Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Almere

Beleidsregel artikel 35 Drank- en Horecawet

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlmere
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel artikel 35 Drank- en Horecawet
CiteertitelBeleidsregel artikel 35 Drank- en Horecawet
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 35 van de Alcoholwet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-09-2014nieuwe regeling

09-09-2014

Gemeenteblad nummer 108, 19 september 2014

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel artikel 35 Drank- en Horecawet

De burgemeester van Almere;

 

Gelet op het bepaalde in:

  • -

    artikel 4:81, lid 1, van de Algemene wet bestuursrecht waarin is bepaald dat een bestuursorgaan beleidsregels kan vaststellen met betrekking tot een hem toekomende of onder zijn verantwoordelijkheid uitgeoefende, dan wel door hem gedelegeerde bevoegdheid;

  • -

    artikel 35 van de Drank- en Horecawet;

Overwegende dat:

  • -

    op grond van artikel 35, lid 1, van de Drank- en Horecawet, een ontheffing kan worden verleend van het in artikel 3 gestelde verbod, ten aanzien van het verstrekken van zwakalcoholhoudende drank, bij een in de beschikking aangewezen bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen, mits de verstrekking geschiedt onder onmiddellijke leiding van een persoon die de leeftijd van eenentwintig jaar heeft bereikt en niet in enig opzicht van slecht levensgedrag is;

  • -

    het op grond van artikel 35, lid 2, van de Drank- en Horecawet gewenst is om een ontheffing te verlenen onder beperkingen en voorschriften te verbinden in het belang van:

    • openbare orde- en veiligheidsaspecten; het voorkomen van verstoring van de openbare orde en veiligheid bij evenementen;

    • sociaal hygiënische aspecten; het voorkomen van bovenmatig alcoholgebruik en - misbruik

B E S L U I T :

 

Vast te stellen de hierna volgende beleidsregel artikel 35 Drank- en Horecawet

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de toepassing van deze beleidsregel wordt verstaan onder:

  • -

    wet: Drank- en Horecawet;

  • -

    ontheffing artikel 35,

  • -

    zwakalcoholhoudende drank,

  • -

    alcoholhoudende drank; met uitzondering van sterke drank,

  • -

    dat wat daaronder wordt verstaan in de wet;

  • -

    alcoholverstrekkingsplan: een plan waarin aangegeven wordt op welke wijze de leeftijdsgrens als bedoeld in artikel 20 van wet wordt nageleefd en hoe het personeel geïnstrueerd wordt;

  • -

    een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard: een gelegenheid die ten hoogste voor een aangesloten periode van 12 dagen plaatsvindt, zoals een evenement of vergelijkbare andere activiteit.

Artikel 2 Toepassingsbereik

De beleidsregel heeft uitsluitend betrekking op het bedrijfsmatig of anders dan om niet verstrekken van zwakalcoholhoudende drank tijdens een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard op grond van artikel 35 van de wet.

Hoofdstuk 2 Tijdelijke ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet

Artikel 3 Algemeen

  • 1.

    De verstrekking van zwakalcoholhoudende drank mag uitsluitend plaatsvinden onder toezicht en in aanwezigheid van minimaal één persoon die in het bezit is van een Verklaring Sociale Hygiëne.

  • 2.

    Voor het indienen van een aanvraag voor ontheffing ex artikel 35 van de wet, moet gebruik worden gemaakt van een door het bevoegde bestuursorgaan vastgesteld aanvraagformulier.

Artikel 4 Aanvraag

  • 1.

    Bij een aanvraag voor een ontheffing ex artikel 35 van de wet moeten volgende bescheiden worden overgelegd:

    • a.

      een volledig ingevuld en ondertekend vastgesteld aanvraagformulier;

    • b.

      een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de personen die onmiddellijk leiding geven aan een uitgiftepunt;

    • c.

      een schriftelijke toestemming van de organisator van de bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard, indien de aanvrager geen organisator is van deze gelegenheid;

    • d.

      een kopie van een SVH Verklaring Sociale Hygiëne van de personen die onmiddellijk leiding geven aan een uitgiftepunt;

    • e.

      een alcoholverstrekkingsplan.

