Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Lingewaard

Beleidsregel Inkeerregeling artikel 18 lid 11 Participatie wet gemeente Lingewaard 2023-1

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLingewaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel Inkeerregeling artikel 18 lid 11 Participatie wet gemeente Lingewaard 2023-1
CiteertitelBeleidsregel Inkeerregeling Participatiewet gemeente Lingewaard 2023-1
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Beleidsregel Inkeerregeling Participatiewet gemeente Lingewaard 2015.

Deze regeling bevat de vroegst mogelijke datum van inwerkingtreding.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Verordening Sociaal Domein gemeente Lingewaard 2023

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-07-2023nieuwe regeling

04-07-2023

gmb-2023-306304

799423-3b3b2d

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel Inkeerregeling artikel 18 lid 11 Participatie wet gemeente Lingewaard 2023-1

Het college van burgemeester en wethouders van Lingewaard heeft op 4 juli 2023 de Beleidsregel Inkeerregeling Participatiewet 2023-1 vastgesteld.

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard;

 

gelet op:

  • -

    Verordening sociaal domein Gemeente Lingewaard 2023;

  • -

    artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    artikel 18 lid 11 van de Participatiewet.

Besluiten:

 

Vast te stellen

Beleidsregel Inkeerregeling artikel 18 lid 11 Participatiewet gemeente Lingewaard 2023-1.

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

Alle begrippen die in deze beleidsregel worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet en de Algemene wet bestuursrecht.

  • -

    In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

    • a.

      belanghebbende: degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken;

    • b.

      de wet: de Participatiewet;

    • c.

      college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard;

    • d.

      inkeerregeling: de bepaling in artikel 18 lid 11 Participatiewet. Het betreft hier het op verzoek van de belanghebbende ten aanzien van wie de maatregel is opgelegd, herzien van de verlaging zodra uit de houding en gedraging van de belanghebbende ondubbelzinnig is gebleken dat hij de verplichtingen, bedoeld in het vierde lid, nakomt;

    • e.

      minimale duur maatregel bij inkeerregeling.

Hoofdstuk 2. Invulling inkeer regeling

Artikel 2 Herziening verlaging

Indien de belanghebbende binnen één maand nadat hem de beschikking waarin het besluit tot het verlagen van de uitkering, als bedoeld in het vierde, vijfde, zesde, zevende of achtste lid van artikel 18 van de Participatiewet en met toepassing van de verordening sociaal domein, is meegedeeld uit houding en gedragingen ondubbelzinnig laat blijken die genoemde verplichtingen na te komen, wordt de toegepaste verlaging herzien tot de helft (50%) van de toegepaste verlaging.

Artikel 3 Geen herziening van de verlaging

In afwijking van artikel 2 wordt niet tot herziening van die verlaging overgegaan indien

  • a.

    de toegepaste verlaging betrekking heeft op het niet nakomen van de verplichting tot het aanvaarden of behouden van algemeen geaccepteerde arbeid als bedoeld in artikel 18 vierde lid onder a van de Participatiewet;

  • b.

    de toegepaste verlaging betrekking heeft op het niet nakomen van de verplichting tot het verkrijgen en behouden van kennis en vaardigheden, noodzakelijk voor het aanvaarden of behouden van algemeen geaccepteerde arbeid als bedoeld in artikel 18 vierde lid onder f van de Participatiewet;

  • c.

    de toegepaste verlaging betrekking heeft op het niet nakomen van de verplichting tot het aanvaarden of behouden van algemene geaccepteerde arbeid niet belemmeren door kleding, gebrek aan persoonlijke verzorging of gedrag als bedoeld in artikel 18 lid 4 onder g van de Participatiewet.

Artikel 4 Voorwaarden

Op verzoek van belanghebbende

  • 1a.

    Tot de herziening als bedoeld in artikel 2 van deze beleidsregel wordt enkel door het college besloten indien dat verzoek door belanghebbend is gedaan binnen één maand nadat de beschikking waarin het besluit tot toepassing van die verlaging aan belanghebbende is meegedeeld.

  • 1b.

    Belanghebbende dient bovendien binnen die maand met bewijsstukken aan te tonen waaruit ondubbelzinnig blijkt uit houding en gedragingen dat die verplichtingen, op grond waarvan tot verlaging is besloten, alsnog zijn nagekomen.

  • 2.

    Effectuering maatregel inkeer regeling Bij honorering van de inkeerregeling vindt toepassing plaats binnen dezelfde maand vanaf het moment dat aantoonbaar is dat betrokkene tot inkeer is gekomen. De verlaging wordt dan met 50% verminderd en dus feitelijk gehalveerd.

Hoofdstuk 3. Slotbepalingen

Artikel 5. Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen, ten gunste van de belanghebbende, afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels, indien toepassing van deze regels tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Artikel 6. Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 4 juli 2023, onder gelijktijdige intrekking van

‘Beleidsregel Inkeerregeling Participatiewet gemeente Lingewaard 2015’.

