Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Schagen

Beleid voor veiligheid, vergunningverlening, toezicht en handhaving Schagen 2019-2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieSchagen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleid voor veiligheid, vergunningverlening, toezicht en handhaving Schagen 2019-2022
CiteertitelBeleid voor veiligheid, vergunningverlening, toezicht en handhaving Schagen 2019-2022
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is verlengt bij besluit van 24 januari 2023, bekendgemaakt in Gemeenteblad 2023, 325575.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-07-2023nieuwe regeling

29-01-2019

gmb-2023-325813

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleid voor veiligheid, vergunningverlening, toezicht en handhaving Schagen 2019-2022

Samenvatting

Voor u ligt het eerste gecombineerde beleid op het gebied van veiligheid en van vergunningverlening, toezicht en handhaving (hierna: VTH) in de fysieke leefomgeving.

 

Hierin maakt het bestuur van de gemeente de keuzes voor de komende jaren op deze vakgebieden. De capaciteit en de middelen zijn namelijk beperkt. De gemeente zet daarom in daar waar het nodig is (probleem- en risicogericht) en doet dat op een doel- en samenwerkingsgerichte manier.

 

Op het gebied van veiligheid lijkt er weinig ruimte voor nadere afweging. Na de landelijke en regionale prioritering is de capaciteit zeer beperkt. Dit geldt echter veel minder als een integrale benadering wordt gekozen waarin veiligheidsbeleid en VTH-beleid elkaar aanvullen en versterken. De lokale afwegingsruimte zit vooral in de keuze van prioriteiten en de wijze waarop toezicht wordt gehouden.

 

De regionale prioriteiten veiligheid zijn:

  • 1.

    Aanpak van criminaliteit met een ondermijnend effect op de samenleving;

  • 2.

    Versterken van de ketensamenwerking tussen het zorg- en het veiligheidsdomein;

  • 3.

    Contraterrorisme en tegengaan van polarisering, radicalisering en extremisme;

  • 4.

    Aanpak cybercrime en gedigitaliseerde vormen van criminaliteit.

In dit beleid worden op het gebied van VTH het Magnusniveau en de kroonopgaven geïntroduceerd. Het Magnusniveau is het basisniveau van dienstverlening. Op de kroonopgaven leveren wij extra inzet.

 

De VTH-prioriteiten (op Magnusniveau) zijn:

 

 

De kwantitatieve inzet (in uren en aantal producten) wordt opgenomen in een jaarlijks uitvoeringsprogramma. Op de feitelijke productie wordt jaarlijks teruggeblikt. Hierin wordt gerapporteerd over de kroonopgaven. De kroonopgaven zijn voor 2019 bepaald door de gemeenteraad in een beeldvormende vergadering. Dit zijn:

  • -

    Het vergroten van de weerbaarheid van jongeren;

  • -

    De fysieke veiligheid in de horeca;

  • -

    De huisvesting van arbeidsmigranten;

  • -

    Een ketenaanpak verwarde personen.

Medio 2018 koos de raad al voor het vrijmaken van extra middelen en het opstellen van een aparte aanpak voor de revitalisering van recreatieparken.

 

Naast de raad kunnen provincie en Rijk ook prioriteiten aanwijzen waarop zij extra inzet verlangen. Dit was in het verleden bijvoorbeeld het geval voor ophangsystemen in zwembaden (gebruik roestvrije materialen) en de toepassing van breedplaatvloeren in de bouw.

 

OVER DIT BELEID

Schagen heet ook wel de Magnusveste, genoemd naar de legendarische ridder Magnus van Schagen, aan wie heldendaden worden toegeschreven bij de kruistocht naar en verovering van Damiate. Op het wapen van Schagen staat ridder Magnus met zijn wapenschild. Het wapen is na samenvoeging van Zijpe en Harenkarspel voorzien van een gravenkroon.

 

Schagen wil een veilige, gezonde, leefbare en duurzame gemeente zijn. Om dit te bereiken en te behouden voert de gemeente diverse taken uit op het gebied van veiligheid enerzijds en van vergunningverlening, toezicht en handhaving (hierna: VTH) in de fysieke leefomgeving anderzijds. Dat doet zij samen met vele partners (zie bijlage 1) zoals politie, de veiligheidsregio, de regionale uitvoeringsdienst, de provincie en andere gemeenten in Noord-Holland. Maar nog belangrijker, dat doet de gemeente samen met haar bewoners, ondernemers, instellingen en bezoekers. Net zoals ridder Magnus. Hij voerde de kruistocht naar Damiate niet alleen. Dat geldt ook voor de “kruistocht” voor veiligheid, gezondheid, leefbaarheid en duurzaamheid.

 

Het is voor de eerste keer in Schagen dat het Veiligheidsbeleid en het VTH-beleid gecombineerd worden aangeboden. Dit is om twee redenen. Op de eerste plaats is het een uiting van het streven van de gemeente om veiligheids- en VTH-onderwerpen integraal te benaderen. Daarnaast zijn de VTH-taken nauw verbonden met veiligheid. Deze taken worden dan ook wel gezien als randvoorwaarden voor een veilige en leefbare woon-, werk- en leefomgeving.

 

De gemeente kiest voor een probleem- en risicogerichte inzet van de beperkte middelen die het ter beschikking heeft. Zij doet dat op een doel- en samenwerkingsgerichte manier uit. In het voor u liggende beleid voor veiligheid, vergunningverlening, toezicht en handhaving worden de keuzes en prioriteiten vastgelegd voor de periode 2019 tot 2022.

 

In het beleid hanteert de gemeente, naar analogie van het wapen van Schagen, een werkwijze, inhoudende dat:

  • een standaardaanpak wordt gehanteerd daar waar het kan: het Magnusniveau. Dit is het minimale niveau waarop de taken uitgevoerd worden.

  • maatwerk wordt toegepast daar waar dat gewenst of noodzakelijk is: de kroonopgaven. Dit betreft de gerichte inzet op specifieke opgaven in Schagen.

Programmatische aanpak

Uitgangspunt is dat een professionele uitvoering van de veiligheids- en VTH-taken programmatisch en daarmee op een planmatige en cyclische wijze plaatsvindt. De grondslag voor deze programmatische aanpak vormt de zogenaamde dubbele regelkring of BIG-8 cyclus (zie figuur).

 

De elementen uit de BIG-8 zijn als proceseisen wettelijke verplicht gesteld om de kwaliteit van vergunningverlening, toezicht- en handhaving te borgen. De provincie controleert jaarlijks via het interbestuurlijk toezicht of de VTH-taken in het omgevingsrecht adequaat zijn vormgegeven. De elementen van de BIG-8 passen ook bij de landelijke methode Kernbeleid Veiligheid van de VNG.

 

In dit beleid wordt onder andere inzicht gegeven in prioriteiten, doelen en strategieën voor het bereiken van deze doelen. De prioriteiten en doelen worden mede aan de hand van een veiligheids- en omgevingsanalyse bepaald. Ook worden in het beleid indicatoren vastgelegd aan de hand waarvan de doelbereiking wordt gemeten.

 

Big-8 cyclus

 

Dit beleid vormt gedurende de rest van de bestuursperiode, tot 2022, de basis voor jaarlijkse uitvoeringsprogramma’s voor veiligheid en voor vergunningverlening, toezicht en handhaving. Deze programma’s geven inzicht in de programmering van concrete activiteiten van de gemeente en de inzet op deze activiteiten. Deze inzet is mede afhankelijk van de beschikbare capaciteit en middelen. De uitvoering van het beleid en de uitvoeringsprogramma’s worden jaarlijks geëvalueerd en verantwoord in een jaarverslag.

 

Veiligheidsvelden en VTH-domeinen

In onderhavig beleid worden alle facetten van veiligheid bijeengebracht, waarbij alle betrokkenen gezamenlijk trachten te komen tot een veiligere samenleving. Hierbij is van belang dat alle schakels in de keten goed op elkaar aansluiten en dat er een goede systematiek, samenhang en samenwerking is bij de ontwikkeling en uitvoering van dit beleid. Integraal verwijst zowel naar organisatorische als naar inhoudelijke aspecten van het veiligheidsplan. Veiligheid kan omschreven worden als: “de afwezigheid van bedreigingen van een als wenselijk ervaren toestand”. Onveiligheid is al hetgeen daarop inbreuk maakt.

 

Veiligheid kan opgesplitst worden in:

  • 1.

    Sociale veiligheid: ‘de mate waarin mensen beschermd zijn en zich beschermd voelen tegen persoonlijk leed door misdrijven (criminaliteit), overtredingen en overlast door andere mensen’.

  • 2.

    Fysieke veiligheid: ‘de mate waarin mensen beschermd zijn en zich beschermd voelen tegen persoonlijk leed door ongevallen en tegen onheil van niet-menselijke oorsprong”.

In november 2018 is het integraal meerjarenbeleidsplan veiligheid 2019-2022 Noord-Holland vastgesteld door alle gemeenteraden van Noord-Holland. In dit beleid zijn de thema’s opgenomen waarvan politie, gemeenten en Openbaar Ministerie gezamenlijk hebben besloten dat er een integrale impuls of in ieder geval intensivering op het niveau van de eenheid Noord-Holland noodzakelijk en mogelijk is. Dit alles met het doel dat iedere partner bijdraagt en haar verantwoordelijkheid neemt in de bijdrage aan de veiligheid van onze inwoners. Veiligheid is overigens niet alleen een verantwoordelijkheid van de netwerkpartners in deze, maar ook van de inwoners van onze gemeente. Onze inwoners hebben ook een belangrijke rol in het veiligheidsgevoel. Onze inwoners moeten zich verantwoordelijk voelen hiervoor en hier aan participeren. Alleen samen kunnen wij hier resultaten in bereiken.

 

Het beleid is ingericht conform vijf vastgestelde veiligheidsthema’s:

 

  • Veilige woon- en leefomgeving

  • Veiligheid en leefbaarheid in de alledaagse woon- en leefomgeving, in de wijk, de buurt en de straat. Hoofdthema’s zijn sociale kwaliteit, fysieke kwaliteit, objectieve veiligheid en subjectieve veiligheid (veiligheidsgevoel). Bij sociale kwaliteit gaat het vooral om de thema’s woonoverlast, alcohol- en drugsoverlast, overlast van verwarde personen. Bij fysieke kwaliteit om vernielingen en verloedering/zwerfvuil. Bij objectieve veiligheid om verschillende vormen van vermogens- en geweldscriminaliteit zoals woninginbraak, auto-inbraak, fietsendiefstal, diefstal van motorvoertuigen, straatroof, bedreiging, mishandeling, huiselijk geweld.

  • Bedrijvigheid en veiligheid

  • Sociale veiligheid (overlast, geweld, vermogenscriminaliteit, ondermijning) rond verschillende vormen/locaties van bedrijvigheid: winkelgebied, bedrijventerreinen, uitgaansgebied, evenementen en toerismevoorzieningen/-locaties.

  • Jeugd en veiligheid

  • Jeugdoverlast en -criminaliteit, problematische individuele jongeren, veilig in en om de school, alcohol en drugsgebruik door jongeren.

  • Fysieke veiligheid

  • Verkeersveiligheid, brandveiligheid, externe veiligheid (gevaarlijke stoffen) en voorbereiding op crisisbeheersing.

  • Integriteit en veiligheid

  • Verschijnselen die meer fundamenteel onze rechtsorde en veiligheid bedreigen: radicalisering en polarisatie, georganiseerde (ondermijnende) criminaliteit, Veilige Publieke Taak, informatieveiligheid en ambtelijke en bestuurlijke integriteit.

De VTH-taken in de fysieke leefomgeving dragen bij aan de doelen die gesteld worden voor deze veiligheidsvelden. Het beleid omvat meer specifiek de volgende vier VTH-domeinen:

 

  • VTH Ruimtelijke Ordening

  • Dit betreft voornamelijk bestemmings- en omgevingsplannen (ter voorbereiding op de Omgevingswet). Verder het bouwen en gebruiken in strijd met het bestemmingsplan (vergund of onvergund). Belangrijke handhavingsthema’s zijn het gebruik van loodsen en bedrijvigheid in woningen. Dit raakt ook snel aan ondermijning.

  • VTH Bouwen en Wonen

  • Dit betreft onder andere de omgevingsvergunning voor de activiteit aanleggen, bouwen, slopen, wijzigen monument en het toezicht hierop. Andere belangrijke handhavingsthema’s zijn brandveilig gebruik en het permanent wonen op recreatieparken, het recreëren in woningen en het wonen op bedrijventerreinen.

  • VTH APV

  • Vergunningen en meldingen die op grond van de APV zijn voorgeschreven, alsmede algemene regels die in de APV zijn opgenomen. Op grond van openbare orde, veiligheidsaspecten, milieuredenen of het uiterlijk aanzien wil de gemeente vat houden op de inrichting en het gebruik van het gemeentelijk gebied. Handhavingsthema’s zijn bijvoorbeeld hondenoverlast, wildkamperen en het parkeren van grote voertuigen.

  • VTH Bijzondere wet- en regelgeving

  • In dit domein draait het om de regelgeving die in andere wetgeving is geregeld dan hierboven genoemd. Het gaat dan vooral om de VTH-taken in de drank en horecawet, maar ook gevaarzetting in het verkeer (verkeerswetgeving). Belangrijke handhavingsthema’s zijn het schenken van alcohol aan minderjarigen en overlast van klei op de wegen.

 

De veiligheidsthema’s en VTH-domeinen hangen als volgt samen:

 

Samenhang met specifiek beleid

Het voorliggend document betreft het algemene veiligheids- en VTH-beleid. Indien specifiek beleid op een bepaald terrein is vastgesteld, dan gaat dit voor op het algemene beleid. Bestaand beleid en bestaande verordeningen worden regelmatig geëvalueerd en zo nodig aangepast. In de komende beleidsperiode wordt bezien of er behoefte is aan nieuw beleid op in elk geval de volgende gebieden:

 

  • Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob);

  • Drank- en Horecabeleid (waaronder terrassen, exploitatievergunningen en Preventie- en Handhavingsplan);

  • Inrichting van de markt;

  • Huisvesting van arbeidsmigranten.

PROBLEEM- EN OMGEVINGSANALYSE EN PRIORITEITSTELLING

Schagen is een gemeente in de kop van Noord-Holland die in 2013 is ontstaan uit de samenvoeging van gemeenten Zijpe, Harenkarspel en Schagen. Schagen wordt in het noorden begrensd door de gemeente Den Helder, in het oosten door Hollands Kroon en in het zuiden door Langedijk en Bergen. In het westen wordt Schagen begrensd door de Noordzee.

