Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rhenen

Gemeente Rhenen - Beleidsregels Leerlingenvervoer Rhenen 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRhenen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingGemeente Rhenen - Beleidsregels Leerlingenvervoer Rhenen 2023
CiteertitelBeleidsregels Leerlingenvervoer Rhenen 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerponderwijs
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

eerdere beleidsregels leerlingenvervoer worden ingetrokken

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-08-2023nieuwe beleidsregels

11-07-2023

gmb-2023-313248

Tekst van de regeling

Intitulé

Gemeente Rhenen - Beleidsregels Leerlingenvervoer Rhenen 2023

Deze beleidsregels horen bij de Verordening Leerlingenvervoer gemeente Rhenen.

Het Leerlingenvervoer is een wettelijke taak op grond van de artikelen 4 van de Wet op het primair onderwijs (WPO), de Wet op de expertisecentra (WEC) en de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO).

Op grond van deze wetten is elke gemeente verplicht een regeling vast te stellen waardoor zij een vervoerskostenvergoeding aanbiedt voor passend vervoer. De gemeenteraad van Rhenen heeft hiervoor de Verordening Leerlingenvervoer gemeente Rhenen vastgesteld.

Daarnaast kan het college beleidsregels vaststellen voor de uitvoering van het Leerlingenvervoer.

Hieronder leest u de beleidsregels die het college heeft vastgesteld op 11 juli 2023. Eerdere beleidsregels voor Leerlingenvervoer komen hiermee te vervallen.

 

Korte uitleg Leerlingenvervoer

Wat zegt de wet?

Kinderen hebben recht op passend onderwijs dat aansluit bij hun beperking of hun levensovertuiging. Het liefst zo dicht mogelijk bij huis, maar dat kan niet altijd. Ouders wijken dan uit naar een verder weg gelegen school. Zelfstandig naar school reizen is dan lastiger en ouders kunnen niet altijd halen en brengen. De gemeente heeft de taak om dan een passende vervoersvoorziening aan te bieden. In de Verordening Leerlingenvervoer gemeente Rhenen staat hoe dit is geregeld en wie er recht op heeft.

Om welk vervoer gaat het?

Het vervoer van de leerling, van woonadres naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school. Het vervoer van school naar een behandellocatie of bijvoorbeeld een BSO+ valt niet onder het Leerlingenvervoer.

Uitgangspunten:

Ouders zijn allereerst zelf verantwoordelijk voor het vervoer naar school, eventueel met behulp van hun netwerk.

Als de enkele reis < 6 km wordt geen vergoeding verstrekt.

Kinderen reizen zo zelfstandig mogelijk (eventueel met begeleiding) van en naar school.

Vergoeding

Er zijn verschillende vormen van vergoeding:

Een kilometervergoeding voor fiets, brommer, of auto als ouders zelf rijden. Hierbij is het ook mogelijk een vergoeding toe te kennen voor de aanschaf van een e-bike (max 1.750,-)

Openbaar Vervoer- vergoeding voor de leerling en eventuele begeleider

Taxivervoer als dat in verband met de handicap of leeftijd noodzakelijk is.

Let op: Als er geen sprake is van een handicap kan de vergoeding inkomensafhankelijk zijn.

 

 

1. Vervoer bij een tijdelijke handicap

Als een leerling tijdelijk vanwege een handicap niet zelf naar school kan reizen is het vervoer naar school de eerste drie maanden de verantwoordelijkheid van ouders. De kosten komen voor eigen rekening.

Als de tijdelijke handicap langer duurt dan drie maanden kan vanaf dat moment een tijdelijke vervoersvoorziening worden gevraagd bij de gemeente Rhenen. Bij de aanvraag moet een medische verklaring van de behandelend arts meegestuurd worden.

 

2. Vervoer naar NT2 basisonderwijs en Internationale Schakelklas

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd verstrekt de gemeente Rhenen een vervoersvoorziening voor het volgen van onderwijs om intensief de Nederlandse taal te leren. Dit kan een taalklas of een schakelklas zijn. De vervoersvoorziening duurt maximaal 1 jaar. In bijzondere gevallen kan deze termijn verlengd worden. Ouders en/of de school moeten dan aangeven waarom de leerling langer naar de NT2-school moet.

Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs is de eerste 3 maanden een vervoersvoorziening mogelijk naar een ISK of NT2-school. We gaan er van uit dat deze leerlingen daarna zelfstandig kunnen reizen.

