Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Heemskerk

Subsidieregeling huur gemeentelijke accommodaties 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHeemskerk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSubsidieregeling huur gemeentelijke accommodaties 2023
CiteertitelSubsidieregeling huur gemeentelijke accommodaties 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene subsidieverordening 2020

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-09-2023nieuwe regeling

22-08-2023

gmb-2023-369182

D/2023/546116

Tekst van de regeling

Intitulé

Subsidieregeling huur gemeentelijke accommodaties 2023

 

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1.1 Begripsomschrijving

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    ASV: de geldende Algemene subsidieverordening van de gemeente Heemskerk.

  • b.

    Raad: de gemeenteraad van Heemskerk.

  • c.

    College: het college van burgemeester en wethouders van Heemskerk.

  • d.

    Gemeentelijke accommodaties: gebouwen en gronden in eigendom van de gemeente Heemskerk, niet zijnde het openbaar gebied, uitgegeven aan gebruikers op basis van een schriftelijke overeenkomst tussen de gemeente en de gebruiker.

  • e.

    Niet-commerciële huurder: huurder die als vereniging of stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

  • f.

    Huursubsidie: jaarlijkse subsidie verstrekt in het kader van deze subsidieregeling.

Artikel 1.2 Doel en reikwijdte

  • 1.

    Deze subsidieregeling is van toepassing op het verstrekken van jaarlijkse subsidies aan huurders van een gemeentelijke accommodatie, gericht op het implementeren van het nieuwe huurtarievenstelsel zoals vastgelegd in de op 18 februari 2021 door de raad vastgestelde Nota Huurprijsbeleid 2021-2024.

  • 2.

    Alleen huurders van een gemeentelijke accommodatie komen in aanmerking voor een huursubsidie in het kader van deze subsidieregeling.

  • 3.

    Onder huur en huurders worden in deze subsidieregeling tevens verstaan gebruik respectievelijk gebruikers van een gemeentelijke accommodatie op basis van erfpacht, recht van opstal of gebruik om niet.

Hoofdstuk 2 Nadere bepalingen huurders en huursubsidie

Artikel 2.1 Nadere bepalingen huurders

Een huursubsidie wordt uitsluitend verstrekt aan niet-commerciële huurders die:

  • a.

    een nieuwe huurovereenkomst aangaan met de gemeente Heemskerk waarbij de huurprijs wordt bepaald op basis van de Nota Huurprijsbeleid 2021-2024, dan wel in voorkomende gevallen op basis van de Nota Grondprijsbeleid 2019-2022; en

  • b.

    op grond van die nieuwe huurovereenkomst voor dezelfde gemeentelijke accommodatie een huursom gaan betalen die bij aanvang op jaarbasis minimaal € 500 hoger is dan de vorige huursom.

Artikel 2.2 Nadere bepalingen huursubsidie

  • 1.

    Huursubsidies worden als jaarlijkse subsidie per kalenderjaar verstrekt.

  • 2.

    Jaarlijkse huursubsidies worden verleend voor een periode van maximaal 3 jaar, te rekenen vanaf de datum van ingang van de nieuwe huurovereenkomst zoals bedoeld in artikel 2.1.

Artikel 2.3 Aanvragen en vaststellen huursubsidie

  • 1.

    Met toepassing van artikel 12 lid 4 ASV dient een huursubsidie voor het eerste kalenderjaar aangevraagd te worden uiterlijk 4 weken voor de ondertekening door de huurder van de nieuwe huurovereenkomst zoals bedoeld in artikel 2.1, lid 1 onder b. De aanvraag moet worden ingediend met behulp van het webformulier op de website van de gemeente.

  • 2.

    Op de subsidieaanvraag zoals bedoeld in het 1e lid wordt, in afwijking van artikel 13, lid 1 ASV, beslist uiterlijk op de datum van ondertekening door de gemeente van de nieuwe huurovereenkomst zoals bedoeld in artikel 2.1, lid 1 onder b.

  • 3.

    Voor het aanvragen van en beslissen over de huursubsidie voor de daarop volgende kalenderjaren gelden de termijnbepalingen in de ASV.

  • 4.

    Jaarlijkse huursubsidies worden, in afwijking van het bepaalde in artikel 20, lid 1 ASV, gelijktijdig met de verlening ambtshalve vastgesteld. De artikelen 21 tot en met 25 ASV zijn daarom niet van toepassing op huursubsidies.

Artikel 2.4 Bepalen hoogte huursubsidie

De hoogte van de jaarlijkse huursubsidie wordt bepaald op het verschil tussen de vorige huursom en de nieuwe huursom op jaarbasis, een en ander zoals ook bedoeld in artikel 2.1, lid 1 onder b.

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 3.1 Hardheidsclausule

Het college kan, in bijzondere gevallen, een artikel of meerdere artikelen van deze subsidieregeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing, gelet op het doel of de strekking van deze regeling dan wel het belang van de aanvrager of subsidieontvanger, leidt tot onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 3.2 Inwerkingtreding

Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 september 2023.

Artikel 3.3 Citeertitel

Deze subsidieregeling wordt aangehaald als:

‘Subsidieregeling huur gemeentelijke accommodaties 2023.

Aldus vastgesteld in de B&W vergadering d.d. 22 augustus 2023.

burgemeester en wethouders van Heemskerk,

de secretaris,

de burgemeester,

Algemene en hoofdstukgewijze toelichting

Algemene toelichting

 

Algemeen subsidiekader

De algemene kaders voor de subsidieverstrekking in Heemskerk zijn door de gemeenteraad vastgelegd in de Algemene subsidieverordening (ASV). Het gaat daarbij om de algemene bepalingen over onder andere het aanvragen, verstrekken, betalen, verantwoorden en vaststellen van door het college te verstrekken subsidies. De ASV vormt daarmee de Heemskerkse invulling van de wettelijke subsidiekaders zoals vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht.

 

Naast het juridisch kader van de ASV stelt de gemeenteraad ook de beleidsinhoudelijke (de beleidsplannen) en de financiële kaders (de gemeentebegroting) vast voor de subsidieverstrekking. Met deze drie kaders bepaalt de raad voor welke beleidsdoeleinden, welke middelen beschikbaar zijn en via welke regels deze middelen voor subsidie kunnen worden ingezet door het college.

 

Subsidie = uitvoering van beleid

Het verstrekken van subsidies is dan ook een van de uitvoeringsinstrumenten van het college om de door de raad vastgesteld beleid te realiseren. Om dat uitvoeringsinstrument gericht en effectief te kunnen inzetten, heeft de raad in de ASV (artikel 3, lid 2) bepaald dat het college nadere subsidieregels, ofwel subsidieregelingen, kan vaststellen. Deze subsidieregelingen bevatten de nadere uitwerking binnen de door de raad bepaalde kaders voor een specifiek beleidsterrein.

 

In deze subsidieregeling zijn de subsidieregels voor het huurprijsbeleid voor het gebruik van de gemeentelijke accommodaties nader uitgewerkt op basis van de Nota Huurprijsbeleid 2021-2024, die op 18 februari 2021 door de gemeenteraad is vastgesteld.

 

Toelichting per hoofdstuk

 

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Naast de begripsomschrijvingen zijn in dit hoofdstuk het doel en de reikwijdte van deze subsidieregeling nader omschreven.

 

Hoofdstuk 2 Nadere bepalingen huurder en huursubsidies

In dit hoofdstuk is nader geregeld wie aanspraak kunnen maken op een huursubsidie en zijn nadere bepalingen opgenomen aangaande het aanvragen en vaststellen, de maximale duur en de hoogte van de huursubsidies.

In artikel 2.2 is bepaald dat de jaarlijkse huursubsidie voor maximaal 3 kalenderjaren wordt verstrekt en in artikel 2.4 is geregeld dat de hoogte van de subsidie gelijk is aan het verschil tussen de oude en nieuwe huursom. Dit heeft twee doelen:

  • I.

    Het zorgt ervoor dat de overgang naar het nieuwe huurtarievenstelsel voor gemeentelijke accommodaties voor zowel de huurder als de gemeente (nagenoeg) kostenneutraal kan plaatsvinden. Althans gedurende de genoemde 3 jaren.

  • II.

    Want gedurende de genoemde 3 jaren moet worden vastgesteld of de activiteiten, waarvoor de huurder gebruik maakt van de gemeentelijke accommodatie, een aantoonbare bijdrage leveren aan gemeentelijke beleidsdoelen. En daarmee een zodanig algemeen maatschappelijk belang dienen, dat gemeentelijke facilitering via accommodatie- en/of subsidieverstrekking gerechtvaardigd is (blijft).

  • Dit wordt bepaald aan de hand van het door de raad vastgestelde gemeentebeleid voor het werkveld waartoe de activiteiten van de huurder worden gerekend. Voor zover het huidige gemeentebeleid voor die werksoort daar op dit moment nog geen uitsluitsel over geeft, zal dit alsnog geconcretiseerd moeten worden door middel van een aparte accommodatie- en/of subsidieparagraaf in de nieuwe dan wel te actualiseren beleidsnota.

     

  • Als op grond van het vorenstaande door het college wordt geoordeeld dat facilitering van de activiteiten van de huurder via accommodatie- en/of subsidieverstrekking past in het gemeentebeleid, dan zullen de huurlasten (na de 3 jaar huursubsidie) moeten worden opgenomen als onderdeel van activiteitenkosten. Deze worden daarmee voortaan als onderdeel meegenomen in de reguliere (activiteiten)subsidie aan de huurder.

  • Daar waar door het college wordt geoordeeld dat de activiteiten c.q. de huurlasten voor die activiteiten niet (meer) passen in het gemeentelijk beleid, zal de subsidie na 3 jaar eindigen.

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Geen nadere toelichting.