 

De gemeente Schagen bestaat uit een groot aantal kernen. Het grootste deel van de 46.532 inwoners woont in de kern Schagen, gevolgd door de kernen Warmenhuizen en Tuitjenhorn. De meeste kernen (16) zijn met minder dan 1.000 inwoners echter klein te noemen. De bevolkingsopbouw en ontwikkeling daarin verschilt sterk per kern.

 

Schagen kenmerkt zich door een grote diversiteit. De gemeente heeft een oppervlakte van 187,5 km². Naast voornoemde kernen is er een groot buitengebied. Hier vindt voornamelijk landbouw plaats die varieert van bollenteelt tot veehouderij en kolenbouw.

 

Er zijn meerdere bedrijventerreinen, waarbij bedrijventerrein Lagedijk in de kern Schagen en ’t Zand een haven hebben. Bovendien is er nabij Lagedijk een recreatiehaven gelegen.

 

Daarnaast heeft gemeente Schagen ongeveer 14 km kust. Deze trekt in het zomerseizoen veel toeristen. De badplaatsen Sint Maartenszee, Callantsoog en Groote Keeten trekken van oudsher al veel toeristen. Sinds kort is Petten aan dit rijtje toegevoegd. Door de kustversterkende werkzaamheden uitgevoerd door Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier in samenwerking met Rijkswaterstaat, is het strand van Petten uitgebreid. In de gemeente zijn relatief veel recreatieparken gelegen (oorspronkelijk) om die toeristen te bedienen.

 

Jaarlijks vinden vele grote en kleine evenementen plaats. Veel van deze evenementen trekken bezoekers uit de regio en soms zelfs uit het hele land. Voorbeelden zijn Paasvee, Badpop, Popweekend Schagen en de Westfriese folkloremarkt.

 

Veiligheid

Jaarlijks wordt er samen met de politie een lokaal criminaliteits- en veiligheidsbeeld gemaakt van het basisteam Den Helder. Hierin wordt gekeken naar de harde cijfers uit het politiesysteem en de zachte informatie vanuit de gemeenten. Al een aantal jaren dalen de meeste cijfers op het gebied van veiligheid. Gezamenlijk kijken we naar a-typische ontwikkelingen en mogelijkheden om de cijfers verder te laten dalen. In 2018 is gebleken dat de geweldscijfers gestegen zijn en dat 50% van deze cijfers gepleegd zijn in het uitgaansgebied. In 2019 wordt onderzocht wat de precieze oorzaak is en wat voor plan van aanpak hierop toegepast kan worden om te zorgen dat de veiligheid in het uitgaansgebied verbeterd. Ondanks dat dit geen prioriteit is, heeft dit onderwerp zeker de aandacht van politie en gemeente en zal er nauw worden samengewerkt.

 

Uitgaansgeweld concentreert zich in het centrum van Schagen, en wordt daarnaast vooral geconstateerd bij grote evenementen zoals Paasvee en de kermissen. Er zijn diverse jeugdgroepen actief Op het moment dat er signalen zijn van een overlastgevende jeugdgroep wordt deze direct conform de afspraken rondom de aanpak van jeugdgroepen in kaart gebracht en aangepakt. In 2018 is een ondermijningsbeeld opgesteld voor Schagen. Net als in iedere gemeente komt ondermijning in Schagen voor. Het ondermijningsbeeld heeft nog veel blinden vlekken. De komende jaren wordt geïnvesteerd in de samenwerking met onder andere de Ondernemersfederatie Schagen om een betere informatiepositie te krijgen op de bedrijventerreinen. . Er zijn wel aanwijzingen (bijvoorbeeld een aantal aansprekende arrestaties in 2018) dat dit een probleem is in Schagen.

 

VTH

De grote diversiteit van de gemeente Schagen leidt ook tot een grote verscheidenheid aan VTH-thema’s die aandacht vragen. Voor het buitengebied is de huisvesting van arbeidsmigranten een belangrijk thema. Misstanden en onveilige situaties vragen een repressieve aanpak. Tegelijkertijd is er een duidelijke behoefte aan (slaap)plaatsen. Dit vraagt ook een aanpak aan de vergunningenzijde.

 

De recreatiesector is ‘scheefgegroeid’. Op veel recreatieparken wordt permanent gewoond. Tegelijkertijd worden veel woningen in de kernen aan de kust te huur en te koop aangeboden als vakantieadres.

 

Op de vele evenementen, maar ook in de horeca blijkt regelmatig dat men in Schagen en de regio wel van een borrel houdt en hier relatief vaak (te) jong mee begint. In Noord-Holland Noord lijken bewoners dit ook nog te vaak acceptabel te vinden. Dit is niet alleen een probleem van horeca, evenementenorganisatoren en gemeente, maar gaat ook om een verandering bij ouders/verzorgers.

 

In de afgelopen beleidsperiode is de eerder ontstane achterstand in controles op brandveiligheid en de actualisatie van drank- en horecavergunningen goeddeels ingehaald. Dat betekent dat hier op deze gebieden op basisniveau kan worden ingezet. Brandveiligheid en constructieve veiligheid blijven prioriteit houden, wegens de mogelijke grote schadelijke gevolgen van incidenten.

 

De grootste bron van meldingen in de openbare ruimte is het stilstaand verkeer: caravans en andere grote voertuigen die het zicht belemmeren, het blokkeren van uitritten en het parkeren bij kruisingen.

 

In 2017 is aan een bewonerspanel gevraagd welke thema’s zij belangrijk vinden. De drie prioriteiten die inwoners op het gebied van bouwtoezicht vooral kiezen zijn brandveiligheid van de horeca, veiligheid bij evenementen en constructieve veiligheid. In de openbare ruimte zijn de drie prioriteiten jeugdoverlast, klei op de weg en hondenoverlast. Als gevraagd wordt naar de onderwerpen waaraan de gemeente te weinig aandacht besteedt, vallen de woorden ‘parkeren’ en ‘honden’ het meest.

 

Omgevingswet

In de Omgevingswet, die naar verwachting in 2021 in werking zal treden, worden vijftien bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur gebundeld. In de Omgevingswet is de inrichting niet meer het uitgangspunt voor regelgeving maar de activiteiten die worden uitgevoerd. Zo wordt het voor een in initiatiefnemer makkelijker om ruimtelijke projecten te starten, zoals woningbouw op voormalige bedrijventerreinen of de bouw van windmolenparken.

 

Onder de Omgevingswet ontstaat meer ruimte voor flexibiliteit, een integrale aanpak en het maken van belangenafwegingen op lokaal en regionaal niveau. De Omgevingswet gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven. De gemeente start in 2019 met opleidingen over de veranderingen in zowel de wet als de werkwijze in de VTH-keten.

 

Ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is uitgesteld (verwachte inwerkingtreding 1 januari 2021). Ingevolge deze wet dienen marktpartijen aan te tonen dat hun bouwproject voldoet aan het wettelijke kwaliteitsniveau. Dat betekent dat de gemeente dit doorgaans niet meer actief hoeft te toetsen. Die bewaakt alleen of er een certificaat is afgegeven door een daartoe bevoegde instantie. De verantwoordelijkheid komt bij de bouwer/aanvrager te liggen.

 

Dit past binnen de uitgangspunten zoals neergelegd in het coalitieprogramma. Men neemt de eigen verantwoordelijkheid: “Mensen die zich aan elkaar storen worden aangemoedigd dat eerst samen uit te praten voordat er bij de gemeente om bijvoorbeeld handhaving of controle wordt gevraagd.”

 

De invoering van beide wetten vraagt een geheel andere werkwijze binnen de VTH-keten. De Omgevingswet vraagt een integrale beoordeling, waarbij het uitgangspunt medewerking aan het initiatief is. De Wet kwaliteitsborging betekent dat heel veel aspecten die voorheen getoetst werden, worden losgelaten en dat de aandacht van toezicht en handhaving verschuift naar bijvoorbeeld reeds bestaande bouw.

 

Prioriteitstelling

In het regionale Integrale Meerjarenbeleidsplan Veiligheid 2019-2022 zijn vier thema’s geprioriteerd voor veiligheid:

  • 1.

    Aanpak van criminaliteit met een ondermijnend effect op de samenleving

  • 2.

    Versterken ketensamenwerking tussen het zorg- en het veiligheidsdomein

  • 3.

    Contraterrorisme en tegengaan van polarisering, radicalisering en extremisme

  • 4.

    Aanpak cybercrime en gedigitaliseerde vormen van criminaliteit

De gemeente Schagen benadert vergunningverlening, toezicht en handhaving risicogericht. Voor de toezichts- en handhavingstaken is in 2014 een risicoanalyse opgesteld. De prioriteiten zijn gebaseerd op een inschatting van de risico’s voor de veiligheid en gezondheid. Ook zijn aspecten als kwaliteit van de leefomgeving meegewogen. Daarnaast heeft de politiek en het bestuur bepaald welke prioriteiten voor toezicht en handhaving gelden.

 

Deze risicoscan is in 2016 en 2018 geactualiseerd aan de hand van de evaluaties over de afgelopen jaren en afstemming met het bestuur en ketenpartners. Daarnaast zijn ook de vergunningverleningstaken toegevoegd. De analyse heeft geleid tot een prioriteitstelling voor de VTH-taken die als bijlage bij dit beleidsplan gevoegd.

VERTALING PRIORITEITEN NAAR DOELEN EN STRATEGIEËN

In de volgende hoofdstukken zijn per veiligheidsveld verschillende thema’s beschreven. Per thema is weergegeven:

 

  • een omschrijving van het thema;

  • de prioriteit;

  • de verantwoordelijke organisatie of het verantwoordelijke onderdeel daarvan;

  • de doelstelling, in termen van gewenste maatschappelijk effect;

  • het Magnus-niveau: de gehanteerde (voorkeurs)strategieën voor veiligheids- en VTH-taken (bijvoorbeeld: voorlichting, periodiek toezicht, etc.).

  • de kroon-opgaven: de gemeentelijke activiteiten die gericht worden uitgevoerd bovenop het Magnus-niveau.

Toelichting Magnus-niveau voor de VTH-taken

In algemene zin kan het volgende over het Magnus-niveau voor de VTH-taken gezegd worden.

 

  • Er wordt altijd eerst overwogen of problemen preventief kunnen worden voorkomen. Hiervoor worden onder meer de volgende instrumenten ingezet:

    • -

      actieve communicatie;

    • -

      het verstrekken van schriftelijke informatie;

    • -

      waarschuwen en

    • -

      bemiddelende gesprekken, en

    • -

      zichtbare controle op naleving van wet- en regelgeving.

  • Bij vergunningverlening wordt de gekozen prioritering vertaald naar het niveau van diepgang van toetsing van de aanvraag. In kwantitatieve zin kan er geen prioritering plaatsvinden. Vergunningverlening is een vraaggestuurd proces waar de gemeente weinig invloed op heeft. Een ingekomen vergunningaanvraag moet nu eenmaal binnen de wettelijke termijnen worden afgehandeld. Toetsing van vergunningaanvragen (en meldingen) wordt voorts risicogestuurd uitgevoerd.

  • Gelet op de beperkte capaciteit en om lasten voor burgers en bedrijven te beperken is het noodzakelijk om keuzes te maken en ‘slim’ toezicht te houden. Dit wil zeggen dat de controlefrequentie afgestemd wordt op het potentiële risico. Bij omgevingsvergunningen bouwen worden naast de geprioriteerde gebouwen steekproeven gehouden, waarbij een volledige controle plaatsvindt. Deze vindt plaats aan de hand van het Integraal Toezichtprotocol (iTP). In het uitvoeringsplan is de matrix opgenomen, waarin per type bouwwerk is aangegeven welk toezicht plaatsvindt.

  • De RUD NHN voert ook geplande controles uit. Indien ook bouwactiviteiten worden gecontroleerd worden de ‘externe’ inspecteurs ondersteund door de inspecteurs van het taakveld Toezicht en Handhaving. Toezicht vanuit de Veiligheidsregio vindt al incidenteel plaats en altijd op verzoek van de gemeente. Zo wordt de controledruk voor ondernemers verlaagd en de efficiency van de controles verhoogd.

  • Slim toezicht houden betekent ook informatiegestuurd handhaven. Dat wil zeggen dat zo veel mogelijk informatie wordt samengebracht om gericht locaties of personen te bezoeken. Dit betreft informatie uit rapportages van eerdere bezoeken, uit meldingen en verzoeken, uit inschrijvingen zoals de basisregistraties, maar soms ook politie-informatie en belastinginformatie. In 2018 is het Research Data Center Schagen begonnen. Hierbinnen kan metadata van onder meer het CBS worden veredeld, bijvoorbeeld over verkeersstromen van en naar recreatieparken in de gemeente.

  • Jaarlijks ontvangt de gemeente diverse handhavingsverzoeken en meldingen en/of klachten over RO- en bouwgerelateerde zaken. Voorbeelden hiervan zijn klachten over (vermeend) illegaal bouwen, vragen over houtkachels, panden die (illegaal) bewoond worden enz. Een groter aantal meldingen gaat over diverse zaken uit de APV. Het gaat dan bijvoorbeeld over loslopende honden, het parkeren met grote voertuigen, stank- en geluidsoverlast of voorwerpen op of aan de weg.

  • In lijn met het coalitieakkoord en het langer geleden uitgesproken uitgangspunt om verantwoordelijkheid daar te leggen waar deze hoort, zullen wij klagers en melders meer aanspreken op zelfredzaamheid. Daarbij hanteren we de definitie van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid: “Burgers kunnen onveilige situaties in veel gevallen zelf voorkomen en aanpakken. Als zij bij overlast, verloedering en kleine criminaliteit een actieve houding aannemen, verbetert dat bovendien de veiligheid(sbeleving) in de buurt.” Met andere woorden wij zullen mensen vragen wat zij zelf hebben ondernomen en eventueel doorverwijzen naar buurtbemiddeling, voordat we ter plekke stappen ondernemen.

  • Meldingen en klachten zijn en worden anders behandeld dan handhavingsverzoeken als bedoeld in de Algemene wet bestuursrecht. Het grote verschil is dat op meldingen/klachten geen besluit hoeft te worden genomen. Uiteraard wordt bij niet-anonieme klachten/meldingen wel teruggekoppeld aan de melder, wat er met de klacht is gebeurd.

  • De aanpak van bouwgerelateerde meldingen en handhavingsverzoeken is als volgt:

    • -

      Bij gevaar/ernstige twijfels constructieve of brandveiligheid: zo spoedig mogelijk (binnen twee werkdagen) controle.

    • -

      Bij melding over een zaak met prioriteit hoog: meenemen in/bij reguliere controle binnen een maand;

    • -

      Bij melding over een zaak met prioriteit gemiddeld: verzamelen en controledag inplannen binnen drie maanden;

    • -

      Bij melding over een zaak met prioriteit laag: verzamelen en controledag inplannen binnen een jaar.

