bij evenementen of in geval van calamiteiten.

Artikel 3. Afzonderlijke inzameling

Het college stelt op grond van artikel 3, lid 3, van de verordening de volgende omschrijvingen van categorieën huishoudelijke afvalstoffen vast:

a.

groente-, fruit- en tuinafval

Het deel van de huishoudelijke afvalstoffen dat van organische of dierlijke oorsprong is, composteerbaar is en apart wordt ingezameld van andere huishoudelijke afvalstromen. Groente-, fruit en tuinafval omvat onder andere botjes, brood, doppen van pinda’s en noten, eierschalen, etensresten, kaaskorsten, kattenbakkorrels met milieukeur, koffiefilters en koffiedik, loof en schillen, mest van kleine huisdieren, noten en pitten, plantenmateriaal en klein snoeiafval, stro, theebladeren en theezakjes en visgraten. Niet tot het groente-, fruit- en tuinafval behoren as uit een asbak, as van de barbecue en open haard, vogelkooizand, (volle) stofzuigerzakken, haren van mens en dier, kauwgum, kurken, lucifers, steekschuim, papier, schelpen, peuken, slachtafval, melk- en vruchtensappakken, hout en dikke takken en zand.

b.

klein chemisch afval

Het deel van de huishoudelijke afvalstoffen dat schadelijke stoffen bevat. Producten die als klein chemisch afval dienen te worden ingezameld staan vermeld in de Regeling Europese afvalstoffenlijst (Eural).

c.

glas

Leeg verpakkingsglas, conform de Richtlijn Verpakkingen, zoals flessen en potten waarin dranken, voedsel, cosmetica en medicijnen hebben gezeten. Niet tot het verpakkingsglas behoren huishoudelijk glaswerk, lampen, spiegels en vlakglas zoals ruiten, kristal en vuurvast glas.

d.

oud papier en karton

Al het oud papier en karton dat geschikt is voor hergebruik. Onder oud papier en karton worden kranten, tijdschriften, cadeaupapier, eierendozen, kartonnen en papieren verpakkingen verstaan. Productgebonden verontreinigingen zijn toegestaan (stickers, coating en vensters). Niet toegestaan is verontreinigd en/of nat papier, sanitair papier, geplastificeerd papier, behang, foto’s. Productvreemde verontreinigingen zijn niet toegestaan (verpakkingsfolie, touw).

e.

kunststof verpakkingen

Verpakkingen van kunststof voor het transport van goederen of verkoop aan consumenten als folies, boterkuipjes, vleeswarenschaaltjes, flessen en flacons. Hieronder vallen geen grof (hard) kunststof, geen melkpakken.

f.

textiel

Onder textiel wordt kleding en huishoud textiel verstaan zoals lakens, dekens, handdoeken, schoeisel, grote lappen stof en gordijnen. Vodden, zijnde textiel dat kapot is, mogen ook bij het textiel aangeboden worden. Vervuild textiel kan niet hergebruikt worden en dient samen met het restafval weggegooid te worden.

g.

elektrische en elektronische apparatuur

Dit zijn, conform het Besluit beheer elektronische apparatuur met bijbehorende Richtlijn, alle huishoudelijke apparatuur met een batterij en waar een stekker aan zit of heeft gezeten, zoals audio- en videoapparatuur, wasmachines, computers en toebehoren, elektrische gereedschappen, telefoons, zonnebanken en – hemels.

h.

bouw- en sloopafval

Ongesorteerd afval vrijgekomen bij bouw- en sloopwerken, dat bestaat uit deelstromen waaronder steen en steenachtige materialen (bijvoorbeeld metselpuin, beton en tegels), verduurzaamd hout, hout, gipsblokken en –platen en teerhoudend dakbedekkingmateriaal. Asbest behoort niet tot het bouw- en sloopafval.

i.

