Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
WVS-groep

Regeling fiscalisering

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWVS-groep
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingRegeling fiscalisering
CiteertitelRegeling fiscalisering
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-12-2022Regeling fiscalisering

28-08-2023

bgr-2023-887

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling fiscalisering

Het dagelijks bestuur van WVS,

 

overwegende, dat het gewenst is de verschillende regelingen met betrekking tot fiscaliteit samen te voegen tot één regeling,

 

gelezen het voorstel dd. 14 augustus 2023, no. 16/66 A,

 

gelet op de gemeenschappelijke regeling WVS,

 

 

 

b e s l u i t :

 

 

 

vast te stellen de navolgende Regeling fiscalisering:

 

Fiscalisering

Algemeen

Artikel 1 Definities

Werkgever: WVS of Flexkompaan BV.

Werknemer: De werknemer die in dienst is van WVS (ambtelijk of SW-dienstverband) of de

werknemer in dienst van Flexkompaan BV (regulier of Participatiewet).

 

Artikel 2 Keuzemodel

De werknemer mag een bepaalde arbeidsvoorwaarde (bron) inzetten als ruilmiddel om gebruik te maken van de in deze regeling opgenomen onbelaste vergoedingen (doel), hierna te noemen fiscalisering.

 

Artikel 3 Doel

Doel is het verkrijgen van een onbelaste vergoeding welke door middel van arbeidsvoorwaardenruil door de werknemer verkregen wordt. Dit kan zijn:

  • 1.

    Een maximale belastingvrije vergoeding voor de voor eigen rekening komende kosten van woon-werkverkeer.

  • 2.

    Een bijdrage in de kosten van de ziektekostenverzekering.

  • 3.

    Een maximale vergoeding voor de voor eigen rekening komende kosten van een vakbondslidmaatschap.

 

Artikel 4 Bron

De arbeidsvoorwaarde (bron) die de werknemer (gedeeltelijk) mag inzetten is:

  • 1.

    Het brutosalaris van december (incl. eindejaarsuitkering of IKB), waarbij minimaal het wettelijk minimumloon dient te resteren.

  • 2.

    De vakantietoelage (IKB voor ambtenaren en Flexkompaan regulier), voor zover daar recht op is in de maand mei, kan als bron voor het in deze regeling genoemde doel worden ingezet.

 

Artikel 5 Gevolgen van de keuze

  • 1.

    Indien aan de belastingvrije uitbetaling door de belastingdienst bijzondere voorwaarden worden verbonden, is de werknemer verplicht aan deze voorwaarden te voldoen en dit desgewenst aan te tonen. Een eventuele naheffing als gevolg van het niet voldoen aan deze voorwaarden, komt voor rekening van de werknemer.

  • 2.

    De werknemer verklaart schriftelijk op de hoogte te zijn van de mogelijke gevolgen die een verlaging van het brutosalaris kan hebben, doordat deze worden uitgewisseld tegen één van de doelen uit artikel 3 en zal de hierin opgenomen verplichtingen moeten nakomen.

  • 3.

    De werknemer blijft zelf verantwoordelijk voor de inzet van het brutosalaris en de mogelijke gevolgen daarvan voor inkomensafhankelijke uitkeringen of toeslagen.

 

Artikel 6 Deelname

  • a.

    Deelname aan deze regeling is mogelijk voor iedere werknemer, mits aan de voorwaarden als bedoeld in deze regeling voldaan wordt.

  • b.

    De werknemer gaat deelnemen door de verklaring fiscalisering in te vullen, welke bij het indienstnemingspakket is uitgereikt. Op de verklaring geeft de werknemer aan of hij wel of niet wil fiscaliseren. Deze keuze blijft gelden tot de werknemer een nieuwe verklaring invult en daardoor zijn keuze wijzigt. Voor iedere fiscalisering wordt de werknemer geïnformeerd over de keuze die voor hem is geregistreerd.

  • c.

