Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Amsterdam

Besluit van de burgemeester van de gemeente Amsterdam houdende regels over de beperking van de sluitingstijd van horecabedrijven in het centrum van Weesp en beperking van de alcoholverkoop voor winkels etc. gedurende het Sluis- en Bruggenfeest 2023 (Besluit beperking horecasluitingstijden en alcoholverkoop Weesp SB23)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAmsterdam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de burgemeester van de gemeente Amsterdam houdende regels over de beperking van de sluitingstijd van horecabedrijven in het centrum van Weesp en beperking van de alcoholverkoop voor winkels etc. gedurende het Sluis- en Bruggenfeest 2023 (Besluit beperking horecasluitingstijden en alcoholverkoop Weesp SB23)
CiteertitelBesluit beperking horecasluitingstijden en alcoholverkoopbeperking Stadsgebied Weesp SB23
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 35 van de Alcoholwet
  2. Algemene Plaatselijke Verordening 2008
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-08-202328-08-2023nieuwe regeling

15-08-2023

gmb-2023-362202

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de burgemeester van de gemeente Amsterdam houdende regels over de beperking van de sluitingstijd van horecabedrijven in het centrum van Weesp en beperking van de alcoholverkoop voor winkels etc. gedurende het Sluis- en Bruggenfeest 2023 (Besluit beperking horecasluitingstijden en alcoholverkoop Weesp SB23)

De burgemeester van Amsterdam,

 

gelet op artikelen 2.17 lid 5, 3.15 lid 2 en 3 en artikel 5.6 tweede lid onder c van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en artikel 35 van de Alcoholwet,

 

gezien de voordracht van de Bestuurscommissie van het Stadsgebied Weesp dd. 30 mei 2023 aangaande de randvoorwaarden voor de vergunningverlening van en de voorwaarden gesteld aan de stichting Volksfeesten Weesp voor het organiseren van het Sluis- & Bruggenfeest op 24, 25 en 26 augustus 2023 en de bekrachtiging daarvan door de burgemeester op 5 juni,

 

gezien de reacties op het concept-besluit, dat voor inspraak was vrijgegeven tussen 18 juli en 14 augustus,

 

overwegende dat

  • -

    er voor een veilig en ordelijk verloop van het evenement diverse randvoorwaarden zijn gesteld aan de organisatie

  • -

    de activiteiten zich afspelen in de openbare ruimte van het centrum van Weesp en vrij en gratis toegankelijk zijn

  • -

    er naast de participerende partijen nog diverse andere ondernemingen zijn gevestigd in het gebied

  • -

    het vanuit het oogpunt van een veilig en ordelijk verloop van het evenement niet wenselijk is dat er activiteiten worden ontplooid die in strijd zijn met de voorwaarden die aan de organisatie zijn opgelegd

  • -

    het niet wenselijk is als publiek na afloop van het evenement massaal de horecabedrijven bezoekt die nog geopend mogen zijn omdat dit kan leiden tot openbare ordeverstoringen en overlast voor de omgeving

  • -

    het wenselijk is om alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar tegen te gaan en zwerfafval en glaswerk in de openbare ruimte te voorkomen.

Besluit het volgende vast te stellen:

 

Besluit beperking horecasluitingstijden en alcoholverkoopbeperking Weesp SB23

 

Artikel 1. Het is verboden een horecabedrijf zoals bedoeld in artikel 3.1 lid 2 sub f APV gelegen in het gebied binnen de rode lijn zoals weergegeven op de in dit besluit opgenomen kaart (1) op 25, 26 en 27 augustus 2023 voor bezoekers geopend te hebben of daarin bezoekers toe te laten of aanwezig te hebben na 01:00 uur, ook als het bedrijf beschikt over een exploitatievergunning op grond van artikel 3.8 APV met ruimere openingstijden.

 

Artikel 2. Indien in de op grond van artikel 3.8 APV verleende exploitatievergunning een vroegere sluitingstijd dan 01:00 uur is opgenomen, wijzigt de sluitingstijd niet door dit besluit.