Artikel 7. Citeerartikel

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als ‘Beleidsregel Inkeerregeling Participatiewet gemeente Lingewaard 2023-1’.

Aldus vastgesteld op 4 juli 2023,

burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard,

de secretaris,

drs. I.P. van der Valk,

de burgemeester,

dr. P.T.A.M. Kalfs,

Toelichting  

Artikel 18, lid 11 van de Participatiewet geeft aan het college de bevoegdheid om een eerdere opgelegde maatregel te herzien als de belanghebbende uit zijn houding en gedraging ondubbelzinnig heeft laten blijken zijn verplichtingen na te komen. Dat lid 11 bepaalt tevens dat het betreft de verplichtingen die benoemd zijn in het vierde lid van artikel 18 van de Participatiewet en dat zijn de zogenaamde uniforme arbeidsverplichtingen. De duur van de schending van deze verplichtingen is opgenomen in de verordening sociaal domein.

 

Aan het college is dus de bevoegdheid gegeven regels te stellen onder welke voorwaarden tot herziening van die opgelegde maatregel wordt overgegaan en hoe die herziening dan plaatsvindt. Ook kan worden bepaald voor welke gedragingen deze herziening kan plaatsvinden. Het betreffende lid 11 van artikel 18 bepaalt dat deze gevraagde herziening van een opgelegde afstemming betrekking hebben op de verlagingen die op grond van het vijfde, zesde of zevende lid zijn toegepast. Het vijfde lid van artikel 18 van de Participatiewet bepaalt dat een gedraging als bedoeld in het vierde lid dient te leiden tot een verlaging van 100% van de bijstand voor een bij verordening (de verordening sociaal domein) te bepalen duur van ten minste een maand. Het zesde en zevende lid bepaalt de duur van de verlaging bij een eerste respectievelijke volgende recidives.

 

De zogenaamde inkeerregeling heeft hiermee betrekking op de opgelegde afstemmingen op grond van de uniforme arbeidsverplichtingen en de afstemmingen die bij wijze van recidive zijn opgelegd van dergelijke gedragingen. Bij een keuze voor 3 maanden verlaging zou de bijstand feitelijk beëindigd kunnen worden. Lingewaard kiest bij de uniforme maatregelen echter voor een verlagingsperiode van maximaal 1 maand. Bij recidive vindt uitwerking plaats volgens artikel 18 Participatiewet. Het doel van de verlaging is de belanghebbende te bewegen tot gedragsverandering. Dit betekent dan bij honorering van de inkeerregeling de uitkering van de belanghebbende vanaf het moment van inkeer alsnog gecorrigeerd wordt met de helft (50%) van de 100% maatregel. Feitelijk wordt de maatregel hiermee teruggebracht wordt tot een maatregel van 50%.

 

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 Begripsbepaling

Met de aanduiding van het begrip inkeerregeling wordt duidelijk gemaakt dat het moet gaan om een verzoek van een belanghebbende om herziening van een oplegde maatregel en die de gewenste houdings-of gedragsverandering heeft laten zien nadat hem eerder wegens zijn houding of gedrag een afstemming is opgelegd.

 

Artikel 2 Herzien verlaging

Via dit artikel wordt de hoogte van de herziening vastgesteld, bestaande uit de helft van de eerder opgelegde maatregel. Dat wil zeggen dat de eerder opgelegde verlaging van 100% bij inkeer teruggebracht wordt tot een maatregel van 50% en feitelijk gehalveerd wordt.

 

Artikel 3 Geen herziening van de verlaging

Met dit artikel wordt het toepassingsbereik bepaald. Een herzieningsverzoek wordt dus niet gehonoreerd als er sprake is geweest van aanvaarden of behouden van algemeen geaccepteerde arbeid of van iemand die zijn kennis en vaardigheden, benodigd voor het werk, niet heeft behouden of iemand die geen arbeid heeft aanvaard of behouden door zijn kleding, gebrek aan persoonlijke verzorging of zijn gedrag. Dat een uitzondering is gemaakt voor “aanvaarden” of “behouden” heeft te maken met het onomkeerbare hiervan. Van enig herstel van deze situatie kan dan namelijk geen sprake meer zijn. Dat maakt dat daar waar in die gevallen van artikel 18, lid 4 onder f en g van de Participatiewet sprake is van het “verkrijgen” van arbeid wel een verzoek om herziening van de verlaging zou kunnen worden gehonoreerd. Dat betreft immers wel gedragingen waarbij gedragingsverandering aan de orde kan zijn.

 

Artikel 4 Voorwaarden

Via dit artikel wordt bepaald dat enkel tot herziening kan worden besloten indien dat verzoek is ingediend:

  • a.

    Binnen een maand nadat de beschikking tot het verlagen van de uitkering aan belanghebbende is kenbaar gemaakt; en

  • b.

    binnen een maand belanghebbende kenbaar maakt, objectief met bewijsstukken en verifieerbaar, waaruit zijn bedoelde gedragsverandering blijkt.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

 

Artikel 7 Citeertitel

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.