verduurzaamd hout;

onbehandeld en geschilderd hout en diverse soorten verlijmde plaatmaterialen (bijvoorbeeld spaanplaat, multiplex, meubelplaat, MDF).

j.

grof tuinafval

Het organische en composteerbare deel van het huishoudelijk afval dat vanwege volume of afmetingen niet geschikt is voor de inzamelvoorziening ten behoeve van het groente-, tuin- en fruitafval, dan wel dat vanwege de aard of dikte van het materiaal niet geschikt is voor de verwerking als groente-, fruit- en tuinafval. Onder grof tuinafval worden onder andere snoeihout en stronken van bomen verstaan.

k.

asbest en asbesthoudend afval

Asbesthoudend afval vrijkomend bij bouw- en sloopwerken (bijvoorbeeld asbesthoudende golf-, wand- en dakbekledingplaten), asbesthoudende isolatiematerialen en leidingen (bijvoorbeeld asbesthoudende buizen) en asbesthoudende gebruiksvoorwerpen (bijvoorbeeld bloembakken).

l.

grof huishoudelijk restafval

Al het brandbaar afval, afkomstig van huishoudens (inboedel), dat te groot of te zwaar is om op dezelfde wijze als huishoudelijk restafval aan te bieden en in te zamelen.

m.

huishoudelijk restafval

Mengsel van huishoudelijke afvalstoffen dat ontstaat bij huishoudens, nadat afzonderlijke componenten gescheiden zijn gehouden en gescheiden worden afgevoerd.

n.

drukhouders

Houders waarin een ontplofbare stof heeft gezeten zoals LPG-tanks, gasflessen, brandblussers en overige drukhouders.

o.

kringloopgoederen

Goederen en textielhoudende producten die herbruikbaar worden geacht.

p.

autobanden

Banden van personenauto’s.

q.

metaal

Oud ijzer en welvaartsschroot, afval dat geheel of bijna geheel bestaat uit metalen.

r.

batterijen

voorwerp dat een bepaalde hoeveelheid elektrische energie levert aan elektrische apparaten en apparatuur.

s.

kadavers

kleine dode dieren afkomstig uit een huishoudelijke omgeving

Artikel 4. Aanwijzing inzamelmiddelen en –voorzieningen

  • 1.

    Alle categorieën huishoudelijke afvalstoffen worden ingezameld via de brengdepots met uitzondering van artikel 3, lid o.

  • 2.

    Onverminderd het bepaalde in het eerste lid worden de onderstaande categorieën van huishoudelijke afvalstoffen ingezameld bij of nabij percelen via de daarbij aangegeven inzamelmiddelen of -voorzieningen:

    • a.

      groente-, fruit- en tuinafval: de inzameling vindt plaats met een inzamelmiddel bij afzonderlijke percelen; bij meergezinspercelen vind inzameling niet afzonderlijk bij elk perceel plaats.

    • b.

      klein chemisch afval: de inzameling vindt plaats via het afvalbrengstation in Nieuwerkerk aan den IJssel.

    • c.

      glas: de inzameling vindt in de gehele gemeente plaats via inzamelvoorzieningen op wijkniveau.

    • d.

      papier en karton: de inzameling vindt huis-aan-huis plaats.

    • e.

      kunststof verpakkingen: de inzameling vindt in de gehele gemeente plaats bij percelen met behulp van, hiertoe op aangewezen plaatsen af te halen en als zodanig herkenbare, plastic zakken en vindt in de gehele gemeente plaats.

    • f.

      textiel: de inzameling vindt plaats bij percelen via hiertoe vooraf verspreide, als zodanig herkenbare, plastic zakken en via inzamelvoorzieningen op wijkniveau.

    • g.

      huishoudelijk restafval: de inzameling vindt plaats via een aan het perceel toegewezen inzamelmiddel of inzamelvoorziening; bij percelen waaraan geen inzamelmiddel is toegewezen, vindt inzameling plaats bij het perceel met een gemeenschappelijke inzamelvoorziening.

