Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bergen op Zoom

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom inhoudende Subsidieregeling gezond en actief leven gemeente Bergen op Zoom 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBergen op Zoom
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom inhoudende Subsidieregeling gezond en actief leven gemeente Bergen op Zoom 2023
CiteertitelSubsidieregeling gezond en actief leven Bergen op Zoom 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene subsidieverordening Bergen op Zoom 2015

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

07-07-202331-12-2023nieuwe regeling

20-06-2023

gmb-2023-296872

BW23-00412

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom inhoudende Subsidieregeling gezond en actief leven gemeente Bergen op Zoom 2023

Burgemeester en Wethouders van Bergen op Zoom;

 

Overwegende

 

- dat het gewenst is om activiteiten en initiatieven te stimuleren die de gezondheid en de sociale basis versterken van de inwoners van de gemeente Bergen op Zoom

- dat het gewenst is dat deze activiteiten en initiatieven bijdragen aan de preventiedoelen in het GALA-akkoord, middels een lokale preventie-aanpak;

- dat thans aan de gemeente Bergen op Zoom, door het Rijk, hiertoe geoormerkte middelen ter beschikking zijn gesteld voor 2023 via een Brede Specifieke Uitkering (Regeling specifieke uitkering sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis 2023–2026);

 

Gelet op het bepaalde in de Algemene Subsidieverordening Gemeente Bergen op Zoom 2015;

 

Besluiten:

 

vast te stellen de Subsidieregeling gezond en actief leven Bergen op Zoom 2023

 

 

 

 

 

Artikel 1 Doel van de subsidie

De Brede SPUK-regeling is de financiële regeling van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), dat zich richt op het terugdringen van gezondheidsachterstanden, door sport, voeding en bewegen (preventie).

Met de Brede SPUK-regeling wordt beoogd om middels een integrale aanpak, preventieve maatregelen te nemen en ketenaanpakken te realiseren, die bijdragen aan een gezonde generatie in 2040 en een verlichting van de druk op de zorg.

Gesubsidieerde initiatieven of activiteiten leveren een bijdrage aan één of meer van de doelstellingen van het Gezond en Actief Leven akkoord en/of het Sportakkoord II:

 

Doelen Gezond en Actief leven Akkoord

• Terugdringen gezondheidsachterstanden

• Een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten

• Het versterken van (de verbinding met) de sociale basis

• Een gezonde leefstijl

• Versterking van de mentale weerbaarheid en mentale gezondheidVitaal ouder worden

 

Doelen Sportakkoord II

• Vergroten van het bereik

• Fundament op orde

• Meer (zichtbare) betekenis

 

Bovengenoemd doelstellingen van het Gezond en Actief Leven akkoord sluiten aan bij de beleids-/bestuursakkoorddoelen van de gemeente Bergen op Zoom m.b.t. gezondheid, normalisering, preventie en Vroegsignalering. Daarbij werken we in Bergen op Zoom volgens de aanpak van ‘Positieve Gezondheid’ (Zie voor meer info: Positieve Gezondheid – Samen in de Regio)

Gesubsidieerde initiatieven/organisaties worden daarom automatisch opgenomen in de lokale preventiepartnercoalitie en verplichten zich:

- deel te nemen aan 1 of 2 lokale preventiepartnerbijeenkomsten per jaar (om lokale samenwerking te versterken en verbindingen te leggen)

- hun medewerkers te trainen in de methode ‘Positieve Gezondheid’ (deze cursussen worden gegeven door de GGD en gefinancierd door de gemeente).

De doelstellingen van het GALA zijn vertaald naar 3 hoofdthema’s en 15 onderdelen1. Voor deze subsidieregeling, zijn onderhavige onderdelen uit het GALA-akkoord van toepassing. Gesubsidieerde activiteiten of initiatieven dienen bij te dragen aan één of meer van deze onderdelen volgens de kaders van het GALA-akkoord:

 

Onderdeel

Doel van de subsidie & te subsidiëren activiteiten

Terugdringen Gezondheidsachterstanden

Activiteiten versterken de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden en richten zich ten minste op wijken en dorpen, binnen de gemeentegrenzen, waar bovengemiddeld veel personen met een gezondheidsachterstand woonachtig zijn.

Kansrijke Start

Elke gemeente heeft een lokale ketenaanpak Kansrijke Start (per 2024), inclusief interventies, en maakt samenwerkingsafspraken met partners rondom de eerste duizend dagen van een kind.

