Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Ede

Programma van Eisen, gemeente Ede - Malkander 2024

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieEde
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingProgramma van Eisen, gemeente Ede - Malkander 2024
CiteertitelProgramma van Eisen, gemeente Ede - Malkander 2024
Vastgesteld doorgemandateerde functionaris
Onderwerponderwijs
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

15-07-2023nieuwe regeling

03-07-2023

gmb-2023-309789

20230706441829

Tekst van de regeling

Intitulé

Programma van Eisen, gemeente Ede - Malkander 2024

1. Inleiding

De sociale basis en preventie heeft twee subsidieregelingen; de subsidieregelingen ‘Jeugdactiviteiten en Jeugdpreventie’ en ‘Sociale Basis en Preventie’. Op grond van deze regelingen verleent de gemeente Ede subsidie. Bij subsidies van meer dan € 50.000 geldt daarbij ook een Programma van Eisen (Hierna: PvE). Dit is vastgelegd in de Algemene subsidieverordening Ede 2017 (Hierna; ASV 2017).

Het PvE is het beleidsinhoudelijke kader wat de gemeente Ede opstelt en op basis waarvan organisaties, in combinatie met de kaders die zijn opgenomen in de subsidieregelingen, een subsidieaanvraag kunnen doen.

 

In het eerste gedeelte van het PvE staan de doelen en uitgangspunten van het Gemeentebestuur benoemd, zoals door de Gemeenteraad vastgesteld. Dit zijn de doelen en uitgangspunten uit de gemeentebegroting en uit inhoudelijke beleidskaders. We willen dat de activiteiten/diensten waarvoor we subsidie verlenen, aansluiten bij de gemeentelijke beleidsdoelen, als bedoeld in artikel 3, lid 2 van de ASV 2017. Een overzicht van deze beleidsdoelen vindt u in de begroting, te vinden op www.ede.nl.

 

Het tweede gedeelte bevat de opgave voor organisaties: voor welk probleem of voor welke vraag kan een organisatie een subsidieaanvraag indienen. Uit de subsidieaanvraag moet o.a. blijken hoe de activiteit en/of de dienstverlening bijdraagt aan de te behalen resultaten, welke activiteit/dienstverlening wordt uitgevoerd en op welke indicatoren wordt gemonitord. Onder onderdeel 2 van dit PvE is verder uitgewerkt wat in de aanvraag terug moet komen.

2. VISIE VAN HET GEMEENTEBESTUUR

De Gemeente Ede zet in op preventieve ondersteuning. Deze preventieve ondersteuning kent als doel dat er in Ede zoveel mogelijk gezonde en zelfredzame inwoners zijn die zich veilig, vrij en thuis voelen in Ede en waarbij de jeugd gezond, veilig en kansrijk opgroeit.

 

De visie op de sociale basis en preventie is vastgelegd en verder gespecificeerd in verschillende beleidsdocumenten. Het gaat specifiek om het Beleidskader Transformatie Sociaal Domein 2020 en het Actieprogramma versterken sociale basis en in het geval van ondersteuning gericht op jeugdigen het beleidsplan Jeugd en Onderwijs. Hieronder geven wij een korte samenvatting van de documenten. Het bieden van activiteiten/dienstverlening in de sociale basis draagt expliciet bij aan de transformatie van het sociaal domein én aan het versterken van de sociale basis. Uit uw aanvraag blijkt hoe dit bijdraagt. Voor de volledige beleidsdocumenten verwijzen wij naar ede.nl.

 

Beleidskader Transformatie Sociaal Domein 2020

De gemeente kent zes leidende principes voor het sociaal domein, welke uitgangspunt zijn voor de transformatie van het sociaal domein. De principes normaliseren en informele ondersteuning is duurzaam vatten onze visie ten aanzien van het sociaal domein samen. In deze principes ligt besloten dat incidenten en moeilijkheden inherent zijn aan ons bestaan en in de meeste gevallen heel goed opgevangen kunnen worden door het eigen netwerk. Dat willen wij stimuleren. Uiteraard zijn er ook situaties waarin professionele steun wel nodig is. De ondersteuning die wij dan bieden is van goede kwalitatief, efficiënt, gericht op zelfstandig functioneren en zorgt ervoor dat basisvoorwaarden eerst op orde zijn.

 

Versterken Sociale basis en Preventie

Onderdeel van de transformatie van het sociaal domein is het versterken van de sociale basis.

