Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gouda

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda houdende regels over: Naamgeving openbare ruimten (Tweede Moordrechtse Tocht) in woonplaats Gouda

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGouda
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda houdende regels over: Naamgeving openbare ruimten (Tweede Moordrechtse Tocht) in woonplaats Gouda
CiteertitelBesluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda houdende regels over: Naamgeving openbare ruimten (Tweede Moordrechtse Tocht) in woonplaats Gouda
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Verordening fysieke leefomgeving Gouda
  2. Wet basisregistratie adressen en gebouwen
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

12-07-2023nieuwe regeling

29-06-2023

gmb-2023-302733

ZG824534

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda houdende regels over: Naamgeving openbare ruimten (Tweede Moordrechtse Tocht) in woonplaats Gouda

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda;

 

gelet op :

 

  • -

    art. 2.14, tweede lid van de Verordening fysieke leefomgeving Gouda;

  • -

    de Wet basisregistratie adressen en gebouwen;

  • -

    artikel 11, zesde lid van het Gouds mandatenbesluit;

 

besluit tot:

 

  • 1.

    Het vaststellen van de benaming van de openbare ruimte, zoals op tekening ‘nieuwe situatie’ is aangegeven: Tweede Moordrechtse Tocht (straatcode 9258).

In overeenstemming met de bijbehorende situatietekeningen.

Aldus besloten 29 juni 2023,

namens burgemeester en wethouders van Gouda,

de burgemeester,

mr. drs. P. Verhoeve

Situatietekening bestaand

 

 

Situatietekening nieuw

 

 

Toelichting

In opdracht van het projectbureau Westergouwe is bij een watergang de naam ‘Tweede Moordrechtse Tocht’ aangebracht. In het masterplan wordt aangegeven dat het plan Westergouwe een tochten structuur zou kunnen krijgen.

 

Nu de naam fysiek aanwezig is, is besloten de naam door het college vast te stellen.

 

Tekst die aanwezig is in het Masterplan.

 

5.2 TOCHTEN

 

In het studiegebied liggen twee tochten die deel uitmaken van het belangrijkste raster van watergangen in de Zuidplaspolder: de Vijfde Tocht en de Moordrechtse Tocht. Beiden zijn opgenomen in het masterplan, waardoor de grote tochten vanuit de Zuidplaspolder doorlopen tot in Westergouwe. De Moordrechtse Tocht is onderdeel van het stedenbouwkundig plan, de Vijfde Tocht is ruggengraat van de ecozone (zie §5.3).

 

In het stedenbouwkundig plan maken tochten essentieel deel uit van de hoofdstructuur. Naast de twee hoofdtochten loopt door Westergouwe een aantal nieuwe tochten, parallel aan de Moordrechtse tocht.

 

Met een breedte van 14 meter vormen zij krachtige structuurlijnen.

 

Aan de tochten is een belangrijk deel van de openbare ruimte gekoppeld. De wijze waarop de openbare ruimte is vormgegeven wordt bepaald door de karakteristiek van het gebied waar de betreffende tocht door of langs voert.

 

Eén van de tochten vormt de grens tussen het gebied ‘grachten’ en ‘tuinen’. De oever aan de kant van woonmilieu ‘grachten’ wordt gevormd door een harde kade, de oever aan de ‘tuinen-zijde’ is een flauw grastalud met een natuurvriendelijke inrichting.

 

Binnen het gebied ‘tuinen’ worden de watergangen uitgevoerd als groen-blauwe aders. Langs het water worden brede grasoevers met verspreide boomgroepen ontwikkeld. Langs deze watergangen worden brede rietkragen/plasbermen ontwikkeld. Hiermee verkrijgen deze tochten een welhaast parkachtige signatuur, in tegenstelling tot het stedelijke karakter binnen ‘grachten’.

 

De tocht op de overgang van ‘tuinen’ naar ‘bolwerk’, gaat over in het brede water dat het bolwerk omspoelt. Deze tocht vormt, samen met het open water met daarin de waterwoningen en het bolwerk, het visitekaartje van Waterstad Westergouwe. Met zijn 18,50 meter breedte en hoge waterstand is dit een onmiskenbaar polderelement. Vanaf deze tocht beginnen de steigers van de waterwoningen die dobberen op het aanliggende open water.

 

In de zomermaanden vormt de centrale vijver tussen ‘tuinen’ en ‘bolwerk’ een waterplein. Hier ontmoet men elkaar langs of op het water. Aan de oevers kan men vissen, op het water spelevaren.

 

In de wintermaanden vormt de plas het decor voor een Gouds wintertafereel. Hier wordt geschaatst op de centrale plas, met op de achtergrond het bolwerk dat oprijst uit het water.

 

5.3 RINGSLOOT & OVERIG WATER

 

Binnen het stedelijk gebied komt geen doodlopend water voor.

 

De verschillende tochten worden door een brede ringsloot, die aan de voet van de Ringdijk/provinciale weg ligt, met elkaar verbonden. Aan de voet van de Ringdijk fungeert deze ringsloot tevens als kwelsloot; als opvang van het kwelwater.

 

Daarnaast is binnen de onderscheiden woonsferen water opgenomen;

 

  • stedelijk water in ‘grachten’

  • tochten en sloten binnen ‘tuinen’

  • een fijnmazige structuur van sloten binnen ‘landelijk wonen’

  • het brede water rond het ‘bolwerk’, waarin het ‘water-wonen’is gesitueerd.

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking in het Gemeenteblad.

 

De aanwijzing van namen in de openbare ruimte is een besluit in de zin van art. 1:3 Algemene wet bestuursrecht, waartegen binnen 6 weken na deze bekendmaking een bezwaarschrift bij het college kan worden ingediend.