  • De aanpak van meldingen APV en Bijzondere wetten is als volgt:

    • -

      Bij gevaar(zetting), in geding zijn van de openbare orde: zo spoedig mogelijk (binnen twee werkdagen) controle.

    • -

      Bij melding over een zaak met prioriteit hoog: meenemen in/bij reguliere controle binnen twee weken;

    • -

      Bij melding over een zaak met prioriteit gemiddeld: verzamelen en controledag inplannen binnen twee maanden;

    • -

      Bij melding over een zaak met prioriteit laag: verzamelen en controledag inplannen binnen zes maanden.

  • De BOA’s leggen op vrijwel dagelijkse basis integrale controlerondes af. Daarin zijn geprioriteerde taken en gebieden steevast opgenomen, maar zij hebben als oren en ogen van de gemeente ook een belangrijke signaalfunctie.

  • Binnen alle thema’s wordt capaciteit vrijgemaakt te worden voor de opsporing van illegaleactiviteiten. Het gaat dan met name om controle op de thema’s die een hoge prioriteit hebben gekregen in de risicoanalyse.

  • Er wordt naast de capaciteit voor de kroonopgaven beperkt ruimte gereserveerd voor opgaven die niet zijn voorzien om “situationele” inzet te kunnen bieden in plaats van een beperkte inzet in een toestand van paniek.

  • Indien een toezichthouder een controlebezoek of een andere vorm van toezicht uitoefent, is het van belang dat de uitkomsten hiervan worden vastgelegd. Niet alleen als er overtredingen worden geconstateerd, maar ook als er geen bijzonderheden zijn waargenomen. Uitgangspunt is dat de uitkomst van de verrichte toezichtsinspanning wordt vastgelegd.

  • Als het toezicht niet leidt tot naleving van de regels dan kunnen verschillende sanctie-instrumenten worden ingezet:

    • -

      last onder bestuursdwang: ongedaan maken van de overtreding door de gemeente, normaal gesproken op kosten van de overtreder;

    • -

      last onder dwangsom: ongedaan maken van de overtreding op straffe van het betalen van een geldbedrag;

    • -

      bestuurlijke boete;

    • -

      strafrechtelijke instrumenten (in samenwerking met politie en OM).

  • De in Schagen gevolgde strategieën op het gebied van handhaving zijn gebaseerd op de Landelijke Handhavingsstrategie (hierna LHS). De LHS is een onderdeel van de VTH kwaliteitscriteria. Het is een instrument dat de keuze ondersteunt om van een bevinding naar interventie te komen.

  • Uitgangspunt van de sanctiestrategie is dat het gedrag van de overtreder ten tijde van het begaan van de overtreding en de ernst van de overtreding bepalend zijn voor de keuze van het in te zetten sanctiemiddel. Een bewust gemaakte overtreding met een ernstig gevolg wordt zwaarder aangepakt, bijvoorbeeld met een mix van bestuursrechtelijke en strafrechtelijke middelen. Hierbij is nauwe samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie vereist. De hoogte van de dwangsommen verschilt gelet op dit uitgangspunt ook per overtreding.

  • Overtredingen van de eigen gemeente of andere overheden worden op dezelfde wijze afgedaan als overtredingen van andere rechtspersonen. Als normaal gesproken een gesprek plaatsvindt dan vindt dat met een overheidsinstantie plaats met het managementteam of afdelingshoofd van de verantwoordelijke afdeling.

  • Gedurende de beleidsperiode vindt monitoring plaats met als doel normen te ontwikkelen boven welke extra inzet en capaciteit wordt ingezet (bijvoorbeeld als het aantal inbraken in een wijk boven X per 100 woningen komt zetten we extra in op …).

  • De gemeente wil sturen op veiligheid en nalevingsgedrag, maar tot op heden worden alleen onveiligheid en overtredingen gemeten. Bovendien betreft het alleen onveiligheid en overtredingen die daadwerkelijk worden geconstateerd. De gemeente wil bijvoorbeeld zorgdragen voor doorstroming bij parkeerruimte (bijvoorbeeld door instelling van een blauwe zone), maar meet alleen hoeveel boetes er zijn uitgeschreven. De benodigde informatie wordt nu dus (nog) niet gehaald uit de toezichts- en handhavingsactiviteiten. De uitdaging voor de komende periode is om met de partners, ondernemers en burgers een methode te zoeken om veiligheid en nalevingsgedrag te meten en het causaal verband tussen inzet en die naleving en veiligheid te duiden.

De kroonopgaven omvatten per definitie maatwerk. Het startpunt van deze opgaven is een 0-meting (hoe groot is het probleem). Vervolgens worden hier SMART geformuleerde, ambitieuze doelstellingen op geformuleerd. De gemeente wil echt een flinke slag slaan in het bestrijden van het bewuste probleem.

 

De kroonopgaven waarmee deze beleidsperiode wordt aangevangen zijn gekozen door de raad en zijn:

 

  • -

    Revitalisering recreatieparken

Het betreft een aanpak die ziet op het mobiliseren van positieve krachten op de parken, aangevuld met handhavingsactiviteiten. Er is begonnen op het meest problematische (in termen van klachten, meldingen) park binnen de gemeente.

 

  • -

    Verwarde personen

Het uitvoeren van een ketenaanpak overlast verwarde personen, met als doel verminderen overlast en bieden van de juiste zorg voor verwarde personen.

 

  • -

    Veiligheid horeca

Uitvoeren integrale controles horeca-inrichtingen in combinatie met actieve samenwerking met gebouweigenaren (bovenwettelijke aanpak), met als doel verhogen veiligheid horeca-inrichtingen.

 

  • -

    Huisvesting arbeidsmigranten

Uitvoeren informatiegestuurde en integrale controles van verblijven van arbeidsmigranten, met als doel aanpak onveiligheid en ondermijning gerelateerd aan arbeidsmigranten.

 

  • -

    Weerbaarheid jongeren

Uitvoeren ketenaanpak groepsgedrag, met als doel vergroten weerbaarheid van jongeren.

VEILIGE WOON- EN LEEFOMGEVING

Thema

Gebruik in strijd met het bestemmingsplan

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Beleidsmedewerker RO

Doelstelling

Het verwezenlijken van de planologische visie waardoor evenwicht bestaat tussen, wonen, bedrijvigheid en recreatie.

Strategie veiligheid

Bij indicaties van ondermijning wordt informatie samengebracht via de politie. Er worden een aantal integrale acties (boa en toezichthouder, politie en andere (geïnteresseerde) diensten) georganiseerd. Ook worden loodsen en bedrijven geïnventariseerd waarvoor niet duidelijk is wat de daaraan gekoppelde bedrijfsactiviteit is.

Strategie vergunningverlening

Als iemand een stuk grond of een bouwwerk in strijd met het geldende bestemmingsplan wil gebruiken, dan is voor dat gebruik in afwijking van de ruimtelijke regels een omgevingsvergunning vereist. Hierbij gaat het niet alleen om strijd met de gebruiksregels, maar ook om strijd met de bouwregels die in het bestemmingsplan zijn opgenomen (zoals de hoogte van de bouwwerken).

 

Schagen streeft er naar te bewerkstelligen dat de planologische visie op bouwwerken en open terreinen wordt verwezenlijkt, waardoor er evenwicht bestaat tussen wonen, bedrijvigheid en recreatie. Er wordt voorlichting gegeven over de planologische regels en de mogelijkheden er van af te wijken. Het indienen van consulten wordt gestimuleerd. Met een consult kan de aanvrager onduidelijkheden over het bestemmingsplan vooraf laten toetsen.

Strategie toezicht

Er zijn vele afwijkingen van het bestemmingsplan. Daarbinnen zijn geprioriteerd:

  • -

    het permanent bewonen van recreatiewoningen

  • -

    het recreëren in woningen in de kuststreek (airbnb, leegstand)

  • -

    het huisvesten van arbeidsmigranten

Op deze hoofdthema’s wordt een plan van aanpak geschreven en uitgevoerd. Verder vindt handhaving plaats op grond van meldingen. Aan de hand daarvan wordt geprioriteerd en verloopt langs de werkwijze opgenomen op pagina 12.

Strategie handhaving

Omdat het voortdurende overtredingen betreft wordt in beginsel een periodieke dwangsom opgelegd van € 5000 per maand met een maximum van € 20.000. Als het voordeel uit de overtreding aanmerkelijk hoger ligt, wordt de dwangsom verhoogd. Zo wordt in verband met de relatief hoge opbrengsten bij recreatieve verhuur in strijd met het bestemmingsplan € 10.000 per maand met een maximum van € 50.000 opgelegd.

 

Thema

Huisvesting arbeidsmigranten

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Beleidsmedewerker RO

Doelstelling

Het bieden van (voldoende) veilige overnachtingsmogelijkheden om te voorzien in de behoefte van buitenlandse seizoensarbeiders en werknemers.

Strategie veiligheid

Er zijn voldoende voorbeelden van gevallen van uitbuiting en ondermijning in relatie tot het bieden van werk en huisvesting aan arbeidsmigranten. Signalen worden verzameld en de controle van de huisvesting (legaal en illegaal) geschiedt integraal (tezamen met politie, belastingdienst en mensen van de basisregistratie personen).

Strategie vergunningverlening

Het is bekend dat er een tekort aan overnachtingsmogelijkheden c.q. huisvesting is voor arbeidsmigranten. Met de branche (uitzendbureaus, agrariërs) en de provincie wordt naar oplossingen gezocht om voldoende legale plekken te creëren. Alleen handhaven leidt immers tot een waterbedeffect.

Strategie toezicht

De toezichthouders coördineren de gezamenlijke acties en houden een lijst bij van adressen die recent zijn vergund en/of waarover meldingen zijn binnengekomen. Adressen van dezelfde eigenaar worden zo veel mogelijk gebundeld en gezamenlijk gecontroleerd.

De controles richten zich met name op de brandveiligheid en overbewoning.

Strategie handhaving

Indien de brandveiligheid in het geding is wordt (spoedeisende) bestuursdwang toegepast. Dat wil zeggen dat het gebruik wordt beëindigd (het pand wordt ontruimd en gesloten) op kosten van de eigenaar.

Bij illegaal gebruik of gebruik in strijd met de vergunning dat niet onveilig wordt geacht wordt een last onder dwangsom opgelegd van in principe € 5000 per maand tot een maximum van € 20.000. De hoogte van de dwangsom is echter afhankelijk van aantal arbeidsmigranten en geschatte huurinkomsten om het afschrikwekkend effect van de dwangsom zeker te stellen.

 

Thema

Vuurwerk

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Boa

Doelstelling

Voorkomen en bestrijden van overlast door (te vroeg of te laat afgestoken) vuurwerk

Strategie veiligheid

Voorkomen van incidenten door zichtbare aanwezigheid van en gecoördineerde aanpak door politie en boa’s.

Strategie vergunningverlening

Vergunningverlening van (en toezicht op) vuurwerkopslag gebeurd door de politie. De gemeente heeft hierin een adviserende rol.

Strategie toezicht

Jaarlijks wordt tijdens de verkoopdagen van vuurwerk al veel vuurwerk afgestoken door met name kinderen in de leeftijd 10 - 17 jaar. Tijdens deze dagen surveilleren de boa’s in samenwerking met de politie op deze vorm van overlast. Er zijn diverse hotspots en er wordt zowel aandacht besteed aan zichtbare aanwezigheid als het trachten de echte overlastgevers op heterdaad te betrappen. De boa’s nemen deel aan gemeenschappelijke briefings met en bij de politie.

Strategie handhaving

Afdoening via OM. Doorgaans volgt voor jeugdigen een HALT-traject via snelrecht.

 

Thema

Parkeren

Prioriteit

Hoog in blauwe zone, anders gemiddeld

Eerstverantwoordelijke

Boa

Doelstelling

De schaarse ruimte zo optimaal mogelijk verdelen tussen de verschillende doelgroepen en de overlast en hinder van de geparkeerde voertuigen zoveel mogelijk te beperken. Gevaarlijke situaties ten gevolge van parkeren voorkomen.

Strategie veiligheid

N.v.t.

Strategie vergunningverlening

De bebouwde kom van de gemeente is aangewezen als plek waar grote voertuigen (langer dan 6 meter en/of hoger dan 2,4 meter) niet geparkeerd mogen worden. Kampeerwagens mogen niet langer dan 3 dagen staan. Van het verbod voor grote voertuigen zijn enkele parkeer- en bedrijfsterreinen uitgezonderd. Van het verbod is ontheffing mogelijk. Deze wordt slechts in zeer uitzonderlijke gevallen verleend, mede omdat het parkeren van deze voertuigen de grootste bron van klachten is die de gemeente ontvangt inzake de openbare ruimte.

Strategie toezicht

De blauwe zone Schagen wordt regelmatig gecontroleerd. De blauwe zone in Callantsoog wordt meegenomen bij strandcontroles (deze geldt overigens alleen in het strandseizoen). Op plekken waar parkeervakken niet duidelijk zijn gemarkeerd wordt alleen gecontroleerd of er geen sprake is van gevaarlijke situaties.

Op grote (kampeer)voertuigen en campers wordt vooral op melding gecontroleerd. In gebiedsgerichte acties en aan de hand van eerdere meldingen trachten we onze informatiepositie zo te verbeteren dat ook hier geplande controles kunnen plaatsvinden. In deze acties wordt ook aandacht besteed aan het parkeren nabij kruisingen en het parkeren voor in- en uitritten, waar dit hinder veroorzaakt dan wel het uitzicht belemmert voor het overige verkeer.

Strategie handhaving

Grote voertuigen en kampeerwagens (althans hun eigenaren) krijgen in principe een waarschuwing. Deze wordt geregistreerd. Een tweede overtreding leidt tot een proces-verbaal.

In de blauwe zones wordt direct een proces-verbaal uitgeschreven.

Parkeren op het marktterrein op donderdagochtend leidt tot spoedeisende bestuursdwang (wegslepen) om het kunnen opbouwen van de markt te garanderen. Verder worden voertuigen in principe niet weggesleept. In de overige situaties wordt eerst een waarschuwing gegeven, tenzij sprake is van gevaarzetting (door bijvoorbeeld het uitzicht te belemmeren). De waarschuwing kan ook een persbericht betreffen (in wijk X gaan we controleren, omdat we veel klachten hebben gekregen).

 

Thema

Objecten openbare ruimte

Prioriteit

Gemiddeld

Eerstverantwoordelijke

Boa

Doelstelling

Voorkomen van verrommeling van de openbare ruimte en van ongelukken door voldoende doorgang te garanderen.

Strategie veiligheid

N.v.t.