De Edese sociale basis is dusdanig sterk en in samenhang georganiseerd, dan wel gestimuleerd, dat:

  • het welzijn van onze inwoners wordt behouden, dan wel verhoogd en

  • deze een preventieve werking heeft op de aanspraak van formele ondersteuning en zorg.

Dat betekent dat er voor iedereen een plek is, iedereen wordt gezien. Inwoners zijn langer actief, minder eenzaam en zoeken bij elkaar steun en ondersteuning.

 

Beleidsplan Jeugd en Onderwijs

In 2019 is het Beleidsplan Jeugd en Onderwijs vastgesteld. De visie vanuit het beleidsplan is een samenleving waarin alle jeugdigen mee doen en waarin elk kind zichzelf mag zijn. We zetten in op normaliseren. Daarnaast is in dit beleidsplan onderschreven dat we inzetten op preventie, door al te ondersteunen bij beginnende hulpvragen.

 

Uitvoeringsplan Samen Gezond Ede

Het Uitvoeringsplan Samen Gezond Ede stimuleert inwoners van de gemeente Ede om bewuste gezonde keuzes te maken en vraagt het netwerk van professionals om hierin te ondersteunen en te begeleiden. In het uitvoeringsplan gaat de gemeente samen met inwoners en maatschappelijke partners aan de slag voor de gezondheid van onze inwoners. Het benutten van de inzet van inwoners en partners is hierbij een belangrijk uitgangspunt, evenals aandacht voor gezondheidsachterstanden.

 

Visie en uitvoeringskader BWD-huizen

In 2021 is de Visie op Buurt-, Wijk- en Dorpshuizen vastgesteld. In de visie is opgenomen dat de BWD-huizen laagdrempelige ontmoetingslocaties zijn met een passend aanbod voor iedere doelgroep. De gemeente ziet de BWD-huizen als spil in de sociale basis: zij zijn onmisbaar voor het creëren van ontmoeting en het activeren van inwoners. Hun kerntaak is het organiseren van de laagdrempelige ontmoetingsfunctie. Een preventieve functie in het sociaal domein.

3. VRAAG AAN INSTELLING

Probleem of vraaganalyse

De gemeente vraagt Malkander om:

  • individuele inwoners te faciliteren en ondersteunen met sociaal werk, en mantelzorgondersteuning in afstemming met de samenwerkingspartners die aanpalende ondersteuning bieden;

  • initiatieven en activiteiten van inwoners en organisaties op gebied van welzijn, ontmoeting en preventie te stimuleren en aan te jagen, waar nodig te helpen bij het opstarten van deze initiatieven en deze te ondersteunen;

  • de samenwerking tussen initiatieven en organisaties te bevorderen en te stimuleren, zodat aanbod en werkwijzen op elkaar worden afgestemd en kennis en ervaring wordt gedeeld;

  • hieruit trends en ontwikkelingen te destilleren en te analyseren en de gemeente hierop te adviseren.

De gemeente vraagt Malkander om hierin outreachend en proactief en met kennis van culturen/cultuursensitief op te treden.

 

Van Malkander vragen wij om in diens subsidieaanvraag weer te geven hoe Malkander met bovenstaande inzet:

  • bijdraagt aan de transformatie sociaal domein, door haar activiteiten in te richten met oog op deze transformatie, als schakel binnen de gehele beweging, met specifieke aandacht voor het versterken van de sociale basis

  • bijdraagt aan de leefbaarheid in de wijken,

  • focus aanbrengt op basis van de gebiedsgerichte aanpak en de sociale gebiedsprofielen.

Op welk tijdvak heeft het project/ activiteit betrekking?

Het kalenderjaar 2024

Wat is (zijn) de doelgroep(en) van het project(en)?

Wat zijn de concrete activiteiten, diensten en/of trajecten?

De gemeente vraagt Malkander om in haar subsidie aanvraag te verwoorden voor welke doelgroepen en in welke gebieden Malkander welke activiteiten organiseert. Wij vragen Malkander om gefundeerd aan te geven waar focus ligt bij deze activiteiten, op basis van de gebiedsprofielen en ervaring van Malkander. Ook vragen wij Malkander toe te lichten welke methodieken zij hanteert en hoeveel FTE per onderdelen/ gebieden zij inzet. Hoeveel personen gaan in 2024 naar verwachting daadwerkelijk gebruik maken van het aanbod van dit project/ activiteit/ enz.?