 

3. Afstand bepalen bij vergoeding voor eigen vervoer met fiets, brommer of eigen auto

De vergoeding voor eigen vervoer is afgeleid van de Rijksregeling binnenland.

Om de afstand te berekenen gebruiken we de ANWB-routeplanner. Daarbij gaan we uit van de kortste route.

 

4. E-bike (elektrische fiets)

Deze beleidsregel geldt alleen voor leerlingen in het voortgezet (speciaal) onderwijs waarbij de afstand woonadres- school meer is dan 10 km.

Als er recht is op een vervoersvoorziening ( eigen vervoer, openbaar vervoer of taxivervoer) kunnen ouders er voor kiezen om een e-bike/ elektrische fiets aan te schaffen. De gemeente vergoedt maximaal

€ 1.750,- voor zo’n fiets. Deze vergoeding komt dan in de plaats van de vervoersvoorziening.

Ouders schaffen zelf een e-bike aan en tonen dit binnen 1 maand aan met een factuur.

We gaan er van uit dat de e-bike minimaal 3 jaar gebruikt wordt. Onderhoud- en reparatiekosten en verzekeringskosten van de e-bike zijn voor rekening van de ouders.

Als binnen 3 jaar alsnog een andere vervoersvoorziening nodig blijkt (bijvoorbeeld taxivervoer) vragen we de vergoeding voor de e-bike voor die periode terug aan de ouders.

 

5. Drempelbedrag

Soms ontvangen meerdere kinderen uit één gezin een vervoersvoorziening. Als een drempelbedrag gehanteerd moet worden doen we dat voor maximaal 2 kinderen in 1 gezin, voor het 3e en volgende kind(eren) passen we geen drempelbedrag toe.

 

6. Openbaar vervoer voor Voortgezet Onderwijs

De kosten voor Openbaar Vervoer naar een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) worden vergoed. Als een leerling speciaal onderwijs volgt op een reguliere VO-school worden de kosten voor openbaar vervoer niet vergoed. Dit zijn immers kosten die voor iedere leerling gelden.

 

7. Eigenreis (zelfstandig leren reizen)

De gemeente ziet het liefst dat iedereen zelfstandig naar school reist. Met Eigenreis kan je leren zelfstandig te reizen. Iedereen die vanwege een handicap recht heeft op Leerlingenvervoer kan meedoen aan Eigenreis.

We gaan uit van maatwerk, we kijken met de leerling, ouders en school wat de leerling nodig heeft om zelfstandiger te leren reizen. Mogelijke opties zijn:

  • Samen reizen. Een vrijwilliger reist mee met fiets of openbaar vervoer. Van deur tot deur. Tot de leerling het zelf kan. Meestal duurt dat een paar weken waarbij er langzaam afgebouwd wordt. Per leerling kijken we welke vrijwilliger het meest passend is, het kan ook iemand uit het eigen netwerk zijn.

  • De Buzz Buddy. Dit is een apparaatje dat via gps ziet dat de leerling afwijkt van de vooraf geplande route. Ouders (of een Hulplijn) volgen hun kind online en worden gewaarschuwd als van de route afgeweken wordt. De leerling kan hulp inroepen met de Buzz Buddy.

  • Go-OV app. Een app op je smartphone die je volledig begeleidt van deur tot deur. De app heeft altijd actuele OV-informatie en geeft aan hoe laat de bus of trein komt, waar en hoe je moet overstappen en bij welke halte je er uit moet. Ouders programmeren zelf vooraf de reis en kunnen online meekijken waar de leerling is. De app heeft ook een Hulplijn, die in uiterste nood een taxi naar de leerling kan sturen. Bij de start worden leerlingen en ouders door Go-OV getraind in het reizen met de app.

 

8. Periode van geldigheid van het besluit

  • a.

    Een vergoeding van de kosten van Leerlingenvervoer wordt in beginsel voor één schooljaar toegekend.

  • b.

    In het vervoersplan zoals genoemd in artikel 3a kan afgeweken worden van een jaarlijkse aanvraag als in het gesprek blijkt dat er meerjarig geen wijziging in de vervoersbehoefte te verwachten is. In deze situatie volstaat jaarlijks een verkort aanvraagformulier ter controle van gegevens.

  • c.

    In het besluit op de aanvraag staat de periode van geldigheid vermeld.

 

 

Vastgesteld op 11 juli 2023

College van burgemeester en wethouders gemeente Rhenen

Gemeentesecretaris Burgemeester

P. Bonthuis drs. J.A. van der Pas