Strategie vergunningverlening

Op grond van artikel 2.10 APV is het verboden de weg anders te gebruiken dan de functie ervan als het gebruik schade kan toebrengen aan de weg of de bruikbaarheid kan belemmeren. Er dient 1,5 meter te worden vrijgelaten op voetpaden en 3,5 meter op de weg. Er kan ontheffing worden verleend van dit verbod. Met ontheffingen wordt terughoudend omgegaan. Indien het om een noodzakelijke belemmering gaat wordt meegewerkt op voorwaarde dat de veiligheid van het verkeer gewaarborgd is (door bijvoorbeeld inzet parkeerwachters of instellen omleidingen).

Strategie toezicht

Bij meldingen wordt een controle uitgevoerd. Onderwerp wordt meegenomen in surveillance.

Strategie handhaving

Indien de eigenaar bekend is, wordt hiermee contact opgenomen. Deze krijgt een (korte) gelegenheid een object zelf te verwijderen. Is de eigenaar onbekend, wordt het object gestickerd met een aankondiging dat het voorwerp verwijderd zal worden binnen twee of drie dagen. Gebeurt dit niet verwijderd de gemeente. In geval van gevaarlijke situaties worden uiteraard geen termijnen gehanteerd.

 

Thema

Gebiedsgerichte handhaving

Prioriteit

Gemiddeld

Eerstverantwoordelijke

Boa

Doelstelling

Het veiligheidsgevoel van bewoners te vergroten. De informatiepositie van toezicht en handhaving versterken. De lagere prioriteiten geclusterd aanpakken.

Strategie veiligheid

Meer blauw op straat. Enerzijds door boa’s zichtbaar aanwezig te hebben als de politie niet beschikbaar is, anderzijds door boa’s en politie gezamenlijk dan wel in gemengde koppels te laten optrekken.

Strategie vergunningverlening

N.v.t.

Strategie toezicht

Er is sprake van integraal toezicht. Meldingen komen dus ook bij toezichthouders omgevingsrecht terecht. Gedurende gebiedsgerichte acties worden de lage en gemiddelde prioriteiten afgelopen c.q. gecontroleerd.

Strategie handhaving

Het taakveld openbaar gebied gaat cyclisch langs de diverse dorpskernen en stadswijken. Hierbij wordt de openbare ruimte geïnspecteerd op beschadigingen en defecten aan het straatmeubilair, bebording en verkeersmaatregelen. De Boa’s sluiten aan bij deze inventarisaties. Vooraf nemen zij alle oude meldingen van het jaar voorafgaand aan de controles door. Ze geven aan de hand daarvan en een aantal rondes ter plekke tips voor de inrichting van de openbare ruimte en constateren en registreren wat de meest voorkomende en ernstige problematiek in een wijk is. Bezien wordt of er van elke wijk een top 3 van meest voorkomende meldingen en klachten en van meest geregistreerde overtredingen kan komen, alsmede een lijst met meeste verholpen klachten.

Tijdens de acties wordt pro-actief contact gezocht met inwoners en bedrijven. Daarnaast wordt via de gebiedscoördinatoren aangesloten bij dorpsraadbijeenkomsten of thema-avonden veiligheid om informatie te geven over werkwijzen en het doen van meldingen. Deze avonden zijn niet bedoeld om individuele casussen te bespreken.

Thema

Strand

Prioriteit

Gemiddeld

Eerstverantwoordelijke

Boa

Doelstelling

Bewoners, ondernemers, gebruikers en bezoekers optimaal van het strand te laten genieten

Strategie veiligheid

Concentreren van activiteiten op strandgedeelten. Faciliteren van toezicht op strand en water door reddingsbrigade.

Strategie vergunningverlening

Omdat het een bijzonder gebruiksgebied betreft is in de APV een apart deel gewijd aan het strand. Hierin is ook bepaald dat er diverse ontheffingen en vergunningen zijn vereist, bijvoorbeeld voor rijden op het strand, rijden op strandopgangen, staand wantvissen en het organiseren van watersportactiviteiten.

Strategie toezicht

Op het strand vinden algemene surveillances plaats gericht op veiligheid en zichtbaarheid. Hiervoor is een herkenbaar dienstvoertuig beschikbaar. De boa’s toezichthouders stellen zich dienstverlenend op. Op drukke stranddagen wordt ook rond het strand gesurveilleerd om de toegankelijkheid van het strand te garanderen.

Strategie handhaving

Strandbezoekers zijn vooral een dagje uit. De handhaving is daarom vooral gericht op waarschuwen en Boa’s verwijzen bijvoorbeeld naar de activiteitenvakken. Dat laat onverlet dat dat om een leefbaar en bereikbaar strand te garanderen er opgetreden zal moeten worden. Dat betekent dat het blokkeren van strandtoegangen door daar te parkeren gelijk zal worden aangepakt. Het strand is dan niet meer bereikbaar voor nood- en hulpdiensten waaronder de reddingsbrigade. Hetzelfde geldt voor rijden op het strand zonder ontheffing. Voor activiteiten buiten de daarvoor bestemde vakken en het los laten lopen van honden geldt dat de waarschuwingen worden geregistreerd. Een tweede overtreding leidt tot een proces-verbaal.

 

Thema

Honden

Prioriteit

Gemiddeld

Eerstverantwoordelijke

Boa

Doelstelling

Het voorkomen van gevaar en overlast door honden

Strategie veiligheid

Aan eigenaren van honden die betrokken zijn bij een incident met letsel wordt een aanlijn- of muilkorfgebod opgelegd.

Strategie vergunningverlening

Het college kan gebieden aanwijzen waar honden los mogen lopen (binnen de bebouwde kom), dan wel waar zij aangelijnd moeten worden (buiten de bebouwde kom).

Strategie toezicht

Aan de hand van meldingen en eigen constateringen worden hotspots geïnventariseerd. Op hotspots wordt gericht en soms in burger gecontroleerd. Zichtbare aanwezigheid in uniform leidt in de praktijk nauwelijks tot het constateren van overtredingen van het aanlijngebod of de opruimplicht.

Strategie handhaving

De eigenaar wordt een keer gewaarschuwd. De waarschuwing wordt geregistreerd. Een tweede (en verdere) overtreding leidt tot proces-verbaal.

 

Thema

Afval

Prioriteit

Gemiddeld

Eerstverantwoordelijke

Boa

Doelstelling

Het voorkomen van schade aan mens, dier of milieu

Strategie veiligheid

Bij het aantreffen van grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen, met name asbesthoudend materiaal of chemicaliën, wordt de politie eerst in de gelegenheid gesteld onderzoek ter plaatse uit te voeren.

Strategie vergunningverlening

N.v.t.

Strategie toezicht

Het verkeerd plaatsen van afval wordt gecontroleerd in surveillances en aan de hand van meldingen. Van verkeerd geplaatst afval wordt de inhoud onderzocht. Hotspots worden geregistreerd, zodat probleemlocaties in beeld zijn.

 

Het te vroeg aanbieden van rolcontainers en te lang laten staan van de geleegde exemplaren leidt sporadisch tot klachten, met name over blokkering van de openbare ruimte. Meldingen krijgen een lage prioriteit, maar worden beantwoord.

Strategie handhaving

Indien bij de afvalplaatsing een overtreder is te achterhalen wordt deze geverbaliseerd. Helaas is dit bij huishoudelijk afval zelden en bij grofvuil nooit het geval. Bij overlast van plaatsing van de rolcontainers wordt in eerste instantie gevraagd om dit onderling op te lossen. Leidt dit tot escalatie dan volgt eerst een waarschuwend gesprek.

Bij grotere hoeveelheden afval die een gevaar vormen voor mens of milieu wordt de politie ingeschakeld als de situatie dit toestaat, verder wordt spoedeisende bestuursdwang toegepast. Indien geen overtreder is aan te wijzen blijft de gemeente met de rekening zitten.

 

Thema

Achterstallig onderhoud

Prioriteit

Laag

Eerstverantwoordelijke

Toezichthouder bouw

Doelstelling

Het voorkomen van verloedering

Strategie veiligheid

N.v.t.

Strategie vergunningverlening

N.v.t.

Strategie toezicht

Een aantal erven, terreinen, dan wel woningen in Schagen bevindt zich in een staat die te wensen overlaat. Het aanpakken van dergelijke verwaarlozing is zaak van lange adem. Omdat de regelgeving (Bouwbesluit) hele basale eisen stelt kan alleen een slag worden geslagen in samenwerking met eigenaren. Alleen bij gevaar, bijvoorbeeld voor bezwijking, wordt geïnspecteerd.

Strategie handhaving

Bij gevaar voor bezwijking volgt bestuursdwang dan wel een dwangsom waarin een korte termijn wordt gegeven om maatregelen te nemen. De dwangsom is afhankelijk van de mogelijke schade en de kosten van de te nemen maatregelen (basis: dubbele van de geschatte kosten).

Verloedering kan een signaal voor ondermijning zijn. Bovendien trekt het soms andere vervuiling en criminaliteit aan. De boa’s fungeren als ogen en oren op straat en geven signalen door.

 

Thema

Vellen van houtopstanden

Prioriteit

Laag

Eerstverantwoordelijke

Beleidsmedewerker Openbaar Gebied

Doelstelling

Behoud van waardevolle (monumentale) bomen en een duurzame groenstructuur van de gemeente.

Strategie veiligheid

Voorkomen van omvallen van zieke of door weersomstandigheden getroffen bomen door noodkap.

Strategie vergunningverlening

Aan de Bomenverordening gemeente Schagen 2018 is een kaart toegevoegd waarop alle gemeentelijke bomen zijn opgenomen en hun waarde is bepaald. Het beleid is nieuw, dus afwijking is alleen in zeer bijzondere omstandigheden aan de orde.

Strategie toezicht

De stagiair-boa’s controleren twee maal per jaar of aan een eventueel opgelegde herplantplicht is voldaan.

Strategie handhaving

Indien een houtopstand is gekapt zonder vergunning wordt alsnog een herplantplicht opgelegd op grond van de APV.

Indien niet aan de herplantplicht is voldaan wordt een last onder dwangsom opgelegd. De last bestaat uit het alsnog voldoen aan de herplantplicht binnen een gestelde (korte) termijn. Indien niet aan de last wordt voldaan wordt een dwangsom verbeurd van 3 x de geschatte waarde de gekapte boom.

 

Thema

Inbraakpreventie

Prioriteit

Laag

Eerstverantwoordelijke

Medewerker OOV

Doelstelling

Het aantal inbraken en inbraakpogingen met een derde verminderen t.o.v. 2017.

Strategie veiligheid

In wijken waar diverse malen aangifte is gedaan van (poging tot) inbraak worden tekstkarren ingezet om mensen aan te sporen verdachte personen en situaties te melden bij de politie.

Er worden acties (witte voeten acties bijvoorbeeld) gevoerd om mensen te wijzen op kwetsbaarheden in de beveiliging van hun wijk.

Strategie vergunningverlening

N.v.t.

Strategie toezicht

De boa’s zijn ogen en oren op straat en melden verdachte situaties actief. Ze draaien mee in de acties van de politie gericht op inbraakpreventie. Ze voeren ook jaarlijks een eigen donkere dagen actie: deze is gericht op zichtbaarheid en preventie op de (extra) koopavonden rond de feestdagen. De strategie van deze actie is niet direct gericht op inbraak (wel op veiligheidsgevoel en diefstal- en overvalpreventie). De woonwijken rond het centrum worden ook op verdachte activiteiten qua inbraak gescand.

 

Door de gemeente verzegelde panden worden wekelijks nagelopen.

Strategie handhaving

Bij doorbreking van de zegels van door de gemeente verzegelde panden (strafbaar feit) wordt aangifte gedaan.

 

Thema

Weesfietsen

Prioriteit

Laag

Eerstverantwoordelijke

Samenleving

Doelstelling

Voorkomen van verloedering van de openbare ruimte.

Strategie veiligheid

N.v.t.

Strategie vergunningverlening

Het college kan gebieden en wegen aanwijzen waar het verboden is fietsen meer dan een maand te plaatsen. Op dit moment is alleen het stationsgebied in Schagen aangewezen.

Strategie toezicht

Naar aanleiding van een motie is een project opgezet met Wonen Plus Welzijn. Zij labelen drie à vier keer per jaar de fietsen in het stationsgebied. Na een maand worden de fietsen verwijderd en na voldoende termijn (doorgaans dertien weken) worden deze fietsen, als ze niet voordien zijn geclaimd, opgeknapt.

Strategie handhaving

De kosten om een verwijderde fiets terug te krijgen bedragen € 15,-

BEDRIJVIGHEID EN VEILIGHEID

Thema

Evenementen

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Medewerker VBW, bij enkele evenementen: beleidsmedewerker OOV

Doelstelling

In Schagen worden veilige evenementen plaats waarbij de overlast beperkt is, doordat vergunningvoorwaarden niet worden overtreden.

Strategie veiligheid

Veiligheid bij evenementen is de primaire verantwoordelijkheid van de organisatoren van die evenementen. De gemeente is daarbij een betrokken partner, die een bijdrage levert aan het mogelijk maken van een goed en veilig verloop van de evenementen.

Bij evenementen die veel bezoekers trekken en die geen afgebakend evenemententerrein kennen (niet binnen hekken plaatsvinden) voert de veiligheidscoördinator de regie. Het betreft vooralsnog Paasvee en Popweekend.

Strategie vergunningverlening

Bij de vergunningverlening hebben de veiligheidsaspecten voor de bezoekers de hoogste prioriteit (constructie- en brandveiligheid van tenten, tribunes en podia), evenals het voorkomen van hinder voor omwonenden (bijvoorbeeld geluidsnormering).

Het proces van vergunningverlening heeft in 2018 een lean-traject doorlopen en is dus efficiënt ingericht. Dat wil echter niet zeggen dat er flitsvergunningen kunnen worden verleend. Hiervoor zijn te veel in- en externe adviezen (verkeer, milieu, politie, GHOR) nodig. Met de regelmatige aanvragers (bijvoorbeeld Stichting Evenementen Schagen) worden afspraken gemaakt over het tijdig indienen van aanvragen. Grote evenementen dienen voor 1 november van het voorafgaande jaar te zijn aangemeld. Voor reguliere evenementen is de beslistermijn 8 weken. Er wordt gestreefd naar het zo veel mogelijk regelen van terugkerende evenementen in meerjarige vergunningen.

Strategie toezicht

Niet alle evenementen kunnen gecontroleerd worden. De grote evenementen en de evenementen waarvan wij op basis van voorgaande jaren de ervaring hebben dat een organisator zich niet aan de regels houdt, worden in elk geval gecontroleerd. Daarnaast wordt een aantal kleinere evenementen steekproefsgewijs gecontroleerd. Wanneer een ontheffing is verleend voor het schenken van alcohol, wordt er ook gecontroleerd op de Drank- en Horecawet.