Op welke wijze worden de resultaten van het project/ activiteit/ enz. gemeten en verantwoord?

Gemeente en Malkander stemmen samen af op welke wijze de behaalde resultaten zichtbaar worden gemaakt (output/outcome/anders). De KPI’s zoals Malkander die opneemt in haar aanvraag per onderdeel zijn leidend. Daarbij is aandacht voor de opgedane ervaringen en producten van de werkgroep Meten en Weten van het Actieprogramma Versterken Sociale Basis en Preventie.

 

Net als in voorgaande jaren wil de gemeente graag jaarlijks één of enkele onderdelen specifiek monitoren. De thema’s van 2024 worden in kwartaal 4 2023 met elkaar afgesproken. In haar aanvraag maakt Malkander duidelijk welke rapportages Malkander tijdens het jaar 2024 oplevert, waarbij halfjaarrapportages minimaal vereist zijn.

 

De gemeente vraagt in ieder geval aandacht voor:

  • Het concreet maken van de te behalen resultaten (gerelateerd aan de maatschappelijke effecten)

  • Het inzichtelijk maken van de inzet van sociaal werkers en wat de kwaliteit van deze inzet was;

  • Tevredenheid van inwoners (w.o. mantelzorgers, vrijwilligers, individuele inwoners), gebiedsmanagers, vrijwilligersorganisaties en andere partners.

Financiën

In onderstaande tabel is opgenomen welke onderdelen van de verleende subsidie op basis van een lumpsum worden bekostigd en welke delen een geoormerkte subsidie kennen. We rekenen aan het einde van het jaar af onder de streep. Dat betekent dat Malkander de flexibiliteit heeft om binnen de gestelde kaders van de opdracht en de resultaatafspraken de middelen te besteden op de meest efficiënte en effectieve manier. Grotere verschuivingen als gevolg van veranderende omstandigheden en/of signalen binnen de posten en inzet in de gebiedsteams worden altijd overlegd met de accounthouder en eventueel met de gebiedsmanagers.

 

De gemeente vraagt van Malkander om per onderdeel/project - zoals hieronder weergegeven - op te nemen welk subsidiebedrag Malkander aanvraagt. Dit op basis van de ervaringen en bedragen van afgelopen jaren.

 

Lumpsumbudget, waaronder

  • 1.

    Inzet sociaal werkers

  • 2.

    Gebiedsgericht werken

  • 3.

    Front office & Centrale bereikbaarheid/Schakelpunt

  • 4.

    Ondersteuning vrijwilligers

  • 5.

    Mantelzorgondersteuning

  • 6.

    Huisbezoeken senioren

  • 7.

    Buurtbemiddeling

  • 8.

    Ketenzorgdementie

Geoormerkte budgetten:

  • 1.

    Activiteitenbudget, PR mantelzorg en scholings- & promotiefonds

  • 2.

    Coördinatie vrijwilligersvervoer

  • 3.

    Opdrachtgeverschap Maatschappelijk Netwerk Ede

Randvoorwaarden en bijzonderheden

Het gestelde in de Algemene wet bestuursrecht en Algemene subsidieverordening Ede is van kracht.

 

In periodieke overleggen tussen de gemeente Ede en Malkander worden de ontwikkelingen besproken en wordt vastgesteld of deze van invloed zijn op de opdracht aan Malkander en de activiteiten van de organisatie. Is dit het geval dan worden hierover afspraken gemaakt. CAO-wijzigingen kunnen van invloed zijn op de haalbaarheid van gestelde doelen.

 

De organisatie is zelf verantwoordelijk voor eventuele benodigde bijscholing en opleidingen van medewerkers, om ervoor te zorgen dat medewerkers de juiste kennis en vaardigheden en aansluiting met de wijk hebben.

 

De bovenstaande vragen van de gemeente Ede aan Malkander worden hierna, voor de samenhang en overzichtelijkheid, per budget toegelicht.

Welke concrete indicatoren worden er ingezet om de resultaten te meten?

 

In uw aanvraag geeft u aan welke indicatoren u inzet en monitort. Dit komt vervolgens terug in de verantwoording van uw subsidie (indien deze wordt toegekend).

