Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Utrecht

Nadere regel subsidie natuur- en milieucommunicatie en -educatie 2024 – 2029 gemeente Utrecht

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieUtrecht
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNadere regel subsidie natuur- en milieucommunicatie en -educatie 2024 – 2029 gemeente Utrecht
CiteertitelNadere regel subsidie natuur- en milieucommunicatie en -educatie 2023 – 2029 gemeente Utrecht
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 156, derde lid, van de Gemeentewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-202301-01-2030Nadere regel subsidie natuur- en milieucommunicatie en -educatie 2023 – 2029 gemeente Utrecht

12-06-2023

gmb-2023-262473

Tekst van de regeling

Intitulé

Nadere regel subsidie natuur- en milieucommunicatie en -educatie 2024 – 2029 gemeente Utrecht

Burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht;

  • gelet op artikel 156 lid 3 Gemeentewet;

  • gelet op artikel 3 lid 2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Utrecht;

Overwegende dat:

  • natuur- en milieucommunicatie en educatie verzelfstandigd is als gevolg van het raadsbesluit van april 2014, kenmerk 13.036206, 2014-25 Verzelfstandiging Natuur- en Milieucommunicatie

  • de huidige beleidsregel Natuur- en milieucommunicatie en -educatie afloopt op 31 december 2023

 

Besluiten vast te stellen de volgende Nadere regel subsidie natuur- en milieucommunicatie en -educatie 2024 – 2029 gemeente Utrecht.

Artikel 1 Definities

Deze nadere regel verstaat onder:

  • a.

    Natuur- en milieucommunicatie en -educatie – alle vormen van communicatie en educatie waarbij natuur en/of milieu en/of duurzaamheid als doel of als middel wordt ingezet.

  • b.

    Stadstuinen – locaties met tuinen als centrum voor natuur- en milieueducatie en (school)tuinieren. Dit zijn Stadstuin Kanaalweg, Stadstuin Klopvaart, Stadstuin Plutodreef, Stadstuin Zuilen, Stadstuin Food For Good en Kasteeltuin Nijevelt

  • c.

    Steedes – locaties met stadsboerderijen als centrum voor natuur- en milieu educatie en (school)tuinieren. Dit zijn: Eilandsteede, Gagelsteede, Griftsteede, Koppelsteede en Steede Hoge Woerd

 

Artikel 2 Doel

Het doel van deze Nadere regel is:

  • bereiken dat inwoners op een laagdrempelige manier in aanraking komen met natuur, duurzaamheid, milieu en planten en dieren

  • om een groot deel van de kinderen in de basisschoolleeftijd te bereiken, waarbij extra inspanningen worden gedaan om kinderen in kwetsbare situaties te bereiken (ongelijk investeren voor gelijke kansen). De gemeente streeft er naar dat ieder kind in de basisschoolleeftijd minstens één waardevolle natuurervaring heeft. Daarnaast is er aandacht voor inwoners van alle leeftijden en achtergronden, zowel op de locaties als bij de georganiseerde activiteiten.

  • dat de Steedes en stadstuinen zich verder ontwikkelen tot groene oases in de stad voor natuurrecreatie en ontmoeting die goed gevonden worden door bewoners en bezoekers

  • duurzaam gedrag stimuleren door communicatie, educatie en het werken aan handelingsperspectieven

  • mede uitdragen van gemeentelijk beleid op het gebied van natuur, duurzaamheid

 

Artikel 3 Eisen aan de subsidieaanvrager

De subsidie kan worden aangevraagd door een rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid.

 

Artikel 4 Vaststelling subsidieplafond

Burgemeester en wethouders stellen jaarlijks het subsidieplafond vast door middel van de subsidiestaat.

 

Artikel 5 Subsidiabele activiteiten/Verplichtingen

De volgende activiteiten komen voor subsidie in aanmerking en is de subsidieontvanger verplicht om uit te voeren:

  • a.

    Het openstellen van de Steedes, minimaal 6 dagen in de week, en het verzorgen van tuinlessen en overige natuurgerichte activiteiten in de Steedes en stadstuinen.

  • b.

    Het verder ontwikkelen van de steedes en stadstuinen tot groene oases in de stad voor natuurbeleving en ontmoeting

  • c.

    Invulling geven aan ontmoeten, recreëren, bewegen en spelen in een natuurlijke omgeving op de steedes en stadstuinen

  • d.

    Kinderen en volwassenen in contact brengen met (boerderij)dieren en inzicht geven in de voedselproductie

  • e.

    De ontwikkeling en distributie van educatief materiaal zoals lespakketten voor basis- en voortgezet onderwijs op het gebied van natuur-, duurzaamheids- en milieu thema’s

  • f.

    Educatieve activiteiten, lessen en onderwijsondersteuning voor scholen (basis, voortgezet en hoger onderwijs) en burgers op het gebied van natuur, duurzaam en milieu, zoals ecologie, biodiversiteit, kringlopen, (moes)tuinieren, landbouw, voedsel-voetafdruk, gezonde leefomgeving/gezond leven, dierenwelzijn, klimaatverandering en -adaptatie, water, Sustainable Development Goals en (zwerf)afval.

  • g.

    In communicatie en educatie inspelen op veranderingen in de samenleving ten aanzien van natuur, duurzaamheid en milieu, zoals het samenleven van de mens met de natuur, het goed omgaan met dieren, begrippen als ecologische voetafdruk en klimaatvoetafdruk, afval als voedsel en het sluiten van kringlopen.

  • h.

    Begeleiden bewonersinitiatieven op gebied van natuur, duurzaamheid en milieu in de stad Utrecht door co-creatie en samenwerking.

  • i.

    Communicatie en educatie over het Utrechtse groen- en natuur-, duurzaamheids- en milieubeleid, in aanvulling op de gemeentelijke communicatie

  • j.

    Aansluiten bij en actief deelnemen aan het faciliteren van buurt(moes)tuininitiatieven

  • k.

    Aansluiten bij en actief deelnemen aan lokale (natuur)netwerken

  • l.

    Het voor educatieve doeleinden houden van (boerderij)dieren

  • m.

    Visievorming op natuur- en milieucommunicatie en -educatie inclusief de educatie waarde van dieren in een veranderende samenleving

 

Artikel 6 Eisen aan de subsidieaanvraag

De subsidieaanvraag moet voldoen aan de volgende eisen:

  • 1.

    Voor de periode 2024-2029 dient u vóór 1 oktober 2023 een meerjarenplan in, met daarbij gevoegd een concretisering van de begroting en een activiteitenplan voor het subsidiejaar 2024. De begroting geeft in ieder geval inzicht in de activiteitenkosten, organisatiekosten, personele kosten voor uitvoering en overhead, materiele kosten en huisvestingskosten en een specificering van kosten voor de subsidiabele activiteiten a, f, h, j en l in artikel 5

  • 2.

    Voor de volgende jaren dient u vóór 1 oktober van ieder jaar een concretisering van de begroting en een actualisering van het activiteitenplan voor het betreffende jaar bij het college in.

 

Artikel 7 Indieningstermijn subsidieaanvraag

Alle aanvragen moeten vóór 1 oktober 2023 worden ingediend met e-herkenning via www.utrecht.nl/subsidie bij burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht.

 

Artikel 8 Beoordeling subsidieaanvraag

De aanvragen die tijdig en volledig zijn ontvangen worden op basis van de volgende criteria beoordeeld en met elkaar vergeleken:

  • Prijs/kwaliteitverhouding

  • Het bereik met activiteiten a en f in artikel 5

  • Ervaring met de uitvoering van natuur- en milieucommunicatie en -educatie en het houden van dieren

 

De subsidie wordt in zijn geheel aan één rechtspersoon verleend voor de duur van deze nadere regel.

 

Artikel 9 Besluitvorming

Bij de besluitvorming geldt de volgende procedure: de tijdig en volledig ontvangen aanvragen worden op basis van de in artikel 8 benoemde criteria beoordeeld en naderhand op basis van de gegeven cijfers met elkaar vergeleken; op basis van deze beoordeling besluiten burgemeester en wethouders binnen 13 weken over de aanvraag.

 

Artikel 10 Verplichtingen aan subsidieverlening

De gemeente Utrecht verleent subsidie voor alle activiteiten genoemd in artikel 5 voor de periode van 6 jaar. De invulling van de uit te voeren activiteiten vindt jaarlijks plaats. De subsidieontvanger dient daarvoor jaarlijks een activiteitenplan en begroting in vóór 1 oktober van het voorgaande jaar.

 

De subsidieontvanger volgt de richtlijnen binnen de sector kinderboerderijen en werkt volgens het keurmerk voor kinderboerderijen voor het welzijn van de boerderijdieren.

 

Artikel 11 Monitoring en evaluatie

De subsidieontvanger en gemeente Utrecht geven na verlening samen vorm aan het Utrechts sturingsmodel om de sturing en verantwoording dynamisch en betekenisvol in te richten.

Jaarlijks wordt financiële verantwoording afgelegd middels een jaarrekening. Deze moet opgesteld worden conform de ASV, met uitsplitsing naar personele kosten, huisvestingskosten, activiteitenkosten en organisatiekosten en voorzien zijn van een met accountantscontrole.

Verantwoording gebeurt zowel kwantitatief als kwalitatief. Naast het meten van het bereik van de inzet worden periodiek kwalitatieve evaluaties gehouden.

Ook vinden er kwartaalgesprekken en wanneer nodig aanvullende afstemmingsoverleggen plaats tussen de gemeentelijke accounthouder en de subsidieontvanger in het belang van monitoring, evaluatie en doorontwikkeling. Twee keer per jaar vindt er bestuurlijk overleg plaats tussen de subsidieontvanger en gemeente Utrecht over het activiteitenplan voor het volgende jaar en over de verantwoording van het afgelopen jaar.

 

In het derde jaar van deze nadere regel (in 2026) vindt een evaluatie plaats door subsidieontvanger en gemeente Utrecht. Na de totale subsidietermijn wordt er een totaalverantwoording opgesteld.

 

Evaluatie van deze nadere regel kan leiden tot aanpassing van deze nadere regel.

 

Artikel 12 Intrekking

De Beleidsregel subsidieverstrekking natuur- en milieucommunicatie en -educatie 2020 - 2023 gemeente Utrecht wordt op 31 december 2023 ingetrokken. Deze blijft wel van toepassing op subsidiebesluiten die onder de werking van deze regeling zijn genomen.

 

Artikel 13 Inwerkingtreding

Deze nadere regel treedt in werking op 1 juli 2023 en komt te vervallen op 1 januari 2030. Deze nadere regel blijft wel van toepassing op subsidiebesluiten die onder de werking van deze regeling zijn genomen.

 

Artikel 14 Citeertitel

Deze nadere regel wordt aangehaald als Nadere regel subsidie natuur- en milieucommunicatie en -educatie 2023 – 2029 gemeente Utrecht.

 

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht, in de vergadering van 12 juni 2023.

De burgemeester

Sharon A.M. Dijksma

De secretaris,

Gabrielle G.H.M. Haanen