 

Artikel 3. Er worden op de in artikel 1 genoemde data geen individuele ontheffingen van de sluitingstijden (zoals bedoeld in artikel 3.15 lid 3 APV), van geluidsvoorschriften (zoals bedoeld in artikel 5.6 tweede lid onder c APV) en/of ontheffingen op grond van artikel 35 Alcoholwet aan horecazaken verleend buiten de parapluvergunning van de stichting Volksfeesten Weesp.

 

Artikel 4. Het is horecabedrijven verboden om glaswerk te gebruiken in de openbare ruimte inclusief op reguliere terrassen, ook niet als deze op eigen terrein zijn gelegen aangrenzend aan de openbare weg. Enkel het gebruik van kunststof is toegestaan, met inachtneming van de geldende milieuvoorschriften.

 

Artikel 5. Het gebied aangeduid op de in de besluit opgenomen kaart (2) wordt aangewezen als gebied waarin het op grond van artikel 2.17, lid 5, van de APV verboden is

  • -

    op 24 augustus vanaf 16:00 uur en op 25 en 26 augustus 2023;

  • -

    bedrijfsmatig of anders dan om niet meer dan één stuks alcoholhoudende drank per persoon te verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse, waarbij verpakkingen als een six pack en een krat gelden als meerdere stuks en niet mogen worden verkocht;

  • -

    alcoholhoudende dranken op straat aan te bieden of te verstrekken.

Artikel 6. Dit besluit treedt in werking met ingang van 24 augustus 2023 en vervalt op 27 augustus 2023 om 03:00 uur.

 

Artikel 7. Dit besluit wordt aangehaald als Besluit beperking horecasluitingstijden en alcoholverkoopbeperking Stadsgebied Weesp SB23.

Aldus vastgesteld op 15 augustus 2023.

De burgemeester

Femke Halsema

 

Kaart 1 (gebied sluitingstijden horeca)

 

Kaart 2 (gebied alcoholverkoopbeperkingen winkels etc.)

Toelichting

Algemeen deel

Op 24, 25 en 26 augustus vindt het Sluis en Bruggenfeest plaats in de binnenstad van Weesp. Het evenement is vrij toegankelijk en heeft een open karakter. Binnen het gebied gaan de reguliere activiteiten van ondernemingen (voor zover mogelijk) gewoon door. Naast de deelnemende horecaondernemers die zich hebben gecommitteerd aan de aanvraag van de stichting Volksfeesten Weesp, zijn er ook diverse andere horecagelegenheden die niet participeren. Deze zullen hun reguliere bedrijfsvoering hebben.

 

Sluitingstijden

In het verleden hebben zich problemen voorgedaan met betrekking tot de horeca-sluitingstijden. Doordat de horecagelegenheden binnen open bleven tot hun reguliere sluitingstijd (02:00 uur of 03:00 uur), terwijl de activiteiten buiten al eerder op hielden, kwamen capaciteit en vraag niet met elkaar overeen. Dit leidde tot ongeregeldheden omdat een zeer grote groep bezoekers aan de deuren van de café’s geweigerd moest worden. Om hier een eind aan te maken zijn de eindtijden geharmoniseerd. Hierdoor vertrokken publiek en bezoekers eerder uit de binnenstad, en keerde de rust eerder terug. Dit kwam zowel ten goede aan de bewoners als aan de openbare orde en handhaving.

Vanuit oogpunt van openbare orde en veiligheid is het van belang dat deze eindtijd van toepassing is op alle horecagelegenheden.

 

Alcoholverkoopbeperking detailhandel, slijterijen en cafetaria’s

Op het evenement wordt gewerkt met een bandjessysteem om de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 te voorkomen. Jongeren vanaf 18 (tot 25) dienen zich op een centraal punt te legitimeren om in het bezit van een polsbandje te komen, waarmee alcohol gekocht kan worden bij de tappunten in het evenementgebied. Uit o.a. rapportages van THOR van eerdere edities is gebleken dat in het gebied jongeren onder de 18 wel alcohol nuttigde. Dit ging dan voornamelijk om meegebrachte drank o.a. in blik. Dit was ook na afloop te merken aan het zwerfvuil. Aan het evenementengebied grenzen diverse winkels, supermarkten en slijterijen, waar jongeren van 18 jaar en ouder makkelijk (en goedkoop) blikjes en flessen met alcoholhoudende dranken kunnen kopen. Deze kunnen dan ongecontroleerd in handen komen van jongeren onder 18. En bovendien vormt ook dit glaswerk een gevaar en tenslotte doorkruizen glas en blik het milieubeleid en de maatregelen voor een schone stad.