Vanuit het actieprogramma Versterken Sociale Basis, actielijn meten en weten is een voorbeeld set indicatoren opgesteld. We verwachten van u dat u in uw subsidieaanvraag aangeeft hoe u met kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren de voortgang en het effect van de activiteiten en inzet meet. En we vragen u te beschrijven in uw aanvraag welke indicatoren u daarvoor gaat gebruiken en hoe (vaak) u dat gaat rapporteren.

 

Voorbeeld set kwantitatieve indicatoren:

  • Aantal bereikte personen uit doelgroep

  • Aantal gestarte trajecten

  • Aantal afgeronde trajecten

  • Aantal koppelingen tussen een vrijwilliger en een inwoner (toegevoegd)

  • Aantal gezinnen/jeugdigen met en zonder andere vormen van hulpverlening (toegevoegd)

  • Aantallen trajecten per type: gericht op voorkomen van hulp, aantal trajecten naast hulpverlening en aantal trajecten na afloop van hulpverlening (toegevoegd)

  • Aantal keer doorverwezen en waarheen

  • Waar komen de aanmeldingen vandaan

  • Inzet per wijk/aantal vragen/activiteiten/trajecten per wijk

  • Opschalen/afschalen

  • Gemeten tevredenheid bereikte personen

  • Aantal vrijwilligers

  • Aantal vrijwilligers gestopt

  • Aantal nieuwe vrijwilligers

  • Gemeten tevredenheid vrijwilligers

  • Omvang personele lasten

  • Omvang huisvestingslasten

  • Aantal keer activiteit X uitgevoerd

  • Aantal deelnemers

  • Gemiddelde kosten per deelnemer

Voorbeeld set kwalitatieve indicatoren:

  • Omschrijving van georganiseerde activiteiten in kader van doelstelling

  • Reacties deelnemers op activiteit/begeleiding

  • Wat kan beter?

  • Wat moet behouden blijven?

  • Wat moet niet meer?

  • Hoe hebben deelnemers/inwoners de activiteit/dienst ervaren?

  • Casusbeschrijvingen toevoegen

Voor sociaal werk vragen we om in ieder geval de volgende indicatoren te monitoren:

  • Aantal en frequentie georganiseerde activiteiten

  • Welk aantal vrijwilligers u bereikt

  • Hoe u aansluit bij de behoefte/energie van inwoners en vrijwilligers

  • Omschrijving van thema’s/ontwikkelingen die u bij inwoners heeft gesignaleerd, bijvoorbeeld met betrekking tot eenzaamheid, overbelasting mantelzorgers etc. etc.

  • In welke mate de inwoners tevreden waren met uw activiteiten

  • In welke mate relevante partners/buurtbewoners tevreden zijn over de samenwerking

4. TOELICHTING INZET LUMPSUMBUDGET

We vragen Malkander om aan te geven hoe binnen het lumpsumbudget invulling wordt gegeven aan onderstaande gebieden en projecten.

 

De lumpsum inzet kent de volgende algemene onderdelen:

  • 1.

    Inzet sociaal werkers algemeen

  • 2.

    Gebiedsgericht werken

    • a)

      Veldhuizen & Kernhem

    • b)

      Ede Zuid en Bennekom

    • c)

      Ede Centraal

    • d)

      Dorpen (buiten gebied)

  • 3.

    Front office & Centrale bereikbaarheid/Schakelpunt

  • 4.

    Ondersteuning vrijwilligers

  • 5.

    Mantelzorgondersteuning

  • 6.

    Huisbezoeken aan senioren

  • 7.

    Buurtbemiddeling

  • 8.

    Ketenzorgdementie

1. Inzet sociaal werkers algemeen

Doelgroep

Alle inwoners van de gemeente Ede

Aandachtspunten/focus 2024

De rol die wij vragen van het sociaal werk, kan (of moet zelfs) per initiatief, wijk en situatie verschillen. Soms vraagt een initiatief om kortdurende stimulans, soms ook om langdurige ondersteuning. Soms vraagt een initiatief om een sociaal werker die de stip op de horizon kan schetsen en soms juist om een sociaal werker die als projectleider het project in concrete stappen opdeelt. De gemeente Ede en Malkander zijn al langere tijd aan het verkennen hoe de rol van Malkander in de sociale basis het beste kan worden ingevuld.

