Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Ede

Programma van Eisen - Jeugd en Jongerenwerk 2024 - 2026

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieEde
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingProgramma van Eisen - Jeugd en Jongerenwerk 2024 - 2026
CiteertitelProgramma van Eisen - Jeugd en Jongerenwerk 2024 - 2026
Vastgesteld doorgemandateerde functionaris
Onderwerponderwijs
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

15-07-2023nieuwe regeling

03-07-2023

gmb-2023-309635

20230706441829

Tekst van de regeling

Intitulé

Programma van Eisen - Jeugd en Jongerenwerk 2024 - 2026

1. Inleiding

De sociale basis en preventie heeft twee subsidieregelingen; de subsidieregelingen ‘Jeugdactiviteiten en Jeugdpreventie’ en ‘Sociale Basis en Preventie’. Op grond van deze regelingen verleent de gemeente Ede subsidie. Bij subsidies van meer dan € 50.000 geldt daarbij ook een Programma van Eisen (Hierna: PvE). Dit is vastgelegd in de Algemene subsidieverordening Ede 2017 (Hierna; ASV 2017).

Het PvE is het beleidsinhoudelijke kader wat de gemeente Ede opstelt en op basis waarvan organisaties, in combinatie met de kaders die zijn opgenomen in de subsidieregelingen, een subsidieaanvraag kunnen doen.

 

In het eerste gedeelte van het PvE staan de doelen en uitgangspunten van het Gemeentebestuur benoemd, zoals door de Gemeenteraad vastgesteld. Dit zijn de doelen en uitgangspunten uit de gemeentebegroting en uit inhoudelijke beleidskaders. We willen dat de activiteiten/diensten waarvoor we subsidie verlenen, aansluiten bij de gemeentelijke beleidsdoelen, als bedoeld in artikel 3, lid 2 van de ASV 2017. Een overzicht van deze beleidsdoelen vindt u in de begroting, te vinden op www.ede.nl.

 

Het tweede gedeelte bevat de opgave voor organisaties: voor welk probleem of voor welke vraag kan een organisatie een subsidieaanvraag indienen. Uit de subsidieaanvraag moet o.a. blijken hoe de activiteit en/of de dienstverlening bijdraagt aan de te behalen resultaten, welke activiteit/dienstverlening wordt uitgevoerd en op welke indicatoren wordt gemonitord. Onder onderdeel 2 van dit PvE is verder uitgewerkt wat in de aanvraag terug moet komen.

2. VISIE VAN HET GEMEENTEBESTUUR

De Gemeente Ede zet in op preventieve ondersteuning. Deze preventieve ondersteuning kent als doel dat er in Ede zoveel mogelijk gezonde en zelfredzame inwoners zijn die zich veilig, vrij en thuis voelen in Ede en waarbij de jeugd gezond, veilig en kansrijk opgroeit.

 

De visie op de sociale basis en preventie is vastgelegd en verder gespecificeerd in verschillende beleidsdocumenten. Het gaat specifiek om het Beleidskader Transformatie Sociaal Domein 2020 en het Actieprogramma versterken sociale basis en in het geval van ondersteuning gericht op jeugdigen het beleidsplan Jeugd en Onderwijs. Hieronder geven wij een korte samenvatting van de documenten. Het bieden van activiteiten/dienstverlening in de sociale basis draagt expliciet bij aan de transformatie van het sociaal domein én aan het versterken van de sociale basis. Uit uw aanvraag blijkt hoe dit bijdraagt. Voor de volledige beleidsdocumenten verwijzen wij naar ede.nl.

 

Beleidskader Transformatie Sociaal Domein 2020

De gemeente kent zes leidende principes voor het sociaal domein, welke uitgangspunt zijn voor de transformatie van het sociaal domein. De principes normaliseren en informele ondersteuning is duurzaam vatten onze visie ten aanzien van het sociaal domein samen. In deze principes ligt besloten dat incidenten en moeilijkheden inherent zijn aan ons bestaan en in de meeste gevallen heel goed opgevangen kunnen worden door het eigen netwerk. Dat willen wij stimuleren. Uiteraard zijn er ook situaties waarin professionele steun wel nodig is. De ondersteuning die wij dan bieden is van goede kwalitatief, efficiënt, gericht op zelfstandig functioneren en zorgt ervoor dat basisvoorwaarden eerst op orde zijn.