Daarom regelt dit besluit de verkoop van alcoholhoudende dranken voor gebruik elders dan ter plaatse vanuit detailhandel, slijterijen en cafetaria’s te beperken tot één stuk per persoon. Dit is conform het beleid in de Amsterdamse binnenstad tijdens Koningsdag.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1.

Dit artikel regelt dat de horecabedrijven gelegen op de op de kaart 1 getoonde straten (het gebied binnen de rode lijn) tijdens het Sluis- en Bruggenfeest 2023 niet na 01:00 uur geopend mogen zijn.

 

Artikel 2.

Dit artikel is opgenomen omdat het besluit niet tot uitwerking mag hebben dat de sluitingstijd van bedrijven die nu een eerdere sluitingstijd dan 01:00 uur hebben, wordt verruimd.

 

Artikel 3.

Dit artikel is opgenomen om te voorkomen dat buiten de vergunning die verleend wordt aan de organisator van het Sluis- en Bruggenfeest om, door individuele horecazaken ontheffingen worden verleend van openingstijden, geluidsvoorschriften of voor het plaatsen van buitentaps.

 

Artikel 4.

Dit artikel is opgenomen omdat glaswerk vanuit veiligheidsoogpunt niet gewenst is in de openbare ruimte tijdens het evenement. Op het evenement mag daarom enkel in kunststof worden geschonken; dit artikel regelt dat dit ook geldt voor de terrassen van horecazaken in de binnenstad van Weesp.

 

Artikel 5.

Dit artikel is opgenomen om het gebruik van alcohol door jongeren tegen te gaan en zwerfvuil/glaswerk in de openbare ruimte tegen te gaan. Aan het evenementengebied grenzen diverse winkels, supermarkten en slijterijen, waar publiek makkelijk (en goedkoop) blikjes en flessen met alcoholhoudende dranken kan kopen die daarna gemakkelijk in handen kunnen komen van jongeren onder de 18 jaar. Winkels, slijterijen en cafetaria’s die alcohol mogen verkopen op grond van de Alcoholwet, mogen daarom enkel één stuk per persoon verkopen. Een six pack en een krat gelden als meerdere stuks en mogen niet worden verkocht. Ook mag er geen alcoholhoudende dranken op straat verkocht worden. Dit artikel geldt voor het gearceerde gebied op kaart 2, dat is de bebouwde kom van Weesp.

 

Artikel 7.

De maatregel geldt tijdens het Sluis en Bruggenfeest 2023. Op donderdag vanaf 16 uur en op de gehele vrijdag en zaterdag gelden de verkoopbeperkingen voor alcohol. De sluitingstijden gelden in de nacht van donderdag op vrijdag, vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Op zondag 27 augustus 03:00 uur vervalt het besluit.

 

Reacties inspraak en wijzigingen ten opzichte van concept besluit

Het concept-besluit is tussen 18 juli en 14 augustus voor inspraak vrijgegeven. Er zijn in totaal 26 reacties binnengekomen, deze lijken met name afkomstig van bewoners en/of bezoekers (niet van ondernemers). De inspraak heeft niet geleid tot wijzigingen. Wel zijn op basis van nader inzicht de volgende wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het conceptbesluit:

  • -

    de ingangstijd voor de verkoopbeperkingen alcohol (artikel 5) is gezet op donderdag 24 augustus om 16:00 uur (in plaats van de gehele dag). Het verbod op het gekoeld aanbieden van alcohol is vervallen. Het gebied waar de beperkingen gelden is beperkt tot de bebouwde kom van Weesp in plaats van het gehele stadsdgebied Weesp.