In 2023 wordt voor een aantal projecten verkend hoe deze rol in de praktijk vorm kan krijgen. Hierbij is aandacht voor opdrachtgever- en opdrachtnemerschap, ondernemerschap, concrete tussen- en einddoelen, de verhouding met andere samenwerkingspartners en escalatielijnen. In de subsidieaanvraag 2024 vraagt de gemeente Malkander op basis van deze verkenning te beschrijven hoe Malkander haar rol voor zich zien in 2024 - specifiek voor het vervolg Doe & Leerplaats (volgens het gedachtegoed gemeenschapsgericht werken) en Ede Viert (in afwachting van de daarover te voeren gesprekken).

 

De gemeente vraagt Malkander in haar subsidieaanvraag het bestendigen en uitbreiden van Welzijn op Recept en het doorontwikkelen van de sociale kaart mee te nemen, waarbij het gaat om het stimuleren en faciliteren van een breder gebruik van de sociale kaart.

Waarbij de kanttekening moet worden gemaakt dat de financieel kaders daarvoor pas later duidelijk zullen worden.

 

Daarbij vragen we per onderdeel in de aanvraag informatie over:

  • de beoogde effecten;

  • de verwachte hoeveelheid ingezette fte’s per gebied en voor gemeente brede inzet (als richtlijn en met als doel de juiste verwachtingen te hebben, niet ter verantwoording op onderdeel);

  • methodieken/ cultuursensitiviteit;

  • welke specifieke ontwikkelingen en samenwerkingspartners van belang zijn voor het desbetreffende gebied, dan wel project.

Resultaten

  • individuele inwoners zijn gefaciliteerd en ondersteund in afstemming met de samenwerkingspartners die aanpalende ondersteuning bieden;

  • initiatieven en activiteiten van inwoners en organisaties op gebied van welzijn, ontmoeting en preventie zijn gestimuleerd en aangejaagd;

  • de samenwerking tussen initiatieven en organisaties is bevorderd en gestimuleerd, zodat aanbod en werkwijzen op elkaar zijn afgestemd en kennis en ervaring is gedeeld.

Kosten

Lumpsum

 

2. Gebiedsgericht werken

Doelgroep

Alle inwoners van de gemeente Ede, verdeeld in de volgende gebieden:

  • a)

    Veldhuizen & Kernhem

  • b)

    Ede Zuid en Bennekom

  • c)

    Ede Centraal

  • d)

    Dorpen (buiten gebied)

Aandachtspunten/focus 2024

In elk van de vier gebieden werkt een gebiedsmanager samen met alle wijkpartners, waaronder Malkander, aan de gebiedsagenda en ontwikkelopgaven per gebied. Malkander levert een actieve bijdrage aan die ontwikkelagenda en ook aan de daaruit voortvloeiende jaarplannen waarin meer in detail staat beschreven wat alle partners gaan doen met welk doel. De ontwikkelopgaven en jaarplannen zijn binnen het kader van de beschikking leidend voor de inzet van Malkander.

 

Wij vragen specifiek aandacht voor de ondersteuning van de buurt-, wijk-, en dorpshuizen in het algemeen en specifiek op de onderdelen zoals die zijn opgenomen in de visie op de BWD-huizen.

Daarbij vragen we ook in de subsidieaanvraag de (voorlopige) resultaten van de pilots laagdrempelige ontmoeting te verwerken.

Indien uit de evaluatie medio 2023 blijkt dat Malkander wederom de sociaal makelaars levert, vragen wij u te beschrijven op welke wijze deze functie wordt belegd. Daarbij zijn de kaders t.a.v. functieomschrijving en aansturing opgesteld door de stuurgroep LDO leidend. Specifiek zien wij graag terug in uw aanvraag hoe de sociaal makelaar binnen Malkander samenwerkt met andere sociaal werkers, op welke wijze de sociaal makelaar aandacht heeft voor en aansluit op de lokale cultuur van de buurt/ het buurthuis, hoe de werkwijze van de LDO aansluit op andere ontwikkelingen zoals Welzijn op Recept en hoe uw organisatie de kwaliteit van de sociaal makelaar borgt.

Indien voor de sociaal makelaar aparte budgetten beschikbaar worden gesteld, op basis van de resultaten van de pilot, vragen wij uw organisatie om dit separaat op te nemen in uw aanvraag.

Indien uit de evaluatie medio 2023 is gebleken dat Malkander niet langer de sociaal makelaars levert, vragen wij u te beschrijven op welke wijze uw organisatie samenwerkt met de laagdrempelige ontmoeting, hoe u de werkwijze ondersteunt en hoe het aanbod van de LDO aansluit op andere ontwikkelingen zoals Welzijn op Recept. Ook hierin zijn de kaders opgesteld door de stuurgroep LDO leidend.

