Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rotterdam

Aanwijzingsbesluit alcoholoverlastgebieden Bloemhof en Oud-Mathenesse

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRotterdam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAanwijzingsbesluit alcoholoverlastgebieden Bloemhof en Oud-Mathenesse
CiteertitelAanwijzingsbesluit alcoholoverlastgebieden Bloemhof en Oud-Mathenesse
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling bevat de vroegst mogelijke datum van inwerkingtreding.

Deze regeling vervalt met ingang van 12 april 2026.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-07-2023nieuwe regeling

12-04-2023

gmb-2023-322833

2023, nummer 131

Tekst van de regeling

Intitulé

Aanwijzingsbesluit alcoholoverlastgebieden Bloemhof en Oud-Mathenesse

De burgemeester van de gemeente Rotterdam,

 

gelet op artikel 2:48b van de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012;

 

overwegende, dat het gewenst is om in het belang van de openbare orde, de leefomgeving of de volksgezondheid Bloemhof en Oud-Mathenesse aan te wijzen als alcoholoverlastgebied;

 

besluit:

Artikel 1 Gebiedsaanwijzing

Als alcoholoverlastgebied in de zin van artikel 2:48b van de Algemene Plaatselijke verordening Rotterdam 2012 wordt aangewezen:

  • a.

    het in de bijlage bij deze regeling aangeduide gebied Bloemhof;

  • b.

    het in de bijlage bij deze regeling aangeduide gebied Oud Mathenesse.

Artikel 2 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van 12 april 2023 en vervalt met ingang van 12 april 2026.

Artikel 3 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit alcoholoverlastgebieden Bloemhof en Oud-Mathenesse.

Aldus vastgesteld op 12 april 2023

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Bijlage: Alcoholoverlastgebieden als bedoeld in artikel 1 van het Aanwijzingsbesluit alcoholoverlastgebieden Bloemhof en Oud-Mathenesse

alcoholoverlastgebied Bloemhof, als bedoeld in artikel 1, onderdeel a

 

Als alcoholoverlastgebied wordt aangewezen het deel gelegen binnen het rode kader op onderstaande kaart ‘Bloemhof”. Het alcoholoverlastgebeid wordt begrensd door de Strevelsweg, de Groene Hilledijk, de Hillevliet, de Putselaan en de Dordtselaan. Weerszijden van de straten die het gebied begrenzen behoren tot het alcoholoverlastgebied. Dit om ondernemers en behandelaars meer duidelijkheid te verschaffen.

 

 

Alcoholoverlastgebied Oud-Mathenesse, als bedoeld in artikel 1, onderdeel b

 

Als alcoholoverlastbied wordt aangewezen het deel gelegen binnen het rode kader op onderstaande kaart ‘Oud-Mathenesse’. Het alcoholoverlastgebied wordt begrensd door de Schiedamseweg, de Spaansebocht, de Horvathweg en de Hogebanweg. Weerszijden van de straten die het gebied begrenzen behoren tot het alcoholoverlastgebied. Dit om ondernemers en behandelaars meer duidelijkheid te verschaffen.

 

 

Niet eens met deze beslissing?

 

Dan kunt u, of een andere belanghebbende, een bezwaarschrift indienen. Dit moet binnen zes weken na de bekendmaking van het besluit. U stuurt het bezwaarschrift naar:

 

De burgemeester

t.a.v. de Algemene Bezwaarschriftencommissie

Postbus 1011, 3000 BA te ROTTERDAM

Faxnummer Algemene Bezwaarschriftencommissie: (010) 267 63 00.

 

In het bezwaarschrift moet in ieder geval staan:

  • uw naam, adres en handtekening;

  • uw telefoonnummer zodat contact met u opgenomen kan worden om samen met u te bespreken wat de beste aanpak van uw bezwaarschrift is;

  • de datum waarop u bezwaar maakt;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • de reden(en) van uw bezwaar.

U wordt verzocht tevens een kopie van dit besluit mee te zenden.