  • -

    de eindtijd van de werkingsperiode van het besluit (artikel 6), is aangepast van 02:00 uur naar 03:00 uur. Dit omdat er enkele horecabedrijven zijn met een sluitingstijd in hun vergunning van 03:00 uur en het niet wenselijk is als deze bedrijven tussen 02:00 uur en 03:00 uur geopend zijn. Tevens is de datumnotatie aangepast naar zondag 27 augustus (abusievelijk stond er zondag 28 augustus).

Samengevat zijn de volgende punten ingebracht tijdens de inspraakperiode. Cursief staat hierbij de reactie van de burgemeester.

 

  • a)

    Het verkopen van één stuk alcohol per persoon bij de taps gaat tot problemen zorgen zoals lange wachtrijen.

Op dit punt is het conceptbesluit verkeerd geïnterpreteerd. Het bevat alleen het voornemen om de verkoop van alcohol voor elders dan ter plaatse (dus om mee te nemen) te beperken. Het gaat dus niet om een verkoopbeperking bij de taps op het evenemententerrein of bij de horeca.

 

  • b)

    Het verkopen van één stuk alcohol per persoon door winkels zal er niet voor zorgen dat jongeren geen alcohol kopen; daarvoor is handhaving nodig op de naleving van de leeftijdsgrens door de verkopers

Op het evenemententerrein wordt gewerkt met een polsbandjes-systeem voor jongeren waardoor 18-minners geen alcohol kunnen kopen. Uit de ervaringen de afgelopen jaren is gebleken dat jongeren toch gemakkelijk alcohol in handen krijgen die verkocht is in winkels en zich daarmee op het evenemententerrein bevinden. Het beperken van de alcoholverkoop in winkels heeft tot doel om dat tegen te gaan. Tevens kan het bijdragen aan minder afval en glaswerk op straat. Bij de evaluatie van het Sluis en Bruggenfeest zal expliciet bekeken worden in hoeverre deze maatregel daar inderdaad aan heeft bijgedragen. De maatregel geldt daarbij slechts voor drie dagen.

 

  • c)

    De maatregelen zijn niet nodig, te; in het algemeen zijn er nu te veel maatregelen en regels rondom het Sluis- en Bruggenfeest, voorheen ging het ook goed

Uit de evaluaties van de afgelopen jaren, en ook diverse reacties bij deze inspraak en de inspraakavond komt naar voren dat er wel degelijk bewoners en ondernemers in Weesp zijn die overlast ondervinden. De maatregelen zijn dan ook nodig om deze overlast zoveel mogelijk te beperken.

 

  • d)

    Goede maatregelen, maar er is meer nodig; zoals eerder stoppen met muziek, eerdere sluitingstijd, helemaal geen alcohol.

De maatregelen zoals als ze nu genomen worden proberen te zorgen voor een goed verloop van het Sluis en Bruggenfeest. Alle belangen worden afgewogen. De vergunning en de maatregelen zijn tot stand gekomen naar aanleiding van het evaluatierapport van afgelopen jaar en de voorstellen zoals ze door het Dagelijks Bestuur aan de Bestuurscommissie van het Stadsgebied Weesp zijn voorgesteld en unaniem zijn aangenomen.

 

Er worden ook overige opmerkingen gemaakt zoals een oproep tot het plaatsen van meer openbare toiletten om wildplassen tegen te gaan.

Er zullen op diverse plaatsen meer plaskruizen worden neergezet en andere fysieke maatregelen worden genomen om overlast tegen te gaan. Tevens zijn er meer vuilnisbakken ingepland. En maakt de Horeca gebruik van een circulair bekersysteem wat zwerfvuil moet tegen gaan.

 

Bezwaar

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden ingevolge de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschriftindienen bij de burgemeester, t.a.v. de Directie Juridische Zaken, Postbus 202, 1000 AE Amsterdam.

 

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. De termijn vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit op de voorgeschreven wijze bekend is gemaakt. Belanghebbenden kunnen in afwachting van de behandeling van het bezwaarschrift een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank te Amsterdam (Rechtbank Amsterdam, sector Bestuursrecht, afdeling voorlopige voorzieningen, Postbus 75850, 1070AW Amsterdam).