 

Versterken Sociale basis en Preventie

Onderdeel van de transformatie van het sociaal domein is het versterken van de sociale basis.

De Edese sociale basis is dusdanig sterk en in samenhang georganiseerd, dan wel gestimuleerd, dat:

  • het welzijn van onze inwoners wordt behouden, dan wel verhoogd en

  • deze een preventieve werking heeft op de aanspraak van formele ondersteuning en zorg.

Dat betekent dat er voor iedereen een plek is, iedereen wordt gezien. Inwoners zijn langer actief, minder eenzaam en zoeken bij elkaar steun en ondersteuning.

 

Beleidsplan Jeugd en Onderwijs

In 2019 is het Beleidsplan Jeugd en Onderwijs vastgesteld. De visie vanuit het beleidsplan is een samenleving waarin alle jeugdigen mee doen en waarin elk kind zichzelf mag zijn. We zetten in op normaliseren. Daarnaast is in dit beleidsplan onderschreven dat we inzetten op preventie, door al te ondersteunen bij beginnende hulpvragen.

 

Uitvoeringsplan Samen Gezond Ede

Het Uitvoeringsplan Samen Gezond Ede stimuleert inwoners van de gemeente Ede om bewuste gezonde keuzes te maken en vraagt het netwerk van professionals om hierin te ondersteunen en te begeleiden. In het uitvoeringsplan gaat de gemeente samen met inwoners en maatschappelijke partners aan de slag voor de gezondheid van onze inwoners. Het benutten van de inzet van inwoners en partners is hierbij een belangrijk uitgangspunt, evenals aandacht voor gezondheidsachterstanden.

 

Visie en uitvoeringskader BWD-huizen

In 2021 is de Visie op Buurt-, Wijk- en Dorpshuizen vastgesteld. In de visie is opgenomen dat de BWD-huizen laagdrempelige ontmoetingslocaties zijn met een passend aanbod voor iedere doelgroep. De gemeente ziet de BWD-huizen als spil in de sociale basis: zij zijn onmisbaar voor het creëren van ontmoeting en het activeren van inwoners. Hun kerntaak is het organiseren van de laagdrempelige ontmoetingsfunctie. Een preventieve functie in het sociaal domein.

3. VRAAG AAN ORGANISATIE

De volgende zaken zien wij graag toegelicht in de subsidieaanvraag.

 

Onderwerp

Nadere toelichting

Probleem of vraaganalyse

Met de meeste jeugdigen en hun ouders in de Gemeente Ede gaat het gelukkig goed. Ze halen hun schooldiploma, vinden een baan en nemen op een positieve manier deel aan de samenleving. Sommige jongeren en hun ouders hebben hier meer moeite mee en veroorzaken in sommige gevallen zelfs overlast. De Gemeente Ede vindt het belangrijk dat deze jeugdigen (en hun ouders) in beeld zijn en een duwtje in de rug krijgen. Deze vroegtijdige inzet van ondersteuning bij (beginnende) problemen helpt hen om zich te ontwikkelen tot zelfredzame en veerkrachtige inwoners. Dit vraagt om jeugd en jongerenwerk van hoge kwaliteit dat door signaleren, begeleiden en doorverwijzen, aanwijsbaar bijdraagt aan een positieve ontwikkeling van jeugdigen en hun ouders en een prettig leefklimaat in de wijken. Beginnende problematiek en hulpvragen worden vroegtijdig gesignaleerd en opgepakt, zodat ergere problematiek voorkomen wordt.

 

Uit uw aanvraag wordt duidelijk welke inzet van jongerenwerk u voorstelt en in welk gebied/welke gebieden en hoe u tot dit voorstel gekomen bent.

 

De inzet van het jongerenwerk in de gebieden dient aan te sluiten bij wat er op dat moment nodig is. Dit kan verschillen per periode/seizoen. In samenspraak met de Wijkteams wordt periodiek afgestemd hoe de inzet van jongerenwerk optimaal kan aansluiten bij wat, waar, wanneer nodig is. De gebiedsagenda’s van de gemeente Ede zijn hierbij een belangrijk instrument.

 

Om uw inzet te onderbouwen, zijn naast de beschreven visiedocumenten onder 2, mogelijk ook Ede in cijfers (wwww.edeincijfers.nl) en de gebiedsagenda’s relevant.