 

Over het algemeen worden twee controles per evenement uitgevoerd. Eén voorafgaand aan het evenement om te controleren of podia, vluchtwegen, afzettingen enz. op de juiste manier zijn geplaatst en veilig zijn. En er vindt een controle plaats tijdens het evenement. Deze controle ziet vooral op schenktijden, eindtijden, het schenken aan 18-minners en overige voorwaarden aan de ontheffing voor het schenken van alcohol.

 

De controle bij de opbouw wordt gehouden door een toezichthouder. Aanwijzingen van de toezichthouders moeten direct worden opgevolgd(dit is een vergunningvoorwaarde). De inspecties tijdens het evenement worden door Boa’s uitgevoerd. Dit betreft ook het geluidsniveau. De eisen in de vergunning richten zich op het beperken van gehoorschade. 

Strategie handhaving

Over het algemeen geldt dat de gemeente streng is op constructie- en brandveiligheid, het schenken van alcohol aan minderjarigen en de eindtijden van het evenement.

Het niet opvolgen van aanwijzingen van de toezichthouders betreffende constructie- en brandveiligheid leidt tot spoedeisende bestuursdwang.

Gezien het korte tijdsbestek van evenementen is bestuursrechtelijke handhaving van overtredingen van vergunningsvoorschriften doorgaans niet opportuun. Daarom wordt bij overtredingen van de organisatie een boete gegeven. Indien de organisator een meerjarige vergunning heeft of anderszins sprake is van een terugkerend evenement, kan (daarnaast) een preventieve last onder dwangsom voor een komende editie of een (gedeeltelijke) intrekking van de vergunning worden opgelegd. De dwangsom bedraagt in principe € 2.500 per overtreden voorschrift tot een maximum van € 10.000. Dit kan hoger zijn naarmate er een groter voordeel is behaald c.q. valt te behalen. Bij een evenement met meer dan 2000 bezoekers loont het bijvoorbeeld veel meer om een uur langer door te gaan. De standaarddwangsom heeft dan onvoldoende afschrikwekkende werking.

Thema

Drank en Horeca

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Boa

Doelstelling

Schagen biedt een veilig uitgaansklimaat, waarbinnen verantwoord met alcohol wordt omgegaan.

Strategie veiligheid

Het veiligheidsbeleid is gericht op het tegengaan van uitgaansgeweld en het terugbrengen van alcoholgebruik met name onder minderjarigen.

Strategie vergunningverlening

In 2018 hebben de horecavergunningen een lean-traject doorlopen. Het proces sluit aan bij dat van een horecaondernemer. Ingevolge het Bibob-beleid worden de geldstromen rond alle horecavergunningen ambtelijk getoetst en zo nodig voorgelegd aan het RIEC.

De vergunningen zijn per 1 januari 2019 nog niet allemaal geactualiseerd door onderbezetting in een deel van de vorige beleidsperiode. Dit zal in het begin van de nieuwe beleidsperiode prioriteit hebben. Uiteraard zal ook aandacht worden gegeven aan het actueel houden van het vergunningenbestand.

Strategie toezicht

Een boa/toezichthouder controleert binnen 5 dagen na verzoek door de vergunningenmedewerker de inrichtingseisen horeca. Het gaat met name om de mechanische ventilatie. Deze controles worden gecombineerd met brandveiligheidsinspecties. Dit laatste aspect wordt sowieso periodiek gecontroleerd (zie onderwerp brandveiligheid op p. 30).

Controles op de bedrijfsvoering (schenken, sluitingstijden) vinden periodiek plaats.

De zogenoemde paracommerciële horeca (sportkantines, buurthuizen) krijgt in deze beleidsperiode een hogere prioriteit. Hier zullen (extra) controles rond speciale gebeurtenissen, zoals kermissen en nieuwjaarsborrels, plaatsvinden. Doordat de paracommerciële horeca vaak werkt met vrijwilligers en de prijzen er relatief laag zijn, is het risico op drankmisbruik hier groter. Bedoeld neveneffect is dat oneerlijke mededinging met de extra controles wordt tegengegaan.

Strategie handhaving

In principe wordt eerst een waarschuwingsbrief verstuurd, waarna een last onder dwangsom volgt. De hoogte van de dwangsom is € 2.500 per geconstateerde overtreding (per avond) tot een maximum van € 10.000. De hoogte van de dwangsom kan hoger worden vastgesteld indien het behaalde voordeel daartoe aanleiding geeft.

Uitgangspunt is dat vooral streng wordt gehandhaafd op het schenken van alcohol aan minderjarigen en het stimuleren van overmatig alcoholgebruik.

 

Thema

Prostitutie

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Medewerker OOV

Doelstelling

Het voorkomen van onvrijwillige en/of ongereguleerde prostitutie

Strategie veiligheid

Tegengaan van pooierboys door preventie aanpak en voorlichting. Soms wordt het breekijzer van de gemeentelijke toezichthouders gebruikt – na overleg binnen het veiligheidshuis – om de gelegenheid te bieden voor hulpverleners om (gedwongen) prostituees door hen uit deze ongewenste situatie te halen.

Strategie vergunningverlening

Tot op heden zijn er geen vergunningen verleend voor prostitutie.

Strategie toezicht

De politie houdt internetcontroles om te zien of prostitutie in Schagen wordt aangeboden. Op dergelijke aanbiedingen wordt na overleg in het veiligheidshuis geacteerd

Strategie handhaving

Na een bestuurlijke rapportage van de politie wordt een last onder dwangsom opgelegd. De dwangsom bedraagt € 25.000 ineens.

Indien de openbare orde op/of rond het perceel waar wordt aangeboden in het geding is volgt sluiting (bestuursdwang).

 

Thema

Klei op de weg

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Boa

Doelstelling

Het waarborgen van de veiligheid op de weg en het voorkomen van ongelukken.

Strategie veiligheid

N.v.t.

Strategie vergunningverlening

N.v.t.

Strategie toezicht

De boa’s rijden twee dagelijkse rondes op de gemeentelijke wegen in het buitengebied gedurende de koolcampagne. Buiten kantoortijden wordt een externe toezichtsorganisatie ingehuurd. Deze reageert op meldingen en rijdt nog een avondronde.

Strategie handhaving

Agrariërs worden direct aangesproken op hun plicht de weg op te ruimen en hun banden schoon te spuiten zodat er geen modder achterblijft. Indien zij klei achter laten op de weg krijgen ze een korte periode om dit op te ruimen. Doet men dit niet of onvoldoende dan wordt de weg gereinigd op kosten van de overtreder en krijgen zij een boete voor gevaarzetting. Als de overtreder niet is te achterhalen blijft de gemeente met de rekening zitten.

 

Thema

Markt

Prioriteit

Gemiddeld

Eerstverantwoordelijke

Marktmeester

Doelstelling

Het hebben en in stand houden van een levendige, diverse maar ook veilige markt. Het bevorderen van de veiligheid van bezoekers.

Strategie veiligheid

N.v.t.

Strategie vergunningverlening

Schagen profileert zich als marktstad. Er zijn relatief veel wisselingen en dagkaarten op de markt, met name ook tijdens de Westfriese folklore. De marktverordening en het inrichtingsplan van de markt zijn er op gericht een gevarieerd aanbod te garanderen en het realiseren van een veilige markt.

Strategie toezicht

Op de markt is een marktmeester actief die zorgt voor de indeling van de markt en die toeziet op de naleving van de voorwaarden in de standplaatsvergunning.

Daarnaast houden de boa’s controles om de veiligheid van bezoekers te bevorderen, bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat er niet over de markt wordt gefietst of gebromd en dat er geen honden onaangelijnd door het publiek lopen.

De Boa’s en/of de marktmeester controleren elke donderdagochtend voordat de markt wordt opgebouwd op de aanwezigheid van geparkeerde auto’s.

Strategie handhaving

De eigenaren van voertuigen op het marktterrein worden gebeld met het verzoek hun auto voor 7.00 uur te verwijderen. Zijn zij onbereikbaar dan wordt spoedeisende bestuursdwang toegepast, ofwel de auto wordt weggesleept op kosten van de eigenaar.

Fietsen op de markt of het niet aanlijnen van honden wordt afgedaan met een eenmalige waarschuwing. De volgende keer wordt een proces-verbaal uitgeschreven.

Bij het verstoren van orde op de markt door een standhouder of langdurige afwezigheid volgt intrekking van de vergunning.

 

Thema

Reclame

Prioriteit

Gemiddeld

Eerstverantwoordelijke

Medewerker VBW

Doelstelling

Voorkomen van een verloederd straatbeeld, omdat dit (gevoelens van) onveiligheid in de hand werkt.

Strategie veiligheid

N.v.t.

Strategie vergunningverlening

Het beleid voor reclame is in 2018 aangepast. Er zijn lantaarnpalen aangewezen in de gemeente waar men reclame voor evenementen in Schagen mag plaatsen. Men kan daar een beperkte periode van gebruik maken, op voorwaarde dat er melding wordt gedaan bij de gemeente.

Strategie toezicht

Het nalopen of gemelde reclames op de juiste plekken hangen en het inventariseren van illegale reclame (m.n. wildplakken) is een terugkerend stageproject voor de boa-stagiairs.

Strategie handhaving

Het bedrijf dat reclame maakt wordt benaderd en een korte termijn gegund om de aanplakbiljetten te verwijderen. Indien dit niet (tijdig) gebeurd, worden de uitingen op kosten van dit bedrijf verwijderd.

Indien objecten gevaarlijk zijn geplaatst (doorgaans doordat onvoldoende ruimte over blijft op het trottoir) wordt spoedeisende bestuursdwang toegepast.

 

Thema

Milieu

Prioriteit

Gemiddeld

Eerstverantwoordelijke

Coördinator milieutaken

Doelstelling

Een kwalitatief goede, integrale en effectieve uitvoer van de plustaken en een goede dienstverlening. Voorkomen van incidenten met een negatief effect op (de gezondheid van) mens, dier of milieu.

Strategie veiligheid

Bij acties op milieugebied wordt vooraf afstemming gezocht en informatie gedeeld met een milieuspecialist van de politie.

Strategie vergunningverlening

De basistaken milieu – dit zijn de taken die de gemeente op grond van het Besluit omgevingsrecht bij een uitvoerings- of omgevingsdienst moeten worden neergelegd – worden uitgevoerd door de RUD NHN. De strategieën zijn vastgelegd in de Regionale VTH-strategie 2016-2019.

Alle ingediende meldingen Activiteitenbesluit krijgen een toets indieningsvereisten. Daarnaast wordt bekeken of de nieuwe of gewijzigde situatie overlast kan veroorzaken, en of het (preventief) opleggen van nieuwe maatwerkvoorschriften of aanpassing van bestaande maatwerkvoorschriften gewenst of noodzakelijk is. Indien er indicaties voor overlast zijn beoordeeld de coördinator milieutaken of externe expertise, bijvoorbeeld van de RUD – nodig is.

Strategie toezicht

De niet-basistaken toezicht milieu gaan per 1 januari 2019 terug naar de gemeente Schagen. In het eerste half jaar zullen de strategieën zoals vastgesteld door de RUD worden gehanteerd. Eind 2019 of begin 2020, als de kennis en ervaring in de gemeente aanwezig is, zullen de prioritering en strategieën voor niet-basistaken worden herijkt en bestuurlijk vastgesteld.

Strategie handhaving

Het gaat om voortdurende of regelmatig terugkerende overtredingen. Als dit niet verwijtbaar is en of niet direct gevaar oplevert volgt eerst een bestuurlijke waarschuwing. Na een tweede constatering wordt een last onder dwangsom opgelegd van € 2.500 per keer tot een maximum van € 10.000. De dwangsom kan hoger zijn indien de te verwachten winst uit de overtreding of het risico op schade voor mens of milieu groter is. De dwangsom moet een voldoende afschrikwekkende werking hebben.

Bij acuut gevaar of veiligheidsgevolgen wordt spoedeisende bestuursdwang toegepast.

JEUGD EN VEILIGHEID

Thema

Jeugdgroepen: samenscholing en overlastgevend gedrag

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Wijkteamconsulenten specialisatie jeugd

Doelstelling

Aanpakken van overlastgevende jeugdgroepen. Tegengaan van gevoelens van onveiligheid. Voorkomen van jeugdcriminaliteit.

Strategie veiligheid

Samenwerking en informatiedeling faciliteren tussen de afdelingen Samenleving, toezicht en handhaving, de politie en overige partners.

Strategie vergunningverlening

N.v.t.

Strategie toezicht

Met regelmaat worden op jeugd gerichte surveillances gehouden. Daarbij worden de bekende hangplekken in de gaten gehouden en bezien of zich “nieuwe” groepen vormen bij plekken die zich daarvoor lenen (rond winkelcentra, in parken, op pleinen).

Signalen worden bijgehouden en gedeeld met politie en collega’s van Samenleving.

Strategie handhaving

De aanpak van de diverse jeugdgroepen wordt afgestemd in onderling overleg met de collega’s van samenleving en politie. De jeugd wordt aangesproken en er wordt geregistreerd waar de jongeren rondhangen. Indien zo afgesproken wordt de jeugdigen om een identiteitsbewijs gevraagd. Relevante informatie wordt gedeeld met de collega’s (bijvoorbeeld als er redenen voor het rondhangen worden gegeven). Ingrijpen gebeurt alleen bij openlijk alcoholgebruik (dit moet afgestaan worden), openlijk drugsgebruik en vandalisme (overdracht aan politie)

 

Thema

Alcohol minderjarigen

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Beleidsadviseur gezondheid

Doelstelling

Bescherming van de (volks)gezondheid. Voorkomen van overmatig alcoholgebruik.

Strategie veiligheid

De gemeente heeft in 2014 een ‘preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018’ en kort daarop een ‘handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen’ vastgesteld. Handhaving is essentieel voor de effectiviteit van de regelgeving. Hetzelfde geldt voor educatie. Het minder beschikbaar maken van alcohol is op zichzelf vaak niet populair onder het grote publiek en onder alcoholverstrekkers. Educatie is daarom vooral nodig om draagvlak te creëren voor de te nemen maatregelen. De uitleg dat regels niet bedoeld zijn om het ondernemers, verenigingen, jeugd of ouders lastig te maken, maar dat regelgeving nodig is ter bescherming van de volksgezondheid en veiligheid , is heel belangrijk.

Strategie vergunningverlening

N.v.t.

Strategie toezicht

Bij de reguliere controles in de horeca heeft het schenken aan 18-minners prioriteit. Samen met de horecaondernemers wordt naar een oplossing gezocht voor deze problematiek. Gekeken wordt naar vormen van zelfregulering, naast de bestaande horecaverboden. De gemeente kijkt ook naar nieuwe wijzen van toezicht houden, zoals de inzet van mystery guests.

