Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hilversum

Subsidieregeling Verduurzamen Bedrijvenparken Hilversum Zuid West

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHilversum
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSubsidieregeling Verduurzamen Bedrijvenparken Hilversum Zuid West
Citeertitel
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp
Externe bijlageregeling

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-08-202331-12-2027susidieregeling

18-07-2023

gmb-2023-363932

Tekst van de regeling

Intitulé

Subsidieregeling Verduurzamen Bedrijvenparken Hilversum Zuid West

 

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum;

 

Gelet op: de Algemene subsidieverordening 2021;

Gelet op: de Greendeal Bedrijvenparken Hilversum Zuid West 2023-2027.

 

Deze subsidieregeling richt zich op het verduurzamen van de bedrijvenparken Hilversum Zuid West.

 

Besluit vast te stellen de volgende regeling:

Regeling Verduurzamen Bedrijvenparken Hilversum Zuid West

 

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

a. Ondernemersvereniging: vereniging van ondernemers in een bepaald gebied, vaak een straat of een wijk, of een bedrijventerrein;

b. Ondernemerscollectief: een formeel samenwerkingsverband van ondernemers (rechtspersoon);

c. Bedrijvenparken Hilversum Zuid West: Kerkenlanden, Zeverijnstraat en Havenkwartier

d. Verduurzamen: het bevorderen om in harmonie met onze natuurlijke omgeving te leven en ondernemen zonder deze te schaden of te vernietigen;

e. Energietransitie: overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen als energiebron naar het gebruik van duurzame energiebronnen waarbij ook aandacht is voor energiebesparing, transport, energieopslag en energiedistributie;

f. Energietransitie-projecten: projecten die een bijdrage leveren aan de energietransitie;

g. Biodiversiteit; het aantal, de verscheidenheid en de variabiliteit van alle levende organismen: dieren, planten, en micro-organismen;

h. Klimaatadaptatie: het aanbrengen van aanpassingen om beter bestendig te zijn tegen de risico’s van klimaatverandering zoals extreme regenval, langdurige droogte en hitte;

i. Circulaire economie: een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen en hergebruikt kunnen worden, hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt en systeemdenken centraal staat;

j. Duurzame mobiliteit: een toekomstbestendige manier van vervoer, waarbij onze verplaatsingen geen invloed hebben op het milieu en steeds minder CO2-uitstoot veroorzaken;

k. College: het college van burgemeester en wethouders van gemeente Hilversum;

l. Instelling: een organisatie of groepering die een algemeen belang dient;

m. Verordening: de Algemene Subsidieverordening Hilversum 2021;

n. Wet: de Algemene wet bestuursrecht.

 

Artikel 2. Subsidiedoel

Het klimaatakkoord stelt als doel 55% CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990. Gemeente Hilversum zet in op een klimaat neutrale gemeente in 2050 en wil in 2040 aardgasvrij zijn. Verduurzamen van bedrijfspanden en bedrijventerreinen is belangrijk om de afgesproken CO2-reductie te bereiken. Eén van de belangrijkste ambities voor 2030 is: zon op alle grote en geschikte daken en zon boven parkeren.

De gemeente wil met het verlenen van subsidie, de verduurzaming van de bedrijvenparken Hilversum Zuid West ondersteunen en versnellen.

 

Artikel 3. Eisen aan de aanvrager

De subsidie kan worden aangevraagd door een ondernemersvereniging dan wel een ander ondernemerscollectief (rechtspersoon) dat zich, op niet commerciële basis, inzet voor de verduurzaming van de bedrijvenparken in Hilversum Zuid West.

 

Artikel 4. Vaststelling subsidieplafond

1. Het subsidieplafond voor deze regeling bedraagt € 100.000 per kalenderjaar. De bedragen van 2024 t/m 2027 zijn onder voorbehoud van de jaarlijks vast te stellen gemeentebegroting.

2. Maximaal 20% van het subsidieplafond is beschikbaar voor duurzaamheidszaken die niet vallen onder een energietransitie project.

3. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld en gehonoreerd totdat het subsidieplafond van het betreffende jaar is bereikt.

4. Wanneer het subsidieplafond niet wordt bereikt, dan wordt het resterende bedrag toegevoegd aan het subsidieplafond van het volgende kalenderjaar. Dit wordt bekendgemaakt in het ‘Overzicht subsidieplafonds Hilversum’.

5. Onder artikel 4:28 van de Awb bestaat de mogelijkheid dat het subsidieplafond wordt verlaagd. Een verlaging kan gevolgen hebben voor reeds verleende subsidies.

 

Artikel 5. Subsidiabele activiteiten

1. Het college kan een programmasubsidie verstrekken voor activiteiten die bijdragen aan de verduurzaming van de bedrijvenparken in Hilversum Zuid West.

2. De activiteiten hebben betrekking op energiebesparing, het uit faseren van het gebruik van fossiele brandstoffen, maatregelen gericht op verbeteren van biodiversiteit, klimaatadaptatie, circulariteit en/of duurzame mobiliteit.

3. De activiteiten kenmerken zich door een collectieve aanpak, in lijn met de statuten van de betreffende rechtspersoon.

4. De activiteiten dragen bij aan het bereiken van de doelstellingen zoals verwoord in de Greendeal Bedrijvenparken Hilversum Zuid West 2023-2027.