    Door de fiscalisering van de vakbondscontributie ontvangt men jaarlijks een formulier van de vakbond. Middels dit formulier kan men aangeven of men de contributie wil fiscaliseren. Bij SW moet men ook erop letten dat wordt aangegeven dat men 50 % van de contributie wil terug ontvangen. Is men geen lid van een vakbond die betrokken is bij de onderhandellingen of men heeft geen formulier ontvangen, dan kan men een kopie van het lidmaatschap van de vakbond en de verklaring 'Wijziging samenstelling overeengekomen beloning” ingevuld en ondertekend inleveren.

 

Artikel 7 Fiscale wijzigingen

De uitvoering van deze regeling dient te passen binnen de (fiscale) wet- en regelgeving. De werkgever behoudt het recht de regeling aan te passen op grond van fiscale of Cao-wijzigingen.

 

Artikel 8 Onrechtmatig gebruik

Wanneer de werknemer onjuiste gegevens verstrekt en/of onrechtmatig gebruik maakt van deze regeling, wordt de eventuele naheffingsaanslag (inclusief de boete en heffingsrente) van de belastingdienst met terugwerkende kracht op de werknemer verhaald.

 

Fiscalisering kosten woon-werkverkeer

Artikel 9 Definities

Woon-werkverkeer: De afstand van het woonadres tot de standplaats volgens de snelste en

gebruikelijke route van de ‘ANWB-routeplanner’.

Woonadres: Het adres waar de werknemer staat ingeschreven bij de gemeentelijke

basisadministratie persoonsgegevens (GBA).

Standplaats: De locatie waar de werknemer in een jaar vermoedelijk minstens 36 weken

gewoonlijk zijn arbeid verricht.

 

Artikel 10 Vergoeding kosten woon-werkverkeer

  • 1.

    De werknemer kan op zijn verzoek een gedeelte van zijn brutosalaris van december inzetten voor de fiscalisering van de voor eigen rekening komende kosten van woon-werkverkeer (het verschil tussen de maximale onbelaste vergoeding en de werkelijk betaalde vergoeding). Hierdoor heeft de werknemer een fiscaal voordeel.

  • 2.

    Voor de bepaling van het aantal kilometers van het woon-werkverkeer wordt de snelste en gebruikelijke route van het woonadres naar de standplaats berekend via de ‘ANWB-routeplanner’. Hierbij wordt uitgegaan van het aantal werkelijk gereisde dagen per jaar. Of de route al dan niet

  • 3.

    met een vervoermiddel wordt afgelegd evenals het type vervoermiddel is niet relevant voor de bepaling van het aantal kilometers.

  • 4.

    Om deel te kunnen nemen dient de werknemer doorgaans naar dezelfde standplaats te reizen. Er is sprake van doorgaans heen en weer reizen wanneer de werknemer de standplaats op jaarbasis tenminste 36 weken (70 % van 52 weken) bezoekt.

  • 5.

    De vergoeding per kilometer is gelijk aan de maximaal onbelaste kilometervergoeding als vastgesteld door de belastingdienst (€ 0,19 in 2022). De vergoeding die de werknemer ontvangt voor het woon-werkverkeer van de werkgever, wordt in mindering gebracht op de vergoeding op basis van dit artikel.

 

Artikel 11 Berekeningstijdvak

Het aantal woon-werkkilometers wordt berekend over de periode van 1 januari t/m 31 december van enig kalenderjaar. Voor de berekening van het aantal kilometers woon-werkverkeer is de feitelijke situatie leidend. Wanneer iemand tussentijds in of uit dienst treedt, is de berekening naar rato.

 

Artikel 12 Betaling

De vergoeding woon-werkverkeer wordt uitbetaald in de maand december. Tegelijkertijd wordt dan het brutosalaris over de maand december verminderd.

 

Uitruil vakantietoelage voor een bijdrage in de ziektekostenverzekering

Artikel 13 Hoogte bijdrage

  • 1.

