Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Wijdemeren

Beleidsregels Leefgeld ontheemden Oekraïne gemeente Wijdemeren

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWijdemeren
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels Leefgeld ontheemden Oekraïne gemeente Wijdemeren
CiteertitelBeleidsregels leefgeld ontheemden Oekraïne gemeente Wijdemeren
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
  2. artikel 4:83 van de Algemene wet bestuursrecht
  3. artikel 1:3, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-06-2023nieuwe regeling

24-04-2023

gmb-2023-250971

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Leefgeld ontheemden Oekraïne gemeente Wijdemeren

Burgemeester van de gemeente Wijdemeren,

 

Gelet op de artikelen 4:81, eerste lid, 4:83 en 1:3, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht

 

Overwegende dat:

 

het wenselijk is om lokale invulling te geven aan een aantal bevoegdheden die zijn opgenomen in de Regeling Opvang Ontheemden Oekraïne

 

BESLUIT

 

vast te stellen de

 

DE BELEIDSREGELS LEEFGELD ONTHEEMDEN OEKRAÏNE GEMEENTE WIJDEMEREN

Artikel 1 Begrippen

  • a.

    Regeling

Regeling opvang ontheemden Oekraïne

  • b.

    Belanghebbende

De ontheemde bedoeld in artikel 1 sub c van RooO, die in Nederland verblijft op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming

  • c.

    Gezin

Tot een gezin behoren:

  • Echtgenoten of aan gehuwden gelijkgestelde partners;

  • Hun minderjarige kinderen;

  • Een ouder of voogd die volgens het recht of de praktijk in Nederland verantwoordelijk is voor de minderjarige en ongehuwde kinderen

  • d.

    Gemeentelijke opvang

Een opvangvoorziening als bedoeld in artikel 2 sub h van de Regeling

  • e.

    Particuliere opvang

Een opvangvoorziening als bedoeld in artikel 2 sub 1 van de Regeling

  • f.

    Woonadres

Het adres waar de belanghebbende en zijn gezin is ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)

  • g.

    Leefgeldregeling

De financiële toelage als bedoeld in artikel 6 lid 1 sub b van de Regeling

  • h.

    Vrijwilligerswerk

Arbeid die verricht wordt zonder betaling van een loon of daarmee vergelijkbare beloning

  • i.

    Inkomen

Onder inkomen wordt verstaan:

Inkomen uit arbeid, pensioen, alimentatie, WW of een andere type uitkering

Artikel 2 Aanvraag

  • 1.

    De gemeente verstrekt op aanvraag van de belanghebbende leefgeld aan de belanghebbende en zijn gezin

  • 2.

    Conform de regeling wordt het leefgeld ambtshalve toegekend

     

Toelichting

Zodra de belanghebbende zich heeft ingeschreven bij burgerzaken wordt er automatisch contact gezocht door de consulent leefgeld. De aanvraag kan worden gedaan door één meerderjarig gezinslid namens het gehele gezin. De meerderjarige gezinsleden (in de regel is dat enkel de partner) hoeven niet afzonderlijk een aanvraag in te dienen. Via het eerste contactmoment krijgen we de informatie die nodig is om het recht op en de hoogte van het leefgeld te bepalen. Als gevolg van de aanvraag zal de afhandeling van het leefgeld onder het regime van de Awb komen. Daarom zal de belanghebbende een beschikking krijgen, en alle rechten en plichten die uit het Awb voortvloeien (o.a. mogelijkheid tot bezwaar). Een aanvraag plus beschikking is ook in lijn met de inlichtingenplicht voor Oekraïners. Deze inlichtingenplicht is nog niet in een wettelijke regeling opgenomen, omdat daar (nog) geen juridische grondslag voor is. Ter vergelijking: de inlichtingenplicht van de Participatiewet heeft zijn grondslag in de wet SUWI. 

Artikel 3 Inlichtingenplicht

De belanghebbende verstrekt binnen een termijn van 7 dagen aan het college de inlichtingen die van invloed zijn op het recht op en de hoogte van het leefgeld. Met name verstrekt de belanghebbende inlichtingen die betrekking hebben op de aanvaarding of wijziging van betaald werk, het verkrijgen van een uitkering, verhuizing binnen de gemeente, verstrekt uit de gemeente, tijdelijk verblijf buiten de gemeente en wijzigingen in zijn gezinssituatie.

 

Toelichting

Ondanks het ontbreken van een wettelijke inlichtingenplicht is het wenselijk om de belanghebbende te bewegen om de benodigde inlichtingen te verstrekken. Een verplichting om inlichtingen te verstrekken vraagt ook om een termijn waarbinnen dit dient te gebeuren. De termijn van 7 dagen wordt redelijk geacht, aangezien de benodigde informatie voor de beoordeling tamelijk beperkt is en er geen – lastig te verkrijgen – documenten worden gevraagd.

Artikel 4 Recht op leefgeld

  • 1.

    Een recht op leefgeld bestaat jegens de belanghebbende, die

    • a.

      in de gemeente Wijdemeren is ingeschreven in de BRP, en

    • b.

      verblijft in een gemeentelijke opvang voorziening of particuliere opvang

  • 2.

    Geen recht op leefgeld bestaat jegens de belanghebbende

    • a.

      die verblijft in en door hemzelf gehuurde of gekochte woning

    • b.

      die tevens de Nederlandse nationaliteit bezit

    • c.

      van wie rechtens de vrijheid is ontnomen

    • d.

      aan wie de tijdelijke bescherming wordt geweigerd vanwege het bepaalde in artikel 28 van de Richtlijn Bescherming

Toelichting

De inschrijving in de BRP biedt een verificatie dat de belanghebbende ook zijn verblijf in de gemeente Wijdemeren heeft en een datum van het begin van zijn verblijf.

Ingevolge de Regeling wordt gesteld, dat de belanghebbende die zelf in zijn huisvesting kan voorzien geen behoefte heeft aan een financiële ondersteuning.

Een belanghebbende die ook de Nederlandse nationaliteit bezit kan niet als vluchteling worden aangemerkt. Hij verblijft immers in zijn eigen land.

 

Analoog aan diverse inkomensregelingen (zoals de Participatiewet) geldt ook hier dat bij verblijf in detentie geen recht op financiële toelagen bestaat.

 

De minister belast met de uitvoering van de Vreemdelingenwet 200 oordeelt over de toepassing van het artikel 28. Samengevat stelt het artikel 28 van de Richtlijn, dat een lidstaat een persoon bescherming mag weigeren als er ernstige redenen zijn om aan te nemen dat hij i) een oorlogsmisdadiger is, ii) hij een ernstig niet-politiek misdrijf heeft gepleegd, of iii) zich schuldig heeft gemaakt aan daden die in strijd zijn met de doeleinden en beginselen van de Verenigde Naties.

Een verdere reden voor weigering kan zijn als hij een gevaar vormt voor het land van opvang.

Artikel 5 Aanvang van het leefgeld

Het leefgeld wordt in de 1e maand naar rato uitgekeerd, gerekend vanaf de inschrijfdatum BRP in de gemeente. Daarna wordt de leefgeld vergoeding maandelijks uitbetaald. Het maakt daarbij niet uit of iemand halverwege de maand verstrekt uit de gemeente, of halverwege de maand inkomsten uit arbeid krijgt. De peildatum voor de verstrekking is de 1e dag van de maand.

Artikel 6 Hoogte van het leefgeld

De hoogte van het leefgeld wordt bepaald conform artikel 10 van de Regeling voor een ontheemde in een gemeentelijke opvang of artikel 12 van de Regeling voor een ontheemde in een particuliere opvang.

Artikel 7 Beëindiging van het leefgeld

  • 1.

    Het leefgeld wordt beëindigd voor het gehele gezin indien ten minste één van de meerderjarige gezinsleden inkomen heeft.

  • 2.

    Het leefgeld wordt beëindigd indien belanghebbende langer dan 28 dagen niet in de opvangvoorziening is verschenen zonder de locatiemanager hiervan op de hoogte te stellen. Deze termijn gaat vanaf de dag van constatering dat iemand aanwezig is.

  • 3.

    De beëindiging gaat in vanaf de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin van één of meer van de bovengenoemde de omstandigheden is gebleken.

  • 4.

    Indien de belanghebbende kan aantonen dat het inkomen lager is dan de voor het gezin geldende hoogte van het gezamenlijk bedrag aan leefgeld, wordt door de gemeente het verschil verstrekt.