  • 3.

    In aanvulling op het tweede lid, sub g geldt dat:

    • a.

      Als inzamelvoorziening wordt aangewezen de ondergrondse container;

    • b.

      inzamelvoorzieningen zich vanaf de perceelgrens op maximaal 125 meter loopafstand bevinden, tenzij er moverende en in het algemeen belang dienende redenen zijn om van deze maximale loopafstand af te wijken. Het college zal afwijkingen van de maximale loopafstand per situatie beoordelen.

    • c.

      de afstand tussen een ondergrondse container en de voorgevel van een woning geldt een minimumafstand van 5 meter.

    • d.

      groen en parkeerplaatsen zoveel als mogelijk worden ontzien.

    • e.

      algemene veiligheid voor bewoners en personeelsleden gewaarborgd is;

    • f.

      locaties bereikbaar moeten zijn voor bewoners en het inzamelvoertuig.

    • g.

      containers niet op laad- en losplaatsen of invalidenparkeerplaatsen geplaatst mogen worden;

    • h.

      zoveel als mogelijk locaties worden bepaald waarbij kabels en leidingen niet verlegd hoeven te worden;

    • i.

      rondom de locaties in overleg palen, varkensruggen of andere obstakels kunnen worden geplaatst in verband met afscherming van locaties;

    • j.

      in verband met eventuele calamiteiten (tijdens plaatsing) de uiteindelijke locatie van de ondergrondse container maximaal 3 meter in de omtrek kan verschillen ten opzichte van het aanwijzingsbesluit.

  • 4.

    In aanvulling op tweede lid sub g wordt bepaald dat de inzamelvoorzieningen afgesloten zijn met een elektronisch slot. Enkel de aan een perceel toegewezen inzamelvoorziening kan met de aan het perceel verstrekte afvalpas worden geopend.

  • 5.

    De brengdepots, locatie Nieuwerkerk (Eerste Tochtweg 9b, 2913 LN Nieuwerkerk aan den IJssel) en Zevenhuizen (Zuidplasweg 14b, 2761 JL Zevenhuizen ZH), worden aangewezen als brengdepot zoals bedoeld in artikel 4, lid 1, sub d van de verordening.

Artikel 5. Regels omtrent het gebruik van een inzamelmiddel of -voorziening

  • 1.

    Inzamelmiddelen en –voorzieningen worden verstrekt door de gemeente of door de aangewezen inzameldienst en blijven eigendom van de verstrekker.

  • 2.

    In aanvulling op artikel 4, lid 1, sub a van de verordening geldt dat per huishouden één inzamelmiddel beschikbaar wordt gesteld. Een extra inzamelmiddel kan worden verkregen bij de gemeente. Het extra inzamelmiddel leidt tot een verhoging van de afvalstoffenheffing, conform de verordening Afvalstoffenheffing.

  • 3.

    In aanvulling op artikel 4, lid 1, sub b van de verordening geldt dat een inzamelvoorziening voor de gebruikers van meerdere percelen aangewezen kan worden.

  • 4.

    Bij diefstal van een inzamelmiddel kan, nadat hiervan aangifte is gedaan bij politie en hiervan een bewijs wordt overlegd, bij de gemeente een nieuw inzamelmiddel verkregen worden.

  • 5.

    Beschadigde inzamelmiddelen worden bij aantoonbare schade door eigen schuld van de gebruiker alleen tegen betaling vervangen. De kosten voor deze vervanging worden vastgesteld door de verstrekker van het inzamelmiddel, op basis van de kostprijs van het inzamelmiddel.

  • 6.

