Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Groningen

Instructie voor de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) inzake het verwijderingsbevel voor de duur van twaalf uur

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGroningen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingInstructie voor de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) inzake het verwijderingsbevel voor de duur van twaalf uur
CiteertitelInstructie voor de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) inzake het verwijderingsbevel voor de duur van twaalf uur
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de instructies d.d. 4 november 2010 en 6 december 2010.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2021

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-07-2023nieuwe regeling

23-05-2023

gmb-2023-331874

Tekst van de regeling

Intitulé

Instructie voor de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) inzake het verwijderingsbevel voor de duur van twaalf uur
  • 1.

    Op grond van artikel 2:2 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Groningen 2021 (APVG 2021) is het degene aan wie dit door of namens de burgemeester in het belang van de openbare orde is bekendgemaakt, verboden zich te bevinden op of aan de in de bekendmaking aangewezen wegen en plaatsen gedurende twaalf uren (verblijfsontzegging). De bevoegdheid voor het aanzeggen van een verblijfsontzegging is door de burgemeester gemandateerd aan het Sectorhoofd Groningen van de Politie Noord-Nederland, waarbij ik heb toegestaan dat deze bevoegdheid onder wordt gemandateerd aan de opsporingsambtenaren bedoeld in artikel 141 onder b Wetboek van Strafvordering. Ook heeft de burgemeester de bevoegdheid gemandateerd aan ambtenaren van Stadstoezicht, te weten de personen met de functie Teamleider, de Coördinator en Senior BOA.

  • 2.

    De orde verstorende gedragingen die moeten worden belet, beëindigd en voorkomen door het opleggen van een verblijfsontzegging, kunnen onder meer worden onderbouwd door de gedragingen genoemd in strijd met:

    • -

      Art. 2 Opiumwet en/of art. 2:64 APVG 2021 (drugsoverlast op straat).

    • -

      Art. 184 Wetboek van Strafrecht (niet voldoen aan een bevel of vordering)

    • -

      Art. 453 Wetboek van Strafrecht (openbare dronkenschap)

    • -

      Art. 2:1 APVG 2021 (samenscholing en ongeregeldheden)

    • -

      Art. 2:3 APVG 2021 (Messen en andere voorwerpen als wapen)

    • -

      Art. 2:50 APVG 2021 (verboden drankgebruik)

    • -

      Art. 2:52 APVG 2021 (hinderlijk gedrag op openbare plaatsen)

    • -

      Art. 2:53 APVG 2021 (hinderlijk gedrag bij of in gebouwen)

    • -

      Art. 2:55 APVG 2021 (hinderlijk gedrag in een voor publiek toegankelijke ruimte)

    • -

      Art. 2:56 APVG 2021 (Bedelarij)

    • -

      Art. 2:63 APVG 2021 (Wildplassen c.a.)

    • -

      Art. 3:17 APVG 2021 (straatprostitutie)

    • -

      (Gewelds)delicten en diefstallen, waarbij er verband bestaat tussen het delict en drugs en/of alcohol.

    • -

      Het voorhanden hebben van messen of andere verboden voorwerpen, zoals strafbaar gesteld bij de Wet Wapens en Munitie.

  • 3.

    De gebieden waarvoor een bevel tot verwijdering voor de duur van twaalf uur kan worden opgelegd zijn de door de burgemeester o.g.v. artikel 2:2 APVG 2021 aangewezen gebieden.

  • 4.

    Onverlet de bevoegdheden van de politie en/of BOA’s uit andere hoofde dient direct, indien er door de bevoegde persoon wordt geoordeeld dat het opleggen van een verblijfsontzegging noodzakelijk is in het belang van de openbare orde, een bevel te worden gegeven om zich te verwijderen uit het gebied voor de duur van twaalf uur.

  • 5.

    Ter zake wordt proces-verbaal en/of een proces-verbaal bevindingen opgemaakt waarin onder meer worden opgenomen de plaats van de gedraging(en) en een omschrijving van de gedraging(en), zoveel mogelijk onder vermelding van relevante bijkomende omstandigheden en de mededeling dat het bevel is uitgereikt.