Visie

Bovenstaand is de visie van het gemeentebestuur geschetst. In uw aanvraag beschrijft u hoe uw visie aansluit bij de visie van het gemeentebestuur en hoe de activiteit/dienstverlening waar u subsidie voor aanvraagt, hieraan bijdraagt.

Wat is (zijn) de doelgroep(en) van het project?

Jeugdigen en jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 23 jaar en hun ouders/verzorgers. Hierbij is speciale aandacht voor jongeren in kwetsbare situaties/met beginnende problemen.

 

De doelgroep wordt ook expliciet omschreven in de subsidieaanvraag.

Wat zijn de concrete activiteiten en/of diensten?

Van u verwachten wij dat u onderdeel bent van het netwerk rondom jongeren. U legt en onderhoudt contact met jongeren, bent zichtbaar aanwezig in de buurt voor hen en voor andere partners zoals de gebiedsmanager, het wijkteam en de wijkagent. Naast het leggen en onderhouden van contact, organiseert u activiteiten met en voor jongeren en coacht u hen. U signaleert ontwikkelingen en geeft advies aan de partners en ons over wat u tegenkomt in de wijk. Daarnaast heeft u ook online een signaleringsrol. Niet het organiseren van activiteiten is leidend maar de ambitie om jongeren te helpen groeien.

Een voorbeeld van mogelijke activiteiten (op basis van de subsidieregeling jeugdactiviteiten en -preventie):

  • Begeleiden, coachen en ondersteunen van jongeren (individueel en groepsgewijs) naar volwassenheid en actief burgerschap. Er is specifieke aandacht voor jongeren uit kwetsbare groepen.

  • Initiëren en (mede) organiseren van (inloop)activiteiten en jongerenontmoetingsplaatsen op basis van wijkgerichte afstemming, of ondersteunen bij de organisatie daar van.

  • Stimuleren van actieve deelname van jeugdigen en jongeren aan activiteiten in de wijk, dorp of in de stad, waar het kan mede door henzelf georganiseerd.

  • Het zo nodig tijdig betrekken van andere personen uit de omgeving van de jongere(n) bij het oplossen van vraagstukken of voorkomen daarvan.

  • Interveniëren bij overlast gevende of hinderlijke situaties in de buurten, veroorzaakt door jongeren.

  • Het geven van advies en voorlichting aan ouders/verzorgers over de leefwereld van jongeren.

  • Activiteiten gericht op jongeren wijzer maken in de wereld van de sociale media en/of het organiseren van online activiteiten.

In uw aanvraag omschrijft u de concrete activiteiten en/of diensten die u uit wil voeren

Hoeveel personen gaan gebruik maken van het aanbod?

In de subsidieaanvraag wordt een inschatting gemaakt van het aantal te bereiken personen.

Met welke organisaties werkt u samen of zou u samen willen werken?

Een belangrijk uitgangspunt van het Actieprogramma Versterken sociale basis, is samenwerking bevorderen, zodat krachten worden gebundeld.

 

In de subsidieaanvraag beschrijft u met welke organisaties u samen gaat werken bij het uitvoeren van de activiteit/dienst.

Wat is het resultaat/doel van de activiteit/dienstverlening?

Met uw activiteit/dienstverlening draagt u bij aan de volgende resultaten:

  • o

    Jeugdigen, jongeren en hun ouders/verzorgers zijn beter in staat om zich zelfstandig, met hun eigen netwerk, te redden bij (beginnende) problemen.

  • o

    Jeugdigen ontwikkelen zich op persoonlijke en sociaal gebied, o.a. op de volgende domeinen: school, werk, gezondheid, thuis, online en vrije tijd.

  • o

    Jongeren voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen leefomgeving.

  • o

    Jongeren hebben zo veel mogelijk een positieve tijdsbesteding. U sluit daarbij zo veel mogelijk aan bij de behoefte van jongeren.

  • o

    Hulpvragen van jongeren zijn vroegtijdig gesignaleerd en er is passende inzet geboden. Wanneer nodig is er doorverwezen.

  • o

    Risicovol gedrag en schooluitval onder jongeren en door hen veroorzaakte overlast en hinder is zoveel mogelijk voorkomen.

In uw aanvraag beschrijft u hoe u bijdraagt aan deze doelen en resultaten.

Welke concrete indicatoren worden er ingezet om de resultaten te meten?