    Alle inzamelmiddelen, niet zijnde zakken, zijn of kunnen worden voorzien van een identificatiechip of -sticker. Gebruikers van een inzamelmiddel dienen medewerking te verlenen aan het aanbrengen van deze identificatiechip. Zodra een perceel de beschikking heeft gekregen over een inzamelmiddel dat voorzien is van een identificatiechip, kan voor de afvalstof waarvoor het inzamelmiddel is bestemd, geen ander, niet van identificatiechip voorzien, inzamelmiddel ter inzameling worden aangeboden.

  • 7.

    De inzamelmiddelen en afvalpas worden ter beschikking gesteld en blijven eigendom van de verstrekker. Zij dienen bij verhuizing bij het perceel te worden achtergelaten.

  • 8.

    Het is verboden wijzigingen aan de afvalpas, inzamelmiddelen en -voorzieningen aan te brengen of de afvalpas, inzamelmiddelen en -voorzieningen anderszins te veranderen waardoor het gebruik of legen hiervan niet meer op de door de inzameldienst toegepaste methode mogelijk is.

  • 9.

    Het is anderen dan de gemeente Zuidplas niet toegestaan het uiterlijk van de inzamelvoorzieningen en van de inzamellocatie te wijzigen door bijvoorbeeld het aanbrengen van plakwerk of graffiti dan wel door het aanbrengen van beplanting rondom de voorziening.

  • 10.

    Het is verboden brandende, smeulende, bijtende of anderszins aantastende stoffen in de inzamelmiddelen en -voorzieningen te deponeren.

Artikel 6. Regels omtrent de plaats en wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen moeten worden aangeboden

  • 1.

    Voor het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen door middel van een inzamelmiddel gelden de volgende regels:

    • a.

      inzamelmiddelen dienen ter inzameling te worden aangeboden op een door de gemeente daartoe aangewezen aanbiedplaats. Indien er binnen loopafstand zoals bepaald in artikel 4, lid 3, geen aangewezen aanbiedplaats is, dient het inzamelmiddel op een voor de inzameldienst en het inzamelvoertuig bereikbare plaats op of direct langs de openbare weg geplaatst te worden op een zodanige wijze dat verkeersdeelnemers hierdoor niet worden gehinderd en er geen gerede kans bestaat op verwondingen van personen of beschadiging door of van passerende voertuigen of andere zaken;

    • b.

      het inzamelmiddel dient met de wielen naar de rijbaan aangeboden te worden;

    • c.

      het deksel van het inzamelmiddel dient gesloten te zijn;

    • d.

      er mogen geen voorwerpen uit het inzamelmiddel steken;

    • e.

      het afval mag niet in een inzamelmiddel worden aangestampt of worden verdicht;

    • f.

      het maximale gewicht van aangeboden inzamelmiddelen bedraagt ten hoogste 70 kilogram per inzamelmiddel.

  • 2.

    Voor het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen door middel van een inzamelvoorziening gelden de volgende regels:

    • a.

      het verboden is huishoudelijk restafval anders dan in gesloten zakken te deponeren in een inzamelvoorziening;

    • b.

      het deksel, trommel of vulopening van de inzamelvoorziening gesloten moet worden nadat het afval in de inzamelvoorziening is gedeponeerd

    • c.

      huishoudelijke afvalstoffen mogen niet naast of op de inzamelvoorziening worden geplaatst;

    • d.

      indien de inzamelvoorziening buiten gebruik is, dient het aan te bieden afval opgeslagen te worden op het perceel tot de volgende mogelijkheid van aanbieden.

  • 3.

    Groente-, fruit- en tuinafval dient los, zonder verpakking, of in een biologisch afbreekbare zak in het inzamelmiddel te worden gedeponeerd.

  • 4.

    Voor het aanbieden van klein chemisch afval op het afvalbrengstation geldt dat:

    • a.

      vloeibaar klein chemisch afval verpakt moet zijn in de originele verpakking dan wel in een gesloten verpakking voorzien van een sticker met daarop de ingesloten afvalstof vermeld;

    • b.

      klein chemisch afval aan de medewerker van de inzameldienst moet worden overhandigd.