  • 6.

    Het onder 1 genoemde verbod is niet van toepassing op personen, die op de aangewezen plaatsen:

    • a.

      zich bevinden in een middel van openbaar vervoer;

    • b.

      aldaar werkzaam zijn dan wel aldaar staan ingeschreven bij een onderwijsinstelling;

    • c.

      volgens de bevolkingsadministratie aldaar woonachtig zijn.

  • 7.

    Het Sectorhoofd Groningen van de Politie Noord-Nederland en de Directeur Stadstoezicht dragen zorg voor een juiste uitvoering en toepassing van deze instructie.

INSTRUCTIE VOOR DE POLITIE EN BUITENGEWOON OPSPORINGSAMBTENAREN (BOA’S) INZAKE HET VERWIJDERINGSBEVEL VOOR DE DUUR VAN 14 DAGEN

  • 1.

    Het Sectorhoofd Groningen van de Politie Noord-Nederland en de Directeur Stadstoezicht dragen er zorg voor dat voor elk van de door de burgemeester o.g.v. artikel 2:2 APVG 2021 aangewezen gebieden voor toepassing van de twaalf uursbevelen een lijst wordt bijgehouden van alle personen aan wie een verblijfsontzegging is opgelegd.

  • 2.

    De persoon die op de onder 1. genoemde lijst voorkomt wordt, indien tegen hem/haar voor de tweede maal binnen een periode van zes maanden een verblijfsontzegging is opgelegd, door een bevoegde politieambtenaar of BOA erop gewezen voortaan overlastgevend gedrag achterwege te laten. De persoon ontvangt daarbij de waarschuwing dat aan hem/haar bij de volgende (3e) constatering van orde verstorend gedrag als bedoeld in de instructie voor het opleggen van een verblijfsontzegging voor twaalf uur in hetzelfde gebied binnen de periode van zes maanden na de eerste constatering, een verblijfsverbod voor dat gebied voor de duur van 14 dagen kan worden opgelegd.

  • 3.

    Het Sectorhoofd Groningen van de Politie Noord-Nederland levert mij terstond na de 3e constatering/aanhouding de afschriften aan van de processen-verbaal die jegens personen waarvan voor de derde maal overlastgevend gedrag is geconstateerd in hetzelfde gebied, alsmede de eventueel beschikbare overige rapportages en/of bevindingen betreffende die personen. Hij informeert mij tevens over de datum van en de registraties die bekend zijn over de tweede constatering/aanhouding in verband met het voortzetten van het gedrag en de uitlatingen die betrokkene daarbij eventueel deed.

  • 4.

    Aan personen jegens wie, binnen hetzelfde gebied, voor de derde keer binnen een periode van zes maanden, een proces-verbaal of proces-verbaal van bevindingen ter zake van de gedragingen waarvoor de verblijfsontzeggingen zijn opgelegd is opgemaakt, zal voor het gebied waarbinnen de overtredingen hebben plaatsgevonden, een verblijfsverbod voor de duur van 14 dagen worden opgelegd.

  • 5.

    Dit verbod wordt zo spoedig mogelijk namens mij door een hulpofficier van justitie, die daartoe door het Sectorhoofd Groningen van de Politie Noord-Nederland is onder gemandateerd, uitgereikt aan de betrokkene. Van deze uitreiking wordt proces-verbaal of proces-verbaal van bevindingen opgemaakt.

  • 6.

    Het Sectorhoofd Groningen van de Politie Noord-Nederland en de Directeur Stadstoezicht dragen zorg voor een juiste uitvoering en toepassing van deze instructie.

De instructies d.d. 4 november 2010 en 6 december 2010 komen te vervallen.

 

Datum inwerkingtreding: de dag na bekendmaking van het besluit.

Vastgesteld door de burgemeester van de gemeente Groningen op 23 mei 2023.

De burgemeester van Groningen

Koen Schuiling