    De hoogte van de bijdrage wordt jaarlijks door de werkgever vastgesteld.

  • 2.

    Indien de werknemer in deeltijd werkt, wordt de bijdrage naar rato vastgesteld.

 

Artikel 14 Betaling

De bijdrage ziektekostenverzekering wordt uitbetaald in de maand mei. Tegelijkertijd wordt dan de vakantietoelage verminderd.

 

Fiscalisering vakbondscontributie

Artikel 15 Vergoeding van vakbondscontributie

  • 1.

    De werknemer kan op zijn verzoek een gedeelte van het salaris van december inzetten om de kosten van de vakbondscontributie fiscaal vriendelijk uit te ruilen.

  • 2.

    Voor medewerkers met een Wsw-dienstverband beperkt deze bestedingsmogelijkheid zich tot 50 % van de vakbondscontributie in verband met de werkgeversbijdrage vakbondscontributie.

  • 3.

    Ieder kalenderjaar dienen uiterlijk 15 november de formulieren genoemd onder artikel 6, lid c, aan de werkgever te worden overlegd om in aanmerking komen voor de netto vergoeding voor de kosten van de vakbondscontributie.

  • 4.

    De werknemer geeft met het invullen en ondertekenen van de formulieren genoemd onder artikel 6, lid c aan dat hij in het betreffende kalenderjaar afstand doet van een gedeelte van het salaris van december.

 

Artikel 16 Einde dienstverband of vakbondslidmaatschap

  • 1.

    Bij beëindiging van het dienstverband tussen de werknemer en de werkgever, dan wel de beëindiging van het vakbondslidmaatschap, eindigt de mogelijkheid tot vergoeding als bedoeld in artikel 15, lid 1.

  • 2.

    De op het moment van beëindiging betaalde vakbondscontributie komt nog in aanmerking voor vergoeding zoals bedoeld in artikel 15, lid 1. De werknemer levert hiervoor de stukken genoemd onder artikel 6, lid c aan.

 

Artikel 17 Onvoorziene omstandigheden

De werkgever is bevoegd om in gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet een voorziening te treffen.

 

Artikel 18 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 december 2022.

 

Artikel 19 Slotbepalingen

  • 1.

    Met de inwerkingtreding van deze regeling komen de ‘Regeling fiscalisering vergoeding woon- werkverkeer ambtelijk personeel’, vastgesteld op 18 januari 2010, de ‘Regeling uitruil vakantietoelage voor eenmalige bijdrage ziektekostenverzekering’, vastgesteld op 4 juli 2011, de ‘Regeling fiscalisering vakbondscontributie 2008 en volgende jaren’, vastgesteld op 20 oktober 2008 en de toelichtingen ‘Regeling uitruil eindejaarsuitkering voor een vergoeding woon- werkverkeer ambtelijk’ dd. 4 juli 2011 en ‘Regeling uitruil vakantietoelage voor eenmalige bijdrage ziektekostenverzekering WVS-groep” dd. 7 juni 2012 te vervallen.

  • 2.

    Deze regeling is ter informatie aan de Ondernemingsraad voorgelegd.

  • 3.

    Deze regeling kan worden aangehaald als de ‘Regeling fiscalisering’.

 

Aldus vastgesteld door het dagelijks bestuur van WVS op 28 augustus 2023,

 

De secretaris, De voorzitter,

 

 

 

P.F.J.M. Havermans T.C. Melisse.

 

Versie:

14-08-2023

Verandering:

De 3 regelingen betreffende fiscalisering zijn samengevoegd. Inhoudelijk zijn de regelingen niet gewijzigd. Wel zijn ze aangepast aan Cao wijzigingen zoals het IKB en de wijziging van de berekening woon-werkverkeer. Daarnaast zijn er stukken herschreven om het geheel leesbaarder te maken.

Datum DT:

19-10-2022

Datum OR:

15-11-2022 (ter informatie)