  • 2.

    Een alcoholverstrekkingsplan bevat tenminste:

    • a.

      een beschrijving van maatregelen op welke wijze de leeftijdsgrens als bedoeld in artikel 20 van de wet wordt nageleefd;

    • b.

      een instructieplan voor het personeel.

Artikel 5 Indieningstermijn

Indien een aanvraag voor een ontheffing wordt ingediend minder dan vier weken voor het tijdstip waarop de aanvrager de ontheffing nodig heeft, kan de burgemeester besluiten de aanvraag niet te behandelen.

Artikel 6 Weigeringsgronden

De burgemeester weigert de ontheffing artikel 35 van de wet indien:

  • 1.

    niet voldaan wordt aan het gestelde in artikel 35, lid 1, van de wet;

  • 2.

    niet voldaan wordt aan het gestelde in artikel 4 van deze beleidsregel;

  • 3.

    redelijkerwijs wordt vermoed dat de feitelijke toestand niet in overeenstemming is met het in de aanvraag vermelde;

  • 4.

    redelijkerwijs wordt vermoed dat de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid in het gedrang komt.

Hoofdstuk 3 Slotbepaling(en

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na waarop deze bekend is gemaakt en wordt aangehaald als “beleidsregel artikel 35 Drank- en Horecawet”.

TOELICHTING BELEIDSREGEL ARTIKEL 35 DRANK- EN HORECAWET

Inleiding

Wanneer bij een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard (een evenement1) bedrijfsmatig zwakalcoholhoudende drank wordt verstrekt voor gebruik ter plaatse, is daarvoor een ontheffing nodig op grond van artikel 35 van de Drank- en Horecawet. In deze beleidsregel wordt beschreven hoe de burgemeester omgaat met het verlenen van deze ontheffingen.

 

Met de wijziging van de nieuwe Drank- en Horecawet op 1 januari 2013 (per 1 januari 2014 wijziging leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar), is ook artikel 35 van de wet gewijzigd. De eis van een verklaring van sociale hygiëne voor een persoon die leiding geeft aan de verstrekking van zwakalcoholhoudende drank is uit de wet geschrapt. De burgemeester heeft zelf de bevoegdheid gekregen om de eis van sociale hygiëne te verplichten met een beleidsregel (zie verder artikel 3 van deze toelichting). Verder moet de ontheffing, of een afschrift daarvan, ter plaatse aanwezig zijn. Daarnaast maakt de wet het mogelijk om één ontheffing te verlenen voor jaarlijks terugkerende identieke evenementen, mits de alcoholverstrekking geschiedt onder leiding van dezelfde persoon.

Een ontheffing kan worden verleend, mits de verstrekking geschiedt onder onmiddellijke leiding van een persoon die de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt en niet in enig opzicht van slecht levensgedrag is.

 

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

Dit artikel bevat onder andere begripsbepalingen uit de Drank- en Horecawet (hierna: de wet) die van toepassing zijn op de beleidsregel. Verder is er een omschrijving gegeven van een bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard. In Almere worden de meeste ontheffingen verleend ten behoeve van de verstrekking van zwakalcoholhoudende drank bij evenementen. Daarnaast worden er ook ontheffingen verleend voor activiteiten die veel op een evenement lijken. Denk hierbij aan een uitgiftepunt bij een sporttoernooi.

 

Artikel 2 Toepassingsbereik

Dit artikel beschrijft binnen welke kaders de ontheffing artikel 35 wordt toegepast.

De ontheffing als bedoeld in artikel 35 van de wet biedt de burgemeester de mogelijkheid om ontheffing te verlenen voor het bedrijfsmatig verstrekken van zwakalcoholhoudende drank in geval er sprake is van bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard voor een aangesloten periode van ten hoogste twaalf dagen.