Op de sociale media worden aankondigingen van feesten bijgehouden. Ook op evenementen gaat de aandacht van de boa’s uit naar het schenken aan minderjarigen. Met organisatoren wordt gekeken en besproken of hun eigen maatregelen afdoende zijn.

Strategie handhaving

Het huidige handhavingsbeleid gaat uit goeddeels van bestuurlijke boetes. Dit is neergelegd in het ‘handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen.’

Thema

Drugsgebruik op straat

Prioriteit

Laag

Eerstverantwoordelijke

Beleidsadviseur gezondheid

Doelstelling

Bescherming volksgezondheid en voorkomen van overlast

Strategie veiligheid

N.v.t.

Strategie vergunningverlening

N.v.t.

Strategie toezicht

Signalen over drugsgebruik en dealen worden gedeeld met politie en samenleving. Hier wordt in reguliere rondes in het kader van horeca of jeugd ook aandacht aan besteed.

Strategie handhaving

Artikel 2.74 en 2.74a APV verbieden het dealen en gebruiken van drugs op straat. De boa’s treden in principe niet zelf op tegen dealen, tenzij na overleg met de wachtcommandant van politie. Voor deze overtredingen is heterdaad nodig. Dit komt vrijwel nooit voor.

FYSIEKE VEILIGHEID

Thema

Meldingen brandveiligheid

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Toezichthouder brandveiligheid

Doelstelling

Het risico van brand bij bestaande (risicovolle) gebouwen verminderen, door het reduceren van de kans op brand en het beperken van de gevolgen van brand.

Strategie veiligheid

Er wordt actief samengewerkt met de Veiligheidsregio: niet alleen in toetsing, maar ook in voorlichting. Er wordt jaarlijks een categorie aangewezen voor voorlichting in het kader van brandveilig leven. De risicokaart is actueel.

Strategie vergunningverlening

Voor het brandveilig gebruik van bouwwerken moet een eigenaar of gebruiker – indien relevant –een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik aanvragen dan wel wordt melding worden gedaan van brandveilig gebruik.

Als een melding niet volledig is, krijgt de indiener bericht over welke informatie nog ontbreekt voor een geldige melding en dat de melding nog niet genoegzaam heeft plaatsgevonden en alsnog moet worden gedaan. De eisen op het gebied van brandveiligheid worden gecontroleerd conform de toetsmatrix (bijlage 3).

De meldingen worden actueel gehouden. Als de toezichthouders (zie hieronder) bij hun controles afwijkingen constateren van de bij de gemeente bekende gegevens, wijzen zij erop dat een nieuwe melding moet worden gedaan.

Strategie toezicht

De toezichthouder houdt periodiek controlebezoeken. De te controleren panden zijn ingedeeld in drie risicoklassen. Goed gedrag wordt beloond doordat minder bezoeken plaatsvinden.

 

De bezoekfrequentie is als volgt:

  • Risico

    Jr 1

    Jr 2

    Jr 3

    Jr 4

    Jr 5

    Jr 6

    Jr 7

    Jr 8

    Jr 9

    Jr 10

    Jr 11

    Jr 12

    Hoog

    VC

    Z

    Z*

    Z*

    VC

    Z*

    Z*

    Z*

    VC

    Z*

    Z*

    Z*

    Gemiddeld

    VC

    Z

    Z*

    VC

    Z*

    Z*

    Laag

    VC

    Z

    Z*

    VC

VC = Volledige controle

Z = Zichtcontrole

Z* = Zichtcontrole, die alleen plaatsvindt indien bij controle daarvoor gebreken zijn geconstateerd

Strategie handhaving

  • 1.

    (Administratieve) gebreken, die niet acuut brandgevaarlijk zijn. Er is sprake van tekortkomingen op het gebied van gebruik of de indeling van het pand ten opzichte van de vergunning of melding. Tekortkomingen op het gebied van gebruik zijn bijvoorbeeld: ontbreken van een ontruimingsplan of vereiste certificaten (bijvoorbeeld van onderhouds- of controleactiviteiten), de controledatum van brandblusmiddelen is verstreken of de vluchtwegaanduiding is niet geheel volledig. Van een gebrek op het gebied van de indeling van het pand is bijvoorbeeld sprake bij een inrichting die op ondergeschikte punten afwijkt van de tekeningen behorend bij de vergunning of melding. Er is in deze categorie geen risico op persoonlijk letsel of dit risico is klein tot zeer klein.

  • 2.

    Niet acute gebreken op het gebied van brandveiligheid, die binnen een begunstigingstermijn kunnen worden opgelost. In deze categorie is sprake van gebreken, die brandgevaarlijk zijn en door middel van het treffen van voorzieningen binnen een begunstigingstermijn opgelost kunnen worden. Het gaat om afwijkingen van het pand opzichte van de vergunning of melding, waarbij het risico op persoonlijk letsel groot is. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij gebreken in de brandscheidingen zoals het ontbreken van de juiste brandcompartimentering.

  • 3.

    Gebreken op het gebied van brandveiligheid, die acuut gevaar opleveren. Het betreft hier gebreken, die onmiddellijk brandgevaar opleveren, waardoor het niet verantwoord is om deze langere tijd te laten voortduren. Het betreft afwijkingen ten opzichte van de vergunning of melding met groot tot zeer groot risico op persoonlijk letsel. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als vlucht- of ontruimingsmogelijkheden niet bruikbaar zijn.

In de eerste categorie wordt een constatering gedaan. De eigenaar/beheerder wordt gewezen op zijn verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid.

Bij de tweede categorie wordt aangeschreven, waarbij een begunstigingstermijn van zes weken (de bezwaartermijn) wordt gehanteerd.

In de laatste categorie wordt de begunstigingstermijn per geval bepaald. Deze zal over het een stuk algemeen korter dan zes weken zijn. In een enkel geval zal spoedeisende bestuursdwang aan de orde zijn. De gevaarlijke situatie dient onmiddellijk teniet te worden gedaan.

 

De hoogte van de dwangsom hangt af van de inschatting van de kosten van de te nemen maatregelen. In de basis gaat het om € 2.500 per maand met een maximum van € 10.000 of vier gelijke termijnen tot een maximum van drie maal de geschatte herstelkosten.

 

Thema

Monumenten

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Medewerker Economische Zaken, Cultuur en Toerisme

Doelstelling

Het behouden van de monumentale waarden in de gemeente

Strategie veiligheid

Idem aan bouwen (zie p. 33)

Strategie vergunningverlening

Monumenten hebben een speciale status en voor wijziging van de beschermde elementen is een omgevingsvergunning (activiteit monumenten) nodig. Voor het verbouwen, restaureren en onderhouden van monumenten zijn in januari 2016 (nieuwe) richtlijnen opgesteld. De activiteit monumenten wordt op detailniveau getoetst waar het gaat om de beeldbepalende elementen.

Strategie toezicht

In de toezichtsmatrix (zie p. 33) krijgen monumenten dezelfde status als nieuwbouw. Dit betekent dat er vaker controle plaatsvindt, ook bij een kleinere verbouwing.

Illegale sloop of verbouw van monumenten heeft een hoge urgentie in de afhandeling van meldingen en handhavingsverzoeken (zie p. 12) wegens het mogelijk onomkeerbare gevolg voor de beschermenswaardige elementen. Actieve opsporing toevoegen?

Strategie handhaving

Van de illegale sloop van monumenten wordt aangifte gedaan. Zo mogelijk wordt sloop zonder melding tijdens het proces gestopt en/of wordt spoedeisende bestuursdwang toegepast. Dit wordt bevestigd onder aanvulling met een last onder dwangsom.

Thema

Sloop

Prioriteit

Hoog (sloop met asbest), overige: gemiddeld

Eerstverantwoordelijke

Casemanager Bouwzaken

Doelstelling

Het voorkomen van gevaar, schade en hinder ten gevolge van sloopactiviteiten.

Strategie veiligheid

Er wordt gesloopt conform een sloopveiligheidsplan.

Strategie vergunningverlening

Voor sloop van bouwwerken is een sloopmelding nodig als meer dan 10 m3 sloopafval vrijkomt en/of asbest wordt verwijderd. Na melding van sloopwerkzaamheden kan de gemeente voorwaarden verbinden aan de sloop, bijvoorbeeld met betrekking tot afvalscheiding, veiligheid en beperking van hinder.

In een aantal gevallen is een omgevingsvergunning sloop verplicht, bijvoorbeeld als het om een monument gaat of als er specifieke regels zijn opgenomen in een bestemmingsplan.

Bij asbestverdachte panden is een asbestinventarisatie verplicht.

Als een melding niet volledig is, wordt de indiener bericht over welke informatie nog ontbreekt voor een geldige melding en dat de melding nog niet genoegzaam heeft plaatsgevonden en alsnog moet worden gedaan. De eventuele asbestinventarisatie wordt

Alle sloopmeldingen worden aan toezicht doorgegeven. Meldingen met asbest krijgen een toets indieningsvereisten op detailniveau.

Strategie toezicht

Een toezichthouder controleert of de sloop conform melding of vergunning verloopt. Omdat niet alle sloopmeldingen kunnen worden gecontroleerd gebeurt dit steekproefsgewijs. Bij goede ervaringen met de uitvoerder zal men vaker buiten de steekproef vallen.

 

  • Toetsmoment

    Veiligheid (afzetting, weg, belendingen)

    Milieubelastende stoffen

    Brandveiligheid

    Asbestverwijdering

    Hinder en overlast

    Constructief

    Staat van erven en bodem

    Mobiel puinbreken

    Eindcontrole

    In kernen, dichte bebouwing

    1

    S

    S

    S

    S

    1

    0

    RUD

    S

    In buitengebied, op ruime afstand

    S

    S

    S

    S

    S

    0

    1

    RUD

    S

    Milieurisicovolle sloop

    2

    RUD

    1

    1

    2

    1

    RUD

    RUD

    1

S = steekproef (omvang van de steekproef wordt in het uitvoeringsprogramma vastgesteld)

1 = Quickscan (visueel)

2 = beoordeling hoofdlijnen

 

Bij asbestsanering is de RUD NHN het bevoegde orgaan, bij asbestverwijdering werken gemeente en RUD samen.

Strategie handhaving

Zo mogelijk wordt sloop zonder melding tijdens het proces gestopt en/of wordt spoedeisende bestuursdwang toegepast. Dit wordt bevestigd onder aanvulling met een last onder dwangsom.

 

Thema

Bouwen

Prioriteit

Gemiddeld (de prioriteit is afhankelijk van de omvang van het bouwwerk, het gebruiksdoel en de plaats in de gemeente)

Eerstverantwoordelijke

Casemanager bouwzaken

Doelstelling

Bouwwerken worden constructief, brandveilig en duurzaam ge- of verbouwd. Eigenaren nemen hun verantwoordelijkheid voor een zorgvuldige uitvoering van de werkzaamheden.

Strategie veiligheid

Omdermijning via de verkrijging van vastgoed en de bouw van panden dient te worden voorkomen. De veiligheid van de panden zelf dient te zijn geborgd. Hierop wordt risicogestuurd toezicht gehouden en gehandhaafd

Strategie vergunningverlening

Aanvragen om een omgevingsvergunning worden getoetst op volledigheid. Er wordt altijd getoetst aan het vigerend bestemmingsplan en aan het (nieuwe) welstandsbeleid. Of aannemelijk is dat wordt voldaan aan het Bouwbesluit 2012 wordt getoetst aan de hand van de toetsmatrix opgenomen in bijlage 3. Uitgangspunt is dat bij grotere plannen de risico’s intensiever getoetst worden en dat voor kleine plannen de verantwoordelijkheid geheel bij de aanvrager komt te liggen.

Strategie toezicht

Ook de mate van toezicht gedurende de bouw is afhankelijk van de risico’s. Er wordt daarom geen toezicht gehouden op álle bouwactiviteiten. Daarnaast vindt het toezicht op diverse activiteiten van de bouw in verschillende mate plaats. Eerdere ervaringen met aannemers of bouwers zijn van invloed op de mate van toezicht.

  • Toetsmoment

    Uitzetten bouw

    Fundering

    Begane grond vloer

    Wanden / kolommen bg

    Stempels/steigers

    Dakconstructie en -afwerking

    Gevelopeningen

    Brandveiligheid

    Geluid

    Vochtwering

    EPC

    Eindcontrole

    Vergelijkbaar vergunningvrij en dakkapellen

    0

    0

    0

    0

    0

    S

    Woonfunctie

    S

    S

    S

    S

    0

    1

    0

    1

    S

    0

    1

    2

    Woonfunctie (woongebouw >3 etages)

    2

    3

    2

    2

    2

    2

    2

    3

    2

    1

    2

    3

    Bijeenkomstfunctie (kinderopvang)

    2

    3

    2

    2

    S

    2

    S

    3

    2

    2

    2

    3

    Bijeenkomstfunctie (overig)

    2

    2

    S

    S

    S

    3

    S

    2

    0

    0

    1

    2

    Gezondheidszorgfunctie (met bedgebied)

    2

    3

    2

    2

    S

    2

    2

    3

    2

    1

    2

    3

    Gezondheidsfunctie (overig)

    2

    3

    2

    2

    S

    2

    2

    2

    1

    1

    2

    2

    Industriefunctie licht

    S

    S

    S

    S

    S

    S

    Industriefunctie overig

    2

    S

    S

    S

    S

    2

    0

    2

    1

    0

    2

    2

    Kantoorfunctie

    S

    S

    S

    S

    S

    S

    Sportfunctie

    2

    2

    1

    S

    S

    3

    1

    3

    1

    0

    2

    2

    Onderwijsfunctie

    2

    3

    2

    2

    S

    2

    S

    3

    2

    2

    2

    3

    Winkelfunctie

    2

    2

    S

    S

    S

    S

    Logiesfunctie

    2

    3

    2

    2

    S

    2

    2

    3

    1

    1

    2

    3

    Parkeergarage / stalling

    2

    S

    S

    S

    S

    2

    0

    2

    0

    0

    0

    2

    Overige gebruiksfunctie

    S

    S

    0

    0

    0

    S

    Bouwwerk geen gebouw zijnde

    S

    0

    0

    0

    0

    S

S = steekproef (omvang van de steekproef wordt in het uitvoeringsprogramma vastgesteld)

1 = Quickscan (visueel)

2 = beoordeling hoofdlijnen

3 = beoordeling hoofdlijnen en kenmerkende details

De grijs gearceerde punten worden meegenomen bij de eindcontrole. Het betreft inspectie achteraf.

Bouwen zonder vergunning wordt achterhaald we aan de hand van meldingen, gebiedsrondes en aan de hand van luchtfoto’s die jaarlijks worden genomen. Afhankelijk van het (illegale) bouwwerk wordt er geprioriteerd (zie ook bijlage 2 en p. 12).