 

U kunt uw bezwaarschrift via internet ook digitaal indienen.

Zie: Bezwaar maken tegen overige besluiten | Rotterdam.nl.

Hiervoor is een DigiD of een E-herkenning voor bedrijven nodig.

U kunt het bezwaarschrift niet op een andere digitale wijze, bijvoorbeeld per e-mail, indienen.

 

U kunt, indien u een bezwaarschrift bij de burgemeester heeft ingediend, een verzoek om voorlopige voorziening (o.a. schorsing) indienen bij:

Rechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM te ROTTERDAM.

Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

Verdere informatie kunt u vinden op de website van de rechtbank Rotterdam: Rechtbank Rotterdam | Rechtspraak.

 

Toelichting  

Bloemhof:

Bloemhof is een kwetsbare wijk. Uit cijfers van het wijkprofiel blijkt dat Bloemhof een structureel lage score heeft op zowel de sociale, de fysieke als de veiligheidsindex.

De subjectieve veiligheidsbeleving in Bloemhof is laag in vergelijking met andere wijken in Feijenoord en in Rotterdam. Deze veiligheidsbeleving is in de laatste jaren verder gedaald naar een score van 46 in 2022, dit in vergelijking met het Rotterdamse gemiddelde van 108. De objectieve overlast in de wijk is gemiddeld gezien hoger dan elders in de stad en kijkend naar de subjectieve overlast cijfers zijn er slechts drie wijken die lager scoren dan Bloemhof. Daarnaast is dit cijfer in de afgelopen acht jaar steeds verder gedaald.

 

Bloemhof is een wijk met een groot aanbod van alcoholverkooppunten. Deze verkooppunten bestaan uit een groot aantal grotere en kleine supermarkten, horeca en slijters. In Bloemhof wonen circa 14.000 mensen en er zijn momenteel zes slijters. Dit betekent 1 slijter per 2300 inwoners. Stadsbreed is dit 1 slijter per 3876 inwoners. Dit hoge aantal slijters per inwoner draagt bij aan de alcoholoverlast die zichtbaar is in de wijk en wordt ervaren door inwoners van Bloemhof.

 

In Bloemhof geldt een alcoholverbod. Ondanks inzet van de politie en handhaving wordt dit verbod echter vaak overtreden. De politie ontvangt regelmatig meldingen van overlast als gevolg van het gebruik van alcohol en drugs op straat. Van november 2021 tot november 2022 registreerde de politie 166 incidenten met betrekking tot alcohol, drugs en openbare dronkenschap. Dit zijn significant meer incidenten dan in andere wijken in Feijenoord. Daarnaast zijn er in deze periode 70 alcohol gerelateerde processen-verbaal uitgeschreven door de politie.

 

Naast de door politie geregistreerde incidenten en uitgeschreven processen-verbaal heeft de verkoop van alcohol ook zijn weerslag op de openbare ruimte. Regelmatig worden bewoners geconfronteerd met dronken mensen op straat en worden er aangebroken flessen en blikjes met alcoholhoudende drank aangetroffen in de wijk. Dit zorgt niet alleen voor een verslechtering van het straatbeeld, maar leidt er ook toe dat bewoners zich niet veilig voelen in de wijk.

 

Om de alcohol gerelateerde overlast in Bloemhof terug te dringen zijn er al diverse maatregelen genomen. Zo is er veel inzet van politie en handhaving. Daarnaast zijn er citystewards en laanstewards aanwezig in de wijk die overlast als gevolg van de verkoop en het gebruik van alcohol aanpakken. Ook zijn er op plekken waar veel alcoholoverlast is, aanpassingen gedaan in de buitenruimte, zoals aanpassingen aan pleinen en straten waar bewoners veel overlast van alcoholgebruikers ervaren.