 

Artikel 6. Eisen aan de subsidieaanvraag

1. De aanvraag kan bestaan uit meerdere projecten.

2. De aanvraag voldoet aan de richtlijnen en verplichtingen van de Algemene Subsidie Verordening gemeente Hilversum.

3. De activiteiten worden uiterlijk binnen de looptijd van deze regeling afgerond. Indien aanvrager niet binnen deze termijn de activiteit kan afronden, dan kan een aanvraag bij het college van burgemeester en wethouders worden gedaan om af te wijken.

4. De aanvraag bestaat in ieder geval uit de volgende informatie:

a. Een ingevuld aanvraagformulier.

b. Een beschrijving van de begroting en een dekkingsplan voor de kosten voor deze activiteiten in het aanvraagformulier. Het dekkingsplan bevat een opgave van bij anderen aangevraagde subsidies of vergoedingen ten behoeve van dezelfde activiteiten, onder vermelding van de stand van zaken daarvan. Indien nog niet bekend is of fondsen bijdragen, dient onderbouwd te worden wat het voor de activiteiten betekent als het fonds niet toekent;

c. (Indien van toepassing) een jaarverslag en jaarrekening van het voorgaande jaar, tenzij deze al bij de gemeente aanwezig zijn.

5. Het college kan te allen tijde om aanvullende gegevens vragen indien noodzakelijk voor het te nemen van besluit.

6. De subsidieaanvraag wordt getoetst aan de lopende projecten binnen de Greendeal. De gemeente toetst in afstemming met de ondertekenaars van de Greendeal.

 

Artikel 7. Verplichtingen subsidiabele activiteiten

 

1. In de subsidiebeschikking wordt vastgesteld welke (meetbare) prestaties de aanvrager dient te leveren voor de verleende subsidie en aan welke financiële verplichtingen de aanvrager moet voldoen.

2. Indien voor de activiteit een vergunning nodig is, dient de aanvrager zich te houden aan de geldende wet- en regelgeving. Deze subsidie wordt verleend onder voorbehoud dat de aanvrager de vergunning ontvangt

 

Artikel 8. Indiening subsidieaanvraag en besluitvorming

1. De aanvraag wordt digitaal ingediend via het daartoe bestemde portaal op www.hilversum.nl.

2. De aanvraag wordt 13 weken voor het plaatsvinden van de activiteit ingediend.

3. Voor het aanvragen van een subsidie dient gebruik gemaakt te worden van de standaardformulieren en bijlagen.

4. Over de aanvraag vindt binnen 13 weken besluitvorming plaats waarbij de mogelijkheid aanwezig is dit te verlengen met maximaal 6 weken.

 

Artikel 9. Weigeringsgronden

In de Verordening staat een aantal weigeringsgronden opgenomen. In aanvulling daarop kan de gemeente een subsidieaanvraag afwijzen indien:

a. De aanvrager over financiële reserves beschikt die bij de gemeente onbekend zijn en/of de omvang van de aanvraag overstijgen.

 

Artikel 10. Subsidiabele en niet-subsidiabele kosten

 

1. Kosten die direct zijn toe te rekenen aan de activiteit en die na indiening van de aanvraag worden gemaakt en betaald, komen in aanmerking voor subsidie.

2. Kosten voor o.a. huur, materiaalkosten en inhuur van derden zijn subsidiabel mits ze aantoonbaar zijn toe te rekenen aan het project.

3. Het college verstrekt geen subsidie voor:

a. Kosten die door derden worden gesubsidieerd;

b. Kosten gemaakt na beëindiging van activiteiten met uitzondering van accountantskosten;

c. Gekapitaliseerde vrijwillige inzet van medewerkers.

 

Artikel 11. Terugvordering en verrekening subsidie

Onverminderd het bepaalde in artikel 4:57, derde lid van de wet, kan het college een ingevolge deze subsidieregeling terug te vorderen bedrag, verrekenen met een aan dezelfde subsidieontvanger voor dezelfde activiteiten verstrekte subsidie voor een ander tijdvak.

 

Artikel 12. Toezicht

1. Het college kan bindende voorschriften geven voor de inrichting van de begroting, de financiële administratie en de jaarrekening.

2. De instelling kan worden verplicht aan door het college daartoe aangewezen ambtenaren inzage te geven in de financiële administratie, en - inlichtingen te geven over en controle toe te staan op de werkzaamheden en/of het financiële beheer.

3. De instelling kan worden verplicht de controle op het financiële beheer op te dragen aan een registeraccountant.

4. In geval een subsidie ontvangende instelling in financiële problemen verkeert of het vermoeden van financiële problemen bij een subsidie ontvangende instelling bestaat dan kan het college besluiten dat de subsidie ontvangende instelling aan de gemeente tussentijdse financiële rapportages moet overleggen. De frequentie van het rapporteren aan de gemeente zal in het besluit van het college worden vastgesteld.

 

Artikel 13. Bijzondere gevallen

In gevallen waarin deze regeling niet voorziet beslist het college.

 

Artikel 14. Verplichtingen ASV

Op deze regeling is integraal de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Hilversum 2021 van toepassing.

 

Artikel 15. Inwerkingtreding en citeertitel

1. Deze regeling treedt in werking de dag na bekendmaking in het Gemeenteblad en loopt tot en met 31 december 2027.

2. Deze regeling kan worden aangeduid als Regeling Verduurzamen Bedrijvenparken Hilversum Zuid West.