 

Malkander heeft teams van sociaal werkers in de wijken. Daardoor heeft Malkander veel kennis van wat er speelt in wijken, waar ondersteuningsbehoeftes liggen en welke vragen inwoners hebben. Op basis van deze kennis en haar eigen professionaliteit, verwoordt Malkander na overleg met de gebiedsmanager en accounthouder in haar subsidieaanvraag de focuspunten per gebied voor 2024, met daarbij aandacht voor de ontwikkelopgaven in de gebiedsagenda’s.

 

Voor de inzet per gebied vragen wij Malkander aan te geven welke prioriteiten zij op strategisch en tactisch niveau binnen het desbetreffende gebied stelt, zo veel mogelijk aan de hand van de ontwikkelopgaven van de gebiedsagenda.

Daarnaast vragen we Malkander een toelichting te geven op het proces hoe zij deze prioriteiten naar operationeel niveau vertaalt, zodat partners in het wijkteam de juiste verwachtingen hebben. Met daarbij oog voor de benodigde flexibiliteit tijdens het jaar 2024 en voor het jaarplan per gebied dat is opgesteld door de gebiedsmanagers in samenwerking met het wijkteam.

Kosten

Lumpsum

 

3. Front office & Centrale bereikbaarheid/Schakelpunt

Doelgroep

Alle inwoners van Ede, samenwerkingspartners

Aandachtspunten/focus 2024

  • Bereikbaarheid

  • Samenwerking met andere verwijzers, zoals gemeentelijke front office, huisartsen en onafhankelijke inwonersondersteuning

Resultaten

Inwoners en organisaties worden

  • zorgvuldig, professioneel en kundig te woord gestaan en bevraagd en

  • op basis daarvan doorgeleid naar

  • passende informele en/of formele ondersteuning en /of zorg,

  • zowel bij Malkander als bij samenwerkingspartners.

Kosten

Lumpsum

 

4. Ondersteuning vrijwilligers (incl. inwonersinitiatieven)

Doelgroep

Vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en inwoners die actief (willen) zijn voor initiatieven of projecten in de buurt, dorp of gemeente.

Aandachtspunten/focus 2024

  • Verstevigen ondersteuningsaanbod door vraag van vrijwilligers op te halen en samen te werken met andere formele partijen in de sociale basis

  • Voorstel koppelen vrijwilligerscentrale aan te ontwikkelen netwerk (geïnspireerd op het NIZU)

  • het ondersteunen, waarderen en motiveren van vrijwilligers, waarbij vervolg wordt gegeven aan de actielijn/werkgroep vrijwilligers actieprogramma versterken sociale basis en preventie (organiseren van scholing vrijwilligers i.s.m. toekomstig netwerk (gebaseerd op NIZU).

  • Bieden van onafhankelijk vertrouwenscontactpersoon

Resultaten

  • 1.

    De kwaliteit en kwantiteit van de vrijwillige inzet in de gemeente Ede wordt verder ontwikkeld.

  • 2.

    Het aantal actieve vrijwilligers blijft op peil of neemt toe.

  • 3.

    Het aanbod van het scholings- en promotiefonds wordt laagdrempeliger, vanuit vertrouwen in de aanvragers, vormgegeven.

  • 4.

    De door Malkander ondersteunde inwonersinitiatieven zijn succesvol afgerond en/of kunnen zelfstandig, op eigen kracht, worden voortgezet.

  • 5.

    Vragen van inwoners voor het nemen van initiatief zijn naar tevredenheid beantwoord en ondersteund of adequaat doorverwezen.

  • 6.

    Een hoge bekendheid van het aanbod onder vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en inwoners

Kosten

Lumpsum +

Zie ook geoormerkt scholings- en promotiefonds

 

5. Mantelzorgondersteuning

Doelgroep

Mantelzorgers

Aandachtspunten/focus 2024

  • Het ondersteunen en waarderen van mantelzorgers, waarbij vervolg wordt geven aan actielijn/werkgroep vrijwilligers actieprogramma versterken sociale basis en preventie.

  • Ondersteunen en waarderen jonge mantelzorgers

  • Doorontwikkelen op samenspel formeel en informeel

Resultaten

  • 1.

    Mantelzorgers zijn ondersteund en kunnen de zorg en begeleiding voor hun naaste op een gezonde manier volhouden.

  • 2.

    Mantelzorgers hebben betere voorwaarden om de zorg op eigen wijze te kunnen verlenen.

  • 3.

    Mantelzorgers weten waar zij ondersteuning kunnen vinden.

  • 4.

    Het draagvlak en de draagkracht van de omgeving van mantelzorgers is vergroot.

  • 5.

    De basis van de ondersteuning voor jonge mantelzorgers is verder vormgegeven.

  • 6.

    Effectieve samenwerking tussen formele en informele zorg.

Kosten

Lumpsum

Zie ook geoormerkt PR budget

 

6. Huisbezoeken aan senioren

Doelgroep

Ouderen van 75 jaar en ouder.

Aandachtspunten/focus 2024

  • Samenwerking met de Cosbo, Vrijwillige ouderenadviseurs, Stimenz (Onafhankelijke Inwonersondersteuning) en Woonstede

  • Vervolgacties naar aanleiding van risicosignalering tijdens huisbezoek

  • Borgen brede insteek rond vitaal ouder worden én positieve gezondheid

Resultaten

  • 1.

    In iedere wijk van de gemeente Ede zijn in 2024 alle senioren van 75 jaar en ouder benaderd voor een huisbezoek en is contact gelegd met alle ouderen die daarop positief reageerden.

  • 2.

    90% van de bezochte senioren van 75 jaar en ouder staat positief tegenover de huisbezoeken.

  • 3.

    De bezochte senioren zijn geïnformeerd over onderwerpen die aansluiten bij hun belangstelling en vragen om ondersteuning of hulp, daarbij aansluitend op vitaal ouder worden en positieve gezondheid

  • 4.

    Inzicht in wat werkt (welke acties leiden tot welk resultaat?)

  • 5.

    Van de niet bezochte senioren heeft 75% contact gehad met een sociaal werker van Malkander.

Kosten

Lumpsum

 

7. Ketenzorg dementie (doorontwikkelen ondersteuningsarrangement)

Doelgroep

Mensen met dementie, hun naaste betrokkenen en mantelzorgers.

Aandachtspunten/focus 2024

  • Participatie van inwoners met dementie (waaronder uitvoering maatjesprojecten en DOEmentie)

  • Scholing van mantelzorgers op het thema dementie

Resultaten

  • 1.

    Passende ondersteuning en hulp in de thuissituatie door de inzet van vrijwilligers.

  • 2.

    Bijdragen aan de aansluiting van informele en formele zorg, periodiek overleg met Netwerk Ketenzorg dementie om de doorontwikkeling van het ondersteuningsarrangement mede vorm te geven vanuit informele zorg.

  • 3.

    Door informatie, voorlichting en deskundigheidsbevordering zijn betrokkenen beter in staat om met de gevolgen van leven met dementie om te gaan.

Kosten

Lumpsum

 

8. Buurtbemiddeling

Doelgroep

Inwoners van de gemeente Ede.

Aandachtspunten/focus 2024

-

Resultaten

  • 1.

    Goede toegang tot buurtbemiddeling.

  • 2.

    Goede inbedding van buurtbemiddeling in buurten en wijken.

  • 3.

    Escalatie van conflicten tussen buurtbewoners is zoveel mogelijk voorkomen.

  • 4.

    Relaties en contacten tussen buurtbewoners zijn hersteld.

  • 5.

    Rapportages van trends en ontwikkelingen en voorstellen voor beleid.

Kosten

Lumpsum

5. TOELICHTING INZET GEOORMERKTE BUDGETTEN

De geoormerkte inzet kent de volgende algemene onderdelen:

  • 1.

    Activiteitenbudget, PR mantelzorg en scholings- & promotiefonds

  • 2.

    Opdrachtgeverschap Maatschappelijk Netwerk Ede

  • 3.

    Coördinatie vrijwilligersvervoer

1. Activiteitenbudget, PR-budget mantelzorg en Scholings- en promotiefonds

Doelgroep

Deelnemers van activiteiten van Malkander/ inwoners en organisaties die eigen initiatieven opzetten / vrijwilligers(organisaties) en mantelzorgers

Aandachtspunten/focus 2024

Zie actieprogramma Versterken Sociale Basis, actielijn 1, 2 en 3.