Aanpak overgewicht en obesitas

Activiteiten dragen bij aan:

- de inbedding van GLI (gecombineerde Leefstijlinterventie) programma’s voor volwassenen, en/of

- Aan uitvoering van het Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas,

- En/of de inzet van aanvullende leefstijlinterventies die buiten vergoeding van de zorgverzekeraar vallen (databank loket Gezond Leven)

Valpreventie

Activiteiten dragen bij aan:

- Het opsporen van ouderen met een verhoogd valrisico

- Het uitvoeren van een valrisico-inschatting

- Valpreventief beweegaanbod (volgens de drie erkende interventies genoemd in het GALA-akkoord: Vallen verleden Tijd, Otago, In Balans)

Dit onderdeel betreft een ketenaanpak. Om de activiteiten als een ketenaanpak te kunnen organiseren zal een lokale coalitie worden ingericht met coördinatie vanuit de gemeente. Aanbieders van gesubsidieerde activiteiten worden geacht om te participeren in deze lokale coalitie.

OKO en vroegsignalering van alcoholproblematiek

Activiteiten dragen bij de uitvoering van het OKO of Vroegsignalering van alcoholproblematiek. In te zetten interventies zijn in overeenstemming met de databank van het Centrum Gezond Leven van het RIVM.

Versterken sociale basis

Activiteiten dragen bij aan een sterkere sociale basis waar mensen omzien naar elkaar en hulpvragen voor elkaar oplossen.

Mantelzorg

Activiteiten bevorderen de ondersteuning van mantelzorgers door het opstellen, verbeteren of bestendigen van een wijk- of dorpsaanpak, gericht op mantelzorg en respijtzorg en de uitvoering hiervan. 

Eén tegen Eenzaamheid

Activiteiten zijn gericht op deelname aan of samenwerking met een lokale coalitie tegen eenzaamheid en gericht op de doelen uit het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. 

Welzijn op Recept

Te subsidiëren activiteiten zijn gericht op de inzet of uitbreiding van Welzijn op recept in Bergen op Zoom. Welzijn op recept is een erkende interventie, waarbij een niet-medische behandeling wordt aangeboden voor mensen met psychosociale klachten, door verwijzing naar een welzijnscoach.

Sportakkoord II

Te subsidiëren activiteiten en initiatieven zijn gericht op één (of meerdere) pijlers van het Lokaal Sportakkoord:

Het maximaal te verstrekken bedrag is € 5000,- per aanvraag (inclusief BTW). Als het initiatief met meerdere partijen tot stand is gekomen is het mogelijk om een aanvraag tot

€ 15000,- in te dienen. Van dit bedrag mag 10% besteed worden aan PR/marketing.

 

Artikel 2 Doelgroep

Deze subsidieregeling richt zich op ondersteuning van de doelgroep kwetsbare inwoners; ouderen en jongeren. In de subsidieaanvragen voor activiteiten die primair gericht zijn op deze inwoners/wijken wordt dit duidelijk gespecificeerd.

 

Artikel 3 Aanvrager

Subsidieaanvragen kunnen ingediend worden door organisaties die een bijdrage leveren aan het terugdringen van gezondheidsachterstanden in Bergen op Zoom (zoals omschreven in artikel 1).

 

Artikel 4 Criteria

1. Subsidie wordt uitsluitend verstrekt voor activiteiten en initiatieven die voldoen aan álle onderstaande criteria:

a. Activiteiten en initiatieven richten zich op de doelstellingen en onderdelen uit het GALA-akkoord, genoemd in artikel 1.

b. Activiteiten en initiatieven passen binnen de kaders van het GALA-akkoord (bijv. bewezen effectieve of bewezen kansrijke interventies).

c. Activiteiten en initiatieven komen ten gunste van inwoners, wijken en dorpen van de gemeente Bergen op Zoom en plaatsvinden in gemeente Bergen op Zoom.

d. Activiteiten en initiatieven richten zich bij voorkeur op inwoners (en/of wijken) van Bergen op Zoom met een lagere sociaaleconomische status (SES) en bovengemiddelde gezondheidsachterstand(en), dan wel bovengemiddelde gezondheidsrisico’s;

e. Activiteiten en initiatieven hebben geen winstoogmerk.

f. Activiteiten en initiatieven worden in 2023 uitgevoerd.

g. Activiteiten en initiatieven zijn toegankelijk of beschikbaar voor alle inwoners uit de doelgroep.

h. Het aangevraagde subsidiebedrag staat in verhouding tot de beoogde resultaten, ter beoordeling aan het college.

i. De kosten zijn in de aanvraag gespecificeerd per activiteit.

j. Indien activiteiten primair gericht zijn op inwoners/wijken met gezondheidsachterstanden, wordt dit duidelijk gespecificeerd.

2. Voor onderdelen waar sprake is van een ketenaanpak (bestrijding van overgewicht, valpreventie, kansrijke start en gezonde leefstijlinterventies) wordt een lokale coalitie gevormd. De aanvrager van de te subsidiëren activiteit committeert zich aan deelname aan de lokale coalitie om in co-creatie met gemeente en partners de ketenaanpak mede te kunnen realiseren.

 

Artikel 5 Weigeringsgronden

1. Aanvullend op artikel 10 Weigerings- en intrekkingsgronden van de Algemene subsidieverordening Bergen op Zoom 2015 gelden de volgende weigeringsgronden:

a. De activiteit of het initiatief draagt niet bij aan de doelstellingen en/of past niet binnen de onderdelen, genoemd in artikel 1;

b. De activiteit of het initiatief voldoet niet aan de criteria genoemd in artikel 4 van deze regeling.

c. het beleid krijgt al op een andere manier gestalte en/of de activiteit wordt reeds aangeboden in Bergen op Zoom;

d. Het subsidieplafond is bereikt.

 

Artikel 6 Subsidiebedrag en subsidieplafond

Voor deze subsidieregeling geldt een subsidieplafond. Subsidie wordt slechts verleend tot ten hoogste het subsidieplafond. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Indien een aanvraag voor subsidie in 2023 boven het plafond uitkomt dan wordt deze afgewezen , dan wel deels toegekend tot het subsidieplafond is bereikt.

Voor subsidie op grond van deze regeling gelden per onderdeel onderstaande subsidieplafonds:

 

Onderdeel

Subsidieplafond

Terugdringen Gezondheidsachterstanden

€ 29.852,-

Kansrijke Start

€ 13.589,-

Aanpak overgewicht en obesitas

€ 10.870

Valpreventie

€ 150.442,-

OKO en vroegsignalering alcoholprobl.

€ 10.507

Versterken sociale basis

€ 127.640

Mantelzorg

€ 40.028,-

Eén tegen Eenzaamheid

€ 38.028,-

Welzijn op Recept

€ 22.115,-

Sportakkoord II

€ 51.904,-

 

Artikel 7 Beoordeling en verlening

1. Het college beoordeelt de aanvraag op basis van het activiteitenplan, de begroting, de voorwaarden uit deze subsidieregeling en de door het rijk beschikbaar gestelde financiële middelen (het subsidieplafond). Beoordeeld wordt of de activiteit bijdraagt aan één of meerdere doelstellingen en onderdelen zoals genoemd in artikel 1.

2. De aanvraag wordt ingediend voor 1 november 2023.

3. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst tot 1 november 2023 en zolang het subsidieplafond per onderdeel, zoals benoemd in artikel 7 nog niet is bereikt. Bij ontvangst op dezelfde dag wordt de volgorde van behandeling bepaald door loting.

4. De subsidieaanvraag wordt minimaal vier weken vóór aanvang van de activiteit ingediend, middels een daartoe door burgemeester en wethouders vastgesteld aanvraagformulier (Subsidies | Gemeente Bergen op Zoom) in combinatie met de daartoe beschikbaar gestelde Bijlage Subsidieaanvraag Gezond en actief leven Bergen op Zoom 2023.

5. Het college beslist, in afwijking van artikel 9 van de Algemene Subsidieverordening Bergen op Zoom 2015, binnen zes weken na ontvangst van de volledige aanvraag.

6. De beschikking tot subsidieverlening:

a. bevat een omschrijving van de activiteiten waarvoor subsidie wordt verleend;

b. vermeldt het bedrag van de maximale subsidie, dan wel het bedrag waarop de subsidie ten hoogste kan worden vastgesteld;

c. vermeldt de wijze waarop de subsidie wordt uitbetaald;

d. kan nadere voorwaarden beschrijven.

 

Artikel 8 Verantwoording en vaststelling van de subsidie

Verantwoording van de subsidies gebeurt conform het gestelde daarover in artikel 15, 16 en 17 van de ‘Algemene Subsidieverordening Bergen op Zoom 2015’.

Bij het besluit tot verlenen van subsidie geeft het college aan op welke wijze de verantwoording van

de te ontvangen subsidie plaatsvindt.

 

Artikel 9 Slot- en overgangsbepalingen

1. Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de aanvrager, gemotiveerd afwijken van een artikel of artikelen van deze regeling voor zover toepassing leidt tot onbillijkheid van overwegende aard.

2. In gevallen waarin deze subsidieregeling niet voorziet beslist het college.

3. Deze regeling kan aangehaald worden onder de titel 'Subsidieregeling gezond en actief leven Bergen op Zoom 2023´.

4. Deze subsidieregeling treedt in werking op de dag na bekendmaking en wordt ingetrokken per 31 december 2023. De regeling blijft van kracht voor besluiten die op grond van deze regeling zijn genomen.

 

 

 

Aldus vastgesteld op 20 juni 2023

Secretaris,

Dhr. mr. drs. ing. M. van Vliet

Burgemeester,

Dhr. dr. F.A. Petter


1

Voor een totaal-overzicht wordt verwezen naar het GALA-akkoord: pdf (overheid.nl)