     

Toelichting

Vanaf 1 april 2023 geldt de regel dat het leefgeld voor het hele gezin stopt wanneer ten minste één van de meerderjarige gezinsleden gaat werken of een uitkering ontvangt (waarbij in eerste instantie te denken is aan een WW- of ZW-uitkering).

Een gezin heeft recht op leefgeld in de gemeente waar het verblijft. Indien de belanghebbende aankondigt Nederland voor een periode te verlaten om daarna weer terug te keren, wordt dit gedefinieerd als tijdelijk vertrek. Bijvoorbeeld in geval van urgent familiebezoek in het buitenland. Nieuw in de Regeling is dat tijdelijk vertrek uit de opvangvoorziening mogelijk is voor de duur van maximaal 28 dagen met behoud van de verstrekkingen uit de RooO. Naderhand kan de burgemeester de verstrekkingen intrekken.

 

Het is niet altijd of vanzelfsprekend duidelijk vanaf welke datum een belanghebbende of het gezin voor het laatst op de opvangvoorziening aanwezig was. Er worden geen dagelijkse presentielijsten bijgehouden. Daarom kan het zijn, dat b.v. een beheerder pas na enkele dagen merkt dat hij het gezin al een tijdje niet meer heeft gezien. Mogelijk weet de beheerder niet met zekerheid op welke datum hij het gezin voor het laatst heeft gezien. En dan nog, als hij het weet, dan wil dat niet zeggen dat dat ook de laatste dag van aanwezigheid is. Daarom wordt gesteld, dat de termijn van 28 dagen aanvangt vanaf de dag van constatering van afwezigheid.

Artikel 8 Hernieuwd recht op leefgeld

  • 1.

    Bij beëindiging van het werk of de uitkering kan de belanghebbende een nieuwe aanvraag indienen voor leefgeld. De consulent leefgeld beoordeeld of er weer recht is op leefgeld. Het leefgeld gaat dan in vanaf de maand volgend op de maand waarover het laatst inkomen of uitkering wordt ontvangen.

  • 2.

    Bij terugkeer in de gemeente na een verblijf langer dan 28 dagen kan de belanghebbende een nieuwe aanvraag indienen. Het leefgeld gaat dan in vanaf de maand volgend op de maand van terugkeer.

     

Toelichting

Wanneer de inkomsten uit arbeid of uitkering zijn beëindigd is er niet automatisch recht op leefgeld. Er vindt eerst een gesprek plaats met de consulent leefgeld en indien er sprake is van een niet-verwijtbare reden kan het leefgeld opnieuw worden toegekend.

Artikel 9 Terugvorderen van leefgeld

De burgemeester kan de verstrekkingen terugvorderen indien de verstrekkingen ten onrechte of tot een te hoog bedrag zijn verstrekt aan de belanghebbende.

Artikel 10 Vergoeding vrijwilligerswerk

  • 1.

    De belanghebbende die structureel vrijwilligerswerk verricht op een gemeentelijke opvanglocatie krijgt een vrijwilligersvergoeding van €14,- per week indien aan de volgende voorwaarden is voldaan:

    • a.

      De werkzaamheden zijn minimaal 4 uur per week;

    • b.

      Gedurende minimaal 1 maand;

    • c.

      De minimale leeftijd is 16 jaar.

  • 2.

    De locatiemanager bepaalt namens de burgemeester de vrijwilligersplekken en werkzaamheden en wijst deze in wisselende samenstelling toe aan belanghebbenden die op de opvanglocatie verblijven met inachtneming van artikel 11a van de Regeling.

  • 3.

    Vrijwilligerswerk uitgevoerd voor en in opdracht van andere partijen komt niet in aanmerking voor vergoeding door de gemeente Wijdemeren.

  • 4.

    Incidentele werkzaamheden worden niet beschouwd als vrijwilligerswerk en valt niet onder de vrijwilligersvergoeding

  • 5.

    Het schoonhouden van de eigen woon- en leefruimte is verplicht en valt niet onder de vrijwilligersvergoeding.

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op de dag na bekendmaking.

Artikel 12 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als Beleidsregels leefgeld ontheemden Oekraïne gemeente Wijdemeren.

Aldus vastgesteld door de burgemeester van de gemeente Wijdemeren, in de vergadering van 24 april.