 

Ondanks de inzet van politie en gemeente om de overlast als gevolg van alcohol terug te dringen kan gesteld worden dat dit nog niet het gewenste effect heeft gehad. Gezien het bovenstaande is in het kader van de bescherming van de volksgezondheid, openbare orde en leefbaarheid noodzakelijk om Bloemhof aan te wijzen als alcoholoverlastgebied. De burgemeester kan in een dergelijk alcoholoverlastgebied Alcoholwetvergunningen, als bedoeld in artikel 3 van de Alcoholwet, weigeren indien naar zijn oordeel sprake is van ernstige aantastingen van de openbare orde, de leefomgeving of de volksgezondheid door het gebruik van alcohol in dat gebied.

 

Oud-Mathenesse:

Oud-Mathenesse is een wijk in het gebied Delfshaven. Deze wijk scoort lager dan het Rotterdams gemiddelde op de veiligheidsindex. Ook op de sociale en de fysieke index scoort Oud-Mathenesse laag ten opzichte van andere wijken in Rotterdam en noteert het de laagste score van Delfshaven. De veiligheidsbeleving in de wijk is de laatste jaren nauwelijks verbeterd en blijft met een score van 68 ver achter bij het Rotterdamse gemiddelde van 108. Inwoners van Oud-Mathenesse geven aan dat de overlast die ze ervaren vaak alcohol gerelateerd is. Ook tijdens de Stuurgroepen Veilig in de wijk is alcohol gerelateerde overlast een steeds terugkerend thema. De stadsmarinier onderschrijft dit probleem. Gesteld kan worden dat de openbare orde en het woon-en leefklimaat onder druk staan als gevolg van alcohol overlast.

 

In een kleine wijk als Oud-Mathenesse zijn er relatief veel alcohol verkooppunten. Van de 15 inrichtingen die alcohol verstrekken zijn er 5 slijters. Dit komt neer op 1 slijter per 1540 inwoners. Stadsbreed is dit aantal 1 slijter per 3876 inwoners.

 

In Oud-Mathenesse geldt een alcoholverbod. Ondanks veel inspanning en inzet van de politie, handhaving en andere instanties wordt dit verbod veelvuldig overtreden, leidend tot een hoge mate van alcoholoverlast in de wijk. Van september 2020 tot september 2022 registreerde de politie 66 alcohol -en drugs gerelateerde incidenten. Daarnaast noteerde handhaving 29 alcohol gerelateerde overtredingen in 2022. Dit is exclusief alle mondelinge waarschuwingen die zij uitdeelde. Daarnaast blijkt uit mutaties van handhaving en politie dat er in de wijk veelvuldig lege alcoholverpakkingen en al dan niet kapotte blikjes en flesjes met alcoholhoudende drank worden aangetroffen, hetgeen leidt tot onveilige situaties in de wijk.

 

De laatste jaren is er door de politie en de gemeente veel inzet gepleegd om de situatie in de wijk te verbeteren. Op bekende hangplekken wordt er door handhaving en politie extra gecontroleerd en worden er gesprekken gevoerd met veelvuldige overlastgevers. Daarnaast worden er aanpassingen gedaan in de openbare ruimte, bijvoorbeeld het opknappen van parken en het plaatsen van extra verlichting. Ook is er een werkgroep opgezet die alcoholoverlast in de Pinkstraat moet terugdringen en wordt er door Stichting de Helpende Handen regelmatig opgeruimd in de wijk.

 

Ondanks de inzet van politie en gemeente om de overlast als gevolg van alcohol terug te dringen kan gesteld worden dat dit nog niet het gewenste effect heeft gehad. Gezien het bovenstaande is in het kader van de bescherming van de volksgezondheid, openbare orde en leefbaarheid noodzakelijk om Bloemhof aan te wijzen als alcoholoverlastgebied. De burgemeester kan in een dergelijk alcoholoverlastgebied Alcoholwetvergunningen, als bedoeld in artikel 3 van de Alcoholwet, weigeren indien naar zijn oordeel sprake is van ernstige aantastingen van de openbare orde, de leefomgeving of de volksgezondheid door het gebruik van alcohol in dat gebied.

 

 

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl