Organisatie | Rotterdam |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Subsidieregeling zorgrestaurants en wijkrestaurants voor ouderen |
Citeertitel | Subsidieregeling zorgrestaurants en wijkrestaurants voor ouderen |
Vastgesteld door | college van burgemeester en wethouders |
Onderwerp | financiën en economie |
Eigen onderwerp |
Deze regeling vervalt op 31 december 2026.
Subsidieverordening Rotterdam 2014
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
11-07-2023 | nieuwe regeling | 27-06-2023 | 2023, nummer 122 |
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,
gelezen het voorstel van de directeur Maatschappelijke Zorg en Jeugdhulp van het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling van 27 juni 2023, kenmerk: M2305-4101;
gelet op de artikelen 3, derde lid, 6 derde lid en 7, derde lid, van de Subsidieverordening 2014;
overwegende, dat het wenselijk is een subsidieregeling zorg- en wijkrestaurants voor ouderen vast te stellen ter stimulering van bestaande en de komst van nieuwe zorgrestaurants en wijkrestaurants waar ouderen terecht kunnen voor een gezonde en betaalbare maaltijd;
Deze subsidieregeling is uitsluitend van toepassing op de verstrekking van eenmalige en jaarlijkse subsidies door het college voor de in artikel 3 bedoelde activiteiten.
Het college verstrekt in het kader van deze regeling uitsluitend subsidie ter ontwikkeling of verduurzaming van zorgrestaurants of wijkrestaurants in Rotterdam waarbij het samen eten en het bestrijden van eenzaamheid onder de doelgroep ouderen een belangrijke doelstelling is van het zorgrestaurant of wijkrestaurant.
Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan zorgrestaurants of wijkrestaurants die minimaal twee keer per week op locatie gezonde maaltijden voor ouderen uit de wijk verzorgen tegen de maximumprijzen, genoemd in artikel 12.
Artikel 7 Uitzonderingsbepaling
In afwijking van artikel 5, eerste lid en artikel 6, kan het college ten behoeve van een zorgrestaurant of wijkrestaurant waaraan reeds twee jaar subsidie is gehonoreerd op grond van artikel 6 en dat in het voorbestaan wordt bedreigd, subsidie voor een derde jaar verstrekken, waarbij het volgende door het zorgrestaurant of wijkrestaurant wordt overgelegd:
Bij de rangschikking van de aanvragen kent het college punten toe aan de hand van de volgende criteria en de daarbij vermelde aantal punten: Artikel
score op basis van beoordeling van de plannen zoals omschreven in artikel 10, lid 4
De plannen worden beoordeeld op de volgende aspecten:
de mate waarop de activiteiten aansluiten bij de doelstellingen zoals benoemd in artikel 3, eerste lid, levert maximaal 2 punten op, waarbij 0 punten worden toegekend als de activiteiten niet aansluiten, 1 punt als de activiteiten beperkt aansluiten en twee punten als de activiteiten goed aansluiten;
de mate en wijze waarop de samenwerking met de partners in de wijk rondom preventie, welzijn, zorg en wonen wordt vormgegeven, levert maximaal 2 punten op, waarbij 0 punten worden toegekend als niet wordt samengewerkt, 1 punt als beperkt wordt samengewerkt en twee punten als goed wordt samengewerkt;
Bij een subsidieaanvraag voor een activiteit als bedoeld in artikel 3, tweede lid, onderdeel a of b, maakt een financiële analyse onderdeel uit van het plan. Hierin zijn de inkomsten en uitgaven opgenomen, waaronder de kosten voor personeel, huur, energie, communicatie inzet en overige kostenposten.
Artikel 12 Aanvullende weigeringsgronden
In aanvulling op de in artikel 8 van de SVR 2014 genoemde weigeringsgronden, wordt de subsidieaanvraag geweigerd als:
Artikel 13 Verplichtingen subsidieontvanger
In aanvulling op de artikelen 12 en 12a van de SVR 2014 zijn aan de subsidieverlening de volgende verplichtingen verbonden:
Aldus vastgesteld in de vergadering van 27 juni 2023.
De secretaris,
V.J.M. Roozen
De burgemeester,
A. Aboutaleb
Toelichting subsidieregeling zorg- en wijkrestaurants
De afgelopen jaren hebben meerdere zorgrestaurants hun deuren moeten sluiten, ondanks de waarde voor de ouderen in de stad. Door het scheiden van wonen en zorg, veranderingen in de bekostiging en in sommige gevallen een teruglopend aantal gebruikers was het voor de zorgaanbieders niet meer mogelijk om de kosten te dekken. Dit college vindt zorg- en wijkrestaurants belangrijk, omdat ouderen elkaar daar kunnen ontmoeten en samen een betaalbare, gezonde maaltijd kunnen nuttigen. Samen eten is immers gezellig en draagt bij aan het voorkomen van eenzaamheid. Daarom ondersteunen en stimuleren we de komst van nieuwe zorg- en wijkrestaurants en ondersteunen we bestaande zorg- en wijkrestaurants om hun bedrijfsvoering duurzaam sluitend te krijgen, zodat ouderen terecht kunnen voor een gezonde en betaalbare maaltijd. Daarbij richten we ons met name op de gebieden waar veel ouderen wonen.
Onder bedrijfsvoering wordt verstaan: de wijze waarop financiële en personele middelen worden ingezet teneinde zo effectief en efficiënt mogelijk resultaten te boeken. Van belang is daarbij in te gaan op het businessplan en de koppeling te leggen tussen de bedrijfsstrategie, de missie en de visie.
In het eerste lid van artikel drie wordt de eis gesteld dat in het kader van de Subsidieverstrekking het samen eten en het bestrijden van eenzaamheid onder de doelgroep ouderen een belangrijke doelstelling is van het zorgrestaurant of wijkrestaurant.
Een belangrijke doelstelling vanuit het beleidskader Heel de Stad, dat door de Gemeenteraad op 28 januari 2021 is vastgesteld (Heel de Stad – Beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugdhulp 2021-2026 (raadsinformatie.nl)) is dat we een stad zijn waar Rotterdammers samen met anderen gezond en vitaal oud kunnen worden. En waar ouderen passende ondersteuning kunnen krijgen wanneer dat nodig is. Uit de laatste monitor in 2022 bleek dat 55% van de ouderen eenzaam is. De afgelopen jaren hebben we hier samen met de Coalitie Erbij Rotterdam al veel op ingezet. De Coalitie Erbij Rotterdam is een platform waar vele organisaties, waaronder de gemeente samenwerken op het onderdeel eenzaamheid. Het ondersteunen van nieuwe en bestaande zorg- en wijkrestaurants sluit hierop aan. Onder bestrijding van eenzaamheid wordt verstaan de inzet die gepleegd wordt om eenzaamheid onder ouderen te verminderen of te voorkomen, bijvoorbeeld door het stimuleren van ontmoeting.
In het tweede lid, onderdeel a, wordt ingegaan op wat verstaan wordt onder het opstarten van een zorgrestaurant of wijkrestaurant. De opstartkosten van een nieuw zorg- of wijkrestaurant zijn breed en gevarieerd. Hieronder vallen in ieder geval:
Voor vrijwilligers is er vanuit informele zorg de mogelijkheid om via de Archipel Academy opleidingen en cursussen te volgen.
Het is wenselijk om bij de bereiding van de maaltijden de richtlijnen van de schijf van vijf van het voedingscentrum te volgen en zo ouderen een gezonde en voedzame maaltijd voor te schotelen. Voor het bereiden van een gezonde maaltijd kunnen de meest recente richtlijnen van het voedingscentrum worden gevolgd: Gezond en duurzaam eten met de Schijf van Vijf | Voedingscentrum.
Wij vinden het van belang dat er voor ouderen wekelijks meerdere mogelijkheden zijn om een betaalbare maaltijd te nuttigen. Eetinitiatieven die minder dan twee keer per week plaatsvinden komen derhalve niet voor subsidie in aanmerking.