Strategie handhaving

Indien niet conform een bouwvergunning wordt gebouwd, wordt eigenlijk zonder vergunning gebouwd. Indien mogelijk (als een inspecteur in de bouwfase de constatering doet) wordt een bouwstop opgelegd en wordt daaropvolgend een last onder dwangsom opgelegd. Van het bouwen tijdens een bouwstop wordt bovendien aangifte gedaan.

Er wordt een last onder dwangsom opgelegd, waarbij de dwangsom ineens wordt verbeurd. Indien dit niet leidt tot het voldoen aan de last wordt een dwangsom in vier gelijke termijnen van een maand opgelegd tot een maximum, dat het dubbele bedraagt van de verbeurde dwangsom. De dwangsommen bedragen:

 

  • Het bouwen of het in stand laten van een dakkapel, dakraam, daklicht, lichtstraat of andere daglichtvoorziening zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 2.500,- per dakkapel, dakraam,

    daklicht of andere daglichtvoorziening

    Het bouwen of het in stand laten van een dakopbouw zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 7.500,- per dakopbouw

    Het bouwen of het in stand laten van een bijbehorend bouwwerk (o.a. aanbouw, uitbouw, bijgebouw etc.) met een oppervlakte tot 50 m² zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 2.500,- per bijbehorend bouwwerk

    Het bouwen of het in stand laten van een bijbehorend bouwwerk (o.a. aanbouw, uitbouw, bijgebouw etc.) met een oppervlakte tussen 50 m² en 100 m² zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 5.000,- per bijbehorend bouwwerk

    Het bouwen of het in stand laten van een bijbehorend bouwwerk (o.a. aanbouw, uitbouw) met een oppervlakte van meer dan 100 m² zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 7.500,- per bijbehorend bouwwerk

    Het bouwen of het in stand laten van een perceel- of erfafscheiding of keerwand zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 2.500,- per erfafscheiding of keerwand

    Het bouwen of het in stand laten van tuinmeubilair (pergola, zonewijzers en dergelijke) zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 1.500,- per tuinmeubel

    Het bouwen of het in stand laten van een vlaggenmast of lichtmast zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 2.500,- per vlaggenmast of lichtmast

    Het bouwen of het in stand laten van een collector voor warmteopwekking of paneel voor elektriciteitsopwekking zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 2.500,- per collector of paneel

    Het bouwen of het in stand laten van een kozijn, kozijninvulling of gevelpaneel zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 1.000 per kozijn, kozijninvulling of gevelpaneel

    Het bouwen of het in stand laten van zonwering, een rolhek, een luik of rolluik aan of in een gebouw zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 1.000,- per

    zonwering, rolhek, luik of rolluik

    Het bouwen of het in stand laten van een antenne-installatie ten behoeve van mobiele telecommunicatie op of aan een bouwwerk zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 5.000,- per antenne-installatie

    Het in stand laten van een zeecontainer (bij een bouwwerk) zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 2.500,- per zeecontainer

    Het bouwen of het in stand laten van een hoofdgebouw met een oppervlakte tot 150 m² zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    Tweemaal geschatte bouwkosten met

    een minimum van € 12.500,-

    Het bouwen of het in stand laten van een hoofdgebouw met een oppervlakte van meer dan 150 m² zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    Tweemaal geschatte bouwkosten met

    een minimum van € 25.000,-

    Het bouwen of het in stand laten van een (agrarische) bedrijfswoning met een oppervlakte tot 150 m² zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    Tweemaal geschatte bouwkosten met

    een minimum van € 15.000,-

    Het bouwen of het in stand laten van een (agrarische) bedrijfswoning met een oppervlakte van meer dan 150 m² zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    Tweemaal geschatte bouwkosten met

    een minimum van € 25.000,-

    Het bouwen of het in stand laten van een kantoor/woon/schoolunit zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 2.500,- per unit

    Het bouwen of het in stand laten van een bouwwerk geen gebouw zijnde (o.a. sleufsilo’s en waterbassins) met een oppervlakte tot 100 m² zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 2.500,- per

    bouwwerk

    Het bouwen of het in stand laten van een bouwwerk geen gebouw zijnde (o.a. sleufsilo’s en waterbassins) met een oppervlakte van meer dan 100 m² zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 5.000,- per

    bouwwerk

    Het bouwen of het in stand laten van een bouwwerk ten behoeve van een infrastructurele voorziening hoger dan 3 meter en meer dan 15 m² zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning.

    € 2.500,- per

    bouwwerk

INTEGRITEIT EN VEILIGHEID

Thema

Ondermijning

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Beleidsmedewerker OOV

Doelstelling

Het tegengaan van (ondermijnende) criminaliteit die de gemeente en haar partners en het vertrouwen daarin schaadt

Strategie veiligheid

Ondermijning is een breed probleem en vergt een brede, integrale aanpak. Samen met het RIEC is een ondermijningsbeeld opgesteld voor de gemeente Schagen. Er wordt een efficiënte structuur opgezet om signalen met elkaar te delen. Alle middelen en instrumenten die de gemeente tot haar beschikking heeft worden ingezet om ondermijning te bestrijden en te voorkomen.

Strategie vergunningverlening

Signalen van ondermijning worden gemeld bij het aanspreekpunt. Het Bibob-beleid wordt gevolgd. Indien gegevens op grond van de Bibob worden gevraagd worden die op detailniveau beoordeeld.

Strategie toezicht

Ondermijning kan alle onderwerpen die in dit beleid zijn omschreven treffen. Achter de huisvesting van arbeidsmigranten kan uitbuiting schuilen, in de loods die ogenschijnlijk leegstaat kan een drugslaboratorium gevestigd zijn. De toezichthouders zijn oren en ogen op straat en cruciaal in het verzamelen en afgeven van signalen. Andersom geldt dat signalen van ondermijning kan betekenen dat de prioriteit verschuift en dus naar een andere categorie gaat. De te hoge schutting krijgt dan (bij wijze van spreken) opeens wel een hoge prioriteit vanwege wat zich daarachter begeeft of kan begeven. Een en ander gaat in overleg, want andersom kan ook: er wordt niet gecontroleerd om een lopend onderzoek van een andere overheidspartij niet te verstoren.

Soms wordt – in overleg – het breekijzer van controle op planologisch gebruik gebruikt om achter de voordeur te kunnen kijken.

Strategie handhaving

Ondermijning kan alle onderwerpen die in dit beleid zijn omschreven treffen. Tenzij er bijzondere (verzwarende) omstandigheden zijn blijven de handhavingsstrategieën gewoon gelden.

 

Thema

Radicalisering

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Beleidsmedewerker OOV

Doelstelling

Bescherming van de gemeente tegen angst en verdeeldheid

Strategie veiligheid

Kwetsbare groepen beschermen door de verbinding te zoeken en de dialoog aan te gaan. Waar nodig inzetten op risico’s en begeleiden van mensen die dreigen te radicaliseren.

Strategie vergunningverlening

N.v.t.

Strategie toezicht

De toezichthouders zijn oren en ogen op straat en cruciaal in het verzamelen en afgeven van signalen en soms (in overleg) om het eerste contact te leggen.

Strategie handhaving

N.v.t.

 

Thema

Damocles/sluitingen

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Juridisch medewerker handhaving

Doelstelling

Het beschermen van de openbare orde door de loop van en naar percelen van waaruit de veiligheid wordt bedreigd er uit te halen.

Strategie veiligheid

Het Damoclesbeleid wordt met regelmaat geactualiseerd en zo nodig aangepast in overleg met de driehoekspartners.

Strategie vergunningverlening

N.v.t.

Strategie toezicht

Bij het aantreffen van of controleren op activiteiten die de openbare orde, veiligheid of volksgezondheid bedreigen wordt de politie ingeschakeld. Indien het initiatief van de controle bij de gemeente lag, draagt de toezichthouder zorg voor een bestuurlijke rapportage.

Indien een pand gesloten is, wordt dit door de toezichthouder verzegeld. De toezichthouder controleert de verzegeling periodiek (maximale periode twee weken).

Strategie handhaving

Het Damoclesbeleid wordt gevolgd. In hoofdlijnen betekent dit dat een woning voor drie maanden wordt gesloten en een bedrijfspand voor zes maanden door middel van bestuursdwang. Indien het geen drugs betreft wordt naar analogie van het Damoclesbeleid gehandeld.

 

Thema

Bestuurlijke en ambtelijke integriteit

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Gemeentesecretaris

Doelstelling

Zorgdragen voor een integer en weerbaar lokaal bestuur en ambtenarenapparaat

Strategie veiligheid

Er wordt een actief integriteitsbeleid gevoerd. Nieuwe ambtenaren nemen deel aan een (verplichte) bijeenkomst waarbij aandacht wordt besteed aan alle aspecten van integriteit in hun werk. Ze leggen daar ook de eed of belofte af. Jaarlijks wordt een week van de integriteit georganiseerd, waarin aandacht wordt besteed aan integriteit in het algemeen en een thema binnen dit onderwerp.

Strategie vergunningverlening

N.v.t.

Strategie toezicht

N.v.t.

Strategie handhaving

N.v.t.

 

Thema

Agressie en geweld tegen ambtenaren/Veilige Publieke Taak dgrwer

Prioriteit

Hoog

Eerstverantwoordelijke

Gemeentesecretaris

Doelstelling

Het voorkomen van agressie en geweld tegen ambtenaren en het nemen van effectieve maatregelen mocht dit wel voorkomen.

Strategie veiligheid

Agressie en geweld tegen ambtenaren wordt niet getolereerd. Er is een agressieprotocol opgesteld. Dit wordt gevolgd. Zo nodig wordt aangifte gedaan en eventuele schade wordt verhaald. Landelijk gelden afspraken met het OM over de vervolging van en (zwaardere) strafeisen bij geweld tegen ambtenaren.

Strategie vergunningverlening

N.v.t.

Strategie toezicht

Boa’s en in mindere mate toezichthouders lopen een verhoogd risico om met agressie en geweld te worden geconfronteerd. Zij vervullen een voorbeeldfunctie in relatie tot het agressieprotocol. Na uitrol van het portofoonsysteem beschikken de boa’s over de mogelijkheid een noodoproep te doen richting politie. Zelf zullen zij, indien mogelijk, ook reageren op noodoproepen van de collega-ambtenaren.

 

De boa’s worden regelmatig benaderd met het verzoek om collega’s te begeleiden of aanwezig te zijn bij huisbezoeken, avondopenstelling of informatieavonden over een beladen onderwerp. De boa’s zijn echter geen beveiligers en geven geen gehoor aan dergelijke verzoeken.

Strategie handhaving

N.v.t.

BIJLAGE 1: PARTNERS

 

De gemeentelijke organisatie van Schagen werkt niet alleen aan de veiligheid, gezondheid, leefbaarheid en duurzaamheid. Voor de hand liggende partners zijn het Openbaar Ministerie en de politie. Daarnaast werkt Schagen samen met de andere ketenpartners, zoals de Veiligheidsregio, de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD), het Waterschap en de provincie. Ketensamenwerking zorgt ervoor dat bevoegdheden van diverse publieke actoren bij de uitvoering beter op elkaar aansluiten en afgestemd op elkaar worden ingezet. Netwerksamenwerking zorgt voor aanvullende synergie.

 

Politie en OM

Belangrijke ketenpartners zijn de politie en het OM. In de vergunningverlening heeft de politie een belangrijke rol bij de advisering over vergunningen op grond van de Drank- en Horecawet en de APV. De advisering ligt grotendeels bij de wijkagenten van de politie of deze zetten de adviezen uit binnen hun organisatie. De politie heeft een BOA-coördinator voor Noord-Holland Noord. Via deze functionaris worden bijvoorbeeld de bevoegdheden van de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa’s) vastgelegd en hij coördineert het opleidingsprogramma. Ook bij Toezicht en Handhaving vindt de afstemming vooral plaats met de wijkagenten. De politie heeft daarnaast een contactpersoon voor de gemeente Schagen aangewezen. Het OM beslist over de vervolging bij aangiftedelicten. Afstemming tussen politie, OM en gemeente (vertegenwoordigd door de Burgemeester) vindt plaats in het driehoeksoverleg.

 

RUD

Het onderbrengen van de basis(milieu)taken bij de RUD is een wettelijke verplichting. De gemeente heeft er voor gekozen om per 1 januari 2019 de niet-basistaken terug te nemen. Binnen de gemeentelijke organisatie wordt de regie gevoerd door de afdeling Ruimte. De RUD heeft een eigen probleemanalyse en VTH-strategie 1 opgesteld. Op basis hiervan wordt, rekening houdend met gemeentelijke prioriteiten, een uitvoeringsprogramma opgesteld dat ter vaststelling aan het college wordt aangeboden. De basistaken zijn daarom niet verder opgenomen in dit beleidsplan. Uiteraard is het zaak voor de gemeente om te bewaken dat de strategieën, werkwijzen en samenwerking is afgestemd en is geborgd.

 

VRNHN

De uitvoering van diverse taken op het gebied van brandweerzorg en fysieke veiligheid is uitbesteed aan de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord (VRNHN). Een deel van de taken is daar verplicht ondergebracht. Dit is geregeld in de Wet veiligheidsregio’s. Binnen de VTH-keten is het onderdeel brandweerzorg van de VRNHN de belangrijkste partner.

 

De VRNHN heeft een algemeen beleidsplan2 opgesteld. Binnen de uitgangspunten van dit beleidsplan zijn diverse programma’s opgesteld, onder meer ambulancezorg, brandveiligheid en veiligheidshuis. De programma’s worden per gemeente aangevuld.

 

De algemene doelstelling van de VRNHN luidt: De Veiligheidsregio NHN richt zich op het verkleinen van risico’s en het beperken van leed en schade bij incidenten en realiseert dit door het bieden van adequate hulp en het samenwerken met alle bij de veiligheid en hulpverlening betrokken partijen. Daarbij worden burgers en bedrijven gestimuleerd tot het nemen van eigen verantwoordelijkheid en actief betrokken bij de hulpverlening.

 

Brandweer (VRNHN)

Deze doelstelling vertaalt zich op het gebied van brandveiligheid in de volgende strategie:

Het beperkte regelgerichte toetsen en toezicht wordt vervangen door een integrale risicogerichte benadering van brandveiligheid. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat burgers en bedrijven in staat zijn eigen verantwoordelijkheid te dragen voor brandveiligheid als zij bekend zijn met de risico’s in de eigen omgeving, weten welke handelingsperspectieven daarbij horen en weten waar de grenzen liggen van het overheidsoptreden.