 

Bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijk aard

Bij het begrip bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard moet worden gedacht aan kortdurende activiteiten zoals evenementen. Ontheffingen worden onder andere verleend bij muziekevenementen, kermissen, jaarmarkten en braderieën. Geen ontheffing is nodig als alcohol niet bedrijfsmatig wordt verstrekt. Meestal is hiervan sprake bij een receptie, een bedrijfsborrel of een buurtfeestje waar gezamenlijk wordt zorggedragen voor boodschappen.

 

Bedrijfsmatig

Onder het begrip “bedrijfsmatig” moet worden verstaan: alle verrichtingen waarmee er aan het economische verkeer wordt deelgenomen. De uitoefening van een horecabedrijf betreft uiteraard een bedrijfsmatige activiteit. Als niet bedrijfsmatig kunnen bijvoorbeeld worden aangemerkt bijeenkomsten met een besloten karakter waarbij de zwakalcoholhoudende drank “om niet” wordt verstrekt. Het moet daarbij gaan om een bijeenkomst van mensen tussen welke een duidelijke en min of meer duurzame band bestaat. Op deze wijze wordt met de activiteit niet aan het economisch verkeer deelgenomen en is de activiteit dus niet bedrijfsmatig.

 

Hoofdstuk 2 Tijdelijke ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet

 

Artikel 3 Algemeen

Eis Sociale Hygiëne

In het eerste lid is de eis van een Verklaring Sociale Hygiëne opgenomen. Deze eis is met de wetswijziging van 2013 komen te vervallen. De wet geeft echter de burgemeester wel de mogelijkheid om beperkingen op te leggen om in aanmerking te komen voor een ontheffing. Via deze beperking is de verplichting gesteld dat tenminste één persoon met een verklaring van sociale hygiëne aanwezig is toezicht houdt op de verstrekking van zwakalcoholhoudende drank. Bij grote evenementen met meerdere uitgiftepunten kan het gewenst zijn om meerdere leidinggevenden aan te stellen. Bij grote evenementen liggen uitgiftepunten vaak verder van elkaar zodat het voor één leidinggevende onmogelijk is om toezicht te houden op de drankverstrekking uit alle uitgiftepunten. Om die reden kan de verplichting worden opgelegd om meerdere leidinggevenden aan te stellen.

 

In het kader van het alcoholmatigingsbeleid van de gemeente Almere2 wordt samen met maatschappelijke partners en alcoholverstrekkers gewerkt aan het tegengaan van alcoholverstrekking aan jongeren onder de 18 jaar en aan het verantwoord alcoholgebruik boven de 18 jaar. Op basis van dit beleid is het noodzakelijk dat alcoholverstrekkers op de hoogte zijn van de risico’s van alcoholmisbruik en hoe om te gaan met verantwoord verstrekken van alcoholhoudende drank. Om die reden wordt de verplichting opgelegd dat personen die direct leiding geven op een uitgifte punt in het bezit moeten zijn van een verklaring van sociale hygiëne om in aanmerking te komen voor een ontheffing op grond van artikel 35 van de wet.

 

Aanvraagformulier

Een aanvraag moet worden ingediend middels het vastgestelde “aanvraagformulier ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet”.

 

Artikel 4 Aanvraag

Een aanvraag voor een ontheffing wordt getoetst aan artikel 35 van de wet en deze beleidsregel. Voor de aanvraagprocedure geldt de algemene behandelingstermijn van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Indien een aanvraag voor een ontheffing wordt ingediend minder dan vier weken voor het tijdstip waarop de aanvrager de ontheffing nodig heeft, kan de burgemeester besluiten de aanvraag niet te behandelen. In de meeste gevallen wordt een dergelijke aanvraag gelijktijdig met een aanvraag voor een evenementenvergunning ingediend. Deze aanvragen worden doorgaans acht weken voor aanvang van het evenement ingediend.