Artikel 5 Kosten die voor subsidie in aanmerking komen
In het eerste lid is vastgelegd dat het college zorgrestaurants en wijkrestaurants tijdelijk wil ondersteunen en stimuleren. We gaan ervan uit dat met behulp van de subsidie de zorgrestaurants en wijkrestaurants na maximaal twee jaar zonder steun van het college duurzaam geëxploiteerd kunnen worden.
In het tweede lid worden de kosten genoemd, die direct betrekking hebben op de subsidiabele activiteiten, zoals die genoemd worden in artikel drie, tweede lid. Hiertoe worden bijvoorbeeld gerekend: kosten van huur locatie van het restaurant, inventaris, posters, flyers, brochures, tegoedbonnen.
De in het derde lid genoemde kosten voor vaste lasten (zoals huur, energie en loonkosten) komen alleen in aanmerking voor subsidie indien met een sluitende bedrijfsvoering aangetoond wordt dat deze kosten na de periode van de subsidieverlening door eigen inkomsten worden gedekt. Hoewel bij de aanvraag niet direct sprake hoeft te zijn van een sluitende bedrijfsvoering, is het wenselijk dat uit de plannen aannemelijk wordt dat deze kosten na de periode van subsidieverlening wel geheel gedekt worden.
De in het vierde lid genoemde kosten van het indienen van een aanvraag worden niet vergoed, ook niet als de aanvraag wordt afgewezen. Ook kosten die al zijn gemaakt voor aanvang subsidietijdvak, komen niet voor subsidie in aanmerking. Subsidie wordt verstrekt voor de kosten die gemaakt worden in het daarvoor bestemde subsidietijdvak.
Ook kan er geen sprake zijn van subsidiëring van kosten waarvoor al op andere wijze financiering wordt verkregen, bijvoorbeeld vanuit een bestaande subsidierelatie.
Artikel 6 Hoogte van de subsidie
Indien een aanvraag ingediend wordt voor het opstarten van een nieuw zorgrestaurant of wijkrestaurant of verduurzaming van de bedrijfsvoering van een bestaand restaurant is het vergroten van de bekendheid onderdeel van de aanvraag. En kan daar niet op basis van artikel 6, eerste lid, onderdeel c en tweede lid, onderdeel c extra geld voor toegekend worden. Een aanvrager kan dus nooit meer dan € 75.000 voor een nieuw restaurant aanvragen en € 50.000 voor een bestaand restaurant.
Voor het tweede jaar kan voor het in opstart zijnde restaurant een subsidie aangevraagd worden voor het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Na twee jaar beschouwen we een zorg- of wijkrestaurant als opgestart.
Artikel 7 Uitzonderingsbepaling
Voor het net opgestarte zorg- of wijkrestaurant geldt dat er in uitzonderlijke gevallen een subsidie aangevraagd kan worden voor de verdere verduurzaming. In alle gevallen geldt dat de noodzaak dient aangetoond te worden met een financiële analyse zoals genoemd in artikel 10 lid 5. Tevens dient een schriftelijke verklaring te worden overgelegd, met bewijsstukken, waaruit duidelijk blijkt dat andere vormen van financiering zijn aangevraagd en afgewezen.
In het uitzonderlijke geval dat na twee jaar stimulering middels subsidie het voortbestaan van het restaurant in gevaar komt en met een financiële bijdrage in het derde jaar, een duurzame bedrijfsvoering gegarandeerd kan worden, kan een financiële bijdrage van maximaal de helft van het laatst beschikbaar gestelde bedrag verstrekt worden. Dit is maximaal voor het opstarten van het restaurant € 25.000, voor de verduurzaming € 15.000 en voor het vergroten van de bekendheid € 1.500. Het zou dan gaan om gevallen waarbij reëel perspectief is op het zelfstandig kunnen continueren van het zorgrestaurant na het 3e jaar.
De verdeling vindt plaats volgens een tendersysteem.
Voor de plaats van vestiging kunnen vijf, drie, of nul worden behaald.