 

De veiligheidsregio adviseert over de vergunningen/meldingen brandveilig gebruik voor zo ver de risico’s hoog worden ingeschat. Boven de zogenoemde maatlat (kerntaken die door de gemeentelijke brandweer werden uitgevoerd, maar waarvan de VRNHN aangeeft dat die ook door gemeenten zelf kan worden gedaan) adviseert de brandweer. Jaarlijks wordt een pakket risicobeheersing met een omvang van ongeveer 0,75 fte afgenomen. De inhoud hiervan wordt jaarlijks vastgesteld. De uitbestede dienstverlening is vastgelegd in een afsprakendocument.. De regie ligt binnen de gemeente bij de afdeling Ruimte. Het is uiteraard zaak voor de gemeente om te bewaken dat de strategieën, werkwijzen en samenwerking met andere partners op elkaar zijn afgestemd en geborgd.

 

Veiligheidshuis (VRNHN)

In het veiligheidshuis werken gemeente, politie, openbaar ministerie en zorg samen. De focus ligt op complexe (multi)problematiek, maar soms ook op veiligheidsproblematiek in Schagen. Alle partijen kunnen een casus inbrengen. Er wordt gewerkt volgens het gedachtegoed: één gezin, één plan, één regisseur. De casusregisseur stemt de hulp op elkaar af en houdt in de gaten of de afspraken worden nagekomen. Zo komt de hulp snel en efficiënt tot stand.

 

GGD

De GGD participeert in veel trajecten met de gemeente. Vaak gaat het dan om de preventieve of voorlichtingskant van bijvoorbeeld alcohol- en drugsgebruik. Ook in het veiligheidshuis en bijvoorbeeld op het gebied van huiselijk geweld is de GGD een belangrijke partner. In de Omgevingswet zijn regels opgenomen over een gezonde fysieke leefomgeving. Gezondheid gaat een van de aspecten vormen die opgenomen moeten worden in het omgevingsplan. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanwezigheid van groen, mogelijkheden tot sporten en recreëren, maar ook gezondheidseffecten van geluid, stoffen in de bodem en de luchtkwaliteit.

 

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Met het waterschap wordt samengewerkt op het gebied van waterkwantiteit en het beschermen van primaire en secundaire waterkeringen. Het waterschap verleent vergunningen, houdt toezicht en handhaaft op basis van de Waterwet. De verleende vergunningen worden gedeeld met de gemeente zodat deze kan zien of er nog samenloop is met door de gemeente af te geven vergunningen. Overigens kan het ook zo zijn dat de gemeente een omgevingsvergunning moet afgeven voor een werk nabij een waterkering waarbij advies van het waterschap nodig is. Indien het waterschap (ook) bevoegd is bij handhaving vindt op uitvoerend niveau afstemming plaats. Indien mogelijk vindt een controle gelijktijdig plaats. Het Hoogheemraadschap is weliswaar waterbeheerder maar geen bevoegd gezag meer bij indirecte lozingen, zoals lozingen op het riool. De samenwerking die hier plaatsvindt, is vooral tussen gemeente en RUD, zo nodig wordt het waterschap ingeschakeld voor informatie of expertise.

 

Provincie

De provincie heeft de regierol bij VTH taken en – sinds de opheffing van de VROM-inspectie - een taak als toezichthouder op de uitvoering van de gemeentelijke WABO taken.

De provincie heeft veel van haar milieutaken per 1 januari 2016 aan de RUD uitbesteed. Het gaat om vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van de Natuurbeschermingswet, Flora- & Faunawet, Boswet, Natuurschoonwet, de Milieuverordening stiltegebieden en de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. Daarnaast worden ook de vergunningverlening bodem en handhaving wegen & vaarwegen bij de RUD NHN ondergebracht.

 

Andere taken vanwege de uitvoering van ‘groene wetten’ en de ruimtelijke ordening voert de provincie zelf uit. Hierbij vindt vaak overleg plaats tussen provincie en gemeente.

 

Netwerkpartners

Netwerkpartners zijn niet afhankelijk van elkaar, maar kunnen elkaar door samenwerking versterken.

 

Noordkop

De gemeenten Schagen, Den Helder, Hollands Kroon en Texel hebben een verregaande samenwerking op het gebied van sociale en economische zaken. De economische samenwerking richt zich op de uitvoering van projecten zoals de havens en Oudesluis. In het sociaal domein vindt bijvoorbeeld ook het jeugdwerk plaats. Bij de aanpak van jongerenoverlast vormt dit een schakel in de aanpak. Tussen deze gemeenten vindt ook binnen de VTH-keten op ambtelijk niveau overleg en afstemming plaats. Zo wordt bijvoorbeeld de aanpak van alcoholgebruik door minderjarigen gezamenlijk besproken, waarbij ook de GGD wordt betrokken. Waar mogelijk worden zo schaalvoordelen behaald.

 

Overige gemeenten NHN

In voorkomende gevallen worden BOA’s van andere gemeenten (o.a. Texel, Den Helder, Hollands Kroon, Hoorn) ingezet in de gemeente Schagen. Dit is in een samenwerkingsconvenant en geformaliseerd in een aanwijzingsbesluit3 . Dit systeem werkt met gesloten beurs, dus inzet vanuit andere gemeenten wordt gecompenseerd met een gelijk aantal uren aan inzet van ‘onze’ BOA’s in die andere gemeente. Het gaat vooral om controles in het kader van de Drank- en Horecawet en bij grootschalige evenementen.

 

Ondernemers en bewoners

Ondernemers en bewoners hebben een grote eigen verantwoordelijkheid. In de VTH-keten worden ze daar ook regelmatig op gewezen. Dat neemt niet weg dat de belangen soms parallel lopen en dat betere resultaten zijn te halen als de samenwerking wordt gezocht met (een vertegenwoordiging van) bewoners en ondernemers, bijvoorbeeld door de prioriteitsstelling in de jaarplannen voor te leggen in het Burgerpanel, door bij acties dorpsraden te betrekken, door een voorlichtingsavond te organiseren voor evenementenorganisatoren of door een convenant te sluiten met horecaondernemers of ondernemers van een bedrijventerrein.

 

BIJLAGE 2: PRIORITEITSTELLING VTH-TAKEN

 

Beleidsveld

Onderwerp

Prioriteit

Ruimtelijke ordening

Permanente bewoning recreatiewoningen

Hoog

Huisvesting arbeidsmigranten

Hoog

Bewoning van bedrijfspanden

Gemiddeld

Recreatieve verhuur woningen

Gemiddeld

Erf- en perceelafscheidingen voorerf

Laag

Uitvoeren van werken

Laag

Bouw- en woningtoezicht

Brandveilig gebruik

Hoog

Bouw (zonder vergunning)

Gemiddeld

Bijbehorende bouwwerken

Gemiddeld

Controle voorwaarden omgevingsvergunningen/meldingen

Gemiddeld

Monumenten wijzigen

Hoog

Sloop

Gemiddeld

Staat van bouwwerken

Laag

Reclame

Laag

Welstandsexcessen

Laag

APV

Jeugdgroepen: samenscholing en drankgebruik openbare plaatsen

Hoog

Overlast fiets of bromfiets op de markt

Hoog

Evenementen (voorwaarden vergunning)

Hoog

Roken in natuurgebieden

Hoog

Betogingen

Gemiddeld

Collectieve en incidentele festiviteiten

Gemiddeld

Onversterkte muziek

Gemiddeld

Exploitatie openbare inrichting (waaronder sluitingstijden)

Gemiddeld

Strand (rijden op het strand, loslopende honden, activiteiten buiten vakken)

Gemiddeld

Gebiedsontzeggingen

Gemiddeld

Gevaarlijke honden (aanlijn- of muilkorfgebod)

Gemiddeld

Loslopende honden + verontreiniging

Gemiddeld

Parkeerexcessen

Gemiddeld

Plakken en kladden

Gemiddeld

Standplaatsen

Gemiddeld

Voorwerpen op of aan de weg (reclameborden)

Gemiddeld

Kamperen buiten kampeerterrein

Gemiddeld

Vuurwerk (afsteken op aangewezen plaatsen)

Laag

Vellen houtopstanden

Laag

Hinderlijk gedrag op openbare plaatsen, in of bij gebouwen

Laag

Bestrijding heling goederen

Laag

Aanleggen, beschadigen, veranderen v/e (uit)weg

Laag

Bodem-, weg- en milieuverontreiniging

Laag

Handel in inrichtingen

Laag

Verschaffen gegevens nachtregister

Laag

Vervoer inbrekerswerktuigen

Laag

Wildplassen

Laag

Ballonnen

Laag

Bespieden van personen

Laag

Houden en voeren van schadelijke dieren

Laag

Stuifvrij houden van gronden

Laag

Drugshandel op straat en openlijk drugsgebruik

Laag

Collecteren

Laag

Haven (innemen ligplaatsen)

Laag

Hinderlijke beplanting

Laag

Openen straatkolken

Laag

Overige geluidhinder

Laag

Seksinrichtingen, sekswinkels, straatprostitutie

Laag

Speelgelegenheid zonder vergunning exploiteren

Laag

Straatartiest

Laag

Venten

Laag

Verbod vuur stoken

Laag

Verkeer in natuurgebieden

Laag

Verspreiding van gedrukte stukken

Laag

Verstrooien van as

Laag

Vertoning e.d. op de weg

Laag

Bijzondere wet- en regelgeving

Drank en horeca: alcohol onder 18 jaar

Hoog

Klei op de wegen (koolcampagne)

Hoog

Parkeren in de blauwe zone

Hoog 

Drank- en horeca: afgegeven vergunningen

Gemiddeld

 

BIJLAGE 3: TOETSMATRIX

 

Vergelijkbaar vergunningvrij en dakkappellen

Woonfunctie

Woongebouwen (>3 verdiepingen)

Bijeenkomstfunctie (kinderopvang)

Bijeenkomstfunctie (overig)

Gezondheidszorgfunctie (met bedgebied)

Gezondheidszorgfunctie (overig)

Industriefunctie licht

Industriefunctie overig

Kantoorfunctie

Logiesfunctie

Onderwijsfunctie

Sportfunctie

Winkelfunctie

Parkeergarage / stalling

Overige gebruiksfunctie

Bouwwerk, geen gebouw zijnde

Gelijkwaardige oplossingen

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

Veiligheid

Constructie

0

2

2

2

2

2

2

1

2

2

2

2

2

2

2

1

2

Sterkte bij brand

0

1

2

2

2

2

2

1

2

2

2

2

2

2

2

1

2

Afscheiding van vloer, trap en hellingbaan

0

1

2

2

2

2

2

1

1

2

2

2

2

2

1

1

1

Overbrugging van hoogteverschillen

0

1

2

2

1

2

2

1

1

2

2

2

2

2

1

1

1

Trap

0

1

2

2

2

2

2

1

1

1

2

2

1

1

1

1

1

Helllingbaan

0

1

2

2

2

2

2

1

1

1

2

2

1

1

1

1

1

Beweegbare constructie-onderdelen

0

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Beperking ontstaan brandgevaarlijke situatie

0

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

Beperking ontwikkeling brand en rook

0

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

Beperking uitbreiding brand

0

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

nvt

Verdere beperkingen brand en rook

0

1

2

3

2

3

2

2

2

2

3

2

2

2

2

2

nvt

Vluchtroutes

0

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Hulpverlening bij brand

0

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

nvt

nvt

nvt

Hoge en ondergrondse gebouwen, nieuwbouw (zie voetnoot)

0

2

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

Inbraakwerendheid, nieuwbouw

0

0

0

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

Veiligheidszone en plasbrandaandachtsgebied, nieuwbouw4

0

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

Gezondheid

Geluid van buiten

0

1

1

1

nvt

1

1

nvt

nvt

nvt

nvt

1

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

Geluid van installaties

0

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Galm

nvt

nvt

1

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

Geluidwering tussen verschillende gebruiksfuncties

0

1

1

1

1

1

1

nvt

1

1

1

1

1

1

1

1

nvt

Wering van vocht

0

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

nvt

nvt

nvt

Luchtverversing

0

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Spuivoorziening

0

1

1

1

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

1

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

Toevoer van verbrandingslucht en afvoer van rookgas

0

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

nvt

Schadelijke stoffen en ioniserende straling

0

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Bescherming tegen ratten en muizen

0

1

1

1

1

1

1

nvt

nvt

1

1

1

1

1

nvt

nvt

nvt

Daglicht

0

1

1

1

nvt

1

1

nvt

nvt

1

nvt

1

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

Bruikbaarheid

Verblijfsgebied en verblijfsruimte

0

1

2

2

2

2

2

nvt

nvt

2

2

2

2

2

nvt

nvt

nvt

Toiletruimte

0

1

2

2

2

2

2

nvt

1

2

2

2

2

2

nvt

nvt

nvt

Badruimte

0

1

2

nvt

nvt

2

nvt

nvt

nvt

nvt

2

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

Bereikbaarheid vrije doorgang, nieuwbouw

0

2

2

2

2

2

2

nvt

2

2

2

2

2

2

nvt

nvt

nvt

Buitenberging, nieuwbouw

0

1

1

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

Buitenruimte, nieuwbouw

0

1

1

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

Opstelplaatsen, nieuwbouw

0

1

1

1

1

1

1

nvt

nvt

1

1

1

1

1

nvt

nvt

nvt

Energiezuinigheid

Energiezuinigheid

0

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

nvt

nvt

nvt

Milieu, nieuwbouw

0

0

0

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

0

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

Installatie

Verlichting

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Energievoorzieningen

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Watervoorziening

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Afvoer afvalwater en hemelwater

0

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Tijdig vaststellen brand

0

2

2

2

2

2

2

nvt

2

2

2

2

2

2

2

2

nvt

Vluchten bij brand

0

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Bestrijden van brand

0

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Bereikbaarheid hulpverleningsdiensten

0

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Bereikbaarheid voor gehandicapten

0

2

2

2

2

2

2

nvt

2

2

2

2

2

2

nvt

nvt

nvt

Tegengaan veel voorkomende criminaliteit

nvt

nvt

0

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

Veilig onderhoud van gebouwen

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

nvt

Gebruik

Voorkomen brandgevaar

0

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Veilig vluchten

0

2

2

2

2

2

2

1

1

2

2

2

2

2

2

2

2

Overig veilig en gezond gebruik

0

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Bouw en sloopwerkzaamheden

Voorkomen onveilige situaties en hinder

0

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Afvalscheiding

0

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

 

  • 0

    = geen toets

  • 1

    = uitgangspuntentoets: bevatten de stukken voldoende informatie voor de beoordeling?

  • 2

    = visueel toetsen: kloppen de uitgangspunten en lijken de aankomsten aannemelijk?

  • 3

    = representatief toetsen: controle van maatgevende onderdelen

  • 4

    = volledig toetsen: alles in samenhang beoordelen