Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Krimpenerwaard

Beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Krimpenerwaard 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieKrimpenerwaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Krimpenerwaard 2023
CiteertitelBeleidsregels bekostiging leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Beleidsregels leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2020.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

13-06-202301-04-2023nieuwe regeling

16-05-2023

gmb-2023-250922

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Krimpenerwaard 2023

Definities:

  • 1.

    In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

    • deskundige: persoon die (onafhankelijk) sociaal/medisch/pedagogisch/psychologisch advies kan geven.

    • individueel onderwijs: de leerling wordt de hele schooldag individueel begeleid.

    • klein vervoer: een taxi waarin maximaal 4 kinderen vervoerd kunnen worden.

    • groepsvervoer: een taxi waarin 8 kinderen vervoerd kunnen worden.

    • opvangadres: tijdelijke opvang na schooltijd.

    • rittijd: verblijfstijd in het voertuig per enkele reis.

  • 2.

    De begripsbepalingen van de Verordening bekostiging leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2023 zijn op deze beleidsregels en de daarop berustende bepalingen van toepassing.

Artikel 1. Individuele verblijfstijd

De rittijd per persoon is gelimiteerd:

  • Voor vervoer binnen de regio Midden-Holland geldt een maximale individuele rittijd van 60 minuten. Maar er kan een uitzondering worden gemaakt en dan kan, enkel na overleg tussen vervoerder en gemeente én instemming van de gemeente, een maximale individuele rittijd van 90 minuten gelden.

  • Voor vervoer buiten de regio Midden-Holland geldt een maximale individuele rittijd van 90 minuten. Afwijking van de maximale individuele verblijfstijd is alleen toegestaan, als het door afstand niet mogelijk is binnen deze maximale tijdsduur te blijven.

Artikel 2. Meerdere woningen

  • 1.

    Een leerling kan meerdere woningen binnen de gemeente Krimpenerwaard hebben in de zin van de verordening. Mocht dit het geval zijn, moet voor beide woningen een aanvraag worden ingediend.

  • 2.

    Als de leerling een aantal dagen structureel in een andere gemeente verblijft moet voor die dagen een aanvraag ingediend worden bij de gemeente waar hij of zij verblijft.

Artikel 3. Ander opvangadres

  • 1.

    Aangepast vervoer vindt plaats tussen de opstapplaats en de school die de leerling bezoekt. In bijzondere situaties kan de gemeente toestemming geven voor het vervoer van en naar een ander (opvang)adres dan het woonadres. De volgende voorwaarden moeten dan gelden:

    • a.

      ouders moeten dit schriftelijk vragen; en

    • b.

      de leerling gebruikt het aangepast vervoer; en

    • c.

      het andere opvangadres ligt binnen de gemeentegrens van Krimpenerwaard. Als het opvangadres buiten de grens van Krimpenerwaard ligt dan moet het opvangadres op de route liggen van school naar huis; en

    • d.

      er moet een vast patroon zijn, dit betekent één vast adres op vaste dagen in de week; en

    • e.

      een volwassen persoon moet op het opvangadres aanwezig zijn om de leerling op te vangen. De chauffeur moet de leerling aan de volwassen persoon kunnen geven. De gemeente is niet verantwoordelijk vanaf het moment dat de leerling is overgedragen; en

    • f.

      het vervoer vindt plaats in aansluiting op de normale eindtijd van de school volgens de schoolgids; en

    • g.

      vervoer vanaf het opvangadres naar het thuisadres wordt door de ouders geregeld.

  • 2.

    Vervoer naar de opvanglocatie valt onder:

    • a.

      vervoersvoorziening jeugdhulp als het gaat om een opvanglocatie geïndiceerde jeugdhulp en de reisafstand wordt vergroot met meer dan 5 km.

    • b.

      vervoersvoorziening leerlingenvervoer als het gaat om een opvanglocatie geïndiceerde jeugdhulp en de reisafstand wordt vergroot met maximaal 5 km.