  • 5.

    Voor het aanbieden van glas geldt dat:

    • a.

      het glas per kleur, wit, bruin of groen, in het daar toe bestemde deel van de inzamelvoorziening dient te worden gedeponeerd;

    • b.

      indien het glas niet door het inwerpgat van de inzamelvoorziening past deze afzonderlijk ter inzameling op het brengdepot aangeboden dient te worden.

  • 6.

    Oud papier en karton dient los, zonder productvreemd verpakking- of bundelmateriaal in het inzamelmiddel of de inzamelvoorziening gedeponeerd te worden.

  • 7.

    Voor het aanbieden van textiel geldt dat:

    • a.

      het textiel verpakt dient te zijn in een afgesloten plastic zak;

    • b.

      het textiel droog en vrij van kledingmotten moet zijn;

    • c.

      schoenen per paar gebundeld moeten zijn.

  • 8.

    Voor het aanbieden van elektrische en elektronische apparatuur, metaal, grof huishoudelijk restafval en grof tuinafval, anders dan op het brengdepot geldt dat:

    • a.

      eerst een ophaalafspraak gemaakt dient te worden met de gemeente;

    • b.

      de onderscheiden afvalcategorieën, zoals bedoeld in artikel 3, duidelijk gescheiden van elkaar aangeboden dienen te worden;

    • c.

      limitering van de, al dan niet tegen vergoeding, aan te bieden afvalstoffen jaarlijks door de gemeente wordt vastgesteld en bekend wordt gemaakt op de afvalkalender;

    • d.

      tarieven voor aan te bieden afvalstoffen jaarlijks door de gemeente worden vastgesteld en bekend worden gemaakt op de afvalkalender;

    • e.

      de afvalstoffen zoveel mogelijk gebundeld of verpakt in zakken moeten worden aangeboden;

    • f.

      het maximale gewicht van een zak, bundel of voorwerp 25 kilogram bedraagt, tenzij met de inzameldienst anders afgesproken;

    • g.

      de afmetingen van een zak, bundel of voorwerp beperkt zijn tot 50 x 50 x 120 centimeter, tenzij met de inzameldienst anders afgesproken;

    • h.

      van koel- en vriesapparatuur de leidingen van het koelsysteem niet beschadigd mogen zijn en de koelvloeistof niet mag zijn afgetapt;

    • i.

      apparaten leeg en schoon moeten zijn en niet vergrendeld mogen zijn;

    • j.

      de afvalstoffen op een voor de inzameldienst en het inzamelvoertuig bereikbare plaats voor de woning op of direct langs de openbare weg geplaatst moeten worden, op een zodanige wijze dat verkeersdeelnemers hierdoor niet worden gehinderd en er geen gerede kans bestaat op verwonding van personen of beschadiging door of van passerende voertuigen of andere zaken;

    • k.

      de aanbieder na inzamelen van de afvalstoffen de aanbiedplaats voor 19.00 uur op de dag van inzamelen veegschoon dient te maken.

  • 9.

    Er mag geen afval naast de inzamelmiddelen worden geplaatst.

  • 10.

    Voor het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen bij het brengdepot geldt dat:

    • a.

      limitering van de, al dan niet tegen vergoeding, aan te leveren afvalstoffen jaarlijks door de gemeente wordt vastgesteld en bekend wordt gemaakt op de afvalkalender;

    • b.

      tarieven voor aan te leveren afvalstoffen jaarlijks door de gemeente worden vastgesteld en bekend worden gemaakt op de afvalkalender;

    • c.

      door de gemeente vastgestelde acceptatievoorwaarden van toepassing zijn;

    • d.

      aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen alleen is toegestaan tijdens de vastgestelde openingstijden;

    • e.

      toegang enkel mogelijk is middels de afvalpas;

    • f.

      de aangeboden afvalstoffen conform de aanwijzingen van de beheerder door de aanbieder gescheiden in de daartoe bestemde inzamelvoorziening dienen te worden gedeponeerd;

    • g.

      van koel- en vriesapparatuur de leidingen van het koelsysteem niet beschadigd mogen zijn en de koelvloeistof niet mag zijn afgetapt;

    • h.

      apparaten leeg en schoon moeten zijn en niet vergrendeld mogen zijn;

    • i.

      asbest alleen geaccepteerd wordt indien het in twee lagen speciaal hiervoor bestemd plastic, voor inwoners van de gemeente gratis op het afvalbrengstation te verkrijgen, is verpakt en dit luchtdicht met breed plakband is dicht geplakt.

Artikel 7. Frequentie van inzamelen bij elk perceel

  • 1.

    Oud papier en karton wordt minimaal twaalf keer per jaar ingezameld.

  • 2.

    Kunststof verpakkingen worden eenmaal per twee weken ingezameld.

  • 3.

    Elektrische en elektronische apparatuur, metaal, grof huishoudelijk restafval en grof tuinafval wordt op afspraak opgehaald

  • 4.

    Het huishoudelijk restafval wordt eenmaal per twee weken ingezameld of op basis van volmelding.

  • 5.

    Het GFT afval wordt eenmaal per twee weken bij laagbouwwoningen huis aan huis ingezameld.

Artikel 8. Dagen en tijden voor het ter inzameling aanbieden

  • 1.

    Het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via inzamelmiddelen mag alleen op de afvalkalender aangegeven dagen na 05:00 uur en voor 07:30 uur. Indien het voor de aanbieder aantoonbaar onmogelijk is het inzamelmiddel binnen deze tijdsperiode aan te bieden, is het toegestaan het inzamelmiddel op de dag voorafgaand aan de dag van inzameling na 22.00 uur aan te bieden.

  • 2.

    Het inzamelmiddel dient zo spoedig mogelijk na lediging, doch uiterlijk om 20:00 uur op de dag van lediging van de openbare weg te worden verwijderd.

  • 3.

    De dag en tijd waarop elektrische en elektronische apparatuur, metaal, grof huishoudelijk restafval en grof tuinafval op afspraak bij een perceel worden opgehaald, worden bepaald door het college. Het afval mag alleen op de afgesproken dag worden aangeboden na 05:00 uur en voor 07:30 uur. Indien het voor de aanbieder aantoonbaar onmogelijk is het afval binnen deze tijdsperiode aan te bieden, is het toegestaan het afval op de dag voorafgaand aan de dag van inzameling na 22.00 uur aan te bieden.

  • 4.

    De dagen en tijden waarop de huishoudelijke afvalstoffen in een bepaald gebied worden ingezameld zijn aangegeven op de afvalkalender en zijn op te vragen bij de inzameldienst en bij de gemeente.

  • 5.

    Om geluidsoverlast te voorkomen is het gebruik van inzamelvoorzieningen voor glas slechts toegestaan tussen 07.00 uur en 22.00 uur.

  • 6.

    Voor het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen is het brengdepot te Nieuwerkerk aan den IJssel geopend van maandag tot en met vrijdag van 12.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Het brengdepot te Zevenhuizen is geopend op dinsdag en donderdag van 13.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Op nationaal erkende feestdagen, die als een zondag gevierd worden, zijn de brengdepots gesloten.

Artikel 9. Het in bijzondere gevallen ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen

  • 1.

    Als door gevolg van overlijden, ontploffing, brand-, storm- of waterschade grote hoeveelheden huishoudelijke afvalstoffen vrijkomen of ontstaan, is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een speciale inzamelregeling van de inzameldienst. Elke aanvraag wordt afzonderlijk beoordeeld door het college.

  • 2.

    In geval de reguliere aanbiedplaats voor inzamelmiddelen niet bereikbaar is voor gebruikers van een perceel of voor de inzameldienst, bijvoorbeeld door wegopbrekingen of andere werkzaamheden in de openbare ruimte, worden gebruikers van percelen geacht het inzamelmiddel op een nabijgelegen locatie, bereikbaar voor de inzameldienst, aan te bieden voor inzameling.

  • 3.

    In geval een inzamelvoorziening niet bereikbaar is voor gebruikers of voor de inzameldienst, bijvoorbeeld door wegopbrekingen of andere werkzaamheden in de openbare ruimte, worden gebruikers geïnformeerd over een gewijzigde inzamelvoorziening en de duur van deze wijziging. Deze informatie wordt op of nabij de tijdelijk buiten gebruik gestelde inzamelvoorziening geplaatst. Aanvullend ontvangen gebruikers van percelen waaraan een tijdelijk buiten gebruik gestelde inzamelvoorziening is toegewezen, deze informatie via het huis aan huis blad.

  • 4.

    Als, in geval van storingen of schade aan een inzamelvoorziening, de inzamelvoorziening niet gebruikt kan worden om afvalstoffen ter inzameling aan te bieden, dient de gebruiker van een perceel het afval ter inzameling aan te bieden in de eerst volgende inzamelvoorziening voor de betreffende afvalstroom dan wel de afvalstof tijdelijk te bewaren op eigen perceel totdat de voorziening weer operationeel is dan wel de afvalstof op het brengdepot ter inzameling aan te bieden.

  • 5.

    Ter voorkoming van calamiteiten worden inzamelvoorzieningen voor oud papier en karton, kunststofverpakkingen en textiel afgesloten of verwijderd in de week voor de jaarwisseling en in de week na de jaarwisseling teruggeplaatst.

Artikel 10. Ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan een ander dan de inzameldienst

  • 1.

    Bedrijfsafvalstoffen dienen apart van huishoudelijke afvalstoffen ter inzameling aangeboden te worden aan een door de aanbieder geselecteerde inzamelaar.

  • 2.

    Bedrijfsafvalstoffen mogen uitsluitend in afgesloten inzamelmiddelen ter inzameling aangeboden worden. Als gevolg hiervan dienen deksels van inzamelmiddelen volledig gesloten te zijn en mag geen afval naast een inzamelmiddel worden aangeboden.

  • 3.

    De dagen waarop inzamelmiddelen voor bedrijfsafvalstoffen ter inzameling worden aangeboden, worden contractueel bepaald tussen de aanbieder en de door de aanbieder gekozen inzameldienst.

  • 4.

    Inzamelmiddelen mogen niet voor 05.00 uur op de inzameldag op de openbare weg worden geplaatst.

  • 5.

    Inzamelmiddelen dienen zo spoedig mogelijk na de lediging dan wel uiterlijk voor 19.00 uur op de dag van inzameling van de openbare weg te zijn verwijderd. De plaats en wijze waarop de inzamelmiddelen ter inzameling aangeboden dienen te worden, worden contractueel bepaald tussen de aanbieder en de genoemde inzameldienst.

  • 6.

    In aanvulling op lid 5, is en blijft de aanbieder zowel voor als na lediging van het inzamelmiddel verantwoordelijk voor een op zodanige wijze plaatsen van het inzamelmiddel dat verkeersdeelnemers hierdoor niet worden gehinderd en er geen gerede kans bestaat op verwondingen van personen of beschadiging door of van passerende voertuigen of andere zaken.

Artikel 11. Inwerkingtreding

Dit Uitvoeringsbesluit treedt in werking op de dag na die waarop zij bekend is gemaakt.

Artikel 12. Citeerbepaling

Dit uitvoeringsbesluit wordt aangehaald als Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening van de gemeente Zuidplas.

Zuidplas, 2 oktober 2012

burgemeester en wethouders van Zuidplas,

de secretaris,

J. Brinkman

de burgemeester,

K.J.G. Kats