 

Beoordeling levensgedrag

De persoon die leiding geeft aan de alcoholverstrekking tijdens een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard mag niet van slecht levensgedrag te zijn. Een onderdeel van de aanvraagprocedure is dan ook een onderzoek in justitiële en politiële informatiebronnen. Om te kunnen beoordelen of de persoon op de ontheffing mogelijk van slecht levensgedrag is wordt er getoetst aan het “Besluit eisen zedelijk gedrag Drank- en Horecawet 1999”.

Op grond van geldende jurisprudentie worden geen beperkingen opgelegd ten aanzien de feiten en omstandigheden die bij de beoordeling het levensgedrag van betrokkene mogen worden betrokken. Dit houdt in dat burgemeester de bevoegdheid heeft om te kunnen beoordelen of de persoon die op de ontheffing staat van slecht levensgedrag.

 

Toestemming organisator evenement

Het kan voorkomen dat de aanvrager voor een ontheffing artikel 35 DHW een ander persoon is als de organisator van het evenement. Indien hiervan sprake is, moet de aanvrager om de ontheffing een schriftelijke toestemming van de organisator bij de aanvraag voegen. In deze toestemming moet zijn aangegeven dat de persoon toestemming heeft om op het evenemententerrein alcoholhoudende dranken te verstrekken.

 

Het Alcoholverstrekkingsplan

Naast de eis van een verklaring van sociale hygiëne, moet ook een alcoholverstrekkkingsplan worden ingediend bij de aanvraag. In dit plan moet worden aangetoond welke maatregelen worden getroffen om de bepalingen van de Drank- en Horecawet na te leven. De nadruk moet hierbij liggen op de voorkoming van verstrekking van zwakalcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar en op het verantwoord verstrekken van zwakalcoholhoudende drank aan 18+. Het is daarom wenselijk dat organisatoren van evenementen actief omgaan met preventie op dit gebied. Aanbevolen wordt onder andere om een informatiestand te plaatsen tijdens het evenement.

 

Daarnaast moet het plan tenminste bevatten:

  • -

    een beschrijving op welke wijze de leeftijdsgrens als bedoeld in artikel 20 van de wet wordt nageleefd, zoals:

    • -

      hoe wordt toezicht gehouden op weder verstrekking aan jongeren onder de 18 jaar;

    • -

      hoe wordt de leeftijdsaanduiding op het evenemententerrein aangegeven;

    • -

      op welke wijze vindt de controle bij de ingang plaats ingeval sprake is van een omheind terrein of een voor publiek toegankelijke inrichting;

    • -

      op welke wijze vindt de leeftijdscontrole plaats bij de verstrekking van de alcoholhoudende drank;

  • -

    op welke wijze wordt het personeel geïnstrueerd.

Voor het geven van voorlichting op het evenemententerrein worden organisatoren aanbevolen om daarin samen te werken met Tactus verslavingszorg www.tactus.nl. Ook wordt aanbevolen om Tactus een gratis informatiestand aan te bieden op het evenemententerrein.

Tactus beoogt de risico's voor de gezondheid en veiligheid van haar doelgroepen en de samenleving als gevolg van middelengebruik en verslavingsgedrag zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast biedt Tactus de mogelijkheid tot het geven van voorlichting over de risico’s van (overmatig) alcoholgebruik. De informatie wordt gebracht in preventieve sfeer en kan op verzoek op maat worden aangeboden.

 

Artikel 5 Weigeringsgronden

De in het eerste lid vermelde weigeringsgrond vloeit voort uit de vereisten van de DHW. De verstrekking geschiedt onder onmiddellijke leiding van een persoon die de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt en niet in enig opzicht van slecht levensgedrag is. Ten aanzien van dat laatste moet daarom van de persoon die onmiddellijk leiding geeft een kopie van de geldig legitimatiebewijs te worden gevoegd bij de aanvraag. Met behulp van de persoonsgegevens kan informatie opgevraagd worden bij het justitieel documentatieregister.

Het tweede weigeringsgrond verwijst naar de indieningsvereisten van de aanvraag.

Op grond van het derde lid kan een ontheffing worden geweigerd als er vermoedens zijn dat de feitelijke situatie niet overeenstemt met het in de aanvraag vermelde. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als er vermoedens zijn dat een ander persoon zich voordoet als leidinggevende dan in de aanvraag vermeld of als er vermoedens zijn dat de maatregelen in het alcoholverstrekkingsplan niet zullen worden nageleefd.

Als er vermoedens zijn dat de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid in het gedrang kan komen bij de bijzondere gelegenheid als de ontheffing verleend zou worden, kan de ontheffing op grond van het vierde lid geweigerd worden. Uit interne (gemeentelijke) of politie informatie zullen deze vermoedens moeten blijken.

 

Artikel 6 Indieningstermijn

Een aanvraag voor een ontheffing wordt bij voorkeur gelijktijdig met de evenementenaanvraag ingediend. Deze termijn ligt op acht weken voor datum van het evenement (dit is de termijn die voor middelgrote evenementen wordt aangehouden). Wanneer de aanvraag voor een ontheffing niet gelijktijdig is ontvangen moet deze in ieder geval 4 weken voor aanvang van evenement zijn ingediend.

 

Hoofdstuk 3 Slotbepaling(en)

 

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na die waarop deze bekend is gemaakt en wordt aangehaald als “beleidsregel artikel 35 Drank- en Horecawet”.

BIJLAGE I  

 

Naast onderstaande voorschriften kan de burgemeester aanvullende voorschriften verbinden aan de ontheffing met het oog op de bescherming van de belangen in verband waarmee de ontheffing is vereist.

 

VOORSCHRIFTEN AAN ONTHEFFING ARTIKEL 35 DRANK- EN HORECAWET

 

  • 1.

    De verstrekking van zwakalcoholhoudende drank moet onder de onmiddellijke leiding en verantwoording plaatsvinden van degene(n) die op deze ontheffing vermeld staan.

  • 2.

    Personen beneden de leeftijd van 16 jaar mogen terzake van het verstrekken van zwakalcoholische drank geen dienst doen gedurende de tijd dat van deze ontheffing gebruik wordt gemaakt.

  • 3.

    Personen die kennelijk onder invloed van alcoholhoudende drank verkeren of die door hun gedrag aanstoot geven, moeten worden geweerd of verwijderd van het terrein waarop de bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard plaatsvindt;

  • 4.

    De persoon die onmiddellijk leiding geeft op een uitgiftepunt dient er voor zorg te dragen dat alcoholhoudende dranken niet worden meegenomen wanneer bezoekers de besloten ruimte of het terrein verlaten.

  • 5.

    Geen alcoholhoudende drank wordt verstrekt indien redelijkerwijs wordt vermoed, dat dit tot verstoring van de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid zal leiden.

  • 6.

    Bij de toegang van het evenemententerrein en bij de uitgiftepunten moet duidelijk zichtbaar en leesbaar worden aangegeven dat geen alcohol wordt verstrekt aan personen onder de leeftijd van 18 jaar.

  • 7.

    Het gebruik van mobiele tappunten is niet toegestaan

  • 8.

    Ten behoeve van het tappen en schenken van dranken mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van plastic bekers. Het gebruik van glaswerk is niet toegestaan.

  • 9.

    Van de op de ontheffing vermelde persoon of personen moet er minimaal één aanwezig zijn die onmiddellijk leiding geeft aan de verstrekking van alcoholhoudende drank.

  • 10.

    U moet zich houden aan de maatregelen die u in het door u ingediende alcoholverstrekkingsplan heeft opgenomen.


1

evenement conform afdeling 6 van de APV 2011

2

Verbinding met de lokale nota Gemeentelijk gezondheidsbeleid 2013-2016/ speerpunten gezondheidbeleid