 

In uw aanvraagt geeft u aan welke indicatoren u inzet en monitort. Dit komt vervolgens terug in de verantwoording van uw subsidie (indien deze wordt toegekend).

Vanuit het actieprogramma Versterken Sociale Basis, actielijn meten en weten is een voorbeeld set indicatoren opgesteld.

 

Voorbeeld set kwantitatieve indicatoren:

  • o

    Aantal bereikte personen uit doelgroep

  • o

    Aantal gestarte trajecten

  • o

    Aantal afgeronde trajecten

  • o

    Aantal keer doorverwezen en waarheen

  • o

    Waar komen de aanmeldingen vandaan

  • o

    Inzet per wijk/aantal vragen/activiteiten/trajecten per wijk

  • o

    Opschalen/afschalen

  • o

    Gemeten tevredenheid bereikte personen

  • o

    Aantal vrijwilligers

  • o

    Aantal vrijwilligers gestopt

  • o

    Aantal nieuwe vrijwilligers

  • o

    Gemeten tevredenheid vrijwilligers

  • o

    Omvang personele lasten

  • o

    Omvang huisvestingslasten

  • o

    Aantal keer activiteit X uitgevoerd

  • o

    Aantal deelnemers

  • o

    Gemiddelde kosten per deelnemer

Voorbeeld set kwalitatieve indicatoren:

  • o

    Omschrijving van georganiseerde activiteiten in kader van doelstelling

  • o

    Reacties deelnemers op activiteit/begeleiding

  • o

    Wat kan beter?

  • o

    Wat moet behouden blijven?

  • o

    Wat moet niet meer?

  • o

    Hoe hebben deelnemers/inwoners de activiteit/dienst ervaren?

  • o

    Casusbeschrijvingen toevoegen

  • o

    Beschrijving samenwerking met andere partners

Voor jongerenwerk vragen we om in ieder geval de volgende indicatoren te monitoren:

  • Inzet fte’s/uren per gebied

  • Welk aantal unieke jongeren u bereikt, door bv deelname aan activiteiten

  • Meer intensief contact/aantal individuele gesprekken

  • Of u jongeren heeft toegeleid naar andere ondersteuning

  • Omschrijving van thema’s/ontwikkelingen die u bij jongeren heeft gesignaleerd, bijvoorbeeld met betrekking tot middelengebruik, social media en overlast en in welke mate u daarbij risico’s signaleert.

  • Hoe jongeren de activiteiten en ondersteuning ervaren hebben, middels kwalitatieve gesprekken met jongeren

  • In welke mate relevante partners/buurtbewoners tevreden zijn over de samenwerking met u

4. RANDVOORWAARDEN en BIJZONDERHEDEN

 

  • Het uitgangspunt voor de subsidie is de aanwezigheid in de diverse wijken. De inzet anders invullen is mogelijk als de situatie daarom vraagt, maar alleen in overleg met de gebiedsmanager en de opdrachtgever (afdeling Beleid Sociaal Domein).

  • Wij verwachten van u dat u samen met de gebiedsmanagers een inschatting maakt waar u nodig bent, gezien de behoefte van de jongeren in de wijken.

  • U zorgt voor afstemming met het jongerenwerk van andere organisaties, zodat groepen jongeren niet dubbel benaderd worden.

  • U werkt inclusief en met aandacht voor diversiteit en uw activiteiten staan open voor alle jongeren.

  • In de subsidieaanvraag wordt de wijze/methodiek beschreven waarop ouders worden bereikt, hoe dit in samenwerking met het CJG gedaan wordt en hoe met andere partners samengewerkt wordt bij casuïstiek.

  • U betrekt vrijwilligers en/of stagiaires bij uw activiteiten zodat er op termijn minder professionele inzet nodig is om de activiteiten te continueren.

  • Medewerkers moeten beschikken over de juiste registraties. Voor jongerenwerkers betekent dit dat zij SKJ geregistreerd zijn, indien zij zich richten op individuele jeugdigen (al dan niet in groepsverband), op hbo-niveau werkzaam zijn én werkzaamheden doen die volgens het Kwaliteitskader Jeugd om de inzet van een geregistreerde professional vragen. Bij werkzaamheden gericht op collectieve voorzieningen volstaat een registratie onder het Registerplein Kinder- en Jongerenwerkers.

Namens burgemeester en wethouders,

Kirsten van Steenbergen

Afdelingsmanager Beleid Sociaal Domein