Artikel 4. Beoordelen van zelfstandigheid en zelfredzaamheid bij de aanvraag

Bij de beoordeling van een aanvraag voor een vervoersvoorziening voor de leerling en eventueel een begeleider, wordt rekening gehouden met de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de leerling, het gezin en het netwerk eromheen:

  • 1.

    Alleen wanneer werk ertoe leidt dat het halen en brengen van het kind naar school niet mogelijk is kan aanspraak gemaakt worden op aangepast vervoer. Belangrijk bij deze afweging kan zijn: reistijd, verplichte aanwezigheid passend bij de functie. Ouders kan gevraagd worden een werkgeversverklaring te overleggen waarop werktijden vermeld zijn en de werkgever verklaart of het gezien de aard van het werk mogelijk is rekening te houden met de schooltijden van de leerling. Ook worden de mogelijkheden van het netwerk bekeken.

  • 2.

    Aanspraak op aangepast vervoer bestaat in ieder geval als:

    • a.

      de begeleiding van de leerling naar school de begeleider meer dan 45 minuten tijdsduur per enkele reis kost. De tijdsduur wordt gebaseerd op basis van 9292OV.nl.

    • b.

      het een eenoudergezin betreft waarin een 2e kind jonger dan 9 jaar aanwezig is, dat nog niet zelfstandig (of onder begeleiding van iemand uit het netwerk) naar school kan gaan.

Artikel 5. Klein vervoer en individueel vervoer

  • 1.

    Klein vervoer in het aangepast vervoer wordt alleen afgegeven wanneer:

    • a.

      Er een medische noodzaak is. Om dit vast te kunnen stellen, wordt een medische verklaring bij de aanvraag bijgevoegd.

    • b.

      Er een aantoonbare psychosociale noodzaak is. Een deskundige beoordeelt of deze noodzaak er is. De deskundige beoordeelt altijd eerst of de leerling in groepsvervoer kan reizen.

  • 2.

    Individueel vervoer in het aangepast vervoer wordt alleen afgegeven wanneer:

    • a.

      De veiligheid van andere leerlingen in het aangepast vervoer in gevaar is.

    • b.

      De leerling individueel onderwijs ontvangt. Om dit vast te kunnen stellen, wordt het individuele ondersteuningsplan bij de aanvraag bijgevoegd, dat door school is opgesteld en waaruit blijkt dat de leerling aangewezen is op individueel onderwijs en dit ontvangt.

Artikel 6. Stagevervoer

Het stageadres ligt minimaal 6 kilometer van de woning. Het stageadres ligt op de route van de woning, dan wel de opstapplaats, naar de school. Als dit niet mogelijk is, dan kan het stageadres binnen de grenzen van de gemeente liggen waarin de school is gelegen of binnen grenzen van de gemeente waarin de woning van de leerling is.

Artikel 7. Vergoeding openbaar vervoer leerlingen Voortgezet Speciaal Onderwijs

Om zelfstandig reizen te stimuleren geeft de gemeente een vergoeding van de kosten van het openbaar vervoer tijdens het eerste schooljaar (10 maanden) vanaf de maand waarin de leerling zelfstandig reist in plaats van gebruik te maken van aangepast vervoer per taxi. Daarna vervalt de vergoeding. Evenals voor het Speciaal Basisonderwijs wordt geen drempelbedrag (artikel 5.3.2 Verordening bekostiging leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2023) of eigen bijdrage op basis van Financiële Draagkracht (artikel 5.3.2 Verordening bekostiging leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2023) in mindering gebracht.

Artikel 8. Fietsafstand

De volgende uitgangspunten gelden voor het bepalen van de maximale afstanden voor het vervoer per fiets zoals bedoeld in artikel 5.3.1 van de Verordening Leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2023:

  • 1.

    Als een kind van 9 jaar fysiek kan fietsen en de afstand tussen woning en school is maximaal 7 kilometer, dan wordt een kilometervergoeding voor de fiets gegeven.

  • 2.

    Als een kind van 10 jaar fysiek kan fietsen en de afstand tussen woning en school is maximaal 9 kilometer, dan wordt een kilometervergoeding voor de fiets gegeven.

  • 3.

    Als een kind van 11 jaar en ouder fysiek kan fietsen en de afstand tussen woning en school is maximaal 11 kilometer, dan wordt een kilometervergoeding voor de fiets gegeven.

Artikel 9. Leerlingenvervoer en ISK-onderwijs

  • 1.

    Leerlingen, die vanwege een taalachterstand naar de Internationale schakelklas in het basisonderwijs gaan, kunnen voor maximaal 1,5 jaar bekostiging leerlingenvervoer krijgen.

  • 2.

    Leerlingen, die vanwege een taalachterstand naar de Internationale schakelklas in het voortgezet onderwijs gaan, krijgen geen bekostiging leerlingenvervoer, tenzij er sprake is van een structurele beperking.

  • 3.

    Zoals afgesproken met de schoolbesturen in onze gemeente wordt het afstandscriterium bij deze aanvragen niet gebruikt.

Artikel 10. OV-app

De gemeente kan tijdens een bepaalde oefenperiode aan de leerling een OV-app verstrekken. Wanneer de leerling na de oefenperiode nog steeds de OV-app nodig heeft om zelfstandig te reizen in het openbaar vervoer, geeft de gemeente aan de ouders van de leerling, een vergoeding op basis van de kosten van het openbaar vervoer en een begeleider. De vergoeding voor de begeleider wordt vergoed tot aan maximaal de daadwerkelijke kosten van de OV-app. De vergoeding wordt voor maximaal een jaar toegekend. De OV-app kan na het eerste jaar elk halfjaar worden verlengd als de leerling kan aantonen dat het gebruik van de OV-app nog noodzakelijk is voor het zelfstandig reizen in het openbaar vervoer. De vergoeding wordt tot en met maximaal het laatste schooljaar van het voortgezet (speciaal) onderwijs verstrekt.

Artikel 11. Intrekking oude regeling

De Beleidsregels leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2020 worden ingetrokken met terugwerkende kracht per 1 april 2023 dien verstande dat deze van toepassing blijven voor aanvragen voor schooljaar 2022-2023.

Artikel 12. Overgangsbepaling

  • 1.

    Deze beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2023 zijn van toepassing op de aanvragen vanaf schooljaar 2023-2024.

  • 2.

    Op bezwaarschriften tegen een besluit op grond van een van de bij artikel 11 genoemde ingetrokken beleidsregels, past de gemeente die ingetrokken beleidsregels toe, tenzij deze beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Krimpenerwaard 2023 gunstiger zijn voor de inwoner.

Artikel 13. Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden met terugwerkende kracht in werking op 1 april 2023.

Artikel 14. Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2023.

Aldus besloten in de vergadering van het college van de gemeente Krimpenerwaard, gehouden op 16 mei 2023,

Burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard,

de gemeentesecretaris,

J. Hennip

de burgemeester

mevr. P.J. Bouvy-Koene

Toelichting op de beleidsregels

Artikel 2:

Een leerling kan meerdere woningen hebben in de zin van de verordening. Waar de leerling staat ingeschreven doet niet ter zake: doorslaggevend is de feitelijke verblijfplaats van de leerling. Het college toetst de aanvraag voor een vervoersvoorziening enkel voor die dagen dat de leerling feitelijk in de gemeente Krimpenerwaard verblijft. Het is mogelijk dat slechts in een van de gemeenten waar de leerling verblijft aanspraak op leerlingenvervoer bestaat, omdat elke gemeente toetst aan zijn eigen verordening en beleidsregels.

 

Artikel 3:

Leerlingenvervoer betreft vervoer van huis naar school en terug. In de praktijk komt het voor dat er na school opvang op een ander adres wenselijk of noodzakelijk is. Dit artikel beschrijft de mogelijkheden om vanuit leerlingenvervoer in deze situatie Vervoer toe te kennen.

 

Artikel 9:

Overeenkomstig afspraken met de schoolbesturen in onze gemeente wordt het afstandscriterium bij deze aanvragen niet gehanteerd.