Een zorgrestaurant of wijkrestaurant in een seniorvriendelijke wijk ontwikkeld binnen het programma Rotterdam, Ouder en Wijzer krijgt standaard vijf punten. Het gaat hierbij om de volgende seniorvriendelijke wijken Prinsenland/Het Lage Land, Hoogvliet, Ommoord, Groot-IJsselmonde of Crooswijk.
Een zorgrestaurant of wijkrestaurant in een andere wijk met veel ouderen ontvangt standaard drie punten. Dit wordt beoordeeld op basis van het percentage 65 plussers in de wijk. Indien dit percentage hoger is dan het Rotterdamse gemiddelde van 15,6 krijgt de aanvraag standaard drie punten voor de plaats van vestiging.
Voor het bepalen van het percentage 65 plussers wordt gebruik gemaakt van de laatst bekende cijfers van 1 januari 2022, die te vinden zijn op website Onderzoek010 - Bevolking - Rotterdam. Aanvragen ter stimulering van zorg- of wijkrestaurants in wijken waar het percentage 65 plussers lager ligt dan het Rotterdamse gemiddelde krijgen standaard nul punten.
Verder kunnen er punten worden behaald op basis van de ingediende plannen. Daarbij wordt gekeken naar:
de haalbaarheid van het plan om de bedrijfsvoering sluitend te krijgen. Doorslaggevend is een gezonde financiële balans in combinatie met realistisch bereik van het aantal ouderen. Nul punten indien het niet aannemelijk is dat de bedrijfsvoering sluitend wordt, één punt indien het beperkt aannemelijk is dat de bedrijfsvoering sluitend worden en twee punten indien het aannemelijk is dat de bedrijfsvoering sluitend wordt.
In het vijfde lid, wordt benoemd dat indien meerdere aanvragen een gelijke totaalscore hebben en het subsidieplafond bij honorering van deze aanvragen overschreden zou worden, de partijen worden uitgenodigd en wordt in het bijzijn van deze partijen op basis van loting bepaald aan welke partij subsidie wordt toegekend.
Een aanvrager kan voor maximaal twee zorgrestaurants of wijkrestaurants een aanvraag indienen. Een aanvraag heeft betrekking op één activiteit als bedoeld in artikel 3, tweede lid.
In het vierde lid, onder sub 4 vindt het bereiken van de doelgroep ouderen in ieder geval plaats door het verstrekken van de tegoedbonnen als bedoeld in artikel 13 onder c.
In het vierde lid, onder sub 6 wordt onder het vermelden van praktische informatievermelding van praktische informatie bijvoorbeeld de openingstijden en de beoogde prijzen bedoeld.
Artikel 13 Verplichtingen subsidieontvanger
In lid a wordt aangegeven dat het college het belangrijk vindt dat de zorg- en wijkrestaurants voor alle ouderen in de wijk vrij toegankelijk zijn en stimuleert geen zorgrestaurants en wijkrestaurants die zich alleen op de bewoners in bijvoorbeeld het eigen woongebouw richten.
In lid b wordt ingegaan op hoe de maximale prijzen voor de maaltijden zijn bepaald. Er is een uitgebreide inventarisatie gedaan van de prijzen van bijna alle zorgrestaurants en wijkrestaurants in de stad. En de hoogste bedragen komen te dicht bij de prijzen in commerciële restaurants. Met deze bedragen vallen veel restaurants binnen de marge en blijf je toch onder de commerciële prijzen.
In lid c wordt ingegaan op het verstrekken van 200 tegoedbonnen voor een avondmaaltijd of een lunch binnen de gesubsidieerde activiteiten in artikel 3, tweede lid waarmee wordt voldaan aan een van de elementen van de aanvraag als bedoeld in artikel 10, derde lid, sub 4.
In lid d wordt de aanbieder gevraagd het zorgrestaurant of wijkrestaurant aan te melden bij Zorgzaam 010. Dit kan via de website Zorgzaam010
In lid e wordt gevraagd het zorg of wijkrestaurant aan te melden voor plaatsing in de gebiedsgids voor ouderen dit kan via de welzijnsaanbieder in het gebied.
Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl