Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Haaren

Beleidsnotitie houseparty's

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHaaren
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsnotitie houseparty's
CiteertitelBeleidsnotitie houseparty's
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene wet bestuursrecht art. 4:81
  2. Algemene Plaatselijke Verordening art. 2.2.2

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

N.V.T.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

15-07-199831-12-2018Nieuwe regeling

07-07-1998

Nieuwsbode, 15 juli 1998

B&W voorstel 07 juli 1998

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsnotitie houseparty's

Raadsvergadering:

niet van toepassingC

ommissievergadering ABZ en Middelen 15-09-98

Agendapunt:

Onderwerp: Beleidsnotities inzake coffeeshops, houseparty's en grote evenementen.

 

Aan de commissie,Aanleiding

 

De notitie inzake coffeeshops, houseparty's en grote evenementen hebben van 30 maart 1998 tot 15 april ter inzage gelegen.

Kort samengevat behelzen de notities inhoudelijk het volgende:

- Coffeeshops;

in de notitie " het gemeentelijk beleid ten aanzien van coffeeshops" is aangegeven dat de gemeente Haaren een nuloptie inzake coffeeshops wenst te voeren;

dit betekend dat coffeeshops in de gemeente zullen worden verweerd;

in den notitie is beargumenteerd aangegeven waarom het college voor het nuloptiebeleid heeft gekozen. Deze notitie is voortgekomen uit de districtelijke werkgroep IVB / Driehoeksoverleg.

- Houseparty's;

in de notitie "houseparty's" is aangegeven waarom de houseparty's en vergelijkbare evenementen tot reguliere horeca-inrichtingen wordt beperkt. Aanleiding tot het opstellen van deze notitie was de escalatie van een "examenfeest", zomer 1997, dorp Haaren.

- Grote evenementen;

in de notitie "beleid inzake grote evenementen" is aangegeven dat de beleidsregels een uitwerking zijn van de artikelen in de A.P.V. en ondersteunen de beoordeling van elke afzonderlijke vergunningaanvraag;

uitgangspunt bij het evenementenbeleid is dat rekening gehouden wordt met het specifieke karakter van de gemeente en met specifieke eigenschappen van evenementen.

 

Voorstel

Kennis te nemen van de door B&W op 7 juli 1998 vastgestelde notities.

Haaren, 7 juli 1998.

Burgemeester en wethouders van Haaren,

Secretaris,

burgemeester,

H. Verhoeven.

J.E.A. Haas.

HOUSEPARTY'S.

Hoofdstuk 1 Inleiding.

De laatste jaren neemt het aantal bijeenkomsten die onderdeel vormen van de jeugdcultuur en waarbij muziek en dansen een centrale rol spelen toe. Een belangrijk fenomeen in dit kader zijn zogenaamde houseparty's. Deze houseparty's worden veelal gekenmerkt door een specifieke muzieksoort, house, en het gebruik van drugs, met name amfetaminen en XTC. Het beleid van het Rijk is erop gericht de gezondheidsschade door het gebruik van XTC en amfetaminen te beperken. Dit gebeurt middels inspanningen om het gebruik ervan te voorkomen.

 

Houseparty's en vergelijkbare evenementen vinden zowel in de reguliere horecagelegenheden plaats als op alternatieve locaties zoals tenten, loodsen, sporthallen en fabriekshallen. Elk evenement waarbij grote aantallen mensen bij elkaar zijn brengt risico's met zich mee op het gebied van de veiligheid, openbare orde en gezondheid. Deze risico's worden echter groter door het gebruik van drugs en drank, met name in combinatie met hoge temperaturen, weinig ventilatie en onvoldoende vocht. Uit het oogpunt van de openbare orde, veiligheid en gezondheid dienen, aansluitend op het beleid van het Rijk, deze evenementen beheersbaar gemaakt te worden.

Hoofdstuk 2 Uitgangspunten van beleid.

De huidige housecultuur beïnvloed grote groepen jongeren op het gebied van mode, muziek en uitgaan. Het gebruik van genotmiddelen is met deze cultuur verbonden. Het gebruik van drugs brengt gezondheidsrisico's met zich mee en dient daarom voorkomen te worden. Maar ook spelen veiligheid en openbare orde een rol bij de organisatie van deze houseparty's. regulering ervan dient dan ook plaats te vinden op basis van een afweging van de risico's op het gebied van zowel gezondheid als openbare orde en veiligheid.

Paragraaf 2.1 Lokaal beleid.

De vele houseparty's die sinds 1990 plaatsvinden vormen de directe aanleiding voor beleid op dit gebied. Het geherformuleerde beleid is echter ook van toepassing op vergelijkbare evenementen waar mensen bijeenkomen en dansen en muziek een belangrijke rol spelen. In de gemeente Haaren heeft een houseparty plaatsgevonden die problemen heeft opgeleverd voor de veiligheid en openbare orde. De gemeente heeft ervoor gekozen om houseparty's en vergelijkbare bedrijfsmatige evenementen te verbieden voor zover zij plaatsvinden op alternatieve locaties zoals hier boven vernoemd. Zij wil de organisatie van dergelijke evenementen beperken tot reguliere horeca-inrichtingen. Het is echter niet de bedoeling van de gemeente om besloten feestjes van persoonlijke aard te verbieden.

Hoofdstuk 3 Alternatieve locaties.

Bovengenoemde wetten zijn niet of in mindere mate van toepassing op evenementen die georganiseerd worden in alternatieve gebouwen of locaties. Indien de organisatie van een evenement deze wil laten plaatsvinden in een alternatieve locatie zoals een tent, loods, sporthal of fabriekshal dan dient hiertoe op basis van art. 2.2.2 van de APV een vergunning aangevraagd te worden. Deze vergunning kan geweigerd worden op grond van: openbare orde, overlast, (verkeers)veiligheid, zedelijkheid of gezondheid.

 

De gemeente Haaren acht het verlenen van een evenementvergunning voor een houseparty of soortgelijk evenement niet wenselijk om de volgende redenen:

 

Openbare orde.

Houseparty's e.d. evenementen leggen overmatig beslag op politiecapaciteit. Door het plaatsvinden van dergelijke evenementen buiten het normale uitgaansgebied kan onvoldoende toezicht gehouden worden.

 

Overlast.

Alternatieve locaties vallen niet onder het Besluit horeca-inrichting/ Wet milieubeheer. Zij zijn dan ook niet aangepast om geluidshinder te beperken. Ook de bezoekers, die zich dus buiten het normale uitgaansgebied bevinden, kunnen voor grote overlast zorgen. Bovendien zijn dergelijke locaties qua vervoer/parkeerplaatsen niet toegerust op grote aantallen mensen. Dit alles kan voor grote overlast voor omwonenden zorgen alsook voor de omgeving.

 

Gezondheid.

' Verhoogde gezondheidsrisico's van het gebruik van amfetamineachtige stoffen in combinatie met factoren als lang dansen, hoge omgevingstemperatuur, onvoldoende beschikbaarheid van koud water of frisdrank en ontoereikende ventilatie'. (notitie stadhuis en house) Ook kunnen goede sanitaire voorzieningen ontbreken.

Binnen (en buiten) reguliere horeca-inrichtingen kan beter toezicht gehouden worden op het gebruik van drugs. Bovendien is binnen een reguliere horeca-inrichting de kans kleiner dat er gehandeld wordt in drugs omdat de ondernemer daardoor zijn drank- en horecavergunning kwijt kan raken.

 

Veiligheid.

Alternatieve locaties voldoen niet altijd aan de noodzakelijke brandveiligheidseisen, zoals voldoende nooduitgangen, blusapparatuur ed. Ook is de kans aanwezig dat er buiten de locatie niet voldoende verlichting is wat risico's op zowel het gebied van de veiligheid als op het gebied van openbare orde met zich meebrengt.

Paragraaf 3.1 Reguliere horeca; instrumentarium.

Er lijkt een tendens waarneembaar dat houseparty's steeds vaker plaatsvinden in reguliere horeca-inrichtingen. Een reden hiervoor is waarschijnlijk dat gemeenten zich strikt opstellen ten aanzien van houseparty's. door deze te organiseren in reguliere horeca-inrichtingen kan de aanvraag voor een evenementvergunning omzeild worden.Zoals eerder gesteld zijn reguliere horecagelegenheden op basis van bepaalde wetten verplicht aan eisen te voldoen op het gebied van overlast, veiligheid ed. Regelgeving waar reguliere horeca-inrichtingen aan onderhevig zijn:

  • 1.

    Wet Milieubeheer/ Besluit Horeca-inrichting.

    Deze wet geeft bepalingen voor geluidhinder bij horeca-inrichtingen. Indien inrichtingen niet vergunningplichtig zijn dan dienen zij te voldoen aan de bepalingen zoals opgenomen in de Wet Milieubeheer. Indien horeca-inrichtingen op basis van het Besluit Horeca-inrichting vergunningplichtig zijn kunnen er voorschriften in de vergunning opgenomen worden mbt. geluidhinder.

  • 2.

    Drank- en Horecawet.

    Op basis van de gronden genoemd in art. 31 van de Drank- en Horecawet kan een vergunning voor het schenken van alcoholische dranken ingetrokken worden. Grond van intrekking is dat 'van kracht blijven van de vergunning gevaar zou opleveren voor openbare orde, veiligheid en zedelijkheid'. Hieronder valt de handel in drugs.

  • 3.

    Exploitatievergunning.

    Reguliere horeca-inrichtingen zijn verplicht, op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening art. 2.3.1, bij vestiging een overlastvergunning aan te vragen. Zij zijn verplicht te voldoen aan eisen die erin gesteld worden op het gebied van overlast. Op basis van de bepalingen in de APV is de burgemeester bevoegd deze vergunning in te trekken en kan hij overgaan tot sluiting van de inrichting.( op dit moment geeft de gemeente Haaren in praktijk geen uitvoering aan deze bepaling. Er wordt momenteel gewerkt aan het opstellen van een beleid ten aanzien van het aanvragen van een exploitatievergunning. Dit beleid zal begin 1998 vastgesteld worden).

  • 4.

    Woning/ Brandweerwet.

    Reguliere horeca-inrichtingen dienen te voldoen aan de bepalingen zoals gesteld in de Woningwet(bouwvergunning) en de Brandweerwet. Onder deze wetten vallen bepalingen op het gebied van de brandveiligheid , gezondheid en overlast.

  • 5.

    Opiumwet.

    In de Opiumwet is geregeld dat het bezitten van en handelen in drugs verboden is. Op basis van deze wet kan opgetreden worden tegen het gebruik van harddrugs. In het beleid t.a.v. softdrugs is geregeld dat softdrugs alleen gedoogd kan worden in zogenaamde 'droge horeca-inrichtingen'. Op basis hiervan kan tevens worden opgetreden tegen het gebrui van softdrugs in natte horeca-inrichtingen.

Indien de gemeente van mening is dat gezondheid, veiligheid en openbare orde niet voldoende gewaarborgd wordt door bovengenoemde bepalingen kan zij regulerend optreden bij het plaatsvinden van houseparty's ed. in reguliere horeca-inrichtingen. Zij kan daartoe gebruik maken van de APV:

  • a.

    geluidhinder.

    op grond van art. 4.1.3. van de APV zijn horeca-inrichtingen verplicht incidentele festiviteiten te melden bij de burgemeester. Op basis van bepalingen in de APV kan de burgemeester een festiviteit verbieden.Tevens kunnen middels voorschriften maximale geluidsniveaus aangegeven worden. Van belang voor de effectiviteit van deze voorschriften is dat ook aangegeven moet worden welke normen van toepassing zijn en welke meet- en controlemethoden van toepassing zijn.

  • b.

    sluitingstijden.

    Indien een horecaondernemer ten behoeve van een evenement om ontheffing van de sluitingstijden vraagt kan de burgemeester op grond van art. 4.3.1. van de APV daarvoor vergunning verlenen. Aan deze vergunning kunnen voorschriften verbonden worden.

Hoofdstuk 4 Jurisprudentie.

Over houseparty's bestaat niet veel jurisprudentie. Een aantal punten die uit bestaande jurisprudentie wel naar voren komen zijn:

- Gemeenten kunnen voorschriften aan vergunningen t.b.v. houseparty's verbinden om bv. Overlast of geluidhinder te beperken. Voorbeelden hiervan zijn het beperken van de sluitingstijden of het verplicht stellen van bewaakte parkeerplaatsen.

- Als door het stellen van voorwaarden de overlast niet voorkomen of voldoende beperkt wordt kan een vergunning/ontheffing geweigerd worden.

- Een vergunning/ontheffing kan geweigerd worden als het verlenen ervan ernstig gevaar oplevert voor de openbare orde.

- Een vergunning/ontheffing kan geweigerd worden als er sprake is van onaanvaardbare gevolgen voor de gezondheid en welzijn van deelnemers aan de houseparty. Deze beslissing dient wel gebaseerd te zijn op betrouwbare informatie.

Hoofdstuk 5 Conclusies.

Door het beperken van houseparty's en vergelijkbare evenementen tot regulieren horeca-inrichtingen worden risico's op het gebied van de gezondheid, veiligheid en openbare orde tot een minimum beperkt. Er kan betere toezicht plaatsvinden, de overlast voor omwonenden wordt in de hand gehouden en er wordt voldaan aan brandveiligheidvoorwaarden. Ook geldt voor horeca-inrichtingen een leeftijdsgrens van 16 jaar. Zo kan voorkomen worden dat jongeren op een nog vroegere leeftijd in aanraking komen met de housecultuur. Tevens blijft de horecaondernemer verantwoordelijk voor evenementen in zijn/haar horeca-inrichting. Voor de gemeente is dan ook duidelijk wie aansprakelijk gesteld kan worden. Bovendien kan de gemeente een convenant sluiten met horecaondernemer. Stok achter de deur hierbij is beperking van het sluitinguur.