In 2021 is het activiteitenbudget, PR-budget mantelzorg en scholings- en promotiefonds voor het eerst samengevoegd tot één budget, om Malkander meer ruimte en flexibiliteit te bieden om te reageren op nieuwe ontwikkelingen. We vragen van Malkander - met de hiermee opgedane ervaring - een visie te formuleren op hoe dit samengestelde budget het beste kan worden ingezet. Daarbij vragen wij een beschrijving hoe het budget bijdraagt aan de hoofddoelen van het sociaal werk en hoe het budget samenhangt met andere budgetten, zoals het wijkbudget. Daarbij vragen wij aandacht voor het feit dat het budget ook kan worden ingezet om initiatieven van andere organisaties kracht bij te zetten.

 

Wij zien in de subsidieaanvraag graag een beschouwing waaruit de volgende onderdelen naar voren komen:

  • de aandachtspunten bij besteding van dit budget, zoals criteria en eisen aan projecten van Malkander en aan andere organisaties.

  • de werkwijze (eventuele verdeling vooraf naar gebied/ thema’s/ tijdvak)

  • op basis van trends en ontwikkelingen te verwachten scholingsvragen.

Verantwoording

Aparte verantwoording besteding budget

Beschikbaar budget

€ 270.578 + indexatie

 

2. Opdrachtgeverschap Maatschappelijk Netwerk Ede

Doelgroep

Maatschappelijke organisaties

Aandachtspunten/focus 2024

  • Uitvoering Maatschappelijk Netwerk Ede (4 keer per jaar) met behoud van opgebouwd netwerk en kennis

  • Aandacht voor de gevraagde vernieuwing in het actieprogramma Versterken Sociale Basis

  • Vergroten naamsbekendheid en opnieuw opbouwen van netwerk (wanneer weer fysiek meer mogelijk is)

Verantwoording

Aparte verantwoording besteding budget

Beschikbaar budget 2024

Geoormerkt € 15.260,- + indexatie

 

3. Coördinatie vrijwilligersvervoer

Doelgroep

Inwoners met weinig of zonder sociale contacten, die zich eenzaam voelen, beperkt zijn in hun mobiliteit en niet beschikken over eigen mogelijkheden voor vervoer. Het betreft hier vervoersservice via AutoMobiel, een landelijk initiatief van Servicepunt Thuiswonen. Het is een vorm van vrijwilligersvervoer waarbij vrijwilligers met hun eigen auto tegen een onkostenvergoeding mensen kunnen en willen vervoeren. Het vervoer betreft vooral kleine ritten naar supermarkt, kapper, vrienden, kennissen, familie, kerk, theater e.d.

Taken van de coördinator:

  • Afstemming en samenwerking met het callcenter Automobiel, met de huidige vrijwillige vervoersdiensten in Ede en met de Gemeente Ede over PR en communicatiemiddelen.

  • Werving vrijwillige chauffeurs en Intake gesprekken met vrijwillige chauffeurs vanuit vrijwilligersbeleid Malkander.

  • Organiseren van vrijwilligersbijeenkomsten, en trainingen en attentie vanuit vrijwilligersbeleid Malkander. Kosten € 50,00 per vrijwilliger per jaar.

  • Opmaken van vrijwilligersovereenkomsten en VOG, vanuit vrijwilligersbeleid Malkander .

  • Evaluatiegesprekken met vrijwillige chauffeurs, vanuit vrijwilligersbeleid Malkander.

Voor taken die de gemeente uitvoert en samenwerkingsafspraken zie ook het plan van aanpak. (De matching van aanvragen voor vervoer en inzet van vrijwilligers verloopt via AutoMobiel).

Resultaten

  • 1.

    Inwoners hebben de mogelijkheid om zich te verplaatsen, toename maatschappelijke participatie.

  • 2.

    Kwetsbare inwoners onderhouden sociaal netwerk, vermindering eenzaamheid.

  • 3.

    Burgerparticipatie door de inzet van vrijwilligers als chauffeur.

Verantwoording en evaluatie:

  • Maandelijks wordt een voortgangsrapportage gemaakt, waarin minimaal het aantal ritten, en aantal chauffeurs staat vermeld.

Beschikbaar budget 2024

Geoormerkt € 19.877,- (5 uur coördinatie per week) + indexatie

Namens burgemeester en wethouders,

Kirsten van Steenbergen

Afdelingsmanager Beleid Sociaal Domein